Γενικά εξαιρετικό κανάλι και εξαιρετική δουλειά. Αξίζει πολλή περισσότερη προβολή.
@ΠΕΡΙΕΠΙΣΤΗΜΩΝ8 күн бұрын
Ευχαριστούμε! Θα προσπαθήσουμε να ανεβάζουμε ένα βίντεο κάθε εβδομάδα.
@ΚΑΤΕΡΙΝΑΚ-η1ω9 күн бұрын
Νεο εξαιρετικό κανάλι! Καλή αρχή και καλές γιορτές!
@ΠΕΡΙΕΠΙΣΤΗΜΩΝ9 күн бұрын
Καλή χρονιά με υγεία! Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια!
@ΚώσταςΠαπαστεργίου-σ8χ22 күн бұрын
Είναι αξιέπαινη η παρουσίαση τέτοιων ωραίων θεμάτων και ευχής έργον να γοητευθούν κυρίως νέοι άνθρωποι από αυτά. Σχετικά με το παράδειγμα: Γενικώς ένα σύνολο τεσσάρων στοιχείων μπορεί να δομηθεί σε ομάδα κατά δυο διαφορετικούς τρόπους. Ο ένας είναι να γίνει ομάδα ισόμορφη προς την ομάδα Klein και ο άλλος να γίνει ομάδα ισόμορφη προς την κυκλική ομάδα υπολοίπων Ζ4. Και οι δυο Αβελιανές. Αυτό αποδεικνύεται και χωρίς το Θ. Lagrange.
@ΠΕΡΙΕΠΙΣΤΗΜΩΝ22 күн бұрын
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Πιστεύω να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.
@scientist_nick26 күн бұрын
😲
@ΠΕΡΙΕΠΙΣΤΗΜΩΝ25 күн бұрын
Ευχαριστούμε για το σχόλιο! Να προσθέσω ότι και κάθε αριθμήσιμο υποσύνολο του R είναι επίσης μη συνεκτικό. Η απόδειξη είναι ανάλογη.
@dimitrisanasto1168Ай бұрын
Οργανωμένη παρουσίαση, μπράβο σας! Είναι απολύτως θεμελιώδη για τα μαθηματικά οι εν λόγω έννοιες.
@ΠΕΡΙΕΠΙΣΤΗΜΩΝАй бұрын
Ευχαριστούμε! Θα προσπαθήσουμε να ανεβάζουμε βίντεο κάθε εβδομάδα.
@ΚώσταςΠαπαστεργίου-σ8χАй бұрын
Το διάστημα Δ δεν διευκρινίζεται αν είναι ανοικτό ή κλειστό. Αν είναι κλειστό πρέπει για τα άκρα να μιλήσουμε για πλευρικές παραγώγους όπου ισχύουν ανάλογα πράγματα. Επίσης να παρατηρήσουμε και τα εξής. Αν η παράγωγος της f στο Χο είναι 0 τότε η παράγωγος της αντιστρόφου στο f(Xo) απειρίζεται και μάλιστα θετικά αν η f είναι αύξουσα και αρνητικά αν είναι φθίνουσα. Ακόμη εκεί στα όρια τα πράγματα θα έπρεπε να είναι αναλυτικότερα.
@ΠΕΡΙΕΠΙΣΤΗΜΩΝАй бұрын
Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στα άκρα του διαστήματος. Η παράγωγος στο άκρο, αν ορίζεται, είναι η παράγωγος της συνάρτησης στο σημείο αυτό και αν είναι διάφορη του μηδενός τότε ισχύει το θεώρημα. Το θεώρημα μιλάει για σημεία στα οποία η παράγωγος είναι μη μηδενική. Άρα δεν έχει νόημα να αναφερθούμε στα σημεία που η παράγωγος είναι μηδέν. Για τα όρια που λέτε μάλλον θα αναφέρεστε στην αλλαγή από το y -> y_0 στο x -> x_0. Δείτε την πληροφορία που αναγράφεται στο “συννεφάκι” στο 3.12 περίπου.
@dimitriosapatsidis1307Ай бұрын
Επειδή η συνάρτηση f είναι γνησίως μονότονη, η αντίστροφη θα είναι συνεχής στο f(x_0). Επομένως δεν χρειάζεται η συνέχεια της f. Εκτός αν υποθέσουμε ότι η f ειναι συνεχής και 1-1 στο Δ, συνεπώς θα είναι γνησίως μονότονη.
@ΠΕΡΙΕΠΙΣΤΗΜΩΝАй бұрын
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές του θεωρήματος. Πάντα όμως σε διάστημα.
@dimitriosapatsidis1307Ай бұрын
@ΠΕΡΙΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Δεν είναι θέμα εκδοχής. Η συνέχεια της f δεν χρειάζεται αν η f είναι γνησίως μονότονη. Το πιο σημαντικό βήμα σε αυτή την απόδειξη είναι η συνέχεια της αντίστροφης.
@ΚώσταςΠαπαστεργίου-σ8χАй бұрын
Η μονοτονία της f σε ένα διάστημα δεν εξασφαλίζει τη συνέχεια ούτε της f ούτε της αντιστρόφου της. Αν αυτό συνέβαινε τότε κάθε μονότονη συνάρτηση θα ήταν συνεχής. Η συνέχεια λοιπόν της f είναι απαραίτητη.
@dimitriosapatsidis1307Ай бұрын
@ΚώσταςΠαπαστεργίου-σ8χ Θεώρημα: Αν μια συνάρτηση είναι γνησίως μονότονη και το πεδίο ορισμού της είναι διάστημα, τότε η αντίστροφη είναι συνεχής. Αυτό δεν σημαίνει ότι η f είναι συνεχής. Θα μπορούσε η f να είναι ασυνεχής σε άπειρα σημεία. Συνέπεια του παραπάνω θεωρήματος είναι η γνωστή πρόταση που λέει ότι συνεχής και ένα προς ένα συνάρτηση σε διάστημα έχει συνεχή αντίστροφη.
@ΚώσταςΠαπαστεργίου-σ8χАй бұрын
@@dimitriosapatsidis1307 Έχεις δίκαιο μου διέφυγε. Όμως για να μιλάμε για παράγωγο στο f(Xo) εν f(Δ) θα πρέπει το f(Δ) να είναι διάστημα ή τουλάχιστον το f(Xo) να είναι σημείο συσσωρεύσεως. Αυτό από που εξασφαλίζεται αν η f δεν υποτεθεί συνεχής;
@sin3divcxАй бұрын
Εξαιρετικό βίντεο! Είναι το θεώρημα που χρησιμοποιούμε στο Λύκειο για να περιγράψουμε τι είναι όριο,χωρίς τον ορισμό! Εγώ ήθελα να μας πείτε γιατί κάθε πραγματικός αριθμός είναι όριο ακολουθίας ρητών,και πώς βρίσκουμε την δεκαδική του αναπαράσταση,ειδικά αν είναι άρρητος!
@ΠΕΡΙΕΠΙΣΤΗΜΩΝАй бұрын
Ευχαριστώ για τον σχολιασμό σας! Κάθε πραγματικός αριθμός είναι όριο μιας ακολουθίας ρητών διότι το σύνολο των ρητών είναι πυκνό στο R. Το ίδιο συμβαίνει και με τους άρρητους. Δηλαδή κάθε πραγματικός είναι όριο μιας ακολουθίας άρρητων. Θα προσπαθήσω στο άμεσα μέλλον να φτιάξω βίντεο για τα πυκνά σύνολα ενός μετρικού χώρου.
@dimitrisanasto1168Ай бұрын
Γεια σας, ένα θέμα που θα με ενδιέφερε να δω είναι η σύγκλιση ακολουθίας και ένα άλλο η έννοια του supremum.
@ΠΕΡΙΕΠΙΣΤΗΜΩΝАй бұрын
Θα τα ετοιμάσουμε και θα παρουσιαστούν στο μέλλον. Υποθέτω μέσα στον Δεκέμβρη.
@ΚώσταςΠαπαστεργίου-σ8χАй бұрын
Στο 1:50-2:00 λέτε ότι το υπέρ αριθμήσιμο του (0, 1) «μας δείχνει ότι και το R ..... » Είναι λογικοφανές στην κοινή λογική. Στη θεωρία των συνόλων όμως απαιτεί απόδειξη την οποία δεν μπορούμε να την πούμε και εύκολη. Καλύτερα να πούμε ότι "με τη βοήθεια αυτού μπορούμε να αποδείξουμε...."
@ΠΕΡΙΕΠΙΣΤΗΜΩΝАй бұрын
Δεν χωρούν όλα σε ένα μικρό βίντεο. Το θεώρημα που αναφέρω αν Α \subseteq B και Α υπεραριθμήσιμο, τότε και το Β είναι υπεραριθμήσιμο έχει μεγάλη απόδειξη και δεν θα την χαρακτήριζα και εύκολη. Διδάσκεται στα μαθηματικά τμήματα και σε μαθήματα αξιωματικής θεωρίας συνόλων.
@ΚώσταςΠαπαστεργίου-σ8χАй бұрын
Ελπίζω ο σχολιασμός μου να μη θεωρηθεί κακόβουλος. Δε θα σχολίαζα κάτι τετριμμένο. Μακάρι η θεωρία των συνόλων να κινείσει το ενδιαφέρον περισσοτέρων ανθρώπων. Ευχαριστώ.@@ΠΕΡΙΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
@ΠΕΡΙΕΠΙΣΤΗΜΩΝАй бұрын
Είναι ευχάριστο που σχολιάζεται. Άλλωστε μαθηματικοί είμαστε και συζητάμε!
@mares81Ай бұрын
τελειο
@ΠΕΡΙΕΠΙΣΤΗΜΩΝАй бұрын
Ευχαριστούμε!
@ΚώσταςΠαπαστεργίου-σ8χ2 ай бұрын
Στο διάστημα 0.53-0.59 διερωτάσθε ρητορικά: «Τι είναι πληθάριθμος»; Και συνεχίζετε: «Λέμε ότι δυο σύνολα Α και Β έχουν τον ίδιο πληθάριθμο,...….». Δε λέτε όμως τι είναι ο πληθάριθμος; Ποιος είναι ο ορισμός; Υπακούουν οι πληθάριθμοι σε ανισωτικές σχέσεις όπως και οι αριθμοί; Θα έπρεπε να προηγηθεί ένα σχετικό video. Στο 2:08-2:20 λέτε ότι «επειδή Αϵ P(A) θα είναι |A|≤|P(A)|». Υπό την έννοια αυτή επειδή Rϵ {1,2,R} θα έπρεπε να είναι c=|R|≤|{1,2,R}|=3. Ευχαριστώ.
@ΠΕΡΙΕΠΙΣΤΗΜΩΝ2 ай бұрын
Ο ορισμός του πληθάριθμου δίνεται ως κλάση ισοδυναμίας σε κάποιο σύνολο συνόλων. Επειδή δεν υπάρχει το σύνολο συνόλων μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί για ποιο σύνολο συνόλων μιλάμε; Και με τα σύνολα που δεν ανήκουν στο σύνολο αυτό τι γίνεται; Γι αυτό επέλεξα να δώσω την κεντρική ιδέα του πληθαρίθμου. Για έναν πλήρη ορισμό του πληθαρίθμου μπορείτε να δείτε, για παράδειγμα, το βιβλίο Θεωρίας Συνόλων των Δ. Γεωργίου και Σ. Ηλιάδη έκδοση Τζιόλα 2017 (ή κατοπινό). Θεωρώ ότι είναι από τα κορυφαία. Όσον αφορά για το αν οι πληθάριθμοι έχουν σχέση διάταξης η απάντηση είναι ναι.
@ΠΕΡΙΕΠΙΣΤΗΜΩΝ2 ай бұрын
Έχει γίνει λάθος στην ημερομηνία κάτω από την εικόνα του Cantor. Το σωστό είναι 1845 - 1918
@ΚώσταςΠαπαστεργίου-σ8χ2 ай бұрын
Γιατί θεωρούμε συνεχή μια συνάρτηση στα μεμονωμένα σημεία της; Δηλαδή την ακολουθία των φυσικών αριθμών θα την θεωρήσουμε συνεχή συνάρτηση; Που μας εξυπηρετεί αυτό;
@ΠΕΡΙΕΠΙΣΤΗΜΩΝ2 ай бұрын
Ναι η ακολουθία των φυσικών, όπως και κάθε ακολουθία είναι συνεχής συνάρτηση. Είναι μια απλή επιβεβαίωση του ορισμού. Ακόμα και αν στον ορισμό δεν υπάρξη αναφορά για μεμονωμένα σημεία πάλι έχουμε συνέχεια στα σημεία αυτά, αφού θα πρέπει τότε ο ορισμός να δοθεί με ε και δ. Δεν υπάρχει νομίζω κάποια εξυπηρέτηση ή κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Θυμηθείτε ότι μιλάμε για σημειακή συνέχεια και όχι για ομοιόμορφη.
@ΚώσταςΠαπαστεργίου-σ8χ2 ай бұрын
Ευχαριστώ@@ΠΕΡΙΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
@ΠΕΡΙΕΠΙΣΤΗΜΩΝ2 ай бұрын
Πρέπει να δείτε και το βίντεο kzbin.info/www/bejne/oJmnhXZ7bZp1ntE
@pavlosmarkakis61542 ай бұрын
Πολύ κατατοπιστικό και συνοπτικό. Έλειπε ένα τέτοιο βίντεο από το KZbin
@ΠΕΡΙΕΠΙΣΤΗΜΩΝ2 ай бұрын
Ευχαριστούμε! Θα συνεχίσουμε να ανεβάζουμε σχετικά θέματα.