Meiji Restorasyonu: Japonya Nasıl Bir Dünya Gücü Oldu? | Devrimler Serisi 9

  Рет қаралды 43,671

49W

49W

Күн бұрын

Пікірлер: 202
@novruzt1
@novruzt1 2 күн бұрын
Video çok bilgi içeriyor, fakat videonun başlığıdan bir hayli uzak. Video başlığından bizzat Meji döneminin anlatıtlmasını bekleriz, ama videonun içeriği Meji restarasyonu nasıl başladı gibi olmuş. Tabi olaylar nasıl buraya geldi gibisinden anlatım mümkün, fakat yine de Meji döneminin kendisi ihmal edilmemesi gerekirdi. Örneğin meji döneminde nasıl yasalar çıktı neler yapıldı ve s. gib detaylı bilgi aktarımları sunulabilirdi.
@mehmetcihan1487
@mehmetcihan1487 2 күн бұрын
Meji restorasyonundan bahsedecegim diye videoya girip 40 dakika Mejiyle ilgili bilgi vermeyen buyuk insan. Videonun ozetini geciyorum 1865'te Meji imparator oldu. İnsan biraz; Meji ne yapti? Neler kurdu? Hangi kurumlari on plana cikardi? Teknoloji konusunda nasil bir anda sicrama yapabildi? Bunlardan bahseder. Hicbirisi yok. Meji'ye gelecegim geldim derken 40 dakika baska konulari anlatmak nedir? Resmen dalga gecer gibi baslik atmislar.
@erkutkoksal1913
@erkutkoksal1913 2 күн бұрын
@@mehmetcihan1487 bravo
@sedakuleli7955
@sedakuleli7955 Күн бұрын
"Neyi doğru yaptılar?"dan ziyade "neyi doğruyapageldiler?" diye bakmak istiyorum. Japon halkı yaptığı işlerde detaycılığı mükemmeliyetçiliği sayesinde dünyanın zirvelerine kadar o küçücük adada ve zorlu doğa koşullarında çıkabilmiş bir halk. Türkiye olarak baskıcı aile yapısı ile benzerlik göstersek de en çok ayrıştığımız nokta iş yapış tekniklerinde özellikle sanat/zanaat gibi detaycılık gerektiren işlerdeki tutumumuz gelişmeye elverişlilik seviyelerimizdeki farkı belirliyor olabilir. Zanaat türü meleke ve sebat gerektiren işlere çok sıcak bakmayan bu tür işleri farklı milletlere terk etmiş bir Osmanlı'nın günümüze mirası hala herhangi bir konuda gerçekten usta erbablara ulaşmanın zorluğuyla devam etmektedir. Gündelik hayatta işini mükemmel yapmak için yanıp tutuşan aksi iddia edildiğinde gocunan halk hangisiyse o daha doğrusunu yapmış olabilir. Bunun dışında Japonlar doğal olarak alfabesini kaldırıp atamaz çünkü kendi dilinin orijini o alfabe. hatta daha ileri gtmişler katakana adını verdikleri bir alfabeyi yabancı dilden geçen sözcüklerin yazımında kullanmak üzere kullanıyorlar. Türkiye zaten o kadar izole değil kendi dilinin dinamiklerini önce Arap grameri kelime yapısı ve alfabesi ile dönüştürmüş, daha sonra saray ve resmi eğitim üzerinden fransız etkisine girmiş. Yine dile geçen pek çok sözcük kavram ve kullanım şekli ile başlayan değişim Osmanlı döneminde her iki alfabeyle de okuyabilen eğitimli entelektüeller arasında başlayan tartışmalar nihayetinde latin alfabesine geçişle sonuçlanmış. Ayrıca, Arap alfabesinin kültürel özle doğrudan ilişkisi olduğunu iddia etmek hakkaniyetli bir tutum değildir.
@gkce.e
@gkce.e 2 күн бұрын
Thanks!
@mustafasahin7118
@mustafasahin7118 3 күн бұрын
Emrah Safa Gürkan in son videosunda hoca türk modernleşmesini örneksiz ve çok başarılı görür. Düşmanlarının yani başında bunu başardığı için. Japonlar ise izole olduğu için bizimle pek kiyaslanamaz. Hatırladığım bunlar Bı de insaflı olmak lazım. Osmanlı Rusya dahil koca bir kitayla savaşmış. Bakmayın biz iyi bile geldik bu günlere. Elinize sağlık güzel video olmuş. Devamını dört gözle bekliyoruz.
@aliemreazgn3634
@aliemreazgn3634 2 күн бұрын
'Japonlar bala göte modernleşti'ye de getirmemek lazım bunu. Meiji hükümetinin kuruluşundan 40 sene sonra Rusyayla savaştılar
@bilinmeyeniogren
@bilinmeyeniogren 2 күн бұрын
ülkenin hala ayakta olması bile batılıların başaramayacağı siyasi bir başarıdır
@dandunne2149
@dandunne2149 Күн бұрын
Bütün kıta dedigin 50bin kişilik yunanla 30bin kişilik Sırplar
@mustafasahin7118
@mustafasahin7118 Күн бұрын
@dandunne2149 Osmanlı'nın son döneminini değil tüm Osmanlı tarihini kastetmiştim. Ayrıca Libya'da italyan, Mısır'da İngiliz ve Napolyon vs. Bir de Ruslar var.
@gozde9380
@gozde9380 2 күн бұрын
Guzel hazirlanmis ve aciklayici videonuz icin tesekkurler ancak video basligi yanlis olmus bence. Restorasyona yol acan etmenlerden ziyade ben daha cok restorasyonun adimlarina dair bir video olacagini dusunmustum. Umarim ileride restorasyon asamalarini da anlatirsiniz.
@emreselal6297
@emreselal6297 3 күн бұрын
Kanalı çok faydalı ve verimli buluyorum KZbin mecrasında olmazsanız birşeyler harbiden eksik kalırdı yaşar Ömer Vahit iyiki varsınız. elinize sağlık ✌️✌️
@Nebuch
@Nebuch 2 күн бұрын
10. videoya gelmişsiniz bile, nicesine.
@GezenCanTV
@GezenCanTV 2 күн бұрын
Kanalınızı dün keşfettim, sürekli ard arda videoları izliyorum. Bence çok daha fazla takipçi ve izlenme sayısını hakediyorsunuz 😊
@AHMETDOLMACI
@AHMETDOLMACI Күн бұрын
Muhteşem bilgiler öğreneceğim bir video daha, iyi ki varsınız! Muhteşemsiniz!
@enderyurt2801
@enderyurt2801 3 күн бұрын
türk modernleşmesi ile japonya modernleşmesi arasındaki en temell fark 18. yy da japonyadaki okuma yazma oranı avrupa nın ilerisindeydi. evet kapalı toplum ancak samuray sınıfının eğitimli olması bir çeşit aristokratik ivmeyi tesis ediyor. yani 1868 den öncesi itibari ile japonyada ciddi bir potansiyel enerji var. o yüzölçüm içinde 30 milyon nüfus var. bu işleyen bir sistem demek. oysa osmanlı bu seviyede bir sistemden bahsedemiyoruz.
@engineer512
@engineer512 2 күн бұрын
kesinlikle, ESG hoca buna değinmişti bı videosunda
@enderyurt2801
@enderyurt2801 3 күн бұрын
ülkelerin sıçramaları ile ilgileniyorsanız, meiji restorasyonu önemli bir referans.. zaten bismarck'ı ölçü kabul ediyorlar bu girişimlerinde.. bence yine de bu sıçramaya neden olan potansiyel enerji birikiminin nerede başladığı da çok önemli.. nasıl 1688 şanlı devrim demokrasi yolunda köşe taşı ise, bismarck'ın kan ve demir'i için o denli önemli köşe taşı kabaca 100 yıl önce prusya kralının tarihte ilk kez 1763 te zorunlu eğitimi başlatmasıdır.. kuluçka dönemi 2. frederick ile başlar.. ben 49 w dan mutlaka prusya kralı 2. frederick hakkında video bekliyorum. o zaman insanlar almanya nın 2 dünya savaşıondan sonra bile bugünunu belirleyen insan sermayesinin nasıl doğduğunu anlayacaklar..
@306furkan
@306furkan 2 күн бұрын
Ben de çar deli pedro hakkında video istiyorum belki de yapmışlardır bakmadım
@erenoguducu4472
@erenoguducu4472 Күн бұрын
Artist Matthew Perry'nin fotoğrafını koydunuz ya ilk, orada bırakacaktınız, "bu değil öbürü" deyip amiralin resmini koymaktan daha iyi espriydi o.
@aydnsalman
@aydnsalman 2 күн бұрын
Bu kanal gerçekten çok faydalı bilgiler veriyor. Emeğinize sağlık. Sonunda beklenen video geldi. "Şogun! Haçaiçi içeriyeko geleko" 😂😂
@94M.
@94M. 3 күн бұрын
Kaliteli kalitelioğlu bir video olmuş
@yasircomert161
@yasircomert161 7 сағат бұрын
Guzel video cok teşekkürler, bambaşka bir dunya olduğu icin anlamasi biraz zor oldu. Tarih konusunda genelde yakin bolgemize ilişkin bir temel bilgimiz var
@selman8653
@selman8653 3 күн бұрын
Gerçekten cok donanımlı seviyede bilgilendirici bir video olmus, teşekkürler !!!!
@yakupefeayas3207
@yakupefeayas3207 3 күн бұрын
38:36 aslında sorunun cevabı basit. Japonya hem işgal edilmesi zor bir ada ülkesi olmasıyla hem de fazla bir kaynak barındırmamasıyla asla emperyalistlerin ilgisini çeken bir ülke olmadı. Bu da kendi gelişim aşamalarını çok fazla dış müdahale almadan geçirmesini sağladı. Türkiye, daha doğrusu Osmanlı ise bu durumun tam tersi vardı. Sanayi devriminden sonra emperyalist devletler çoktan o zamanlarda Osmanlının elinde bulunan orta doğu topraklarına gözlerini dikmişti.
@muhsindogru7852
@muhsindogru7852 2 күн бұрын
"her şey dıjj güçler yüzünden" safsatasının şekil değiştirmiş hali.. kendi yaptıklarının sorumluluğunu alan milletler ile "her şey dıjj güçler yüzünden len mk" diyen milletler arasında tabiki uçurum kadar fark olacak
@kultiginkaganakbulut4033
@kultiginkaganakbulut4033 2 күн бұрын
yine harika bir video. teşekkürler
@serdarmirzaseyyar3218
@serdarmirzaseyyar3218 2 күн бұрын
arkadaşlar için nasıldır bilmiyorum ama rejinin daha az işçin içine dahil olduğu videolar benim daha çok hoşuma gidiyor
@emrahdemirci.
@emrahdemirci. 2 күн бұрын
Son Samuray filmi aklıma hep Jack Churchill karakterlerini getiriyor. 2.dünya savaşına ok ve kılıç ile savaşan romantik "Mad Jack Churchill" lakaplı subay.
@RecepBaskan.
@RecepBaskan. 3 күн бұрын
Video icin tesskkurler, emek var.
@tynerous
@tynerous 3 күн бұрын
Çok güzel olmuş canlandırma resimleri ile
@bahadrgergin6334
@bahadrgergin6334 5 сағат бұрын
Hocam Pakistan'ı anlatın lütfen.
@Mert.Hazretleri
@Mert.Hazretleri 2 күн бұрын
Dünyada pek çok toplum 19. Yy sonlarından itibaren yenilenme ve modernleşme sürecine girdi. Kimileri başarılı olup sağlıklı ve vizyoner kurumların temelini atarken kimileri başarılı oldu. Keşke biz de bunu başarıyla gerçekleştirebilmiş olsaydık.
@ismailbedirhan1526
@ismailbedirhan1526 2 күн бұрын
Bence bizim çağdaşlaşma sürecimiz başarılıdır. Japonya çok istisnai bir örnek. Bizim gibi emperyal güçlere çok yakın bir coğrafyada olup , onlarla cebelleşip bir şekilde ayakta kalan bir ulusu daha örnek veremezsin.
@aliemreazgn3634
@aliemreazgn3634 2 күн бұрын
​@@ismailbedirhan1526Tam tersi biz bir istisnayız. Dünyada biz kadar Avrupa'ya bu kadar yakın olup cumhuriyet kuran bir ülke yok. Japonya ise dünyanın geri kalanında bu konuda başarılı olan tek ülke. Dünyadaki Avrupa'ya uzak olan tek ülke Japonya değil ki uzaklık tek açıklama olsun
@engineer512
@engineer512 2 күн бұрын
​@@ismailbedirhan1526ayakta kaldı mı, ayakta mi, tartışılır ama İran örneği vardır.ha çağdaşlaşma vs diceksin benim için çağdaşlaşma adalettir. İran da bunun en iyi örneği
@AlbertEinstein-kc7qd
@AlbertEinstein-kc7qd 2 күн бұрын
İzlemeden beğendim.
@bilimsanatduzen2074
@bilimsanatduzen2074 2 күн бұрын
sayenizde öğrendik teşekkürler
@mersaullt
@mersaullt 3 күн бұрын
Thanks
@studynight5414
@studynight5414 3 күн бұрын
Sonunda yeni video be ( hızlandırmışsın sesini )
@Keepitthatwayy
@Keepitthatwayy 12 сағат бұрын
Video bitmesin diye her gün 15 dk izliyorum
@guvensagdic7200
@guvensagdic7200 Сағат бұрын
Meiji öncesi güzel anlatılmış. Meiji reformları nelerdir ve nasıl yapılmıştır? Kronolojik olarak anlatılmasını beklerdim.
@yigitozalkus2797
@yigitozalkus2797 2 күн бұрын
Japon modernleşmesinin diğer modernleşme şekillerinden ayrıştığı noktayı Doğan Avcıoğlu Türkiye'nin Düzenin'de çok güzel açıklıyor. Bakmanızı öneririm.
@noz1093
@noz1093 3 күн бұрын
Selam abdulvahit 🎉
@elifsuturan6776
@elifsuturan6776 3 күн бұрын
YEEEEEEEEYYYYYYY🥳🥳🥳🥳🥳 SONUNDAAAAAAA MEİJİ RESTORASYONUUUUUUU SUBATTAN BERİ YAZİYKDUM HER VİDEOYA SONUNDAAAAAA 🥳🥳🥳🥳 İZLEMEDİM DAHA AMA KESİN MUKEMMELDİRRRRR🥳🥳💖💖💖
@yigitisk9248
@yigitisk9248 2 күн бұрын
Nihayet
@its13
@its13 2 күн бұрын
tesekkurler 🤍🤍🤍
@aysetekeli466
@aysetekeli466 Күн бұрын
O kadar güzel anlattı ki ben bile anlamış gibi hissediyorum 😅
@valerional2751
@valerional2751 2 күн бұрын
Fransa'nın ve dünyanın en iyi diplomatı Talleyrand videosu gelsin
@gunesefa
@gunesefa 3 күн бұрын
Sonunda malum video gelmiş
@muhammeteminzora7193
@muhammeteminzora7193 3 күн бұрын
Nasılda tak diye burdayım
@berk4239
@berk4239 2 күн бұрын
teşekkürler 🎉
@refikkedi1676
@refikkedi1676 3 күн бұрын
Crash course un epey ayrıntısı gibi olmuş Güzel olmuş
@harunsekmen
@harunsekmen 3 күн бұрын
Yemek hazırlayıp geliyorum
@ibraschwan
@ibraschwan 2 күн бұрын
ibrahim abi sesini ozlemisiz, bizi yalnız bırakma
@sametheyks
@sametheyks 3 күн бұрын
Ömer Gemalmaz'ın tek başına bir şeyler anlattığı videoları bekliyoruz
@selim1045
@selim1045 3 күн бұрын
kesinlikle
@aramimparator
@aramimparator 2 күн бұрын
Vahit de iyi de Ömer i özlüyoruz
@saitylmaz5414
@saitylmaz5414 Күн бұрын
ulusalcı ömer
@huseyindayoglu9236
@huseyindayoglu9236 23 сағат бұрын
Küba videosu gelsin çok merak ediyorum
@yahyayagz1339
@yahyayagz1339 3 күн бұрын
III. Napoleon dönemi hakkında bir video yapın.
@abdulkadiralkan942
@abdulkadiralkan942 3 күн бұрын
SONUNDA BE SONUNDA BE YES YES EMPEROR MEJI
@Lebyleb423
@Lebyleb423 3 күн бұрын
Çok şükür kavuştuk bu videoya🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉
@berkayaydn415
@berkayaydn415 2 күн бұрын
elinize sağlık
@ekremfarukozten7509
@ekremfarukozten7509 2 күн бұрын
Emeğinize sağlık...😊
@efeaydogan9505
@efeaydogan9505 3 күн бұрын
Öncelikle videodaki her detayda emeği geçen kim varsa tebrik ve teşekkür ederim, dolu bir video izledik. Ancak bence ana konudan ziyade videonun büyük bölümünde restorasyona giden süreci dinledik. Geçmişle alakalı bunca detayı dinledikten sonra restorasyonun uygulamasına dair daha somut açıklamalar ve örnekler beklerdim. Sanki video Meiji restorasyonundan ziyade Japon modernleşmesini anlatmış ve bu konu da videonun sonunda not düşülmüş gibi olmuş. İçeriklerinizde nedenlere odaklandığınız kadar sonuçlara da odaklanmanızı öneririm, en nihayetinde videonun çekilme sebebi o sonuçlar.
@abdulvahidgezer
@abdulvahidgezer 3 күн бұрын
Videoya hazırlanırken ben de benzer bir yerdeydim fakat okumalar yaptıkça değişimi doğuran sürecin yanında sonrası önemsizleşmeye başladı. Anna Karenina'nın giriş cümlesiyle cevap vereyim hatta buna: Bütün mutlu aileler birbirine benzer, her mutsuz ailenin ise kendine özgü bir mutsuzluğu vardır. Bunun gibi bütün modernleşme/uluslaşma süreçleri birbirine benziyor. Fakat bu süreçleri doğuran sancıların her toplumda oraya özel hikayeleri var. Ben de o özel hikâyeye odaklanmayı tercih ettim. Yine de eleştiriniz için teşekkür ederim.
@efeaydogan9505
@efeaydogan9505 3 күн бұрын
anlıyorum, dediğin gibi modernleşme süreçlerinde arka plandaki hikayeye odaklanmak daha mantıklı. Yine de 20.yy ilk yarısındaki Japon sanayileşmesini birkaç dakika dinlemek isterdim. Saygılar, seviliyorsunuz.
@elindesihirlidegnekolantd
@elindesihirlidegnekolantd 2 күн бұрын
Vahit’in küçük şakalar çok iyi değil mi😂Hem eğlendiriyor hem öğretiyor
@dogukank3218
@dogukank3218 2 күн бұрын
Yaşar dah iyi anlatırdı aynı yerleri kaç kere dah anlatacak bilemedim ama yinede emeğinize sağlık
@enderyurt2801
@enderyurt2801 3 күн бұрын
videoyu şimdi izledim. tokugawa hatta öncesini anlattığın için teşekkürler vahit..
@abdullahsahin7676
@abdullahsahin7676 2 күн бұрын
Meiji ismi çok az geçti. Benim anlamadığım şey bu adam çok mu az şey yaptı? Modern Japonya'nın temelini atan kişi diyoruz ama bir nevi samurayların onun gücünü arttırması ardından samurayları tamamen pasifleştirmesine hiç değinilmemiş. Sanki video bi' 20 dakika daha hak ediyordu.
@ugur5721
@ugur5721 3 күн бұрын
sonunda meiji restorasyonu sonunda
@ahmetguney
@ahmetguney 2 күн бұрын
boyle videolari eu4 objective'lerine benzeten bir ben olamam :D Portugal Colonialism Growth, Persian Enlightment, Mughal Artillery, Venetian Trade, Dutch Commercialization da gelsin. Emrah Safa Hoca boşuna oynayın demiyor :P
@Susknk07
@Susknk07 3 күн бұрын
ALLAHİM SONUNDA
@kurdtphoe
@kurdtphoe 2 күн бұрын
bu kadar şogun dedikten sonra 'shogun' dizisini önermesek olmaz. izleyin efendim :)
@alper7805
@alper7805 2 күн бұрын
Yukio Mishima hakkında bir video gelebilir mi?
@novayaekonomiceskayapoliti3815
@novayaekonomiceskayapoliti3815 3 күн бұрын
ellen kay trimberger - tepeden inme devrimler/japonya bölümünü okumanızı öneririm.
@tufanyldrm7208
@tufanyldrm7208 2 күн бұрын
Ben türk japon, kore kıyasını yapılmasını isterim çünkü aynı dil ailesinden geldiğimiz için belki ortak kültürel yapılarımızı görebiliriz ve buradan bir kaç çıkarsama yapabilir ve çıkarsamalar üzerine tartışabiliriz.
@erkutkoksal1913
@erkutkoksal1913 3 күн бұрын
Çok şükür :)
@bariskarask1642
@bariskarask1642 3 күн бұрын
Ibo nun bomboş soruları olmamış
@Merkez644
@Merkez644 3 күн бұрын
Sonunda geldi. 49W'da büyük bir kitlenin bayram günü 😂
@onurfatihsimsek5104
@onurfatihsimsek5104 2 күн бұрын
Rise of the ronin oynayin cidden japonya tarihini cok iyi anlatan bi oyun
@erkutkoksal1913
@erkutkoksal1913 3 күн бұрын
İlk 20dakikada Ortaçağ Japonya ve Avrupa feodalizmi mukayesesini yaparken Osmanlı toprak sistemi ile de bir karşılaştırma olsaydı iyi olurdu.
@ozcanvural06
@ozcanvural06 3 күн бұрын
Geldik yine
@richard6300
@richard6300 2 күн бұрын
Hocam bazı görselleri feature history kanalından çekmediniz di mi...
@drm6750
@drm6750 2 күн бұрын
Ada izolasyonunda bu işleri yapmak kolay, gelsinler bizim coğrafyada 10 yıl delirmeden hayatta kalsınlar görelim:)
@muhsindogru7852
@muhsindogru7852 2 күн бұрын
tamam knk dünyada bir tek sen savaştın 31e devam
@drm6750
@drm6750 2 күн бұрын
@ Tabi Sadece Ada Coğrafyası değil vatandaşların sosyokültürel seviyesi de mühim. KZbin yorumlara 31 yazan oksijen israflarıyla dolu ülkeden Meiji de olsa pek bişey çıkaramaz.
@musamirik
@musamirik 2 күн бұрын
👏🏼
@mehmetsorkulu1776
@mehmetsorkulu1776 2 күн бұрын
Meiji döneminde ne yapıldı da Japonya bugünkü anlamda Japonya oldu sorusuna dair hiçbir şey yoktu sanki. Başlık değiştirilmeli Meiji Öncesi Japonya gibi bir şey olmalı ve bir devam videosu gelmeli bence. Kanalın sıkı takipçisiyim ama ilk defa bu videoya anlam veremedim. Biz de yaptık eğitim reformu askeri reform vs ama bu adamlar bizim yapmadığımız ne yaptı ya da bunlarda bizde olmayan ne var?
@chalbyslophelia2670
@chalbyslophelia2670 2 күн бұрын
tum videolariniz cok severek izliyorum ama bu videoyu icerik bakimindan eksik buldum . daha çok meiji dönemine kadar olan zaman dilimi anlatilmis gibi. tokugawa donemi, kapali bir ulke olunmasi, sosyal yapi falan. tamam bunlar da onemli ama meijiye gelince konu soyle soyle yaptilar denilip gecilmis. yani restorasyonun ne olduğuna dair hangi alanlarda neler yapıldı bunlara daha fazla deginilir zannediyordum. yine de agziniza saglik.
@kentakorma8423
@kentakorma8423 3 күн бұрын
Emrah Sefa Gürkan Japonya için ada ülkesi olduğundan savaşsız dertsiz rahat rahat büyüdü bizim gibi karışanı edeni yoktu diyor sanırım
@aliemreazgn3634
@aliemreazgn3634 2 күн бұрын
Kısmen doğru ama tamamen de değil, yeni hükümetin 10.yılında Satsuma isyanı, 30.yılında Çin-Japon savaşı 40.yılında Rus-Japon Savaşı gerçekleşti. tabi bizle kıyaslanamaz ama japonlar uzak diye modernleşebildi de dememek gerek. Yoksa Tayland gibi uzakta olan ve işgal edilmeyen ülkeleri veya Kore'yi de modernleşirken görmemiz gerekirdi
@meliktahir
@meliktahir 2 күн бұрын
Orada işgal tehdidinden bahsediyor. Bi yanda tarih boyunca antik medeniyetlerden tut beyliklere, devlet ve imparatorluklara mezar ve yol geçen hanı denebilecek Anadolu, öte yanda tarih boyunca Japonlardan başkasının hükmetmediği ada. Kıyaslayınca karışanı edeni yok denebilir rahatlıkla 😁
@Paradox-88788
@Paradox-88788 2 күн бұрын
40:28 sorunun cevabı bence söyle. 1) Çin gibi büyük diyebileceğimiz doğal kaynağı yok. Bu da Avrupa devletlerinin iştahını açmıyor. 2) Çin kadar o dönemde nüfusu yok. Bu sayede zorla afyon almak gibi girişimler olmuyor. 3) Eğitimli bir sınıf var. Nüfus genel olarak az da olsa halkın eğitimi bir nebze daha iyi. 4) Yöneticileri vizyon sahibi.
@burakaktolga9025
@burakaktolga9025 3 күн бұрын
bu ideodan sonra yukio mishima gelsin
@ismailaricioglu
@ismailaricioglu 19 сағат бұрын
İmparatorluk yapısını farklı milletlerin bir devlet çatısı altında toplamak olarak biliyorum. Peki Japonya'da kaç farklı millet var. Yahut burada özel bir durumu mevcut?
@sonaya00
@sonaya00 Күн бұрын
34:40 agzim acik kaldi
@h.kahraman
@h.kahraman 2 күн бұрын
Enflasyon tek veya birkaç üründeki fiyat artışlarını açıklamak için kullanılmaz. Fiyatlar genel seviyesindeki artışlara enflasyon denir
@sinemyakut289
@sinemyakut289 2 күн бұрын
Ha bire Meiji Restorasyonu videosu isteyenler bu videodan sonra boşluğa düşecek
@berkayyigit1214
@berkayyigit1214 2 күн бұрын
Mussolini videosu lütfen onu unuttunuz
@sahantetik
@sahantetik 3 күн бұрын
Direne direne kazandık.
@bilimsanatduzen2074
@bilimsanatduzen2074 2 күн бұрын
sayenizde öğrendik birde Nobel ödüllü iktisatçı mızın teorisini izah etseniz size zahmet
@azerberakanat
@azerberakanat 3 күн бұрын
Aslında olayın özünü kaybetme veya yabancılardan hazetmeme olmadığını, sadece güneydekilerin yani Amerika ile ticaret yapılırsa o ticaretten daha az pay alaca hanedanlıkların karşı olduğunu düşünüyorum ancak ingiltere ve fransa ile yapılan ticarette hangi limanların daha imtiyazlı olduğunu bilmeden bu yorumu yapıyorum
@beyzasilabudak
@beyzasilabudak 3 күн бұрын
ömer gemalmaz anlatmadığı için odaklanamadım
@ibrahimokur4169
@ibrahimokur4169 2 күн бұрын
Eğitiminizim bu kadar iyi olmasına rağmen neden sürekli magna carta zırvasını tekrarlayıp duruyorsunuz? İngiliz orta çağ tarihçileri bunun o kadar ahım şahım bir anlaşma olmadıgını söylediği videolar mevcut küçük bir arama ile bulabilirsiniz
@kutlusezen
@kutlusezen 3 күн бұрын
Güçlü devletler ekonomini piyasaya aç derken hammadde ve/veya enerjini ucuza bana sat ve karşılığında sana ara ürün yapacak kadar teknoloji vereyim diyor. Böylece son ürünün bir kısmını alacak kadar gelirin de oluyor. Bunu yaptığın sürece sorun yok. Osmanlı da bunu yapmaya çalışıyor son dönemlerinde ve İngiltere'den uzun süre destek alıyor iç ve dış tehditlere karşı ama sadece hammadde satınca geride kalıyorsun. Teknolojiyi de almak gerekiyor. Fakat teknolojiyi alıp geliştirirsen ve dışarıdan ucuz enerji ve hammadde alıp son ürünü üretirsen diğer emperyalist ülkeler ile çıkar çatışması oluyor. Arada bir "optimum bölge" var, orada durman lazım ki savaş çıkmasın. Onun ayarını kaçırınca tatsızlıklar yaşanabiliyor.
@kutlusezen
@kutlusezen 3 күн бұрын
Japonya ile aramızdaki fark da onların teknolojiyi geliştirmeye teşvik eden bir yapısının olması bence. Yani şirketini geliştirirsen yüzlerce yıl devam edebilirsin. Ama işte günün sonunda dış kaynaklara ve büyüyen pazara erişebilir olman gerekiyor bunu sürdürmek için. Fakat herkes sadece kendisi erişebilmek istediği için sorun çıkıyor. Bizde burjuvazi sınıfına katılım otoritenin bahşettiği bir şey. Otorite değişirse burjuva sınıfındakiler de hızlıca değişebilir. O yüzden en iyi yol "su akarken testiyi doldurmak". Emekçilerin yurt dışına gitmeye çalışması kendileri için, bunu çok umursamayıp dışarıdan ucuz iş gücü almaya çalışmak da işveren için mantıklı. Bu kadar işsizlik varken ve halk üç kuruşa çalışırken neden sürekli daha da ucuz işgücü ithal ediyoruz sorusunun cevabı da burada. Pahalı personel ile zaman ve para harcayıp teknoloji geliştirmektense ucuz işgücü ile bir an önce testiyi doldurmak öncelik.
@fatihkostek1256
@fatihkostek1256 2 күн бұрын
Cevaplardan biri Osmanlı nın savaşsız bir dönemi yok
@aliemreazgn3634
@aliemreazgn3634 2 күн бұрын
Abi Meiji restorasyonu nerde
@emrebilgintm
@emrebilgintm 3 күн бұрын
Türkiye, Kore ve Japonya neredeyse aynı yollardan geçmiştir.
@sometimes9417
@sometimes9417 2 күн бұрын
Homojen bir toplum olsaydı Osmanlı Japonya'dan bile fazla başarılı olurdu. Osmanlının çok fazla bagajı vardı. Üstelik büyük emperyalist devletlerin hemen yanı başındaydı. Osmanlının modernleşmesi Mısır ve İran ile karşılaştırılabilir (ki bu iki ülkenin de Türkiye'ye nazar bir çok avantajı vardır). Türk modernleşmesi bir mucizedir. Tartışmasız en başarılı modernleşme akımlarından biridir.
@梅花MH
@梅花MH 3 күн бұрын
Meiji lobisi baskıları sonucunda sonunda bu videoyu yayınlatmayı başardı
@8thtwtgd
@8thtwtgd 3 күн бұрын
6:45 Arap alfabesini kendi alfabesi olarak görenlere anlam veremiyorum. Latin alfabesi nasıl bize ait değilse, Arap alfabesi de bize ait değildir. Gerçekten bize ait bir alfabe arıyorsanız Göktürk alfabesine bakın.
@sadrialsk4185
@sadrialsk4185 2 күн бұрын
aslında o bile tamamen bize ait değil, bu tipler bir türlü anlamıyo, at sırtında taşınan bir kültür bir çok şeyi başkalarından alıp kendisine katar bu normal, bunların kaşıntısı Atatürk düşmanlığı sadece, Latin alfabesi sorunu falan hikayesi biliyon demi
@talatpasha_01
@talatpasha_01 2 күн бұрын
animenin adı ne ?
@serokataturk7218
@serokataturk7218 27 минут бұрын
baslik cok yaniltici maalesef.
@zanioloeditleriizliyorum
@zanioloeditleriizliyorum 2 күн бұрын
izlemeye kıyamam bunu ben
@sedatvargl3701
@sedatvargl3701 2 күн бұрын
Ne yazık ki çok sıkıcı bir anlatım olmuş. Konu başlığı ile içerik eşleşmemiş. Çok eğitimli birisinden bunu daha akıcı anlatımasını beklerdim. Japonya’ya ABD parmağının değmesi ile dünya gücü haline geldiği kesin ancak çok az değinilmiş bu konuya . Daha çok Japonya tarihi olmuş. Yine de teşekkürler
@ichbinverloren31
@ichbinverloren31 3 күн бұрын
sonunda
2 күн бұрын
bırtane askeri harcaması yok hiroşimadan beri,abd ye sıfır vergıyle ürün satabiliyor,cok sebeb var yani
@aliemreazgn3634
@aliemreazgn3634 2 күн бұрын
37:21 Burada saçma bir yorum olmuş, Mançuryanın işgali ile italyanların etiyopyayı işgal etmesi arasında pek bir fark yok. Nasıl bunu ikinci dünya savaşının başlangıcı saymıyorsak mançuryaya da gidemeyiz. Mançurya işgali sonrasında zincirleme olarak olaylar 1941 pearl harbor saldırısına gidiyor ancak dünya savaşı orda başlamıştır diyemeyiz. Zaten Mançurya hemen işgal ediliyor 1937ye kadar başka savaş olmuyor
Saddam Nasıl Tüm Dünyanın Baş Düşmanı Oldu?
31:05
Japonya’nın Büyük Çöküşü
33:57
49W
Рет қаралды 408 М.
Hristiyanlık Tarihi (Başlangıcından 17. Yüzyıla Kadar)
1:45:54
Kronik Tarih
Рет қаралды 2,3 МЛН
GÜLERSEN KAYBEDERSİN w/ Bizleşmiş Milletler ekibi, @YoshiEnomoto
24:44
RUSYA TARİHİ - Başlangıcından İtibaren Kesitler Halinde
1:49:45
Kronik Tarih
Рет қаралды 279 М.