Zonnepanelen schoonmaken (of juist niet?)

  Рет қаралды 170,083

Ketel Klets

Ketel Klets

Күн бұрын

Пікірлер: 221
@gijbuis
@gijbuis Жыл бұрын
Ceramics, glasses and glass-ceramics are used as protective layers for solar panels. They are typically hard, insoluble, stable, durable and resistant to corrosion. Provided you clean your solar panels with rain water or distilled water using soft material you should have no problems! And you will improve the functioning of your panels.
@timvantil684
@timvantil684 Жыл бұрын
Ik maak die van mijn 1 keer per jaar schoon met gewoon water (laatste jaren met regenwater, daarvoor met kraanwater). Als je ziet hoeveel vuil ervanaf komt loont dit echt wel. Ben ervan overtuigd dat zelfs bij het elk jaar toevoegen van een miniscuul laagje kalk dit nog effectiever is dan niet schoonmaken.
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 Жыл бұрын
Zelfs eventueel achtergebleven kalk verdwijnt wel na een paar regenbuien. En als je gewoon even met een zeem nalapt heb je daar sowieso geen last van. Bij mij glanzen ze er weer over zonder kalkwaas o.i.d.
@pa1h119
@pa1h119 Жыл бұрын
Duidelijk verhaal, dank daarvoor. Ook voor je andere video's!
@temetnosce2329
@temetnosce2329 Жыл бұрын
Als je het wilt testen maak maar 1 schoon en kijk wat het verschil in opbrengst is over een paar jaar. Ik maak bij veel klanten de panelen schoon en ik heb hele smerige panelen schoongemaakt. Ik garandeer dat het zin heeft. De hoek is inderdaad belangrijk en waar je woont. Woon je landelijk of heb je veel bomen om je huis ontkom je er niet aan om ze schoon te maken. Mijn advies is plat dak elk jaar pannendak elke 2 a 3 jaar.
@cz1589
@cz1589 Жыл бұрын
Gebruik je gedestilleerd water? Dat is misschien slimmer dan. En heb je een berekening gemaakt wat de klanten je betalen per beurt en wat ze extra aan opwek hebben in die drie jaren? Anders ben je wel een slager die zijn eigen vlees keurt.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Jij wordt er voor betaald, dan wordt het verhaal inderdaad anders. Mijn glazenwasser vraagt € 5,- per paneel all-in, dat verdien ik nooit terug. Dan moet het paneel na de schoonmaakbeurt 12,5 kWh meer opbrengen dan zonder schoonmaak, wil je dat terugverdienen. En als het de week erna regent, heb je de schoonmaakbeurt voor niks betaald, plus de mogelijke schade aan de vuilafstotende coating. Ik kom er gewoon niet aan, die panelen moeten nog 30 jaar mee hè.
@temetnosce2329
@temetnosce2329 Жыл бұрын
@@KetelKlets 5 euro per paneel is wel belachelijk veel. Ik zeg niet voor niets dat het per situatie verschillend is.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
@@temetnosce2329 Wat kost het bij jou all-in (incl. voorrijdkosten en BTW)?
@temetnosce2329
@temetnosce2329 Жыл бұрын
@@KetelKlets ik combineer het met een wasbeurt van de ramen. Even afhankelijk van hoe smerig ze zijn maar meestal betalen ze tussen 20 en 30 euro inclusief. De meestal klanten hebben 12 a 14 panelen.
@meineszmf
@meineszmf Жыл бұрын
Ik ga 2 keer per jaar als het al een uurtje aan het regenen is (en de voorspelling is dat het nog wel even blijft regenen) even het dak op met een zachte microvezel zwabber snelle poets nog geen 1 min voor 4 panelen en klaar.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Dus je riskeert valgevaar door gladheid en paneelbeschadiging door het poetsen voor dat beetje extra opbrengst, terwijl de regen al bezig is om je panelen schoon te spoelen? _Penny wise, pound foolish_ als je het mij vraagt. Eén keer onderuit gaan en je kunt de WW in (of nog erger).
@gertsiekmans9246
@gertsiekmans9246 Жыл бұрын
Nee, Ketel, dat jij het niet doet omdat het tijd en moeite kost, dat was je eerste reactie, Je kent de situatie niet bij de beste man. Niet veroordelen en er eea bij gaan bedenken.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
@@gertsiekmans9246 Het dak op gaan tijdens regen is veel gevaarlijker dan bij droog weer i.v.m. gladheid.
@chewmonkey89
@chewmonkey89 Жыл бұрын
​@@KetelKlets bij 1 keer onderuit gaan beland je niet in de WW maar in de Ziektewet ;) Da's nog minder gunstig: heb je het gezeur van je werkgever er ook nog bij. Voor 4 panelen kun je beter 2 keer in het jaar een wasmachine ronde overslaan.. Je hebt dan exact even veel stroom 'bespaard'.
@meineszmf
@meineszmf Жыл бұрын
@@gertsiekmans9246 HAHA, iedereen in de paniek en ziektewet, de wereld vergaat commentaar. Ik heb een uitbouw met plat dak, ik kan zo vanuit mijn raam met de zwabber aan een stok de boel schoonmaken, Penny wise zwabber smart. 😀 Nu wachten op de DOOM commentaren omdat ik uit het raam hang 😂
@johnnysparckle
@johnnysparckle Жыл бұрын
Coatings worden normaal na verloop van tijd ook minder. Hoe weet je of de coating er nog goed op zit of dat hij inmiddels al weggewassen is? Wat is zonder schoonmaken überhaupt de gemiddelde levensduur van de coating? Die vraag lijkt me essentieel om jouw verhaal te ondersteunen, of mis ik iets?
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 Жыл бұрын
Coatings moet je echt niks van verwachten, zeker na een jaartje of wat Nederlands weer… Gewoon af en toe schoonmaken is helemaal niks mis mee. Alleen luie mensen doen dat niet.. 😉
@Dutch79
@Dutch79 Жыл бұрын
Ik heb wel ervaring met n dergelijke coating op autolakken. Gaat een jaar of 5 mee hooguit, dus op langere termijn hoef je van die coating niet veel meer te verwachten. De vervuiling zal dus wel gaan toenemen (afhankelijk van ligging/hoek ed uiteraard). Weet nog niet wat ik op termijn ga doen. Onze panelen liggen er pas 1,5 jaar. Voorlopig blijf ik er van af.
@bartwyns5795
@bartwyns5795 Жыл бұрын
Ik heb mijn panelen (die onder 6 graden liggen) vorige week gereinigd. De opbrengst ging daarmee met bijna 15% omhoog. Gereinigd met regenwater en een microvezel spons om de auto te wassen. Geen producten gebruiken! Voor panelen die onder een grotere hoek liggen heb je volledig gelijk. Laat de regen zijn werk doen.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
En de dag erna? Dan weet je zeker dat het niet het afkoelende effect is van het water wat de opbrengst omhoog stuwt.
@bartwyns5795
@bartwyns5795 Жыл бұрын
@@KetelKlets En de dag erna... nog steeds een veel betere opbrengst. Toe ik ze gereinigd heb was het trouwens niet zo warm. Bij weer zoals nu is het trouwens niet aangeraden om ze te reinigen, de panelen zijn nu veel te warm. Wij wonen hier op het platte land en als de boeren hun land bewerken kan dat bij zulk droog weer wel wat stof geven. Het heeft hier trouwens al bijna 4 weken geen druppel geregend en voor de komende 10 dagen ook geen regen voorspeld. Enkel nu, de laatste 2 dagen, zie je het rendement wat dalen omdat we temperaturen hebben van boven de 30°.
@bertgr2184
@bertgr2184 Жыл бұрын
Ik heb 2 systemen. Systeem 1 ligt 100% waterpas, deze maak ik 2 keer per jaar schoon. Opbrengst gaat dan 10 tot wel 15 % omhoog. Ik doe dit het meestal als de zon over zijn hoogtepunt is. De grafiek maakt dan gelijk een piek naar boven. Systeem 2 ligt schuin. Deze maak ik 1 keer per jaar schoon. Het mos groeit anders op de onder randen. Ook daar is de opbrengst gelijk wat hoger, zei het minder dan mijn andere systeem. Ik kan nu nog niet zeggen of mijn panelen en onder lijden. Sinds 2012 is de opbrengst gemiddeld nagenoeg gelijk. Het slechtste jaar 2800 kWh en het beste (de afgelooen jaren) 3100 kWh. Systeem 1 ligt op een tuinhuisje 2.3 meter boven de grond. Systeem 2 ligt op dak van mijn huis waar in het midden een dakraam zit. Dat kan ik op een stoel staand schoonmaken.
@Frits1975
@Frits1975 Жыл бұрын
dan zou je je piek vermogen moeten vergelijken per jaar, daar ga je je degradatie van het paneel ook in zien
@bertgr2184
@bertgr2184 Жыл бұрын
@@Frits1975 in mijn app is dat niet mogelijk althans niet door mij. Ik had de garantie dat ze 2500 kwh per jaar zouden opbrengen tot nu toe dus fors meer. Jaarlijks heb ik incl hybride warmtepomp rond de 1000 kwh over. Tot het einde van het salderen dus prima in orde. Daarna zie ik wel weer wat ik ga doen. Ik hou alles niet dagelijks bij eerlijk gezegd.
@AM-pi7jy
@AM-pi7jy Жыл бұрын
De piek in vermogen kan ook ontstaan doordat je je panelen aan het koelen bent met water tijdens het schoonmaken.
@bertgr2184
@bertgr2184 Жыл бұрын
@@AM-pi7jy dat zou kunnen maar dan zou het een korte piek zijn. Ik zie als ik het toevallig op een zonnige dag doe de grafiek zeg maar omhoog schuiven.
@raymondk2202
@raymondk2202 Жыл бұрын
Waar je naar hebt zitten kijken is het effect van door t water sterk afgekoelde panelen voor en na de was actie.... No way dat je 15% meer licht op je panelen hebt. Wanneer je 15% licht energie tegen zou houden zou het betekenen dat je gedurende hoogzomer om 12:00 smiddags 150watt aan energie aan t opstoken bent aan de buitenkant van het glas. Die moeten dan behoorlijk warm wroden daardoor. Dat gebeurd met echt serieus vieze ramen in een kozijn ook niet. Je ramen moeten dan wel zo ongelooflijk vies zijn voor 15% minder licht doorlatendheid, dat kan gewoon niet.
@fritsp9309
@fritsp9309 Жыл бұрын
Dank voor de informatieve bijdrage. Voor sommigen zal het advies wel tegennatuurlijk zijn.
@AnkeEscherich
@AnkeEscherich 3 ай бұрын
Goedemiddag, als de panelen onder eikenbomen staan is er een behoorlijke aanslag, moet je dit wel schoonmaken of belemmert dat de opbrengst niet? Zie uit naar een reactie. Met vriendelijke groet!
@KetelKlets
@KetelKlets 3 ай бұрын
@@AnkeEscherich Als je het vuil ziet dan loont schoonmaken. Zie: kzbin.info/www/bejne/l2aUnIB3bLCUrM0
@pauledens5294
@pauledens5294 Жыл бұрын
Waardevolle informatie! Dank.
@MrHighvolt
@MrHighvolt Жыл бұрын
Mensen die meer opbrengst zien vlak na schoonmaken zien meestal het effect van koelere panelen door het water dat ze gebruiken
@raymondk2202
@raymondk2202 Жыл бұрын
exact! paneel is veel efficienter en behoorlijk teruggekoeld vlak na t schoonmaken en verdampen vh water erop. Momenteel heb je ook een hogere opbrengst dan hartje zomer omdat het veel koeler is nu.
@cas-221
@cas-221 Жыл бұрын
Blijft een interessante discussie, als ik naar me zonnepanelen kijkt denk ik van moet heel nodig schoon worden gemaakt, als me auto ruit zo vies is zie je niks zeg ik maar, hier heb het maand ongeveer niet meer geregend en ik heb mijn maximale capaciteit nog niet 1 keer gehaald dit jaar, en die vogels lijkt mij op krijten nou krijten houd heel veel zon tegen lol.
@stefaandeconinck1531
@stefaandeconinck1531 Жыл бұрын
Super bedankt, heb in dit korte filmpje heeeeel veel geleerd.
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 Жыл бұрын
Niet schoonmaken? 😂
@KOLONEL-HATHI
@KOLONEL-HATHI Жыл бұрын
de sneeuw doet het goed voor al als er veel valt en er af schuift
@RicoD5
@RicoD5 Жыл бұрын
Heeft vervuiling van de onderste rand van het paneel niet hetzelfde effect als schaduw? En zeker als ze in portret stand liggen? In een eerdere video liet je zien dat een klein beetje schaduw best veel impact op de opbrengst had.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Alleen als de vervuiling óp de solarcel ligt, en dat is niet het geval bij gebruik van de klem (zie gelinkte video).
@julianheuzen614
@julianheuzen614 Жыл бұрын
Mijn advies als glazenwasser zijnde, laat het reinigen door een glazenwasser. Vraag of de glazenwasser osmose water ( mineraal vrij water, puur H2O ) en een panelenborstel gebruikt. Dat kost misschien wel geld, maar je ziet direct je opbrengst omhoog schieten waardoor je dat geld weer terug verdiend en op deze manier gaan je panelen ook langer mee. Schoonmaak is noodzakelijk onderhoud, zoals bij alle gebruiksvoorwerpen
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Ik blijf het bijzonder vinden dat alleen de glazenwassers zelf zeggen dat je het terugverdient (hieronder ook al een andere). Reken me dat eens voor als je wilt.
@julianheuzen614
@julianheuzen614 Жыл бұрын
@@KetelKlets Niet alleen de glazenwassers zeggen dit, ik las een comment hieronder van iemand die een enkele flats vogelpoep verwijderde en dat direct terug kon zien in de energie die zijn panelen opwekken. Spreekt dus voor zich dat als je al je panelen volledig laat reinigen dit een gunstig effect heeft. Uiteraard is het wel afhankelijk van hoe effectief je panelen in de eerste plaats zijn. Als ze sowieso al niet veel energie opwekken omdat ze schaduw uren hebben of ze zijn slecht gepositioneerd, dan heeft het niet veel zin.
@sjoerdbalfoort7170
@sjoerdbalfoort7170 Жыл бұрын
Wij van WC-eend adviseren WC-eend. Het geld dat je hiermee uitgeeft verdient zich niet terug.
@julianheuzen614
@julianheuzen614 Жыл бұрын
@@sjoerdbalfoort7170 je denkt toch zeker niet dat er mensen zijn die naar aanleiding van mijn youtube reactie mij berichtjes gaan sturen of ik klusjes voor hun wil doen? Ik kan het ook spiegel, zoals jij zegt "wij van wc eend": leek praat over dingen waar hij geen verstand van heeft
@sjoerdbalfoort7170
@sjoerdbalfoort7170 Жыл бұрын
@@julianheuzen614 precies.
@Dhrpedro
@Dhrpedro Жыл бұрын
De coating zorgt ook nog voor meer diffuus licht op de zonnecel, dwz dat er minder licht weggekaatst wordt als bij een spiegel. Mag niet beschadigd worden dus.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
De vuilafstotende coating wordt inderdaad vaak gecombineerd met ontspiegeling. Het zou me niet verbazen als ze dezelfde coating gebruiken als die op brillenglazen wordt gebruikt.
@SolAce-nw2hf
@SolAce-nw2hf Жыл бұрын
Ik zou zelf nooit het dak op gaan om panelen schoon te maken. Maar als je er vanuit een raam gewoon wat water op kan spuiten, dan is dat een mooie manier om vogelpoep te verwijderen in droge periodes. Neem dan bij voorkeur wel gedestilleerd water, want zonder regenbui blijft de kalk van leidingwater mogelijk lang liggen. Als je een vrijstaande woning of zeer begripvollle buren hebt, dan kan je met een hogedrukspuit een regenbui simuleren. Niet ideaal met leidingwater, maar grote hoeveelheden vogelpoep is ook niet best voor de coating.
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 Жыл бұрын
Gewoon leidingwater gaat prima. Wel ff nadien met de zeem afnemen.
@SolAce-nw2hf
@SolAce-nw2hf Жыл бұрын
@@ruudwilschut9095Het leidingwater in Nederland is op veel plekken vrij hard. Dat is absoluut niet goed voor de coating, maar een keertje is niet erg. Een zeem of op andere manieren kracht zetten zou ik afraden. Hooguit een zachte spons, maar het beste is gewoon regen of gedestilleerd water. Ook opletten dat je een hogedrukreiniger alleen op grote afstand gebruikt, en bij voorkeur in een boog, zodat het water alleen door de zwaartekracht omlaag komt. En natuurlijk mag je doen wat je zelf slim lijkt, maar lees vooral even de garantievoorwaarden na. Die verschillen per merk, maar uitschieten tijdens je schoonmaakritueel valt zeker weten niet onder de garantie en een aangetaste coating door herhaaldelijk ongeschikte middelen gebruiken is vrij eenvoudig aan te tonen.
@willem-jandegucht7659
@willem-jandegucht7659 Жыл бұрын
Alles heeft onderhoud nodig, ook een PV installatie. Onderhoudsvrij wordt vaak verward met onderhoudsarm. Visuele inspectie van de installatie is zeker aan te raden, zeker van de panelen, zoals ook de monitoring van de opbrengst met als doel na te gaan of de installatie nog zijn beoogde doel behaald is aan te raden. Als hier uit naar voren komt dat de opbrengst significant is gedaald dan kun je hier naar handelen. Vervuiling van de panelen is één van de vele factoren die een oorzaak zou kunnen zijn. Als vervuiling dan de oorzaak is, dan kan dit uit velen soorten bestaan, in dit filmpje wordt er van uit gegaan dat de oorzaak natuurlijk is ,bijvoorbeeld zand, stuifmeel of vogelpoep is. Vergeet ook de uitstoot van fabrieken en verkeer enz. Niet. Dit gaat er niet af met regen. Er is dus geen eenduidig antwoord op de vraag te geven of en zo ja hoevaak de panelen gereinigd dienen te worden.
@reinderoldenburger908
@reinderoldenburger908 Жыл бұрын
Heb ze laatst schoongemaakt met regenwater, heb een regenwater put . zat mos op ik moest wel opbrengst was direct stukken beter
@Robert-Camperbouwer
@Robert-Camperbouwer Жыл бұрын
Mijn ervaring ook 😊
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 Жыл бұрын
Door een schone autoruit zie je ook meer dan door een vuile.
@hellobeen
@hellobeen 5 ай бұрын
Er zijn toch verschillende soorten panelen? Ook panelen met glas? Dat lijkt me een kwestie van 1x per jaar ramen lappen dan?
@VRTB-nq1nh
@VRTB-nq1nh 6 ай бұрын
Mijn panelen liggen onder 45* en zitten nu na een maand nog steeds onder dat Sahara zand. Zelfs na de extreme regenval de afgelopen maand/weken (afgelopen donderdag 50mm regen gevallen). De panelen zijn 1 jaar oud en nog nooit gewassen. Hoe hier het beste mee om te gaan?
@KetelKlets
@KetelKlets 6 ай бұрын
Zie: kzbin.infoUgkx7mZoXghiAosgzQmUtJ_aMdzU1CsJKf1w
@ew897
@ew897 Жыл бұрын
Beste ketel, Als ik er makkelijk bijkan en er zit een grote vogelflats op, dan maak ik het even schoon. Dat gebeurde namelijk en je zag de opbrengst op dat paneel gelijk weer toenemen. Iets anders: ik heb dynamisch contract, maar enkele uren gaat de stroomprijs negatief, dus zou je in theorie de zonnepanelen moeten uitzetten. Heb jij enig idee of uitzetten schadelijk is en hoe je dat eventueel het beste kunt uitzetten? Alvast dank voor reactie.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Micro's kun je in de meterkast uitzetten (groep uitschakelen), string omvormers en SolarEdge zet je het beste uit met de knop op de omvormer.
@rc666
@rc666 Жыл бұрын
Ga je je daar mee bezighouden?
@WvhKerkhof
@WvhKerkhof Жыл бұрын
Schoonmaken moet je, als je het al doet, van boven naar beneden borstelen of poetsen, verticaal dus, niet draaien of horizontaal.
@fastberry82
@fastberry82 Жыл бұрын
Ik heb de clipjes voor op de rand bij mijn vrijwel platliggende panelen. Die werken aanvankelijk goed, echter verstoppen deze na een paar maanden alsnog met zand. Is dat te voorkomen op de een of andere manier?
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Loopt het water er helemaal niet meer langs af? Die van mij zijn ook vervuild maar werken nog prima. De rand wekt geen stroom op dus die mag van mij best vies zijn.
@fastberry82
@fastberry82 Жыл бұрын
Water loopt er niet meer langs, zitten echt verstopt na een tijdje, waarna ze dus hun functie verliezen.
@AM-pi7jy
@AM-pi7jy Жыл бұрын
Mijn panelen liggen vrijwel vlak maar zijn goed bereikbaar op de carport. Er komt op een gegeven moment een dikke laag zand onderin, naar schatting wel tot 10 a 15cm uit de rand van het paneel. Ik heb ze schoongemaakt met een zachte borstel op steel met tuinslangaansluiting erop. Omdat ik dit in de stromende regen heb gedaan, spoelde het kalkhoudende leidingwater gelijk weer weg. Ik hoop alleen dat de coating bestand is tegen deze zachte borstel. Niet te vaak doen dus. Helaas kan ik die klemmetjes niet plaatsen omdat het legpatroon 3x5 panelen is en ik kan er dus niet meer bij in het midden. Dat zou wel veel helpen denk ik.
@nordia1976
@nordia1976 Жыл бұрын
Hoe zit dat eigenlijk met vogelnesten? Er zit maar een kleine ruimte tussen panelen en dakpannen, maar toch zaten er vogels onder te broeden. Wordt het heel heet onder de panelen of valt dat door hun absorptie van de zonnestralen wel mee?
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Zonnepanelen kunnen wel 60-70 graden worden, dus ik denk niet dat vogels het er lang uithouden in de zomer.
@38robert01
@38robert01 Жыл бұрын
Hey Rick ff een vraagje. Hoeveel adviseer je als ik ze aan de korte kant plaats? Hoor het graag van je alvast bedankt
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Als je het over die klemmetjes hebt dan adviseren ze er twee per paneel: eentje op 1/3e van de breedte en de andere op 2/3e.
@marcowinkelman77
@marcowinkelman77 Жыл бұрын
2 is genoeg. Die klemmetjes wateren goed af. Rond de klemmetjes kan wel wat alg aanslag komen, om dat effect minimaal te houden zet ik ze precies op de scheiding tussen 2 cellen die in serie staan (zoals op 4:35), dan heb je effectief maar helft van oppervlak waar je extra schaduw hebt..
@krisvandermeulen253
@krisvandermeulen253 Жыл бұрын
Toevallig heb ik gisteren mijn panelen zelf gereinigd. Deze staan op een plat dat in een hoek van 15° en na bijna 11 jaar - jawel elf - mocht het eigenlijk wel. De panelen aan de linker en rechterzijdes waren iets viezer dan de andere maar een paar serieuze vogelpoep vlekken en het gekende lichte Sahara stof lagen er redelijk op. Door de lichte hellingshoek was er ook aan de onderste opstaande rand afzetting van iets meer stof en viezigheid. Op een paar panelen begon er in de rand - dus gelukkig nog niet op de zonnecellen zelf - korstmos te groeien. Na de reiniging is dat allemaal weg en kunnen ze nog wel vijf jaar mee voor ik er weer aan begin. Qua rendement was de opbrengst zo elk jaar wel een 6000kWh dus redelijk consistent. Het ene jaar iets meer dan het andere maar dat was voornamelijk verschillen in het aantal uren zon uiteraard. Uiteraard steeds voorzichtig zijn met reinigen, geen harde borstel en best regenwater gebruiken.
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 Жыл бұрын
Voor panelen op platte daken met een lichte helling hoek, koop van die dreinage clips. Die “trekken” als het ware het water van het onderste randje af.
@WaldoHazeleger
@WaldoHazeleger Жыл бұрын
Stel: er is een paneel extreem smerig, bijvoorbeeld door duivenpoep. Kun je dan aan je installatie zien dat een dergelijk paneel minder opbrengt dan de (schone) panelen er naast?
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Als je monitoring op paneelniveau hebt wel (lees: je kunt per paneel het vermogen en de dagopbrengst uitlezen).
@aaronzyweg2152
@aaronzyweg2152 Жыл бұрын
Bij 1 paneel reinigen als je er goed bij kan met regenwater, nooit in volle zon werken maar tegen avond poep weg vegen in droge zomer is prima, niet alles gaan doen.
@NL-Chico
@NL-Chico Жыл бұрын
Ik had een paar weken geleden een lekkere grote flats op een paneel. Heb het met gewoon water schoongemaakt, en opbrengst ging weer omhoog. Met flats leverde het paneel 0.14 kwh per dag minder op dan het paneel ernaast, nu levert hij 0.01 kwh minder op. En normaal laat ik de glazenwasser het schoonmaken, hij is toch bezig. Ramen voor en achter en de panelen €20.00. Panelen kan je gewoon bij vanaf de grond en een stok.
@josschreur6992
@josschreur6992 Жыл бұрын
Bij mij groeien er gewoon korstmossen op. Regen helpt daar echt niet tegen. Vogelpoep blijft ook gewoon zitten na een hoosbui. Dus af en toe toch maar even poetsen dus. Water en een borstel. Ik doe dat als het bewolkt en regenachtig weer is.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Die korstmossen kunnen alleen groeien als er water en zand in die rand blijft staan. Als je dat met zo'n klemmetje voorkomt dan zou ik niet weten waar dat mos dan op kan groeien.
@davidbeers1952
@davidbeers1952 Жыл бұрын
Panelen op een plat dak die onder 10 of 13 graden liggen zou ik wel schoonmaken. Ook als je een stringomvormer gebruikt en 1 paneel is vies geworden. Panelen op schuine daken zijn zelfreinigend. Die hoef je niet te reinigen.
@andyvanderbeken3729
@andyvanderbeken3729 Жыл бұрын
Veel respect voor al jouw informatieve video's maar in deze sla je imho de bal toch serieus mis hoor qua advies. Een aangepaste telescopische zachte borstel die het eerder opgevangen regenwater opnieuw over de panelen spuit terwijl hij borstelt is the way to go. Als je toch investeert in een dak vol zonnepanelen kan die borstel er ook wel van af vind ik ! Een standaard regenbui lost het vuil niet op, zeker niet bij of na langere periodes van droogte. Dat is makkelijk zelf te valideren.
@marcowinkelman77
@marcowinkelman77 Жыл бұрын
Een eenvoudige vloerzwabber en voldoende water en uitspoelen werkt ook goed. Bij voorkeur s ochtends vroeg als de panelen nog koel en vochtig van het dauw zijn, dan is het vuil al wat losgeweekt. Pas op voor grote temperatuurverschillen en zet de DC schakelaar voor de zekerheid even uit voor je aan de slag gaat
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Mijn panelen liggen al ruim twee jaar op mijn dak, nooit iets aan gedaan en ze glanzen nog steeds na een regenbui (droog that is).
@sjoerdbalfoort7170
@sjoerdbalfoort7170 Жыл бұрын
In volle zonlicht vorige week mijn panelen met sop schoongespoten...... scheelde op 800 W maar liefst 100 W. Oh oh oh wat een moeite 15 minuten en een biertje. Wel met regenwater, dat dan weer wel
@wekker090
@wekker090 Жыл бұрын
Schoonmaken is niets mis mee zolang je het maar doet met het juiste gereedschap. Het beste kan je schoonmaken vlak voor een regenbui, dat kan dan met gewoon kraanwater. de regen spoelt dan het klein beetje kalk wel weg. Overmatig schoonmaken moet je wel voor oppassen. De coating is zoals gezegd wel belangrijk.
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 Жыл бұрын
Die coatings wordt erg overtrokken. Ga gewoon niet met een schuursponsje of schuurmiddel aan de gang maar gewoon met een zachte spons, een beetje dreft en een scheutje ammonia. En eventueel een scheutje glansspoelmiddel voor de vaatwasser bij het naspoelen. Natrekken en nazemen is wel belangrijk bij gebruik van kraanwater.
@Biancamx
@Biancamx Жыл бұрын
Zonnepanelen op plat dak maak ik schoon tijdens een flinke regenbui met een zachte borstel/bezem bedoeld voor 'ramenlappen'. Werkt goed, maar uiteraard niet doen tijdens onweer met bliksem!
@RR-yj6lw
@RR-yj6lw Жыл бұрын
Ik heb volledig ondergescheten zonnepanelen gezien. ( Katwijk ) Die moet je schoonmaken met een borstel en als je osmose water gebruikt heb je geen kalk.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Als je niet meer ziet dat het een zonnepaneel is dan loont schoonmaken wel, maar dat is niet de situatie die bij veel mensen speelt. Een beetje stof doet weinig voor de opbrengst en een regenbui spoelt alles weer schoon.
@jasper221176
@jasper221176 Жыл бұрын
Als bij die zonnepanelen de coating er al afgaat door een zachte borstel, dan zal die coating er al lang af zijn na die paar hagelbuien van deze winter.....
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
De borstel is maar één deel van het verhaal, ook hetgeen je eraf poetst kan schurend werken, denk aan zand enz.
@dhoek
@dhoek Жыл бұрын
De coating is na 2 jaar verdwenen. Het vuil beroeren/los borstelen met een watergeleide borstel/steel, voor dat r een regenbui wordt vewacht, is de goedkoopste en simpelste oplossing. Idd regenwater staat gelijk aan osmose. Kraanwater heeft een ppm van 250, regenwater 20, osmose 0.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Heb je een bron voor die 2 jaar?
@dhoek
@dhoek Жыл бұрын
@@KetelKlets werd via klant, door veel leveranciers geadviseerd. Klopt ook wel. Als je nieuwe panelen wast, zie je het water als een olievlek weg trekken. Oudere panelen blijven nat. Ergens wel logisch, door zand, wind, regen, is r erosie waardoor een coating minder wordt . Hoe lang zit wax op je auto, na een tijdje is dat ook verdwenen. Maak vaak panelen schoon op verzoek, maar zeg r altijd bij, dat de rendement winst minimaal is. Hoe schuiner ze liggen hoe beter. Redelijk vlak, wordt t een modderig geheel onderin, ook mos groei en soms korstmos.
@Bijlsmaa
@Bijlsmaa Жыл бұрын
Zit voor het eerst je filmpjes te kijk. Allereerst, dank voor het maken! Ik heb bij deze wel wat opmerkingen (zoals: het regenwater zal het kraanwaterkalk toch weer meenemen zou ik gokken), maar dat is niet waarom ik schrijf. Waarom wel: de hoek van je panelen die je benoemd. Zie ik iets over het hoofd of staat het veelal fout op internet, namelijk dat 37 graden de ideale hoek is? Dient dit niet 53 gr. te zijn? In NL staat de zon volgens mij tussen 13.4 (21 dec) en 60.2 (21 jun) graden elevatie. Dat is gemiddeld wel 36.8, echter de panelen dienen daar toch loodrecht op te staan (ff tekenen) dus 53,2 graden zou ik zeggen? Of wordt er ergens nog iets met efficientie ingepropt zodat je ze beter 'platter' kan leggen? (De cellen zijn toch verder Li-Re Bo-On symmetisch meen ik.)
@krisvandermeulen253
@krisvandermeulen253 Жыл бұрын
Het is idd het gemiddelde dat men als ideaal beschouwd. In de zomer zal het verschil tussen 60° en 35° helling helemaal geen probleem zijn want er is meer zon dan dat de panelen aankunnen. Het verschil in hellingshoek draagt er ook nog een beetje bij dat deze panelen niet in de 'vlakke' zon liggen en te warm worden - ook de hitte doet rendement dalen. Dus 35° lijkt ideaal want vele daken voldoen daar meestal aan.
@Bijlsmaa
@Bijlsmaa Жыл бұрын
@@krisvandermeulen253 Dank voor je reply, maar even voor de zekerheid, komt mijn opmerking goed over: ik beargumenteerd dus dat 37 graden mij te vlak lijkt. Als je panelen loodrecht op de gemiddelde zonnehoek wil zetten kom ik uit op 53 graden (waarbij 0 horizontaal waterpas is en 90 vertikaal loodrecht). Ik krijg het idee dat men (online her-en-der) aan de verkeerde hoek denk o.i.d. De zon staat zelf gem. op 37 graden tov het aardoppervlak, maar een paneel wil je daar loodrecht op zetten. Dat is een andere hoek, namelijk 90-37=53. Je argument van warmte zie ik overigens wel in. Hoe steiler het paneel staat des te minder warmte zal hij kwijt kunnen door convectie. Gemiddelde hoek van daken neem ik zo van je aan, maar dat heeft niks met idealen hoek panelen te maken (zou enkel mooi uitkomen). Als we overigens nog compenseren voor de stralingssterkte bij winter (is dan 1/2-1/3 minder) dan zou je zeggen dat panelen nog steiler moeten staan. Voorbeeld ter illustratie: op 21 dec staat de zon op zijn 'hoogte' (laagste zonnehoek) van slechts 13.4 graden tov de horizon (als ik met een laskap recht tegen na de zon kijk ;-)). Als je je panelen daar loodrecht op zou willen zetten, voor beste opbrengst, zou je ze met 76,6 graden bijna vertikaal moeten zetten. Los van warmteproblemen zie ik derhalve nog steeds niet in waar die 37 vandaan komt.
@Bijlsmaa
@Bijlsmaa Жыл бұрын
Ik was overigens persoonlijk wel gelukkig hiermee. Want mij zadeldak blijkt letterlijk 53 graden te zijn en dus volgens mij precies loodrecht op de gemiddelde zonnehoek te staan. Wel jammer dat mijn donkere dakpannen waarschijnlijk idd opbrengste stelen... Ik heb mijn handen wel eens aan die dingen gebrand...
@DrDocGaming
@DrDocGaming Жыл бұрын
Een coating die levenslang beschermd …. Is een beetje als de waxoyl wax bij het kopen van een auto of de clascoating op een auto … werkt allemaal maar tijdelijk. Wat denk je wat zeer hoge temperaturen doet op een paneel .. je opvatting sluit derhalve niet helemaal aan bij die van mij. Natuurlijk bij lastig te bereiken plaatsen een overweging (kosten schoonmaak wegen dan niet op) maar ben je zelf in de gelegenheid dit te doen dan zou ik het zeker niet nalaten. Een waterontharder met kalkgrond water is prima, water uit de regenton is geen hemelwater (vaak gaat dit in loop van tijd wat vettig worden). Ikzelf maak ze zo nu en dan schoon met kraanwater (kalkvrij) en spuit de daarna in met een nano coating die ervoor zorgt dat druppels eraf vliegen.
@flix774
@flix774 Жыл бұрын
En wat zijn mogelijkheden als je al vaak je paneel hebt schoongemaakt? Zijn er producten om de coating weet te herstellen? Heeft iemand hier ervaringen mee?
@cz1589
@cz1589 Жыл бұрын
Dat klinkt duur spul. Je moet dan weer investeren en of dat de moeite is? Gewoon nooit meer verkeerd schoonmaken en een extra paneeltje kopen lijkt me een beter idee.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Zover ik weet niet. Als de coating van je bril beschadigd is koop je gewoon een nieuwe bril (polijsten en opnieuw coaten is niet te doen).
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 Жыл бұрын
Maak je niet te druk over coatings, als die al bestaan doen ze weinig, zeker na één seizoen. Het effect ervan wordt zwaar overtrokken. Als je panelen vuil zijn, zijn ze vuil. Daar doet een coating niets tegen. Er is maar één remedie tegen vuiligheid: Schoonmaken.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
@@ruudwilschut9095 Dus mijn panelen worden als een wonder elke keer weer glazend? Elke brildrager weet dat zulke coatings bestaan.
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 Жыл бұрын
@@KetelKlets Ik zeg ook niet dat ze niet bestaan, maar ik geloof niet dat ze op zonnepanelen zitten. En ook al zouden ze er zitten, dan nog heeft het nauwelijks effect omdat de vuiligheid zich hoe dan ook ophoopt. Het Nederlandse weer zou die er zo af slijten. Storm, saharazand, hagel, sneeuw, name it. Dus nee, je zonnepanelen worden niet als door een wonder weer glanzend. Dat kan alleen door ze schoon te maken. In sommige gevallen is dat een rotklus, maar als je je opbrengst enigszins op peil wil houden wel noodzakelijk.
@aaronzyweg2152
@aaronzyweg2152 Жыл бұрын
Zelf ga ik mijn huis verkopen en dan poetsen verkoopt helaas beter, anders had ik het niet gedaan, onder randen nu mooi schoon, maar ik weet hoe vele denken.
@benuitraalte
@benuitraalte Жыл бұрын
ik heb 5530 wat aan zonnepanelen (20 stuks) het heeft momenteel 21 dagen niet geregend ...ik maak ze toch schoon met grondwater ( voor het gemak) met (zachte) autowas borstel. opbrengst is ongeveer 300-400 wat per uur meer dat is in deze hoog zomerdagen toch zo,n 3kw per dag. Laat zeggen x40 dat is dan geschat 120kw per jaar. Het schoonmaken is ongeveer half uurtje werk.
@benwouda
@benwouda 6 ай бұрын
Ik heb ze (ook) plat liggen en de korstmossen en zand hebben een feestje op de panelen dus schoonmaken is zeker nodig 😢
@cz1589
@cz1589 Жыл бұрын
Wow, ik stop gelijk met schoonmaken! Tjonge, dat is wel een eye-opener. Eventueel wat gedestilleerd water op de randjes onderaan. Ik heb twee elektro ontvochters (geen toevoeging of zo) dus kan es kijken naar die onderste randen zonder druk af te vegen. Ze liggen hier in de tuin dus wel heel verleidelijk om ze af en toe af te wassen. Ik had ook niet het idee dat het veel uitmaakt inderdaad. En de katten van de buren zitten er ook nooit op - daar was ik wel bang voor. Post gemaakt over mn zonnepanelen, stuur me berichtje als je interesse hebt. Net mijn tuinset naar 1620 wp vergroot.
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 Жыл бұрын
Als ze in de tuin liggen is het helemaal een no-brainer. Gewoon lekker soppen, natrekken en nazemen. Worden ze weer net zo helder als je ramen.
@stevensteven3425
@stevensteven3425 Жыл бұрын
Al ruim 10 jaar, 2x per jaar zonnepanelen op platdak schoongemaakt. Eerst goed nat maken, daarna met beetje groene zeep en zachte borstel schoonmaken. Vooral vogelpoep, goed afspoelen/spuiten. Hierna afspoelen, maar gebruik daarbij spoelglansmiddel die je voor je vaatwas gebuik. Maak alleen schoon bij bewolkt weer of wat later in de avond.
@a.dekater7534
@a.dekater7534 Жыл бұрын
Bij mij liggen ze al dik 11 jaar op plat dak op 13 graden. Jarenlang wilde ik ze nog eens schoonmaken Ik inspecteerde ze eens met een drone. Zijn helemaal niet vuil. Ik monitor de opbrengst al die jaren en merk ook geen afname. Meeste jaren boven verwachtte productie zelfs.
@Candisa
@Candisa Жыл бұрын
Een coating is ook maar een laagje, zoals wax op een auto ook ervoor zorgt dat vuil afspoelt in de regen en het water niet in vlekken droogt... Alleen moet je een auto toch wel geregeld waxen om het effect te behouden, slijt die waxlaag ook af door regen of bakt ze af in de zon, én vogelpoep wreet er gewoon door. Nu veronderstel ik dat die laag op zonnepanelen wel iets sterker zal zijn dan klassieke autowax, vermoedelijk eerder vergelijkbaar met een keramische coating die wat langer mee gaat en niet zomaar helemaal weggevreten wordt door een cadeau van de vogels die een dag of twee blijft liggen, maar het slijt ook, no way dat dit op te waarderen is naar een functionele levensduur van tientallen jaren in weer en wind en vogelpoep. Een borstel zou ik inderdaad niet gebruiken, en met kalkhoudend water schoonmaken doe je misschien best niet midden op een heldere dag, maar met regenwater (waarvan de pomp gewoon op je eigen opgewekte zonne-energie draait) even na zonsopgang (of ervoor zolang er toch nog gesaldeerd wordt of als je een thuisbatterij hebt) de boel even schoonspoelen met een tuinslang zodat vogelflatsen er geen weken op blijven liggen kan best wel eens meer opbrengen dan de energie die je er in steekt, plus dat het ook gewoon netter oogt dan een dak vol blauwe/zwarte panelen vol witte vlekken, da's ook wat waard imho. Wanneer je na x jaar (en ik geloof nooit dat dit meer dan 10, laat staan 30 jaar is) merkt dat vuil moeilijker afregent/-spoelt kun je ofwel beginnen iets intensiever schoonmaken, of kun je gaan nadenken over een nieuwe coating aanbrengen.
@jankees4037
@jankees4037 Жыл бұрын
Coating op een zonnepaneel of een bril die je draagt zijn wel wat beter als wat wax op je auto. Je hebt sterkere coatings ook voor auto's. Wellicht meer daar mee te vergelijken.
@Candisa
@Candisa Жыл бұрын
@@jankees4037 Alles lezen ;)
@benpost6721
@benpost6721 Жыл бұрын
Dat ze na een regenbui schoonspoelen is maar de vraag. Kijk maar naar je auto als ie net gewassen is, na een regenbui zit er weer een vieze laag op. Dus ook weer op de panelen.
@AI1983-r1k
@AI1983-r1k 4 ай бұрын
Juist, heb zelfs een 450 wp paneel op mijn auto en die blijft licht bruin vies en stoffig na een zware regenval.
@rodbtelenetbe
@rodbtelenetbe Жыл бұрын
Met osmosewater zeer goed resultaat.
@ggdoorn8542
@ggdoorn8542 Жыл бұрын
in vogel poep zit een zuurtje in. zogen sommigen dinge anders uit gaat zien of weg vreet
@jodje1980
@jodje1980 Жыл бұрын
Schoonmaken heeft wel degelijk zin, hoe vaak is echter per situatie verschillend. Begint er korstmos op de panelen te groeien, moet dit er echt af. Ik maak bij een hele grote groep klanten de zonnepanelen schoon, bij sommigen moet dit jaarlijks gebeuren. Vraag jezelf af waarom er op zonneparken eens in het jaar gereinigd wordt, dit is noodzakelijk voor het onderhoud van de panelen. Ik adviseer altijd om de eerste jaren niks aan de panelen te doen, omdat er van de fabriek uit een laag op zit. Maar dit verweerd na verloop van jaren en dan gaat vuil echt wel aan de panelen hechten. Dat de panelen niet gereinigd moeten worden is een broodje aap alleen zal bij de een vervuiling jaren duren en bij de ander na een jaar al. Ps: panelen kunnen wel degelijk met schoon kraanwater gereinigd worden echter moeten deze na schoonmaak drooggemaakt worden. Dat is de reden waarom er geadviseerd wordt om ze met osmosewater schoon te maken, omdat je ze dan niet hoeft droog te maken en ze drogen dan vlekkeloos op. Als je ze met de hand wast of met een zachte borstel kan dit ook, maar trek ze daarna met een wisser droog.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
De meeste zonneparken die ik ken doen juist helemaal niks aan hun panelen omdat de winst qua opbrengst daar niet tegenop weegt (als je tienduizenden panelen hebt liggen). En ik lees hieronder dat de coating een keramische coating betreft, dat lijkt mij iets anders te zijn dan de laag die jij bedoelt en die zichtbaar is op nieuwe panelen.
@Rubenaccount
@Rubenaccount Жыл бұрын
De ramen van je huis maak je toch ook één keer in de zoveel tijd schoon, die worden echt niet schoon met een regenbui. Dit is het zelfde met zonnenpanelen als je er niks aan doet wordt de aanhechting van vuil alleen maar groter.
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 Жыл бұрын
Precies, zo denk ik er ook over.
@jankees4037
@jankees4037 Жыл бұрын
Ramen van huizen staan verticaal, hebben geen coating en je kijkt er met je eigen ogen doorheen (zeker tegen de zon zie je alles). Dat is een heel ander verhaal als zonnepanelen die schuin op je dak liggen.
@Rubenaccount
@Rubenaccount Жыл бұрын
@@jankees4037 Oke dan maak ik de vergelijking met een glazen overkapping of dak van een auto, wordt er ook niet schoner op door hem niet te wassen. Maar goed naar mijn idee kan het geen kwaad af en toe de zonnepanelen af te nemen. Uiteraard oppassen voor krassen en geen agressieve of schurende schoonmaakmiddelen gebruiken.
@Petromaxer117
@Petromaxer117 10 ай бұрын
Vandaag 16 januari ) bericht gekregen van mijn leverancier Budget Energie dat ik in het vervolg moet gaan toebetalen omdat ik ‘ mag ‘ terugleveren wat ik zelf niet gelijk opgebruik. Heb vóórdat de BTW er afging veel van mijn spaargeld geïnvesteerd in zonnepanelen want het was goed voor het milieu, minder CO2 , bla bla bla enz. Kreeg eerst al een behoorlijke verlaging van de Kw-prijs voor terugleveren voor de kiezen, nu dan ook nog eens extra betalen. Voel mij gepakt door Budget Energie (jaarcontract tot 1-1-2025 ) Groet van Tjerk vanuit Drenthe
@PeterHeineNL
@PeterHeineNL Жыл бұрын
Al 194 reacties. Dan kan deze er ook wel bij. kzbin.info/www/bejne/bpmoopehndRmo6s
@rc666
@rc666 Жыл бұрын
Ik doe er niks aan, niks en het rendement stijgt, vnl door meer zon uren.
@dubro5009
@dubro5009 Жыл бұрын
Kruitaanslag na oud en nieuw zou ik niet te lang willen laten liggen net als op een auto eigenlijk
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Waarom niet, de opbrengst in januari is toch belabberd wegens weinig zonuren en lage zonstand, daar gaat dat beetje kruitstof geen verschil in maken.
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 Жыл бұрын
Meestal regent het vaak in die periode. Zou me er niet druk over maken.
@L1vR-1948
@L1vR-1948 Жыл бұрын
Dank
@Jacobi_1974
@Jacobi_1974 Жыл бұрын
ik maak ze schoon met grondwater ZONDER detergent. niet als de zon schijnt.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Met ijzer en andere mineralen erin? Lijkt mij niet wijs om te doen.
@marcowinkelman77
@marcowinkelman77 Жыл бұрын
Vuilafstotende coating? Wat een fabel. Er zijn wel eens coatings geprobeerd met nano structuren, maar een paneel is wel 2m2, wat denk je dat het kost, vergelijk eens met een bril oppervlak.. Dat werkt dan ook anders dan een waterafstotende coating (dus hydrofobe laag), zoals bij wax op een auto. Dan verzamelt het water in druppels, maar dat wil je ook niet. Van zo'n vuilafstotende laag moet je je dus niet veel voorstellen, ook nieuwe panelen die nog nooit schoongemaakt zijn (dus nog met "coating") worden gewoon een keer vies door saharazand, ingedroogd vogelpoep en alg. Dit heeft na verloop van tijd zeker wel invloed.
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 Жыл бұрын
Klopt helemaal.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Vanmiddag heb ik nog panelen zien liggen die overduidelijk een coating hadden (klassieke paarse gloed die veel brillendragers wel kennen). Dat zie je alleen in een specifieke hoek bij invallend zonlicht. Ik meen zelfs dat panelen tot op zekere hoogte ontspiegeld moeten zijn, wat je zonder coating ook niet voor elkaar krijgt (tenzij je de panelen mat maakt).
@marcowinkelman77
@marcowinkelman77 Жыл бұрын
@@KetelKlets Klopt. Die coating is een anti reflectie laag van bv silicium nitride, deze zit sowieso op de cellen en kan ook op het glas worden aangebracht. Die krijg je er overigens niet zo makkelijk af door wassen (of je moet er met een staalspons overheen gaan). Maar we hadden het hier toch over vuilafstotende coatings?
@PA3GUQ
@PA3GUQ Жыл бұрын
Ik snap helemaal niks van dat clipje. Het water moet toch nog steeds over die rand?! Daar veranderd dat clipje toch niks aan? Elimineert het de zwaartekracht ter plekke? :-)
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
_Wet van de Communicerende Vaten_ Hier laat ik het zien: kzbin.info/www/bejne/h37Viapnrd-HacU Overigens niet te verwarren met _capillaire werking_ wat planten gebruiken om, tegen de zwaartekracht in, water naar de bloem te krijgen.
@PA3GUQ
@PA3GUQ Жыл бұрын
Ja, had ik toen al gezien. Maar het zijn geen communicerende vaten hier. Er is geen 2e vat. Het zou kunnen werken zoals het slangetje waarmee je de benzinetank kunt laten leeglopen, maar dan moet je eerst een kanaaltje vullen met water. Dat gebeurt hier niet. Dan moet het toch iets van capilair zijn lijkt me. Als je het niet had laten zien, had ik het niet geloofd :-)
@veeerzes
@veeerzes Жыл бұрын
@@KetelKlets Het is inderdaad niet de wet van communicerende vaten, het is de capillaire werking die ervoor zorgt dat er een stroompje op gang komt, die vervolgens weer werkt dmv communicerende vaten. Dit principe zou nooit werken op een schaal van 10:1 omdat de capillaire werking dan niet voldoende is.
@chewmonkey89
@chewmonkey89 Жыл бұрын
​@@PA3GUQ door de oppervlakte spanning van het water wordt het water net hoog genoeg 'opgetild' waardoor het in het bovenste smalle randje komt. Vervolgens stroomt het verder over het randje en door de zwaartekracht zakt het. De oppervlaktespanning in combinatie met de smalle randjes zorgen ervoor dat de waterstroom één 'verbinding' is en zuigt dan als het ware het water een beetje van het zonnepaneel af, tot de kracht niet groot genoeg is om verder te stromen en het laatste beetje achterblijft.
@PA3GUQ
@PA3GUQ Жыл бұрын
@@chewmonkey89 Dank. Over dat randje zal het dus capillair moeten gaan want water gaat niet zomaar "verder over een randje". Maar goed, iets dergelijks zal het zijn dus.
@Craftypiston
@Craftypiston Жыл бұрын
Gewoon 1x per jaar imo. Als je gewoon veel vogel poep hebt maakt je coating ook niks meer uit; het blokkeert licht en is ook slecht voor coatings. Als je moet betalen voor schoonmaken kan je idd dit veel minder vaak doen.
@stormvogel9542
@stormvogel9542 5 ай бұрын
Die van mik liggen op dakpannen en worden toch nog helemaal groen en vied wat er niet afgaat io maak ze nu tijdens de regen schoon met kraanwater spoelt de regen alles wel weg ma mijn idee
@IesKorpershoek
@IesKorpershoek Жыл бұрын
Ik zou mij veel meer zorgen maken over de Schaduw die ik zie bijna 1/3 is donker
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Die panelen moeten mijn dak nog op, die liggen tijdelijk even in de tuin.
@roepieroepie5333
@roepieroepie5333 3 ай бұрын
Moeten idd worden schoongemaakt. Lees weer een onkostenpost!!!! 😢
@mishahendriks3020
@mishahendriks3020 Жыл бұрын
Je spreekt jezelf wel een klein beetje tegen: het klopt wat je zegt over kalk in kraanwater, maar dan zeg je wel dat de opbrengst lager kan worden. Dus iets wat erop ligt/zit, zorgt dus wel voor vermindering van opbrengst. Is natuurlijk ook logisch.
@johndoger4197
@johndoger4197 Жыл бұрын
Tuurlijk moet je het schoonmaken. Anders kan de zon er niet doorkomen.
@SpikeHome
@SpikeHome Жыл бұрын
Ik vind het wel vreemd dat ik continue mail van mijn pv installateur krijg met de vraag om ze schoon te maken. Dat clipje gebruik ik ook maar vind de werking tegen vallen.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Upselling?
@Frits1975
@Frits1975 Жыл бұрын
dat is wel heel vreemd, ben zelf installateur en wij zijn veel te druk om actief alle installaties in de gaten te houden. uitgezonderd storingsmeldingen uiteraard
@gerddijkstra7339
@gerddijkstra7339 Жыл бұрын
Na 15 jaar toch behoorlijk wat korstmos aangroei op de panelen , toch maar eens schoongemaakt , zeer slecht er vanaf te krijgen .
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 Жыл бұрын
Daarom ook af en toe bijhouden. Als er al korstmossen op groeien ben je er wel heel erg laat bij..
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Korstmossen zijn in mijn ogen een teken dat er water en zand in de rand van je paneel blijft staan. Waar zou dat mos anders op kunnen groeien, niet op glas. Die klemmetjes zorgen ervoor dat het water en zand kan wegspoelen.
@gerddijkstra7339
@gerddijkstra7339 Жыл бұрын
@@ruudwilschut9095 KAN ER MOEILIJK BIJ MOET EEN STEIGER BIJ
@chompoobout6112
@chompoobout6112 Жыл бұрын
Waarom haal je comments van mensen weg? Ik wou net reageren op een comment en je hebt hem verwijderd.. niet echt netjes.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Ik verwijder niks, dus het is ofwel de persoon zelf die zijn comment weghaalt of het spam-filter van KZbin.
@chewmonkey89
@chewmonkey89 Жыл бұрын
KZbin haalt comments weg als sommige Nederlandse woorden op Engelse scheldwoorden lijken. Ook kunnen meerdere meldingen van andere gebruikers ervoor zorgen dat jouw bericht naar onderen wordt geplaatst of wordt gefilterd.
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 Жыл бұрын
Toevallig een linkje geplaatst? In dat geval wordt de reactie automatisch door YT verwijderd.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
@@ruudwilschut9095 Ook dan weer niet altijd. Het KZbin algortime is ondoorgrondelijk 🙂
@becomematrix
@becomematrix Жыл бұрын
Emmer water, microvezel was handschoen en klaar
@PhilippeCJR
@PhilippeCJR Жыл бұрын
Die clips haal je voor een paar euro van ali... 👍
@dirrywoudstra864
@dirrywoudstra864 Жыл бұрын
Wij hebben ze op 13% liggen, overwegen toch jaarlijkse reiniging o.a. via kzbin.info/www/bejne/r2bUmqCLlrqki7M&feature=share
@AnkeEscherich
@AnkeEscherich 3 ай бұрын
?
@Zclimb
@Zclimb Жыл бұрын
De meningen verschillen ;) kzbin.info/www/bejne/rHWxe4eDmbyrnKM
@Bwvlog66
@Bwvlog66 Жыл бұрын
Mooi praatje..maar schoonmaken heeft toch echt voordeel..maak jij ze maar lekker niet schoon..praten over vijf jaar verder…
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Akoord, stuur jij een berichtje over 2,5 jaar? Dan kijk ik hoe ze er bij liggen (ze liggen al bijna 2,5 jaar op mijn dak).
@PeterHeineNL
@PeterHeineNL Жыл бұрын
Mijn Groene Woning zegt van wel. kzbin.info/www/bejne/n5LQpIyll9ugf8k
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Hij zegt eigenlijk van niet. Sowieso geeft hij 'bijzonder' advies, want hij geeft aan dat je het wel zelf kunt doen, mits je gebruik maakt van valbeveiliging (wie heeft dat in zijn schuur liggen?). Je kunt beter een paneel extra leggen en niks schoonmaken, dat verhoogt je rendement meer dan dat kleine beetje verlies door vervuiling. Besef ook hoeveel geld je kunt verdienen in de tijd dat je *niet* aan het schoonmaken bent en hoeveel (medische) kosten je uitspaart wanneer je *niet* van het dak valt.
@cz1589
@cz1589 Жыл бұрын
@@KetelKlets "en hoeveel (medische) kosten je uitspaart wanneer je niet van het dak valt. " Reken je medische kosten ook altijd uit voor je rendement bij doe-het-zelf installaties😁
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
@@cz1589 Altijd. Eén keer uitglijden en van het dak af vallen kan je toekomstige carrière heel negatief beïnvloeden. Ik kijk daarom altijd goed naar de risico's en pas mijn handelen daarop aan.
@cz1589
@cz1589 Жыл бұрын
@@KetelKlets tja, en als je veiligheidsmaatregels die weer extra geld kosten om het schoon te maken.
@vriesvakkie1
@vriesvakkie1 Жыл бұрын
​@@KetelKletsje werkt ook bij een bank. Dan ga je in risico denken...
@Robert-Camperbouwer
@Robert-Camperbouwer Жыл бұрын
Ik snap de rationale, maar als je panelen op een plat dak hebt en het is bereikbaar......schoonmaken.....het is heel simpel.... je voorruit van je auto houd je ook schoon omdat je anders niets meer ziet en die vuilafstotende laag....... ik hoor niemand garanderen dat die laag er 30 jaar op blijft zitten 😅😅😅
@ruudwilschut9095
@ruudwilschut9095 Жыл бұрын
En eventuele vuilafstotende laag stelt echt niks voor. Als die er al heeft gezeten (wat ik niet geloof), is deze na het eerste seizoen al weg of werkt niet meer door alle vuiligheid.. Na 30 jaar heb je een leuk zandlaagje van een cm dik denk ik.
@NL-Chico
@NL-Chico Жыл бұрын
Toen mijn panelen nieuw waren, zag je als het regende regendruppels zitten, net als of je je auto net door de wasstraat had gehaald met wax. Nu zie je een grote watervlek, net als of je auto weken niet gewassen is.
@1993sebastian1993
@1993sebastian1993 Жыл бұрын
wat is de logica dat je bij een dynamisch contract bij teruglevering moet betalen ipv dat je geld terug krijgt .. het is dus aantrekkelijk om zomers buiten een straalkachel 24-7 aan te laten staan..
@gerritvandergraaf7480
@gerritvandergraaf7480 Жыл бұрын
Christopfe Timmermanse Solar Cleaning
@jovanoppen8477
@jovanoppen8477 Жыл бұрын
Geachte meneer / heer Ketelklets Wat is uw opleiding, wr is uw beroep, wat doet uw in uw dagelijks leven ???
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Ik werk als IT-er in de financiële sector en ben spreker duurzaamheid op verschillende events, naast dit KZbin kanaal. Verder qua opleiding HBO ingenieur met werkervaring in de kleinmetaal, telecom en consultancy en tevens gecertificeerd radio-amateur en cyber security engineer. Verder uit interesse bekend met onderwerpen als demografie, geopolitiek, psychologie en armoedebestrijding. Daarnaast geef ik gastlessen op zowel de basisschool als het HBO.
Zijn optimizers onzin of niet? SolarEdge, Enphase & Tigo.
21:31
Ketel Klets
Рет қаралды 145 М.
Wat heeft de thuisbatterij mij in 12 maanden opgeleverd?
20:35
Harold Halewijn
Рет қаралды 163 М.
Perfect Pitch Challenge? Easy! 🎤😎| Free Fire Official
00:13
Garena Free Fire Global
Рет қаралды 91 МЛН
ТВОИ РОДИТЕЛИ И ЧЕЛОВЕК ПАУК 😂#shorts
00:59
BATEK_OFFICIAL
Рет қаралды 4,5 МЛН
PIZZA or CHICKEN // Left or Right Challenge
00:18
Hungry FAM
Рет қаралды 16 МЛН
[UPDATE] Zonnepanelen met een 'gewone' stekker maken
18:06
Ketel Klets
Рет қаралды 136 М.
Is Solar Panel Cleaning Worth It?
7:14
Footprint Hero with Alex Beale
Рет қаралды 67 М.
Thuisbatterij kopen? Mis deze 8 cruciale tips niet!
4:44
ThuisbatterijNederland
Рет қаралды 387
Terugleverboete Eneco
10:23
Ketel Klets
Рет қаралды 90 М.
59 Solarpanels to clean or not to. The test!
3:55
In stappen van het gas af.
Рет қаралды 36 М.
Terugleverkosten voor zonnepanelen? Mooi niet!
7:54
Bright
Рет қаралды 80 М.
SolarEdge: Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijs
13:45
Off-Grid in de praktijk met het meest elegante batterijsysteem op de markt; de Haier SmartCube
21:55
De Green Guys! De experts van Solar Bouwmarkt
Рет қаралды 139 М.
Terugleverkosten en het einde van de saldering SCHANDALIG? - Dit is de waarheid achter het nieuws!
14:52
De Green Guys! De experts van Solar Bouwmarkt
Рет қаралды 84 М.
How To Clean Solar Panels | Like a Pro!
3:28
ToolboxDIY
Рет қаралды 299 М.
Perfect Pitch Challenge? Easy! 🎤😎| Free Fire Official
00:13
Garena Free Fire Global
Рет қаралды 91 МЛН