"Ik ga natuurlijk niet iets kopen voor 12 euro, dat ik ook kan maken voor 30 euro" -- Bart Venneker 2024 Kijk, daarom zitten we nou hier op dit kanaal. 🙂
@MaxintRD7 ай бұрын
Helemaal mijn motto. Ik spendeer soms een paar uur om een apparaat van nog geen euro te repareren. (Ieder z'n hobby...)
@carelmulder80357 ай бұрын
Mooi gemaakt Bart, dank voor de video. Ik heb onlangs ook wat gedaan met 18650 cellen maar een tester heb ik nog niet.
@MaxintRD7 ай бұрын
Mooie video. Bedankt voor het delen. Het mooie aan jouw tester is natuurlijk dat je zelf heb bepaalt hoe die werkt en dat je zelf de firmware kunt aanpassen. Ik gebruik een gekochte tester uit China, vooral om accu's uit gevonden Vape-stokjes mee te testen. Op die tester zit net zo'n TP4056 chip als op die charger module van jou. Omdat die vape-accu's meestal wat kleiner zijn en daarom minder stroom aankunnen, heb ik mijn tester dusdanig verbouwd dat ik met een schakelaar kan omschakelen tussen laden en ontladen met 500 mA, danwel 1A. Op die charge module zit R3 aan PROG pin 2 van de TP4056. Daar kun je een andere weerstand aan zetten om de standaard laadstroom mee aan te passen. Het enige wat mijn tester nu niet doet is de gemeten stroom door twee delen, dus dat moet ik achteraf zelf doen...
@chrismollema2407 ай бұрын
Mooi project en aardig om te ontdekken dat "oude" accu's eigenlijk vrijwel altijd onbruikbaar zijn.
@habana76387 ай бұрын
Die lampjes heb ik ook en zijn best handig, maar een cell vervangen doe ik enkel als hij defect is, solderen moet je eigenlijk niet doen, daar gebruik ik spotwelder voor, handiger en beter de cell en vooral als je een batterij pakketje moet maken met div. cellen..
@rolandleusden7 ай бұрын
Beetje zonde om die energie op te stoken in een weerstand. Ik heb ook zo'n tester gemaakt, maar in mijn ontwerp laad de te testen cel een andere lege cel op via een step-up naar 5V en daarna een oplaadprintje die jij ook gebruikt. Voor het monitoren van de accu onder test heb ik een printje met een MAX17048 fuel gauge gebruikt.
@ceesleeman23747 ай бұрын
Je hebt er een volger bij. Groeten uit Indonesië.
@lougarou0077 ай бұрын
Bedankt voor de video. Erg interessant
@codebeat41927 ай бұрын
Hoi Bart, leuk onderwerp en video. Ik had laatst solar tuinlampen bij de Action vandaan met een 18650's en daar stond ook 1200mAh op de batterij maar die waren 'mooi' 700mAh. Wat vaak een probleem is met die LED-lampjes, is dat de LEDs worden overstuurt en daardoor wordt veel van de energie omgezet in hitte. Daar kun je iets aan doen natuurlijk. Wat je project betreft, ik begrijp niet waarom je bij de lader niet gewoon twee draadjes aan de pinnen of voor de weerstand naar de LEDs hebt gesoldeerd, je hebt pinnen genoeg op je Arduino dus twee signalen aftappen is toch geen probleem? Dan had je de twee LEDjes gewoon kunnen laten zitten, toch handig. Wat de batterijen betreft, 4000mAh is onmogelijk en 3000mAh lijkt mij ook niet echt mogelijk. Ik gebruik veel batterijen uit laptop batterijpacks om mijn handgereedschap van 'nieuwe' batterijen te voorzien. Mijn ervaring is dat de oudere vaak beter zijn dan de nieuwe. 1900mAh is nog prima bruikbaar voor handgereedschap en zeker als je er twee in parallel zet. Waar wel mijn haren van overeind gingen staan is dat je de batterijen soldeert, niet doen! Buiten dat het gevaarlijk kan zijn kunnen vooral oudere batterijen daar héél slecht tegen. Als je geen spot welder hebt, koop dan een 18650 batterij houder dan kun je daaraan solderen en de batterij zonder extra stress (op de batterij) hergebruiken. Handig daarvan is ook dat een nieuwe batterij plaatsen heel eenvoudig is. Heb ik ook gedaan met een boormachine, moeten er nieuwe batterijen in is dat een fluitje van een cent.
@Stefan_Van_pellicom7 ай бұрын
Ben ik niet helemaal met je eens : je kunt prima op accus solderen. Vooraf soldeerplek grondig schoonmaken/opschuren, beetje flux aanbrengen, heet en snel voorvertinnen, laten afkoelen, heet en snel solderen wat nodig is. Puntlassen is natuurlijk beter, maar dat hebben niet veel mensen zomaar staan …
@weeardguy7 ай бұрын
3000 mAh is prima mogelijk in een 18650 formaat. Zelfs 3300 is er al (Panasonic NCR18650B). Cellen uit laptop-accu's gebruiken in handgereedschap is vragen om moeilijkheden: die zijn niet in staat de enorme stromen die handgereedschap vraagt, te leveren, simpelweg omdat ze daar niet voor gemaakt zijn (laptop-cellen doen hooguit 2 tot 3 x Inominaal, handgereedschap-cellen draaien hun hand niet om voor 10 tot 15 keer Inominaal. Daarnaast is de overgangsweerstand van een batterijhouder al snel veel te groot om flink stroom door te trekken. Een stuk handgereedschap laat die houders vroeg of laat uitfikken omdat er gewoon teveel hitte ontstaat in de overgangs-weerstand tussen cel en houder.
@weeardguy7 ай бұрын
@@Stefan_Van_pellicom het nadeel van flux is dat je het altijd schoon moet maken (ja, ook no-clean flux) omdat je niet kan controleren of alle flux gereageerd heeft. Niet gereageerde flux is zo corrosief als de pest en vreet zo je draden of accupool weg. Maar flux reinigen is nu juist relatief moeilijk bij een accu, waar je geen sluiting wil maken met alcohol of alcohol met fluxresten naar plekken wil spoelen waar je niet bij kan.
@rickpijnenburg1707 ай бұрын
Handige tool. Heb je ook het schema om hem zelf ook te maken? Is de oplaad functie toegevoegd, zodat je kan schakelen tussen opladen en testen? Of heeft de oplaad functie ook te maken met het testen van de batterij? Kan je ook de ontlaad stroom meten? En de C-rating?
@joppepeelen7 ай бұрын
grappig ik had het in software opgelost. namelijk de spanning blijven meten over de weerstand en dan een klein rekensommetje elke seconden of om de minuut afhankelijk hoe nauwkeurig je het wil. dan heb je alleen een arduino en een relais /of iets anders + weerstand. zo kune je 4 batterijen doen op een arduino met 4 losse weerstanden en 4 relais bijvoorbeeld. dan wordt het al een stuk goedkoper en geen koelblok, en je kunt het geheel stoppen bij een bepaald voltage indien gewenst, onder load. of zelfs dat hij de weerstand er even af haalt als het voltage daalt onder een bepaald niveau. de werstand los koppellen en opnieuw meten indien je dat heel graag zou willen :) is natuurlijk dan geen constant current :) maar als je puur de capaciteit wil weten/vergelijken maakt dat niet zoveel uit ah zie dat je ook een TP4056 boardje gebruikt voor het opladen :) deze boardjes hebben nogal een verschile in chips.. 4.15 volt cutoff en soms zelfs 4.26 :)
@AdityaMehendale7 ай бұрын
Accu's van weggeworpen vape-apparaten voldoen aan alle eisen, mits je oké vindt om die ranzig troep te ontmantelen ;)