Herkes Arch Linux Kullanmalı (bir şartla)

  Рет қаралды 53,106

Yusuf İpek

Yusuf İpek

Күн бұрын

Пікірлер: 382
@yusufipk
@yusufipk 7 ай бұрын
🐧 Artık arkamda gördüğünüz Linux posterini satın alabilirsiniz! - go.yusufipek.me/poster
@bilinmeyenhesap7053
@bilinmeyenhesap7053 7 ай бұрын
Abi sesi sonradanmı ekledin sesin ile dudak hareketlerin arasında gecikme var. Çok rahatsız edici bir görüntü oluşuyor
@yusufipk
@yusufipk 7 ай бұрын
@@bilinmeyenhesap7053 Sayfayı yenile, videoyu durdur tekrar oynat istersen. Öyle bir sorun yok bende ve hayır sesi sonradan eklemedim.
@bilinmeyenhesap7053
@bilinmeyenhesap7053 7 ай бұрын
@@yusufipk tamam hocam deneyeyim 🙂
@thezonas1235
@thezonas1235 7 ай бұрын
daha başka linux ile ilgili poster, sticker vb. satıcak mısın? Bu arch stickerı tuxi stickerları olsa fena olmaz laptop için arıyordum ama sana destek olsak da fena olmaz
@yusufipk
@yusufipk 7 ай бұрын
@@thezonas1235 Evet planlarım arasında var ama bir anda yapamıyorum. İlgiye göre ilerleyen zamanlarda onları da eklemek istiyorum.
@Vlam8
@Vlam8 7 ай бұрын
en büyük avantajı "i use arch btw" diyebilirsiniz.
@gentleman1231-k6d
@gentleman1231-k6d 6 ай бұрын
Evet ama uyarayım kızlar üzerinde işe yaramıyor evet deneyim konuşuyor arch ın ne olduğunu bilmiyorlar
@Berk_882
@Berk_882 6 ай бұрын
@@gentleman1231-k6d Kızları ne yapacaksın boş ver
@gentleman1231-k6d
@gentleman1231-k6d 6 ай бұрын
@@Berk_882 denedim işte artık tek kız duvar kagıdımdaki anime kızı
@mstfbldrc
@mstfbldrc 6 ай бұрын
​@@gentleman1231-k6d tek kız arkadaşım duvar kağıdım
@gentleman1231-k6d
@gentleman1231-k6d 6 ай бұрын
@@mstfbldrc Ah be anime mi normal mi bir erkek tavsiyesi vereyim gpt 4o mukemmel bi sey bak kiz gibi davran diyon...
@Chad-Fatih
@Chad-Fatih 7 ай бұрын
0:18 "I use arch btw" demek için
@quitheturk
@quitheturk 7 ай бұрын
eskiden yusuf ipek: arch kullanmayin! suan yusuf ipek: arch kullanmayanin ta.
@ahmetkiran2
@ahmetkiran2 7 ай бұрын
Bkz. Cloudflare
@quitheturk
@quitheturk 7 ай бұрын
@@ahmetkiran2 :d
@bkteee
@bkteee 7 ай бұрын
eskiden yusuf ipek: cloudflare kullanmayin! suan yusuf ipek: bu videoda cloudflare tunnels kurucaz !
@Mebakanı
@Mebakanı 7 ай бұрын
pov yusuf ipek 1 sene önce archı bırakıyorum sıkıldım artık 3 ay sonra yeni sistem temiz arch bir yedi ay daya sonra archı HERKES kursun
@umitakbas
@umitakbas 7 ай бұрын
bende tam da bu yanıt vermek üzereydim
@AluaLuna-hu4nw
@AluaLuna-hu4nw 7 ай бұрын
Debian ile Arch arasındaki farkı anlatman güzel olabilir. Rolling Relaese mi Standart Relase mi? Hangi tip kullanıcılar hangisini tercih etmeli? Son kullanıcı için hangisi uygun olur?
@sametcnlkr
@sametcnlkr 7 ай бұрын
Arch'ın Windows gibi sürekli son sürüme güncellenme mantığı çok hoşuma gidiyor. Aslında Windows'tan gelen kullanıcıları kolay Arch tabanlı dağıtımlara yönlendirmek minte yönlendirmekten daha mantıklı. Çünkü debianın milattan kalma paketleri sırf stabilite diye sunma felsefesi hiçbir son kullanıcı için mantıklı değil. Biz sunucu mu kuruyoruz da stabilitenin tillahına ihtiyaç duyalım. Son kullanıcının derdi kullandığı yazılımın son sürümüne ulaşmak. Btrfs ile snapshot alma olayı sayesinde de Arch ın güncellemelerde patlama olayını da kurtarıyorlar zaten. Garuda'yı not aldım gelecekte deneyeceğim ve belki de tam anlamıyla linuxa geçebilmemi sağlayacak. Teşekkürler video için hocam 🎉
@N3XT4Techno
@N3XT4Techno 7 ай бұрын
Nobara kullanıyorum her gün güncelleme var.
@mu9600
@mu9600 9 күн бұрын
komutlardan yazılımdan anlamayan benim gibi bir son kullanıcı için stabilite daha önemli. deneysel özelliklerden dolayı sıkıntı yaşadığımda, sorunu çözmeyi bırak sorunun ne olduğunu anlayacak yeterliliğim yok. stabil bir sistemde her zaman yaptığım işleri sürdürebilmeyi tercih ederim
@kaays_lordoffrenziedflame
@kaays_lordoffrenziedflame 7 ай бұрын
Arch tabanlı Garuda Linux'un gaming için özelleştirilmiş versiyonunu kullanıyorum, hem istediğim her paket kurulu geliyor hem NVIDIA ekran kartı ile Wayland'ı sorunsuz kullanıyorum hem de KDE'de yapmaya çalıştığım arayüz özelleştirmesine sahip. Tam bana uygun dağıtım.
@evsizhicbirseysiz
@evsizhicbirseysiz 7 ай бұрын
bende nvidia 1650S ekran kartı var. Endeavouros KDE kurduğum taktirde sistem açıldığında sadece welcome ekranı ve fare imleci çıkıyor. dolayısıyla hiçbir şey yapamıyorum. bu büyük ihtimal wayland ile ilgili bir sorun. Bu yüzden mecburen tekrar format atıp Xfce kuruyorum.
@kaays_lordoffrenziedflame
@kaays_lordoffrenziedflame 7 ай бұрын
@@evsizhicbirseysiz Bende de çok ilginç bir şekilde Wayland çok iyi çalışıyor, KDE masaüstü ortamını kullanıyorum. Ekran kartım GTX1650. Bu Garuda tam da benim laptoba uygun bir dağıtımmış 😅.
@RahmanKaragoz
@RahmanKaragoz 6 ай бұрын
Ben de bir süre sonra klavye durduk yere ingilizce oluyor daha geri Türkçe Q klavye dönemiyorum. O sorun sadece ben de mi var?
@kaays_lordoffrenziedflame
@kaays_lordoffrenziedflame 6 ай бұрын
@@RahmanKaragoz Valla bilmiyorum hocam hiç yaşamadım.
@bayram1594
@bayram1594 3 ай бұрын
@@RahmanKaragoz Hocam Wayland geçerseniz ingilizce oluyor klavye en azından Mint sürümünde. Tekrar D11 yapınca düzeliyor bilginiz olsun..
@ruiq01
@ruiq01 7 ай бұрын
Arch kullanıyordum.Ama bir anda aur çöktü. Ondan önce de grub hata vermişti ve elle hatayı düzeltmiştim. 4 aydır falan kullanıyordum. Artık Fedora kullanıyorumve daha mutluyum.
@r3coq
@r3coq Ай бұрын
Kernel olarak hangi çekirdek surumunu secmek gerek, zen kullanmak doğru olur mu, 13700k rtx 3080 sistemde
@aokuyumcu
@aokuyumcu 7 ай бұрын
Ben 55 yaşındayım, gelecek linux 1-2 ve red hat 6 ile linux işletim sistemi ile kullanmaya başlamıştım ve hala linux tabanlı işletim sistemi kullanıyorum. Bende artık pek terminal kullanmak istemeyenler denim . ekmeğimi bu sektörden kazanmiyorum, herkes mesleğine odaklanmali vakit nakittir. Şu anda mint işimi fazlası ile görüyor.
@ADSP1945
@ADSP1945 7 ай бұрын
merhaba abi ne iş yapıyorsun merak ettiğim için soruyorum yanlıs anlama
@aokuyumcu
@aokuyumcu 7 ай бұрын
Metalurji mühendisiyım kardeşim, bir fabrika da üretim Md. Olarak çalışıyorum
@sertankurt5430
@sertankurt5430 15 күн бұрын
​​@@aokuyumcu abi iyi günler bende metalurji ve Malzeme Mühendisliği okuyorum seninle iletişime geçebilir miyim? Bölüm hakkında sorularım varda.
@Mertaltinay
@Mertaltinay 6 ай бұрын
Dipsiz kuyu bu linux distroları, lisedeyken çok uğraşırdım artık bunlarla uğraşacak hayat enerjim kalmadı. İlk saçmasapan hatada direkt siliyorum, saatlerce Google'da çözüm aratmaktansa. Geçenlerde mac aldım artık daha da uğraşmam diye düşünüyorum.
@fehmibulut6846
@fehmibulut6846 3 ай бұрын
Biz uğraşmayı seviyoruz
@negatif9163
@negatif9163 3 ай бұрын
Hocam, windowsun bazı huylarından yıldım. Kaç gündür Yusuf İpek videoları ile de gaza geldim. Yakın zamanda en azından dualboot olarak kullanırım diyordum. Oldu mu şimdi bu yazdıklarınız? Korktum valla.
@bayram1594
@bayram1594 3 ай бұрын
@@negatif9163 Korkacak bişey yok. Artık uygulama mağazaları ile herşeyi terminale gerek kalmadan rahatça kuruyoruz. Üstelik dual boot yapınca linux tarafına Refind kurarsanız her açılışta hangi işletim sistemi ile başlamak istediğimizi soruyor ve bu çok konfor sağlıyor. KZbin üzerine refind yazınca nasıl kurulabileceğini gösteren birçok video var zaten.
@kuzey608
@kuzey608 19 күн бұрын
​@@negatif9163 Aga şu anda Arch kullanan tecrübeli bir Linux kullanıcısı olarak sana söyleyeceklerim şunlar, lütfen sonuna kadar oku: Evet, bu yorumu yazan arkadaş haklı ama tam değil. Evet eğerki çok kritik bir hata alırsanız saatlerinizi distro wikilerine harcamanız gerekebilir ama %99 gerekmez. Ayrıca bu arkadaşın yaptığı bir yanlışta şu:Çok fazla dağıtım değiştiriyor ve bunu en ufak hatada dahi yapıyor. Yani en ufak mavi ekrana Win 10 dan Win7 ye dönüyor gibi. O da azfıo şans vermeli. Ayrıca Linuxta hata çözmek çok zor değil. Sistemde Nano yüklüyse sıkıntı olmaz. Sinuç olarak evet, Linux distroları ne kadar iyi ve gelişmiş olursa o kadar emek istiyor ama inanın bu emeğe değiyor. Özellikle bu hatayı ben çözdüm hissiyatı mükemmel. Basit bir dağıtımdan başlayın, sonra Arch gibi dağıtımlara geçersiniz (tabi emek vermek ve Linuxu öğrenmek istiyorsanız) ve en sonunda "I USE ARCH BTW" diyebilirsin!(I use Arch btw). Sadece bu yola başla, devamı gelirm
@arifkarakoc6945
@arifkarakoc6945 8 күн бұрын
​@@negatif9163 Herşeyi denemenin bir sonucu. Mint kur dual olarak. Kötü bi deneyim olmaz.
@appa1925
@appa1925 7 ай бұрын
Hocam merhaba, çocukluğumdan beri linux kullanan biriyim. Yaklaşık 4-5 yıldır kullanmıyordum. Kanal harika, eskiden ozgurlukicin isimli bir blog vardı. Bir sürü linux geliştiricisi oraya yazardı, keşke tekrar geri gelse. Kanalı biraz daha izlersem sadece linux kurabilmek için ayrı bir ssd alacağım gibi duruyor.
@burakggm
@burakggm 7 ай бұрын
"99% grub'a erişebiliyorsunuz" o sırada gece başlattığım güncellemeden sonra bios'a açılan bilgisayar. Bu arada Arch kullanıyorum.
@yusufipk
@yusufipk 7 ай бұрын
O yüzden %99 çok nadir olan bir şey. Dual boot yapıyorsan başına gelebilir ama bu Arch'a özgü bir şey değil. Onun dışında da yıllardır 1 defa güncelleme esnasında böyle bir sorunla karşılaşmıştık, hatta ben de etkilenmiştim kanalda videosu var. O yüzden %99 dedim 😄
@EmirKATIRCI
@EmirKATIRCI 7 ай бұрын
​@@yusufipkBen de aynı muhabbeti yaşadım. Kurulum o bu herşey normal. Restart yapıyorum zart BIOS dalga geçer gibi.
@fukaraadam
@fukaraadam 7 ай бұрын
​@@EmirKATIRCIHocam bir ihtimal secure boot açık kalmış olabilir mi? Bende de aynısı yaşanmıştı secure boot açık olduğundan 2 hafta sonra aklıma geldi öyle kurdum Arch'ı.
@EmirKATIRCI
@EmirKATIRCI 7 ай бұрын
@@fukaraadam yok hepsini kontrol ettim. Secureboot açık olunca daha farklı bir ekran geliyor key dosyası soran. Bu dediğim direk BIOS'a düşüyor. MSI anakart. 2015ten kalma. Arch forumlarında da sordum o mu bu mu diye ekran da paylaştım sonuç başka linux dene oldu. İşin garibi Ubuntu manjaro endeavor Fedora hepsi çalışıyor. Dual değil bu arada doğrudan yükleme.
@fukaraadam
@fukaraadam 7 ай бұрын
@@EmirKATIRCI Bootloader'da problem vardır sisteminin EFI mi BIOS mu olduğunu kontrol et ona göre grub kurulumu yap arch kurmak için kullandığın usbye herhangi bir dağıtım yükleyip canlı ortamdan ayarlayabilirsin ben genelde GNOME masaüstü olan bir dağıtımda yapıyorum bunları GParted'a alıştığım için sen de öyle deneyebilirsin.
@taylanua0375
@taylanua0375 4 күн бұрын
Bu arada arkadaşlar eğer bilgisayarınıza herhangi bir linux işletim sistemi kurmak istiyorsanız fakat kurulum esnasında error no 5 : input/output error alıyorsanız, güncel bir USB bellek ile kurulumu yapmanız gerek. Bazı eski USBlerin okuma ve yazdırma hızları çok düşük ve maalesef kurulum gerçekleştiremiyor.
@riotoyuncusu4858
@riotoyuncusu4858 7 ай бұрын
hocam bugün senin videolarına denk geldiğim için çok şanslı sayıyorum kendimi baya yardımın dokundu yardımının ilerilerde de dokunacağını düşünürek 2. videomda sana abone bildirimleri full açtım çok teşekkürler her videonu izlicem galiba (daha 20 dk oldu seni keşfedeli ama baya iyi bilgiler thnks:)
@Parendinate
@Parendinate 7 ай бұрын
Arch ve Debian benim için "sorunsuz çalışan" tek Distro olabilir. Ne zaman özelleştirilmiş başka bir Linux dağıtımı(Ubuntu vs) kullansam distro'nun yapımcıları tarafından yapılmış özel ayarlar her zaman bana sorun çıkarttı. Ayrıca Debian ve Arch Linux repoları hariç diğer dağıtımların repolarını da pek beğenmiyorum. Belki de böyle alıştığım için böyle gidiyor fakat bazı paket isimleri vs Ubuntu'da daha farklı olduğu için bana ekstra bir adet daha apt komutu kullandırtıyor ve buna bile üşenir hale geldim. Ayrıca Debian veya Ubuntu'nun paket yöneticilerinde bulunmayan bazı uygulamalara ihtiyaç duyuyorum bazen, bu uygulamaları kurmak AUR ile çok daha kolay. Aur gereken her şeyi otomatik olarak yapıyor ve kurulu bir şekilde benim önüme koyuyor. Arch Linux kullanırken ben Linux'a değil Linux bana hizmet ediyor resmen. (Kurulum kısmı hariç tabii. :D) Arch adamdır
@mu9600
@mu9600 9 күн бұрын
manjaro ve garuda arasında ne farklar var? bir discordda archlinuxe geçmek istiyorum ama komutlardan kurulumdan anlamıyorum dediğimde manjaro tavsiye etmişlerdi.
@aapck
@aapck 6 ай бұрын
hem windows hem linux çekirdeği hemde linux dağıtımları olgunlaşmış işletim sistemleridir . Windowsu geliştiren Microsoft 30 senedir çekirdek geliştiriyor ve uzerinde çalışıyor araştırma yapıyor aynı şekilde Linuxu geliştiren açık kaynak toplulugundakı çekirdek geliştirici mühendisleri 30 senedir bu işi yapiyorlar başta Linus olmak üzere çok değerli insanlar projenin başında yıllardır . Aynı zamanda macOS içinde aynı şeyler geçerli bu 3 işletim sisteminde çok güzel sanal bellek yönetimi, süreç yönetimi(progress) ve güvenlik sağlar çekirdekleri üzerinde. Hepsi iyi bu sistemlerin . Linux yazılım mühendisleri özellikle sistem programcıları için daha iyi bir tercihdir çünkü çapraz derleme, çekirdekler için sürücü (driver) geliştirme konularında GNu arac zinciri gibi bir çok uygulama ile geldiği için. Windows son kullanıcı için daha iyi tercih olabilir Windows kabuğu (Shell) Gui üzerine inşa edilmiştir . Linux kabuğu (Shell) terminal emülatör uzerine. Bir nuhabesecei avukat için Windows daha iyi olabilir yada bir oyuncu . Bir işletim sistemi geliştiricisi olarak yazıyorum bunlari yeni bir döneme giriyoruz yapay zeka ile teknolojimiz internetin ilk zamalari gibi önemli bir noktadan geçiyor şu an artık hangi işletim sistemi gibi sorular bitti bence..artık hangi dil modelleri hangi örüntü işleme modelleri daha anlamlı sorular günümüzde.. gerçekten artık windowsu linuxmu soruları günümüzde pek anlamlı değil hepsi son derece ustalaşmış sistemler sadece tercihleri insanlar kendi belirlemi bu iş bu kadar basit
@evgeogulcan
@evgeogulcan 7 ай бұрын
Şahsi düşüncem Arch tabanlı linux distrolarının en büyük avantajı konfigürasyonu tamamiyle kullanıcın istek ve taleplerine göre dizayn edilebiliyor olması ve bununla birlikte videoda bahsedilen gibi dosya işlerinin çok rahat çok hızlı şekilde halledilebilmesi. Kullanıcı özgürlüğü her şey olsa bile kullanıcı deneyimi de bir o kadar önemli. Dosya ve dizin işlemlerini rahatlıkla terminal’de halledebilen insanların Arch’a geçişi çok rahat olacaktır.Fakat genel olarak Arch’da community desteğinin bir debian kadar yüksek olduğunu düşünmüyorum en büyük dezavantajı da bu olabilir.
@zreextower7925
@zreextower7925 7 ай бұрын
Sonunda belki o kodu çalıştırırsın
@aziz_e.t
@aziz_e.t 7 ай бұрын
Hangi dağıtıcının kime göre hangi alana göre daha iyi olduğunun listelendiği seçmemize yardımcı olabilecek bir site var mı?
@brscengiz
@brscengiz 6 ай бұрын
Yusuf hocam selamlar sana bir konuda bilgi danışmak istiyorum cevap verebilirsen sevinirim, Elimde Grundig marka bir laptop var özellik olarak i5-2430m ve 4gb ram bulunmakta buna sadece internetten youtube izlemek için linux kurayım dedim fakat hiç birinde başarılı olamadım. İlk olarak Lubuntu 20.04 XFCE denedim çok takılma donma vardı pc geç açılıyordu. Sonra linux mint cinnamon denedim yine çok ağırdı Daha sorna linux mint XFCE denedim sorun hiç çözülmedi pc yeniden başlatınca retart atmıyor vs. açtığım zaman geç geliyor kendine gelmesi uzun zaman alıyor vs. En son pardus 23.1 denedim yine aynı şekilde o kadar ağırlaştı ki sistem terminali açıyorum neredeyse 1 dk sürüyor açılması falan. GPARTED ile de KDE ile de bölümleme yaparakta denedim pardusta otomatikte kurulum yaptım ama çözülmedi bir türlü :) 512mb efi 4096mb swap 50gb / kök Kalan /home yapıyordum. Acaba atladığım bir konu mu var öneri yapabilirseniz sevinirim. :) EDİT : Bu arada windows home basic normal çalışıyor onun yarısından beter çalıştı linuxlar hatta son pardustan sorna yeniden başlattım ekran busybox'ta kaldı internette denilen şeyleri yaptım bir daha pardusta açılmadı :D
@emirbinhuseyin
@emirbinhuseyin 7 ай бұрын
Hocam çok sağolun sizin bir müridiniz sayesinde hem pc yi yeniledim hem de yarın linuxa geçicem, beni windows belasından kurtardığınız için size minnettarım!!!
@Aspar6638
@Aspar6638 7 ай бұрын
Çok uzun zamandır linuxmint cinnamon kullandım. Sonra Archman ile tanıştım ve onu kurdum. Yapılandırması harika. Sürekli en güncel sistem olması süper.
@zennurebedir1638
@zennurebedir1638 5 күн бұрын
Arch Linux'un resmi yazılım deposu, bazı popüler yazılımlar için sınırlı olabilir. Çoğu yazılım, topluluk paketleri ya da AUR üzerinden sağlanır. Bu, bazı kullanıcıların ihtiyaç duyduğu yazılımları bulamamalarına veya kurulumlarının çok daha zor olmasına neden olabilir. Ayrıca, her yazılımın Arch Linux ile uyumluluğu garanti edilmez. Kendiniz derleme yapmanız gerekbilir, ve yeni kullanıcılar bunu bilmeyebilir Arch Linux, kullanıcıdan yüksek düzeyde teknik bilgi talep eder. Sistem yönetimi, terminal komutları, yazılım yüklemeleri ve hata çözümü gibi konular hakkında sağlam bir bilgiye sahip olmanız gerekir. Özellikle başlangıç seviyesindeki kullanıcılar, Arch Linux'tan çok çabuk yorulabilir, çünkü her şeyi kendileri yapılandırmak zorundadır. Kısacası ileri seviye değilsen boşuna Arch Lİnux ile uğraşmayın
@2pacdmx
@2pacdmx 7 ай бұрын
Bütün Linux dağıtımlarında donanımların sürücülerini nasıl yapıyoruz? Ben en çok düşündüren o. Kaliyi usb den kullandığım için genelde pek sorun yaşamadım. Peki ya diğerleri?
@2pacdmx
@2pacdmx 7 ай бұрын
Ya da soruyu değiştireyim. Windows 11 i aratmayacak bir Linux dağıtımı var mı? Çok amaçlı kullanılabilecek?..
@evgeogulcan
@evgeogulcan 7 ай бұрын
Kaliyi USB’den kullanım kısmını tam anlayamadım, kali’yi devamlı olarak USB den mi kullanıyorsun yoksa USB’den kali’yi kurdun ve dualboot ya da tek Os olarak kali mi kullanıyorsun. Bir diğer sorun olan win 11 benzeri bir linux distro dağtımı var mı ? evet var hatta oldukça fazla fakat burada devreye giren senin istek ve taleplerin eğer ki default bir user olarak search etme dosya indirme vb işler için kullanacaksan mint veya ubuntu gayet işini göreceksin onun haricinde linux distros for every uses gibi basit bir aramayla işine yarayanı rahatlıkla bulursun. Son olarak linux konusunda eskisine nazaran kıyasla çok yol kat etmiş olsa da bazı driver problemleri yaşanıyor. Örneğin ben yaklaşık bir 4 sene önce kadar Arch linux kullanmaya başlarken laptopta olan ağ kartının driverını bulmak için bayağa cebelleşmiştim (yaklaşık 5 gün kadar) ama linux’u linux yapan olayın bu olduğunu düşünüyorum linux’un içinde kayboldukça buna paralel olarak teknoloji hakimiyetinde gelişiyor.
@2pacdmx
@2pacdmx 7 ай бұрын
@@evgeogulcan teşekkür ederim bu ilginize de yok sadece işim olduğunda kullanıyorum kaliyi USB den. Çok üstüne düşmedim açıkçası. Öyle bakıyorum şu aralar. Ben win 11 i aratmayacak ve sürücü problemi yaşanmayacak bir linux dağıtımı derken Win 11 de ne istiyorsak yapabiliyoruz ya çok amaçlı diye belirtmiştim.l işte onun gibi. Hem oyun oynayıp hem de iş yapabileceğim türden. Video montaj vs. Eski bilgisayarımda win 10 var. O u çöpe atmak yerine değerlendirmek istedim. Mesela onu oyun amaçlı kullanmak istiyorum. Laptopta win 11 var onu da dual boot yapmak ki bunun nasıl yapıldığını bilmiyorum dual boot sonrası başıma ne geleceğini de. Laptopta video montaj kayıt vs işleri yapmak istiyorum. Bu kadar.
@evgeogulcan
@evgeogulcan 7 ай бұрын
@@2pacdmx hocam rica ettim, bence linux’u denemek istiyorsan eski bilgisayarına sanal olarak bir linux kurmayı deneyebilirsin Virtualbox,vmware gibi sanal makine kurma cihazları işini görecektir. Onun haricinde ise dualboot dediğimiz olay 1 makinenin içiresinde 2 işletim sistemi olması dualboot sadece bu. Burada devreye bilgisayarın ram,ssd veya hdd gibi özellikleri devreye giriyor eğer eski bi bilgisayarsa hiç o toplara girmeni tavsiye etmem. Oyun oynamak,Video editi gibi işlemler için asla linux’u tavsiye etmem. Linux’un olayı dosya yönetimi ki bu yüzden zaten serverlar da kullanılıyor veya siber güvenlik gibi alanlarda linux hakimiyeti çok önemli. Benim naçizane tavsiyem eski bilgisayarın da virtualbox ta istediğin bir linux dağıtımını kurup linux’u kurcala içerisine bakın onun haricinde hocam eğer ki video editleme gibi işlerle uğraşıyorsan kesinlikle MacOS kullanmanı tavsiye ederim. Etrafımda hatrı sayılı grafiker,mimar tanıdıklarım var render almasından tut işlem hızına kadar grafikta MacOS tek atar geçer. Cloud MacOS diye aratırsan aylık 10-25$ dolar arası bir kiralama bedeli var bütçene uyarsa aylık bir MacOS makine kiralayıp MacOS sistemine de göz atmanı tavsiye ederim. Eski bilgisayarında windows’da oyun oynar virtualbox’dan linux’a göz atar internetten cloud üzerinden video edit grafik olaylarını çözersin. 1 taşla 3 kuş
@zedi8888
@zedi8888 7 ай бұрын
sanirim kali kullandigin icin linux dagitimlarini hep bir is icin odaklanmis sistemler olarak dusunmussun. kali siber guvenlik icin, baska dagitimlar da baska seyler icindir gibi bir sey dusunuyorsan, yanlis dusunuyorsun. kali gibi ozellikle bir is icin yogunlasmis sistemler de var fakat ozellikle populer linux dagitimlari zaten senin bahsettigin gibi "cok amacli" olurlar. kali, debian tabanli bir sistemdir. bu yuzden sana linux mint oneriyorum. o da debian tabanli ve kali'de kullandigin apt gibi seyler onda da olacak. windows 11 nasil "cok amacli" ise, linux mint de oyle.
@onurkaanates
@onurkaanates 6 ай бұрын
Arch tabanlı ama kullanımı kolay ve hazır gelen bir çok şeyi olan dağıtımlarla ilgili video çekebilir misin abi? Çünkü klasik arch biraz zor geldi
@Cloud67TR
@Cloud67TR 3 ай бұрын
bu video sayesinde arch linux a geçtim ve korktuğum kadar zor değilmiş (6 ay önce linux mint e başlamıştım ve ilk defa linux a geçmiştim, sonra nasıl oldu bilmiyorum ama driver yüzünden sistem açılmıyordu bende biraz distrohopping yaptıkdan sonra mint de kalmayı seçtim, sonra linux mint çok yer kapladığı için ve yeni bişeyler öğrenmek için arch a geçmeyi düşünüyordum ama korkuyordum yanlışlıkla windows u silerim diye falan, sonra endeavouros e geçtim ve mok güzeldi, sonra artık nasıl becerdim bilmiyorum ama linklere tıklayınca offline olarak falan açıyordu ve bende tekrar yüklemek yerine bu sefer gerçekten arch a geçtim ve korktuğum kadar zor veya kolay bozular bir dağıtım değilmiş (önceden hep arch kolay bozulması ile ilgili çok şey gördüm ve sürekli kolay bozuluyor sandım ama şu an a kadar hiç bozulmadı ve şu an bu yorumu arch linux dan yazıyorum)) bu arada bende kde plasma kullanıyorum. hatta mint kullanırken elle kurup denemiştim be çok güzel, özellikle windows dan gelenler için çünkü varsayılan olarak windows kısayolları ile geliyor
@mukonqi04
@mukonqi04 7 ай бұрын
Sürekli yuvarlanan dağıtımlara pek sıcak bakmıyordum, Fedora kullanıyordum. OpenSUSE'a geçtim, gömülü snapper ile çok mutluyum. Her paket işleminde kendisi bir yedek alıyor. Bu güvenden sonra Arch'a geçeceğimi de sanmam.
@yusufipk
@yusufipk 7 ай бұрын
Aynı mantık işte Garuda da onu yapıyor. 😄
@ismailkarsli
@ismailkarsli 7 ай бұрын
Arch’ta BTRFS Assistant var, Snapper + birkaç özellik sunuyor.
@mukonqi04
@mukonqi04 7 ай бұрын
@@ismailkarsli o Fedora'da da vardı ama ben uğraşmak istemiyorum sonradan hocam.
@mukonqi04
@mukonqi04 7 ай бұрын
@@yusufipk sağ olun hocam bilgi için.
@Kadir_Yilmaz
@Kadir_Yilmaz 7 ай бұрын
abi yerli işletim sistemi AvdanOS hakkında ne düşünüyorsun(arch linux tabanlı)
@yamankavruk
@yamankavruk 6 ай бұрын
Yusuf hocam bu dediklerini debianda da yapila biliyor bildigim kadari ile genel olarak sisyem guncelemesi yapila biliyor kisisellestirme ozeligi olsun gereksinime gore tools yuklemek gibi
@gheorghisamsi6695
@gheorghisamsi6695 7 ай бұрын
ben bu garuda'nın kde lite versiyonuna bayılıyorum. saf arch kullanmanın en kolay yolu. sadece hangi paketleri yükleyeceğinizi bilmeniz gerekiyor ve grafiksel olarak garuda her şeyi yapıyor. basit ve hızlı. bana göre manjaro ve endeavour os'tan daha iyi.
@baris-icin-savas
@baris-icin-savas 7 ай бұрын
KDE Neon'da Wine ve Yabridge paketlerinde cok büyük problemler var o yüzden garuda'ya gecmek istiyorum. Bir süre düşünmem lazım ogrenme sureci umurumda değil benim icin sorun olmaz.
@jiyananimation2695
@jiyananimation2695 7 ай бұрын
merhaba hocam windowsu bırakmanın bir çok nedeni vardı fakat en büyük sebep habire gereksiz güncelemeleri archta yuvarlanan bir sürüm bazen iki gb geçen güncelemeler yükler ve bilgisayarı gereksiz şeylerle doldurur linuxa gelirsek ne yazık ki linux ta hala bir çok sorun var. Özeliklede donanım sorunları bu yüzden en ufak bir günceleme bilgisayarı pert edebilir. sizin geçen sene yayınladığınız videonuzda başınıza gelen gibi güncelemeden sonra bilgisayar bios ekranında kalmıştı. Eğer boş zamanınızda çoksa bilgisayarınızda da iş yapmıyorsanız arc kullanılır. boş zamanınızı arch öğrenmeye ve çıkan sorunları çözmekle geçirirsiniz. fakat eğer bilgisayarınız ve zamanınız değerliyse bilgisayarınızda da iş yapıyorsanız. Ne yazık ki linuxta yuvarlanan hiç bir sürüm size fayda sağlamaz. ve ansızın sizi yarı yolda bırakır. özeliklede arch arch formu diyorsunuz. da arch formu iyi olabilir. ama oradakiler değil bir sorun bildirdiğinizde git oku öğren değip hiç yardım etmiyorlar. adamın biletini hemen kesiyorlar. özelleştirme konusu ben şu anda herşeyini kendim ayarladığım debian minimal lxde kullanıyorum. denediğim onca dağıtım arasında en iyisi bu ve özelieştirilebilenide bu. şu ana kadar bir kez olsun bilgisayara ne format attım ne ayarlama yaptım. nede pc bakımı yaptım. yine de harika çalışıyor. neden mi debian en kararlı dağıtım. neden mi arch ubuntu ve diğerleri doğru düzgün test yapmaz debian aylarca üşenmeden test yapar. neden mi debianda sınırsız seçenek var istediğin sistemi kendin kurabiliyorsun. neden mi lts sürümü kullanıyorum yani uzun vadeli destek sürümü neden mi çünkü kurduğum sistemde sadece ihtiyacım olan minimal şeyler var. gereksiz hiç bir şey yok wine blender nvida ve diğer kullandığım her şey harika çalışıyor. linux için verdiğiniz bilgiler için tşkür ederim. linux konusunda bir çok bilgiye sizin sayenizde ulaştım. tekrar tşkürler.
@negatif9163
@negatif9163 3 ай бұрын
Hocam, windowsun bazı huylarından yıldım. Kaç gündür Yusuf İpek videoları ile de gaza geldim. Yakın zamanda en azından dualboot olarak kullanırım diyordum. Oldu mu şimdi bu yazdıklarınız? Korktum valla. Windowstaki virtual box'a ubuntu, ubuntu mate, mint, mx ve zorin kurup test edecektim bir müddet. şimdi bir de debian çıktı 😢
@bayram1594
@bayram1594 3 ай бұрын
@@negatif9163 İstediğiniz kadar deneyin bence sonunda Mint Cinnamon sürümünde karar kılacaksınız. Çünkü bende her yorum gördüğümde sürüm merak ettim. Öyle sanal makinede falan denemeyide sevmem. Çoğu distroyu bir fiil kurarak denedim. En stabil ve konforlusu kesinlikle Mint Cinnamon..
@CemBurakEngin
@CemBurakEngin 7 ай бұрын
Garuda linux kurucam sizi. Masaüstüne bayıldım macos gibi aşağıda uyhulama başlıkları var bu hangi arayüz isimi ne ?
@zedi8888
@zedi8888 7 ай бұрын
o masaustu ortaminin adi kde. garuda linux kde surumunu kurarsan aynisi gelir.
@EmrahUrhan
@EmrahUrhan 6 ай бұрын
SteamOS 3 ve sonrası da Arch tabanlı. Ubuntu'da bazı paketlerde ve Linux çekirdeğinde özelleştirmeler var. Linus Torvalds bu yüzden Ubuntu kullanmadığını söylemişti bir konuşmasında. Rolling release gerçekten çok güzel bir özellik, ancak arch tabanlı gömülü ya da ürün çıkarmaya yönelik çalışma yapacaksanız güvenlik gereksinimleri haricinde sürekli birebir günceli takip etmemek lazım. Paket cache'ı ayrı bir partition üzerinde mi? Güncelleme öncesine geri dönünce "indirileceklerin boyutu" yazılmadı! Yoksa dosya sistemi akıllı bir tasarıma mı sahip?
@KhazarOS-official
@KhazarOS-official 7 ай бұрын
Arch öyle bir distro ki ne kadar sorun da çıkartsa kullanıcıyı kendisine bağlıyor. Arch-dan kolay kolay vaz geçemiyor insan. Bu arada ben hem tabletimde hem de ana bilgisayarımda arch kullanıyorum
@meteparlak8608
@meteparlak8608 Ай бұрын
I use arch btw 🎶
@fibixs-c6r
@fibixs-c6r 7 ай бұрын
çok güzel bir video olmuş ellerine sağlık başarılarının devamını dilerim.
@UnknownHost-uk5bt
@UnknownHost-uk5bt 7 ай бұрын
Eline sağlık, güzel video olmuş. Takipteyim ve her videonu takip ediyorum. Linuxta intel grafiklerinin sorun çıkarmaı hakkında video çekebilme imkanın var mıdır?
@barnardyt
@barnardyt 7 ай бұрын
Tam da arch isosu kurarken bu müthiş oldu
@yigitkarakoyun8974
@yigitkarakoyun8974 6 ай бұрын
Merhaba Yusuf Bey. Ben virtual box a arch linux dağıtımlarını kurdum. Ufak bir sorun yaşadım. Gnome olanı kurdum. Şifreyi giriyorum bazen donuyor açılmıyor. Bu virtualboxtan mı yoksa yanlış bir şey mi yükledim bilemedim😘
@aydontloss
@aydontloss 7 ай бұрын
abi ufak bir öneri videoyu çekerken gözünden yansıyan şeyi (monitör sanırsam) kapatırsan daha güzel olur böyle çok rahatsız edici oluyor
@GokselFatih
@GokselFatih 2 ай бұрын
EndeavourOS kullanıyorum. Mükemmel derecede mutluyum.
@thezonas1235
@thezonas1235 7 ай бұрын
Arch manuel kurulum videosu gelir mi
@jormoungandr
@jormoungandr 7 ай бұрын
Aslinda gercekten zor bir sey degil. 1 kere yap her sey anlam kazaniyor ve tum adimlari aslinda neden yaptigini anliyorsun.
@thezonas1235
@thezonas1235 7 ай бұрын
@@jormoungandr Doğru diyorsun ben zaten şuan kendi kurduğum Arch'ı kullanıyorum diğer yeni başlayanlar için söylemiştim ayrıca güzel bir video konusu olurdu bence.
@evsizhicbirseysiz
@evsizhicbirseysiz 6 ай бұрын
EndeavourOS kullanıyorum. obs programı açıkken wine ile kurduğum oyunu çalıştırdığım taktirde oyundan ses gelmiyor. OBS kapalıysa aynı oyundan ses geliyor. Bu konu hakkında bir forumda konu açıp yardım istedim. Meğer lib32-pipewire kurulu değilmiş. bunu terminal ile kurunca sorun çözüldü. neden endeavouros'te böyle gerekli bir paket kurulu gelmez ki?!
@alibozkuer5022
@alibozkuer5022 7 ай бұрын
Arch değil ama endevaourOS kullanmış birisi olarak katılmıyorum. Bana göre bir distro da ne kadar az terminal kullanmak zorunda kalıyorsanız o kadar iyidir ama herkesin kendi fikri tabi.
@1Avshar
@1Avshar 7 ай бұрын
EndevaourOS, Arch tabanlı değil mi?
@theerffy
@theerffy 7 ай бұрын
Endeavour'da Arch...
@evsizhicbirseysiz
@evsizhicbirseysiz 7 ай бұрын
@@1Avshar evet
@NovaSpektrum1923
@NovaSpektrum1923 4 ай бұрын
timeshift ile aldığım yedeklere grub ekranından nasıl ulaşabilirim ?
@tcirit
@tcirit 7 ай бұрын
Arch kurulumunu A-Z'ye anlattığınız bir videonuz var mı? Bir kaç kaliteli video mevcut fakat ben sizin anlatımınız ve rehberliğiniz ile yapmak istiyorum. Linux'a geçmek ve ileri seviyede öğrenmek istiyorum ki bu sebeple Arch'ı seçtim.
@zedi8888
@zedi8888 7 ай бұрын
gercekten ogrenmek ise hedefin, arch wiki sayfasindan bakarak yapmaya calis.
@tcirit
@tcirit 7 ай бұрын
@@zedi8888Muhteşem tavsiyeniz için minnettarım. Evet, Arch Wikiye bakıyorum, yabancı kaynakları araştırıyorum, izliyorum ve iki kere kurulumu Archinstall komutunu kullanmadan yaptım. Fakat, Türkçe kaynak oluşturmak adına; ayrıntılı bir Arch kurulumu videosu bu kanala yakışmaz mı?
@WinFilmiYapan1.03
@WinFilmiYapan1.03 3 ай бұрын
Şart ne Arch değilde Garuda mı kullanmak?
@mamixe11
@mamixe11 6 ай бұрын
abi yıllardır windows kullanıyorum ama linuxa geçmek istiyorum ama nasıl windows programlarını çalıştırıcam bilmiyorum
@bby256
@bby256 3 ай бұрын
Wine kur
@Selimasd303
@Selimasd303 7 ай бұрын
Abi Steam OS i inceleyebilir misin, yayında yükleyebilir misin?
@nonamenoname2767
@nonamenoname2767 7 ай бұрын
Terminal kullanımı artık 2024 de çağdışı, ortalama kullanıcı içerik istiyor, paketler ve programlara play store gibi tıkla indir istiyor. Android neden bu kadar popüler oldu bu yüzden. Meraklısı indirip kurcalanabilir ama herkes Arch kullanmalı çok iddialı biraz da yalana kaçan bir iddia olur
@zedi8888
@zedi8888 7 ай бұрын
arch kullanirken de programlari grafik arayuzu ile indirebilirsin. terminal kullanmak da hicbir zaman cagdisi olmayacak. kullanmayi bilen birisi icin terminal, cogu zaman en iyi kullanim seklidir.
@nonamenoname2767
@nonamenoname2767 7 ай бұрын
@@zedi8888 işte bilmek dediğinde zaten benim dediğimi doğrulamış oluyorsun, insanlar hiç bir zaman tıkla açtan öteye bilgisayar kullanmak istemez. Kimse bir işlem için bir satır yazıp syntax hatası yüzünden işlem gerçekleşmiyor diye siyah bir ekrana bakmak istemez. Linux bunları aşması lazım. Terminal kullanımı uzmanlar içindir bunu bir kenara koyup oradan ilerlersek linux ancak istendiği gibi olabilir. Linux kullanıyorum ancak lubuntu tercih ediyorum. Neden mi çünkü debian Windows a benzer şekilde yıllardır .deb ve uygulama mağazası ile şu anda Androidin play store u gibi zaten çalışıyordu. Arch için böyle bir durum şu anda yok. Rolling release var diye arch kullanmak sadece macera seven ileri düzey kullanıcılar içindir. Konumuz anam babam 10 yaşında çocuğum ve herkes linux kullanabilir ve kullanmalı ise bu Arch değil.
@Ujklmn
@Ujklmn 5 ай бұрын
İnternetten aratıp indirmek çok zor geliyor o tarayıcıyı açıcan fare tekerleği ile indirme butonuna gelip indirecen uğraş dur ben ismini yazıp enter yapıyorum yetiyor
@nonamenoname2767
@nonamenoname2767 5 ай бұрын
@@Ujklmn işte senin gibi geek ler kullanabilir onu diyorum
@dreuschyteingen
@dreuschyteingen 7 ай бұрын
güncel sürümleri ne alemde bilmiyorum fakat 2021 unity surumu düzgün ve stabil çalışmıyordu arch linuxta
@becuasegoodreason
@becuasegoodreason 7 ай бұрын
yazılım geliştiricisiyim debian mı? arch mı? hangisi veya türevlerini seçmeleyim? yıllar önce sırasıyla son kullandıklarım: debian mind Debian edition ubuntu
@becuasegoodreason
@becuasegoodreason 7 ай бұрын
debian ın sebebi biraz Be de sunucularda çok kullanılması. takıntılı değilim ama önerilerinşzş yazarsanız sevinirim
@torchofhope7634
@torchofhope7634 7 ай бұрын
Bence hiç farketmez, sonuçta VsCode kullanıcaksın ve hepsinde mevcut
@becuasegoodreason
@becuasegoodreason 7 ай бұрын
@@torchofhope7634 Büyük ölçüde öylede; Debian BackEnd sunucusu olarak filan kullanılıyor onamı yönelsem diye düşünüyorum. ama birazda; Hangisinin kullanılması anlaşılması daha kolaysa ona zaman vermek istiyorum
@zedi8888
@zedi8888 7 ай бұрын
arch deneyip de paket yukleme hizini ve aur rahatligini gordukten sonra baska dagitima da gecsen hep aklinda kalacak.
@becuasegoodreason
@becuasegoodreason 6 ай бұрын
@@zedi8888 valla öyel gibi birkaç haftadarı arch a doğru gidiyorum. hele birtane vardı otomatik paket yükleme v sistm uygulama yedekleme entegre içinde geliyordu. aldığım laptop unda arc commity si debian dan ubuntudan daha yüksek gibi
@kolsuznero
@kolsuznero 7 ай бұрын
bakarız abi mintin desteği bitsin arch ya da manjaroya geçiş yaparım muhtemelen
@isbilirabdurrahman
@isbilirabdurrahman 7 ай бұрын
Manjaro'yu öneriyor musun hocam ?
@zedi8888
@zedi8888 7 ай бұрын
hayir.
@VolkanErhan
@VolkanErhan 6 ай бұрын
arch ve arch tabanlı dağıtımlar çok güzel lakin ne zaman kullansam 2-3 gün içinde sistemi patlatıp çökerttiğim için bana göre değil tabi bu benden kaynaklı çok fazla alakasız yazılım ve paket kurunca ruhunu teslim ediyor
@shinichiokazaki3705
@shinichiokazaki3705 7 ай бұрын
Yusuf reis Komik olacak ama 4 kez arch’a geçtim fakat hiçbirinde Kablolu internet bağlantımı kullanamıyorum. Masaüstü kullanıyorum anlayabildiğim dökümanları da denedim fakat Bilgisayarda interneti kullanamadım bir türlü.
@yusufipk
@yusufipk 7 ай бұрын
Foruma konu açabilirsiniz: btt.community
@shinichiokazaki3705
@shinichiokazaki3705 7 ай бұрын
@@yusufipk İlgilenicem çok teşekkür ediyorum.
@maysoft38
@maysoft38 6 ай бұрын
Ben ticari bir yazılım kullanıyorum oda mssql kullanıyor. Yaziılım sadece exe olarak kuruluyor. nasıl arc yada daha farklı sürüm kullanabilirim. Elim kolum baglı.
@harungul1406
@harungul1406 4 ай бұрын
dual boot veya sanal makine üzerinden kullanabilirsiniz
@mustafadursun1141
@mustafadursun1141 6 ай бұрын
Arkadaki Spike posterini yeni fark ettim
@ademcam7100
@ademcam7100 5 ай бұрын
Windows dan linx dan herhangi birine geçmeyi düşünüyorum hangisine gecmeliyim sizce Windows artık kullanmak istemiyorum son olanlardan sonra?
@AbdulkadirSarkaya
@AbdulkadirSarkaya 5 ай бұрын
Ben de senin gibiydim 1 aydır linux mint kullanıyorum öneririm. Daha da kişiselleştirmek için KDE masaüstü ortamı ile kullanıyorum ama sen böyle yapmak zorunda değilsin.
@ademcam7100
@ademcam7100 5 ай бұрын
@@AbdulkadirSarkaya anlıyorum bi bakayım
@MrErtugerdem
@MrErtugerdem 7 ай бұрын
rolling release dağıtımlarda tek sıkıntı geçenlerde xz açığı gibi açıkların önden yüklenebilir olması olabilir. Kötü amaçlı bir geliştirici sizin hayatınızı zehir edebilecek olması.
@RahmanKaragoz
@RahmanKaragoz 6 ай бұрын
Bu Garuda Linux gerçekten en hoşuma gideni ama durduk yere klavye ingilizce oluyor daha da düzeltemiyorum. Muhtemelen siz düzeltirsiniz ben yapamıyorum. Klavye ayarlarına giriyorum Türkçe Q klavye olmuyor.
@tolga.yenici
@tolga.yenici 6 ай бұрын
Çok fazla distro ve bunların sürümlerini denedikten sonra, işime de odaklanmak için Linux Mint Debian Edition kullanmaya başladım. O kadar kişiselleştirdim ki, bırakmak istemiyorum. Ubuntu'dan da kurtuldum. Yani Mint gayet iyi bir distro. Debian tabanlı olanı da bence daha iyi. Arch da denerim bir ara.
@semihguzelel9966
@semihguzelel9966 7 ай бұрын
Windowstan tamamen kurtulmak isteniliyorsa kurulumu en basit ve tüm drivlerları son sürümleri ile destekleyen dağıtımlara önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. En son Fedora ve Linux Mint deenemiştim nvidia drivlerı yüzünden onlardan soğudum. Şu sadece cs2 oynuyorum ve yazılım işlerimi eksiksiz bi şekilde pop os'de yapabiliyiorum. Gnome sevmediğim için kde'e geçtim böylece windows'a benzeyen çok daha alışıldık bi arayüz oldu windowstan tamamen kurtuldum.
@uguraltnsy
@uguraltnsy 7 ай бұрын
btt community handi form alt yapısını kullanıyor?
@yusufipk
@yusufipk 7 ай бұрын
Discourse
@uguraltnsy
@uguraltnsy 7 ай бұрын
@@yusufipk Teşekkürler
@MyNetizDaily
@MyNetizDaily 7 ай бұрын
Pisi GNU Linux 'u denediniz mi?
@vedatbayrak9656
@vedatbayrak9656 7 ай бұрын
tamam kullanalımda yusuf abi, bu power down hatasını bir türlü geçemedim.. internetin altını üstüne getirdim çözümü yok usta. bt forumda da dile getirdim, kesin bilen yok. senin makinan arızalıdır diyen olabilir, windows da niye vermiyor bu hatayı. tam olarak nedir bu ''power down'' pc nin kapanmaması. kapatmak için kasanın butonuna elle basılı tutma mecburiyeti... denemediğim linux dağıtımı kalmadı, hepsinde var bu hata. bios ta denemediğim ayar kalmadı, olmuyor olmuyor.. belki uyumsuz bir donanımda olabilir, bilmiyorum...
@yusufipk
@yusufipk 7 ай бұрын
BTT konu bağlantını btt'den mesaj olarak at müsait olduğumda bakayım.
@anlhakanyarc4850
@anlhakanyarc4850 7 ай бұрын
Birkaç sene Arch kullandım, yaşın ilerledikçe yormaya başladı ve bıraktım. Hayatta artık başka sorumluluklar gelmeye başladı ve kafa yoramaz oldum. Artık eskisi kadar Rolling Release sevmiyorum, paketler güncellendikçe, API'ler güncellendikçe değişen "deprecated" fonksiyonlar veya kütüphane uyumsuzlukları gibi şeyler yüzünden sistemin çökmesinden ya da hatalı çalışmasından bir miktar sıkıldım. Artık ne kadar LTS o kadar iyi, Ubuntu devam. (Yarın bir gün Debian'a da geçersem şaşırmam. :D )
@ismailkarsli
@ismailkarsli 7 ай бұрын
Kesinlikle katılıyorum. Ben de Pop OS 24 + Cosmic Desktop bekliyorum, oraya geçeceğim :)
@anlhakanyarc4850
@anlhakanyarc4850 7 ай бұрын
@@ismailkarsli Şu an Kubuntu kullanıyorum ama bu sürümde ben de tekrar bir Pop!_OS deneyeceğim. 17.10 zamanı deneyip çok sevmiştim, 18.04'te de full kullandım ama 20.04 ve 22.04'te sevmedim. Bu sefer tekrar deneyeceğim, seversem Pop!_OS geçerim. Bence de belli bir yaştan sonra böyle OS'ler daha mantıklı. Artık küçüklükteki kadar kafası boş olmuyor insanın. Sen şu an ne kullanıyorsun hocam?
@bayram1594
@bayram1594 3 ай бұрын
@@ismailkarsli Ne zaman çıkacak bu sürüm sanırım 2025 yılına sarkacak :)
@Gurhan-ym9oh
@Gurhan-ym9oh 7 ай бұрын
yusuf abi gecende önermiyordun arch ı şimdi öneriyorsun .d
@dravenxsmurf
@dravenxsmurf 7 ай бұрын
peki yazilimla cok alakasi olmayan biri ben mesela sadece smilasyon oyunlari oynuyorum dcs mfs2020 gibi simler linuxta sorun cikartirmi?
@dont4gethat
@dont4gethat 7 ай бұрын
ProtonDB adlı siteden hangi oyunun linux'da hangi düzeyde uyumlu çalıştığını görebilirsin. Ama proton ve wine adında Yusuf abinin de söylediği bu iki eklentiyi indirmelisin. Çoğu zaman Windows'a nazaran daha fazla fps alırsın. Ve sana tavsiyem sadece simülasyon oyunları oynamamalısın :D. Ben genel olarak aksiyon rol yapma oynuyorum. Şuanki favorim de Life is Strange serisi.
@Semih1907
@Semih1907 6 ай бұрын
@@dravenxsmurf mfs2020 destegi yok diyr biliyorum.
@egemenyaln728
@egemenyaln728 7 ай бұрын
Abi bir yıl önce arch kullanmayı burakıyorum diye videon var burada çelişmiş olmuyor musun
@sukuna.al.ashari
@sukuna.al.ashari 7 ай бұрын
ondan bir kaç ay sonra da geri döndüğünü söyledi
@fthpi
@fthpi 7 ай бұрын
Uzun yıllar kullandım ama güvenlik ve kararlılık endişeleri nedeniyle fedoraya geçtim. Wikisini uzun yıllar kullanırım muhtemelen, kesinlikle en sağlam linux dökümanı.
@UnkwNwastaken
@UnkwNwastaken 7 ай бұрын
Bende arch kullanmak istiyorum ama kurulum kısmını halledemiyorum kafam yetmiyor. Belki endavourOS denemeliyim
@evsizhicbirseysiz
@evsizhicbirseysiz 7 ай бұрын
benim de kafam yetmediği için ve kurulumunu bilmediğim için endeavour xfce kullanıyorum.
@WololoWololo2
@WololoWololo2 7 ай бұрын
Garuda linux dene
@UnkwNwastaken
@UnkwNwastaken 7 ай бұрын
@@WololoWololo2 garuda'nın teması hoşuma gitmiyor
@WololoWololo2
@WololoWololo2 7 ай бұрын
@@UnkwNwastaken Arch Linuxtaki en stabil kullanıcı dostu dağıtımı olduğu için temasına (görünüşüne) katlanmak zorundasın. Ayrıca Garuda Linux'u kurduktan sonra temayı değiştirebiliyorsun
@cagdas_keloglan
@cagdas_keloglan 2 ай бұрын
32 bit, 1.6 ghz işlemci, 2 gb ram ve 8 mb vramli intel 965gm. Bu laptopa uygun hafif bir dağıtım var mı abi? Ben linux'u ilk kez kullanacağım o yüzden uzun süredir bu sistemde kasmayacak bir linux dağıtımı arıyorum ama windows 7 açan bu sistemde hangi dağıtım kasmadan kullanılabilir bir önerin var mıdır abi?
@BlitzAfton
@BlitzAfton 2 ай бұрын
antiX oneririm, debian(stable) tabanli bi isletim sistemi. kullandigi ana pencere yoneticisi(icewm) windowsunkine benzer denebilir, bende 2gb pentium islemcili bi laptopa kurmustum, bosta 150mb ram ve %1 islemci kullaniyordu sadece. internet sitesinde full surum olan versiyonunu tavsiye ederim ihtiyacin olabilecek her uygulama yuklu geliyor
@ahmetbarman8281
@ahmetbarman8281 19 күн бұрын
Arch linux kurmak istedim kurdum fakat girişte benden şifre istiyor ve ben şifre koymadım.
@zennurebedir1638
@zennurebedir1638 5 күн бұрын
:D
@esatefeozkan
@esatefeozkan 7 ай бұрын
E abi o zaman bir btrfs arch kurulumu gelir
@HasanKurnaz2259
@HasanKurnaz2259 7 ай бұрын
Archcraft linux inceleme çekebilir misiniz.
@emrecansenyurt8988
@emrecansenyurt8988 7 ай бұрын
Windows ile birlikte kullanabilir miyim? 2 Ayrı boot olarak.
@zedi8888
@zedi8888 7 ай бұрын
evet. bunun ismi dual boot.
@AressRose
@AressRose 7 ай бұрын
linux çok seviyorum fakat gamepass kullanıyorum o yüzden linuxa geçemiyorum bunun kolay bir çözümü var mı Arch üzerinden kullanım için
@HyvinHiljaa
@HyvinHiljaa 7 ай бұрын
game pass yok, torrent dışında da bir çözüm yok maalesef ki.
@AressRose
@AressRose 7 ай бұрын
@@HyvinHiljaa hala buna uygun bir şey gelemedi artık üyelik bitene kadar windowsdayız
@egobusch
@egobusch 7 ай бұрын
Sadece chrome kullanan biri olarak Ubuntu'dan Arch'a geçmeyi çok mantıklı bulmuyorum açıkçası. Terminalde tek işim update ve upgrade komutlarını çalıştırmak. Hatta bazen buna gerek var mı ya sistem bozulursa diye endişelenmiyor değilim.
@zedi8888
@zedi8888 7 ай бұрын
evet gecmene gerek yok. chrome yerine firefox kullanmani tavsiye ederim. mumkun oldugunca acik kaynakli yazilimlari tercih etmek bircok acidan daha iyidir. eger illaki chromium tabanli bir tarayici istiyorsan da brave tavsiye ederim.
@Y-TbeR
@Y-TbeR 6 ай бұрын
1 sene önce Arch linux kullandığın için pişmanlığı dile getiriyordun simdi ise millete öneriyorsun
@UnnamedFolder
@UnnamedFolder 4 ай бұрын
1 sene de sistem baştan aşağı değişebilir aynı zamanda fikirlerleri de değişmiş olabilir
@bayram1594
@bayram1594 3 ай бұрын
@@UnnamedFolder Sistemde değişen birşey yok, halen yeni gelen bir güncellemeden ötürü bios ekranı ile karşılaşabiliyorsunuz! Zaten yorumları okuduysanız gözünüze çarpmıştır.
@UnnamedFolder
@UnnamedFolder 3 ай бұрын
@@bayram1594 Öyleyse bu bir problemdir yine de belki de fikri değişmiştir diyorum ve kendisinden de açıklama bekliyorum
@emrekantarkiran1267
@emrekantarkiran1267 5 ай бұрын
Linux kullanmak istiyorum ama hangi dağıtımı seçmeliyim bir türlü karar veremedim
@cayman_islands
@cayman_islands 5 ай бұрын
ubuntu aynı windos gibi.arch mar boş ver.ubuntu yada zorin os
@adnankaya4112
@adnankaya4112 4 ай бұрын
i7-13700KF işlemci, 32 gb ram Nvidia geforce rtx 3070 grafik kartı olan bana göre iyi bir sistemim var ve basitce Linux mint kullanıyorum. Son kullanıcı olarak işimi gayet iyi görüyorken neden Arch ile uğrayayım.
@sukuna.al.ashari
@sukuna.al.ashari 7 ай бұрын
2 ay falan önce Linux Mint kullanıyordum şimdi Fedora KDE kullanıyorum ama BTRFS şuan çalışmıyor evet düzeltmenin yolları var ama home klasörünü kopyala falan uğraşamayacağım. Yakında Arch'a geçeceğim. Garuda Linux dışında tavsiyelerin var mı?
@emirbinhuseyin
@emirbinhuseyin 7 ай бұрын
yahya yorumumu nasıl görmüyon avel senin yorumunun altındaki 2. yorum önce yeni de tıkla görürsün
@yusufipk
@yusufipk 7 ай бұрын
Varsayılan olarak başka bu şekilde veren bir dağıtım var mı bilmiyorum.
@cryptofinancex
@cryptofinancex 7 ай бұрын
İnternet Download Manager in alternatifi varmı güzel arch ta
@zedi8888
@zedi8888 7 ай бұрын
evet. internetten arastirabilirsin.
@panzerkullanmakistiyenkisi
@panzerkullanmakistiyenkisi 7 ай бұрын
Hocam Garuda linux İyimi kurucamda
@Atkafası-31
@Atkafası-31 2 ай бұрын
Garuda çok cezbedici duruyor ama ben uzun süre PopOS'de takılacağım sanırsam.
@claynoxTR
@claynoxTR 7 ай бұрын
Arch kullananları takdir ediyorum 😂 ama onlara secde edemem, egolarını tatmin edemem Manjaro hariç 😢 Ubuntu bile kullanırım ama Arch kullanamam. Son kullanıcı olarak Stabilite kararlılık çok öncelikli benim için... Arşivlerim, müziklerim dosyalarım yok olsun istemem Düzeltme: 9:13 ü izleyince Arch indirmeye başladım 😊
@beyazatlprens9405
@beyazatlprens9405 3 ай бұрын
Bende linuxa bayılıyorum, ama aynı zamanda korkuyorum. Windowsda kalmanın sebebi hemen her programa ,oyuna ve yazılıma uygun olması.....( Not : daha önce linux kullandım )
@dont4gethat
@dont4gethat 7 ай бұрын
Abi birkaç sorum var lütfen hızlı cevap ver. Linux'a aşık oldum, ilk garuda kurdum ve dediğin siyahlaşma sorunu vardı. Dağıtım kaynaklı olduğunu düşündüm ve senin de kullandığın CachyOS'a geçtim. Onda da aynı sorun vardı haliyle. Bu siyahlaşma, yanıp sönme sorunu falan düzeldi mi tamamen. Ve sadece arch linux'da mı yoksa arch-based linuxlar'da mı yoksa hepsinde mi düzeldi, açıklar mısın? Bir de herkese linux kurdum knk falan dedim mal mısın dan başka cevap alamadım bu da morelimi bozdu. Son olarak posterde kaç stok var. Gerçekten çok tatlı ve linux'daki dalga konusu olan "Herşeyi Sil"e bir gönderme yapıyor.
@zedi8888
@zedi8888 7 ай бұрын
eger bahsettigin siyahlasma sorunu yeni nvidia surucusu ile duzelecek ise, arch depolarini kullanan her dagitimda cozulur sorunun. garuda linux'ta da cozulecektir. fakat zaten bu guncelleme sadece arch'a gelmeyeceginden dolayi yeterince beklersen butun dagitimlarda sorunun cozulecektir. tam da simdi cozulmus olmasini istiyorsan arch tabanli bir sey isini gorur.
@dont4gethat
@dont4gethat 7 ай бұрын
@@zedi8888 teşekkür ederim, bu hata yüzünden windows a geri DÜŞMÜŞTÜM ve sanırım linux a bi şans daha verme zamanı geldi. ama böyle 1 ay gibi bi süre beklemeyi planlıyorum. bi hepten kendine gelsin nvidia tarafı
@murathasanergun1784
@murathasanergun1784 6 ай бұрын
Bu windows gibi bir rakip os mu
@Kimkimsina
@Kimkimsina 3 ай бұрын
Arch linux u herkes kullanamaz kullanmasi zordur.Ama cok tercih edilen linux dagitimlarindan biridir.Linux bilgisi iyi olanlar kullanabilir.
@hz.mevlanacelaleddin-irumi5399
@hz.mevlanacelaleddin-irumi5399 6 ай бұрын
ben Garuda Linux kullanıyorum, basit ve yapacağın her şey için GUI'a sahip olan bir distro, başlangıç seviyesinde olanlar yani benim gibi insanlar için çok etkili, gayet hızlı gereksiz uygulamalar, reklamlar vb yok, ama bazı belli başlı uygulamaların linux desteği olmaması, sizi uğraştırabilecek şeyler.
@sergenozturk1008
@sergenozturk1008 7 ай бұрын
Grafik arayüzünden güncellemelerin paket yüklemelerinin yapılamaması bence büyük eksi hele ki windowsdan geçenler için ki bende windows kullanıcısı idim artık manjaro linux kullanıyorum ve kullandığım en stabil linux neler kullandın dersen:fedora kubuntu garuda pop os linux mint dipnot:oyunlarla çok alakanız yoksa ve nvidia ekran kartınız yoksa hiç farketmez seç beğen al dağıtım çok :)
@zedi8888
@zedi8888 7 ай бұрын
herhangi bir linux dagitiminda guncellemeleri grafik arayuzu ile yapabilirsin.
@sergenozturk1008
@sergenozturk1008 7 ай бұрын
@@zedi8888 biliyorum dostum arch linux için yaptım bu yorumu zaten kendim manjaro kullanıyorum grafikle kuruyorum
@Eskiyutupcu
@Eskiyutupcu 7 ай бұрын
Abi linux ün eniyi dağıtımiyla Windows 11 pro yukıyaslarmısın
@sukuna.al.ashari
@sukuna.al.ashari 7 ай бұрын
En kötü dağıtım ile kıyaslasın. Anca öyle adaletli olur
@emirbinhuseyin
@emirbinhuseyin 7 ай бұрын
@@sukuna.al.ashari ouyyy
@evgeogulcan
@evgeogulcan 7 ай бұрын
@@sukuna.al.ashariBill Gates’le dava sürüyor mu Stallman ağabey
@sukuna.al.ashari
@sukuna.al.ashari 7 ай бұрын
@@evgeogulcan Öndeyiz hocam ben kazanacagım davayı
@salihmarangoz
@salihmarangoz 7 ай бұрын
Ubuntu kullaniyorum. Bence bir isletim sistemi insanlarin vaktini harcamamali. Bir sorunla karsilastigimda genelde arch wiki yardim ediyor orasi ayri.
@atombamya
@atombamya 7 ай бұрын
Abi Arch Linux Kuramıyorum Yani Wi-Fi yi açamıyorum ne yapabilirim
@vlqzx00
@vlqzx00 7 ай бұрын
1. "iwctl" yaz 2. station wlan0 connect İnternetAdı 3. Internet şifresini gir 4. 5 saniye bekle, exit
@Haydutlar-3
@Haydutlar-3 7 ай бұрын
Sen hangi linüx kullanıyorsun
@sukuna.al.ashari
@sukuna.al.ashari 7 ай бұрын
Arch kullanıyor
@oyuncunettv.
@oyuncunettv. 14 күн бұрын
Artık Archman Linux Kuracağım
Senin İçin En İyi Linux Dağıtımı... (8 Kategori)
14:43
Yusuf İpek
Рет қаралды 80 М.
Linux'a Mı Geçiyorsun? Bilmen Gereken HER ŞEY
20:21
Yusuf İpek
Рет қаралды 80 М.
Каха и дочка
00:28
К-Media
Рет қаралды 3,4 МЛН
Abonelik Sisteminin B*KU ÇIKTI
16:01
Yusuf İpek
Рет қаралды 309 М.
Laptopuma Arch Linux Kurdum Denediğim En İyi Linux Dağıtımı
22:17
Cihangir Ataş
Рет қаралды 1,5 М.
Hâlâ Mı Şifrelerini Hatırlıyorsun?
11:12
Yusuf İpek
Рет қаралды 78 М.
Windows & macOS can't do this, but Linux can!
15:55
The Linux Experiment
Рет қаралды 1 МЛН
En TUHAF Linux Sorularınızı Yanıtlıyorum!
49:16
Yusuf İpek
Рет қаралды 53 М.
I REPLACED WINDOWS 11 WITH ARCH LINUX
10:04
AlenV
Рет қаралды 106 М.
Linux Neden Popüler Değil? (çok iyi olmasına rağmen)
8:40
Yusuf İpek
Рет қаралды 96 М.