Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Çotanak fertil ve dap kesinlikle şubat'tan sonra mı atacağız. Doğru mu anladım? Teşekkürler...
@mustafa-zor2 күн бұрын
@@huseyinsoy6489 içinde azot olan gübreler (çotanak fertil, DAP vs)bitkilerin uyanma zamanı olan ilkbahardan önce atıldığında, bitkide su yürümesini teşvik ettiğinden oluşabilecek zirai donlardan bitki aşırı derecede zarar görür, doğru anlamışsınız.
@huseyinsoy64892 күн бұрын
@mustafa-zor teşekkürler
@CanSaka-542 күн бұрын
Mustafa abi tahlilim tsp ve kirec cikti ben bugün itibariyle yani 2 aralik 2024 gunu tsp yi attim kireci de ocagın 15 veya 20 si gibi atmayi düşünüyorum bi sıkıntı olur mu kirec de
@mustafa-zor2 күн бұрын
@@CanSaka-54 tsp mutlaka gömülerek kullanılır. İkisinin tavsiyesinde önce kireç atılmalı, iki aya kadar zaman geçmeli, sonra da tsp atılmalı.
@erkancumhur72653 күн бұрын
Abı donum de neakdar alıyorsun bu 1 nci sorum. Ikıncı sorum kirec kasım aralık gıbı atılıo kış lık gubreyı kıraclemeden en zaman sonra atmalıyıx
@mustafa-zor3 күн бұрын
@@erkancumhur7265 bahçesine göre 100 kg aldığımda var 300 de. Kireç ile kışlık gübrede ideal olan önce kireç atıp bir yıl sonra kışlık gübre atmaktır. Zorunluluk halinde önce kireç atılmalı, ortalama 2 aya yakın zaman sonra da kışlık gübre atılmalı. Fındık toplandıktan sonra hemen kireç, kasım-aralık gibi de kışlık gübre atılabilir.
@svardar416 күн бұрын
Hocam iyi günler toprak analizi sonuçları çıktı sizinle paylasmak yorumlarınızı almak istiyorum. Size nasıl ulaşabilirim
Mustafa bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim ama lütfen cevap verin artık. Bulunduğumuz bölgede kalsiyum oksit yazan tarım kireci bulmak mümkün değil. Bu sebepten inşaat kireci ile kalsiyum karbonat yazan tarım kirecini karıştırarak kullanmak istiyorum. Olurmu?
@mustafa-zor6 күн бұрын
Ben bu soruya cevap verdiğimi hatırlıyorum, hakkınız kalmasın, kusura bakmayın, bu iki kireç karıştırılıp atılmazlar. Karıştıkları oranda inşaat kireci ve kalsiyum karbonatlı kireçler ayrı ayrı tepki gösterirler. Karbonatlı olan çok çok yavaş asitliği düzeltir, çoğu zaman yapısından dolayı düzeltemez de. O yüzden hiç karışım yapmadan inşaat kirecini direk uygulayın veya 200 lük - 400 lük sıvı ilaçlama motoru varsa onlarla sıvı kireç uygulaması yapmak en uygunu.
Mustafa bey kalsiyum oksiti toprağa karıştırmazsak ph seviyesini yükseltebilirmiyiz? Yani sadece yüzeyden atıp geçsek ne kadar etki eder ? Ocak bası ne kadar atmalıyız?
@mustafa-zor8 күн бұрын
@@KirazliTarim orjinal kalsiyum oksit, granül tipte (tanecikli, gübre gibi) olup çuval içinde ayrıca naylon içerisine koyulmuştur ve hava ile temasta kimyasal özelliğini kaybetmeye başlar. Bunun hemen toprağa gömülmesi gerekir. Ocak başı atılacak miktar diğer tarım kirecinin tavsiye miktarının yarısıdır. Bu miktar ancak toprak tahlili ile anlaşılabilmektedir.
@KirazliTarim8 күн бұрын
@mustafa-zor hocam benim kanalımda videolar kısmında kireci attım sizin tarifinizdeki kireci aldım ve attım. 3 gün sonra üzerine ocak başı 30 kg hayvan gübresi attım ve komple çapa motoru ile çapa yaptım Fakat bi arkadaşım yağmur öncesi direk toprağın üzerine serpip geçti üzerine de ertesi gün yağmur yağdı sizce faydasını ne kadar görmüştür tekrar yeniden kireç atmalımı ?
@mustafa-zor8 күн бұрын
@@KirazliTarim O arkadaş bir yıl bekleyip tahlille pH ını tekrar ölçüp ona göre kararını vermeli, bu sene artık kireç atmasın artık.
@KirazliTarim8 күн бұрын
@mustafa-zor geçen yıl tahlil yaptırdık Ph. 4.80. Orta asit Tuz. 0. Yok Kireç. 0. Az kireçli İşba. 55. Killi tınlı O. Madde. 2,05. Orta Azot. 0,10. Noksan Fosfor. 26,5. Yeterli Potasyum. 52,5. Az Kalsiyum. 786. Az Magnezyum. 70. Az Demir. 67. Yeterli Bakır. 0,84. Yeterli Çinko. 1.07. Az Mangan. 23,5. Yeterli
@KirazliTarim8 күн бұрын
@mustafa-zor bu tahlile göre sizin tavsiyeniz nedir Ocak başına 3 kg barkisan Kalsiyum oksit yüzeye atıldı 20 gün önce Aralık sonunda topraktan 15.15.15.me yada süper cotanak atmayı düşünüyoruz birde bordo bulamaci atacağız bahçede likenlesme var yerde yoğun yosun var
@huseyinsoy64899 күн бұрын
Ünye ve fatsa'yı alt üst ettim bir türlü tarif ettiğiniz gerçek tarım kirecini bulamadım. Ben de son çare olarak; 10 torbanın 7'si inşaat kireci, 3'ü kalsiyum karbonat olmak üzere karıştırarak atıyorum. İnşallah doğru bir uygulama yapıyorumdur. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim...
@mustafa-zor9 күн бұрын
@@huseyinsoy6489 sadece inşaat kirecini atabilirsiniz. 200 lük, 400 lük ilaçlama makineniz varsa sıvı tarım kirecini uygulamak daha mantıklı.
@mustafaozcan793811 күн бұрын
Hocam onemli bir soru bir ziraat mühendisi amarikadaki bir araştırmada fosforun kasim aralik ayiinda atilmainin toprakda bazi iyo lari bagladiginin tesbit edildigini soyledi katılırmisiniz
@mustafa-zor11 күн бұрын
@@mustafaozcan7938 ucu açık birşey olmuş dediği. Hangi iyonları mesela? Eksikliği veya fazlalığında diğer iyonlarda etkilenme olacaktır ama araştırmanın metnini görmek lazım.
@orhansulak501012 күн бұрын
Üstat akıllı kürek ile kireç atılabilir mi?denediniz mi?
@mustafa-zor12 күн бұрын
@@orhansulak5010 atılmaz, kireç serpilerek geniş alanlara atılır, akıllı kürekle sadece attığımız. yerin toprak yapısı değişir.
@ademkaratas26112 күн бұрын
Sayın hocam, verdiğiniz bilgiler gerçekten çok değerli, tüm çiftçilerin bence bu konuda bilgi sahibi olması gerekiyor. Benim size sormak istediğim kendi bahçeniz kaç rakım yüksekliğe sahip, ayrıca toprak analizi yaptırmadan su yapısı, bitkilerin yapısı gibi örneklerden toprağın yapısını kısmi de olsa tahmin edebilir miyiz.
@mustafa-zor12 күн бұрын
@@ademkaratas261 benim çalıştığım araziler denize yakın, 100-200 m. arası yerler. Kar yeterince yağmadığından da her yıl verimde geri gidiyoruz. Analiz yapmadan sadece toprağın yapısını, killi, kumlu, humuslu diyeceğimiz özelliklerini şeklen anlayabiliriz. Killi, cilim denilen kırmızı yapılı, su geçirgenliği az olan topraklarda organik maddenin az olduğunu anlayabiliriz. Kimyasal madde eksikliği için dıştan bakarak herhangi bir şey anlayamıyoruz.
@sezreguler508913 күн бұрын
Findiga nisanda 21 atilirmi
@mustafa-zor13 күн бұрын
@@sezreguler5089 toprak pH derecesi (tahlile göre öğrenilir) 7 nın üzerinde ise atılır. Toprak asit karakterde ise 7 nın altında 26 CAN atılır, ilk atılış zamanları mart başıdır.Bahçenize yakın bir yerde tahlil yaptıran varsa pH ına bakıp ön fikir edinebilirsiniz.
@sinanaknc437413 күн бұрын
Hocam hasat zamanı dal üzerinden toplama yaparken bazen karanfillerede zarar veriyoruz ve kopuyor, bir sonraki hasata kadar aynı yerden karanfil çıkar mı?
@mustafa-zor13 күн бұрын
@@sinanaknc4374 çıkmaz, yılda bir defa aynı yerden karanfil çıkar.
@sinanaknc437413 күн бұрын
@@mustafa-zor teşekkürler hocam
@Brk-47315 күн бұрын
selamun aleyküm, ben tarım kooperatifine danıştığımda tarım kireci olarak dolomitli kireç önermişlerdi, bu kireç hakkındaki düşünceniz nedir üstadım. Birde granür kireç var onun hakkında da bilgi verirseniz sevinirim.
@mustafa-zor15 күн бұрын
@@Brk-473 granül kireç kalsiyum oksit olanı, bunu bulursanız alıp atın, toz kireçte kalsiyumun yanında magnezyum varsa dolomit oluyor, içerik değişse de etki değişmiyor, üzerinde kalsiyum karbonat yazıyor ve ben bunu yine tavsiye edemiyorum.
@omerkasap62815 күн бұрын
Müdürüm sahneye çıktın nihayet devamını dilerim
@hkmtock342415 күн бұрын
Hocam kolay gelsin . Bu güzel budama eğitimi için teşekkürler. İYİKİ varsinız . Saygılar.
@Naneciossman15 күн бұрын
Mustafa hocam biririci yıl budama yaparken sağa veya sola bakan göz üzerinden mi yoksa ocağın dış tarafına bakan göz üzerinden mi kesim yapmamız gerekiyor.
@mustafa-zor15 күн бұрын
dış tarafı
@yukselkulak2813 күн бұрын
Mustafa bey kolay gelsin .sağolun.bir Dr gidin nefesiniz sıkışıyor.
@raufrauf567916 күн бұрын
ALLAH RAZI OLSUN SİZDƏN GÖZƏL VİDYODU 🤲👍🙏
@metinozturk385916 күн бұрын
Merhaba hocam, az da olsa Yomra türü fidanlari nereden temin edebiliriz ve onları nasıl dikeriz? Şimdiden teşekkürler.
@mustafa-zor16 күн бұрын
@@metinozturk3859 ben Giresun Görele'deyim. Bana en yakın Espiye Soğukpınar Köyü'nde satanlar var. İnternetten satış yapanları (Facebook, sahibinden.com) takip edebilirsiniz.
@ayhanozdemir496316 күн бұрын
Kolay gelsin elinize ağzınıza sağlık hocam. Tesekkurler
@mtkpln5516 күн бұрын
Kolay gelsin hocam
@CanSaka-5416 күн бұрын
Mustafa abi ben sakaryadan yaziyorum ekim ayında detaylı toprak tahlili yaptırdım ph degeri 4,36 çıkıyor kuvvetli asit yazıyor organik madde degeri 3,54 orta yazıyor kirec oranıda 0,32 dediginiz kirec bizim burda tarim kredide var bilgi verirseniz cok mutlu olurum toprak tahlili yaptirdigim yer bizim burda ziraat mühendisi kendisi defalarca bilgi almak icin aradim ama donus olmadi tahlinini yaptirdigim bahcem 500 ocak saygılar
@mustafa-zor16 күн бұрын
@@CanSaka-54 pH bayağı düşük, tarım kredideki kirecin çuvalında kalsiyum oksit yazıyorsa, ocak başı 7 kg, bilhassa gömerek kullanın, saçmayın, etkisi görülmez. Kalsiyum karbonat yazıyorsa almaya değmez inşaat kireci alıp aynı miktarda kullanın. Bunu da imkan varsa toprağa karıştırmak en iyisi. Sıvı tarım kireci kullanmak isterseniz, aldığınız yere de danışıp 100 litreye 12,5 litre katıp (pH 4,36 ya göre) ocak başı takriben 2 litre gelecek şekilde, ilaçlama motoruyla, toprak içine şişleme aparatıyla vererek olmazsa toprak yüzeyine serperek kullanın.
@svardar4120 күн бұрын
Hocam tsp gübresi ocak başına takriben ne kadar verilmeli? Marmara Bölgesi
@mustafa-zor20 күн бұрын
@@svardar41 bizde,Karadeniz bölgesinde, toprak tahlili sonuçlarına göre, ortalama, ocakbaşı atılan TSP gübresi 0,5 - 1 kg arası çıkıyor. Bunu, toprak tahlilinizi görmeden, tavsiye etmemiz mümkün olmuyor.
@sinanaknc437421 күн бұрын
Hocam leonardit ve npk gübresini aynı anda toprakla karıştırsam olur mu?analizde ikisi önerildi işçilikten kaçmak için beraber uygulasam olur mu
@mustafa-zor21 күн бұрын
@@sinanaknc4374 olur
@sinanaknc437420 күн бұрын
@@mustafa-zor hocam son olarak kireç ile leonarditi beraber atsam olur mu
@mustafa-zor18 күн бұрын
@@sinanaknc4374 ben olsam yerim büyükse ikisini bir atardım, sıkıntı olmazdı ama yerim küçükse önce kireci atar toprağı rahatlatır sonra leonarditi atardım
@sinanaknc437418 күн бұрын
@@mustafa-zor anladım saolun hocam
@huseyinsoy648921 күн бұрын
Allah razı olsun
@djjdkdkhsjsjdk708722 күн бұрын
Hocam ocaklara direk sıvı kalsiyum oksiti verrsek uygun olur mu teşekkür ederim
@mustafa-zor22 күн бұрын
@@djjdkdkhsjsjdk7087 sıvı kireçten bahsediyorsanız en iyisi toprak içine, olmazsa toprak yüzeyine serperek kullanın
@mustafabesli559622 күн бұрын
Hocam TSP gübre yapılan tahlil neticesine göre atılması gerekir dediniz. Yaptırdığım tahlilde ekim ayında dönümüne 53 kg olmak üzere Çotanak fertil 20-12-15 atılması gerektiği önerilmektedir. şimdi tereddüt ettiğim TSP mi yoksa çotanak fertilmi atmalıyım şimdiden teşekkür ederim.
@mustafa-zor22 күн бұрын
@@mustafabesli5596 20-12-15 deki 12 rakamı TSP nin benzeridir. TSP deki %42-44 lük oran %12 ye düşmüştür. TSP her yıl atılmaz, atıldığı yıl ortalama 4 yıllık doz aynı anda verilmiş olur. 20-12-15 tavsiyesine uyabilirsiniz. İçerisinde dörtte bir oranında TSP olduğunu düşünebilirsiniz.
@huseyinsoy648922 күн бұрын
Maalesef tahlil yaptırdığımız labaratuvar böyle bir ayrım yapmadan "tarım kireci" diye yazıyor.
@huseyinsoy648922 күн бұрын
Hocam çok teşekkür ederim. Fakat ziraat odası özellikle belirtiyor "inşaat kireci kılcal kökleri yakar" diye. Tarım kirecinde de karbonat veya oksit ayrımını yapmıyor. Bende onlara inanıp dekara 600 kg. Tarım kireci attım. Nimsan sanırım karbonat olanı. Nasıl duzeltebilirim? Teşekkürler...
@mustafa-zor22 күн бұрын
@@huseyinsoy6489 bu oran çok çok yüksek, 350 kg üstü tavsiye edilen miktar bir dahaki yıl atılır. Toprağınızın pH oranını bilmiyorum ama bunun telafisi ancak aşırı yağışlarla olur diye düşünüyorum. İnşallah bahçe düz değil meyillidir.
@huseyinsoy648922 күн бұрын
@mustafa-zor raporda ph 4.98 çıkmış. Maalesef bahçe düz sayılacak kadar az meyilli. Tek avantaj serperek iz dusumune attım. Toprağa karistirmadim. Tekrar kalsiyum oksit veya inşaat kireci atsam olurmu?
@mustafa-zor22 күн бұрын
@@huseyinsoy6489 artık bir şey atmayın. Organik gübre, yanmış hayvan gübresi veya leonardit kullanabilirsiniz.
@sinanaknc437423 күн бұрын
Hocam bizleri bilgilendirdiğiniz için Allah razı olsun...Toprak analizi yaptırdım ph 5,10 dekara 32 kilo fosfor onerıyor, bunun için tsp aldım ve öneride 350 kilo kireç atmamı tavsiye ediyor.Sımdı ben hıcbirini atmadım zaman ve sıralama konusunda bana yardımcı olabilir misiniz bunlar ne zaman atmalıyım?Son olarak saturasyon 58 cıktı killi ve tınlı organik madde ise 2,58 sizce toprağım fındık üretimi için kaliteli mi veya 10 uzerınden kaç puan verirdiniz teşekkür ederim
@mustafa-zor23 күн бұрын
@@sinanaknc4374 pH 5,10 olması kötü, sıvı tarım kirecini 100 litre suya 12,5 litre dozunda, ocakbaşı takriben 2 litre olarak kullanabilirsiniz. Bunu toprak içine, ilaçlama makinesi ile, şişleme aparatı ile verebilirsiniz. Bunu bulamazsanız inşaat kirecini ocakbaşı en fazla 7 kg'a kadar atabilirsiniz (pH 5.10 olduğundan). Bu sulandırılıp atılmaz, motorda tıkanma yapar. Bahçenin her yerine kar yağmış gibi atabilirsiniz. Sıvı veya toz kireç atınca 2 aya yakın beklemek lazım ki kışlık gübreyi de (TSP) gömerek atalım. Saturasyon 58 de toprağımız yanmış hayvan gübresi ister. Dönüme 2 tona kadar atabiliriz. Bulamazsanız ocakbaşı 2 kg dan az olmamak üzere leonardit kullanabilirsiniz. Bu pH da puan 6 ama pH ,6 ya yaklaşırsa puan 8
@sinanaknc437423 күн бұрын
@mustafa-zor Kasım sonu kireci atıp şubat başı tsp atsam olur mu hocam? Cevapladığınız için çok teşekkür ederim hocam Allah razı olsun
@mustafa-zor22 күн бұрын
@@sinanaknc4374 şimdi kireç ocak ortası TSP olabilir, gecikirse atmayın çünkü bahar gübrelerinin çoğunda bitkinin yıllık ihtiyacı kadar kışlık gübre oluyor. TSP yi bir yıl sonraki sonbahara erteleriz o zaman.
@sinanaknc437422 күн бұрын
@@mustafa-zor teşekkürler hocam
@raufrauf567927 күн бұрын
HOCAM 2. 3 .4. YAŞ FINDIQ BUDAMASI VİDYOLAR CƏKSƏZ SEVİNƏRDİK AZƏRBAYCANDAN SALAMLAR 👏👍🙏
@mustafa-zor27 күн бұрын
@@raufrauf5679 benim bahçede yok ama rastlarsam çekerim.
@yahya545428 күн бұрын
Merhabalar hocam kolay gelsin topraga atacagimiz gubrelerde kis gubresi veya yaz gubresi diye farkedermi mesela npk gubreyi hem kis ayinda hemde bitkilerin uyandigi mayis ayi gibi atabilirmiyiz yada kisaca yilda kac kez uygulamak gerekir
@mustafa-zor28 күн бұрын
@@yahya5454 kışlık gübrede sadece fosfor (P) vardır. Erimesi çok geçtir, 4 yıllık ihtiyaç kışın 1 seferde verilebilir. Muhakkak gömülerek toprak içine verilir. NPK daki P harfi de kışlık gübredir. Ama N harfi olan azot, kışın verilemeyeceğinden, dallarda canlanma, su yürümesini teşvik edeceğinden soğukta bitkiye zarar verir. Kışın azotlu (N) gübre kullanılmaz. NPK lı gübreler mart başı veya ortası, bitki canlanırken verilir. İçinde fosfor (P) olduğundan bu da gömülmelidir, eriyip toprağın derinliklerine karışmazlar.
@yahya545428 күн бұрын
@mustafa-zor tesekkurler
@yahya545423 күн бұрын
Hocam ben birsey daha sormak istiyorum size bu yil hem cotonak fertil hemde mayis basi gibi 26 azot atmayi dusunuyorum miktar olarak ne kadar atmak gerekir ocak basina tesekkurler
@mustafa-zor18 күн бұрын
@@yahya5454 çotanak fertil veya 26 CAN da, benim yakınımdaki topraklarda eksikliğe göre atılan miktar 0,750 - 1 kg arası çıkıyor. Tahlil yaptırabilirseniz sizin için eksikliği görüp atmak daha uygun olacaktır.
@serkanmsrc565910 күн бұрын
Hocam ben 18 /46 güpre gömdüm Ocak başına yarım kilo 11 ayda
@hkmtock342429 күн бұрын
Hocam bu guzel paylaşimıniz için teşekkürler.
@cengizbodur8868Ай бұрын
Hocam elinize sağlık 2023 kasımda diktiğimiz fındığı nezaman toprak izasından keseceğiz yeşekkür ederim hocam
@mustafa-zorАй бұрын
@@cengizbodur8868 2023 de dikildiyse 2. martta yani 2025 in mart ayında kesilecek. Yalnız ben toprak hizasından değil 1. veya 2. göz hizasından kesiyorum.
@cengizbodur8868Ай бұрын
@ eyvallah hocam çok teşekkür ederim
@cengizbodur8868Ай бұрын
Hocam affınıza sığınarak bir sorum olacak benim bahçenin tahlilde ph 5.8 çıktı ocak başı nekadar kireç atmam lazım teşekkür ederim
@mustafa-zorАй бұрын
@@cengizbodur8868 sıvı kireç atın, 100 litre suya 5 litre karıştırın atın, etkisini görürsünüz
@harunerdem999Ай бұрын
Yanlış anladımmı acaba. 2023 sonbaharda dikilen tüplü fidan 2024 mart başında etrafından sürgün oluşturmuş?
@mustafa-zorАй бұрын
@@harunerdem999 evet
@nihatozdenboyaustas9188Ай бұрын
Üstat ağzına sağlık güzel bilgiler Bu gübreleri sıvı besleme olarak yaprak ve topraktan versek nasıl olur.
@mustafa-zorАй бұрын
@@nihatozdenboyaustas9188 fındık bitkisi, topraktan, azar azar ama devamlı gelen bitki besin elementlerini seviyor. Toprak asitliği yüksek olunca bu sefer sıvı gübrelere ağırlık veriyoruz. Dediğiniz gibi bunu sıvı gübrelerle karşılama imkanı olsa da biz fındığı, kendi sevdiği şekilde, topraktan besliyoruz. Sıvılar ani ve kısa süreli etkili oluyorlar.
@cengizbodur8868Ай бұрын
Hocam ağzınıza sağlık diğer bir videonuzda önce inşaat kireci son çare tarım kireci diyorsunuz kafam karıştı
@mustafa-zorАй бұрын
@@cengizbodur8868 kalsiyum oksit olan tarım kirecini piyasada bulmak zor, piyasaya kalsiyum karbonat olan tarım kireci hakim ama bu da toprak asitliğini gidermede yetersiz. Oksitli olanı bulamazsak inşaat kireci daha ideal. Şimdi sıvı tarım kireci çıktı, bir nevi inşaat kireci benzeri, ben bu sene onu kullanacağım.
@NaneciossmanАй бұрын
Bu kürekler iş görür hocam. Video için,emekleriniz için teşekkürler.
@NaneciossmanАй бұрын
Dal üzerinde budamalara başlamak icin zaman uygun mu Mustafa hocam.Bir de killi toprak bir bahcemiz var dallar kalınlaşmıyor yan dal az.Nasıl gelişim sağlayabiliriz.
@mustafa-zorАй бұрын
@@Naneciossman dal üzerinde budama için vakit artık uygun. Killi toprağı ıslah etmenin en iyi yolu, bol yanmış hayvan gübresi kullanımıdır. Hazır olarak satılan leonardit de aynı işi görür.
@NaneciossmanАй бұрын
@@mustafa-zor Yanmış olmasa da yıllarca hayvan gubresi atıldı hocam.Bir yere kadar gelişti ama bir yere kadar.Bahçe biraz da düz top sahası gibi.Taban suyu vb. etkenlerde gelişimi etkiler mi acaba.
@mustafa-zorАй бұрын
@@Naneciossmanyanmamış hayvan gübresi toprağın azotunu bağlar, boy uzamaları yavaşlar. Taban suyu varsa kanal açmak mecburidir. Kuruma görülür.
@NaneciossmanАй бұрын
@@mustafa-zor Hocam bilgilerinizden faydalanıyoruz.Ve uyguluyoruz.Sürekli yeni bir şey ler öğreniyoruz.Allah razı olsun.
@KocaAli54Ай бұрын
Ben bu sene kışlık gübreyi böyle gömdüm. Ayakla bastırmayı unutmamalı. Kazma ile gömmeye göre daha kolay ve hızlı oldu.
@hatibogluyoresel7549Ай бұрын
Abi orjinalini kullanmak hiz getirir. Bu biraz yorar bizi
@mustafa-zorАй бұрын
@@hatibogluyoresel7549 Ekim 2024 itibarıyla en ucuz gübre atma küreği 5.000 lira civarında geziyor, bu fiyatı veremeyenler için bu pratik bir yöntem.
@ziyakucuk4082Ай бұрын
👍
@metinozturk3859Ай бұрын
Merhaba Mustafa bey, elimde bir miktar 20.20.20 yaprak gubresi var. Bunu ne zaman uygulayabilirim. Toprakda ph, fosfor, potasyum dusuk, organik madde yuksek.
@mustafa-zorАй бұрын
@@metinozturk3859 yaprak gübreleri en güzel, baharda yaprak büyümesi bittiğinde, yaprak tam açtığında çalışır, bekleyin derim. Toprak pH ı düşükse şimdiden sıvı kireç uygulaması yapabilirsiniz. O normale gelirse fosfor, potasyum normale gelir.
@NaneciossmanАй бұрын
Mustafa hocam hayırlı akşamlar,farklı bir konuda bir şey danışacaktım hocam.Fındık bahcelerinde malum ısırgan olabiliyor,bazı bahcelerde hiç olmazken bazı bahcelerde ısırgandan ot dahi görünmüyor.Isırgan oluş nedenleri nelerdir,Toprak asitlik seviyesi etkenmidir,hayvan gübresi veya ısırgan tohumunun her yere dağılması hangisi daha çok etki eder, nasıl azaltabiliriz veya tamamen bitirebiliriz.İlaç atsak buna pek sıcak bakmıyorum,malum ilacın pekcok zararları da mevcut diye biliyorum.Şimdilik yıl icinde ısırganlar büyüdükçe tırpan vuruyorum.Size göre en zararsız ve kesin sonuç alınabilecek bir yomtem var mı.Şimdiden cevabınız için tesekkür ediyorun.Hayırlı akşamlar.
@mustafa-zorАй бұрын
@@Naneciossman yanmamış hayvan gübresi ile tohumları taşınıyor. Elle söküldüğünde, toprakta kalan köklerin her boğumunda, bunlarda yeniden yeşerme yerleri mevcut. Asitlik seviyesi bunlarda pek etkili değil. En etkili yöntem bir seneye mahsus ot ilacı atmaktır.
@NaneciossmanАй бұрын
@@mustafa-zorMustafa hocam dediginiz gibi gübre kaynaklı da oluyor,lakin yıllardır hic hayvan gubresi yüzü gormemiş bahcalerde de yogun sekilde olabiliyor.Yıl içinde tohumlanmadan sık sık bir kaç kez tırpan vursak faydası olur mu diye düşünmüstüm,hatta bir kac gün önce el tırpanı ile bir bahceyi temizledim.O zaman dediginiz gibi bir kereye mahsus veya bitene kadar ot ilacı uygulama yapacağız.Bahcede hayvan otlaması veya otlamaması da bir avamtaj veya dezavantajmıdır,ısırgan veya fındık için.Yine soru oldu hocam kusura bakmayın.😂
@osmanozdemir1852Ай бұрын
Değerli hocam bahçedeki ocak iz düşümüne bırakılan filiz veya diyer materyaller toprağı düzenlermi nemli tutması bakımından kireç yerine geçermi❤
@mustafa-zorАй бұрын
@@osmanozdemir1852 bunlar çürürse organik madde olur, kirecin yaptığıyla hiç benzerlik taşımaz. Kireç, toprağın asitliğini giderir, organik maddeyi de bir nevi bitki köklerinin rahat ettiği bir ortam olarak düşünün.
@osmanozdemir1852Ай бұрын
@@mustafa-zor teşekkür ederim Sayın hocam
@osmanozdemir1852Ай бұрын
Kalsiyum oksit olan kireçten piyasada zor buluyoruz inşaat kireci uygun olurmu
@mustafa-zor6 күн бұрын
@@osmanozdemir1852 olur
@mustafabesli5596Ай бұрын
Hocam merhaba kirecin gömülmesi gerekli dediniz Yağmurdan önce atsam geçerlimidir şimdiden teşekkür ederim
@mustafa-zorАй бұрын
@@mustafabesli5596 yağmurla eriyip içeri tam nüfus etmiyor, atıp üzerinden pat patla geçmek, kazma veya belle toprağa karıştırmak lazım, asitlik toprağın içinde olduğundan onu içeriden değiştirmek lazım geliyor. Toz atamazsanız sıvı kireci toprak içine, o da olmadı yüzeye serperek verebilirsiniz.
@Ahmetkrc55Ай бұрын
Yaprak dökümü beklenmelimi kök sürgününden dikim yapmak için
@mustafa-zorАй бұрын
@@Ahmetkrc55 hafif dökülsün, sonbahar belirtileri görülsün dikimler başlar. Bizde şu an yapılabilir.
@Ahmetkrc55Ай бұрын
@@mustafa-zor samsunda bende bugün başladım hocam, dökülme çok yok ama ne yazıkki yıllık izin sürecinden dolayı bugün başladım
@salimeren486111 күн бұрын
Mustafa bey hayırlı günler. Tüplü fidanları da bir yıl sonra mart ayında kesmelimiyiz.
@osmanozdemir1852Ай бұрын
Değerli hocam kolay gelsin, leonardit kireç yerine geçermi toprak düzenleyici olması bakımından teşekkür ederim
@mustafa-zorАй бұрын
@@osmanozdemir1852 kireç yerine geçmez, onun benzerini yanmış hayvan gübresi olarak düşünün
@osmanozdemir1852Ай бұрын
@@mustafa-zor teşekkür ederim kolay gelsin sayın hocam
@salimeren4861Ай бұрын
sayın hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. toprağımın ph değeri 5.4. analiz yaptırdığım yer hangi rireci atacağımız konusunda bilgi vermedi. sadece tarım kireci atacaksınız dedi. bir kaç yıldır kalsyum karbonat içirikli üzerinde tarım kireci yazan kireci attım. hiçbir değişiklik olmadı. kalsyum oksit gübreyi de piyasada bulamıyorum. piyasada sıvı kireçler var Calsimag, Krexpress vb. bunları kullansak ph ı yükseltirmi. Saygılar.
@mustafa-zorАй бұрын
@@salimeren4861 dediğiniz sıvı kireçten, 100 litreye 12,5 litre dozunda, toprak içine şişleme aparatı ile vererek, olmazsa toprak yüzeyine ocak başı takriben 2 litre civarı serperek kullanırsanız pH da düzelme olacaktır.
@@mustafabesli5596 kalsiyum sülfattan kasıt alçıtaşı ise kullanılmaz, üzerinde kalsiyum sülfat yazan kalsiyum oksit-kükürt karışımı kireç veya gübre olarak satılan piyasadaki ürünlerde, toprak asitliğini hem düşüren hem de yükselten iki madde var ki bu nasıl bir etki yapıyor bunu ben de bilmiyorum. Kafanız karıştıysa sıvı kireçten şaşmayın. Toprak tahlili yaptırıp kireç ihtiyacı olup olmadığını da öğrenebilirsiniz.
@mustafabesli5596Ай бұрын
Hocam toprak tahlili neticesinde son baharda çotanak fertil önerildi ben tsp gübresi atabilirmiyim
@mustafa-zorАй бұрын
@@mustafabesli5596 sonbaharda Çotanak Fertil atılmaz, mart başında atılır, şimdi TSP atılır.