Wat heeft de thuisbatterij mij in 12 maanden opgeleverd?

  Рет қаралды 67,303

Harold Halewijn

Harold Halewijn

Күн бұрын

Пікірлер: 195
@wendygrant2735
@wendygrant2735 Күн бұрын
Opnieuw zeer interessante info. Bedankt om de moeite die je er nu ook weer in steekt.
@MrToontuber
@MrToontuber Күн бұрын
Een lekkere trui, sokken en een gewatteerde broek is de beste investering die je kan doen.
@48pluto
@48pluto Күн бұрын
Haha ja inderdaad.
@keesvanharen9791
@keesvanharen9791 20 сағат бұрын
Houtkachel doet ook wonderen 😏
@s0012823
@s0012823 17 сағат бұрын
@@keesvanharen9791 lekker voor je omgeving ook , allemaal kanker
@DuikerIvo
@DuikerIvo 8 сағат бұрын
@@keesvanharen9791 wordt toch verboden binnen de bebouwde kom...
@HermanWillems
@HermanWillems 7 сағат бұрын
Veel te warm in een goed geïsoleerde woning.
@matsvanzelm7220
@matsvanzelm7220 Күн бұрын
Dank je voor de heldere uitleg Harold. Mijn situatie: Verwarming is nog op gas. Zonnepanelen 3000 Wp sinds 2018. Liggen erg gunstig, opbrengst ca. 3300 kWh. Van het net verbruik ik ca. 1400, teruglevering ca. 2600. Eigen verbruik uit zon dus ca. 700. Totaal verbruik ik ca 2100. Ik ga binnenkort elektrisch rijden, zo veel mogelijk laden met zonnestroom, ik verwacht ca. 2000 kWh, ca 1000 uit het net of incidenteel langs de snelweg. Ik heb er kort geleden nog 1800 Wp bij laten leggen om ook in de winter zoveel mogelijk met zonnestroom te kunnen laden. Ik ben benieuwd. Later misschien nog eens kijken naar een thuisbatterij. Ik vindt het systeem van Haier waarbij je stroom uit je batterij kunt blijven gebruiken bij stroomuitval wel interessant.
@DonHrvato
@DonHrvato Күн бұрын
De kans op stroomuitval in Nederland is zeer klein, en als het al gebeurt is het vaak relatief kort, en in zelfs al binnen 2 uur hersteld. Weeg dat dus af in je berekening met die Haier Smart Cube
@Dhrpedro
@Dhrpedro Күн бұрын
3000 + 1800 wp = 480 watt op een mooie winterdag, goed voor een bakkie thee maar niet voor een EV.
@marcdecherf9850
@marcdecherf9850 Күн бұрын
@@DonHrvato En wat als Poetin de windmolens op de Noordzee saboteert. Onmiddellijk een onbalans en gans het elektriciteitsnet licht plat voor een lange periode.
@SuperPatrick71
@SuperPatrick71 21 сағат бұрын
Haier systeem is in vergelijking duur. Andere systemen kunnen dat ook. De kast voor de schakeling voor eiland bedrijf bij Haier is te groot zodat deze niet in de meterkast kan. Elektrische auto is de enige stuurbare afnamebron in een huishouden (van betekenis), bij voorkeur direct slim laden vanuit het net. Een bv Easee kan solar laden op 1 en 3 fasen. En kan goed omgaan met dynamische tarieven (zelfs onbalans opties). Beste keuze. Drempel autoladen is 6A dus op 1 fase is dat bijna 1400W Op 3 fase al meer dan 4000W. Dat lukt in de winter niet fijn.
@s0012823
@s0012823 17 сағат бұрын
Stroomuitval is geen argument inderdaad. En schade aan ingevroren producten en apparatuur wordt ook nog eens vergoed door netbeheerders!
@Handy-Harry
@Handy-Harry Күн бұрын
Harold bedankt voor de uitleg. Ikzelf heb ook een mooie installatie met 3x5000 multiplus en 30kWh batterij. Alleen, hier in België zit ik met het capaciteitstarief dat stevig doorrekent. Daardoor is het interessanter om in de winter de batterij met 2.5kW te laten vol druppelen dan met 6-7 kW te gaan handelen.
@HHalewijn
@HHalewijn 22 сағат бұрын
Ik hoop dat een vergelijkbare methode hier in NL ook komt. Al begrijp ik dat het fenomeen handelen dan anders bezien moet worden
@YvesWinkel
@YvesWinkel 2 күн бұрын
Dank je wel Harold. Zo helpen we andere inzicht te krijgen. Ik zal kijken of ik rondom (waarschijnlijk even ná dec.) ook een filmpje van ons energie jaar kan maken.
@MSuliman-k6l
@MSuliman-k6l 19 сағат бұрын
(Zo helpen we) !!!?
@lecramred4453
@lecramred4453 Күн бұрын
Altijd leuk, een HH filmpje. Ook bedankt voor de tip mbt SE. Ik heb veel klanten met een SE omvormer. Dat is dus goed nieuws! Gelijk even hier thuis getest. Hopelijk komt Victron ooit nog met een Enphase koppeling. Helaas heb ik ook veel klanten met Enphase. Groet, MdB
@marcdecherf9850
@marcdecherf9850 Күн бұрын
Wat ik niet terugzie, is wat heeft dit allemaal gekost batterij, extra zonnepanelen en omvormer.
@Fritsvrolijk
@Fritsvrolijk Күн бұрын
Denk dat de terug verdien tijd 2080 gaat worden
@John-oo9xu
@John-oo9xu Күн бұрын
Precies, de maandelijkse kosten liggen een stuk hoger dan dat hij weergeeft. Die installatie heeft rond de 50k gekost schat ik zo in
@rm5728
@rm5728 Күн бұрын
@@John-oo9xu Maar is zelf installateur toch ?? Dan zijn t restjes van de klanten ...
@janhemmer8181
@janhemmer8181 Күн бұрын
Inderdaad, rente en afschrijving van de gemaakte kosten zie ik niet terug in zijn berekening. Voor iemand die zo'n installatie overweegt zijn dat nou juist essentiële data.
@jaapdewind8774
@jaapdewind8774 Күн бұрын
Extra zonnepanelen is niet nodig als je accu's hebt. In handelaars modus van DESS kan je winst uit alleen het hebben van (veel) accu's
@Fikenscher
@Fikenscher 6 сағат бұрын
Harold mooie en duidelijke video! Ik zelf zit ook bij Zonneplan (nog zonder accu), heb mijn "slimme boiler" zelf nog slimmer gemaakt met Home Assistant. Opwarmen wanneer er veel zon is of de energie prijs het goedkoopst is. Sowieso minimaal 1x per dag opwarmen. Dit werkt super en heb daarmee nog meer bespaard dan de "Slimme Boiler" zelf adverteert ;) Zo besparen wij jaarlijks veel geld en douchen (op water kosten na) (bijna) gratis.
@sayanchx
@sayanchx Күн бұрын
Thank you for sharing your analysis and the clear explanation - this is one of the best real world data PV + Thuisbatterij examples I have seen.. Apologies for the response in English.
@willemdederde6669
@willemdederde6669 19 сағат бұрын
Ja, ik ben het eens met een aantal reacties hieronder . . gewoon weinig stroom gebruiken. Wij wonen in een goed geïsoleerde 2 onder 1 kapper van 50 jaar oud. 2 inwoners met regelmatige gasten. Electriciteitsgebruik: 2800 kw per jaar . . . ik kan de plaatjes hierboven niet plaatsen. . . Gewoon zuinig zijn lijkt mij het meest simpele. Die batterijen en zonnepanelen gaan ook niet langer dan 20 jaar mee . . oh .msgn 25 . . maar ze gaan toch een keer vervangen worden . . waar laten wij straks die miljarden panelen? en die batterijen? etc. . . China zeker? of een dealtje met Congo oid?
@BMWHP2
@BMWHP2 Күн бұрын
Dank je Harold. Prima tips en duidelijk uitgelegd.
@edwardvanhazendonk
@edwardvanhazendonk 20 сағат бұрын
Dank voor het delen Harald. Zelf pas sinds 1 juli gestart met thuisbatterij en volledig gasloos. Wat ik merk is dat ik al een paar maanden geld terugkrijg (mijn opgewekte energie samen met teruggeleverd is tegen een beter tarief verkocht dan de stroom die ik inkocht). Dat zal deze maand oktober voorbij zijn is mijn inachatting. Dat komt door het verbruik (totaal zo'n 7000 kWh nodig per jaar voor EV (25dkm), warmtepomp etc) zonnepanelen leveren zo 3dkWh per jaar. De batterij lost voor mij de energie ellende van een vast contracr op (kreeg een aanbieding voor 35ct per kWh en moest dan ook nog extra betalen voor teruglevering, niet dus!) ik zal zien over een jaar wat Tibber mij gekost heeft ipv Engie. De oude zonnepanelen 3kWp zijn nu van het huis af, 5.5kWp komt er morgen op, +2kWp op facade en schuurtje (sinds 1 juli) en een accu met 28kWh. Daarmee hoop ikzelf controle te hebben en niet aan de grillen van de overheid en enwrgieboeren te hoeven dansen. Op termijn een EV met V2G (nieuwe Victron laadpaal ergens 2025) en dan is wr nog meer opslag en onafhankelijkheid. Laat de zon maar schijnen en de wind de molens draaien🥳
@eddiejager
@eddiejager Күн бұрын
Bedankt voor deze informatie Harold! Dit geeft veel inzicht. Ik mijn persoonlijke berekening ook maken. Want ik denk, dankzij jouw voorbeeld, dat er nog een hoop te besparen valt op de energiekosten 😅
@ronaldronald8819
@ronaldronald8819 2 күн бұрын
Bedankt Harold voor de heldere eerlijke uitleg. Ik wil graag aan de accu's, maar het is helaas nog niet rendabel in mijn situatie. En idd lastig te berekenen ik heb een spreadsheet gemaakt maar dat is niet heel precies. Ik heb een aantal aannames gemaakt over de verschillende energie stromen. Geeft wel een goed beeld van de kosten en de baten. Ik ga uit van een fout marge van een procent of 10. Veel hangt af van de prijs van de accu's of ik het rendabel kan krijgen. Wat is jouw verwachting? Gaat de prijs nog verder zakken?
@HHalewijn
@HHalewijn 2 күн бұрын
We hebben een behoorlijk prijsdaling gezien afgelopen jaar maar de prijs stabiliseert zich nu enigzins. Wel zie je regelmatig goedkope Chinese batterijen voorbij komen, soms met goede kwaliteit, garantie en ondersteuning maar soms ook bedroevend.
@DonHrvato
@DonHrvato Күн бұрын
Dankjewel voor je inzichten, hier zat ik ook al een tijdje over te dubben
@florisjanvermeer1525
@florisjanvermeer1525 Сағат бұрын
Mooi gedaan Harold, uitermate informatief filmpje. Heb ook een ev icm een dynamisch energiecontract en dat bevalt prima omdat ik de wagen kan laden wanneer de stroomprijs laag is. Met een thuisaccu wacht ik nog even, vooral omdat ik nog kan salderen en de ontwikkelingen in accu techniek gaan razendsnel. Een mooie subsidie regeling naast de btw teruggave wanneer het salderen eraf gaat, zou voor mij het moment zijn om een thuisaccu aan te schaffen. Heb jij een idee of subsidies eraan komen voor thuisaccu's?
@YTEgaldgAR
@YTEgaldgAR Күн бұрын
Ik wacht vol ongeduld om een warmtepompboiler te kunnen gebruiken als een soort 2de batterij waar je dan je warmtebehoefte uit kan halen. Aansturing is alles! Ook het gebruikte vermogen door de warmtepomp zou moeten kunnen moduleren ifv de zonnestroom die beschikbaar is... Als de batterij vol is verder energie stoppen in de boiler, tenzij de temperatuur onder een threshold zakt, enz... enz... ..
@DuikerIvo
@DuikerIvo 8 сағат бұрын
Dat is een prima apparaat, maar er kan weinig energie in omdat al behoorlijk efficient is. Tip: neem een oversized, kan de temperatuur omlaag (betere COP) en heb je meer buffercapaciteit. En met elektrisch element uiteraard, en indien mogelijk een extra spiraal. Ik heb een Nibe/Metrotherm 270L, dze heeft Modbus voor uitsturing en uitlezing.
@scsirob
@scsirob 19 сағат бұрын
Een tijd geleden heb je een filmpje gemaakt over de kosten per laad/ontlaad cycle. Daarbij zit dan slijtage/afschrijving batterijen, Victron spulletjes enz. Wat gebeurt er met het plaatje als je dat meerekent?
@janwillem252525
@janwillem252525 21 сағат бұрын
Weer een mooie video Harald. Ik heb mijn toshiba warmtepomp welke sg ready is geschakeld met een slimme schakelaar van homewizard. Het werkt een beetje, maar met veel mitsen en maren. Dus een warmtepomp waarin de SG echt functie heeft is mij erg tegen gevallen.
@innopvduurzameenergie9641
@innopvduurzameenergie9641 Күн бұрын
Goed filmpje weer Harold. Wat ik me afvraag is in hoeverre je in jouw situatie nog genoeg zou hebben aan je 3x25Amp aansluiting? Zou je met het laden van de EV's en andere zaken op je piekmomenten nog wel wegkomen? Als dat niet zo is, heb je feitelijk nu je energierekening al op 0 immers een stap naar 3x25 kost meer. Verder vind ik persoonlijk dat we in dit soort berekeningen de teruggave energiebelasting buiten beschouwing moeten laten, immers heeft iedereen die. Energiebedrijven gebruiken die teruggave overigens vaak om een mistgordijn op te werpen voor de echte energiekosten, maar dat ter zijde. Dank weer voor de informatie en het vrijelijk delen daar van.
@HHalewijn
@HHalewijn Күн бұрын
Ik red het nog prima met 3x25A. Alleen er moet creatief met de laadpaal en het wisselen van auto's omgegaan worden
@thetruth7633
@thetruth7633 Күн бұрын
Ik vroeg mij hetzelfde af, maar het antwoord is gegeven :)
@pjotter101
@pjotter101 Күн бұрын
"Als dat niet zo is, heb je feitelijk nu je energierekening al op 0 immers een stap naar 3x25 kost meer." Ik denk dat je 3x35A bedoeld?!? omdat je het nu prima kan redden met 3x25A door peakshaving bespaart je dat al €1400,- aan capaciteitstarief alleen al!
@HermanWillems
@HermanWillems 7 сағат бұрын
Mijn installatie zal zijn 60kWp+ aan zonnepanelen. 15K euro. Enkele hybrid HV omvormer(50kW) 5000 euro. En 120kWh aan batterij voor 10K = *30K totaal*. Is jou installatie goedkoper? Tevens kan deze omvormer gewoon 120A leveren voor 10s voor selectiviteit iets waar victron moeite mee heeft vanwege dat het een LV systeem is.(Ouderwets, LV moet je NIET meer installeren. Is slecht voor selectiviteit en kost veel ruimte. Eens toch Harold?) Wie adviseert nu anno 2024/2025 nog LV systemen? Die mag zich best schamen.
@langeleipe
@langeleipe 23 сағат бұрын
fijn verhaal bedankt voor het uitleggen en het detail (al missen voor het plaatje inderdaad de investeringskosten). Maar wordt dit nou opgenomen onder een niet-geisoleerd dak? 😅
@stoomheier
@stoomheier 6 сағат бұрын
Vraag over dat overzicht met tarieven per maand. Buy is dat nog zonder de 13 ct belasting? Is het tarief sell het daadwerkelijke wat je krijgt? Januari zou dan aankoop 23 ct zijn en injectie 13 ct/kWh. Is dat correct? Is het dan toch een verdienmodel bij niet dynamische contracten: buy 23 ct en injectie 3 ct? Loont het dan toch om "dynamisch" te nemen met panelen ( en niet de accu te gebruiken om mee te verdienen)?
@joopvanbreda8921
@joopvanbreda8921 Күн бұрын
Dankjewel voor deze verhelderende video. Wat ik zo oa uit de reacties op commets begrijp zijn de kosten voor de setup (batterij, management systeem en zonnepanelen) een krappe €20.000. Klopt dat? Bij een besparing van €1.700/jr, is dan de terugverdientijd 12 jaar? Maar wat is de technische levensduur? Zag dat de auto's (ev's) hierin meeliepen. Geldt dit ook voor de boot? De kosten voor benzine die er nu niet zijn, waar leg je die neer? Vraag dit om een idee te vormen. Want je voorbeeld is wel heel mooi en aansprekend.
@HHalewijn
@HHalewijn Күн бұрын
Die prijs klopt wel redelijk. De levensduur schat ik op 15 jaar. En inderdaad, ik heb nauwelijks nog kosten voor de auto's. Behalve uiteraard voor de langere reizen. Dan moet je onderweg laden. De boot wordt hier ook uit gevoed maar dat is peanuts in verhouding tot de rest.
@joopvanbreda8921
@joopvanbreda8921 Күн бұрын
@@HHalewijn Dankjewel voor de reactie. Het is wat boekhoudkundig. Maar als je dus de brandstof kosten voor de auto's beschouwd als onderdeel van de energiekosten, dan komt er wel een geheel ander plaatje mbt de terugverdientijd. Of het een terechte redenatie is, is voor ieder zelf te bepalen. Ook zullen dan de kosten voor laadvoorziening nogvnijgetekdvmpeten worden. Alleen brandstof is ook een onderdeel vd energiebehoefte ve huishouden. Waarmee dan de terugverdientijd ve dergelijk systeem wel behoorlijk wordt teruggedraaid, naar zo mogelijk minder dan 7 jaar bij 1 auto en minder dan 5 jaar bij meerdere auto's. Daar waar 12 jaar gevoelsmatig heel lang is, voelt 7 jaar of minder al veel acceptabeler. Al weet ik dat met de aankomende wijzigingen omtrent de wegenbelasting het plaatje minder positief zal worden zoals het nu lijkt. Weet niet hoe anderen dit beoordelen.
@osxy
@osxy Күн бұрын
Altijd interessant dit soort inzichten. Onze PV installatie is significant kleiner (7500kwh opwek per jaar) maar we halen wel 35% self-consumptie zonder al te veel aanpassingen in onze manier van verbruiken. Dit is dan wel mede met dank aan Zappi op Eco+ sinds een paar maanden ipv altijd op snelste
@thefirstdutchguy
@thefirstdutchguy Күн бұрын
Goed Verhaal! 1 vraagje. met jouw gegevens......na hoeveel jaar heb je de kosten van de thuisbatterij met alle installatie eruit?
@HHalewijn
@HHalewijn Күн бұрын
@@thefirstdutchguy als ik alleen naar dit verhaal kijk, circa 8 jaar. En dan betrek ik de gratis brandstof voor de EV's er nog niet bij.....
@diatonicdelirium1743
@diatonicdelirium1743 Күн бұрын
@@HHalewijn Dat is al heel netjes - wat voor aannames heb je gedaan t.o.v. salderingsregeling en terugleververgoeding? Ik neem even aan dat terugleverboetes niet zullen spelen omdat je de omvormers kan knijpen en/of overschot de batterijen instuurt. In mijn eigen berekeningen ga ik uit van nul saldering vanaf 2027 en terugleververgoeding volgens dynamisch contract zoals dat nu ook gebeurt.
@pjotter101
@pjotter101 Күн бұрын
@@HHalewijn Heb je hier de besparing van €1400,- van capaciteitstarief (3x25A tov 3x35A) ook al in zitten? en dat bedrag zel nog wel hoger worden de komende jaren
@danielg1134
@danielg1134 6 сағат бұрын
Erg interessant .. denk je er over na om wind energie te gaan gebruiken aangezien de ontwikkeling daar flinke stappen aan het maken is voor thuis gebruik
@g.a.vanamstel1520
@g.a.vanamstel1520 Күн бұрын
Hoelang gaat je apparaten mee en wat kost dat dan? Die moet je verdelen als meerkosten
@rdflo6739
@rdflo6739 Күн бұрын
Enige dat ik nog mis zijn de afschrijving van het pv plus batterij systeem. Over hoeveel jaar doe je dat? 5, 10, 2 Dat zou goed zijn om te optimaliseren.
@joepkruijssen
@joepkruijssen Күн бұрын
Afschrijving batterij hanteer ik zo'n €0.10 voor een diy batterij. Met de transportkosten kom je dan op delta €0.28 in de dynamische tarieven. Ik kan dus eigenlijk geen verdienmodel voor een batterij verzinnen. Ons contract hebben we begin van het jaar vastgelegd voor drie jaar. Geen terugleverkosten, volop salderen etc. Zolang de salderingsregeling er is (gelukkig) is een batterij kansloos om geld mee te maken. Peakshaven is een ander verhaal natuurlijk. Onbalansmarkt is eigenlijk een beetje een boevenverhaal en alles behalve transparant.
@joepkruijssen
@joepkruijssen Күн бұрын
Sorry Harold, mooi filmpje en komt aardig overeen met wat ik van een ESS verwacht, bedankt voor de info.
@mischadebrouwer9855
@mischadebrouwer9855 2 күн бұрын
Ik heb een serre met glas-glas half doorzichtige zonnepanelen. De panelen zijn 60 cm breed, om alvast rekening te houden met typische afstand tussen de balken van het serre dak. Dit soort panelen zijn minder efficient, ongeveer 12%, maar het aardige is dat ze in de zomer de ergste felle zon buiten houden, dus een beetje dimmen.
@HHalewijn
@HHalewijn 2 күн бұрын
interessant. wordt het niet te warm? Weet je nog merk/type paneel?
@mischadebrouwer9855
@mischadebrouwer9855 Күн бұрын
@@HHalewijn Het wordt juist minder warm vergeken met normaal glas. Mijn panelen zijn Chinees, van ASP. Maar er zijn heel veel aanbieders. Je schijnt ze ook in normale ruiten te kunnen doen. Ik heb trouwens ook tegen mijn muur op het zuiden 7 normale zwarte panelen, en die geven juist een extra boost aan mijn systeem in de wintermaanden. Dus zelfs als je dak vol ligt zijn er nog genoeg mogelijkheden.
@dirknoterman1978
@dirknoterman1978 Күн бұрын
Dag Meneer Ik vind jouw installatie prachtig maar wat ik naar benieuwd ben is wat heeft gans deze installatie gekost en vooral hoelang zal ze meegaan en opnieuw nieuwe toestellen aankopen om per jaar een paar duizend euro te besparen ? M.V.G. Dirk Noterman
@johanvanderpluijm2432
@johanvanderpluijm2432 Күн бұрын
Hallo Harold, dank voor je video over kosten. Wij gaan binnenkort verhuizen naar een appartement. Nu hebben wij een vast contract en ik ben eens aan het kijken of wij onze kosten lager kunnen krijgen. Wij hebben wel een EV maar dit kunnen we straks niet terugzien om de rekening van het appartement. Wij gebruiken nu bijna 4000 Kw per jaar, 2 persoons huishouden. Zou een thuisbatterij interessant kunnen zijn? PV daar hebben we geen mogelijkheid voor. Ik ben ook een gebruiker van Home assistent, en ik zie dat je met een dynamisch contract al heel wat te verdienen is. Daarnaast kunnen we straks de wasmachine, droger, vaatwasser aansturen indien de energie prijs het laagst is. Regelmatig zie ik de prijs bv lager dan € 0,10 gaan dan zou er bv de batterij geladen kunnen worden. Het ontladen kan je dan weer doen indien de prijs hoog is. Zou dit rendabel kunnen zijn met de investering van batterijen?
@arandoolin2020
@arandoolin2020 22 сағат бұрын
Mooi overzicht! Maar de rekensom aan het slot laat ook zien dat de besparing van Fixed/Variabel naar Dynamisch met battery max €1700,- oplevert waarvan max €700,- door de batterij. Is daarmee de investering in de installatie (€40.000,- ?) in financiële zin een goede zet? Los daarvan is er natuurlijk de onafhankelijkheid van het Net als "De Shit" (Harold in een eerdere post) uitbreekt en de mogelijkheid van peak shaving zodat je binnen 3x25 ampère kunt blijven. (Extra financieel argument). De onafhankelijkheid is overigens heel relatief. Na een paar dagen in de winter zonder netspanning is ook Harold de klos.
@JayVee73
@JayVee73 Күн бұрын
wat een hoeveelheden. Hier in BE max 10K kwh installaties bij particulieren en de terugleververgoeding is een aalmoes. 0,07 cent. Aankoop: 0.30. Mooi geregeld van de roverheid.
@SuperPatrick71
@SuperPatrick71 21 сағат бұрын
Als het salderen stopt gaan wij in NL naar 0.025 cent terugleververgoeding. Dus in NL sorteren we voor om B en D duidelijk en nadrukkelijk in te halen !!
@DJIrvinCee
@DJIrvinCee 8 сағат бұрын
7 cent is nog geweldig, ik krijg momenteel iets meer dan 3 cent. Daar tegenover staat dat de inkoopprijs met net geen 8 cent ook laag is
@roversberg
@roversberg Күн бұрын
heb je altijd met dynamisch ess handelen gedraaid of ook zelfstandig geladen via remote console ess scheduled charge levels?
@kimheymans6662
@kimheymans6662 Күн бұрын
Leuk overzicht. Maar de vraag is of heel die installatie terug te verdienen valt op deze manier. Zeker rekening houdend met de degradatie van je thuisbatterij. Ikzelf heb een 5kw installatie gekoppeld aan home assistant en 1 ev. Ik haal hiermee een eigenverbruik van 80% over 12 maanden. Mijn strategie voor de toekomst is een extra ev erbij nemen voor mijn vrouw en om deze te laden wanneer ze thuis komt van het werk extra zonnepanelen bij te leggen op de westkant. Zal waarschijnlijk minder energie binnen halen maar op zuid heb ik gedurende de productietijd geen nood aan extra energie. Ik ben benieuwd wat het gaat geven.
@LucCNUDDE
@LucCNUDDE 5 сағат бұрын
Hoe zit dat nu met Brandgevaar?? Knap gedaan man!
@RogerV-NL
@RogerV-NL 22 сағат бұрын
Toch nog een vraag met een beetje raakvlak (PV-uitbreiding): heb jij toevallig ervaring met PV-panelen op noord? Ik heb op west, oost en zuid alles vol liggen en hoor dat noord dan best interessant kan zijn, mede omdat die opwek vooral interessant is op bewolkte dagen (op zonnige dagen is er toch al snel teveel opwek). Probleem in mijn geval is de vrij stijle hellingsgraad (45 graden) van het dak en dan is het weer minder/niet interessant op noord (begrijp dat 10 graden noord het meest ideaal is?).
@SuperPatrick71
@SuperPatrick71 20 сағат бұрын
Noord dak komt in Utrecht (waar ik zit) bij 45 gr helling op een prestatiegetal van 451 kWh per kWp. Als je 8 x 440Wp zou hebben op noord kom je dus op 3.52 x 451 = 1588 kWh per jaar gemiddeld (PV gis berekening). Voort is de verdeling over het jaar gezien minder gunstig, de nadruk bij deze set ligt nog nadrukkelijker op de zomer. Met dit dak zou ik dat niet doen. Groet Patrick
@PilotJan
@PilotJan Күн бұрын
Das lang geleden dat ik je heb zien presenteren 🤣 IIR een eeuw geleden.
@Esico6
@Esico6 18 сағат бұрын
Ik hoop dat er mooie rode dakpannen komen met ingebouwde zonnepaneel want je dak ziet er niet meer uit.
@pieterheddema9471
@pieterheddema9471 20 сағат бұрын
Ik mis de afschrijving kosten van de batterij per jaar. Zo'n 10 a 8% zou reël zijn. Wat kost een 55 kw accu?
@RobinGreijmans
@RobinGreijmans 6 сағат бұрын
Mooi uitleg maar je bent 1 ding vergeten in jouw uitleg, de afschrijving de kosten van je accu's deze moet je op den duur vervangen .
@Guillaume-2050
@Guillaume-2050 Күн бұрын
Interessante sum-up van 1 jaar gebruik van je systeem. Geeft zo wel een goed beeld van jou energiestromen. Wat als je V2G (Vehicle to Grid) zou kunnen toepassen van ipv de extra 55kWH batterij of zijn de beide EV's constant in gebruik tijdens de zonne uren. de EV's kun je dan ook inzetten voor noodstroom.
@HHalewijn
@HHalewijn Күн бұрын
Evs zijn elke dag van huis.
@ytdlgandalf
@ytdlgandalf Күн бұрын
de anticorrelatie is zeer hoog van zonuren en een EV die thuis beschikbaar is. Dit zou alleen maar werken als je de EV op je werk of waar dan ook altijd weer aan t net zou hangen en daaromheen slimme contracten komen. Puur voor jezelf zie ik dit niet werken.
@Guillaume-2050
@Guillaume-2050 Күн бұрын
@@ytdlgandalf ik las bij het CBS dat de gemiddelde Nederlander tussen de 30 en 60 km per dag rijdt. Ongeveer een uurtje per dag. Je contract moet dan idd super dynamisch zijn los van de laadplek ;)
@landmanp
@landmanp Күн бұрын
Mooie video, doe je niets op de onbalans markt? Daar schijnen goede resultaten te worden gehaald.
@MiesvanderLippe
@MiesvanderLippe Күн бұрын
Dat kan nog niet met je eigen accu, last of capaciteit. VGM is Zonneplan wel bezig met een beloning voor afschalen van je PV bij flinke overproductie.
@SuperPatrick71
@SuperPatrick71 19 сағат бұрын
@@MiesvanderLippe Kan gewoon wel bij Frank bijvoorbeeld.
@luijt1
@luijt1 2 күн бұрын
Zeer interesant, bedankt. Maar ik ben tocht erg benieuwd wat nu de ivenstering is geweest om op dit punt uit te komen, ik weet dat het weer z'n standaard vraag is maar het houd me wel bezig.
@HHalewijn
@HHalewijn 2 күн бұрын
Een Victron Energy compleet systeem is doorgaans duurder dan een Sessy of een hybride PV omvormer en erg afhankelijk van de omvang/capaciteit. Systemen die wij leveren (inclusief alle opties, noodstroom, PV integratie, installatie en aanpassingen meterkast) met een 3x5kVA omvormerset en 30 kWh batterij kosten tussen 16.000-18.000 euro excl. BTW.
@edwinbruckner4752
@edwinbruckner4752 Күн бұрын
​@@HHalewijn Een doorsnee gezinswoning heeft toch geen 3x5kVa omvormers nodig ? 1 is voldoende, heb ik ook, piekverbruik komt eigenlijk nooit boven de 4000watt uit. Vorig jaar ook 30kWh batterijen geplaatst achter een MP2, echt fantastisch, tot nu toe is mijn energie rekening 100euro, inc. gas verbruik. Ik heb wel alles zelf gemaakt, dus voor grofweg 30% van de marktprijs als ik het installateur had laten doen. Scheelt dus echt heel veel. Intussen zijn de batterijcel prijzen echt flink gezakt, evenals de MP2. Dus het kan allemaal nog goedkoper. Ik heb nog niet zitten rekenen, maar met wat natte vinger werk heb ik het spul na 5 a 7 jaar terug verdient. Ben nu druk aan het kijken om van het gas af te gaan, dat scheelt ook weer heel veel kosten. Met name die vastrechtkosten e.d. doen voor mij de das om, het staat niet meer in verhouding tot de werkelijk afgenomen energie, en dat gaat de komende jaren echt alleen maar toenemen.
@veeerzes
@veeerzes Күн бұрын
@@edwinbruckner4752 Een inductie kookplaat is al snel 7500 watt of zelfs 11000 watt. Dus met een enkele omvormer houd het al snel op. Daarbij heb je 3 omvormers nodig als je een 3 fase systeem wil maken. Je kan er ook voor kiezen om 3x 3KVA omvormers te nemen, maar voor het kleine prijsverschil zou ik meteen voor 3x 5KVA gaan (heb ik ook gedaan)
@edwinbruckner4752
@edwinbruckner4752 Күн бұрын
@@veeerzes Flinke kookplaat heb je dan. En waarschijnlijk is dat het maximale vermogen, wanneer zet je nou al je pitten op maximaal ? Dat komt gewoon nooit voor. Afijn, dat is natuurlijk per houshouden verschillend, gewoon kijken wat je piekverbruik is als je meerdere apparaten tegelijk aan hebt staan. Kookplaat, wasmachine, warmtepomp, en daarop baseren wat je nodig hebt. Ik hou er zelf echt nauwelijk rekening mee wat er aan staat, mijn verbruik komt zelden of nooit boven de 4000watt. Ik heb aan 1 MP2 in ieder geval genoeg, en ik durf de stelling wel aan dat dat voor 80% van de huishoudens wel geldt.
@edwinbruckner4752
@edwinbruckner4752 Күн бұрын
@@veeerzes Een 1fase ESS systeem werkt ook prima op een 3 fase aansluiting hoor. Dat is juist het mooie ervan. Nadeel is natuurlijk dat je niet off-grid kan gaan, dus in geval van stroomuitval doen de accu's ook niks.
@johanvantoor9663
@johanvantoor9663 Күн бұрын
Kan het eigen gebruik van de zonnestroom worden vergroot door een elektrische boiler daarmee te verwarmen? Met de bedoeling deze aan te sluiten op de warm watervoorziening van de cv ketel. Het water wordt dan voorverwarmd zodat er minder gas nodig is. Dus niet de boiler deels laten opwarmen via het net.
@renevoorberg7129
@renevoorberg7129 Күн бұрын
Heb je regelkastjes voor. Eddie Solyx enz. Maar ja kastje 600 boiler 500 en installatie, ga maar uit van lange terugverdientijd.
@francescazuidema9443
@francescazuidema9443 Күн бұрын
Kan heel goedkoop opgelost worden met een elektrische boiler (tussen 200 en 300 euro te nemen en deze aan te sturen op dynamische prijzen met een homewizard socket (27-35 euro)
@claesenwalther9807
@claesenwalther9807 25 минут бұрын
Laat de jaarafrekening eens zien.
@deavonturenvandikkie466
@deavonturenvandikkie466 Күн бұрын
Aanschaf elektrische auto’s? Aanschaf panelen en batterij etcetera?, dan komt er nog belasting erbij, wegenbelasting etcetera, plus verzekering?
@panlomito
@panlomito 19 сағат бұрын
In Nederland hebben we nooit zonnepanelen of thuisbatterij genomen want op 52°NB is de zoninstraling gewoon k*t... Hier op Curaçao is dat met 12°NB wel andere koek. Vrijwel elke dag van het jaar kunnen we 35 kWh zonnestroom verbruiken voor met name koeling en andere huishoudelijk gebruik. We hebben net een paar slechte dagen met veel bewolking/regen gehad maar dat betekent ook dat er veel minder koeling nodig is en dan nog steeds 20 kWh beschikbaar. Hier klopt alles gewoon terwijl in NL is het allemaal net verkeerd met al die veranderende regelgeving, energiebelasting, terugleverkosten en afschaffing van de salderingsregeling die wat mij betreft terecht is vanwege diefstal. De thuisaccu werkt perfect, elke avond/nacht hebben we 15 kWh accustroom tot onze beschikking zodat we vrijwel geen netstroom meer afnemen.
@marcvandenbroek8023
@marcvandenbroek8023 6 сағат бұрын
Helemaal mee eens. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat mensen in Nederland zich in de schulden steken met een verduurzamings lening om vervolgens genaaid te worden door het systeem. Wij hebben hier op Madeira ook een eenvoudig systeem met 12 panelen en wat accus. Warm water met zonneboiler 300 Liter vat. We zijn in principe zelfvoorzienend alhoewel we nog wel de net aansluiting hebben. Maar dat is hier niet duur.
@Peterderoode
@Peterderoode Күн бұрын
946 energie kosten per jaar?!? Klopt niet, tel daarbij op al je investeringen (afschrijving per jaar) bij op. Dan zijn jou jaarlijkse energiekosten veel en veel hoger! Ik ben erg benieuwd naar al deze investeringen (batterij, zonnepanelen, laadpaal, warmtepompen, elektrisch koken, elektrische auti's, etc ...) van jou om elektrisch te gaan
@jorisdebruin108
@jorisdebruin108 Күн бұрын
Hoi har leuk filmpje bedankt, ik heb een thuisbatterij van Enphase T3 (17maanden). En heb een vast 1jaar contract van Eneco, is dat slim of moet ik ook een dynamisch contract nemen? Dank voor dé info
@HHalewijn
@HHalewijn Күн бұрын
Altijd voor dynamisch gaan.
@SuperPatrick71
@SuperPatrick71 19 сағат бұрын
@@HHalewijn Lijkt me erg vreemd, een T3 heeft normaal 3.5 kWh en dan kies je gewoon voor vast. Kleine accu -> vast contract. Al je nou 10 kWh capaciteit heb kan je anders gaan kiezen.
@SolAce-nw2hf
@SolAce-nw2hf Күн бұрын
Leuke video. Ik heb momenteel zo'n 5500 kWh aan jaarlijkse zonnepanelen opwek liggen en verwacht dat dit ongeveer op gaat. Helaas heb ik geen mogelijkgeid om het zomerse overschot in een EV te stoppen, maar in de winter maakt de warmtepomp in ieder geval goed gebruik van de salderingsregeling zolang het nog duurt. Ik betaal nog geen terugleverkosten, maar dat duurt slechts tot mei 2025. Ik vraag mij af in hoeverre het loont om dynamisch te gaan. Natuurlijk krijg ik dan meer als ik maar een flinke accu neerzet die de opwek van de dag tijdens de kookpiek terug kan leveren. Met 5 kWh hoef ik 8 maanden per jaar ook niks van het net af te nemen maar dan is er geen marge om te handelen met een dynamisch contract dus dan zou ik gewoon bij Greenchoice blijven en wat terugleverkosten moeten betalen voor zo'n 2500 kWh per jaar. De rest krijg ik direct of via de 5 kWh thuisaccu wel in de apparaten zonder langs de meter te gaan. Wat is wijsheid in mijn situatie?
@pjotter101
@pjotter101 Күн бұрын
Is idd lastig uitrekenen, maar bij dynamisch is de stroomprijs in de winterhoger dan bij vast en dan verbruik jij het meeste!! Ik zit ook nog te twijfelen wat te doen ook al heb is 2 EV en een 100kWh batterij systeem.
@SolAce-nw2hf
@SolAce-nw2hf Күн бұрын
@@pjotter101 Dat lijkt mij niet zo moeilijk. Ik neem aan dat je met 100 kWh aan batterij toch wel op de goedkoopste uren kan laden in de winter en in de uren met het hoogste tarief terug kan leveren in de zomer. Of heb je grootverbruikers met slechte timing?
@SuperPatrick71
@SuperPatrick71 20 сағат бұрын
Handelen met stroom is vanaf 1-1-2027 toch niet meer mogelijk. Je kan met een 5 kWh accu veel bereiken. Koop geen grote accu het is nergens goed voor.
@RicHrt540
@RicHrt540 Күн бұрын
Goed verhaal zo die vergelijking met het dynamisch contract bij gebruik van zonnepanelen. Dit herken ik: mijn zonnepanelen leverden afgelopen jaar ongeveer 5500 kWh op. Daarvan moet 1 LW warmtepomp draaien in de winter (met saldering) en gebruiken wij 1 EV met ongeveer 1000kWh/ jr. Vrijwel geen gas verbruik doordat de warmtepomp alleen wat gas voor de verwarming gebruikt bij vorst. Meestal hield ik wat over 500-1000 kWh aan teruglevering. Minder autogebruik geeft nog meer teruglevering komend jaaar. Het Energiecontract is vast van Vattenfall en loopt af in feb 25. Is overgeschakelen naar dynamisch contract zinvol? Heb een SolarEdge omvormer die volgens mij ook automatisch uit kan bij negatieve energie prijzen. Batterijen zouden meer dan 10000€ (12kWh) kosten en haal ik er in de komende 10 jaar niet uit.. Maar een dynamisch energie contract is dat handig?
@HHalewijn
@HHalewijn Күн бұрын
Ga voor dynamisch en kijk wat je kunt optimaliseren en misschien automatiseren. Door iets aan risico te nemen kun je minimaal die 22% besparing realiseren.
@RicHrt540
@RicHrt540 Күн бұрын
@@HHalewijn Dank voor je antwoord Harold; ga ik doen, ik heb geen batterijen nog maar zit te peinzen over het investeren in een EV met bidirectioneel laden. Er zijn er nu een stuk of 5 op de markt; de benodigde laadpaal is echter wel afschrikwekkend duur (nog) bv tussen 5000-6000€, maar in zo'n auto zit al een accu van 50 70 of 86 kWh en dat is toch peanuts voor een huis :). Probleempje daarin is natuurlijk wel: ik kan niet thuisladen op zonnige dagen als ik de auto moet gebruiken :) En als ik de auto niet nodig heb is het niet altijd zonnig. Investeren in aandacht en tijd .. houdt een mens van de straat ;)
@HHalewijn
@HHalewijn Күн бұрын
@@RicHrt540 ik geloof persoonlijk niet zo in de toekomst van een EV als volwaardige thuisaccu. Zie een video die ik daarover heb gemaakt. Er zullen wel bepaalde situaties zijn waarbij een EV kan meehelpen bij een bestaande thuisaccu.
@SuperPatrick71
@SuperPatrick71 20 сағат бұрын
@@RicHrt540 Voor minder dan die 6000 EUR pak ik een 3 fase omvormer + accu pakket van 15 kWh. eigenlijk is 15 kWh erg groot. vanaf 10 kWh is er nauwelijks nog winst te halen. Ik heb daar voor een cursus accu techniek eens wat leuke grafieken voor gemaakt. Vanaf 10 kWh naar 20 kWh capaciteit trek je net 110 kWh per jaar extra door de accu (bij een standaard verbruik van 3650 kWh per jaar. Grote accu = niet nodig en onnodig duur.
@mrcorts06
@mrcorts06 Күн бұрын
Die berekeningen zijn wat mij betreft niet correct. Bij zonneplan wordt gerekend met 22 cent terugleveropbrengst als je 1 jaar terugkijkt vanaf oktober 2024. Ik lever al een paar jaar via de EPEX terug, dat is de dynamische markt. Alleen in 2021 zat die hoog ongeveer 36 cent tijdens de zonne-uren. In 2022, 2023 en 2024 zit die prijs op 2-7 cent gemiddeld per jaar, tijdens de zonne-uren.
@more2explore2
@more2explore2 2 күн бұрын
En wat kost je setup van inverter en batterij?
@HHalewijn
@HHalewijn 2 күн бұрын
Is natuurlijk ook relevant maar daar heb ik al andere video's over gemaakt. Maar stel dat een thuisbatterij met redelijke omvang 16.000 euro is excl. BTW.
@basrutgers79
@basrutgers79 Күн бұрын
Is het 30% direct gebruik van opgewekte energie, of 30% zelfvoorzienend?
@radiofun232
@radiofun232 Күн бұрын
Per KiloWattuur zijn de kosten, alle investeringen in de elektronica, de panelen, de regelapparatuur, de thuisbatterijen en de afschrijving meegenomen, extreem hoog. Dus helaas onrendabel. 20 Oktober 2024.
@martijnvandonselaar4274
@martijnvandonselaar4274 Күн бұрын
Zoals meerderen hier, ben ook ik aan het rekenen over een batterij of niet. We hebben PV panelen, LTV met een warmtepomp, van het gas af zou een optie kunnen zijn. Uitgaande van een jaar zonder verstaffelen, is eigenlijk mijn vraag nu, hoeveel het scheelt als je de batterij als buffer gebruikt om de dure winterse periode te overbruggen, wanneer de PV panelen niet veel opbrengen. De warmtepomp op het laagst mogelijke tarief te laten draaien. Heb je een idee wa de "spread " zou zijn, maw hoe we kunnen rekenen aan een terugverdientijd. Laat ik eens uitgaan van een grenswaarde van 10 jaar, bijvoorbeeld..
@HHalewijn
@HHalewijn Күн бұрын
Dat is nauwelijks te doen. Ik reken voor klanten met opbrengsten per jaar. Circa 400 euro verbetering van eigen gebruik zonnestroom en 400 euro inkoop voordeel in de winter. Totaal dus 800 euro voor een gemiddelde installatie van 12kW/30kWh. Maar uit mijn eigen berekening zie je dat het verschil groter kan zijn als je een iets grotere batterij neemt. De referentie moet een vast contract zijn
@martijnvandonselaar4274
@martijnvandonselaar4274 Күн бұрын
@@HHalewijn dank alvast voor je reactie! Vermoed dat het er op neer gaat komen dat een batterij niet rendabel is....
@marceldrenth649
@marceldrenth649 Күн бұрын
een vraag over de SGW schakeling. Deze schakeling kan bv warmtepomp aan/uit schakelen bij hoor of lage dynamische prijs. Maar nu je een accu hebt dan koop je toch al goedkoop in (accu laden) en verkoop je alleen uit de accu wanneer prijs hoog is? Ik heb een accu van powermodules die zelf handelt met dynamische prijzen. Heb de eerste jaarcijfers nog niet binnen maar verwacht slechts enkele centen verschil omdat in de praktijk mijn direct gebruik hoog is wanneer de kwh prijzen ook hoog is (dus weinig over om te handelen) en in de zomer gaat toch nog teveel zonnestroom het net op (voor hele lage kwh prijs) omdat de accu dan ook vol zit. Wel komt mijn eigen gebruik uit zonnestroom van 20% naar 65%. Dit kan nog hoger. Maar ben toch geinteresseerd in de SGW waar je het over hebt
@HHalewijn
@HHalewijn Күн бұрын
Ik probeer het maximale er uit te halen. En het is ook een beetje hobby en proef ondervindelijk uitproberen en kennis te delen. Uiteindelijk is elke oplossing toch weer maatwerk
@-freespirit-3314
@-freespirit-3314 Күн бұрын
Waar zijn de ‘afschrijvingskosten’ ?! en de tijd die je hier steeds in moet steken. Ook nog het extra gevaar van brand met zo’n complexe huis-energievoorziening :-/
@AdriVanKalmthout
@AdriVanKalmthout Күн бұрын
Een eerlijke berekening zou zijn als er ook de investering, onderhoud, financiering en her investering na een aantal jaar dus Afschrijving is meegenomen. Maar dat zie ik niks van. Ik vind het een eenzijdig verhaal. Maar mijn idee de investering totaal niet waard.
@dirkdaems841
@dirkdaems841 Күн бұрын
En natuurlijk voor eindafrekening moet je rekening houden hoeveel Wp panelen je aangesloten hebt. Eventueel ook nog rekening houdende met de orientatie van alle panelen. Bij victron is het PV vermogen ook niet gelinkt aan het vermogen van de omvormer vanwege het modulaire Victron concept.
@HHalewijn
@HHalewijn Күн бұрын
Wat heeft wp en oriëntatie met eindafrekening te maken?
@ep9ngkyewjhld
@ep9ngkyewjhld Күн бұрын
@@HHalewijn stel je hebt dezelfde omvormers en batterijen zoals in je huidige setup maar wel dubbel zoveel Wp PV panelen aangesloten..Dan krijg je meer injectie, je batterij is steeds voller als ervoor en je moet over het jaar heen minder van het net afhalen. De max piek injectie zal wel hetzelfde blijven maar de injectie op het begin en einde van de dag zal hoger zijn als ervoor. De orientatie factor zal zijn voor rekening te houden dat panelen soms minder opbrengen als ze niet naar het zuiden gericht zijn.
@dirkdaems841
@dirkdaems841 Күн бұрын
@@HHalewijn juist dat bedoel ik. je eigen kWh opbrengst hangt natuurlijk af hoeveel Wp en in welke opstelling je hebt staan. Wat dan weer inpact heeft op de ratio hoeveel kWh je van het net gebruikt
@Envt1950
@Envt1950 Күн бұрын
welke stoel heeft u?
@sivvisnl
@sivvisnl Күн бұрын
Misschien heb ik het gemist, maar heb je ook informatie over de verwachte terugverdien tijd van die batterij? Je zegt €16-18k voor jouw setup, en een geschat verschil in de energierekening van €1800 (gemiddelde van Vattenfall en Zonneplan) - €950, dus dat is zo'n 20 jaar terugverdientijd even heel kort door de bocht?
@HHalewijn
@HHalewijn Күн бұрын
Kijk niet alleen naar de baterijen maar naar de complete mix! Ik rij ook auto's voor dat bedrag. Neem die dus mee in je eigen berekeningen.
@bartdeking
@bartdeking Күн бұрын
​​@HHalewijn die autos kun je toch ook rijden op stroom van het net toch? De besparing in vergelijking met zonnepanelen maar zonder batterij is 950 euro dus als de batterijen 16-18k kosten duurt het dus rond de 20 jaar voor je de batterijen er uit hebt. Is die 16-18k met of zonder instalatie kosten?
@mariab.2744
@mariab.2744 Күн бұрын
Ongelooflijk waar mensen allemaal aan moeten denken tegenwoordig....terwijl schoon natuurlijk aardgas beschikbaar is...maar goed. Wij hebben nog geen zonnepanelen oid. Wij stoken nu minder hoog. Per maand weinig energiekosten, ongeveer 110 euro, kan minder zijn. In rijtjes huis. Wie weet gaan we ooit nog aan de slag met zonnepanelen/ batterijen. Dan kan ik hier iig terecht voir info😊
@roversberg
@roversberg Күн бұрын
zo praatte ik ook tot ik zie wat het me allemaal scheelt en de rust die t geeft om gewoon weer lekker warm te zitten..neem wel het juiste merk (victron) ik heb 20kwh aan batterij en 12 panelen op oost/west.
@SuperPatrick71
@SuperPatrick71 19 сағат бұрын
Aardgas is wellicht acceptabel, maar het is alleen natuurlijk als het in de grond zit. Het huidige aardgas wordt grotendeels in de vorm van LNG getransporteerd naar NL en is VERVUILENDER dan STEENKOOL. Daar moeten we eigenlijk heel snel vanaf. Het zou beter zijn Gronings gas te gebruiken, maar niet om het onnodig in de fik te steken. Isolatie is echt NOODZAAK. Heel snel van het smerige gas af is ook ENORM nodig.
@giedirietveld7425
@giedirietveld7425 Күн бұрын
Wat ik mis in je verhaal is de bedragen die moeten worden afgeschreven in verband met je investeringen in alle duurzaamheidsactiviteiten. Als je die erbij betrekt, zouden er weleens hele andere getallen voor de dag kunnen komen. Ik vermoed dat je dan per jaar veel en veel meer kwijt bent aan je verbruik van elektrische energie.
@HHalewijn
@HHalewijn Күн бұрын
Dat valt mee. Voor mij was de investering 12.000. Maar voor die prijs gaat het tegenwoordig niet meer. Reken nu op 18-20k Maar stel je ook de vraag: hoeveel brandstof verstook jij voor je auto?
@giedirietveld7425
@giedirietveld7425 Күн бұрын
@@HHalewijn Je elektrische auto's zijn daar dan van uitgezonderd. 😉
@martijnsanders8527
@martijnsanders8527 Күн бұрын
12000 voor de investering. Je loopt voorop, nieuwe tech vergaat snel. Dus zeg dat je die in 12 jaar afschrijft. Dan is de hele jaarwinst verdampt.
@HHalewijn
@HHalewijn Күн бұрын
@@martijnsanders8527 en gratis auto gereden dan?🤔
@giedirietveld7425
@giedirietveld7425 Күн бұрын
@@HHalewijn De belangrijkste discussie die bij mij intern al een jaar of 10 loopt: 'Verduurzaam ik vanwege idealisme of vanwege profit?' En ik moet je eerlijk bekennen dat ik daar geen antwoord op heb. Soms lijken mijn investeringen (isoleren en slimme tech) op korte termijn behoorlijk wat op te leveren, maar als ik de totale calculatie (inclusief afschrijvingen) maak, kom ik toch negatief uit. Als ik een 'petrolhead' was gebleven, was mijn uitgave aan energie minder geweest dan nu het geval is. Maar goed, met een beetje idealisme is ook niks mis, eigenlijk. Dat mag wat kosten. 😉
@herauthon
@herauthon Күн бұрын
Je zou dan een BT gekoppelde meet-node moeten hebben.. en niet een...maar echt veel die over BT het verbruik verzamelen naar een log-server . . die totalliseerd, grafiek maakt.. overzicht maakt van veel gebruikers (nodes) etc.... Wat is relatief goedkoop en kan een meetsensor koppelen en heeft een BT link ?
@herauthon
@herauthon Күн бұрын
Alleen voor diegene die veel PM overhouden.. buiten Batt winst.
@HHalewijn
@HHalewijn Күн бұрын
Daar wordt aan gewerkt.
@peetsplcchannelnice6912
@peetsplcchannelnice6912 Күн бұрын
Terugleverkosten ook meegenomen in de berekeningen? Of gaat het dan nog meer de verkeerde kant op.
@HHalewijn
@HHalewijn Күн бұрын
Kijk de video
@peetsplcchannelnice6912
@peetsplcchannelnice6912 Күн бұрын
@@HHalewijn Ik bedoelde met een dynamisch contract, maar dat heb ik inmiddels gevonden dat dit bij de meeste niet het geval is.
@francescazuidema9443
@francescazuidema9443 Күн бұрын
Wij zijn ook volledig electrisch: Boiler 175L; CTC614M warmtepomp; EV etc. en 10kWh PV. En alle domme apparaten gekoppeld aan Homewizzard sockets om ze aan te sturen op dynamisch! Helaas nog GEEn batterij. Van Tibber krijgen we jaarlijks een rekening van 8,80 euro. Zal ik dat nog kunnen verbeteren met een thuis accu van bijv. 15 tot 30kW met 1 fase Victron omvormer met bijbehoren? (we hebben 3 fase in huis, maar denk dat laden ontladen met 5kW voldoende is. Ik hoor wat jij me zou aanraden voor wat de Victron set up met de Gobelpower batterijen die ik op het oog heb;)
@HHalewijn
@HHalewijn Күн бұрын
In verhouding zijn de batterijen het duurste dus ga voor een 3 fasen setup. En die 5kVA omvormer doet 3.6kW laden en 4kw ontladen
@francescazuidema9443
@francescazuidema9443 Күн бұрын
Ik wilniet zomaar onnodig veel geld ergen achteraan gooien en we tubben nog over het 'handelen' op onbalans omdat we minimaal 15kW als reserve willen voor de woning en dat zou idd betekenen dat we groter moeten. En we willen eigenlijk meer het eigen verbruik omhoog brengen. Geld verdienen met 'handelen' is onzeker en niet duurzaam. Kun je mij uitleggen waarom een 3 fase en grotere batterij een betere setup is dan een kleinere met 1 fase?
@SuperPatrick71
@SuperPatrick71 19 сағат бұрын
@@francescazuidema9443 Ga niet uit van handel op de onbalansmarkt. Handel met dynamische tarieven wordt ook deels lastig. Per 1-1-2027 kun je niet meer salderen en moet je bij afname WEL EB betalen maar krijg je die bij invoeding NIET terug. Accu alleen voor eigen gebruik. Ik zou zeggen 3 fase en begin zo klein mogelijk op 5 kWh . Je kunt (afhankelijk van model) achteraf makkelijk 5 kWh blokken toevoegen. Dat is veel slimmer dan een dijk van een accu kiezen (= geldvernietiging)
@StephanZilder-c8t
@StephanZilder-c8t Күн бұрын
Hi Harold, ik kom pas kijken in deze wereld, erg interessant. Ik vroeg mij af of je niet de WP en slim laden niet via de home assistant kan aan sturen. Je heb een trouwe volger erbij👍🏻
@HHalewijn
@HHalewijn Күн бұрын
Dat kan uiteraard. Maar het toepassen van Home Assistant is niet voor iedereen weggelegd. Er is ook een doelgroep die een plug and play systeem wensen met onderhoud via de leverancier.
@flupke75
@flupke75 23 сағат бұрын
Maar wat kost die 55kw thuis batterij dan?
@BB-doc-fan
@BB-doc-fan Күн бұрын
Wat is de terugverdientijd bij €1.500?
@henkm9279
@henkm9279 Күн бұрын
waar is de afschrijving van uw investering in dit geval
@francescazuidema9443
@francescazuidema9443 Күн бұрын
Wat mij opvalt is de innerlijk tegenstrijdigheid, moodswings? van Harold omtrent de verdiensten met een thuisbatterij!
@dannyvan5792
@dannyvan5792 Күн бұрын
maar hoelang gaan die batt mee ?
@Nicovanstrien
@Nicovanstrien Күн бұрын
Denk dat je beter uit bent met een oude twingo, afgezien van het feit dat je een backup hebt voor als de stroom uitvalt👆
@psilin9473
@psilin9473 Күн бұрын
Wordt met wegvallen van salderen wel een stukje minder aantrekkelijk.
@veeerzes
@veeerzes Күн бұрын
Dynamisch contract staat los van wel of geen salderingsregeling.
@psilin9473
@psilin9473 Күн бұрын
Was het maar zo een feest. Voor iedere kWh inkoop ga je energiebelasting betalen, en die kun je niet meer wegstrepen!
@cas-221
@cas-221 Күн бұрын
Het is duidelijk jou hobby en daar heb ik alle respect voor,maar de werkende man met de pet kan jou spullen installatie en auto s niet betalen, sorry dit soorr filmpjes is hee kijk mij eens...
@diatonicdelirium1743
@diatonicdelirium1743 Күн бұрын
Harold is aan het pionieren zodat wij een indruk kunnen krijgen van de stand van zaken op dit techniekgebied. Natuurlijk is dit voor 90% van de Nederlandse huishoudens (nog) niet weggelegd, maar dat mag toch geen belemmering zijn te laten zien wat (on)mogelijk is? Voor de meeste mensen die het wel zouden kunnen betalen is het namelijk ook niet rendabel, daar kom je achter door dit soort informatieve video's!
@pulpermannetje
@pulpermannetje Күн бұрын
Ik ben ook een werkende man met een pet, en kan het prima betalen. EV, zonnepanelen, thuisbatterij, 2 warmtepompen. Kwestie van durven te investeren en klein beginnen. Maximaal gebruik gemaakt van subsidies.Ik betaal geen energiekosten meer, maar krijg nu elke maand uitbetaald.
@diatonicdelirium1743
@diatonicdelirium1743 Күн бұрын
@@pulpermannetje Uiteraard is dat mogelijk, allemaal afhankelijk van je thuissituatie en wensen uiteraard. Bij ons is alles all-electric behalve de auto, dat kan (nog) niet uit. Komt ook wel, maar zoals je al zegt in stapjes die bij je gezinssituatie passen.
@DonJohn1776
@DonJohn1776 Күн бұрын
Zonneproductie ? Hier in België is er geen.
@dirkjezelf9780
@dirkjezelf9780 22 сағат бұрын
Je kan ook de zolder isoleren 😂
@HushemFlupskluk
@HushemFlupskluk Күн бұрын
Harold Top! Bedankt voor de update. Sommigen moet de elektrische verwarming buiten aanzetten om winst te maken met de salderingsregeling. Thuisbatterij FTW.
@killykilroy
@killykilroy Күн бұрын
Shit man, jouw verliezen zijn groter dan mijn verbruik. WTF?
@HHalewijn
@HHalewijn Күн бұрын
Tja. Maar ik prijs mij gelukkig met het feit dat ik vanaf deze maand geen fossiele brandstof meer hoef te tanken maar dat alles via de batterij en zonnepanelen gaat. Die auto kosten heb ik dan zelf in de hand.
@DuikerIvo
@DuikerIvo 6 сағат бұрын
dit zijn inderdaad verliezen maar zeker ook meetonnauwkeurigheden, beide bij elkaar opgeteld.
@keesvanharen9791
@keesvanharen9791 20 сағат бұрын
Straks salderen voorbij, dan een ander plaatje.
@DuikerIvo
@DuikerIvo 6 сағат бұрын
klopt want 1000 euro per jaar natuurlijk een lachtertje. Niet houdbaar helaas. Maar dan zul je zien dat dit het verschil alleen maar groter worden ten gunste van de batterij. In het D-ESS kun je het prijseffect van de energiebelasting voor afname perfect verwerken.
@onnonius
@onnonius Күн бұрын
Koop gewoon een dieselgenerator als je zelf stroom wilt opwekken. ;-)
@JdZ-2023
@JdZ-2023 Күн бұрын
Of een mini kerncentrale...
@hydeparkist
@hydeparkist Күн бұрын
Leuk voor als de pleuris uitbreekt, maar diesel is op benzine na de duurste vorm van energie als je de restwarmte niet als verwarming gebruikt. Dat laatste is zo simpel, maar (n)iemand die het doet;)
@SuperPatrick71
@SuperPatrick71 19 сағат бұрын
Kleine dieselgeneratoren zijn niet efficiënt. Voorbeeld van Torres diesel (meeste zijn benzine) 4.8 KW max vermogen en dan 2.52l diesel per uur. Ofwel 1,905 kWh per liter diesel. 1,69 per liter diesel -> 1 kWh is dan 88.71 cent. In deellast is de efficiency helaas nog slechter. 4.8 kWh / input (2.52 x 10) = 19,04 % efficiency. Dit is een normale waarde voor een kleine generator.
@hydeparkist
@hydeparkist 17 сағат бұрын
@@SuperPatrick71 juist, maar als je oude scheepsdiesel/frituurolie pakt en de restwarmte je vloerverwarming injaagt is het bijzonder efficiënt en ben je écht off grid. 'szomers gewoon panelen en klaar ben je!
@johannes3-16
@johannes3-16 Күн бұрын
18300+18650=36950
@HHalewijn
@HHalewijn Күн бұрын
Klopt. Afrondingsverschillen uit de verschillende meetsystemen.....
@dauwdruppels3371
@dauwdruppels3371 Күн бұрын
Eindconclusie . Besparing is nul . Als je alle investeringskosten in rekening brengt leg je duizenden euro toe . Dan reken je eigen ellende en werkuren niet mee .
@jaapdewind8774
@jaapdewind8774 Күн бұрын
Harold zei het al, de energiemarkt verandert. De besparing zal in de toekomst hoger uit gaan vallen, hoewel besparing voor mij en ook Harold niet het initiële doel is, maar mooi meegenomen Bovendien is het leuk om eea te volgen, wat je zoal kan besparen met Victron D ESS: Vannacht mijn volledig ontladen EV opgeladen, kosten: NUL Eindconclusie: Beetje jaloers?😀
@francescazuidema9443
@francescazuidema9443 Күн бұрын
@@jaapdewind8774 Vergeet je de belastingen niet😀
@jaapdewind8774
@jaapdewind8774 Күн бұрын
@@francescazuidema9443 Die belasting betaal je zonder accu's toch ook?
@DJIrvinCee
@DJIrvinCee 8 сағат бұрын
Ik heb hier in BE na 2 jaar de rekening proberen te maken, want niet evident met een variabel tarief. Onze batterij VAN 15KWh is na 2 jaar al voor 33% afbetaald rekening houdend met inkomstenverlies van de injectie. Ik doe niet aan dynamische tarieven of teruglevering vanuit de batterij.
Off-Grid in de praktijk met het meest elegante batterijsysteem op de markt; de Haier SmartCube
21:55
De Green Guys! De experts van Solar Bouwmarkt
Рет қаралды 117 М.
Keuzes voor een thuisbatterij
28:03
Harold Halewijn
Рет қаралды 15 М.
黑的奸计得逞 #古风
00:24
Black and white double fury
Рет қаралды 25 МЛН
小丑家的感情危机!#小丑#天使#家庭
00:15
家庭搞笑日记
Рет қаралды 34 МЛН
Ouch.. 🤕⚽️
00:25
Celine Dept
Рет қаралды 19 МЛН
How it feels when u walk through first class
00:52
Adam W
Рет қаралды 24 МЛН
Over Rosenmöller en maar vliegen bij Groen Links!
3:11
Harry Vermeegen Official
Рет қаралды 5 М.
Is It Worth Adding a Wind Turbine to Your Home Solar Installation?
15:35
Gary Does Solar
Рет қаралды 168 М.
Millions of people don't know about this homemade tool
10:10
ASIA WELDER
Рет қаралды 96 М.
Wat LEVERT een THUISBATTERIJ op?
13:24
Bright
Рет қаралды 70 М.
Thuisbatterij, Noodstroom en Aggregaat
42:59
Harold Halewijn
Рет қаралды 41 М.
96. Welke opslagcapaciteit heb je nodig bij een thuisaccu?
5:14
In stappen van het gas af.
Рет қаралды 50 М.
Is een thuisaccu in 2023 al interessant?
10:12
tweakers
Рет қаралды 297 М.
Tesla Solar Roof Review: Was it Worth It?
30:27
Marques Brownlee
Рет қаралды 13 МЛН
黑的奸计得逞 #古风
00:24
Black and white double fury
Рет қаралды 25 МЛН