Felsefe okumadım ama sahneye koymayı planladığım bir metin var ve yazar bu metinde Spinoza'nın beden-zihin ilişkisinden fazlaca etkilendiğini açıkça ortaya koymuş. Dolayısıyla metni anlayabilmek için Spinoza'nın görüşlerine dair bir fikrim olması gerekiyordu. Oldukça açıklayıcı bir anlatım olmuş. Çok çok teşekkürler.
@yavuzkestane99524 жыл бұрын
Hocam, Spinoza’nın felsefesini çok iyi bir şekilde izah etmişsiniz. Teşekkürler.
@Semradgn2 жыл бұрын
Teşekkür ederiz, hocam.
@muratbaydar97902 ай бұрын
Varlığın ve varoluşun conatusu
@necatkaradogan12283 жыл бұрын
MEVLANA VE MUHİDDİN ARABİ BAĞLANTISINI AÇIKLAR MISINIZ Teşekkürler
@boraogunc45294 жыл бұрын
Çok iyi bölüm 👌🏻
@cemturkes58314 жыл бұрын
Tanrı'nın sonsuz ebedi zihniyle, Herakleitos'un 'logos'u arasında bir benzerlik ya da parallelik olduğunu söyleyebilir miyiz?
@AyhanBingöl-d2w Жыл бұрын
Zihin bedenden ayrı bir şey midir?
@AyhanBingöl-d2w Жыл бұрын
A kişisinin zihni ve bedeni birbirinden ayrı mıdır?
@HakanDANIS-vv9jj6 ай бұрын
Merhaba Spinoza'da attributum, töz ile modus arasında bir bağlantıdır diyebilir miyiz?
@spinozakavramlar91224 жыл бұрын
Emeğinize sağlık, bir sorum olacaktı; spinozanın en üst seviye bilgi türü olarak benimsediği "Sezgisel bilgi" hakkında bilgi verebilirmisiniz?
@cetinturkyilmaz694 жыл бұрын
Kendimizin, seylerin ve Tanrının/doğanın ebedilik tarzında bütünlüklü olarak kavranması. Akıldan kaynaklanır...
@alikorhanbulbul283 жыл бұрын
Spinoza'nın Tanrı anlayışı Panteizme yakın durmuyor. Çünkü "Yaratan Doğa" ile "Yaratılmış Doğa" kavramlarının olmasıdır. Bu durum biraz daha Panenteizme daha yakın duruyor.
@Semradgn2 жыл бұрын
Çetin hocamız gibi çok iyi anlatan hocalar bilen varsa paylaşabilir mi?
@nazannazan1713 жыл бұрын
Teşekkür ederim.
@schablon54873 жыл бұрын
Hocam, emeğinize sağlık. Spinoza'da bilinç kavramı var mı? Varsa zihinle ilişkisi nedir?
4 жыл бұрын
Sağ olun.
@huseyinolcm38184 жыл бұрын
Hocam öncelikle güzel anlatımınız için teşekkür ederim. Spinoza ile ilgili bir sorum olacaktı. Spinoza'ya determinist denilebilir mi? Bir yandan özgürlüğe önem veren bir filozof, öte yandan nedenselliği sıkı dokuyan bir filozof vardır. TT'de Spinoza, dinsel olarak her şeye tanrısal bir kılıf bulanlar için tesadüf üzerinden bir örnek verir öte yandan nedenleri çokça önemseyen, zorunluluğu kavramanın özgürlük olduğunu söylüyor.
@cetinturkyilmaz694 жыл бұрын
Özgürlük onda, tıpkı Stoacılarda olduğu gibi, zorunluluğun bilgisiyle gelir ve bir kendini belirleme gücüdür. Buradaki zorunluluk, doğanın nedensellik düzeni anlamında bir zorunluluktur. Bu nedenle "isteme, irade özgürlüğü" olduğunu düşünmek, bir "özgürlük yanılsaması"dır. Havaya atılan bir taşın da bilinci olsaydı, kendi isteğiyle yükseldiğini ve kendi isteğiyle düştüğünü sanabilirdi. Bu bizim için de geçerlidir. Doğanın sıkı nedenselliğine aykırı olarak bir irade özgürlüğüne sahip olduğumuzu düşünmek bir yanılsamadan ibarettir. Dolayısıyla, bu açıdan deterministtir diyebiliriz.
@yavuzalbayrak20033 жыл бұрын
Teşekkürler hocam
@giotin3354 жыл бұрын
Hocam Spinoza'yı panteist diye nitelediniz. Ancak birçok filozof onu ateist olarakta görüyor.(Deleuze,Ulus Baker vs) Bu konuda daha açık bir yorum yapabilir misiniz neden panteist dediğinize dair .
@cetinturkyilmaz694 жыл бұрын
Onlarınki "aşırı yorum"
@AyhanBingöl-d2w Жыл бұрын
Hayır en gerekli yorum
@bosssssde3 жыл бұрын
daha kafadan hic bir sey anlamadim neden? cünkü ben felsefe ögrencisi degilim spinozayi merak ettik o kadar cok yabanci kelime terim kullaniyorsunuz gidin sinifta ögrencilerinize anlatin burasi youtube herkesin anlicagi bir dilde anlatirsaniz millette anlar töbe töbeeeeeee
@hortlockthelivingdead46763 жыл бұрын
terminoloji bilmeden olmuyor ne yazık ki hocanın suçu değil youtube platformunda kullanılacak dilin anlaşılır olması için bir sebep yok konu bu filozof bu bunu gerektiriyor .