Miksi olla Clark kent?, kun voit olla Teräsmies!!!!
@velocityman15704 күн бұрын
Todella surkea kuvanlaatu...video sen tähden 👎
@welmko44664 күн бұрын
Miksi yllättävän vähän vielä suositellaan rasvanpolton aloituksessa esim 36-48 tunnin paastoa, joka tutkitusti nostaa testo tasoja, vähentää insuliiniresistenssiä jos niistä kärsii ja kiihdyttää myös aineenvaihduntaa. Ymmärrän toki, että jo päivittäisellä kalorivajeella saadaan edellä mainittuja hyötyjä, mutta eikö esim tuollainen paasto ennen tulevaa pidempi aikaista rasvanpolttoa olisi hyvä? Mitä mieltä Timo tälläisestä? Ps: ainakin itse omalla kohdalla tämä on toiminut hyvin, annos määrät väheni, jatkuva nälän tunne ilta ja etenkin yö aikaan hävisi. Huomioitavaa tietenkin, että paaston jälkeen syö riittävästi kuituja, pehmeitä rasvoja ja vähä rasvaista proteiinin lähdettä. Vaikka ennen paastoakin nämä ruokavalio asiat olivat kunnossa niin ainakin tuo ilta/yöllinen nälän tunne katosi kun seinään ja annos koot myös.
@timohaikarainen76153 күн бұрын
Hienoa, että tämä on tuntunut toimivan sinulla :) Keskimäärin paastoaminen ainakin vähääkään pidemmällä aikavälillä romahduttaa testosteronitasot, kuten a) liian aggressiivinen energiavaje ja b) liian alhaalle vedetty rasvaprosentti ylipäätään. Insuliiniresistenssiä on myös paljon helpompia, useimmille arjessa sopivampia, lihasmassaa tehokkaammin säästävämpiä jne tapoja vähentää. Näläntunne on paljon monimutkaisempi ilmiö, johon vaikuttaminen pitkällä aikavälillä on keskeistä. Useimmilla massiivinen kertyvä energiavaje "potkii takaisin" tavalla tai toisella, johtaen ylilyönteihin ruokailuissa ja sitä kautta nollatuloksiin. Näläntunne tasoittaa yleensä joka tapauksessa energiavajeessa mukavasti, jos a) vaje on sopiva ja b) ruokavalio on oikein koostettu ja c) treenaavalla ihisellä käytetään säällöllisiä "tankkauksia" ym, joilla estetään esim. lihasglykogeenin liiallinen tippuminen. Ilman c-kohtaa kovaa treenaava on usein pidemmän päälle ongelmissa. Tyrmäsin nyt tuon paaston "default" -ajatukseni melko totaalisesti, mutta kuten sanoin, hienoa jos on toiminut sinulla :)
@JoohanPomppas3 күн бұрын
@@welmko4466 lyhyt paasto voi nostaa _hetkellisesti_ kasvuhormonitasoja, koska kroppa yrittää kompensoida puuttuvia ravinteita. Eli saadakseen irti saman vähemmillä ravinteilla tarvitaan hormonaalista buustia. Käytännössä yleensä tuolla ei parempia tuloksia tule, koska ravinteissa on vajausta.
@welmko4466Күн бұрын
Juu ja ilta yö syömiseen varmasti vaikuttaa pimeä vuodenaika. Ei välttämättä edes insuliiniresistenssistä johtuva toki myös mahdollista sekin. Tässä ideana oli saada kunnon startti pidemmälle rasvanpoltto ajanjaksolle ja ehkä herkästi tuppaa ajattelemaan että olisi paaston ansiota kaikki, mutta huomannut nyt syöneen muutenkin terveellisemmin ja varmasti tästä syystä olo parempi. Lisäsin kuituja, pehmeitä rasvoja ja väh.rasv. proteiinin saantia entisestään niin jo tässä selitys sille että kroppakin voi paremmin, esim aineenvaihdunta yms parempaa kun aiemmin. Toki paastosta saattanut olla muita hyötyjä ja en pidempi aikaista paastoa ole koskaan tehnyt pelkästään ennen rasvanpolton aloitusta.
@welmko4466Күн бұрын
Joo satunnaisesti tulee pätkäpaastottua myös, huomannut toki välillä että tämä saattanut aiheuttaa itsellä iltaisin sitten napostelua joka toki itsekurista kiinni mutta helpommin saanut pidettyä napostelun aisoissa kun syönyt tasaisesti. Kun taas pidemmällä paastolla sitten annoskoot pieneni ainakin alussa eikä ollut napostelua. Varmasti 48 tunnin paasto vaikuttaa jo negatiivisesti testotasoihin, itse olin 36 tuntia ja tankkasin ennen tätä. 36 tuntia pitäisi olla se aika kun ruokamassa on mennyt elimistön läpi. Ja varmasti lihaskatoa voi tulla mutta se on häviävän pientä kertaalleen tehtynä. Ehkä kuitenkin jatkossa lyhyempiä paastoja ja enemmän kiinnittää huomiota: kuidun, pehmeän rasvan ja väh.rasv. proteiinin saantiin
@eskapistieskanisti4 күн бұрын
Moderni veppikamera maksaa 49,90€. Olis varmaa ihan hyvä aika luopuu tuosta 15vuotta vanhasta perunasta ja investoida nykypäivään. Tällästä 720p + samea kuva on aika raskasta pitää ees auki.
@JoohanPomppas4 күн бұрын
Testo kerää nestettä joka katoaa muutamassa viikossa kuurin jälkeen. Mittausmenetelmät tulkitsee nesteen lihakseksi. Eli missä vaiheessa lihasmassan mittaus suoritettiin? Ainoa järkevä tapa on mitata 3-6kk kuurin jälkeen, että mitä jäi käteen jos mitään.
@timohaikarainen76153 күн бұрын
Harjoitteluperiodin jälkeen. Jos olisi pidetty mainitsemasi tauko, kyse ei olisi ollut enään testosteronin vaikutusten mittaamisesta, vaan 2,5 kk harjoittelun ja 3-6 kk harjoittelemattomuuden vaikutuksesta. Tuollainen detraining -periodi varsinkin haarukan ylälaidassa kadottaa 2,5 kk harjoittelun tulokset lähes kokonaan. Toki mielenkiintoinen asetelma olisi ollut sellainen, jossa harjoittelua olisi jatkettu natuna ja vertailtu tulosten pysyvyyttä. Mutta edelleen, silloin ei olisi tutkittu "itse asiaa". Tiedän, että maallikolle nämä kuulostavat kummalliselta saivarteluilta, mutta 4 vuotta tutkimusprojekteissa työskennelleenä voin kertoa, että asetelmien laatimisessa pitää olla aika tarkkana. Muuten ei enää vastata siihen, mikä on alkuperäinen tutkimusongelma. Ainakaan laadukkaasti. Jos kyse olisi pelkästä nestekertymästä esim. testosteronia saaneella, ei-harjoitelleella ryhmällä, heidän penkkipunnerrustuloksensa ei olisi noussut rautaan koskematta yhtä paljon kuin natuporukalla, joka treenasi voimaa 3 kertaa viikossa. Kyykyssä, joka on motorisesti haastavampi he sentään jäivät natutreenaajista jälkeen. Tämä on vahva osoitus siitä, että merkittävä osa kasvusta on lihaksen supistuvan proteiinin lisääntymistä.
@JoohanPomppas3 күн бұрын
@@timohaikarainen7615 on osa lihasta, mutta noin puolet on nestettä. Neste auttaa myös nostossa. Se tukee lihasta ja suojaa niveliä. Mun pointti on se, että se lihaskasvu on väliaikaista jos sitä ei pidetä yllä korkeammilla testomäärillä. Sitten eliittiurheilijoilla noi hyödyt voimassa ja lihaskadvussa pelkän teston avulla on paljon pienemmät. Niinkuin sanoit pitäisi tutkia kuinka lihas säilyy kun natuna jatketaan 3kk kuurin jälkeen 3kk. Jokainen bodari tietää kuinka käy, mutta tutkijat ei välttämättä.
@mikkosarajarvi76352 күн бұрын
Ei niillä ole motivaatiota edes reenata kun aineet on haihtunu pois kehosta ero on kuin yö ja päivä
@JoohanPomppas2 күн бұрын
@@mikkosarajarvi7635 minusta pitää aktiivisesti treenata vähintään kymmenen vuotta natuna ilman roinaa. Silloin ne natuna tehdyt tulokset aina jää jäljelle. Mutta olen vahvasti sitä mieltä että 50-60 vuoden kieppeissä testolisä edistää terveyttä ja minimoi vanhuuden vaivoja. Tuota pitäisi kunnolla tutkia.
@JuhaniPaasikangas5 күн бұрын
Moi
@tume86755 күн бұрын
Onkohan FFM nousu treenaamattomilla ollut enemmän lihasta vai vesipainoa turvotuksesta?
@timohaikarainen76155 күн бұрын
Kiitos hyvästä kysymyksestä! :) Ei missään nimessä pelkkää vesipainoa, nimittäin penkkipunnerrustulos nousi käytännössä yhtä paljon kuin natutreenaajilla. Motoristesti haastavampi kyykky vähemmän kuin natutreenaajilla. Koska lihaksen voima on koon ja hermotuksen summa, on lupa olettaa tuon perusteella, että erittäin merkittävä osa rasvattoman massan kasvusta treenaamattomilla testoa saaneilla oli supistuvan proteiinin lisääntymistä :)
@JuhaniPaasikangas5 күн бұрын
Ooko ihan jees
@mattilaukka13076 күн бұрын
10 minuutin kohdalla (9:50 alkaen) tärkein asia.
@timohaikarainen76155 күн бұрын
Kyllä, natutreenillä pääsee yleensä merkittävästi pidemmälle, mitä uskotaan. Lisäksi mainitsemani kohdat ovat iso ongelma aineiden kohdalla. Lisäksi pitkäkestoisesta, lääkäreiden ohjaamasta lääketieteellisesti käytöstä suprafysiologisin annoksin on mitättömästi tutkimusnäyttöä. Paljon asioita, jotka puhuvat natutreenin puolesta. Mutta en pidä aiheen yllä leijuvasta "kielletyn aiheen" stigmasta, joka estää vapaata ajattelua, mielepitään ilmaisua ja tutkimustiedon karttumista hyötynäkökulmista.
@viltsu32146 күн бұрын
Aika tehokkaita noi hormonit.
@timohaikarainen76155 күн бұрын
Kyllä, ne vaikuttavat voimakkaasti. Ensimmäisissä valistusmateriaaleissa, joita aiheesta aikoinaan luin, niillä kerrottiin olevan vain plasebo-vaikutus lihaskasvuun ja voiman kasvuun... Huono puoli tällaisessa valistuksessa on se, että kun joku sälli kokeilee ja toimii kuin tauti, hän ajattelee helposti, että varoitukset mahdollisista haitoista ovat paskapuhetta nekin...
@JJOV006 күн бұрын
9:20 testosteronin ja sen lääkkeelisen käytön demonisointi on täällä Suomessa saatu vietyä aivan järjettömälle tasolle, vaikka tutkimustulokset osoittavat yhtenäisesti samaa asiaa ja toisin kuin usein kuulee terveysalan ammattilaisten väittävän, korkea testosteronitaso(vs. matala) on sydän ja verisuonisairauksia vähentävä tekijä jopa vielä siellä suprafysioligisella alueellakin. Tässä kohtaa mainittakoon että kyllä, aivan kuten jokainen normaalila järjellä varustetu ihminen ymmärtää niin liika on liikaa joka asiassa, mutta se ei ole looginen ja pitävä peruste väittää vettä ja sen juomistakaan vaaralliseksi niin miksi se olisi sitä testosteronin kohdallakaan. Ottakaa hyvät ihmiset itse selvää asioista ja lopettakaa muiden ihmisten pitäminen suuremman tietämyksen jalustalla pelkästään heidän titteleidensä takia, koska useimmiten heitä ja heidän ajattelua ohjaa niin papukaijamainen kuulemansa toistelu kuin suurten lääkeyhtiöiden markkinamyllyjen tarkoituksellisesti vääristämät opit joiden tarkoitus ei ole tehdä ihmisistä terveempiä, vaan hallita heitä kuin lampaita joillta keriä villaa.
@timohaikarainen76156 күн бұрын
Olen samaa mieltä kanssasi osasta mainitsemistasi asioita. Erityisesti siitä, että hyvinvointikentällä on todella paljon asiantuntijoita, jotka toistelevat muodikkaita, joskin täysin järjettömiä ja usein tutkimusnäytön vastaisia mantroja papukaijamaisesti. Mitä tulee lääkinnälliseen käyttöön, sitä tulisi tutkia ilman asenne-stigmoja. On tosin niin, että monella "testosteronilamasta" kärsivällä miehellä syy lamaan ovat katastofaaliset elintavat ja aivan liian suuri rasvamäärä kehossa. Silloin nämä asiat pitää hoitaa kuntoon sen sijasta, että "defaulttina" annetaan eksogeenistä testosteronia.
@JJOV006 күн бұрын
@timohaikarainen7615 Olen täysin samoilla linjoilla kanssasi, se pelkkä ulkoinen testosteroni ei korjaa huonoja elämäntapoja, mutta tässäkin mielestäni on syytä kyetä myös tunnistamaan todellinen tilanne ja ymmärtää että jos ei ole kyse enää nuoresta miehestä, vaan puhuttaessa keski-iän viivan ylittäneistä neljässä tai jopa viidessä kymmenissä olevasta miehestä ja vuosikymmenten laiminlyönnistä, silloin ikävä kyllä se pelkkä elämäntapa muutos ei korjaa sitä todella matalaa testosteroniakaan, mikä taas tekee muutoksen aikaansaamisesta ja sen pysyvyydestä käytännössä mahdottoman. Tässäkin on tietenkin poikkeuksia kuten kaikessa, mutta sen olen nähnyt isossa kuvassa noin kahdenkymmenen vuoden aikana kun olen näiden asioiden kanssa ollut tekemisissä lähes päivittäin.
@JJOV006 күн бұрын
3:06 vai harjoitteliko tämä ryhmä kerran viikossa voimatestissä jossa joka viikko tutkittiin voiman kasvua sarjoissa maksimaaliseen failureen? eli tämä ryhmä joka niin sanotusti ei tehnyt mitään muuta kuin ottivat testosteronia, tekivät silti joka viikko yhden koko kehon treenin jossa tehtiin kaikkia perus liikkeitä sarjana maksimaaliseen failureen, vai oliko jopa kaksi sarjaa. Ajattelin vaan mainita kun tällainen tuossa tuli mieleen kun videota katselin, koska mielestäni se että "ei tehnyt mitään" on eri asia kuin teki kerran viikossa koko kehon treenin sarjoilla maksimaaliseen failureen. Tosiaan tämä oli ensimmäinen kerta kun törmäsin kanavaasi ja jotenkin tuli sellainen olo että saattisit itsekin pitää tällaisia seikkoja aika oleellisena, mutta joo, Ihan hyvä video ja arvostan asennetta ja varsinkin sitä kuinka vääristelyyn, puolitotuuksiin ja silkkaan höpöhöpöön pohjautuvan korkeammalta jakkaralta alammaisille saneltu moraalisaarna loistaa täysin poissaolollaan, hyvin vedetty.
@timohaikarainen76156 күн бұрын
@@JJOV00 kiitos kommentistasi ja palautteestasi 🙂 kuten videolla mainitsen, viittaamassasi kohdassa, yksi ryhmä ei tehnyt mitään. Heille vain annettiin testosteronia. Yksi treenasi luomuna, yksi treenasi testojen kanssa ja kuten hyvässä tutkimuksessa pitää olla, neljäs kontrolliryhmä ei treenannut eikä saanut testoa.
@arvohirvonen68016 күн бұрын
Ainakin kun juttelevat tv.ssä tai kirjoittavat lehdessä niin kukaan ei ole käyttänyt.. paitsi Halme sanoi suoraan
@timohaikarainen76156 күн бұрын
Harvalla on "palleja" myöntää tekosiaan 1960, -70, ja -80 luvulla esimerkiksi. Hämmästyttävää, kun ennen muistaakseni vuotta 1974 steroidit eivät olleet edes kiellettyjä. Muutamia suoraselkäisiä löytyy, kuten olympiavoittaja, painonnostomestari Kaarlo Kangasniemi.
@pikkisvainio49046 күн бұрын
@@timohaikarainen7615 en ymmärrä yhtään mikä häpeä se on myöntää käyttävänsä anabolisia. Se nyt kuuluu sekä kehonrakennus että voimanostoon niin oleellisesti. Ja itseasiassa olisi hyvä jos Herra natut ottaisivat muutaman kk kuurin niin tietäisivät mistä puhuvat. Tuo koe on jo niin nähty... onneksi jenkeissä saa jo trt hoidon kuhan vaan pyytää. Pitäisi olla pakollista yli 50v miehille. En tunne yhtään jonka elämänlaatu olisi mennyt huonompaan suuntaan trt:n jälkeen. 0% siis.
@mordumbladezz58366 күн бұрын
Siis 6 kiloa 10 viikossa,huhhuh..
@timohaikarainen76156 күн бұрын
Keskiarvona tosiaan huh huh -tulos. Yksittäisenä saavutuksena lahjakkaalle natulle treeni ja ravinto optimoituna ei niinkään. Minulla useita tällaisia caseja asiakaskansiossa, eli n. 2 kg/kk usean kuukauden ajan. Naisilla lahjakkaimmilla n. 1,5 kg/kk. Vaatii toki optimoidun treenin, ruuat ja suotuisat perintötekijän (sivistynyt arvioni on, että 2-5%, keskikokoisista miehistä pystyy tähän). Kuten mainitsen videolla, roinalla pääsee todennäköisesti keskiverto virtanen samaan kasvuvauhtiin, mihin lahjakkaimmat natuna.
@pikkisvainio49046 күн бұрын
@@timohaikarainen7615 "roinalla" siis testosteronia lihakseen. Itse kun on hypogonadismin takia säännölliset testopiikit niin tuo "roina" sana on noin tahallaan käytettynä aika urpoa tekemistä. Ja oikein käytettynä on todella terveellisempää kun aspiriini. Itsellä oli testot 1,7 niin piikin jälkeen olo oli kuin joku olisi sytyttänyt valot.
@timohaikarainen76155 күн бұрын
@pikkisvainio4904 hienoa, että olet saanut apua trt:stä :) Sillä taas ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että tasot nostetaan n 10:stä 50-80 tasolle suprafysiologisilla, massiivisilla annoksilla, joten en näen tarpeelliseksi muuttaa kielenkäyttöäni tässä.
@mikkovirtanen98665 күн бұрын
@@pikkisvainio4904 Joo minulla kilpirauhasen vajaatoiminta ja olin kuin varjo nykyisestä itsestäni ennen thyroksiinihoidon alkua.
@pasi-anssiturunen84946 күн бұрын
Kiitoksia videosta.Professori Hannu Tapani Klami sanoi jo monta kymmentä vuotta sitten oikein käytettynä vaarattomampaa kuin asperinin käyttö.
@timohaikarainen76156 күн бұрын
Tuo voi olla lievää liioittelua, mutta kommentissa on vinha perä, ja siksi kontrolloitua lääketieteellistä käyttöä esim. videolla mainitsemillani ihmisryhmillä tulisi tutkia lisää laadukkailla tutkimusasetelmilla.
@lasseku5 күн бұрын
@@timohaikarainen7615 Mutta tuo eturauhasen liikakasvu joka on erittäin yleinen ongelma ainakin yli 50-vuotiailla miehillä muutenkin. Sehän on riippuvainen hyvin pitkälle testosteronin määrästä. Sitähän hoidetaan aluksi lääkkeillä joilla lasketaan testosteronin määrää, kunnes sekään ei riitä vaan joudutaan eturauhasen höyläykseen lopulta kun virtsaa ei saa enää tulemaan muuta kuin vaivoin. Melkeen puolella vanhemmilla miehillä on liikakasvua normaalistikkin vanhemmiten. Voi olla erittäin vaarallista nostaa testosteronin tasoa noin valtaviin lukemiin. Kyllä siinä PSA-arvot pomppaa rajusti ja lääkäri passittaa kiireesti eturauhassyövän syöpätesteihin. Jollekin 20-40-vuotiaille vielä voi vaara olla pieni mutta keski-iän jälkeen tosi typerää nostaa testosterooniarvoja noille tasoille. Siinä leikkii pian hengellään.
@pikkisvainio49047 күн бұрын
Kuhan teet jotain. Keho koostumus muuttunut vuodessa ihan helvetin paljon ja rasvaa lähtenyt 15kg. Ei ole lähtökohtaisesti huono ohje Kuhan teet jotain. Miksi tästä pitäisi taas vääntää kun olen elävä esimerkki siitä että se Kuhan teet jotain auttaa tosi paljon. Sulla ei ole mitään näyttöä siitä että kuhan teet jotain neuvo on huono. Miksi väännät tästä taas😅??
@pikkisvainio49047 күн бұрын
Mitäs mieltä trt:stä?? Itse saan 1000mg,/3kk eli alle 100mg/vko. Syynä hypogonadismi. Olisin tappanut itseni. Olin täysin ns.. masentunut ja elämänhalu oli poissa.
@JJOV006 күн бұрын
Tässä juurikin oiva esimerkki siitä kuinka tämä Suomessa käytössä olevan testosteronin korvaushoidon toteutustapa on suunniteltu aiheuttamaan potilaalle ainostaan ongelmia jotta sitten voidaan jonkin ajan kuluttua perustellusti lopettaa hoito ja iloita kun ollaan taas saatu "todistettua" kuinka vaarallista se testosteroni on, eikä maksanut kuin yhden syntisen sielun. Näin voidaan sitten lynkkaus ilmapiirissä ilmiantaa, paheksua ja hyökätä niiden harvojen lääkäreiden kimppuun jotka oikeasti yrittää auttaa ihmisiä terveempään ja mielekkääseen elämään. Kirjoitin pitkän viestin miten voisit yrittaa vielä parantaa tilannetta, mutta sitten tajusin että kaikista paras vaan kun sanon että jos haluat asiat kuntoon niin tee se itse ja vietä muutama ilta internetissä ja selvitä miten, mitä ja mistä, onnea matkaan. Vigorous Steve, Chase Irons, Big Paul, Kurt Havens ja vielä myös Ryan Root from hormonesforme.com.
@pikkisvainio49046 күн бұрын
@JJOV00 alla mainitsemasi tyypit ovat tulleet tutuiksi ja en ole jäänyt surkuttelemaan tilannettani vaan hoitanut sitä niin että saan kaiken tarvittavan hormonaalisen hoidon jota tarvitaan jotta elämänlaatuni olisi inhimillistä. Ikää on lähes 50v ja normaalia trstotuotantoa ei ole enää ollut vuosikymmeneen joten ei onneksi tarvitse kuunnella lässytystä teston tuotannon loppumisesta.
@pikkisvainio49046 күн бұрын
Hypogonadismi minulla diagnosoitiin vuosikymmen myöhässä joten luuntiheys ehti heiketä. Osteoporoosiahan hoidetaan kaikista tehokkaimmin deca durabolilla(😅). Mutta endokronologian erikoislääkärini Sanna Toivonen ei suostunut kirjoittamaan respaa kun ei ollut ihan vielä mennyt osteoporoosin puolelle. Kehoitti syödä kalsiumia ja muita kalliita lisäravinteita joihin ei ole varaa koska olen useiden luhistuneiden nikamien takia työkyvytön. Näin Suomessa 🤔
@JJOV006 күн бұрын
@pikkisvainio4904 No kiva kuulla, usein saa lukea kuinka vastaavissa tilanteissa pitkän vääntämisen ja viivyttelyn jälkeen annetaan nebido pistos (aivan niin kuin se olisi lääkärin omista ansioista pois.) kahdentoista viikon välein ja se ei todellakaan ole se tapa miten asia kannattaa hoitaa, ainakaan pidemmän päälle.
@timohaikarainen76156 күн бұрын
Kun sille on tarve ja elintapamuutokset ja rasvan MERKITTÄVÄ vähentäminen ei auta, niin ei minulla mitään tuota vastaan ole. Joskin elintapakortti kannattaa kokeilla. Parhaimmillaan testotasot saattavat jopa monikertaistua matalilta tasoilta. Esim. kirjassani tästä lisää. Näissä tapauksissa kyse on annostuksista, jotka jäljittelevät ns. fysiologisia tasoja. Ei erittäin suurista annoksista kuten tässä tutkimuksessa (jossa annos oli yli 6 kertainen annostukseesi verrattuna). Hienoa kuulla, että olet saanut apua trt:stä! :)
@TappıoLopullinen7 күн бұрын
Epohormoni on alunperin lääke anemiapotilaille. Ensimmäiseksi norjalaiset keksivät käyttää sitä hiihdossa.
@timohaikarainen76156 күн бұрын
Epo on hieman eri juttu kun testosteroni ja anaboliset steroidit. Mutta ne molemmat ovat synteettisinä lääketeollisuuden kehityksen tuotteita.
@lasseku7 күн бұрын
Mitenkä reagoi eturauhanen tuollaisista testosteroonimääristä. Sehän voi aiheuttaa valtavan nopeaa eturauhasen kasvua ja kusiongelmia ja pahimmilllaan syöpää ainakin vanhemmilla miehillä. Entäs seksuaaliset halut? Nehän räjähtää silmille, miten pystyy edes elämään normaalia elämää noin valtavilla testosteroonimäärillä. joita saadaan noista anaboolisista steroideista lyhyessä ajassa.
@timohaikarainen76156 күн бұрын
Toki näitä ongelmia voi tulla. Osalle tulee, osalle ei. Jos esim tässä vaikkapa halujen suhteen elämänlaatu olisi merkittävästi heikentynyt, se olisi oletettavasti näkynyt psyykkisillä mittareilla, joita tutkimuksessa käytettiin.
@pikkisvainio49048 күн бұрын
Mikä merkitys on harjoituksen pituudella? Onko se urbaani legenda että esimerkiksi uida pitää n.30-40min ennen kun keho alkaa polttaa rasvaa? Itse olen ottanut nyt uimisen aerobiseksi puntin vierelle niin olisi mukava saada tietoa juuri aerobisen harjoituksen kestosta jotta tietäisi miten siitä saisi mahdollisimman tehokkaan rasvanpolton kannalta. Kiitos Timo. Suomen paras 💪
@toukonautti9 күн бұрын
Entä miten on keto- tai vhh ruokavaliot, tekisitkö niistä videon? Miten toimii esim. Lihakunnon ja painon pudotuksen kanssa?
@sakkakuppi563710 күн бұрын
hyvää settiä 👍
@seppjuhani66610 күн бұрын
Minusta ketoruokavalio on paras pitämään painonsa kurissa ja kilot tippumaan ,syyhän on energia ei tule hiilareista jotka ei pidä nälkää vaan 2 tunnin päästä on taas ,kun valmistaa ruuan itse rosesoimattomasta ruaasta jättää pois koneöljyt(rypsi,rapsi soija,) tilalle voi ,oliiviöljy, sekä kookosöljy ei kuormita itseään lisäaineilla terveys paranee ja jos on 2tyyppinen diabetes jää sekin unholaan.
@NK-ed9ym11 күн бұрын
Sitten kun huomioidaan vielä ravinneainetiheys. Voittaako kaali kurkun? Mitä mieltä riisikakuista? Mielestäni 80/20 sääntö toimii parhaiten niin kun on tietyt makrot, joiden sisällä voi nauttia sen ei niin terveellisen vaihtoehdon. Eli 20% hiilareista/rasvoista/proteiineista huonolaatuisia. Hyvälaatuisissa on kuituja ja ravinteita ja pitää nälkää parhaiten.
@timohaikarainen761510 күн бұрын
Tämä on toki tärkeää, mutta ruuan laatukysymyksissä liika hifistely ei yleensä tuo mitään lisää tuloksiin, mutta vie huomiota tärkeimmiltä seikoilta ruokailussa ja treenissä. Parasta on syödä välillä kurkkua, välillä kaalia ja niin edelleen. Ei riisikakuissa mitään vikaa ole osana ravintoa. Mutta jälleen hiilareita hyvä ottaa erilaisista täysjyväleivistä, täysjyväriistä, perunasta jne. Jos viittaat muutama vuosi sitten suosittuun "if it fits your macros" -trendiin, siinä on pointtinsa. Itse toteutan hommaan vaan niin, että herkut tai vastaavat ekstrana tietyn terveellisistä ruuista koostetun ruokavalion päälle kaloribudjetilla. Erityisesti rasvanpolttovaiheessa niistä ei joka tapauksessa pitäisi tulla niin isoa energiamäärää, että sotkee makrojen kokonaiskuvaa. Eikä oikeastaan painonhallintavaiheessakaan :) Kyllä, hyvälaatuinen ruoka ylläpitää kylläisyyttä parhaiten :)
@JuhaniPaasikangas11 күн бұрын
Onko tämä muuten oma salisi?
@timohaikarainen761511 күн бұрын
Kyllä :)
@JuhaniPaasikangas10 күн бұрын
Joo niin ajattelin ettei ns. kaupallisia saleja @@timohaikarainen7615
@jankku94962 күн бұрын
@@timohaikarainen7615 Kyllä äijän kelpaa!
@jyrkikuutti52111 күн бұрын
Kiitos...yritetään laimentaa 🥰
@timohaikarainen761511 күн бұрын
Hyvä homma, juuri näin! :)
@jyrkikuutti52111 күн бұрын
7:00 ja käytännössä...
@timohaikarainen761511 күн бұрын
Kiitos, tämäkin on hyödyllinen nosto! :)
@jyrkikuutti52111 күн бұрын
3:40 ruokien energiatiheyksistä
@timohaikarainen761511 күн бұрын
Kiitos, hyödyllinen nosto ja tärkeä asia! :)
@miraclesbymirkku15 күн бұрын
Moikka Timo! Voisitko kertoa vinkkejä nk. mummovatsan kiinteytykseen. Eli olen 55v nainen ja treenaan lähes päivittäin ja kroppani on ok kunnossa, mutta vatsa on alkanut ärsyttävästi "roikkumaan" Olen ikäni käynyt salilla, nyt treenaan kotona (pakollisista ja vähemmän pakollisista syistä). Olisiko sinulla siis vinkkejä, kuinka saan tämän roikkuvan vatsan pois. Olen saanu omilla liikkeillä sitä vähän pienemmäksi, mutta en ole tyytyväinen. Onko jotain ruokavaliossa tai onko jokin liike, joka kiinteyttäisi sen? Kiitos jos vastaat. Nimim epätoivoinen Teinileena 😉
@timohaikarainen761511 күн бұрын
1) Ruokavalio, joka on terveellinen, jossa on riittävästi proteiinia estämään lihasmassahävikin rasvanpolton aikana ja ENNEN KAIKKEA, josta saat energiaa kulutustasi vähemmän (muuten rasva ei voi palaa) 2) Näin vatsasta lähtee rasvaa. Liikkeillä se ei pala rasvan kohdalta. Toki vatsalihakset on hyvä pitää kunnossa. Jos ilmiö johtuu ihon "löystymisestä" sille ei voi tehdä paljoakaan, paitsi kirurgisesti :)
@miraclesbymirkku11 күн бұрын
@@timohaikarainen7615 kiitos 👍
@FinnFighter16 күн бұрын
Moi Timo. Yks kysymys diettiin liittyen johon en ole saanut vastausta. Tai olen,mutta laidasta laitaan. Eli: Olen 110kg 36 vuotias mies. Päiväkulutukseni pyörii 3800-5000 kalorin tietämissä riippuen päivästä. Kysymys kuuluu, jos syön matalahiilarista/kalorista ruokaa ja pidän huolen että kulutan esim 3000cal päivässä ja täten pikkuhiljaa paino putoaa. Jos tuohon 3000 kaloriin sisältyy esim roskaruokapaikassa joskus syöty mättöannos jonka ravintosisältä on 2000cal mutta muut ateriat päivässä koostuu hernekeitosta sun muista matalakalorisista ruuista, jääkö tuo pitsa tai hampparit kylkiin? Toiset sanovat että jos kokonaiskalorit jää vajeeseen,et lihoa ja toiset sanoo että lihoat vaikka kulutat enemmän,jos kalorit koostuu nopeasta hiilarista ja rasvasta ja täten elimistö alkaa varastoimaan rasvakai tätä pitsaa. Mitä mieltä olet?
@timohaikarainen761511 күн бұрын
Tämä ei ole mielipidekysymys. Se on yhtä päivänselvä asia kuin painovoima :) Ne, jotka väittävät pitsan menevän "kylkiin" energiavajeesta huolimatta, ei tiedä lainkaan mistä puhuvat ja ovat väärässä. Kaikki on kiinni energiansaannin ja kulutuksen tasapainosta tietyllä aikajaksolla. Jos syöt yli kulutuksesi tammikuussa, rasvan määrä on lisääntynyt. Jos alle kulutuksesi, se on vähentynyt.
@FinnFighter11 күн бұрын
@@timohaikarainen7615 kiitos paljon vastauksesta! Tämä selvensi paljon😊👍🏻
@oomidee17 күн бұрын
Kalorivajeellla oleminen vaihtelee, pudotin sen 10 se meni hyvin nyt on suvantovaihe, pysähtyi lukema 123 kg pitää kai viilata kaloreita pienemmiksi että se 100 lähestyisi t. Pullukka
@timohaikarainen761511 күн бұрын
Kyllä, painonpudotuksen edetessä energiamäärää pitää yleensä vähentää, erityisesti tasanteessa (sillä silloin et ole enää energiavajeessa). Monista syistä, niistä joskus myöhemmin lisää. Tsemppiä etenemiseen! :)
@JuhaniPaasikangas17 күн бұрын
Onko hyvä
@timohaikarainen761511 күн бұрын
On hyvä! :D
@NK-ed9ym17 күн бұрын
Kuuntelisin mieluusti pidempiä, 45-60 min luentoja joissa syvennytään johonkin aiheeseen. On mielenkiintoista kuunnella näitä 😊
@timohaikarainen761511 күн бұрын
Selaa videoitani. Sieltä löytyy monia pidempiä videoita monista aiheista. Samoin kannattaa seurata maksuttomia koulutuksia, joita pidän silloin tällöin. Parhaiten saat niistä tiedo liittymällä sisäpiiri-listalleni täällä: www.th-valmennus.com/timo-sisapiiri
@JuhaniPaasikangas17 күн бұрын
Mites se suht matalatehoinen
@JuhaniPaasikangas17 күн бұрын
Eiku katoin loppuun 😁
@wakeup-xh7zk18 күн бұрын
Aloittelijat lataa niin paljon painoa, että hädintuskin saa 5 toistoa.luulevat että on voimaa, vaikka ei ole kuin sandels tölkkiä nostellut!
@timohaikarainen761511 күн бұрын
Jotkut kyllä tekee niin, useimmat eivät, kuten videolla mainitsen :)
@HannuPulkkinen4919 күн бұрын
Asioita voi kertoa monella tavalla. En ole missään tiedeyhteisössä kuullut, että ihmisille pitäisi tieteen sijasta kertoa ihmisille vain sellaista mitä he haluavat kuulla. Yksinkertaista asioita liikaa. Se on populismia.
@timohaikarainen761511 күн бұрын
Kiitos kommentistasi! 1) asiantuntijoita tulee myös tiedeyhteisön ulkopuolelta. 2) erittäin monet asiantuntijat "silottavat" sanomaansa suurelle yleisölle, jotta kukaan ei loukkaantuisi, tulisi somemyrskyä, joutuisi persona non grata -asemaan tms. Jos asiantuntija kertoo haastattelussa vastauksena kysymykseen: "Kuinka paljon opiskelijoiden tulisi liikkua, jotta kunto kohoaa / terveys paranee" seuraavasti: "Ei sitä voi sanoa, jokainen askel on hyvä", niin kyse on joko totaalisesti rimanalituksesta asiantuntijan osaamisessa tai kuvaamastani ilmiöstä. Liikunnan annosvastesuhteet sekä kunnon kohoamisen että terveysmuuttujien suhteen ovat riittävän hyvin tiedossa, jotta voi sanoa kuinka paljon pitää liikkua. Jos haluaa sanoa -ehkä jopa uskaltaa sanoa.
@toukonautti19 күн бұрын
Menee kokeiluun!😊
@timohaikarainen761511 күн бұрын
Hienoa! :)
@jankku949621 күн бұрын
Vapaat painot ja laitteet yhdessä! Molemmissa on niin hyvät puolensa et kantsii käyttää molempia.
@timohaikarainen761511 күн бұрын
Kyllä vaan, oikea työkalu oikeaan tilanteeseen :)
@ymeheart730021 күн бұрын
Pitänee kokeilla.
@AishaMuslima-j5l24 күн бұрын
Jos treenaa 2 kertaa viikossa niin missä aikavälissä treenipainojen pitäisi lisääntyä?
@timohaikarainen761524 күн бұрын
Käytännössä heti, eli viimeistään 2 viikon sisällä pitäisi näkyä joissain liikkeissä selvää kehittymistä, jopa viikon sisällä. Oletuksena, että on aloittelija tai aloittelijan tasolla :)
@AishaMuslima-j5l24 күн бұрын
Kiitos vastauksesta.❤
@mikamakela383925 күн бұрын
Miten jos on vielä pituuskasvu kesken 15v-16v
@timohaikarainen761525 күн бұрын
Täysin samat periaatteet pätevät iässä kuin iässä. Jos paino ei ole riittävä juniorilla, voima ei kehity lainkaan, ja myös terveyshyödyt ovat minimaaliset. Lisää voimaharjoittelusta, iästä ja siihen liittyvistä myyteistä voit lukea tästä blogitekstistäni. Tutkimustieto aiheen ympärillä ei ole juuri muuttunut tuosta kirjoitusajankohdasta, aihe hyvin tuttu, olen esim kouluttanut tätä asiaa kuntokeskusketjuille: th-valmennus.blogspot.com/2013/12/joulukalenteri-luukku-17-pysayttaako.html
@Aheikki20 күн бұрын
@@timohaikarainen7615 miksi tuossa sinun kirjassa ei ole taka-eikä etukyykkyä laisinkaan. Ei ohjelmissa eikä liikepankissa. Mikä tähän on syynä ? Muita hyviä jalkaliikkeirä kyllä on kuten bulgarialainen. Mutta miksi siis kyykky puuttuu ?
@JK-gn5jr26 күн бұрын
Aivan liikaa huutomerkkejä otsikossa, että katsoisin videota, sori.😬
@kriskaja26 күн бұрын
Onko siis niin, että kun kädet on aiemman onnettomuuden myötä "eri paria" (vanha vamma, käsi katkesi kahdesta kohtaa ja luutui virhekulmaan), tulee terveessä kädessä käyttää isompaa vastusta? Yleensä kaikki suosittelevat samaa painoa tasaisen kehittymisen vuoksi huolimatta siitä, että kerron käden tilanteen. Vaan kun tuo vammakäsi ei treenaamalla tuosta saman mittaiseksi ja normaaliasentoiseksi kuntoudu eikä tule kuntoutumaan, kun luunpäät ovat päällekkäin. Olenkin itsekseni ajatellut tekeväni terveelle raajalle hallaa, kun se ei koskaan saa maksimaalista kuormitusta. Mitä itse suosittelet tällaisessa tilanteessa? Korostan, että vammakäsi ei tule enää koskaan toimimaan normaalilla tavalla.
@timohaikarainen761525 күн бұрын
Jos kerran vamma haittaa toisen käden toimintaa palautumattomalla tavalla, silloin "ehjää" kättä ei kannata jättää täysin samalle tasolle kuin vammakättä. Muuten se taantuu voimakkaasti. Lähtökohtaisesti tämä ei ole hyvä tilanne. Muista, että tällaisia neuvoja ei voi antaa kattavasti youtubekommentin perusteella. Sinun on seurattava, aiheuttaako tämä ongelmia muuten kehoon, kipuja jumeja tms. Tässä blogi-tekstissäni runsaasti lisää aiheesta: th-valmennus.blogspot.com/2018/12/luukku-2-vamma-tai-kiputila-lihasta.html
@rikuraunioniemi115026 күн бұрын
Kyllä, oon kanssasi samaa mieltä. Erittäin tärkeää asiaa! Monikaan ei ymmärrä että VOIMA on kaikkien ominaisuuksien ja tavoitteiden pohja mitä kuntosaliharjoittelulla haetaan. Ja terveyshyötyjenkin saamiseen salilla vaaditaan tarpeeksi raskaat painot ja voimien kehittymistä. En lähtisi sinua opettamaan näissä asioissa 😂
@timohaikarainen761525 күн бұрын
Kiitos kommentistasi Riku. Asia on TÄSMÄLLEEN kuten kuvaa. Jos harjoittelemattomalla tai harjoittelemattoman voimatasot omaavalla voima EI kehity (se kehittyy siis vain riittävän suurilla painoilla), EI ole oletettavissa millään tavalla merkittäviä muutoksia seuraaviin seikkoihin (on muuten pitkä lista, jossa valtaosa syistä, miksi ihmiset hakeutuvat salille): Näihin EI saa hyötyjä, jos ei treenaa riittävän isoilla painoilla niin, että treenipainot kehittyvät (olettaen että on aloittelija tai voimiltaan aloittelijan tasolla): -Arjen toimintakyky (kehittyminen ja ylläpito) -Lihaksen voima (tietenkin) -Lihaksen koko -Lihasmassa ylläpito ikääntyessä -Kiinteys -Luuston kunto -Aineenvaihdunnan kiihdyttäminen -Tehokkaat muutokset verensokerin säätelyssä -Jos ilman ruokavaliota jonkinlaiset muutokset esimerkiksi sisäelinrasvan määrässä (eivät koskaa suuri ilman ruokavaliota) -Voiman hankkiminen tiettyy urheilu- tai kuntoilulajiin -Maksimaalinen psyykkisen puolen hyöty (parhaat muutokset kohonkuvaan, minäpystyvyyteen ym tulee KEHITTYMISESTÄ) -Mahdollisesti merkittävät aivoterveyden muutokset Mihin taas VOI SAADA hyötyjä, jos ei voima kehity: -Sosiaaliset tekijät (jos nauttii pelkästään niistä ilman yllä olevia hyötyjä) -Minimaaliset hyödyt verensokerin säätelyyn -Minimaaliset hyödyt verisuoniterveyteen
@rikuraunioniemi115025 күн бұрын
@timohaikarainen7615 Hienoa että selvensit vielä asiaa näin laajasti 🙏👍
@sarijohannalaukkanen27 күн бұрын
onhan kuntosalitreenaaisella muitakin tavoitteita kuin maksimaalisen voiman hankkiminen. Siellä tapahtuu hermottamista, liikeradat kehittyy, nivelet ja luut voi hyvin kun treenaa. Tapahtuu kiinteytymistä etc.
@timohaikarainen761527 күн бұрын
Sari, kiitos kommentistasi, toki ihmisillä on erilaisia tavoitteita. Mutta valitettavasti MITÄÄN kuvaamistasi asioista ei tapahdu (paitsi ehkä liikeratojen oppimista), ellei harjoituspaino ole riittävä, ja jos tekee virheen, jonka videolla kuvaan :) Hermotuksen kehittymistä, luiden vahvistumista, kiinteytymistä ym ajaa KAIKKIA aivan ylivoimaisesti voiman kehittyminen. Jos sitä ei aloittelijalle tule, ei tulee siis mitään edellistä. Läpikotaisin tutkittua liikuntabiologiaa, ei mielipidekysymys :) Juuri siksi tämä seikka on massivisen tärkeä. Turha työ odotettujen asioiden eteen on massiivisen turhauttavaa. Samoin harjoittelu ei saa muuten aikaan valtaosaa siitä, mitä ihmiset hakevat tai millaisia vaikutuksia sillä luvataan olevan. Siksi tämä on kriittisen tärkeää huomioida.
@zone70028 күн бұрын
Perioditreenaus jakaa harjoittelun eri jaksoihin (esim. peruskunto, voima, huippukunto, palautus) tavoitteiden ja rasituksen hallitsemiseksi. Se optimoi kehityksen ja ehkäisee ylirasitusta. Pääliikkeille (esim. kyykky, penkkipunnerrus, maastaveto) käytettävät painot ja toistot perioditreenin eri vaiheissa: 1. Peruskuntokausi (rakennusvaihe) 60-75 % maksimista 8-12 toistoa Tavoite: Tekniikan kehitys ja perusvoima 2. Voimakausi 75-90 % maksimista 3-6 toistoa Tavoite: Maksimivoiman kasvu 3. Huippukuntokausi (maksimivaihe) 90-100 % maksimista 1-3 toistoa Tavoite: Huippuvoima ja suorituskyky 4. Palautuskausi 50-60 % maksimista 10-15 toistoa Tavoite: Palautuminen ja kehonhuolto Pääliikkeissä keskitytään raskaaseen kuormitukseen ja progressioon, joten jaksotus on tärkeä optimaalisen kehityksen ja palautumisen varmistamiseksi.
@timohaikarainen761527 күн бұрын
@@zone700 kiitos kommentistasi, tuo on klassinen "lineaarinen" voimaharjoittelun jaksotusmalli, ja yksi varsin toimivista. Ilman videoni periaatetta se ei tosin toimi, sillä ilman sitä mikään ei toimi. Ja toiseksi jos ihminen on tilanteessa, jossa ei ole saanut tuloksia salilla (ylipäätään), tuota mallia ei sinällään kannata käyttää, ainakaan maksimivoimajaksoa. Jo kehitettyneellä voimapainotteisesti treenaneella kelpo tapa ajatella harjoittelun jaksottelua 🙂
@mikafrilander363128 күн бұрын
Näin on. Varsinkin jalkojen kanssa tuntuu että jää usein paukkuja varastoon,se on niin saakelin raskasta vetää ihan loppuun. Toisaalta taas kun yksin treenaa niin joissain liikkeissä joutuu vähän varomaan ettei jää painojen alle.
@timohaikarainen761528 күн бұрын
Kun kokemusta tulee lisää ja on oikeasti saanut kehittymistä, merkittävää sellaista, tämän seikan / virheen merkitys vähenee todella paljon. Jos on jo taito kuormittaa itseään riittävän kovaa, aivan kaiken pusertaminen irti jokaisen treenin jokaisessa sarjassa ei ole aina järkevää. Silti "isossa kuvassa" sanoisin, että iso osa jo edenneistäkin voisi haastaa itseään enemmän, erityisesti työmäärä per aikayksikkö -puolella :) Ja riskejä ei kannata koskaan ottaa liikaa, esim kyykkyräkki yms. kunniaan :)
@HannuPulkkinen4928 күн бұрын
Ensiksi pitää kysyä mitä se kehitys kenelläkin on. Toiseksi mikä kenenkin tavoitteena on. Kolmanneksi pitkää kysyä millainen harjoitustaso kenelläkin on. Sen jälkeen voi sanoa miten sitä kehitystä voi kukin saavuttaa terveenä ja loukkaantumatta.
@timohaikarainen761528 күн бұрын
Hannu, nyt puhuttiin siitä etupäässä, miksi ei tule kehitystä ylipäätään. Jos tavoitteena on käydä salilla liikuttelemassa raajoja tai nauttimassa salin ilmapiiristä, tätä ei tarvitse huomioida. Jos kehitystä ei hae voimassa ja lihasmassassa (ja valtavassa määrässä muuttujia, joita muutokset näissä ajaa, kuten aineenvaihdunta, suorituskyky, arjen toimintakyky ja luustoterveys) tätä ei tarvitse huomioida. Jos ei ole jo vähintään 50-100% harjoittelematonta vahvempi, tätä ei tarvitse huomioida saadakseen em hyötyjä. Useimmilla myös muita tavoitteita kuin ensin mainitsemani seikat. Useimmat haluavat hyötyjä toisessa kohdassa mainitsemiini seikkoihin. Useimmat eivät ole 50-100% harjoittelemattomia vahvempia. Siksi näkisin tämän aika universaalina periaatteena. En puhu videolla kehittymisnopeudesta. Siitä tosin löytyy useinta eri videoita kanavaltani, myös hyvin tuore. Olet oikeassa, että mainitsemisiasi seikkoja tulee arvioida kehityspotentiaalin määrittämisessä. Mielestäni kommenttisi sopisi paremmin näihin videoihin :) Kiitos siitä kuitenkin :)
@HannuPulkkinen4928 күн бұрын
@@timohaikarainen7615 Kannattaisiko sitten videon alussa kertoa mitä videolla hakee. Kaikki eivät sinua tunne entuudestaan ja eivät ole aikaisempia videoitasi katsoneet. En minäkään ja siksi olin aika hämilläni.
@timohaikarainen761528 күн бұрын
@@HannuPulkkinen49 Videoin ehdon pääpointti on a) kuvakkeessa, b) otsikossa, c) ensimmäisen 1 min aikana. Videon tarkoitus oli kertoa, mikä on yleisin kehityksen puutetta aiheuttava asia kuntosalilla, ja pahin virhe, sillä ensimmäinen kehityksen kannalta välttämätön seikka ei toteudu -näin kertoo kaikki kolme seikkaan jotka kuvasin. Toki näkemykseni on subjektiivinen, mutta en ymmärrä kommenttiasi siitä, että video on aiheen vierestä :)
@Jari197328 күн бұрын
👍
@jyrkikuutti521Ай бұрын
2:50 Ymmärsinkö oikein? Bmi on jo mulla yli 31. Ihanne painollani 80-84kg, proteiinin tarve päivässä olisi max. 185g ja ilmeisesti miinus kaloreilla, kun haluan laihtua?
@timohaikarainen761528 күн бұрын
Aika lähellä ollaan hyviä arvoja näin nopeasti vastattuna :)