selamun aleykum hocam öncelikle Allah razı olsun.benim kendi çapımda bir katkım olsun istedim.gök kapılarının açılıp kapı kapı olması na benzer bir olgu ya riyazüs salihinde rastladım.faziletler bahsinde öğle namazının sünneti ile ilgili konuda 1120.hadiste peygamber efendimizin(S.A.V) şöyle söylediği rivayet ediliyor.."Bu vakit gök kapılarının açıldığı bir zamandır.O saatte iyi bir amelimin Allah'ın huzuruna çıkmasını isterim"......bu hadiste de ayette ki fütühat ve ebvab ifadeleri geçiyor...selamun aleykum
@mehmetanul78712 жыл бұрын
Mrb. Hocam videolarınızı ilgi ile takip ediyor ve çokça da faydalanıyoruZ!.. Allah rzı olsun!... Bu dersteki yorumlarınızın birinde şöyle bir şey dediniz: "O gün erkek egemen toplum hakim olduğu için kevaib kelimesi iri göğüslü kadın eş olarak anlaşılmış ve bu durum su götürür"!... Bu anlayış yani erkek egemen bir toplum, o günkü insanların yanlış kabulleri midi? Yoksa Allahın muradı mıdır?.. Yada şöyle soraym: Sizce Allahın muradı, erkek egemen bir toplumun hilafına, kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olduğu bir toplum yaratmak mıdır!..
@zeynepk.41604 жыл бұрын
Hocam Allah razı olsun🌸
@zeynepk.41604 жыл бұрын
Hem arapça derslerinizden hem bu derslerden çok istifade ediyoruz.
@tekellum4 жыл бұрын
Teşekkürler Zeynep Hanım. Allah muvaffakiyetler versin. :)
@IbrahmKDemr4 жыл бұрын
İrab bilgisi de olsa çok daha faydalı olacağını düşünüyorum
@mehmetbilalanl64463 жыл бұрын
Hocam afınıza sığınarak sormak istiyorum.. "Kevaib" kelimesi hakkında yaptığınız yorum ışığında, kur'anın bir çok ayetinde erkeklere mükafat olarak sunulan eşler, huriler, vs. (mesela şu an aklıma gelen rahman suresinde "hurun maksuratun") gibi anlamları yorumları sorgulamamız gerekir mi acaba?.
@tekellum3 жыл бұрын
Mehmet Bey, İnsan yorumları sorguya açıktır. İslam dininde sanılanın aksine kutsal kişiler ve azizler de yoktur. Herkes kendi çağının çocuğudur ve yaptıkları yorumlar kendi çağlarına ait anlayış düzeyini ve yer yer bakış hatalarını yansıtır. Ben içinde kadın geçtiği söylenen her ayeti kadınsız bir yorumla anlamak gerektiğini düşünmüyorum. Bu ayeti böyle yorumlamamızın nedeni Kuran'ın genelinde var olan uslup ve nezaket yaklaşımının yanı sıra dil açısından da mevcut yorumların tenkide açık olmasıydı. Sağlam olduğunu düşündüğünüz karinelerle daha başka yorumlanmış ayetler hakkında da görüş bildirmekte sakınca yoktur. Dünyada bizler cevaplara değil kanaatlere sahibiz. Yaşadığımız evren bizim sınav alanımızdır. Evrenin, zamanın ve aklın bize gösterdikleriyle okuduklarımızı anlamlandırmaya çalışıyoruz. Dünyada şehvet-ahirette şehvet konulu benzetmelerimizde bol miktarda yanılma payımız vardır. İçimizde oraları gören yok sonuçta...
@mehmetbilalanl64463 жыл бұрын
@@tekellum Hocam Allah sizden razı olsun. Daha önce Arapça dersler konusunda istifade ettiğimiz gibi şimdi de kuran defteri derslerinde de çokça istifade ediyoruz.. Bazı konulardaki farklı düşünmemiz, sizi sevmemize ve size dua etmemize mani değil!… Allah’a emanet olunuz!.. Yasin suresinin devamını heyecanla bekliyoruz.
@mehmetbilalanl64463 жыл бұрын
@@tekellum Hocam Allah sizden razı olsun. Daha önce Arapça dersler konusunda istifade ettiğimiz gibi şimdi de kuran defteri derslerinde de çokça istifade ediyoruz.. Bazı konulardaki farklı düşünmemiz, sizi sevmemize ve size dua etmemize mani değil!… Yasin suresinin devamını heyecanla bekliyoruz. Allah’a emanet olunuz!..
@semadonmez72774 жыл бұрын
Hocam merhaba ben Arapça derslerinizi takip ediyorum. Önceden AÖF için başka bir yerden takip ediyordum. Sormayı istediğim bir şey var. Fiil cümlenin başında ise 3.tekil şahıs olarak başlanır devamında özne kimse ona göre fiil çekimi yapılır diye öğrenmiştim. 2.cilt 8.dersteki anlatım başka diyor. Bu konuda yardım rica edecektim.
@tekellum4 жыл бұрын
Sema Hanım, Sorularınızı ilgili dersin altına ve ilgili dakika ve saniyeyi söyleyerek sormanız hem işimizi kolaylaştırır hem de başka istifade edecekler için kaynak teşkil eder. Fiil 3. tekil şahıs olarak söylenir gibi bir bilgiyi kafamda bir yere oturtamadım. Fiil cümlelerinde fiil kimin işlediği bir fiilse ona göre çekilir. Bu durumda da fail fiilin içinde zikredilmiş olur. Sadece Arapça'da failin iki kere zikredilmesi yasak olduğundan, eğer fail fiilin dışında isim olarak zikredilecekse, fiilin içinde zikredilmez. Mesela Zehebû (Gittiler) dediğimizde fail fiilin sonundaki Vav'dır ki (Hum) zamirini temsil eder. Eğer "Öğrenciler gittiler" demek istiyorsak: Zehebû et-tullabu demeyiz: Zehebe et-tullabu deriz. Çünkü ilk haliyle hem vav hem de tullab aynı faili temsil eder ve iki kez söylenmiş olur. Kast ettiğiniz bu olsa gerektir. Yine zehebne et-talibatu yerine Zehebet-it-talibatu deriz. Zehebet'in sonundaki TE zamir değildir. Dişilik TE sidir. İnşallah sorunuzu anlamış ve anlaşılmayan yeri aydınlatmışımdır.
@rumeysaaksoy8254 жыл бұрын
Selamun Aleyküm hocam.Arapca derslerinizle inşallah Arapça'yı öğrenmeye çalışıyorum. Henüz 1. ciltteyim. Bu çalışmalarınızı hangi seviyeye geldiğimde izlemeliyim veya şimdiden mi izleyerek kendimi geliştirmeliyim ?
@tekellum4 жыл бұрын
Aleyküm selam, Rumeysa Hanım. Bu tamamen size bağlı. Eğer dinlediğinizde yararlanıyorsanız dinleyin. Ağır geliyorsa erteleyin. Şahsen ben daha Arapça öğrenmeden önce de hatta çocuk yaşlarda bile bu tarz anlatımlara kulak kabartıyordum...
@rumeysaaksoy8254 жыл бұрын
@@tekellum Söylediklerinizi dikkate alıcam hocam. Allah sizden razı olsun.🤲
@Nefes-ne7wq4 жыл бұрын
Emsile bina gibi dersleriniz de var mı ?
@tekellum4 жыл бұрын
Klasik medrese kitaplarını maalesef henüz işlemedik bu kanalda Hatice Hanım.