Tämä on suuri virhe kuntosaliharjoittelussa ja estää kehityksen kokonaan!

  Рет қаралды 7,961

Timo Haikarainen

Timo Haikarainen

Күн бұрын

Koodilla kevät25 nyt yli 30% uuteen kirjaani, siinä yli 200 sivua asiaa kehittävästä harjoittelusta ja ruokavaliosta, alla linkki Siltala-kustantamon verkkokauppaan, veikkaan että sisältökuvaus saa veden kielellesi! :) voimassa rajoitetun ajan, joten toimi pian!
www.siltalapub...
Timo Haikarainen, LitM, Suomen kokenein personal trainer

Пікірлер: 22
@rikuraunioniemi1150
@rikuraunioniemi1150 26 күн бұрын
Kyllä, oon kanssasi samaa mieltä. Erittäin tärkeää asiaa! Monikaan ei ymmärrä että VOIMA on kaikkien ominaisuuksien ja tavoitteiden pohja mitä kuntosaliharjoittelulla haetaan. Ja terveyshyötyjenkin saamiseen salilla vaaditaan tarpeeksi raskaat painot ja voimien kehittymistä. En lähtisi sinua opettamaan näissä asioissa 😂
@timohaikarainen7615
@timohaikarainen7615 25 күн бұрын
Kiitos kommentistasi Riku. Asia on TÄSMÄLLEEN kuten kuvaa. Jos harjoittelemattomalla tai harjoittelemattoman voimatasot omaavalla voima EI kehity (se kehittyy siis vain riittävän suurilla painoilla), EI ole oletettavissa millään tavalla merkittäviä muutoksia seuraaviin seikkoihin (on muuten pitkä lista, jossa valtaosa syistä, miksi ihmiset hakeutuvat salille): Näihin EI saa hyötyjä, jos ei treenaa riittävän isoilla painoilla niin, että treenipainot kehittyvät (olettaen että on aloittelija tai voimiltaan aloittelijan tasolla): -Arjen toimintakyky (kehittyminen ja ylläpito) -Lihaksen voima (tietenkin) -Lihaksen koko -Lihasmassa ylläpito ikääntyessä -Kiinteys -Luuston kunto -Aineenvaihdunnan kiihdyttäminen -Tehokkaat muutokset verensokerin säätelyssä -Jos ilman ruokavaliota jonkinlaiset muutokset esimerkiksi sisäelinrasvan määrässä (eivät koskaa suuri ilman ruokavaliota) -Voiman hankkiminen tiettyy urheilu- tai kuntoilulajiin -Maksimaalinen psyykkisen puolen hyöty (parhaat muutokset kohonkuvaan, minäpystyvyyteen ym tulee KEHITTYMISESTÄ) -Mahdollisesti merkittävät aivoterveyden muutokset Mihin taas VOI SAADA hyötyjä, jos ei voima kehity: -Sosiaaliset tekijät (jos nauttii pelkästään niistä ilman yllä olevia hyötyjä) -Minimaaliset hyödyt verensokerin säätelyyn -Minimaaliset hyödyt verisuoniterveyteen
@rikuraunioniemi1150
@rikuraunioniemi1150 25 күн бұрын
@timohaikarainen7615 Hienoa että selvensit vielä asiaa näin laajasti 🙏👍
@mikafrilander3631
@mikafrilander3631 27 күн бұрын
Näin on. Varsinkin jalkojen kanssa tuntuu että jää usein paukkuja varastoon,se on niin saakelin raskasta vetää ihan loppuun. Toisaalta taas kun yksin treenaa niin joissain liikkeissä joutuu vähän varomaan ettei jää painojen alle.
@timohaikarainen7615
@timohaikarainen7615 27 күн бұрын
Kun kokemusta tulee lisää ja on oikeasti saanut kehittymistä, merkittävää sellaista, tämän seikan / virheen merkitys vähenee todella paljon. Jos on jo taito kuormittaa itseään riittävän kovaa, aivan kaiken pusertaminen irti jokaisen treenin jokaisessa sarjassa ei ole aina järkevää. Silti "isossa kuvassa" sanoisin, että iso osa jo edenneistäkin voisi haastaa itseään enemmän, erityisesti työmäärä per aikayksikkö -puolella :) Ja riskejä ei kannata koskaan ottaa liikaa, esim kyykkyräkki yms. kunniaan :)
@HannuPulkkinen49
@HannuPulkkinen49 27 күн бұрын
Ensiksi pitää kysyä mitä se kehitys kenelläkin on. Toiseksi mikä kenenkin tavoitteena on. Kolmanneksi pitkää kysyä millainen harjoitustaso kenelläkin on. Sen jälkeen voi sanoa miten sitä kehitystä voi kukin saavuttaa terveenä ja loukkaantumatta.
@timohaikarainen7615
@timohaikarainen7615 27 күн бұрын
Hannu, nyt puhuttiin siitä etupäässä, miksi ei tule kehitystä ylipäätään. Jos tavoitteena on käydä salilla liikuttelemassa raajoja tai nauttimassa salin ilmapiiristä, tätä ei tarvitse huomioida. Jos kehitystä ei hae voimassa ja lihasmassassa (ja valtavassa määrässä muuttujia, joita muutokset näissä ajaa, kuten aineenvaihdunta, suorituskyky, arjen toimintakyky ja luustoterveys) tätä ei tarvitse huomioida. Jos ei ole jo vähintään 50-100% harjoittelematonta vahvempi, tätä ei tarvitse huomioida saadakseen em hyötyjä. Useimmilla myös muita tavoitteita kuin ensin mainitsemani seikat. Useimmat haluavat hyötyjä toisessa kohdassa mainitsemiini seikkoihin. Useimmat eivät ole 50-100% harjoittelemattomia vahvempia. Siksi näkisin tämän aika universaalina periaatteena. En puhu videolla kehittymisnopeudesta. Siitä tosin löytyy useinta eri videoita kanavaltani, myös hyvin tuore. Olet oikeassa, että mainitsemisiasi seikkoja tulee arvioida kehityspotentiaalin määrittämisessä. Mielestäni kommenttisi sopisi paremmin näihin videoihin :) Kiitos siitä kuitenkin :)
@HannuPulkkinen49
@HannuPulkkinen49 27 күн бұрын
@@timohaikarainen7615 Kannattaisiko sitten videon alussa kertoa mitä videolla hakee. Kaikki eivät sinua tunne entuudestaan ja eivät ole aikaisempia videoitasi katsoneet. En minäkään ja siksi olin aika hämilläni.
@timohaikarainen7615
@timohaikarainen7615 27 күн бұрын
@@HannuPulkkinen49 Videoin ehdon pääpointti on a) kuvakkeessa, b) otsikossa, c) ensimmäisen 1 min aikana. Videon tarkoitus oli kertoa, mikä on yleisin kehityksen puutetta aiheuttava asia kuntosalilla, ja pahin virhe, sillä ensimmäinen kehityksen kannalta välttämätön seikka ei toteudu -näin kertoo kaikki kolme seikkaan jotka kuvasin. Toki näkemykseni on subjektiivinen, mutta en ymmärrä kommenttiasi siitä, että video on aiheen vierestä :)
@zone700
@zone700 27 күн бұрын
Perioditreenaus jakaa harjoittelun eri jaksoihin (esim. peruskunto, voima, huippukunto, palautus) tavoitteiden ja rasituksen hallitsemiseksi. Se optimoi kehityksen ja ehkäisee ylirasitusta. Pääliikkeille (esim. kyykky, penkkipunnerrus, maastaveto) käytettävät painot ja toistot perioditreenin eri vaiheissa: 1. Peruskuntokausi (rakennusvaihe) 60-75 % maksimista 8-12 toistoa Tavoite: Tekniikan kehitys ja perusvoima 2. Voimakausi 75-90 % maksimista 3-6 toistoa Tavoite: Maksimivoiman kasvu 3. Huippukuntokausi (maksimivaihe) 90-100 % maksimista 1-3 toistoa Tavoite: Huippuvoima ja suorituskyky 4. Palautuskausi 50-60 % maksimista 10-15 toistoa Tavoite: Palautuminen ja kehonhuolto Pääliikkeissä keskitytään raskaaseen kuormitukseen ja progressioon, joten jaksotus on tärkeä optimaalisen kehityksen ja palautumisen varmistamiseksi.
@timohaikarainen7615
@timohaikarainen7615 27 күн бұрын
@@zone700 kiitos kommentistasi, tuo on klassinen "lineaarinen" voimaharjoittelun jaksotusmalli, ja yksi varsin toimivista. Ilman videoni periaatetta se ei tosin toimi, sillä ilman sitä mikään ei toimi. Ja toiseksi jos ihminen on tilanteessa, jossa ei ole saanut tuloksia salilla (ylipäätään), tuota mallia ei sinällään kannata käyttää, ainakaan maksimivoimajaksoa. Jo kehitettyneellä voimapainotteisesti treenaneella kelpo tapa ajatella harjoittelun jaksottelua 🙂
@sarijohannalaukkanen
@sarijohannalaukkanen 27 күн бұрын
onhan kuntosalitreenaaisella muitakin tavoitteita kuin maksimaalisen voiman hankkiminen. Siellä tapahtuu hermottamista, liikeradat kehittyy, nivelet ja luut voi hyvin kun treenaa. Tapahtuu kiinteytymistä etc.
@timohaikarainen7615
@timohaikarainen7615 26 күн бұрын
Sari, kiitos kommentistasi, toki ihmisillä on erilaisia tavoitteita. Mutta valitettavasti MITÄÄN kuvaamistasi asioista ei tapahdu (paitsi ehkä liikeratojen oppimista), ellei harjoituspaino ole riittävä, ja jos tekee virheen, jonka videolla kuvaan :) Hermotuksen kehittymistä, luiden vahvistumista, kiinteytymistä ym ajaa KAIKKIA aivan ylivoimaisesti voiman kehittyminen. Jos sitä ei aloittelijalle tule, ei tulee siis mitään edellistä. Läpikotaisin tutkittua liikuntabiologiaa, ei mielipidekysymys :) Juuri siksi tämä seikka on massivisen tärkeä. Turha työ odotettujen asioiden eteen on massiivisen turhauttavaa. Samoin harjoittelu ei saa muuten aikaan valtaosaa siitä, mitä ihmiset hakevat tai millaisia vaikutuksia sillä luvataan olevan. Siksi tämä on kriittisen tärkeää huomioida.
@Jari1973
@Jari1973 27 күн бұрын
👍
@wakeup-xh7zk
@wakeup-xh7zk 18 күн бұрын
Aloittelijat lataa niin paljon painoa, että hädintuskin saa 5 toistoa.luulevat että on voimaa, vaikka ei ole kuin sandels tölkkiä nostellut!
@timohaikarainen7615
@timohaikarainen7615 11 күн бұрын
Jotkut kyllä tekee niin, useimmat eivät, kuten videolla mainitsen :)
@mikamakela3839
@mikamakela3839 25 күн бұрын
Miten jos on vielä pituuskasvu kesken 15v-16v
@timohaikarainen7615
@timohaikarainen7615 25 күн бұрын
Täysin samat periaatteet pätevät iässä kuin iässä. Jos paino ei ole riittävä juniorilla, voima ei kehity lainkaan, ja myös terveyshyödyt ovat minimaaliset. Lisää voimaharjoittelusta, iästä ja siihen liittyvistä myyteistä voit lukea tästä blogitekstistäni. Tutkimustieto aiheen ympärillä ei ole juuri muuttunut tuosta kirjoitusajankohdasta, aihe hyvin tuttu, olen esim kouluttanut tätä asiaa kuntokeskusketjuille: th-valmennus.blogspot.com/2013/12/joulukalenteri-luukku-17-pysayttaako.html
@Aheikki
@Aheikki 19 күн бұрын
@@timohaikarainen7615 miksi tuossa sinun kirjassa ei ole taka-eikä etukyykkyä laisinkaan. Ei ohjelmissa eikä liikepankissa. Mikä tähän on syynä ? Muita hyviä jalkaliikkeirä kyllä on kuten bulgarialainen. Mutta miksi siis kyykky puuttuu ?
@kriskaja
@kriskaja 26 күн бұрын
Onko siis niin, että kun kädet on aiemman onnettomuuden myötä "eri paria" (vanha vamma, käsi katkesi kahdesta kohtaa ja luutui virhekulmaan), tulee terveessä kädessä käyttää isompaa vastusta? Yleensä kaikki suosittelevat samaa painoa tasaisen kehittymisen vuoksi huolimatta siitä, että kerron käden tilanteen. Vaan kun tuo vammakäsi ei treenaamalla tuosta saman mittaiseksi ja normaaliasentoiseksi kuntoudu eikä tule kuntoutumaan, kun luunpäät ovat päällekkäin. Olenkin itsekseni ajatellut tekeväni terveelle raajalle hallaa, kun se ei koskaan saa maksimaalista kuormitusta. Mitä itse suosittelet tällaisessa tilanteessa? Korostan, että vammakäsi ei tule enää koskaan toimimaan normaalilla tavalla.
@timohaikarainen7615
@timohaikarainen7615 25 күн бұрын
Jos kerran vamma haittaa toisen käden toimintaa palautumattomalla tavalla, silloin "ehjää" kättä ei kannata jättää täysin samalle tasolle kuin vammakättä. Muuten se taantuu voimakkaasti. Lähtökohtaisesti tämä ei ole hyvä tilanne. Muista, että tällaisia neuvoja ei voi antaa kattavasti youtubekommentin perusteella. Sinun on seurattava, aiheuttaako tämä ongelmia muuten kehoon, kipuja jumeja tms. Tässä blogi-tekstissäni runsaasti lisää aiheesta: th-valmennus.blogspot.com/2018/12/luukku-2-vamma-tai-kiputila-lihasta.html
@JK-gn5jr
@JK-gn5jr 25 күн бұрын
Aivan liikaa huutomerkkejä otsikossa, että katsoisin videota, sori.😬
Näin rakennat täydellisen selkätreenin
8:05
Pauna
Рет қаралды 24 М.
OLETKO PUNNERTANUT AINA VÄÄRIN?
7:47
Ristiote
Рет қаралды 92 М.
“Don’t stop the chances.”
00:44
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 62 МЛН
It works #beatbox #tiktok
00:34
BeatboxJCOP
Рет қаралды 41 МЛН
СИНИЙ ИНЕЙ УЖЕ ВЫШЕЛ!❄️
01:01
DO$HIK
Рет қаралды 3,3 МЛН
304 Tärkeimmät lisäravinteet ja D-vitamiinimyrkytys
29:21
Ari Miettinen
Рет қаралды 17 М.
Näin monta sarjaa pitää tehdä, että lihas kasvaa
7:57
Reino Holopainen
Рет қаралды 33 М.
Ilman tätä periaatetta lihot aina jos syöt itsesi kylläiseksi!
10:05
Timo Haikarainen
Рет қаралды 3,2 М.
Onko uudet ravintosuositukset pelkkää propagandaa?
26:40
Markus Heinonen
Рет қаралды 69 М.
IMMU & LÄÄKÄRI ATTE
52:52
IMMU
Рет қаралды 190 М.
PUTKIPÄIVYSTYS KEIKKA JA PALJONKO TIENASIN SIITÄ
25:36
M&I Kikkailee
Рет қаралды 33 М.