Kom op Jelle: kritisch zijn is goed. Scherpe vragen en een intens gesprek ook. Maar laat je gast op z’n minst af en toe uitspreken voor je met de volgende vraag of interruptie komt.
@GCITY0505 ай бұрын
Nou ik heb hem ook gehoord in de podcast de linkse revolte, waar gelijkgestemden hem interviewen, die grappigerwijs allemaal zelf middenklasse figuren zijn. Maar bij alles wat ze daar uitkraamden dacht ik nu juist steeds: wanneer stellen ze eens een kritische vraag? Dus juist chapeau voor Jelle!
@Mfp0wer5 ай бұрын
Niets mis met z’n vragen of kritiek! Maar ik ben soms ook benieuwd naar het antwoord :)
@majdavojnikovic5 ай бұрын
@@GCITY050een vraag stellen en dan de antwoord in stilte luisteren, dat zou pas kunst zijn.
@peterlemmens53915 ай бұрын
Jelle wil graag laten horen wat hij allemaal weet. Ipv de schrijver zijn boek te laten uitleggen. Irritant maar ook wel verrijkend...
@runswithbears35175 ай бұрын
Verder in het gesprek komt daar wel weer balans in. Ik vond het wel leuk om Jelle lekker kritisch te horen. :'D
@tiemen19645 ай бұрын
Ik denk dat de gast al heel vroeg in het gesprek zo ontregeld raakte door iedere poging van hem om een verhaal op te zetten te onderbreken.Hij werd uiteindelijk murw. Hierdoor kwam er verder niet zo veel uit. Jammer. Ik had graag willen horen wat Dylan van Rijsbergen zijn ideeën zijn. En dan pas, als je daar een beeld van hebt, wat de kritiek van Jelle is daarop is.
@Plork-l6r5 ай бұрын
@@sdfghjkertyuiofghjk Dat is nog geen reden om hem niet aan het woord te laten. We hebben nu eigenlijk alleen maar gehoord hoe het volgens Van Baardewijk allemaal zit met alles.
@Mfp0wer5 ай бұрын
Nu een wat inhoudelijker commentaar: ik ben opgewerkt uit een bijstandsgezin en heb vwo en daarna wo gedaan. Ik heb keihard gewerkt vanuit Jelles perspectief maar het heeft me heel lang nergens gebracht. De zaken die namelijk écht belangrijk zijn voor een top carrière waren lang ontoegankelijk voor mij. Ouders zonder netwerk maar op vwo en later ook buitengesloten: ik kom van 3 hoog achter. Denk je dat ik mocht komen op de feestjes van klasgenoten waar de ouders arts en advocaat waren? Dat netwerk en het bijbehorende gedrag heb ik pas jaren na afstuderen begrepen. Opleiding heeft me uit de armoede gehaald maar netwerk brengt je naar de mooie plekken. Maar ook in mijn werk heeft het heel lang geduurd voor ik doorhad wat je nodig hebt om verder te komen. En meestal is dat in de hoogopgeleide wereld niet goed zijn in je vak.
@ellenvangelderen-schaart7335 ай бұрын
Helemaal waar! Jack London London schreef al over deze maatschappelijke vethoudingen in Martin Eden. Netwerken en de juiste klasse achtergrond en mentale kracht zijn nodig om hoog op socale ladder te kunnen eindigen..
@henkkorbee34125 ай бұрын
precies. Men moet ook de taal van de leidende klasse spreken wil men een goede positie verkrijgen.
@Jannette-mw7fg5 ай бұрын
Waarom wil U dat zo graag? Wat is het dat u zoekt? Ik begrijp dat verlangen niet....U bent aan armoede ontsnapt wat het leven makkelijker maakt. Alle mooie kostbare zaken van het leven zoals muziek, kunst,en literatuur zijn al bereikbaar voor u...
@GCITY0505 ай бұрын
Dat kan ik me goed voorstellen. Ik heb hetzelfde traject doorlopen, behalve dat ik nooit vwo heb gedaan. Op mijn werk ervaar ik ongeveer hetzelfde als jij hebt ervaren, maar ik moet zeggen dat ik me inmiddels vrij comfortabel voel in een outsiderspositie. Het zogenaamde ideale leven waar de kinderen van artsen en advocaten mee opgroeien is in mijn beleving niet zo bijzonder, en al zeker niet iets om jaloers op te zijn. De kinderen van deze mensen laten de teugels veel sneller vieren en evenaren het succes van hun ouders om die reden vrijwel nooit. Wat dan resteert zijn slechts veredelde massamensen, die trots zijn op hun lifestyle van dure etentjes, netwerken en vele vakanties. Ik heb ook geen enkele ambitie om via een netwerk naar 'de mooie plekken' te gaan of om verder te komen in mijn werk. Wat ik veel meer van waarde acht is de invulling van mijn vrije tijd, goede boeken lezen met name. Met uitzondering van de vrees om op de lange termijn vanwege een beperkte betrokkenheid bij mijn werk hier misschien nadelen van te ondervinden, ben ik eigenlijk zeer tevreden hiermee.
@RosaVlinder19615 ай бұрын
@@Jannette-mw7fgik denk dat u niet goed begrijpt wat van dit verhaal de kern is?
@Viegen60J5 ай бұрын
Whowww JELLE... ik ben hartstikke moe geworden van dit gesprek... door JOU❗... je was bezig als een wervelstorm❗🤔 LAAT s.v.p. JOUW GAST ZOVEEL MOGELIJK AAN HET WOORD... ik ben erg nieuwsgierig naar wat hij te vertellen heeft, maar dan moet hij wel meer 'spreektijd' krijgen zonder tig interruptie's❗ Misschien dat je deze gast nog een keertje moet uitnodigen, zodat hij meer kan vertellen❗ Note: normaal gesproken luister ik met véél plezier naar jouw interviews, Jelle❗
@RosaVlinder19615 ай бұрын
Interessant onderwerp. Echter steeds die onderbrekingen in antwoorden stoort heel erg.
@ErikYkema5 ай бұрын
Wat niet expliciet benoemd wordt zijn de ideologische posities van beide heren, die toch wel erg duidelijk doorklinken en sturen hoe zij kijken en spreken. Bepaalde posities liggen bij voorbaat vast.
@tiemen19645 ай бұрын
laat die man nou eens uitspreken
@Joris865 ай бұрын
Jasper van Dijk, kijk je mee? Zo voer je een gesprek met iemand die te makkelijk met termen en stickers strooit. Lekker bezig Jelle! 💪😎
@arnoudkulk76195 ай бұрын
Jejezus Helle! Laat je gasten toch eens. Eerst rustig hun punt makkenman! Wordt echt dood moe van jouw geilheid tot geldingsdrang. Man man man. Zo zonde.
@rubenvanbeesten5 ай бұрын
Leuke gast en een leuk gesprek! Prettig ook jullie beiden bereid zijn om elkaar een punt te gunnen. Ik zou graag een vervolggesprek zien!
@W.A.J.vanEgmond5 ай бұрын
Talenten en karakter zijn meegegeven met de geboorte, daar heeft niemand invloed op en dat bepaalt welke weg je gaat. Alles wat je bent heb je ontvangen.
@GCITY0505 ай бұрын
Ik had het leuk gevonden als dit boek vanuit een rechts en elitair oogpunt was geschreven. Nu krijg ik sterk de indruk dat het een pleidooi is voor meer gelijkheid, terwijl de net-niet elite juist zou moeten streven naar daadwerkelijke verheffing in plaats van dat simpele problematiseren van macht. Dat andere mensen dat meer hebben dan de gemiddelde universitair opgeleide is echt veel tekort door de bocht. Dat hangt vrijwel louter van toeval af, wie je kent of toevallig eens hebt gesproken. Je bent er inderdaad niet als je afgestudeerd bent en een leuk baantje vindt waarmee je je economisch kunt afzonderen van de onderklasse (waar ze tegelijkertijd wel constant zeggen voor op te komen). Je moet je daadwerkelijk beschaven en je de hele Europese geschiedenis eigen maken, beginnen bij Plato en eindigen bij Nietzsche. Grieks en Latijn lezen en heel wat minder 'maatschappelijk geëngageerd' zijn!
@Jannette-mw7fg5 ай бұрын
Sorry, ik begrijp het niet helemaal, want het klinkt vreemd...? Denkt u dat je een universitaire opleiding nodig hebt om je "daadwerkelijk te kunnen verheffen"? Of denkt u dat u pas bij "de elite" hoort als je "de hele Europese geschiedenis hebt eigen gemaakt"? Of bedoelt u nog iets anders? Ik ben oprecht benieuwd...
@Liv1ngPSYCH05 ай бұрын
Nietzsche zei natuurlijk al dat massa onderwijs de kwaliteit van het onderwijs zou doen verslechteren, tegenwoordig leer je een ambacht op de universiteit en leer je Plato en Nietzsche op het internet. Truth is a woman and loves only a warrior
@Jannette-mw7fg5 ай бұрын
Whow, Jelle! Ik hou zo veel van je, maar bij 35 minuten vergeet je de biologie volledig {even later weer!}! Niet elk mens is even intelligent, en niet elk mens kan het opbrengen {door energie en of aandacht} om te "presteren". Als je keer op keer leert dat jouw pogingen falen dan leer je dat 'verwachten'. Maar ik vraag me af of dat nou echt zo erg is! Werk is zo verschrikkelijk vaak alleen maar schadelijk voor de samenleving! De bezigheidstherapie van de hogere middenklasse...De meeste banen zijn echt niet zo vruchtrijk als jouw werk Jelle!
@RosaVlinder19615 ай бұрын
Riolering reinigen bijvoorbeeld, noem ik ook vruchtrijk 😉
@Jannette-mw7fg5 ай бұрын
@@RosaVlinder1961 Juist! Werk wat in de werkelijkheid iets verandert!
@wuuht5 ай бұрын
Je zal energie moeten spenderen om te mogen blijven bestaan. Vroeger moest je je eigen eten vinden. Nu gaat dat via een omweg namelijk een baan. Parasieten, 'gratis' leven mag niet bestaan.
@Jannette-mw7fg5 ай бұрын
@@wuuht Hahaha! Bijna de halve maatschappij parasiteert! Met werk wat niet alleen niets oplevert maar zelfs schade brengt aan anderen. De groep die werkelijk iets bijdraagt wordt steeds kleiner door technologische vooruitgang, en die groep wordt ook nog eens steeds slechter betaald. Ik denk aan boeren, bouwvakkers, moeders, natuurkundigen, brandweermannen enz. en een enkele goede filosoof, op dit kanaal te beluisteren!
@RobBominaar5 ай бұрын
@@wuuht Je zal die energie ook ergens vandaan moeten halen. Dat veroorzaakt bij een enorm veelvoud aan organismen chronisch lijden, misbruik, uitbuiting en het leven. En dat terwijl er, mocht @wuuht door een toevallige quantum fluctuatie nooit geboren zijn, nooit wezens rond zullen lopen met het chronische gevoel dat ze 'iets' missen dat @wuuht zou moeten heten. In het totaal aan dingen ben jij en ik en iedereen, niks, dus evenveel als jouw 'gratis' levers.
@pieterbentumvan26055 ай бұрын
Dag Jelle, mooi verhaal, wellicht handiger om volgende keer om deze gast niet uit te nodigen zodat die er niet de hele tijd door heen probeert te praten;)..
@ranasen2425 ай бұрын
Jelle, je maakte het je gast wel moeilijk maar het resultaat was er ook naar. Hij kwam echt uit de verf 👍
@DeNieuweWereldTV5 ай бұрын
Door wrijving ontstaat glans!
@remcovisser79275 ай бұрын
Dyland heeft wel heel kort de bocht opvattingen zoals De rijkste 1% heeft veel macht. Ik ken diverse rijke MKB-ers omdat ze een gezond bedrijf hebben opgebouwd en hun huis in waarde is gestegen. Deze personen hebben veel minder macht dan een gemiddelde leerkracht, columnist, doktersassistente en een jonge ambtenaar die vergunningen mag beoordelen. Ik behoor tot de 1% maar ik zou niet weten welke macht ik zou hebben behalve misschien t.a.v. mijn eigen personeel die ik altijd in de watten heb gelegd en als mijn eigen familie beschouw.
@MarieJoseO5 ай бұрын
Er is ook hierarchie in studentenverenigingen, in de hoogste sociale klasse, de elite-studentenverenigingen hebben de ouders de leiding. Zij bepalen wie toegelaten wordt. Hopelijk komen hier 'huwelijken' uit, zodat de rijke kinderen steeds rijker worden en de armen steeds armer.
@ThijsB-se5ir5 ай бұрын
Uitstekend gesprek, lekker scherp. Dit mis ik nou in kranten en op de dagelijkse buis. Dus daarom hier ;)
@majdavojnikovic5 ай бұрын
Kan deze Jelle even voor twee minuten niet praten of is dat te veel te verwachten?
@elisaeverarda41745 ай бұрын
Ho, ho. Ho. Jelle, 'n piloot kan morgen buschauffeur worden. 'Dit geldt niet andersom, om maar 1 basis verschil te noemen van de velen verschillen meer.
@annemiekerietmeijer1365 ай бұрын
Jelle wat ben je toch een kanjer. Een heel interessant en leerzaam onderwerp. Het was, mede door de kennis van Jelle, een fijn gesprek.
@baskleinendorst5 ай бұрын
Welke kennis??
@huibgeertsema61955 ай бұрын
Wat is er momenteel gaande bij jullie dat links zo in beeld komt? Het is natuurlijk aan jullie, maar ik ben wel klaar met links.
@robertvermeer59515 ай бұрын
Wat mensen vaak niet snappen is dat er bij de onderklasse ook vaak een verenging plaatsvindt van de motivatie. Motivatie is iets waarmee we geboren worden, maar kan worden stukgemaakt door externe factoren. Daarnaast vergt het doorbreken van iemands (levens)patronen grote inspanning en discipline. Kijk alleen maar naar religie, of drugs en hoe moeilijk men het vindt om daarmee te breken. Ons biologische deel is vaak sterker dan de gedachten die zij produceert. Zelfs onze selfreflectie komt uiteindelijk, in essentie, voort uit diezelfde biologische brij dat wij ons brein noemen. Motivatie is dus direct gelinkt met het fysiologische aspect van ons lichaam.
@63RobWanders5 ай бұрын
Misschien de volgende keer je gast een beetje meer laten uitspreken, Jelle???
@lucnijs22055 ай бұрын
Er is een verschil tussen iemand interviewen en met iemand debatteren/discussiëren, die grens is hier verdwenen en dat levert geen optimaal resultaat op.
@DeNieuweWereldTV5 ай бұрын
Bij DNW voeren we gesprekken, we nemen geen interviews af.
@MarieJoseO5 ай бұрын
Voor de kijker is een interview interessanter, nieuwe kennis en info opdoen. Een gesprek/ discussie wordt pas boeiend, wanneer twee gelijken aan tafel zitten, dus b.v. twee personen in zelfde vakgebied, die tegenovergestelde meningen hebben.
@knutdewit62865 ай бұрын
Jelle zit nu toch echt een beetje te ratelen en kan beter een monoloog houden dan... oei, ook niet genuanceerd haha, met alle respect dan... maar had meer van die Dylan willen horen 🙂
@orlandofurioso3575 ай бұрын
Veel mensen die in de schulden zitten, kunnen daaruit komen, zelfs zonder hulp. Je zult natuurlijk wel keihard moeten werken of studeren. Je hebt dus doorzettingsvermogen nodig.
@RosaVlinder19615 ай бұрын
En begrip, medeleven en steun in dat doorzetten.
@anonvideo7385 ай бұрын
Dat zijn dus de twee punten die hij probeert aan te stippen: 1) je moet harder werken dan iemand die geen schuld heeft. 2) Een schuldendruk neemt een deel van je mentale bandbreedte in waardoor het moeilijker is om je volledig te richten op je werk/studie.
@DutchinBrazil5 ай бұрын
Van bijstand moeder naar compliance en jurist, naar ondernemer
@adhoogenboezem67185 ай бұрын
De net niet elite, au dat doet pijn ! De scribent heeft m.i. volkomen gelijk. De echte macht zit bij het grootkapitaal. Niet bij de " mindere goden " Dat is de waarheid en niets dan de waarheid !
@Jannette-mw7fg5 ай бұрын
Die "mindere Goden" zijn het werktuig van die 1 % en hebben op die manier weldegelijk veel macht. Ze zouden kunnen stoppen met een werktuig te zijn....
@jan-de-buurman5 ай бұрын
Leuk leerzaam gesprek
@erikdenhouter5 ай бұрын
De elite bezit de mogelijkheid rijker te worden.
@petervandenengel12085 ай бұрын
3:13 De vergelijking die met de 1% wordt gemaakt bestaat eruit dat zij 40% van het bezit heeft van alle anderen. De staat gaat over 100%. Daar is dus geen inkomensgrens aan verbonden. In de VS hebben 350 miljoen mensen waar zij ook onder vallen 100%. Dan zou het over 3.5 miljoen mensen moeten gaan/ maar door het uitgangspunt dat zij met hun rijkdom 40% moeten hebben, zijn het er minder. Men is willekeurig van de groep allerrijksten uitgegaan (wellicht van de Forbes top 500) en heeft daarna uitgerekend hoeveel zij van het totaal bezitten. Dat zal heus veel meer dan 2 miljoen zijn 😅
@erwinvandooren10755 ай бұрын
Hoezo 'gewone leraar'? Ik behoor verdomme tot de net-niet-elite!
@moniquekoopmans63275 ай бұрын
Pfffff ...nodig je iemand uit omdat je geïnteresseerd bent in zijn verhaal of heb je gewoon zin om jezelf bij voortduring te horen ...
@inezkarkabe24545 ай бұрын
monarchie industrie technocratie niet bepaald een ideale trias politica
@petervandenengel12085 ай бұрын
19:07 Ik ben het helemaal niet eens met de sociale framing dat alles ervan afhangt in welk gezin men opgroeit. Er zijn veel meer invloeden dan dat. Veel mensen die uit een eenvoudig miljeu kwamen zijn daarna bijvoorbeeld zeer succesvol geworden (de eigenaar oprichter van Randstad was schoonmaker) en hebben daarna dus om andere redenen veel macht gekregen. Terwijl doorgaans niemand meer iets van de kinderen van succesvolle of machtige mensen hoort. Het miljeu telt niet. Charlene de Carvalho-Heineken is ondanks haar geerfde rijkdom een niemandalletje. Deze sociale wetenschap komt nog uit een oude koker. Ze heeft niet de werkelijkheid bestudeerd, maar is van allerlei ongefundeerde aannames uitgegaan. Die in het verleden toen er minder onderwijs was en veel minder media, wegens de ingevoerde klassenmaatschappij van toen inderdaad vaker klopte. Maar men heeft niet de genetische invloed bestudeerd en ook niet de evolutie theorie. De wereld is veranderd en daar passen geen oude theorieen meer op. Die sowieso twijfelachtig zijn.
@ericspoor81755 ай бұрын
Oprichter van randstad. welke tijd praten we dan? Is die tijd te vergelijken met de laatste 10 á 20 jaar?
@petervandenengel12085 ай бұрын
Ha. Ha. Nee dat was in de jaren zeventig. Toen waren er inderdaad veel meer marktkansen. Hij zag dat bepaalde zaken belangrijk waren bij het schoonmaken en besloot daar een bedrijfsprincipe van te maken. Waardoor het een betrouwbare standaard werd en de gekozen naam was heel goed. Omdat de randstad voor urban juppies stond: goed verdienende jongeren met opkomende bedrijven. Nu zijn er inderdaad veel minder kansen. Maar het loont om ergens te beginnen zonder al te veel spatjes te hebben en van de praktijk te leren. Zodat je de rest later te slim af wordt 😉
@margreetdoodeman14415 ай бұрын
Mw Heineken was onlangs nog in het nieuws. Ze weet precies hoe ze geen belasting hoeft te betalen, heeft zo haar connecties.
@heliosjiee5 ай бұрын
Om bij de 1% van Nederland te horen moet je pak en beet 2.2 miljoen hebben. Ik kan je vertellen dat je daar niet zo heel veel mee kunt -- je zult het gros van je tijd bezig zijn om dat getal niet te laten slinken.
@ellenvangelderen-schaart7335 ай бұрын
Het is een schijntje 2.200.000 miljoen. Er wordt aan alle kanten aan geknabbeld.
@adkest99145 ай бұрын
Met de huizenprijzen die zo enorm stijgen door inflatie hebben heel veel huiseigenaren die 2,2 zo te pakken.
@heliosjiee5 ай бұрын
@@adkest9914die huizen zullen veelal niet afbetaald zijn
@esengersma53915 ай бұрын
'De niet niet klasse', leuke verspreking waarmee ook het begrip elite een andere lading krijgt? 'Elitair is iemand met articulatievermogen'? Zo ja, dan behoort Jelle daar ook zeker toe, of juist niet?
@petervandenengel12085 ай бұрын
39:23 Er wordt juist bezuinigd op hotelwerk, omdat iedere dag handdoeken wassen onnodig veel energie kost en ze door schone vervangen veel onnodige grondstoffen. Een opgemaakt bed hoef ik in een hotel ook niet iedere dag te hebben. Dus de vraag bestaat niet zoals ze in het gesprek aangenomen wordt,
@elsdeclercq30975 ай бұрын
Jelle, je zit er wel erg bovenop. Werk niet erg ontspannend....
@sit-insforsithis1568Ай бұрын
Je zit er bovenop betekent goed journalisme
@biekken8495 ай бұрын
Interessant gesprek.
@CB-xf6jc5 ай бұрын
2,2 miljoen is echt te weinig om enige invloed te hebben. Misschien in een klein dorp maar dat is het zowat.
@bertbakker3075 ай бұрын
OK als iedereen die iets voor het zeggen heeft Elite is, dan is Jelle ook Elite. Hij heeft de 'macht' om gasten uit te nodigen en het gesprek te leiden. Ja zo weet ik er nog wel een paar. Elite zou je moeten beperken tot (politieke) macht die in staat is om wetten te beïnvloeden.
@Jannette-mw7fg5 ай бұрын
Ad hoort zeker bij de elite, Jelle in mindere mate ook, want ze hebben invloed op de loop van de geschiedenis van dit land, meer dan U en ik.
@petervandenengel12085 ай бұрын
37:32 De kwantum (waarde toekenning) arbeid bestaat niet. Marx heeft ongelijk. Het is niet zo dat een uur werk altijd dezelfde waarde blijft wanneer het een ander doel dient. Een kleinere vraag bepaalt een lagere prijs.
@ruudkuiper97275 ай бұрын
De managerslaag is toch veel meer een gevolg van schaalvergroting!
@petervandenengel12085 ай бұрын
1:54 Dat is niet helemaal waar. Hoewel je ervan uit kunt gaan dat veel geld hebben, veel macht uit kan oefenen, door anderen daarvan afhankelijk te maken. Is het over het algemeen zo dat de waarnemers (als in observeren) die de wereld het best uit kunnen leggen of verklaren en die kennis aan anderen doorgeven, toch de meeste uitgestelde macht verkrijgen. * De pen is machtiger dan het zwaard. In praktische zin omdat de massa de wet kan bepalen die dan over de wereld regeert. In overtreffende zin doordat beter begrijpen altijd tot anders handelen leidt.
@ManuelPost5 ай бұрын
Omg die arme man. Ja we weten wat het juiste is. En we doen het niet want omstandigheid. Wat een slachtofferschap... Misschien kiezen we voor het onjuiste of erger nog we kunnen het goede niet identificeren omdat dat nou eenmaal niet zo eenvoudig is. Over elitair denken gesproken......
@persvrij5 ай бұрын
Jelle lijdt af en toe aan 'boerenverstand'. Achterstanden van mensen in de bijstand die te wijten zijn aan 'houding, karakter en motivatie'. Kijk ook naar systeemfactoren: zie de armoedeval als een bijstandstrekker aan baan aanvaardt. Mensen met een minimumloon die niet meer rondkomen. Het nieuwe proletariaat ..... ?
@paraglide015 ай бұрын
Je hebt loonslaafjes en je hebt de "ik heb serieus geld" elite.
@Jannette-mw7fg5 ай бұрын
Klasse gesprek!😉
@martendewind5 ай бұрын
😂
@sound-officials5 ай бұрын
Wat een onzin, binnen 10 minuten afgezet.
@sunavanbekkum5 ай бұрын
Ik houd van de manier waarop jij de gesprekken voert. Het knetterde inderdaad wat meer dan anders maar dat had m.i. te maken met het activistische karakter de schrijver en het boek.
@sparky60ful5 ай бұрын
Mooi gesprek! De heren zijn aan elkaar gewaagd.
@petervandenengel12085 ай бұрын
28:53 Dit gaat om het economische concurrentie beginsel. Om met meer geld een monopoliepositie in te kunnen nemen, door je concurrenten op te kopen. Waarbij er echter als voorwaarde geen meerwaarde in kennis hoeft te hebben bestaan. Binnen een bedrijf heeft de directie wel meer kennis over zaken waar employees niets vanaf weten (vandaar dan ook dat Marxisme als experiment gefaald heeft). De veronderstellig dat de directie iets van arbeiders afneemt (kennis die je niet hebt, kan niet afgenomen worden), die als waarde alleen hun arbeid hebben. Gaat van een machtsverschil uit wat in een vacuum bestaat. Men kan niet verklaren wat het is, terwijl de waarde die gemist wordt (macht) toch toegekend wordt als zijnde onterecht. Eigenlijk is het jaloesie. Oftewel een psychologisch verschijnsel. Om de plaats van een ander in te willen nemen.
@danaodanao45915 ай бұрын
Denk na. Waarom is XR alleen groot in Europa...en niet in China, US or any other country outside Western Europe... ... ...
@ttinsane19885 ай бұрын
In principe is dit het klassenstrijd principe van Karl Marx aangepast aan de moderne tijd. Het hangt van aannames aan elkaar wat betreft de armere gezinnen en ik vraag me af in hoeverre dit echt met de realiteit te maken heeft. De meeste mensen die ik ken zijn hoger opgeleid. De meerderheid daarvan komen uit gezinnen met laag opgeleide ouders met relatief weinig geld. Dit is voornamelijk omdat veel van die ouders niet echt de mogelijkheid hebben gehad om te studeren. De conclusie die vervolgens al snel gemaakt wordt is om opleidingsniveau en intelligentie aan elkaar gelijk te trekken. Maar iemand die laag opgeleid kan ontzettend intelligent en een ontzettend sterk redeneringsvermogen hebben. Dus dat kinderen met laag opgeleide ouders de sociale codes niet zouden begrijpen vanwege hun opvoeding vind ik nogal een versimpeling van de realiteit. Ik ben ook van mening dat als je door de meritocratie niet mee kan komen je simpelweg een eenvoudigere baan moet gaan zoeken waardoor je wel mee kan komen. Ik heb dit persoonlijk ook ervaren. Door mijn autisme kon ik niet goed functioneren in het bedrijfsleven. Door allerlei subsidies vanuit de participatiewet werd dit toch gestimuleerd. ik had de papieren en de intelligentie was ook aanwezig . Uitendelijk resulteerde dit in veelvuldig uitval, vooral omdat men er vanuit ging dat een werkgever iemand met een ernstige vorm van autisme wel even kon begeleiden. Ik ben vervolgens bij elke werkgever weggegaan door ernstige mentale klachten. Dit heb ik 15 jaar volgehouden... Uiteindelijk na 15 jaar heb ik zelf geconcludeerd dat als de overheid subsidie moet gaan geven om te compenseren dat ik veel begeleiding nodig heb en de baan anders niet aankan dan zit ik op de verkeerde plek. Ik ga nu van een baan in de IT naar een baan als postbezorger. In termen van een lichamelijke handicap kan ik me overigens wel voorstellen dat je bepaalde aanpassingen vanuit de overheid kan financieren.
@margreetdoodeman14415 ай бұрын
Er zíjn andere codes, is wel meer over gepubliceerd. Zit ook in taalgebruik: het is een ijskast geen koelkast, een taartje geen gebakje. Je spreekt minimaal accentloos of met een Gooise Rrrr. Maar vooral, dat heb ik gemist, het gaat ook over de mensen die je kent. Het helpt om te golfen, lidmaatschap Rotary e.d.
@B0K1T05 ай бұрын
26:03 Lekker ongenuanceerd wel weer 😆👌Veel piloten beginnen met een vrij bescheiden startsalaris (bij de de goedkopere maatschappijen), terwijl ze dan vaak nog met een forse studieschuld zitten (soms > 2 ton) aangezien het een iets duurdere opleiding is dan een cursus bloemschikken ;) (dat maakt het wellicht des te elitairder maar zeker vlak na de opleiding gaat het ze zeker niet allemaal van een leien dakje)
@ruudkuiper97275 ай бұрын
Mannen, het gaat toch allemaal om marktwerking bij de loon schalen. In ieder geval in de commerciële sector
@AsklepiosvanApollo5 ай бұрын
De financiële. Next.
@arnoudkulk76195 ай бұрын
“Je mag me best tegenspreken Willem.” … oh, dank u hoe edelmoedig van u Jelle 🤢🤮
@floorgrippeling29325 ай бұрын
Jelle van Baardewijk, verlies naast de redeneringskunst niet het emphatisch vermogen en ethiek uit het oog. .
@Chickentender20205 ай бұрын
Haha “beschaafd” 😂 in deze tijd?
@ellenvangelderen-schaart7335 ай бұрын
Geld en hebzucht regeert. Het verheffen van de bevolking is al heel lang verdwenen.
@orlandofurioso3575 ай бұрын
37ste minuut: helemaal eens met Jelle. Een bakker hoeft niet zoveel te verdienen als een leraar. Daar zijn allerlei criteria die hieraan ten grondslag liggen.
@margreetdoodeman14415 ай бұрын
Maakt wel twee x zoveel uren. Heeft personeel, een oven die energie kost, zijn pand en machines die onderhouden moeten worden. Hopelijk mag er ook nog wat overblijven voor het gezin. Zelfs in de Middeleeuwen was dat al zo Orlando!
@orlandofurioso3575 ай бұрын
@@margreetdoodeman1441 Helemaal eens, maar nu heb je het over een ondernemer en ik weet donders goed dat een kleine ondernemer het niet breed heeft in Nederland.
@margreetdoodeman14415 ай бұрын
@@orlandofurioso357 je schreef bakker en niet bakkersknecht. Maar de laatste werken ook twee x zoveel op onchristelijke tijden, zes dagen per week in barre omstandigheden, want staan en heet. Op feestdagen ben je niet te genieten want gebuffeld.
@orlandofurioso3575 ай бұрын
@@margreetdoodeman1441 Dank voor het antwoord! Niettemin is het wel logisch dat een leraar meer verdient dan een bakkersknecht. Is het niet de leraar die ervoor zorgt dat de knecht kan lezen? Is het niet de leraar die ervoor zorgt dat de bakker leert hoe hij moet bakken? Een systeem waarin iedereen evenveel verdient, bestaat niet en heeft ook nooit bestaan. De drie belangrijkste beroepen zijn: leraar, boer en dokter. En ja..... brood is belangrijk, de essentie van ons bestaan. Brood is de basis van de gastvrijheid op iedere tafel, samen met zout overigens.
@margreetdoodeman14415 ай бұрын
@@orlandofurioso357 mijn vader leerde bakken van zijn vader die tuinder was. Dat verdiende niet genoeg dus ging hij erbij bakken. Dat gingen toen meer mensen doen in het dorp waardoor mijn ouders naar Amsterdam zijn verhuisd. Vanuit mijn eigen ervaring, heel veel onderwijs 'genoten'. Het is niet de manier waarop ik leer, daar heeft de school geen antwoord op. Degene van wie ik het meest heb geleerd was een onbezoldigd docent. Vanuit jou stelling, hoe komt het dat huisvrouwen onbezoldigd moeten werken? Is het niet dankzij huisvrouwen dat we er überhaupt zijn, enz enz. Zonder brood komt die leraar ook niet ver. Slechte lessen heb je niets aan. Integendeel. Slecht brood kan je nog altijd eten.
@MarieJoseO5 ай бұрын
Wanneer je slank bent en een mooi uiterlijk heb je gegarandeerd succes in je leven. Lelijkerds, hoe intelligent ook, morten het met de kruimels doen
@margreetdoodeman14415 ай бұрын
Houding is ook erg belangrijk. Ik had een collega uit een goede familie daar liet ze zich enorm op voorstaan. Naar beneden trappen, naar boven likken, maar beschaafd. Ze kon niets ondanks haar goede opleiding ook, maar ze kreeg van alles voor elkaar. Ik vond haar lelijk, maar heb ook geleerd dat smaken verschillen.
@thomasontimeshipearthtafka60305 ай бұрын
'Geboren met een gouden lepel in je kont'. Veel duidelijker moet je niet willen zijn vind ik. Iedereen op zoek naar 'wie het nou precies is', is hoogst waarschijnlijk geboren met een gouden lepel in de kont. Het antwoord op de vraag is ook voor niemand interessant. Als je d'r goed over nadenkt. Wat is nou precies een afvoerputje? Hoe is men gekomen tot de term 'stront'? Wanneer is iets nou precies een smurf? Hoe kunnen we op een andere manier naar de term 'Genocide' kijken zonder het gevoel op te wekken weg te kijken of; Wat is precies 'gevoel'?
@classicallpvault82515 ай бұрын
Dat gelul over met geld worden geboren moet maar eens ophouden. Gemiddeld in 3-4 generaties is een familiekapitaal verkwanseld maar de eigenschappen die mensen succesvol maken zijn grosso modo wel voor een groot deel genetisch en dus geclusterd in families. Dynastievorming heb je dus altijd maar kan alleen maar slagen als je naast rijkdom ook goeie eigenschappen hebt geërfd van je ouders.
@thomasontimeshipearthtafka60305 ай бұрын
@@classicallpvault8251 🤣🤣🤣🤣🤣 Extreem...
@thomasontimeshipearthtafka60305 ай бұрын
@@classicallpvault8251 Echt grappig jouw commentaar. Genetisch maar je moet er wel snel bij zijn.
@Djiejejdj5 ай бұрын
Jelle houd dein smoel even
@jaybee98155 ай бұрын
De ‘kranten’ … 🙄
@carlaschlagwein5 ай бұрын
Goed vertaalt van helle, Dylan komt erg slecht uit zijn woorden en is erg onduidelijk
@Djiejejdj5 ай бұрын
Hoor ik BIJ1? 🤢
@pienekev.La-Sch5 ай бұрын
mee eens, jelle en ad zijn te snel met comment.
@your9nemesis5 ай бұрын
Doelt deze kerel niet gewoon de overproductie van de bourgeoisie? Zeg maar te veel theoretische opleiding. Had Lindsay hier niet ook wat over gezegd? En wie had die boek ook al werd geschreven.
@Mootsen5 ай бұрын
Ik haak af bij “ ik geloof…..”
@paulbongaards12765 ай бұрын
2 miljoen is niks, ivm macht.
@Ronus3225 ай бұрын
Ik ben geboren ondernemer
@Kristjan19685 ай бұрын
Wow ik herken mijn gezin helemaal in wat Jelle zegt 50:57
@vrijbuiterspartei27155 ай бұрын
Daar benn ick het niet mee eens, als Nouveau Pauvre 😒
@jeanlemmens97175 ай бұрын
SOCIAAL EN SOCIALISME ZIJN TWEE VERSCHILENDE DINGEN.