Yazılım Mühendisliği: İyi Karar Nedir

  Рет қаралды 15,970

Yalin Kod

Yalin Kod

Күн бұрын

Gerek yazılım mühendisliğinde gerek başka alanlarda hergün bir sürü karar alıyoruz. Bir kararı iyi ve ya kötü yapan şey nedir? İyi kararlar alabilmemiz için ne yapmamız gerekiyor?

Пікірлер: 35
@AlperMusic
@AlperMusic 7 жыл бұрын
Bütün videolarınızı izledim ve bir bilgisayar mühendisi adayı olarak oldukça faydalandım. Bu sektörün üstadı olan biri olarak sizin videolarınıza ihtiyacımız var. 👍🏻
@gokhanaygun231
@gokhanaygun231 7 жыл бұрын
Allah sana uzun ve sağlıklı bir ömür versin, sen hep bizimle kal. Her video ayrı bir güzel.
@MrStarchild3001
@MrStarchild3001 5 жыл бұрын
Selam Bilgem, guzel video! Cok onemli bir konu. Dedigine ekleme olarak 1-2 nokta sunulabilir. Biricisi liste yapip puan vermek: Alternatif A) Artilari:, Notr:, Eksileri:, Alternatif B: Artilari:, Notr:, Eksileri:. Yani cok degiskenli karar verme mekanizmasi olarak dusunulebilir. Sonra hangi degisken, faktor senin icin daha onemli sorusuna yanit verip, kararini nokta nokta analiz etmek. Bu analizin sonuclarina gore yonunu secmek. (Ozellikle yazarak dusunmekte fayda var). Ikincisi, iki asamali, uc asamali optimizasyon. Yani A alternatifini secersem "en kotu su noktada olurum, diyelim 1-2 yil icinde" ama oradan suna atlayabilirim (diyebilmek). Yani satranc oynar gibi multi-step dusunmek. Yani mesela plan calismasa bile bana soyle artilari olur, o da gizli bir deger yaratir vs diyebilmek. Ucuncusu de "unlimited upside, limited upside" secenekler yaratabilmek (referans: Anti-fragility by Nassim Taleb). Yani her secenegin getirisi bir degil. Getirisi buyuk (belki de sonsuz) secenekleri belirleyip ona gore tercih yapmak. Kolay gelsin. Iyi sanslar, basarilar herkese :)
@megolamal
@megolamal 4 жыл бұрын
Teşekkürler, lise mezunu bir yazılım geliştiricisiyim. Sıradan bir şirkette, sıradan işler yapıyorum ve hayatımı bu şekilde devam ettirmek istemediğime karar verdim. 23 yaşında iletşim ve sanat ile ilgili bir üniversiteye hazırlanmaya karar verdim. Verdiğiniz bilgiler, mühendisliğin dışında değerlendirdiğimde benim için yine de çok değerliydi. Sayenizde yeniden gözden geçirme şansı buldum ve daha da emin oldum. elimde 5 var ve kart alıyorum :)
@ali.yilmaz
@ali.yilmaz 7 жыл бұрын
Başucu kitabı gibi adam.
@fatmaekinci9926
@fatmaekinci9926 4 жыл бұрын
Mühendis olduğunuz ve genellikle doğayla ve bilinçsiz bir sistemle karşı karşıya olduğunuz için böyle düşünüyorsunuz. Ben bir sosyal bilimciyim işletme ve sosyoloji okudum ve bizde öngörülebilir olmanın maliyetini de hesaplamalısınız. Kararlarınızı belli bir modele göre almak, sürekli en yüksek maddi faydaya yönelmek sizi öngörülebilir, yönetilebilir, hataya itilebilir hale getirir. Lewis Cosser'ın; Marks'ın ve Ralf Dahrendorf'un dediği gibi sosyal yapılar çatışma üzerine kurulmuştur. Yine de bu muhteşem konuşma için teşekkür ederim.
@cemsinan6333
@cemsinan6333 5 жыл бұрын
Bu youtube daki cogu wideo yu oyun oynarken veya başka bir şey ile ilgilenirken izleyip anlayabiliyorum,senin videolarda olmuyor maalesef. Emeğine sağlık yolun açık olsun Bilgem Hocam.
@reyou7
@reyou7 7 жыл бұрын
tek kelimeyle mukemmel. Blackjack hikayesi su gibi akti gitti. aynen devam hocam :)
@koksalmis
@koksalmis 7 жыл бұрын
Gerçekten özlendi :)
@wahidhamidy6886
@wahidhamidy6886 2 жыл бұрын
çok çok teşekkür ederim sayın Çakır
@AlkanARSLAN
@AlkanARSLAN 7 жыл бұрын
aaaa evet yaa bende dedim :) çok farklı ve içten bir paylaşım için teşkürler Bilgem var ol :)
@mehmetyasarpigeons
@mehmetyasarpigeons 3 жыл бұрын
2 gündür hangi filmi izlesem diye düsünüyorum tesekkürler
@yeduy
@yeduy 7 жыл бұрын
Çok teşekkür ederim Bilgem Abi.
@gokhan4343
@gokhan4343 7 жыл бұрын
Perfecto mi Amigo ! Muchas gracias
@tolgatumer2565
@tolgatumer2565 7 жыл бұрын
Abi kanlını yeni keşfettim bir kaç videonu izledim teşekkürler bilgiler için.Senden şöyle bir ricam var bilişim mesleklerinden türkiyede geçerli olan ve matematiği ağır olanları bize açıklarmısın? Hangisinin piyasası daha geniştir.Matematiği ağır diyorum çünkü bir videonda gelecek vaadeden meslekler içinde kısaca bundan bahsetmişsin.Hoşuma da gitti çünkü matematiği çok severim hala kendimce kitaplardan öğreniyorum üni matematiğini.Şu an üniversitede okumamama rağmen üni derslerine göz attım özellikle birinci ve ikinci sınıfta okutulan calculus discrete math lineeralgebra numeric analysis vs. Bu sene bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum.
@antikahraman4258
@antikahraman4258 3 жыл бұрын
haa evet yya teşekkürler hocam
@alfastatic7066
@alfastatic7066 7 жыл бұрын
Nerelerdesin be özledik😃
@h.huseyincihangir6366
@h.huseyincihangir6366 7 жыл бұрын
Ürettiğiniz içerik çok kaliteli ve çok faydalı videoların devamını bekliyoruz :) .Oyun için kullandığınız grafik kütüphanesi OpenGL mi? DirectX mi ? Kendiniz özel bir oyun motoru mu geliştirdiniz, yoksa hazır bir kütüphane veya oyun motoru mu kullanıyorsunuz(SDL,GODOT Engine gibi)
@pusatberk4193
@pusatberk4193 6 жыл бұрын
Seni seviyorum
@aliismetylmaz9582
@aliismetylmaz9582 7 жыл бұрын
Beynim yandı
@Eren-wy9ny
@Eren-wy9ny 3 жыл бұрын
harika bir video
@kemalemreball701
@kemalemreball701 4 жыл бұрын
Abicim sadece yazılımcı değilsin.
@anlhakanyarc4850
@anlhakanyarc4850 7 жыл бұрын
Bilgem ağabey bir şey soracağım. Video ile tam ilgili değil ama yine bir karar mekanizması ile ilgili. :) DirectX üzerine çalıştığınızı da söylediniz, o açıdan galiba size sormak en iyisi. Ağabey şimdi ben bir yazılım geliştiriyorum. Tabi akademik bir yazılım X-Ray diffraction ile ilgili. Bunu tabii ki bir de görselleştirmem lazım, console ile kalamayacak bir şey. Platformlar da hem Linux, hem de Windows için olacak. Şimdi ağabey şurada aklıma takılan şu, bu görselleştirme işini yaparken (C veya C++ olması lazım, zira computing var) Qt mi kullansam GTK mi kullansam arada kaldım. GTK zaten bildiğim bir şeydi ama birkaç Qt konferansı izledim, adamlar GTK'in Windows'taki halini öcü gibi anlattı. :D Ağabey şimdi öğrenmeye çok da vaktim yok ama GTK harbi öcü gibi ise, seve seve Qt öğreneceğim. Tabii ki GTK Windows'ta nasıl, onu deneyimlememiş olabilirsiniz ama acaba direk GTK'i bırakıp, Qt'ye mi dalmalıyım? İşte benim de şuan burada karar vermem lazım ama yapamıyorum. Yani bildiğiniz kadarıyla, ikisi hakkında bir karşılaştırma yapsanız falan da olur. Teşekkürler.
@alpyre
@alpyre 7 жыл бұрын
Soru (yine) bana değil ama... izninizle ben (yine) naçizane fikirlerimi dillendirmek isterim (duramam yoksa). :) "Görselleştirme" derken Grafik Kullanıcı Arayüzü (GUI) hazırlamaktan bahsettiğini varsayıyorum? Bu kararda senin bazı alışkanlık ve tercihlerin önem arz ediyor. Örneğin: C'de mi daha rahatsın C++'ta mı? C++'ı tercih ediyorsan ikisi de olur ama C'yi tercih ediyorsan GTK. Çünkü Qt için C++ gerekiyor. Hatta Qt birkaç yeni keyword daha ekliyor C++'a. GTK (tecrübeme de dayanarak) kodlama açısından bir öcü değil. Ancak performans açısından Windows'ta ve Linux'ta fark var (Linux'ta çok daha akıcı çalışıyor). Qt her iki platformda da dengeli. Bu arada çalışmaya alışık olduğun bir geliştirme ortamı varsa, GTK'yı daha kolay entegre edebilirsin. Qt'yi ise kendi IDE'si ve araçlarıyla kullanman önerilir (hatta kod örneklerinden, kitaplardan vs. yararlanacaksan - ki öyle görünüyor - bu şart). Bunları bir tarafa koyarsak, Qt ile GTK'ya göre daha estetik bir GUI hazırlayabilirsin. Benim söyleyebileceklerim bunlar. Başarılar.
@anlhakanyarc4850
@anlhakanyarc4850 7 жыл бұрын
Aman hocam olur mu? Fikriniz varsa ve söylemek istiyorsanız, durmayın zaten. :) Zevk duyarım. C veya C++ fark etmez. Zaten bir süredir ben GTK ile çalışıyorum, hatta caiz olmasa da Qt Creator IDE'sini kullanarak GTK yazıyorum. :D (Ah bunu Qt Company görse ne der? :D ) Öcü olarak anlatılansa, kod değil hocam, performans ki zaten siz de bahsetmişsiniz bundan. Sanırım Qt daha iyi olacak gibi. Çünkü dengeli olması önemli açıkçası. Estetik de çok lazım değil. Akademide kullanılacak çünkü. Son kullanıcı ürünü değil. (İyi ki de değil. :D ) Hocam çok teşekkürler değerli yorumunuz için. :) Fikir vermek isteyen kişiler de çekinmeden yazabilir canlar.
@alpyre
@alpyre 7 жыл бұрын
Şimdi bu son söylediklerine göre değerlendirirsek, ben GTK'yı seçerdim. :) 1) Çünkü estetik lazım değil. 2) Son kullanıcı ürünü değil. 3) Akademide kullanılacak. 4) GTK'da zaten deneyimin var. 5) Qt ise senin için yeni bir şey. Şimdi 1,2,3'e bakınca "GUI performansı bu proje için neden önemli olsun?" sorusu geliyor aklıma. Son 4,5'e bakınca da "bu proje için ne kadar bir zaman kısıtlaması söz konusu?" sorusu geliyor. Yetişmesi gereken bir projeyse zaten tecrübeli olduğun GTK'yı mı seçmelisin acaba? ;)
@YalinKod
@YalinKod 7 жыл бұрын
"Görselleştirme" deyince ben UI anlamıyorum aslında. Ben o XRay kırılımını nasıl görüntüler yarattığını falan piksel piksel simüle ettiğiniz birşeyler anlıyorum. Yani "rendering" anlıyorum. Eğer öyleyse ortada başka bir çözülecek problem daha var. Bir yüzeyin içine woftware rendering yapmak için SetPixel() tipi birşeyler destekleyen veya bellek içine çizim yapan bir mekanizma. Ya da pixel shader ile donanım destekli bir mekanizma. Buna vereceğiniz cevap gui için ne kullandığınızdan daha kritik bence. gui için ben de Alper'e katılıyorum. Anlattıklarınıza göre ben olsam GTK seçerdim. Ben yıllardır GTK kullanan GIMP uygulamasını kullanıyorum. UI performansı ile ilgili hiç sorun yaşamadım. Kolay gelsin
@anlhakanyarc4850
@anlhakanyarc4850 7 жыл бұрын
A doğru, GIMP Windows'ta da GTK ile çalışıyor. Ah! Neden aklıma gelmedi ki. GTK'den tek korktuğum, Windows'taki performansı olmuştu ama doğru, GIMP var. Anlatıldığı gibi öcü de değil. Teşekkür ederim hepinize. Kürşat hocam gönderdiklerinize de bakacağım. Zaten bildiğim bir platform olduğundan GTK'de devam edeceğim ama önerdiğiniz araçları da aklımın bir ucunda tutacağım. En azından genel kültür olsun. :)
@ÜmitKirenci
@ÜmitKirenci 5 жыл бұрын
Güzel video 👍
@prelyexin
@prelyexin Жыл бұрын
12:30
@isimyokkiibo
@isimyokkiibo 7 жыл бұрын
Merhaba Hocam Windows desktop uygulamasında Gdi+ kullanıyoruz. Gdi+ ve Direct2D arasında performans farkı sizce hissedilir seviyede midir? noktabarkod.com.tr/barkod-etiket-programi.html
@YalinKod
@YalinKod 7 жыл бұрын
D2D ve GDI+ arasında aslında bayağı hız farkı var. Ancak bu farkın ortaya çıkması için çok fazla çizim yapıyor olmanız lazım. Barkod uygulamasında bu fark ortaya çıkmayabilir.
@isimyokkiibo
@isimyokkiibo 7 жыл бұрын
Hocam teşekkür ederim. Evet bende testlerde değecek hız farkı göremedim. Bende programcılık hayatıma C64 ve 6510 assembly ile başlamıştımi hey gidi günler :)
@mehtapugur6422
@mehtapugur6422 7 жыл бұрын
Aydın'landım :D
6 жыл бұрын
Kraal
Yazılım Mühendisliği: Donanım ve Soyutlama
30:42
Yalin Kod
Рет қаралды 14 М.
Mühendis Takımlarının İnşası ve İnsan Kaynakları
23:58
CAN YOU DO THIS ?
00:23
STORROR
Рет қаралды 32 МЛН
Бенчик, пора купаться! 🛁 #бенчик #арти #симбочка
00:34
Симбочка Пимпочка
Рет қаралды 3,7 МЛН
Osman Kalyoncu Sonu Üzücü Saddest Videos Dream Engine 269 #shorts
00:26
Chat with Semih Demirer, GPU Architect from Apple - Part 1
19:24
My thoughts on framework after daily driving it for 2 years
16:34
Louis Rossmann
Рет қаралды 716 М.
Yazılım Tasarlarken Öngörülebilirlik
16:32
Yalin Kod
Рет қаралды 8 М.
Yazılım Mühendisliği: Zaman Yönetimi
18:50
Yalin Kod
Рет қаралды 34 М.
Google Data Center 360° Tour
8:29
Google Cloud Tech
Рет қаралды 5 МЛН
Kariyer Yönetimi: Maaş Diyalogları
13:56
Yalin Kod
Рет қаралды 30 М.
CAN YOU DO THIS ?
00:23
STORROR
Рет қаралды 32 МЛН