hoe weet je bij vraag 2 hoe je methaanzuur moet noteren, ik had namelijk chooh opgeschreven, waarom is dit fout?
@WouterRenkema8 ай бұрын
Jouw notatie mag ook hoor. Meestal noteer je het als HCOOH, zo staat het ook in binas 49 bijvoorbeeld, maar jouw notatie mag zeker ook
@Ndup8 ай бұрын
Wederom bedankt! Waarom wordt bij vraag 6 de massa van H2O niet meegenomen als de massa van het product?
@WouterRenkema8 ай бұрын
Bij de atoomeconomie is de massa van het product alleen de massa van de gewenste stof. Dus niet de massa van alle stoffen na de pijl (dan zou je altijd op 100 % uit komen). Heel veel succes over twee uur!
@julievanderspaan94878 ай бұрын
this is great dankuwel !!!!
@brammt78923 Жыл бұрын
Ik vroeg me af bij 6 waarom je als het ware stoffen die tussenin ontstaan en weggevormd worden weglaat ? (Kan ik concluderen dat als ik zoiets krijg later altijd begin en eind opschrijf + wat erin en eruit gaat en ja natuurlijk wegkruisen wat dubbel staat voor en na de pijl)
@WouterRenkema Жыл бұрын
Bij vraag 6 vragen ze om een totaal vergelijking in de opgave. Dan zet je als beginstoffen alleen de stoffen neer die er netto in gaan en als reactieproducten alleen de stoffen die er netto uitkomen (dus geen tussenproducten die eerst gevormd worden en later weer weg reageren). Je conclusie klopt dus!
@stacey59432 жыл бұрын
ik snap bij 2 niet hoe je moet tellen voor de molecuulformule
@scheikundechallenge77622 жыл бұрын
Maltose is een disacharide. Die zijn gemaakt uit twee monosacharide, uit 2 keer C6h12O6 ontstaat dan h2O en C12H22O11. De hoekpunten in de 6 ringen in binas 67F2 zijn C-atomen en je moet ook nog overal genoeg H-atomen bij bedenken zodat elke C 4 bindingen heeft. Als je het lastig vindt: in binas 66B kun je ook opzoeken dat scaharose C12H22o11 is en sacharose is net als maltose een disacharide. Maakt dit het wat duidelijker?
@scheikundechallenge77622 жыл бұрын
Hier kun je zo'n koolhydraat zien met alle C en H atomen getekend: kzbin.info/www/bejne/nn3Vd2mDbK6JjLM
@ilaydagencal5365 Жыл бұрын
Hoi, kan je bij opdracht 5, de C atoom niet inplaats van een + te geven bijvoorbeeld nog een streepje geven en dan - lading? Want dan heeft die 5e dus met de -lading ook 4elektronen?
@WouterRenkema Жыл бұрын
Als je dat doet dan krijgt de C een - lading inderdaad. De nettolading van deeltje X is 1+ dan moet de nettolading van z'n grensstructuur Y ook netto een 1+ lading hebben. Als je dat streepje op de C erbij zet, dan tover je eigenlijk 2 elektronen uit het niets. In e vraag staat ook nog een hint er staat dat methannol als nucloeofiel aanvalt. De O in methanol is nucleofiel en valt dus de positief geladen C aan.
@Chatnoir0422 жыл бұрын
Bij 5 had ik de dubbele binding laten verplaatsen naar de andere C O binding. Hierdoor kreeg de andere O atoom een plus lading, maar blijkbaar is dat niet goed. Ik begrijp dus niet hoe je kan zien hoe de lading verplaatst wordt. Kunt u het mij misschien uitleggen?
@scheikundechallenge77622 жыл бұрын
Op de O in de ring zitten twee vrije paren. Als er tussen de C en die O een dubbele binding komt, heeft die O 5 paren om zich heen (voldoet dus niet aan de octetregel) en dan heeft die O 7 ipv 6 elektronen dus een - lading. De andere O heeft dan 1 vrij paar en 2 bindingen (dus 4 ipv 6 elektronen en een 2+ lading), deze O voldoet ook niet aan de octetregel ( in de tekst stond dat 1 atoom niet aan de octetregel voldoet). Daarnaast is een atoom met een lading van meer dan 1+ of 1- erg onwaarschijnlijk. In het antwoord voldoet de C tussen beide O-atomen als enige niet aan de octetregel, die heeft 3 ipv 4 elektronen en daarom een + lading. De O met de H eraan heeft dan twee bindingen en twee vrije paren, dus 6 elektronen en daarom geen lading. Hopelijk maakt dit het wat duidelijker.
@Chatnoir0422 жыл бұрын
@@scheikundechallenge7762 Ik begrijp het heel erg bedankt!! :)
@mettschannel65744 жыл бұрын
Bij vraag 4, als je de pijlen van water en zwavelzuur uit S2 hebt verbonden met de pijlen van water en zwavelzuur die richting M gaan (dus dat het telkens wordt hergebruikt), wordt dit dan fout gerekend of krijg je gwn 4 punten als de rest wel overeenkomt??
@WouterRenkema4 жыл бұрын
Bij de uitstroom uit S1 staat dat er water en zwavelzuur naar buiten gaan. Dat betekent dat water en zwavelzuur ook ergens naar binnen moeten. (Of dat de stof onstaat bij een reactie, maar dat is niet het geval, er staat dat zwavelzuur als katalysator reageert. Water ontstaat wel bij de reactie van vraag 2 maar is ook nodig om cellulose om te zetten in disachariden zoals maltose.) Als je de pijlen uit S2 verbindt met de pijlen die naar M gaan, is er geen aanvoer van water en zwavelzuur. Dat betekent dat je helaas dan niet alle punten krijgt.
@mettschannel65744 жыл бұрын
@@WouterRenkema ah oke ik snap het. Wel jammer inderdaad. Bedankt voor de snelle reactie!
@Marta_mt4 жыл бұрын
Ik begrijp 5 niet. Ik heb namelijk geleerd dat als er een covalente binding mist je een - noteert. Dit is ook het geval met het C-atoom dus waarom een +?
@WouterRenkema4 жыл бұрын
In dit geval (10:02 in het filmpje) heeft C drie bindingen in plaats van vier. Er zit geen vrij/ongebonden elektronenpaar op die C. Dat betekent dat het C-atoom drie elektronen om zich heen heeft, van elke binding 1. C heeft 4 valentie-elektronen (zie binas 99), de C heeft dus een elektron te weinig (3 in plaats van 4). Omdat C een elektron te weinig heeft, krijgt hij een + lading. Stel dat er ook nog een vrij elektronenpaar op de C had gezeten, dan had C 5 in plaats van 4 elektronen om zich heen en zou C een - lading krijgen.
@Marta_mt4 жыл бұрын
@@WouterRenkema bedankt!
@roozbeharyania74942 жыл бұрын
Bij vraag 1 tijdens het berekenen van de massa van geconcentreerd zwavelzuur kom ik uit op 5.88kg en ik bereken het met kruistabel hierdoor wordt mijn eind antwoord 3,2 in plaats van 3,3 is dat fout?
@scheikundechallenge77622 жыл бұрын
Daar zit een klein foutje in, dat heeft te maken met die 98 %. je hebt keer 0,98 gedaan in plaats van /0,98. je hebt 6,0 kg H2SO4 nodig. van de zwavelzuuroplossing is 98 massa % H2SO4 en je moet berekenen hoeveel kg van de zwavelzuur-oplossing je nodig hbet, dat is dan 100 %. Vandaar dat je gedeeld door 98 en x 100 moet doen in plaats van andersom. Er is meer kg zwavelzuur-oplossing nodig dan H2SO4. Als je 5,88 kg als antwoord dan is de massa van de oplossing (zwavelzuur + water) kleiner dan de massa van het zwavelzuur alleen. Hopelijk is het zo duidelijker. Over dit soort sommen ga ik het vanmiddag om 14 uur in de livestream ook nog hebben.
@scheikundechallenge77622 жыл бұрын
O ja, hier de link naar die livestream: kzbin.info/www/bejne/l368omN4qNN0qqM
@marjetvandermeijden33683 жыл бұрын
Is een grensstructuur hetzelfde als een lewisstructuur?
@scheikundechallenge77623 жыл бұрын
Soms kun je een Lewisstructuur van een stof tekenen en dan binnen de lewisstrutuur elektronen verplaatsen, met als gevolg een andere Lewisstructuur. Deze twee Lewisstructuren noem je dan grensstructuren. Er kunnen ook meer dan 2 grensstructuren zijn. De "werkelijke" structuur is dan een gemiddelde van de grensstructuren. In dit filmpje staat een voorbeeld van het sulfaation, waarvan meerdere grensstructuren zijn: kzbin.info/www/bejne/aoOvlHpjhr6qhKs. Als het bij de Lewistructuur die links staat bij het antwoord op vraag 5 een elektronenpaar van de dubbele binding tussen de C en de O verplaatst naar de O, dan krijg je de rechter Lewisstructuur. Deze Lewisstructuren zijn dus twee grensstructuren. Hopelijk maakt dit het wat duidelijker.