Bravo,felicitări pentru efortul depus!Ați explicat cat se poate de clar!
@cosminnita28207 жыл бұрын
Multumesc frumos!
@mihaiburcea27154 жыл бұрын
Omul chiar stie ce vorbeste. Felicitari.
@alexandrucorlateanu82695 жыл бұрын
Un filmulet cu informatii foarte obective.
@cosminnita28205 жыл бұрын
Multumesc pentru apreciere! Va invit sa vedeti si celelalte 2 filme ale mele pe tema condensatiei: Centrale in condensatie - functionare si randament Centrale in condensatie - dimensionare radiatoare
@andramaria11243 жыл бұрын
Bună ziua la ora actuală care sunt cele mai bune pe piața la ora actuală! Vă mulțumesc pentru răspuns!
@cosminnita28203 жыл бұрын
Bună ziua, marca centralei este mai puțin importantă: Ferroli, Viessmann, Ariston, Immergas, Vaillant, Bosch, Buderus...sunt centrale bune. MULT mai importantă este să fie instalate și exploatate corect. Recomandarea mea e să nu alegeți neapărat un model/marcă anume de centrală, ci o firmă serioasă de instalații din zona Dvs care să vă furnizeze centrala (o marcă cu care au experiență și în care au încredere), montaj, punere în funcțiune, autorizarea funcționării (AF) conform ISCIR, service în garanție și post-garanție, verificările tehnice periodice (VTP) etc. Adică nu alegeți o centrală anume, ci o firmă serioasă care să vă asigure pachetul complet: produs + servicii.
@liviuciuhadeanu34218 жыл бұрын
Excelent film, foarte bune explicatiile!
@cosminnita28208 жыл бұрын
+liviu ciuhadeanu Va multumesc!
@raduradu2261 Жыл бұрын
Va salut . Am o centrala bluehelix maxima 28c in condensare. La ce temperatura sa o reglez pentru caldura intre 55-60 sau sup 55 ? Multumesc.
@cosminnita2820 Жыл бұрын
Bună ziua, Presupun că aveți încălzire cu radiatoare și că sunt dimensionate pentru condensație. În zilele mai calde vă recomand să setați temperatura agentului termic din centrală la 55 C. În perioadele reci (temperatură exterioară sub 5 C) setați 60 C. Izolați termic imobilul cu polistiren de 10-15 cm (în caz că nu ați făcut-o deja) sau vată bazaltică etc. Montați termostat de cameră și setați o temperatură ambiantă rezonabilă: fiecare grd C cu care măriți temperatura ambiantă vă crește consumul cu circa 7%; când plecați de acasă câteva ore coborâți temperatura cu 2-3 C. Ca termostat vă recomand unul cu algoritm inteligent TPI, de exemplu Honeywell Home, care asigură un consum de gaz mai mic cu circa 10% față de termostatele clasice cu histerezis; câteva modele: DT92, T3R, T6R etc.
@florinapetroaei9684 Жыл бұрын
Salut! Vreau sa vă întreb,la o centrala in condensare, dacă tubul de evacuare are panta spre exterior și nu spre centrala este o problema?
@cosminnita2820 Жыл бұрын
Bună ziua, Tubulatura orizontală de evacuare în cazul centralelor în condensație trebuie să aibă o mică pantă spre interior (aprox 3 grd). Condensatul este acid (pH aprox 3,5) și el trebuie să ajungă inapoi în centrală pt a fi evacuat în canalizare; inclinarea tubulaturii spre exterior poate crea situații periculoase: condensatul acid care curge în exterior poate afecta solul, plantele, animale sau persoane care trec prin zonă, elemente de zidărie sau fundație, alte obiecte care pot fi atacate de coroziune etc
@puyax292411 күн бұрын
Buna ziua! Am o centrala prin condensare Ariston clas premium evom care ar fi temperatura optima pentru calorifere la tipul asta de centrala? Tipul caloriferelor nu stiu sa vi l spun, din pacate. Tot ce stiu e ca nu sunt din fonta:)
@cosminnita282011 күн бұрын
Bună ziua, nu știu cum au fost dimensionate radiatoarele Dvs. În aceste condiții, vă recomand să setați temperatura agentului termic la 60 C. Aerisiți bine toate radiatoarele și echilibrați hidraulic instalația din robineții de RETUR ai radiatoarelor (radiatorul cel mai depărtat de centrală să aiba robinetul de retur deschis la MAXIM, iar pe măsură ce vă apropiați de centrală robineții de retur să fie închiși parțial). Incă o recomandare pt o funcționare economică si confort: vă recomand să achiziționați un termostat Honeywell Home, care asigură un consum mai redus de gaz (cam 10%) față de un termosat clasic (cu histerezis), datorită algoritmului imteligent TPI. Exemple de termostate Honeywell Home: DT92, T3R, DT4R, T6R.
@ioandetesan84283 жыл бұрын
Salutare. Am luat de la Aleroma Filtru antimagnetita 3/4. 8000 Gauss. La vecinul meu acest filtru e montat cu robinetul in partea de sus legat pe centrală. E montat corect ? Am și filtru ,Y ' care ar fi ordinea corectă la montaj ? Mulțumesc anticipat . O zi faină multă sănătate. ( Prin anii 1977-78 aveam un prieten Gelu Niță în Sibiu coincidență de nume ? )
@cosminnita28203 жыл бұрын
Filtrul antimagnetita se monteaza pe returul centralei, puteti pune si fitru Y (nu e obligatoriu), nu conteaza ordinea. In acest link www.aleroma.ro/filtru-antimagnetita-ultra-mag-3-4-8-000-gauss-p2704 vedeti pozitiile de montaj ale filtrului antimagnetita, mai multe detalii cred ca aveti in instructiunile din cutie (presupun ca sunt in cutie, nu am folosit acest filtru). Nu il cunosc pe dl Gelu Nita, e o coincidenta.
@ioandetesan84283 жыл бұрын
@@cosminnita2820 Multumesc frumos pentru aceste informații, nu mai am desenul sau instrucțiunile dar am văzut alte modele și este cu robinetul în jos . La vecinul meu este montat invers apa intă prin lateral. Practic prin lateral trebuie să iasă apa spre returul centralei. Salutare o zi faină
@crameriosif3562 жыл бұрын
Am pus în funcțiune acum 3 săptamâni o centrală termică în condensație.Nemaiavând pâna acum o asemenea centrală dorim sa vă întrebăm dacă este normal că să pornească din 2 in 2 ore, timp de 1-2 min. uneori și cu arzătorul în funcțiune. Mulțumim anticipat. O zi și o săptămână excelente.
@cosminnita28202 жыл бұрын
Bună ziua, presupn că aveți si termostat de cameră conectat la centrală? Sau nu? De asemenea, nu înțeleg ce vreți să spuneți cu pornirea centralei cu sau fără arzător? Cum ar putea să pornească centrala fără să pornească și arzătorul? Vă propun să-mi comunicați pe email la adresa cosmin_dn@yahoo.com nr Dvs de mobil si vă sun eu, ca să înțeleg exact problema Dvs și să vă pot ajuta.
@secanionel2476 Жыл бұрын
Daca la centrala mea prin condensatie cel care a instalato a montat evacuarea putin lăsată in jos in exterior si condensul curge afara cu toate ca am și scurgere la canalizare este rau sau estr bine. Sa știu ce să fac. Mulțumesc
@cosminnita2820 Жыл бұрын
La centralele in condensație tubulatura de evacuare a gazelor de ardere trebuie înclinată spre centrală, cu o mică pantă (aprox 3%l, nu spre exterior. Vă recomand să corectați montajul.
@beatrice09069 жыл бұрын
Buna, am iesirile pt. 2 calorifere de 600X1200 iar suprafata este de 33 mp.la living si centrala in condensatie 24kw. poate face fata cele 2 calorifere sau sant obligat sa modific la 1400. (Instalatia este trasa prin pardoseala, nu incalzire prin pardoseala. Izolatia exterioara este cu polistiren de 10) Ms. anticipat.
@cosminnita28209 жыл бұрын
Buna, casa este bine izolata termic, cele 2 radiatoare 22 x 600 x 1200 fac fata incalzirii livingului. Succes si sa va bucurati de instalatie, casa etc!
@mihaiairimioaiei30944 жыл бұрын
Buna seara imi poate explica cineva de ce se aude cum intra apa in calorifere va rog?
@cosminnita28204 жыл бұрын
Buna ziua, cel mai probabil trebuie sa aerisiți radiatoarele. Cautati pe Google cum se face (sau pe Blogdeinstalatii) sau chemați un instalator.
@mihaiairimioaiei30944 жыл бұрын
@@cosminnita2820 buna am avut inainte tevile de la centrala pina la primul calorifer cu diametru de 20 acum mi lea schimbat instalatorul cu diametru de 25 spunindumi ca e bine sa fie debitul mai mare. Oare nu cumva din cauza debitului prea mare se aude cum intra apa in calorifere?
@cosminnita28204 жыл бұрын
@@mihaiairimioaiei3094 Asa cum v-am spus, aerisiti corect toate radiatoarele.
@nedelradu91725 жыл бұрын
Poate sa apara o problema la centrala daca furtunul de evacuare a condensului e in sistem sifon ? Adica de la inaltimea centralei scurgerea se face pe sub mobila de bucatarie si apoi urca in scurgerea de sub chiuveta ? (bineinteles ca exista o diferenta de nivel intre gura de evacuare de sub centrala si nivelul scurgerii )
@cosminnita28205 жыл бұрын
Nedel Radu Da, poate să apară. Panta furtunului trebuie să fie descendentă continuu; altfel, există pericolul inundării centralei cu condens.
@sturzaalexandru75275 жыл бұрын
Ce puteți să-mi spuneți despre centralele ariston. ?sunt bune sau nu
@cosminnita28205 жыл бұрын
Da, sunt centrale bune. Dar dincolo de marca centralei, cel mai important este sa aveti o firma serioasa si competenta care sa faca montajul corect si unul sau mai multi parteneri de service buni ai marcii respective in zona Dvs. O centrala instalata corect, pusa in functiune corect, bine exploatata si intretinuta se va comporta bine de-a lungul timpului.
@lica3925 жыл бұрын
Buna seara. Se poate conecta centrala ferroli pro c la butelie gpl. De 60 litri?
@cosminnita28205 жыл бұрын
Buna ziua, nicio centrala nu trebuie conectata la butelii mobile sau butelii de tip aragaz; nu pentru ca nu functioneaza, ci pentru ca este ilegal si foarte periculos. Va invit sa cititi cu atentie si rabdare cele de mai jos - este un articol pe care l-am publicat iarna trecuta.Siguranța înainte de toate! Câteva informații pentru utilizarea corectă a buteliilor de aragaz. Din păcate, aproape lunar au loc în țara noastră accidente cu urmări grave. A) Conform normativelor în vigoare, este interzisă racordarea centralelor termice si instanturilor de producere a apei calde menajere la butelii mobile (de aragaz). Racordarea trebuie făcută NUMAI la rezervoare exterioare,îngrădite, cu instalații executate după proiect etc. Din păcate se întâlnesc și astfel de situații in zonele unde nu exista retea de gaz natural. Pericolul în exploatare este foarte mare, din cauza fracțiilor de pentan din butelie, care atacă etanșările vanei de gaz a centralei sau a instantului (risc de explozie) B) Utilizarea buteliilor de aragaz umplute la stații de GPL auto este ilegală și periculoasă. - absența mercaptanului din amestecul gazos din butelie conduce la imposibilitatea detectării olfactive a eventualelor scăpări de gaz; - umplerea necontrolată, până la limita extremă, a buteliei cu GPL poate crea situații periculoase în care amestecul din butelie ajunge în stare lichidă la arzător (neavând spațiu suficient de vaporizare în butelia umplută până la refuz). Recipientele cu GPL, indiferent de compoziția gazului, trebuie umplute până la maxim 80% din volumul acestora; - compoziția chimică și proprietățile diferă în cazul gazului de butelie și al GPL-ului auto, astfel încât butelia de aragaz umplută cu GPL auto este supusă la presiuni mult mai mari în exploatare, cu risc de neetanseitati și explozie; - chiar și operația de umplere a buteliei la stația de GPL auto este periculoasă: se folosesc dipozitive artizanale, neomologate pentru adaptarea pistolului stației la butelia de aragaz. Scăpările accidentale de GPL sunt periculoase: GPL în stare lichidă e inflamabil și exploziv are o temperatura foarte scăzută ce poate produce arsuri grave la inhalare. C) Recomandări - Nu utilizaţi buteliile fără regulator de presiune (“ceas”), cu regulatoare desigilate, defecte sau reparate de unităţi care nu aparţin întreprinderii distribuitoare; - Nu utilizaţi buteliile în altă poziţie decât în cea verticală; - Nu încălziţi buteliile cu apă caldă, cu abur sau cu flacără,pentru mărirea presiunii gazului din acestea; - Nu amplasaţi buteliile lângă sursele de căldură sau sub acţiunea directă a razelor solare; - Nu spălaţi buteliile în lichide corozive (sodă, leşie etc). - Nu verificați etanșeitatea cu flacăra deschisă - pericol de explozie! La schimbarea buteliei şi ori de câte ori se fac manipulări la vreunul din racorduri, se va verifică în mod obligatoriu etanşeitatea instalaţiei, cu spumă de apă şi săpun. În timpul verificării etanşeităţii, se vor controla locul de îmbinare a robinetului buteliei cu butelia; locul de ieşire a tijei rozetei din corpul robinetului; ambele feţe ale piuliţei olandeze a regulatorului de presiune; locul de îmbinare a racordurilor de intrare şi de ieşire cu corpul regulatorului de presiune; corpul regulatorului de presiune; capetele furtunului şi furtunul, pe toată suprafaţa lui; locul de îmbinare a portfurtunului aparatului de utilizare cu aparatul; toate îmbinările conductelor şi robinetele aparatului de utilizare. - Înainte de aprinderea focului, se verifică dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise. - După utilizare, se închide mai întâi robinetul buteliei şi numai după stingerea flăcării arzătoarelor se închid robinetele aparatului de utilizare. Vă invit să citiți informațiile deosebit de utile din aceste link-uri: www.cetateanu.ro/docu/articole/TI_86.pdf instalnews.ro/legislatie/incarci-butelia-in-statiile-de-distributie-gpl-auto-ce-ar-trebui-sa-stii-pentru-0?fbclid=IwAR20tTGKC3DbrLBIbcSyhk52ZPsbKUoU3_tNXRE54aEkBC05uD2M4PZueXs
@adyady51414 жыл бұрын
Salut, spune-mi te rog ce model de centrala pe gaz imi recomanzi sa cumpar??? Ma refer aici la fiabilitate&consum. Ariston Alteas One Net. 35Kw Viessman Vitodens 100. 35Kw. Multumesc!!!
@cosminnita28204 жыл бұрын
Salut, ambele sunt centrale bune. Recomandarea mea e sa alegi o firma de instalatii serioasa, nu o marca/model de centrala anume. Adica: alege o firma de la care sa cumperi centrala (ce model iti recomada ei, cu care au mai lucrat si cu care au experienta), ei sa-ti faca montajul, punerea in functiune (PIF), Autorizarea ISCIR a functionarii (AF), ei sa-ti asigure service in garantie si in post-garantie. Cel mai important este ca instalatia sa fie bine realizata si centrala corect montata, apoi sa fie corect exploatata si intretinuta si sa te poti baza pe interventii profesioniste de service cand e nevoie.
@adyady51414 жыл бұрын
@@cosminnita2820 Ok.Dar totusi, pe care sa o aleg, Intradevar ce-i care o instaleaza Îmi si vinde centrala, iar ei mi-au zis acelasi lucru, sa aleg una din cele 2! Asa ca te rog spune-mi concret, pe care sa o aleg!
@cosminnita28204 жыл бұрын
Alegerea este a ta 100%.
@tonisavescu78873 жыл бұрын
Am o centrala Ariston clas one.....de ce face zgomot mai mare decat una clasica...multumesc
@cosminnita28203 жыл бұрын
Faptul că centrala Dvs în condendație face zgomot indică o posibilă defecțiune, care poate fi dagnosticată NUMAI la fața locului de un partener de service Ariston. Atât centralele în condensație, cât și cele clasice pot fi zgomotoase in cazul unor defecțiuni, reglaje incorecte etc. La fel ca la automobile sau in cazul oamenilor, e nevoie de o constatare la fața locului (specialist service centrale, specialist service auto, medic)
@tonisavescu78873 жыл бұрын
@@cosminnita2820 Multumesc
@madaentiv15928 жыл бұрын
Buna ziua! Pentru un imobil cu suprafata 140 mp si încălzire în pardoseala ce tip ce centrala s-ar potrivi ? Va multumesc.
@cosminnita28208 жыл бұрын
Buna ziua, presupunand ca e vorba de o casa cu izolatie termica buna (ferestre termopan eficiente, pereti din caramida eficienta, polistiren de grosime minima 5 cm pe peretii exteriori) va este suficienta o centrala de 25 kW. Va recomand centralele Ferroli BLUEHELIX TECH 25 C sau BLUEHELIX PRO 25 C, ambele fac incalzire si produc apa calda menajera in regim instantaneu (nu lucreaza cu boiler cu acumulare) si momentan au garantie integrala 5 ani conform promotiei in derulare. Daca doriti mai multa apa calda menajera (adica 2 consumatori de apa calda simultan, adica 2 bai folosite simultan sau 1 baie + spalat vase la bucatarie simultan), puteti opta pentru BLUEHELIX TECH 35C sau BLUEHELIX PRO 32 C, acestea au 3 ani garantie.
@sendroni8 жыл бұрын
Cosmin Nita
@SuperConu4 жыл бұрын
centrala viessman vitodens 050 cu 9 calorifere de otel ptr. o casa de 120 m izolata consuma 12m cubi zilnic la o temp. de 45 grade pe tur.Este normal?
@cosminnita28204 жыл бұрын
Consumul unei centrale depinde de multi factori: temperatura interioara (in casa), temperatura exterioara, dimensiunile casei, izolatia casei si gradul de vitrare, modul de dimensionare a radiatoarelor, temperatura de tur (la centrale in condesatie) etc. Ce pot sa va spun (pe baza fiselor tehnice ale diferitilor producatori) este ca o centrala in condensatie de 24 kW consuma cam 2,5 mc gaz intr-o ora de mers CONTINUU (fara oprire) pe puterea MAXIMA. In functie de factorii enumerate mai sus, evident centrala nu va functona continuu 24 de ore pe putere maxima. Centrala Dvs a consumat 12 mc in 24 ore, nu pot sa spun daca este mult sau putin. In mod ideal, ca sa puteti face o comparatie, ar trebui sa vedeti consumul unui alt imobil IDENTIC (cu aceeasi instalatie etc), situat langa Dvs, de exemplu cazul unui complex rezidential cu mai multe case identice. Iata cateva informatii si recomandari pentru a fi sigur ca obtineti cel mai bun consum posibil si, in acelasi timp, sa beneficiati si de confort: - Instalati un termostat de camera, iar pe radiatoare puneti robineti termostatici cu capete termostatice. In camera in care e termostatul puneti robinet normal (nu termostatic) deschis pe MAXIM (daca deja exista robinet termostatic in acea camera aveti grija ca acesta sa fie deschis pe MAXIM). - Setati o temperatura interioata rezonabila (deci nu foarte ridicata), dar la care sa va simtiti bine si imbracati-va adecvat sezonului: conteaza daca vreti sa stati in casa imbracat ca vara, adica in pantaloni scurti si tricou cu maneca scurta sau in pantaloni lungi si bluza/camasa cu maneca lunga. Fiecare grd C cu care cresteti temperatura in casa va mareste consumul de gaz cu circa 7%; de exemplu, daca setati termostatul la 21 C veti consuma X, daca setati 22 C veti consuma mai mult cu 7%, la 23 C inca 7% etc; ati inteles ideea.
@laurentiueremia98074 жыл бұрын
@@cosminnita2820 Mulțumesc
@dariusnicolae33315 жыл бұрын
Am o centrala Ferroli si nu stiu daca e pus bine cosul de fum.Cum trebuie sa aiba panta,in centrala sau afara?
@cosminnita28205 жыл бұрын
Darius Nicolae Dacă e centrală în condensație, coșul trebuie să aibă înclinarea spre centrală. Dacă e convențională (non condensație), înclinarea trebuie să fie spre exterior, panta aprox 3%.
@dariusnicolae33315 жыл бұрын
@@cosminnita2820 mulțumesc pentru ajutor.
@bogdanbrebe15817 жыл бұрын
buna ziua, puteti sa imi spuneti o parere d centralele arca pixel 25 fc?
@cosminnita28207 жыл бұрын
Buna ziua, nu am lucrat cu aceste centrale si nici nu am vreo informatie despre ele. Din pacate nu va pot ajuta.
@PersonalizariPloiesti6 жыл бұрын
Buna seara. Unde se scurge condensul de la centrala? Am vazut ca are un furtun care cica ar trebui conectat la evacuare chiuveta. Cum o pot conecta astfel incat sa nu se scurga in evacuare la chiuveta? Nu am cum sa fac traseu pana acolo.
@cosminnita28206 жыл бұрын
Condensul de la centrala in condensatie trebuie evacuat obligatoriu la canalizare; NU poate fi evacuat liber (in aer, pe pamant, in gradina, in exteriorul blocului etc) pentru ca este acid. Contactati un instalator pentru a realiza traseul de evacuare de la centrala pana la canalizare sau coloana de evacuare catre canal din casa.
@cosminnita28206 жыл бұрын
Va recomand sa cititi si aceasta informatie blogdeinstalatii.ro/pompa-de-condens-pentru-centrala-termica/ Contactati un instalator
@alexprodea40037 жыл бұрын
Buna seara la o centrala in condensare cu termostat care este temperatura de functionare (apa in calorifere) Multumesc.
@cosminnita28207 жыл бұрын
Buna ziua, intrebarea Dvs este frecventa, gasiti raspunsul in Comentariile de la filmul meu Centrale in condensatie - dimensionare radiatoare. Va reproduc mai jos raspunsurile, totusi va recomand sa vizionati si filmul mentionat + comentariile.
@cosminnita28207 жыл бұрын
Pentru exploatarea eficienta a centralelor in condensatie va recomand filmele: 9 mituri despre centrale in condensatie kzbin.info/www/bejne/iKLbpoCjgpeala8 Centrale in condensatie - functionare si randament kzbin.info/www/bejne/gZbZdJ9vbNuFgM0 Si Recomandari pentru incalzirea eficienta a lciuintei kzbin.info/www/bejne/eKelp3VvqZqBgNk Principiul de baza pentru maximizarea eficientei centralei in condensatie este folosirea unui regim cat mai coborat de temperatura al agentului termic, cat mai mult timp posibil de-a lungul sezonului de incalzire, dar fara a afecta confortul. Se recomanda utilizarea unei sonde de temperatura exterioara, termostat de camera, radiatoare dimensionate corect etc; detalii gasiti in filmele sus mentionate. Va multumesc pentru vizionare!
@cosminnita28207 жыл бұрын
Asa cum am explicat mai sus, setati temperatura tur a centralei la temperatura minima la care va simtiti bine in casa IN CONDITIILE CLIMATICE ale zilei respective (adica fara sa va fie frig in casa). Daca aveti sonda de exterior, centrala isi regleaza singura temperatura in functie de temperatura exterioara. Cu cat temperatura de tur e mai mica, cu atat centrala va functiona mai economic, pentru ca implicit returul va fi mai rece, deci fenomenul de condensare va fi mai intens.
@instalatorconstantaionbale26946 жыл бұрын
Pentru o condesatie bună cu randament bun setati temperatura la 55 de grade
@alexprodea40038 жыл бұрын
Buna seara ce trebuie facut daca renunt la termostatatul de camera ca centrala sa functioneze independent?
@cosminnita28208 жыл бұрын
Deconectati termostatul (apelati la o firma de service) si centrala va functiona independent, adica pe baza temperaturii de tur pe care i-o setati din panoul ei de comanda. Nu sunt sigur ca inteleg intrebarea Dvs.
@catalinsima86955 жыл бұрын
dacă renunți la termostatul de camera....centrala o să meargă în continuu și o să plătești la gaze de o sa te saturi ....
@alexprodea40038 жыл бұрын
Buna ziua am o centrala Ariston Cares Premium fara termostat intr-un apartament de 4 camere 100 mp,cand o dau la o temp mica apa din calorifere merge regulat porneste si se opreste cand cresc temperatura de la 50 de grade in sus merge fara oprire ii normal sa functioneze asa daca ma puteti lamuri si pe mine Multumesc.
@cosminnita28208 жыл бұрын
Cand setati valoarea temperaturii agentului termic la valori mai mari e normal ca centrala sa ramana pornita un timp ceva mai indelungat, dar nu e normal sa nu se opreasca. Va recomand sa chemati o firma partenera de service Ariston.
@alexprodea40038 жыл бұрын
am sunat si au spus ca ii ok ca trebuie termostat
@cosminnita28208 жыл бұрын
Montati termostat (tot cu firma de service), veti obtine o economie de gaz circa 10%.
@alexprodea40038 жыл бұрын
ieri a mers mai mult de o ora si nu sa oprit au spus ca merge la flacara mica si 2 ore si se opreste cateva minute si porneste iara
@alexprodea40038 жыл бұрын
da dar ii in regula sa mearga asa mult ?
@elenabotnari92027 жыл бұрын
buna ...avem centrala in condensare ....cum calculam cite sau ce fel de radiatoare punem pentru asa centrala pentru a lucra conform caldurii necesare?
@cosminnita28207 жыл бұрын
E nevoie de un calcul al necesarului de caldura pentru fiecare camera; apelati la un instalator priceput sau la un proiectant care sa faca acest calcul pe baza planurilor de arhitectura ale cladirii. Radiatorul din fiecare camera se alege in functie de acest necesar de caldura stabilit prin calcul; pentru o centrala in condensatie fiecare radiator trebuie supradimensionat cu 20-30% fata de dimensiunea care ar rezulta din calcul la temperatura 80/60 C (tur/retur) a agentului termic, pentru ca centrala in condensatie trebuie sa functioneze cat mai mult timp la temperatura joasa ca sa aiba randament bun (radiatoarele se supradimensioneaza pentru a compensa temperatura mai scazuta a agentului termic).
@elenabotnari92027 жыл бұрын
merci mult de sfat....dar e adevarat cu cit radiatorul e mai mare in lungime cu atit centrala va consuma mai putin?
@cosminnita28207 жыл бұрын
Se recomanda o supradimensionare rezonabila (cum am precizat anterior), nu oricat de mare.
@patrycpatryc6425 жыл бұрын
Corect
@costelnegoita30174 жыл бұрын
Dece o centrala termica pe gaz este ma puternica și da un randament ma mare pe apa calda menajera?
@cosminnita28204 жыл бұрын
costel negoita Unele centrale termice (nu toate) au putere mai mare in regim de producere apa calda menajera (Acm) decat in regim de incalzire pentru a asigura un debit marit de Acm, de exemplu centrale care au 23-24 kW pe incalzire si 25-27 kW pe Acm. La centralele de 24 kW cu producere acm in regim instantaneu nu satisfacerea necesarului de caldura e critica (un apartament de bloc sau o casa mica/medie au un necesar de caldura de 8-15 kW), ci producerea de acm: o centrala de 24 kW satisface rezonabil un singur consumator (robinet), cand se deschide al 2 lea robinet scade temperatura acm livrata celor 2 consumatori si acestia sunt nevoiti sa reduca debitul (inchid partial robinetul) pentru a incerca sa mentina temperatura. In privinta randamentului: in regim de producere acm instant, randamntul centralei in condensatie este MAI MIC decat in regim de incalzire; explicatia: cand se produce acm, centrala ridica automat temperatura agentului termic la 80 C, cand randamentul este mai mic decat la temperaturi joase ( cazul regimului de incalzire). Puterea marita in regim de producere acm NU se datoreaza unui randament mai bun, ci maririi debitului de gaz natural (placa electronica a centralei comanda marirea debitului prin vana de gaz in regim de producere acm).
@costelnegoita30174 жыл бұрын
@@cosminnita2820 am o centrala în condensare de la ferroli și în randament spune ca la încălzire randamentul este de 97% și la acm de 106% la o temperatura de 50/30 grade aic am eu o nelămurire plus ca pe încălzire spune ca are 20 KW iar pe acm 24 KW nelămurirea mea este ce o ajuta pe centrala sa scoată randamentul mai bun pe acm?
@cosminnita28204 жыл бұрын
costel negoita Cred ca faceti o confuzie: in regim de producere acm, centrala nu functioneaza la 50/30, ci 80/60, asa cum am precizat anterior. Cred ca nu va uitati unde trebuie in fisa centralei. M-am uitat si eu pe fisa unei condensatii Ferroli: www.ferroli.com/ro/products/centrale-murale/bluehelix-tech-rrt ; v-a derutat simbolul de robinet din partea de sus a tabelelului. Acolo de precizeaza clasa ErP de producere acm (L sau XL, adica debit). Valorile de randament din parter de jos a tabelului sunt pentru INCALZIRE, in regimurile 80/60 C, respectiv 50/30C. Si ca sa incheiem subiectul: O CENTRALA NU POATE PRODUCE ACM CU AGENT TERMIC LA 50/30 C; intotdeauna temp agentului termic e mai mare cu approx 20 C decat a acm.
costel negoita In filmul posta de Dvs: CH = central heating (incalzire): DHW = Domestic Hot Water (acm). In incalzire centrala Dvs are 20 kW si in acm are 24 kW, dar asta nu inseamna ca are randament mai bun in acm, CI VANA DE GAZ SE DESCHIDE MAI MULT SI CONSUMA MAI MULT GAZ IN REGIM DE ACM ca sa furnizeze putere mai mare, deci debit marit de acm, așa cum v-am spus mai înainte. Nu confundați puterea cu randamentul!
@sandeliordache86359 жыл бұрын
Salut!Eu am o centrala in condesatie Riello de 35kw montata in locul uneia de 28 kw.Problema este ca la montarea noii centrale,evacuarea avand-o in forma de L,baza mica de 0.8m si cea mare de 2m,au facut cadere spre centrala ca sa se scurga condensul de la gazele arse in sistemul de colectare,dar nu s-au gandit ca si condensul de pe aspiratie,putin cat este,va curge undeva.A curs pe schimbatorul de caldura pe care mi la fisurat.L-au luat ei l-au lipit,centrala fiind in garantie extinsa,s-a rezolvat,dar nu e de durata.Am achizitionat o flansa dar cand a sosit prin curier am vazut ca tot condensul din mijloc mi-l colecta.Ce ma sfatuiti sa fac?Multumesc!!!
@cosminnita28209 жыл бұрын
Sandel Iordache Buna ziua! Va sfatuiesc sa luati legatura cu Dep. Service de la Riello Romania, cred ca ei sunt cei mai in masura sa va faca o recomandare.
@sturzaalexandru75275 жыл бұрын
Daca instalam calorifere mai mari vom face economie?adică cazanul sa lucreze la o temperatura mai joasa și din cauză că caloriferul este mult mai mare sa degaje mai multă căldură?ce sfat puteți să-mi dați?
@cosminnita28205 жыл бұрын
Da, la o centrala in condensatie, la scaderea temperaturii agentului termic va creste randamentul (se intensifica fenomenul de condensare), deci veti face economie de gaz. Radiatoarele trebuie marite cu aprox 20% fata de cazul in care utilizam centrale conventionale. ATENTIE: la alegerea (dimensionarea) radiatoarelor, din fisa tehnica a radiatoarelor folositi puterea la regimul de temperatura tur/retur = 80/60 C, NU la 90/70 C. Radiatorul rezultat din selectia cu 80/60 C il mariti cu 20% (exemplu: daca pentru puterea in W nevesara camerei respective gasiti radiatorul 22-600-1000, pentru condensatie il mariti cu 20%, deci veti alege radiatorul 22 x 600 x 1200). Va invit sa vizionati si filmul cu dimensionarea radiatoarelor kzbin.info/www/bejne/mpuwoodjfNODb5I .
@sturzaalexandru75275 жыл бұрын
@@cosminnita2820 dar la o centrala convențională cu termostat?
@cosminnita28205 жыл бұрын
La o centrala conventionala puteti merge cu o temperatura moderata, de exemplu puteti seta maxim 70 C sau 75 C temperatura agentului termic, NU va recomand sa setati 90 C; la 90 C cresc pierderile de caldura cu gazele evacuate la cos, de asemenea regimul termic al componentelor centralei este mai ridicat, deci uzura e mai mare. La centrale conventionale, radiatoarele le veti dimensiona cum am spus mai sus (deci nu e nevoie sa le mai mariti cu 20%). Foarte IMPORTANT e sa dimensionati radiatoarele folosind puterea lor din fisa tehnica la regimul 80/60 C, NU la 90/70 C (la 90/70 C veti obtine radiatoare mai mici, posibil subdimensionate; radiatoarele subdimensionate determina disconfort termic si consum marit al centralei) . ATENTIE: la centrale conventionale, sa NU setati temperatura agentului termic mai mica de 45 C, in timp veti deteriora centrala datorita fenomenului de condensare (condensul este acid si centralele conventionale nu sunt echipate pentru a rezista la actiunea coroziva a acestuia. Apropo de intrebarea Dvs: indiferent daca aveti centrala conventionala sau in condensatie, va recomand sa puneti termostat de camera. Ca o concluzie: la centralele conventionale nu e nevoie sa mariti radiatoarele, important e sa nu fie prea mici (povestea cu 80/60 C); o temperatura redusa a agentului termic la centralele conventionale nu creste semnificativ randamentul.
@sturzaalexandru75275 жыл бұрын
@@cosminnita2820 spuneți nu va rog despre centrala Baxi eco home se merita sau nu?între ariston cares x Vaillant imergas și Baxi care ar fi o alegere corecta ??
@cosminnita28205 жыл бұрын
Nu stiu nimic despre centrala BAXI ECO HOME, nu am utilizat si nu am interactionat cu centrale BAXI si nici pareri despre centralele BAXI nu am auzit: asta nu inseamna ca nu sunt centrale bune, ci pur si simplu nu va pot da o opinie. La oricare din cei 4 producatori, nu as alege modelul cel mai ieftin, m-as orienta spre modele premium. Asa cum va spuneam in urma cu cateva zile, dincolo de marca centralei, cel mai important este sa aveti o firma serioasa si competenta care sa faca montajul corect si unul sau mai multi parteneri de service buni ai marcii respective in zona Dvs. O centrala instalata corect, pusa in functiune corect, bine exploatata si intretinuta se va comporta bine de-a lungul timpului. Alegerea e a Dvs.
@gelumiron10445 жыл бұрын
Buna seara ! As vrea sa cumpăr o centrala electrică si am suprafata totala locuibila de 110 mp . Ce centrala imi recomandați. De cati le ?
@cosminnita28205 жыл бұрын
Buna ziua, depinde de zona geografica (conteaza daca e zona Brasov sau Constanta, de exemplu), de cum este izolata casa (grosime si material pereti, tip ferestre - termopan sau nu -, daca exista izolatie termica din polistiren si ce grosime etc); FOARTE IMPORTANT: conteaza ce putere electrica aveti instalata pe bransament (adica ce putere electrica poate sa "duca: instalatia electrica a imobilului Dvs; asta aflati de la cei care v-au facut proiectul instalatiei electrice sau de la furnizorul de energie electrica); trebuie sa aveti in vedere ca centrala electrica nu este singurul consumator electric din imobil, mai exista lumini, masina de spalat, fier de calcat, cuptor cu microunde, poate cuptor electric (!!!), plita electrica cu inductie (!!!) etc. Fara sa am informatiile necesare pentru stabilirea necesarului termic (vedeti mai sus), as estima o centrala cu puterea maxima de 10-15 kW. Atentie, aveti nevoie de instalatie electrica trifazata!
@catalinsima86955 жыл бұрын
mai bine îți pui centrala pe gaz.....pe curent o să plătești dublu..... centralele electrice sunt pt Suedia,Norvegia,Danemarca,Germania .....la noi nu se tentează..... pentru că energia electrică este scumpă fata de alte țări
@cosminnita28207 жыл бұрын
Va invit sa vedeti noul meu film cu experimente de fizica (al V-lea): 6 noi experimente de fizica cu magneti, presiune, temperatura kzbin.info/www/bejne/mWqlk2iNotahm5Y
@iulianpirleci7 жыл бұрын
Buna ziua,centrala prin condensație se poate monta in baie,ținând cont că in baie se produce abur,deci o umiditate mai crescuta.Multumesc
@cosminnita28207 жыл бұрын
Buna ziua, toate centralele in condensatie au tiraj fortat. Legislatia romana (PT A1) spune ca in baie se pot monta NUMAI centrale cu tiraj fortat (deci si condensatie), dar NUMAI daca producatorul centralei respective permite acest lucru. Puteti verifica acest aspect in documentatia tehnica si/sau certificatul de garantie al centralei respective sau intreband la importatorul marcii. Eu nu cunosc niciun producator/furnizor prezent in Romania care sa permita montarea centralei in baie (nu zic ca nu exista, doar ca eu nu cunosc niciunul). Eu, personal, NU recomand montarea unei centrale in baie.