#1519

  Рет қаралды 17,259

De Nieuwe Wereld TV

De Nieuwe Wereld TV

Күн бұрын

Martin Sommer in gesprek met Hoogleraar Geschiedenis en Theorie van de Biografie Hans Renders, over activistische, politieke tendensen op de universiteiten en over zijn eigen vakgebied dat onder druk staat: de biografie.
Bronnen en links bij deze uitzending:
- De persoonlijke site van Hans Renders: hansrendersarchive.org/
- Biografie Theo van Doesburg: www.debezigebij.nl/boek/ik-st...
- 'Het universum van Willem Frederik Hermans': www.deharmonie.nl/titel/unive...
- De column van Max Pam (Paywall): www.volkskrant.nl/columns-opi...
- Ad verbrugge in gesprek met Piet Emmer: • #369: 'Racisme-debat v...
- Een eerder gesprek met Hans Renders: • #732: 'De biografie is...
--
Steun De Nieuwe Wereld. Word patroon op petjeaf.com/denieuwewereld of doneer op NL61 RABO 0357 5828 61 t.n.v. Stichting De Nieuwe Wereld.
Alvast bedankt.
--
0:00 Intro
0:15 Hans Renders in vogelvlucht
3:01 Wat is er in godsnaam aan de hand met de universiteit?
5:17 Militante 'internationals' en angstcultuur
12:11 Antisemitische sentimenten
20:17 Letterfaculteiten als activistische, politieke instituten
22:40 Snikken over Churchill en andere aanklachten
29:27 Ideologische strijd: biografie of 'Life-writing'?
38:14 Een cursus omgaan met narcistische leidinggevenden
54:43 Valorisatie, impact en afvinklijstjes
58:06 Het einde van het Biografie Instituut?
--
De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk en Marlies Dekkers.
De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met de Filosofische School Nederland.
Onze website: denieuwewereld.tv/
DNW heeft ook een Substack. Meld je hier aan: denieuwewereld.substack.com/

Пікірлер: 157
@DeNieuweWereldTV
@DeNieuweWereldTV 2 ай бұрын
Welkom in de commentaarsectie bij deze uitzending. Voor bronnen en links, zie de beschrijving onder de video. Vond u dit een interessant gesprek? Steun ons dan en word patroon op petjeaf.com/denieuwewereld.
@lucabrasi8609
@lucabrasi8609 2 ай бұрын
Wat een buitengewoon interessante gast weer. Deze man geeft wat mij betreft echt een hele griezelige inkijk in de hedendaagse universiteiten in Nederland. De hoeveelheid buitenlandse studenten ontwortelt de universiteit niet alleen van de regio, maar de onwetenschappelijke methodes die zij meebrengen hollen het academisch onderwijs uit. Waarom horen we onze minister van Onderwijs hierover niet de noodklok luiden?! Wie staat toe dat dit zo doorgaat?
@Annemiek_Yoga
@Annemiek_Yoga 2 ай бұрын
ja hooor ... onwetenschappelijke methodes en daarna gaan ze voor ASML werken , onderzoek doen voor de ESA , of werken voor h NASA , etc Jij bent weer zo eentje vh CIDI die de domme blanke op wil zetten tegen de bruine ander.
@gitaar335
@gitaar335 2 ай бұрын
Kan Martin Sommer zijn gasten wat meer laten uitpraten en minder inbreken in diens betoog.
@mathieudanielpolak
@mathieudanielpolak 2 ай бұрын
Als ik docent was geweest en ontslagen zou zijn geworden omdat ik te weinig vrouwelijke impressionisten in de les had behandeld, had ik een rechtszaak begonnen en voor honderd procent zeker nog gewonnen ook. Niet gedacht dat een Universiteit en een gekkenhuis Synoniemen waren
@Jannette-mw7fg
@Jannette-mw7fg 2 ай бұрын
Naïef om te denken dat je zou winnen...Je hoorde toch wat de advocaat zei?
@derkkeijzer6874
@derkkeijzer6874 2 ай бұрын
@mathieu, u raakt daar een van de punten van het kernprobleem, waardoor we zo zelfdestructief zijn geworden. De nieuwe kamervoorzitter gaat nu aangifte doen van de ordeverstoringen in de Tweede Kamer en in het gebouw. Justitie inschakelen is nou net wat alleen tot nu toe vooral de activistische minderheden doen, die de zwijgende meerderheid zowel in eigen groep als daarbuiten, met hun intimiderende protesten op het morele vlak, doen zwijgen en passief doen blijven, met hetzelfde resultaat dus als Poetin lukt met enorme repressie. Er is een te kleine moedige groep die weerstand biedt maar daar een nare tol voor betaalt. Is dat niet bizar? De activistische minderheden rennen wel naar directies etc en justitie, bij het minste of geringste dat hen levens zuurstof geeft. De mars door de instituten die activistische neo marxistische minderheden al met succes hebben voltooid en hun bestaan, met steeds weer andere waanvoorstellingen via demoniseringen van hun tegenstanders, zin moet blijven geven. Subsidies en giften hangen daar ook wel vanaf. Van belang is zichzelf in de media te houden. Bij die klimaat acties weten de radicalen brave oudere burgers op te hitsen, die zich de strijders voor hun nageslacht voelen, door die arme politiemensen aan hen een breuk te laten sjouwen. Ondertussen die geen tijd hebben om voor inbraken, overlast e.a. voor gewone burgers in gewone wijken te komen. Net als bij die decennia verpeste intocht van Sinterklaas, dat door bussen met lieden uit de randstad zoveel politie inzet vergde alsof het een risicovolle voetbalwedstrijd was. Het lijkt ook met die klimaatprotesten een wedstrijd te worden wie van de deelnemers het nieuws halen, met een foto van hen in krant of op schermen als trofee voor henzelf en hun nageslacht. Als dat mijn familie zou zijn zou ik mij kapot ervoor schamen. Zodra grotere groepen de wet overtreden wordt daar niets of nauwelijks wat mee gedaan. Wel bij een enkele individu. Totale rechtsongelijkheid.
@orlandofurioso357
@orlandofurioso357 2 ай бұрын
Goede aflevering: Hans is een intelligente en interessante man. Hij is een zelfstandig denker en durft kritiek te leveren. Hij is eigenzinnig en daar houd ik van.
@orlandofurioso357
@orlandofurioso357 2 ай бұрын
Dus Hermans had (zoals altijd) gelijk. Het is toch heel gek dat studenten zouden mogen bepalen hoe een curriculum eruit ziet en nog gekker is dat docenten zich laten intimideren middels angst.
@sit-insforsithis1568
@sit-insforsithis1568 2 ай бұрын
Welke Hermans ?
@user-hh3vd8th3y
@user-hh3vd8th3y 2 ай бұрын
​@@sit-insforsithis1568het gaat over uni Groningen en over literatuur. Hij wordt in de reacties de grootste Nederlandse schrijver genoemd (niet mee eens). Dan is het natuurlijk WF Hermans. Hoop niet dat je zit te trollen.
@sit-insforsithis1568
@sit-insforsithis1568 2 ай бұрын
@@user-hh3vd8th3y had ik nog niet van gehoord, thanks ! 🙏 ik ben niet zo van de Nederlandse literatuur
@margreetdoodeman1441
@margreetdoodeman1441 2 ай бұрын
@@sit-insforsithis1568 ben je dan heel jong? Het ging altijd over de grote drie waar WF er dus een van was. Als ik tussen die drie moet kiezen is het voor mij Mulisch omdat hij een draai aan de werkelijkheid geeft die geloofwaardig is maar je weet dat hij fabuleert en dat vind ik genieten. Zoals Philip Roth dat kan doen. Moet toch even toevoegen dat in die tijd van de " grote drie" de erboven uitstekende grande dame niet werd genoemd: Hella Haasse. Tot zover mijn spreekbeurt.
@sit-insforsithis1568
@sit-insforsithis1568 2 ай бұрын
@@margreetdoodeman1441 ik ben net 30, mulisch ken ik natuurlijk wel maar bedankt voor je spreekbeurt
@andrerijkee9893
@andrerijkee9893 2 ай бұрын
Ik heb niet gestudeerd maar wat voel ik me een wijze man.
@derkkeijzer6874
@derkkeijzer6874 2 ай бұрын
Met gezond verstand kom je door het ganse land, als variatie op het gezegde met de hoed in de hand komt men...Gezond verstand en hoog opgeleid zijn helaas geen synoniemen.
@RosaVlinder1961
@RosaVlinder1961 2 ай бұрын
Pedagogisch opvoeden.... Blijft voor mij een basis voor "ik, mijn" gevoel waar een ander wat mee moet. Ik voel me gekwetst, ik voel me niet veilig, ik...ik...ik... en de ander heeft aan te passen. Wat een bizarre wereld. Dank voor dit gesprek. 💐
@HubertLR
@HubertLR 2 ай бұрын
Met andere woorden en kort door de bocht: hier wordt door Hans Renders de persoonlijke ervaringen met de gevolgen van "the long march" beschreven. Bret Weinstein, Peterson en talloze anderen kunnen er ook over meepraten. Gelukkig voor Hans Renders heeft hij zich, dankzij een goede advocaat, uit de strop kunnen bevrijden voor die werd aangetrokken. Anderen waren niet zo gelukkig.
@guusbakker2856
@guusbakker2856 2 ай бұрын
Ik ben al een tijdje van de universiteit af en ik ben echt geschokt (maar dan echt) over de waanzin die in onze letteren faculteiten is geslopen in de afgelopen decennia. Ik herken dat verhaal over de macht van de klagende studenten onder het mom van sociale veiligheid heel goed. Ik heb ongeveer precies zulke verhalen gehoord van verschillende docenten en professoren in Amsterdam.
@hansjansen1319
@hansjansen1319 2 ай бұрын
Een heel vervelend interview door dat degene die het interview leidt een positie inneemt als interviewer en meent vanuit die rol maar kan interrumperen wanneer hij wil. Terwijl de opdracht zou moeten zijn: een gesprek. Wij menen dat Hans veel te vertellen heeft waarin hij telkens op een vervelende manier( de interviewer wil zijn rol houden) wordt onderbroken.
@derkkeijzer6874
@derkkeijzer6874 2 ай бұрын
De heer van Bemmel heeft het natuurlijke talent die balans te houden tussen gastheer, bevrager en een interessant gesprek. De heer van Baardewijk ook, maar afhankelijk of hij zelf over het onderwerp zelf een stevige en afwijkende positie heeft ingenomen. Dan wordt het een twistgesprek. Wellicht onder invloed van hoe zijn dag of recente dagen zijn verlopen.
@gitmoholliday5764
@gitmoholliday5764 2 ай бұрын
net als in 1933 wanneer angst / groepsdruk de rede vertrapt.
@Danilo44
@Danilo44 2 ай бұрын
Dat was in de jaren 1920 al zo
@derkkeijzer6874
@derkkeijzer6874 2 ай бұрын
Mee eens. Het blijft eng hoe een luidruchtige minderheid met intimiderende hoogst negatieve etiketten, die de integriteit van anderen daarmee naar beneden trappen, een zwijgende meerderheid zolang kunnen gijzelen. Een beproefde methode, die altijd volgers genereert die zich bij de zelfbenoemde moreel verhevenen willen voegen.
@Annemiek_Yoga
@Annemiek_Yoga 2 ай бұрын
je bedoelt de haat (angst) tegen moslims , asielzoekers, kleurlingen , anti-zionisten die door rechts en links wordt aangewakkerd. Als je dat bedoelt dan heb je helemaal gelijk en is idd net weer als 1933 maar dan met andere groepen als mikpunt ...
@b25671
@b25671 2 ай бұрын
Man, laat de gast uitspreken... jezus.
@reinierbakels3990
@reinierbakels3990 2 ай бұрын
Er moet nog maar eens hard worden gewerkt aan "de theorie van de universiteit". Wettelijk is een universiteit een instelling van wetenschappelijk onderwijs. Onderwijs betekent dat je een vak leert - en niet alleen wat sommige mensen daar toevallig van vinden. Er kunnen wel verschillende opvattingen zijn, maar die moeten dan allemaal genoemd worden. Wetenschap betekent dat er geen plaats is voor meningen. Volgens de gangbare opvattingen over wetenschapsfilosofie doen wetenschappers uitspraken die in beginsel gecontroleerd kunnen worden. Juist hoeven ze niet per se te zijn. Er is echter geen hoger gezag dat bepaalt wat de juiste opvatting is: dat moeten de geleerden onderling uitmaken. Academische vrijheid leeft in Nederland niet zo, en staat ook maar verstopt in een gewone wet, maar is voor Duitsers een fundamenteel grondrecht, want die hebben ervaring met de nazi's die bepaalden wat "correcte" wetenschap (en kunst) was. Maar zo'n Gaza-kwestie vraagt toch bij uitstek om een mening? Jazeker, maar dat is geen wetenschap, en dat hoort dus niet thuis in de eigenlijke wetenschap. Van een hoogleraar moet dan ook niet verlangd worden dat hij zich beperkt tot "correcte" opvattingen. Die moet de studenten juist een breed overzicht geven van gangbare opvattingen, zodat zij zelf gewapend zijn voor een discussie. De Gaza-kwestie is bij uitstek een voorbeeld. De HAMAS Palestijnen zijn een bedreiging voor het voortbestaan van de staat Israël, maar de Israëli lijken wel uit op de vernietiging van de Palestijnen. Eigenlijk is het absurd dat een universiteit verwacht wordt een positie in te nemen. Juristen hebben ervaring met zulke materie op een iets minder gevoelig terrein. Ik kreeg voor een bepaalde casus de opdracht om aan te tonen dat de ene partij gelijk had, en vervolgens de opdracht aan te tonen dat de andere partij gelijk had. Er wordt vaak beweerd dat wetenschap niet waardevrij kan zijn. Ik denk dat dat een andere manier is om te zeggen dat de wetenschap niet over waarden kan oordelen, dus dat dat in een ander kader moet gebeuren.
@treomobiel
@treomobiel 2 ай бұрын
Elke mening wordt gevormd door ingewonnen informatie. Al vele tientallen jaren hebben de zionisten de propagandaMachine onder controle. 😮😮
@Annemiek_Yoga
@Annemiek_Yoga 2 ай бұрын
Wat er gedacht en gezegd mag worden op een universiteit wordt al heel lang bepaald door de pro-israel lobby (deze lobby is ook goed vertegenwoordigd bij de Nieuwe Wereld) . De genocide op het palestijnse volk dat via de sociale media (want de andere media zijn corrupt) laat het ware gezicht zien van Israel.een apartheidsstaat dat moordt en moordt met goedkuering van de wereld. De studenten hebben tonen karaketr door zich uit te spreken. De Nieuwe Wereld de meningsvrijheid onderdrukken en kritiek op israel als anti-semitisch bestempelen. en jij trapt daar in
@a.v.5078
@a.v.5078 2 ай бұрын
Martin Sommer, als je het niet meer bij kan benen... Gewoon de gast uit laten praten en dan later je interview terug luisteren... Wellicht begint het dan te dagen...
@raphaelklijn6358
@raphaelklijn6358 2 ай бұрын
Graag een iets duidelijkere introductie van de gast (ik vond het een wat warrige opsomming), en eerst even het doel/thema van het gesprek aangeven i.p.v. direct in een bepaalde geschiedenis in te duiken.
@nicodedeugd6895
@nicodedeugd6895 2 ай бұрын
Sommer, laat je gast nou eens keer UITPRATEN!!
@cd4676
@cd4676 2 ай бұрын
Dank je.wel nieuwe wereld, waar gaat deze wereld naar toe ,ben blij dat ik oud ben arme kinderen die nog in deze wereld die mooi is MAAR die met gekken moeten we leven
@Isa-jr9en
@Isa-jr9en 2 ай бұрын
Studenten zijn er om te leren, niet om de docenten de les te spellen!
@tomvanaarle2622
@tomvanaarle2622 2 ай бұрын
"lezen"
@renecammeraat6043
@renecammeraat6043 2 ай бұрын
wow wat goed dit zeg !!!!! dankjewel voor dit gesprek en deze kennisuitwisseling !
@azijnseikert1918
@azijnseikert1918 2 ай бұрын
Mooi verhaal. Nooit gedacht dat zo n saai onderwerp nog boeiende gesprekken op kon leveren.
@proinsiasbaiceir6580
@proinsiasbaiceir6580 2 ай бұрын
Interessant, maar moeizaam gesprek. Sommer is te aanwezig en Renders heeft wel erg veel woorden nodig om zijn verhaal te doen. Ik miste als laatste onderdeel de vraag: Hoe komen we uit deze benarde situatie?
@derkkeijzer6874
@derkkeijzer6874 2 ай бұрын
Waarschijnlijk niet meer, tot de grote collectieve knelpunten leiden naar een implosie. Het bevret van onvermogen, om die aan te pakken en dat zelf gesaboteerd is door oerdom beleid, er een vacuüm ontstaan is waarin al wat in VS speelt met andere geschiedenis, hier naartoe gekopieerd wordt, via alle mondiale netwerken, die de somewheres niet hebben.
@janmetdekorteachternaam5719
@janmetdekorteachternaam5719 2 ай бұрын
Heb er persoonlijk nooit last van en alsdan laat ik van me horen heel makkelijk
@hansrodewijk9239
@hansrodewijk9239 2 ай бұрын
Onderwerp is heel goed. De kern van het interview is: Wat is de betekenis van integere wetenschap voor de Nederlandse maatschappij?
@orlandofurioso357
@orlandofurioso357 2 ай бұрын
11e minuut: we weten dit al langer: het debat ofwel de discussie is verdwenen. Ik heb overigens twee boeken van Hans Renders: Verijdelde dromen (1989) en een boek over Barbarber. Wellicht dat ik het boek over Hermans zal aanschaffen. Hermans is naar mijn idee toch een van de grootste Nederlandse schrijvers sinds W.O. II.
@Kaassap
@Kaassap 2 ай бұрын
Super spannend gesprek
@erikahenze-uh1gj
@erikahenze-uh1gj 2 ай бұрын
Super gesprek. Ik ga DNW steeds meer waarderen ❤
@ollie708
@ollie708 2 ай бұрын
Dus geen promotie voor de promovendus!? Net als in een eerder gesprek gaat Sommer niet duidelijk in met voor de hand liggende vragen over de promvendus cq vragen over Arib.
@antonpavlovitsj
@antonpavlovitsj 2 ай бұрын
wat een warrig gesprek.
@arnoldvankampen3672
@arnoldvankampen3672 2 ай бұрын
Toch interessant: Iets hoeft niet an sich belangrijk te zijn, als je het maar met zijn allen belangrijk maakt. Dat geeft hoop voor als we straks als doorgeautomatiseerde nutteloze eters niet meer weten waar te zoeken naar wat er nog toe doet...
@randeraad
@randeraad 2 ай бұрын
Sorry ik ben niet zwart maar ik vond dit een prima gast!
@bertramgrummels6499
@bertramgrummels6499 2 ай бұрын
Wetenschappelijk onderwijs zou zaken van alle kanten moeten kunnen belichten, iig onderzoeken. Kun je dit niet, dan hoor je er als student niet thuis. Onderzoek is met name ergens instappen zonder oordeel vooraf. Zorgwekkend dat veel studenten die niet 'woke' zijn, maar willen beargumenteren, dit nu niet meer voldoende meekrijgen. Wat vindt de minister van onderwijs hiervan? Is hij hiermee bezig?
@vandeberg649
@vandeberg649 2 ай бұрын
Dat we dat onderdeel overslaan is een offertje voor onze prachtige multiculturele samenleving! 🎉🎉
@Miriewoud
@Miriewoud 2 ай бұрын
Vroeger hadden we thuis maar een telefoon, terwijl je tegenwoordig steeds vaker hoort dat men elkaar minder verstaat.
@diogenes2590
@diogenes2590 2 ай бұрын
Onderwijs over Holocaust, Goelags, Killing Fields, Armeense Genocide, totalitarisme, nazisme, communisme en islam, en over ook het Militair Industrieel, Digitaal en Financieel Complex, en over uiteraard ook Woke, dat recent opgekomen opinie-totalitarisme, lijkt mij allemaal heel erg nuttig, want zeer actueel, voor jongelui zo rond de twintig, op de universiteit.
@tomvanaarle2622
@tomvanaarle2622 2 ай бұрын
Vertel eens. Wat is woke?
@diogenes2590
@diogenes2590 2 ай бұрын
@@tomvanaarle2622 Woke is een middel ter ondermijning van de moderne westerse samenleving. En de groeten verder aan Gramsci, Horkheimer, Ignatiev, Butler & Co.
@tomvanaarle2622
@tomvanaarle2622 2 ай бұрын
@@diogenes2590 Met andere woorden je hebt geen flauw idee maar papagaait wat vaag sociale media gereutel.
@diogenes2590
@diogenes2590 2 ай бұрын
@@tomvanaarle2622 Over woke: "Het is de verborgen agenda van een fanatieke extreemlinkse minderheid die haar radicale recepten verpakt in misleidend taalgebruik, een moreel superieure pose en een uitgebreid arsenaal van repressie tegen andersdenkenden." Paul Boonefaes, Zwijg! Waarom woke niet deugt, p. 56.
@diogenes2590
@diogenes2590 2 ай бұрын
@@tomvanaarle2622 Over woke: "Het is de verborgen agenda van een fanatieke extreemlinkse minderheid die haar radicale recepten verpakt in misleidend taalgebruik, een moreel superieure pose en een uitgebreid arsenaal van repressie tegen andersdenkenden." Paul Boonefaes, Zwijg! Waarom woke niet deugt, p. 56.
@emilegeorge6225
@emilegeorge6225 2 ай бұрын
Mooi onderwerp maar de interviewer vertraagt en lijkt zelf moeite te hebben met het geheel te volgen waar de gast en de luisteraar al lang 3 stappen verder zijn.
@petervandenengel1208
@petervandenengel1208 2 ай бұрын
39:41 De VS is een typische leescultuur. Dus door de schaal vsn het aantal inwoners bepaald, verdient men veel eerder geld door een boek te schrijven. Hetgeen dan ook (micro) specialisten creeert. Heel eenvoudig: de economische wet van de grote getallen.
@maarl78
@maarl78 2 ай бұрын
M.i. gaat het hier (ook) om onderwijsbestuurders met slappe knieën
@JanLion-zb1bd
@JanLion-zb1bd 2 ай бұрын
Oplossing heel simpel: stuur die internationale studenten van de commissie terug naar huis. (dat onderbreken door Sommer is inderdaad storend. Temeer omdat zijn gesprekspartner hele goede dingen te vertellen heeft)
@stoltmain123
@stoltmain123 2 ай бұрын
Waneer Karel van wolferen een keer aan tafel samen met Maarten van rossem haha dat wordt vuurwerk en veel kijkers.
@derkkeijzer6874
@derkkeijzer6874 2 ай бұрын
Daar zijn andere platformen voor opgericht.
@erikahenze-uh1gj
@erikahenze-uh1gj 2 ай бұрын
Karel wil alleen aan tafel met mensen die t met m eens zijn.
@peterjdereus2179
@peterjdereus2179 2 ай бұрын
Misschien moet het collegegeld voor sommige studies fors omhoog (de verhalen over onveiligheid van studenten komen nogal onvolwassen over) en moet dat geld worden ingezet voor betere MBO-opleidingen (die zinvolle dingen doen voor het land).
@casperd8804
@casperd8804 2 ай бұрын
Beangstigend, deze angstcultuur in het onderwijs. Zo krijg je zonder geweld mensen in 1 richting.
@jonaswhale6451
@jonaswhale6451 2 ай бұрын
Mindcontrol in optima forma
@Ia-mes_Aqrabdabra
@Ia-mes_Aqrabdabra 2 ай бұрын
"Nederlanders" zijn hittites uit Canaan. De vlucht route en namen : Duitsland Chatti Chatten Hessen Katz Chattian. Hatti Hattussa in oud Turkije Hittites in Canaan. Esau+ heth. Afrikanen die wit werden door ziekte leviticus en rood door Esau. En in Europa een nephilim neanderthaler hebben geneukt. Gevallen engel + Cain. Nadat na de Slag bij Leipzig (1813) het Koninkrijk Westfalen was opgeheven, keerde Willem, door het volk enthousiast begroet, terug in Kassel. Hij schafte alle napoleontische hervormingen af, zo radicaal dat het leek alsof het land nooit bezet was geweest; zelfs gedurende de bezetting gemaakte promoties en degradaties werden ongedaan gemaakt. Het Congres van Wenen weigerde in 1815 aan zijn wens als Koning der Chatten erkend te worden tegemoet te komen. Omdat hij de groothertogelijke titel afwees, bleef hij de sinds de val van het Heilige Roomse Rijk betekenisloos geworden titel van keurvorst voeren, nu weliswaar met het predicaat Koninklijke Hoogheid.
@jccusell
@jccusell 2 ай бұрын
....met dreiging van geweld
@yvonnedefockert3461
@yvonnedefockert3461 2 ай бұрын
Interessant! Wordt vervolgd?
@albertarnswald
@albertarnswald 2 ай бұрын
Belangrijk gesprek. En toch voel ik een heel klein beetje begrip voor en tolerantie van de steeds grotere woke-intolerantie. Jordan Peterson heeft een haarscherpe analyse van het enorme gevaar dat is ontstaan. Want als dit nog maar het begin is, waar stevenen we dan op af? Dank in ieder geval voor deze open dialoog.
@theregent3397
@theregent3397 2 ай бұрын
Het is onderdeel van de culturele revolutie
@Miriewoud
@Miriewoud 2 ай бұрын
In hoeverre worden de huidige woorden als: kosmopoliet, intercultureel en globalisme, als spiegels van een identiteit die aan een kant van het totaal gaat staan, gebruikt? Een gevolg van cultuur eigenschap van een nationalistisch, patriottische, protectionistische, xenofobe mentaliteit, die populistisch wordt gepropageerd door belanghebbenden?
@lekkerkoffie8605
@lekkerkoffie8605 2 ай бұрын
Een tweesplitsing bedoel je? Je schrijft onduidelijk.
@RosaVlinder1961
@RosaVlinder1961 2 ай бұрын
Eerder een tekort aan acceptatie van verschil van mening en ervaring.
@Miriewoud
@Miriewoud 2 ай бұрын
De vraag blijft, hoe transparant de invloed is, over de bepalingen, die binnen de getolereerde invloedssfeer, het algemene narratief van tegenstellingen, blijvend aansturen.@@RosaVlinder1961
@derkkeijzer6874
@derkkeijzer6874 2 ай бұрын
Hier geldt de vraag niet, kip of ei. De weerstand van de disproportioneel dominant geworden links politiek correcte kerk, met alle hallucinante uitwassen, die miljoenen min of meer passieve burgers, niet voor mogelijk hielden. De morele degen vormde het succesvolle wapen en zichzelf als het licht der wereld beschouwend zoals dogmatische gelovigen van religies neigen te doen. Dat niets met de klassieke sociaal democratie en christdndemocratie heeft te maken en de broedkamer geworden zijn, na decennia funeste invloed van de linkse kerk en nog, van de nu versnelde weerstand tegen het neo marxisme. Via stembus enkel nog, maar weg gestoten van het zogenaamde redelijke midden, die hun aloude achterban compleet links lieten liggen. Je kunt die kiezers lang een worst voorhouden dat het gecorrigeerd wordt, maar niet altijd. De linkse kerk zelf populisme belichaamt met een sterk polariserende dogmatiek en nu schrikt van wat zij gebaard hebben.
@andredejong7100
@andredejong7100 2 ай бұрын
Mooi gesprek met een lekker eigenwijs randje van zowel gast als interviewer! Toch had ik graag wat meer context gekregen bij de holocaust casus aan de RUG. Een uiterst dubieuze ontwikkeling wat mij betreft. (Buitenlandse) studenten die blijkbaar het curriculum voorschrijven dan wel in hoge mate beïnvloeden... Wie zijn deze lieden? En hoe groot is deze groep? En in welke umwelt begeven zij zich? Is er een connectie met bijvoorbeeld een politieke groepering dan wel NGO's?? En vindt dit op veel universiteiten plaats? Of is het nog erger? Vindt deze beïnvloeding ook elders plaats? Bij de instituten en/of in lagen van de bureaucratie? Relevante en urgente vragen lijkt me. Dat tijden veranderen is een gegeven waar we ons allen toe dienen te verhouden. En geschiedenis en de kijk daarop en de interpretatie daarvan is en was altijd aan verandering onderhevig. Dat is niet het probleem. Maar als het wordt afgedwongen door intimiderende factoren (en wordt gehonoreerd door laffe bureaucraten) en bovendien(!) zonder noemenswaardige discussie wordt geïmplementeerd dan zijn we in troebel water terecht gekomen... En zolang de intimiderende factoren gehonoreerd worden zal de neiging deze praktijken voort te zetten alleen maar groter worden. Geef ze een vinger.... En zo sluipen en rommelen we langzaam richting het totalitairisme...
@Annemiek_Yoga
@Annemiek_Yoga 2 ай бұрын
En het CIDI en de israel-lobby intimideren onze politici, programma-makers en krijgen wij niets meer te horen en te zien over de uitmoording vh palestijnse volk dat nu al 75 jaar lijdt onder bezetting,
@user-vk6dg6mc3b
@user-vk6dg6mc3b 2 ай бұрын
Mss nuttig om te vermelden ivm met Sir Winston Churchills rol mbt India en genoemde hongersnood: Shashi Tharoor, Inglorious Empire. What the British did to India (2016), zie met name p.149 - 162
@derkkeijzer6874
@derkkeijzer6874 2 ай бұрын
De hele geschiedenis sinds de mensheid vaste woonplekken gingen bewonen hangt aan elkaar van oorlog en verwoesting en mensonterende toestanden. Er zijn momenteel daardoor al zoveel onschuldige slachtoffers. Autochtone Europese burgers waren en zijn, zie Oekraïne en nog vrij recent Hitler en Stalin, ook slachtoffer. De Romeinse, Ottomaanse, Spaanse, Franse en Duitse expansie oorlogen woedden hier volop met giga veel onschuldige slachtoffers. Niet via democratie gevoerd, maar door een kleine elite aan de macht, met honger naar meer gebied en macht. Gaan Europese autochtonen de ellende van hen zelf, hun voorouders daardoor blijven afrekenen? Wie van buiten Europa hier naartoe kwam deed dat niet uit liefde voor het land en cultuur en kunst, maar om dat zij als calculerende burgers, wat in de mensheid gebakken zit, economisch en sociaal, een beter bestaan te krijgen en dat ook voor hun nageslacht. Dat is al geen bron voor cohesie. Vervolgens wil men bij de huidige autochtonen afrekenen waar zij in hun beleving slachtoffer van zijn of hun voorouders . Voor zover dat om geld compensatie gaat, er staan geen geldboompjes naar mijn weten op het Binnenhof. Dat geld is belastinggeld van alle belastingbetalers. Het lijkt wel of dit steeds meer een ruif wordt voor alles en iedereen die daar belang bij hebben. De zeer terechte zaken als Groningen niet meegerekend. De grote groep schadeclaims lukken nog wel, zij het laat en traag, maar al die individuele slachtoffers van wanbeleid bij overheden en semi overheden staan in de kou en die groep is vrees ik groter. Eigenlijk gaat er van alles mis bij alles wat met belastinggeld functioneert. Zakelijke partijen zonder belastingsteun verdwijnen vroeg of laat vanzelf bij mismanagement, of worden overgenomen.
@kaliber73
@kaliber73 2 ай бұрын
Die Welle…
@petervandenengel1208
@petervandenengel1208 2 ай бұрын
33:40 Het gesprek dwaalt af van het oorspronkelijke probleem, waarbij er ideologische bezwaren werden opgevoerd tegen de politieke stellingname van personen uit de geschiedenis (hun biografie was de verwoording daarvan, als abstract gegeven) en wat daar een oplossing van suggereert te zijn. Door het voortaan vooral over de psychologie van dergelijke figuren te hebben, waar men zich in kan verplaatsen (life-writing). Het gaat over twee verschillende onderwerpen. Het een is het ander niet. Dan zou biografie onderwerp moeten worden van de studie psychologie. En niet perse die van geschiedenis. Dus waar wil men iets over leren? Dat is een vraag die bij studenten neergelegd kan worden.
@hgbekker
@hgbekker 2 ай бұрын
Ik hoop dat de komende regering per direct de volgende maatregelen treft: 1) een verplichting tot het hanteren van Nederlands als voertaal. 2) een forse korting op de financiering van alle alpha en gamma faculteiten. 3) een numerus fixus op alle alpha en gamma opleidingen. Alleen zo kun je de rot stoppen.
@petervandenengel1208
@petervandenengel1208 2 ай бұрын
16:50 Hier moeten twee zaken duidelijk van elkaar gescheiden worden. 1 - De actuele culturele aanleiding in zich te willen gaan verzetten komt zelden of nooit uit het verleden voort. Maar uit de actualiteit. De VS is altijd een tamelijk macho of patriarchale cultuur geweest. Waar het neo liberalisme bovendien hoogtij viert. Waardoor iedereen die zich daar het slachtoffer van voelt in opstand komt. * Het is dus vrijwel onmogelijk om iets te bestrijden wat weliswaar zwakke of valse argumenten voert, wanneer de actualiteit als achtergrond op andere gronden verwerpelijk blijft. 2 - De methode van life-writing gaat om een ideologische dwaling. Omdat de cultureel politieke toestand zoals die in het verleden bestond, NOOIT precies dezelfde is als die in de huidige tijd. Men verwart het feit dat bepaalde emoties als constante wel terug kunnen keren. Maar dat die uitsluitend tegen de achtergrond van de huidige tijd begrepen kunnen worden/ en niet tegen die van het verleden. Oftewel, waar heeft u het over? Druk u duidelijk uit in termen van huidige problemen die ervaren worden. Want anders kunnen we daar nooit iets aan veranderen
@TJ-vl1ff
@TJ-vl1ff 2 ай бұрын
Nee dank je
@koen8185
@koen8185 2 ай бұрын
Oef , alle vorige 8 á 9 reacties verwijderd... ? 🤭
@ferdirosa7547
@ferdirosa7547 2 ай бұрын
De waarheid mag niet gezegd worden. Opdonderen met woke.
@RosaVlinder1961
@RosaVlinder1961 2 ай бұрын
Zo gaat dat dus 😉😀
@Jannette-mw7fg
@Jannette-mw7fg 2 ай бұрын
Big Brother is watching You {tube}...
@hirdooooo
@hirdooooo 2 ай бұрын
KZbin pleegt veel censuur.
@user-hh3vd8th3y
@user-hh3vd8th3y 2 ай бұрын
Mijn ervaring: je kan niet altijd alle reacties zien. Het helpt als je bovenin op 'nieuwste' drukt. Hopelijk kan je dit wel zien.😊
@arnoldvankampen3672
@arnoldvankampen3672 2 ай бұрын
Maar wacht: hij zei zomaar dat "dat allemaal tegen elkaar aanligt". Wat bedoelt ie daar nou precies mee. Eigenlijk dan. Er zou wel eens een grens overschreden kunnen zijn. Verdient aandacht.
@user-hh3vd8th3y
@user-hh3vd8th3y 2 ай бұрын
Het was een conclusie van het voorafgaande, er werd een opsomming gedaan.
@B0K1T0
@B0K1T0 2 ай бұрын
Weet op mijn beurt niet precies wat je hier specifiek mee bedoelt (heb je geen tijdstip?). Maar er zijn m.i. al lang en breed meerdere grenzen overschreden.
@arnoldvankampen3672
@arnoldvankampen3672 2 ай бұрын
@@B0K1T0 Ik denk dat ik een ironisch grapje probeerde. Dat tegen elkaar aanliggen ging niet over personen maar over abstracties.
@annemiekerietmeijer136
@annemiekerietmeijer136 2 ай бұрын
Dus als je tegenwoordig afstudeerd betekent dat dat je veel hebt moeten leren maar niet geleerd bent.
@joboudry
@joboudry 2 ай бұрын
het beest bij zijn naam noemen Genocide
@rensvandenbulck
@rensvandenbulck 2 ай бұрын
Niet als joden de daders zijn want dan ben je anti semiet. En als je je verzet tegen de systematische vernietiging heet het een progrom.
@Ia-mes_Aqrabdabra
@Ia-mes_Aqrabdabra 2 ай бұрын
"Nederlanders" zijn hittites uit Canaan. De vlucht route en namen : Duitsland Chatti Chatten Hessen Katz Chattian. Hatti Hattussa in oud Turkije Hittites in Canaan. Esau+ heth. Afrikanen die wit werden door ziekte leviticus en rood door Esau. En in Europa een nephilim neanderthaler hebben geneukt. Gevallen engel + Cain. Nadat na de Slag bij Leipzig (1813) het Koninkrijk Westfalen was opgeheven, keerde Willem, door het volk enthousiast begroet, terug in Kassel. Hij schafte alle napoleontische hervormingen af, zo radicaal dat het leek alsof het land nooit bezet was geweest; zelfs gedurende de bezetting gemaakte promoties en degradaties werden ongedaan gemaakt. Het Congres van Wenen weigerde in 1815 aan zijn wens als Koning der Chatten erkend te worden tegemoet te komen. Omdat hij de groothertogelijke titel afwees, bleef hij de sinds de val van het Heilige Roomse Rijk betekenisloos geworden titel van keurvorst voeren, nu weliswaar met het predicaat Koninklijke Hoogheid.
@Yt699Dutch
@Yt699Dutch 2 ай бұрын
Dat is een gebeurtenis, een dier kunnen we doorgaans de benaming van "beest" geven of in sommige gevallen helaas ook mensen.
@t.h.a.orders2086
@t.h.a.orders2086 2 ай бұрын
martin is soms wat bang lijkt het om de juiste lingo te spreken ,,,,
@erwinwoodedge4885
@erwinwoodedge4885 2 ай бұрын
Jammer dat de interviewer zo aanwezig is.
@DeNieuweWereldTV
@DeNieuweWereldTV 2 ай бұрын
Wij nemen geen interviews af, wij voeren gesprekken.
Glow Stick Secret 😱 #shorts
00:37
Mr DegrEE
Рет қаралды 144 МЛН
小路飞姐姐居然让路飞小路飞都消失了#海贼王  #路飞
00:47
路飞与唐舞桐
Рет қаралды 94 МЛН
ELE QUEBROU A TAÇA DE FUTEBOL
00:45
Matheus Kriwat
Рет қаралды 16 МЛН
KEES VAN DER STAAIJ over PREMIERSCHAP, REURING en POLARISATIE || PodBast S06E09
59:19
Tijd voor een nieuwe koers | Henri Bontenbal | Buitenhof
14:13
Glow Stick Secret 😱 #shorts
00:37
Mr DegrEE
Рет қаралды 144 МЛН