Öğrenicinin anlaması: (hocanın ingilizce seviyesi)x(öğrencinin ingilizce seviyesi)x(hocanın konuya hakimiyeti), eğer her hangi birinin seviyesi 1'in aldında ise 0,90 bile olsa bilgiyi aktarım düşüyor malesef
@hasanrize2 жыл бұрын
Lise ve öncesi büyük oranda unutulur. Yüksek lisans ve doktora genelde çok spesifik konularda yapılır öğrenmeden ziyade deneyim kazandırır. Ancak lisans kendisinden sonraki her şey için temel oluşturur. Dil bir şekilde öğreniliyor, ya da öğretiliyor ama lisansta öğrenilmesi gereken şeyler bir daha öğrenilemiyor. Bu sebeple lisans derslerinin, dersi anlatması ve anlaması gereken insanların en hakim olduğu dil ile yapılması gerekir. Ben Türkçe lisans ve yüksek lisans programından mezun olup Ph.D için Finlandiya'ya geldim, dilden yana bir problemim olmadı ve yapılan işlerin mantığını kavramış olmanın çok avantajını gördüm. Zannediyorum dersleri İngilizce almak zorunda olsaydım daha fazla zorlanırdım. Bir diğer konu biz Türkler bazı şeyleri çok abartıyoruz. İngilizce öğrenmemiz lazım derken Jacob Rees-Mogg gibi İngilizce konuşmak gerekiyor diye algılıyoruz. Halbuki gerekli olan dil bilgisi bu kadar fazla değil. Yoksa Güney Avrupalıların İngilizceleri o kadar iyi değil. Uzak doğulular neredeyse dil bilmeden atlıyorlar ve bir şekilde kotarıyorlar. Birde aksan konusunu çok takıntı yapıyoruz, Fransızlar ile Hintler bile anlaşabiliyorsa bizim bunu kesinlikle takıntı yapmamamız gerekir.
@MimMusMet2 жыл бұрын
"Shape" ne demek bilmiyorken Temel Tasarım dersine girmiştim. Odtü 2000 Mimarlık. Hazırlığı sınır puanla atlamıştım. Zorlandım ilk yıl. Şimdiki aklım olsa o dönem Türkçe eğitim veren İTÜ'yü tercih ederdim. Yabancı dilde eğitim olmazsa olmaz değil, tercih eden de olabilir tabi.
@has97012 жыл бұрын
Haklısınız. Ders arasında anlamadığın yeri hoca Türkçe olarak anlatıyor. Fakat ders saatinde sınıfa ingilizce anlatıyor. Allah aşkına bunun mantığı nedir? Baştan aşağı saçmalık bu yabancı dilde eğitim. Öğrenim sürecini verimsizleştirmekten öteye gitmiyor.
@sinanhanay2 жыл бұрын
Bu arada Hindistan'ın iki resmi dili var; biri İngilizce, biri Hintçe. ABD'de Hintlilerden ilk duyduğumda ben de şaşırmıştım.
@e.c-machiavelli96592 жыл бұрын
Tüm eğitim süreci yabancı dille ilerleyecek ise öğrencinin çok iyi bir şekilde İngilizce bilmesi gerekiyor(Minimum C1 C2) ki bu hazırlık eğitimi ile verilebilecek bir sey değil.
@has97012 жыл бұрын
Bütün dünya tüm egitim sürecini yabancı bir dille yapmiyorsa biz niye yapalım canım! Oktay Sinanoğlu, Aziz Sancar, videodaki beyefendi, geçmişteki İTÜ mezunu çok başarılı birçok bilim adamı hep anadil ile yapılan öğrenim neticesinde bu başarıları elde etmişler. Dünya teknoloji devleri mesela Almanya,Japonya,Çin,Fransa kendi anadili ile öğrenim yaparken biz neden İngilizce eğitim yapıyoruz. Adamlar anadilinde başarmışlarsa demekki problem dilde değil. Lisan bir iletişim vasıtasıdır. Ana dille iletişim, uçakla yapılan seyahata yabancı dille yapılan iletişim ise eşek ile yapılan seyahat benzer. ABD'nin dilinde eğitim yapınca onun seviyesine mi çıkacağımızı zannediyor karşı tezi savunanlar anlamıyorum. Aklın yolu bir. Bu teknoloji devleri olan Almanya ve Japonya 2.dünya harbinde perişan olup tekrar dev olmuş bu iki milleti başarıya götüren ne ise onu yapacaksın. Bu kadar basit. Kendimizi kandırıp butün kabahati Tükçe'mize yüklemeyin. Bütün kabahati kendinizde arayın. Sorun dilde değil oyle olsaydı bu ülkelerde başarmazdı.
@e.c-machiavelli96592 жыл бұрын
@@has9701 Insanlarin ana diline düşman olduğunu pek düşünmüyorum. Insanlarin istediği Lise ve Ortaokulda okulda verilemeyen İngilizceyi üniversitede hazırlıkta alıp eğitim dillerini geliştirmek ancak o verilen 1 yıllık eğitim yeterli değil İngilizce için. Alanım gereği bahsettiğiniz ceviri cihazlarının 10 yıl gibi sürede çıkacağını düşünmüyorum. Üniversite için günlük konuşmayı anlamak ve kullanmak yeterli değil, teknik İngilizceye de hakim olmak zorundasınız araştırmaları rahat okumak için. Şuan Türkiye müfredatındaki sistemle İngilizce öğrenemezsiniz, B1 e kadar getirip yurt dışına çıkmak gerekiyor
@e.c-machiavelli96592 жыл бұрын
@@has9701 Dilin zayıflığı yok ancak arge yurt dışında yapıldığı için teknik çevirilerde kelime çevirisi eksiği var. Kimi kelimeler "Bilgisayar" kadar anlamlı ve güzel bir şekilde çevrilmemis durumda bu konuda da çalışma gerek.
@e.c-machiavelli96592 жыл бұрын
Bunları Osmanlı Türkçesi ile orijinal eserlerden okuma yapan biri olarak söylüyorum.
@has97012 жыл бұрын
Kaldıki teknoloji sayesinde 10 yil içinde müthiş derece doğrulukta çeviri cihazları çıkarsa yabancı dil ögrenmek zaman kaybi olarak da bakılabilir. Önemli olan ülkelerdeki eğitim sisteminin elinde bulundurduğu cehver gibi talebeleri pırlanta yapmaktır. Ayrıca ana diline bizim kadar düşman, yeryüzünün en berbat dili muamelesi yapan ikinci bir millet yoktur. Böyle düşünen herkesin zihnen sömürgedir. Hayatında 50 tane Türk Edebiyatı'ndan eser okumamış - özellikle Peyami Safa,Yahya Kemal,Süleyman Nazif, A.Hamdi Tanpınar gibi Türkçe'nin üstatlarından - bir kimse dilinin ne kadar kuvvetli olduğunu bilmez,sonrada dilimiz zayıf der. Hakikaten Türkiye'de kendini okumuş zanneden birçok kimsenin cehaleti en okumamış insanda yoktur.
@zeynettin91032 жыл бұрын
Hocam hocamızın bahsettiği ülkeler genelde Avrupa ülkeleri ve diller birbirine benziyor. Burda daha doğru düzgün kavramları bile ceviremiyorlar.
@golye93222 жыл бұрын
Hocam eger yuzde yuz ingilizce egitim aldiysaniz bazi universiteler toefl ielts istemiyor. Ikincisi teknik jargonu ingilizce egitim almadan ogrenebilmek mumkun mu
@erkanagri74262 жыл бұрын
Yabancı dilde eğitimde en büyük proglem çocuklar soru sormaya utanması. Birde o kadar iyi yabancı dil bilen öğretmen bulamıyorlar bu seferde öğrenmen komik duruma düşüyor.
@kaanunsel2 жыл бұрын
Hocam napim ben şimdi türkçe eğitim iyi hoş da ülkede tobb dışında adam akıllı türkçe eğitim veren bilgisayar bölümü yok :/
@enestr64292 жыл бұрын
Kesinlikle katılıyorum. Türkçe alacağız diye biraz daha düşük okullara mı gitmeliyiz ? Ben onun yerine şu an hazırlık okuyorum mesela.
@kaanunsel2 жыл бұрын
@@enestr6429 ben de
@bugraaksu12522 жыл бұрын
"Bilim dili İngilizceymiş(!) Yalan! Öyle olsaydı Tarzan fizikçi olurdu! Hala ağaçlarda yaşıyor adamcağız." Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu
@bugraaksu12522 жыл бұрын
@Mehmed Ulusay İtalya'da doğup, Amerika'da ölmesi suç mudur? ya da yetersiz Türklük sebebi midir? Siz doğduğunuz yeri seçebildiniz mi ve öleceğiniz yeri seçebilecek misiniz ? Hocanın İtalya'da doğma sebebi babasının Mustafa Kemal Atatürk tarafından Bari kentinde diplomatik görevle atanmasıdır. Babası Musollini'nin eylemlerini yakından izleme amacıyla, milli bir istihbarat sağlama görevi için İtalya'ya gönderilmiştir. Hoca çocukluk yıllarında Ankara'nın göbeğinde Amerikan askerlerinin gezdiğini, o zaman bu ülkenin bağımsız bir ülke olmadığını anladığını söylemiştir. Amerika'ya giderken ki motivasyonu burada kalıp emperyalist güçlerin kölesi olacağıma oraya gidip onların efendisi olup buraya döneceğimdir. Nitekim söylediğini yapmıştır da. Sinanoğlu Hoca ömrünü Türk dilinin ve kimliğinin korunmasına adamıştır, bu alanda yaptığı çalışmalar ve ortaya koyduğu eserler ortadadır. Hoca sahip olduğu imkanlarla etliye sütlüye karışmadan rahat bir emekli hayatı yaşayabileceği halde yaşamının sonuna kadar katıldığı her ortamda Türk varlığının korunması adına görüşlerini çekinmeden ortaya koymuştur. Bence gereksiz güzelleme değil az güzelleme bile var, keşke daha fazla insan hocayı ve görüşlerini tanısa ama burada mesele Sinanoğlu Hoca değil savunduğu görüşlerdir. Allah'ın yarattığı hiçbir kula tapacak, yılmaz savunucusu olacak halimiz yok, hocanın da yanlışları olmuş olabilir, bilemem.
@has97012 жыл бұрын
Bilkent Üniversitesi hakkında 1.5 dakikalık bilgi - 1.34.30 dan itibaren kzbin.info/www/bejne/iJCTqKKMerafhqM
@kn23t2 жыл бұрын
Türkçe öğrenim alanlar çok şanslı olduklarının farkında değil.