No video

Centrale in condensatie - functionare si randament

  Рет қаралды 50,751

Cosmin Nita

Cosmin Nita

Күн бұрын

Centrale in condensatie - functionare si randament este partea a III a a trilogiei pe tema condensatiei, celelalte 2 sunt disponibile in link-urile de mai jos. Radiatoare, incalzire in pardoseala, optimizare incalzire ieftina, cel mai bun sistem de incalzire. Indiferent ca vorbim despre centrale in condensatie, cazane in condensatie, centrale in condensare sau cu condensare, ne referim la o tehnologie de incalzire a prezentului si viitorului.Centrala Ferroli BLUEHELIX Tech are schimbatorul primar, schimbatorul secundar, arzatorul cu preamestec, racordurile hidraulice interioare - toate din inox. Este ultra-compacta si ultra-silentioasa.
Ferroli incalzire in pardoseala, radiatoare, sisteme complete
• FERROLI incalzire in p...
Incalzire in pardoseala - teste teava PE-Xa FerPIPE
• Incalzire in pardoseal...
Noile pachete de panouri solare Ferroli ECOTUBE 20 tuburi vidate heatpipe:
• Noile pachete de panou...
Dimensionarea pompelor in sisteme de incalzire cu radiatoare
• Dimensionarea pompelor...
5 mituri despre pompe + recomandari Ferroli
• 5 mituri despre pompe ...
6 noi experimente de fizica cu magneti, presiune, temperatura • 6 noi experimente de f...
7 experimente de fizica cu magneti puternici, levitatie magnetica, electromagnetism
• 7 experimente de fizic...
Alte 9 experimente fizica, presiune, temperatura, transfer de caldura
• Alte 9 experimente fiz...
8 experimente: presiune, temperatura, transfer de caldura, fizica
• 8 experimente: presiun...
Partea I: 9 mituri despre centrale in condensatie
• 9 mituri despre centra...
Partea a II a: Centrale in condensatie - dimensionarea radiatoarelor
• Centrale in condensati...
Noua pompa electronica eficienta cu turatie variabila Ferroli Energy Saving 2 ES2 25-60/180:
• Noua pompa electronica...
Bucla Tichelmann pentru radiatoare, panouri solare, pompe de caldura:
• Bucla Tichelmann pentr...
Cateva filme despre centrala in condensatie Ferroli BLUEHELIX Tech:
• Centrala in condensati...
• Centrala in condensati...
• Centrala in condensati...
Centrala in condensatie Ferroli BLUEHELIX Pro:
• Centrala in condensati...
Pe www.calore.ro la sectiunea Noutati gasiti o prezentare a principiului si avantajelor condensatiei - o tehnologie de incalzire eficienta:
www.calore.ro/n...
Recomandarile Ferroli pentru incalzirea eficienta a locuintei
• FERROLI Incalzirea efi...
Radiatoare din otel Ferroli - prezentare si recomandari:
• Radiatoare din otel FE...
Cazanul pe lemne cu gazeificare Ferroli CGF:
• Ferroli cazan gazeific...
Pompa electronica eficienta Ferroli Energy Saving ES 25-60/180
• Pompa electronica Ferr...
Regulatorul Ferroli ecoKOM 200T pentru cazane pe combustibil solid:
• Regulator Ferroli ecoK...
www.ferroli.ro/ www.calore.ro / www.lamborghini...
Consumam mai putin. Platim mai putin. Reducem poluarea. Protejam natura.
Ferroli incalzire eficienta / incalzire ieftina / incalzire economica / cazane pe lemne / cazane cu gazeificare / cazane pe peleti / optimizare cel mai bun sistem de incalzire / tehnologia condensatiei / centrale murale / radiatoare radiatoare calorifere corpuri statice de incalzire Ferroli incalzire eficienta radiator din otel calorifer din otel sfaturi radiatoare recomandari radiatoare
Filmat HD cu smartphone Samsung Galaxy S4

Пікірлер: 68
@mihailitcanu9124
@mihailitcanu9124 9 жыл бұрын
BRAVO! Cea mai buna explicatie a fenomenului de condsare/condensatie. Multumesc pentru informatii (stiu sa le explic mzi academic principiul)
@cosminnita2820
@cosminnita2820 9 жыл бұрын
Va multumesc pentru apreciere!
@puscasuadrian581
@puscasuadrian581 6 жыл бұрын
Domnule Niță aveți perfectă dreptate în ce privește centralele pe gaz in condensație de departe surclasează orice alt tip de centrala lemne, peleți, electrică etcVă mulțumim ptr toate informațiile pe care le ați prezentat în aceste filmulețe in calitate de specialist în domeniu.
@cosminnita2820
@cosminnita2820 6 жыл бұрын
Va multumesc pentru apreciere si pentru atentia acordata acestor filme! Va salut cu respect!
@irinabengescu78
@irinabengescu78 8 жыл бұрын
Mi-a placut filmul, explicatiile sunt clare. Felicitari! Eu mi-am inlocuit centrala veche in oct 2014 cu una in condensare si iarna trecuta am avut facturile de gaz mai mici cam cu 15-16% si nu am schimbat caloriferele cu unele mai mari, doar am spalat instalatia.
@cosminnita2820
@cosminnita2820 8 жыл бұрын
+irina bengescu Multumesc pentru apreciere si sa va bucurati de noua centrala!
@aarn5947
@aarn5947 2 жыл бұрын
D-le Cosmin, am avut 14 ani centrală Immergas clasică 24Kw. A funcționat perfect. Cea mai mare factură la gaz a fost iarna trecută de 214 lei/lună pentru încălzire, apă caldă și aragaz. Media pe cele 5 luni de iarnă a fost 178 lei/lună. Locuința (casă) 92 m², bine izolată termic. Am înlocuit centrala cu una nouă tot Immergas în condensare de 24-28 kw. Am o nelămurire și în același timp o problemă referitor la condens. Kitul de evacuare gaze e montat perfect orizontal pentru că tubul mic din interior evacuare gaze arse e excentric din fabricație cu înclinație spre centrală. În schimb tubul exterior prin care centrala aspiră aerul pentru ardere, e orizontal sau cel mai probabil are o înclinație mică spre exterior și condensul care apare pe el, pică afară. Dacă schimb înclinația spre centrală a tubului mare, acel condens picură în centrală ? Am citit și răscitit manualul centralei și nu spune nimic despre acest condens din tubul mare. Am înțeles de pe internet că la unele centrale și acest condens din tubul mare se scurge spre centrală tot în sifonul centralei pentru evacuare mai departe în canalizare. Centrala e Victrix Tera 24-28 Kw în condensare. Dacă las kitul în poziția actuală când o să vină gerul or să apară țurțuri. Dacă îi dau o înclinație spre centrală, risc să picure apa în centrală peste agregate și cablurile electrice. P.S.- Am montat filtru magnetic, filtru „Y”, filtru antimagnetită și neutralizator condens. Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
@cosminnita2820
@cosminnita2820 2 жыл бұрын
Buna ziua, va recomand sa contactati Departamentul Service al companiei Black Sea Suppliers, importator autorizat Immergas in Romania: www.blackseasuppliers.ro/service/
@adrianvulpe4741
@adrianvulpe4741 8 жыл бұрын
buna dimineata ! corect ! asta am si spus , ca centralele in cond . au randament mai bun , ramin sau banuiesc ca raminem impreuna la concluzia ca exista cazuri izolate de reducere a consumului cu 40% (foarte multi oameni arunca centrale bune de pe perete mergind pe ideea ca daca instaleaza o c.in cond . vor avea 40% consum redus - total neadevarat - consumul reducindu se in medie cu 10 %)
@cosminnita2820
@cosminnita2820 8 жыл бұрын
+adrian vulpe Corect, economia de 40% se realizeaza in unele cazuri (pe care le-am precizat amandoi), de aceea am spus PANA la 40%. Trebuie sa precizam ca o centrala in condensatie nu mai costa demult 5000 lei: una de 24 kW costa acum in jur de 2900-3400 lei (TVA inclus). Referitor la termostat: evident nu fapul ca il pui pe perete iti reduce consumul cu 10%, ci programarea lui ore si temperaturi corespunzatoare. Marirea temperaturii ambientale cu 1 grd C creste consumul cu aprox 7%.
@marianalilianaradulescu803
@marianalilianaradulescu803 2 жыл бұрын
Bună ziua. Aș dorii să știu ce temperatură eficienta să pot seta la o centrală IMMERGAS de 32în condensare la calorifere și apă menajeră să- mi ofere un cost mic al facurilor. Menționez că locuiesc la casă de 120m.p.,aceasta fiind izolată exterior. Va mulțumesc anticipat!
@cosminnita2820
@cosminnita2820 2 жыл бұрын
Bună ziua, Depinde cum au fost dimensionate radiatoarele. Eu vă recomand să setați temperatura agentului termic (apa care merge la calorifere) în jur de 55 - 60 C. Dacă simțiți un disconfort termic când afară e foarte frig, puteți s-o măriți la 65 - 70 C în acele perioade. Cum spuneam, depinde cum au fost dimensionate radiatoarele, s-ar putea ca 55 - 60 C să fie suficient în permanență. Apa caldă menajeră o puteți seta la 45 - 50 C; în principiu să o setați la o temperatură suficient de mare ca să vă simțiți bine, dar totuși să nu fie prea fierbinte, astfel încât să nu fie nevoie s-o amestecați cu apă rece.
@adrianvulpe4741
@adrianvulpe4741 8 жыл бұрын
...cit despre reducerea cu 10% a consumului folosind un ambient ...nu obiectul numit "termostat " reduce consumul ci programarea acestuia pe ore cu temperaturi reduse . spun asta deoarece daca inainte de termostat aveam in casa 18 grade iar dupa termostat voi sta la 22 23 clar consumul se va mari .informatiile oferite publicului "incuiat" sunt facute pentru ai determina sa cumpere diverse produse in ideea ca "ceva va fi mai ieftin" fara sa fie explicate conditiile in care "ceva devine mai ieftin"
@adrianvulpe4741
@adrianvulpe4741 8 жыл бұрын
..iar "multimea" merge pe ideea ca isi monteaza termostat si contorul de gaze va merge inapoi cu 10% si tot "multimea" arunca centrale bune pt. c.in c . si se trezesc ca nu mai vine factura 700 lei ci 630 sau 634.7 dar au dat 5000 lei pe o c. in c.
@gheorghiualexandru5853
@gheorghiualexandru5853 2 жыл бұрын
Salut! Am o centrala Ariston Genus one, aleasa pentru raportul de modulare 10:1. O alegere nu foarte inspirata a fost sa aleg la parter încălzire în pardoseală, iar la etaj radiatoare. Cum ai seta parametrii centralei pentru un consum cat mai redus? Mă refer la t pe tur, delta T, timp de recirculare, timp de creștere a încălzirii, putere maxima pe încălzire, etc?
@cosminnita2820
@cosminnita2820 2 жыл бұрын
Salut, nu mă pricep la parametrii centralei Ariston. Îți recomand temperatura tur agent termic 60 C și un Delta t tur/retur cât mai mare, pentru ca returul să aibă temperatură cât mai mică, deci centrala să aibă randament maxim.
@stelic9515
@stelic9515 7 ай бұрын
Bună ziua Am o centrală în condensație legată la o instalație in pardoseală+ calolifere supradimensionate(nu am grup de amestec deci temperatura spre calolifere este aceeași cu cea de la pardoseală) Deși am citit toate comentariile tot nu am o idee clară. Cum e mai bine cu temperatura tur 40grade(mai mult nu pot din cauza încălzirii în pardoseală) sau să încerc cu temp pe tur și mai mică de ex 35 sau 30. Cum este mai economic? Funcționare mai scurt timp cu temp mai mare sau funcționare timp mai lung cu apă mai rece Am și termostat smart Vă mulțumesc
@cosminnita2820
@cosminnita2820 7 ай бұрын
Categoric e mai economic sa functionati cu temperatura tur 40 C. La 30 C radiatoarele au putere termica extrem de mica, centrala trebuie sa functioneze timp foarte indelungat, deci va consuma mult, de asemena veti avea disconfort termic. Acelasi lucru pentru 35 C. Conform graficului de randament functie de temperatura de retur (pe care il gasiti si in film), in cazul temperaturii de tur 40 C fata de 35 C pierdeti vreo 2% (adica infim) la randamentul centralei, dar puterea radiatoarelor creste cu aprox 30 - 40%, ceea ce e ENORM (studiati cu atentie acest link ca sa va convingeti budgetradiators.co.uk/radiator-output-measurement-and-delta-t-heating-conversion-factors ). Referitor la termostat: daca "smart" inseamna doar faptul ca se conecteaza la internet si puteti controla temperatura si de pe telefon…asta nu va aduce niciun avantaj la functionarea economica. Recomandarile mele pentru functionare economica si confort termic: 1) montati robineti si capete termostatice pe radiatoare (in caz ca nu aveti deja); daca termostatul e intr-o camera prevazuta cu radiator (deci nu intr-o camera cu pardoseala), setati capul termostatic al acelui radiator pe pozitia deschis maxim 2) setati temperatura agentului termic din centrala la 40 C; cand afara e frig (de exemplu sub 0 C), mariti temperatura agentului termic la 45 C; stati linistit, nu se intampla nimic rau cu pardoseala 3) achizitionati un termostat cu algoritm inteligent TPI (Timp - Proportional - Integral), care asigura un consum de gaz cu 10% mai mic decat al celor clasice (cu histerezis) - conform studiilor TACMA, BEAMA si Universitatii din Salford, de asemenea va da temperatura constanta, fara fluctuatii. Din experienta mea cu sute de clienti de-a lungul anilor, economia e de 10-15%. Exemple de termostate cu TPI: Honeywell Home DT92, T3R, T6R. Iata cateva link-uri utile: kzbin.info/www/bejne/f52WZWiYqNKnr9E, kzbin.info/www/bejne/nmeVmmCwfMqZkNU , kzbin.info/www/bejne/mmrYm4h4p7xsbbM
@ermatovanos8338
@ermatovanos8338 8 ай бұрын
cat setam apa la o centrala in condensatie avand calorifere ff mari
@cosminnita2820
@cosminnita2820 8 ай бұрын
Bună ziua, Dacă spuneți că aveți radiatoare foarte mari, orientativ vă recomand să setați valoarea maximă a temperaturii agentului termic din panoul centralei astfel: când afară nu e foarte frig (temp exterioară mai mare de 5 C), puteți pune 50 C. Când e mai frig afară (sub 5 C), puteți seta 55 C. Pentru funcționare mai eficientă a centralei (consum de gaz mai mic cu circa 10%), vă recomand să cumpărați un termostat cu algoritm inteligent TPI (de exemplu Honeywell Home: DT92, T3R, T6R etc)
@alina-marinaadam3918
@alina-marinaadam3918 5 жыл бұрын
Bună seara! Felicitări pentru explicațiile ce ni le oferiți. Am și eu o,, problemă ":în vara acestui an am înlocuit vechea centrală termică marca Vaillant cu tiraj natural cu una în condensare marca Saunier Duval. Acum venind frigul am observat că afară scoate abur ca la locomotivă cu aburi. Când am achiziționat-o (prin programul E-on) ni s-a spus că astea nu scot aburi. Acum... Ori nu se pupă poza cu mireasa sau nu am setat noicum trebuie... Cei de la E-on ne-au dat de înțeles că ați semnat... sănătate! Precizez că avem apartament cu suprafața de 82 m, temp. setata e de 55 de grade. Cel mai rău e că avem un vecin procesoman de meserie și deja văd că îi dă târcoale la tubul de evacuare. Apropo: există posibilitatea să îi facem o prelungire, ceva? Mulțumesc anticipat!
@cosminnita2820
@cosminnita2820 5 жыл бұрын
Buna ziua! Gazele de arde evacuate pe cos condenseaza in aerul rece si formeaza abur, fenomenul e normal, mai ales ca temperatura acestora la centralele in condensatie este mult mai scazuta decat la centralele conventionale. Instalarea unei centrale in condensatie a fost o alegere foarte buna, veti face economii importante de gaz, de asemenea poluarea se reduce foarte mult (apropo de vecinul Dvs): 1) centrala consuma mai putin, deci polueaza mai putin 2) o mare parte din agentii poluanti care se gaseau in gazele de ardere la centralele clasice acum nu se mai evacueaza pe cos, ci la canalizare, prin condensul de la centrala (nu va faceti griji in privinta poluarii apelor, condensul acid rezultat se neutralizeaza in canalizarea bazica). Referitor la prelungirea cosului: da, este posibila; luati legatura cu cei de la Saunier Duval pentru a va confirma ce lungime maxima de cos suporta ventilatorul centralei.
@alina-marinaadam3918
@alina-marinaadam3918 5 жыл бұрын
@@cosminnita2820 Mulțumim frumos! Felicitări pentru inițiativă și pentru promptitudine!
@cosminnita2820
@cosminnita2820 5 жыл бұрын
@@alina-marinaadam3918 Cu placere, doamna! Va multumesc pentru apreciere!
@indianboy61
@indianboy61 Жыл бұрын
Buna ziua , am o centrala Imergas victrix terra 24 in condensate,,incalzire in pardoseala suprafata 165 mp casa noua , clasa energetica B .... Care ar Fi temperatura optima pentru apa calda ? Multumesc
@cosminnita2820
@cosminnita2820 Жыл бұрын
Bună ziua, dacă aveți NUMAI încălzire în parxoseală (adică nu aveți si radiatoare), temperatura agentului termic trebuie să nu depășească 45 grd C, pentru că se deteriorează pardoseala. Uzual, temperatura agentului termic trebuie să fie între 35 - 40 C. Cei care v-au făcut sistemul de încălzire în pardoseală trebuie să vă facă si punerea în functiune (aerisirea circuitelor, setarea debitelor din debitmetrele de pe distribuitoare, setarea temperaturii agentului termic din centrală, teste de funcționare)
@bradeanubogdan5735
@bradeanubogdan5735 3 жыл бұрын
Buna ziua ! Am o mica nelamurire. Afecteaza in vre-un fel centrala sau caldura in casa daca sunt inversate turul - returul la plecarea din centrala ? Mentionez ca, instalatia nu a fost facuta de aceesi persona care a montat centrala si nu au fost notate turul - returul. Cum pot afla care este turul - returul la nivelul caloriferului ?
@cosminnita2820
@cosminnita2820 3 жыл бұрын
La fiecare radiator verificați unde este țeava mai caldă: acolo este turul.
@danielpreda1978
@danielpreda1978 2 жыл бұрын
Buna ziua! In primul rand multumim si va felicit pt. informatiile de pe canal. Va rog sa ma sfatuiti si pe mine in urmatoarea speta: a sosit momentul sa inlocuiesc centrala conventionala Buderus Logamax 28kw; locuiesc intr o casa neizolata de aprox. 105 mp si conform calculelor mele am nevoie de o putere teoretica de aprox. 20 kw; radiatoarele curente din aluminiu ofera aprox. 14 kw si au functionat bine pana acum timp de 8 ani impreuna cu centrala Buderus; intrebarea 1: este normal ca puterea radiatoarelor sa fie mai mica decat cea teoretica calculata de mine (14 kw
@cosminnita2820
@cosminnita2820 2 жыл бұрын
Buna ziua! Va multumesc pentru apreciere. Inainte de montarea noii centrale va recomand sa spalati intai instalatia cu o firma specializata. Prin montarea noii centrale consumul de gaz va scadea cu 10-15%, fara a face nicio alta modificare sau optimizare: o centrala in condensatie are in cel mai rau caz un randament de 98% la regimul de temperatura tur/retur de 80/60 C (dar cu siguranta o veti folosi la temperaturi mult mai mici, deci randamentul va fi mult mai bun), iar una clasica NOUA - a Dvs nu mai e noua -are MAXIM 92%, cea veche mai are si depuneri in schimbator etc. Pentru a estima rapid daca radiatoarele sunt bine dimensionate pentru condensatie: am inteles ca vechile radiatoare faceau fata necesarului termic al camerelor; ce temperatura de tur foloseati de obicei? Ce centrala sa montati? Toate 3 sunt centrale foarte bune. Sugestia mea e sa nu alegeti o centrala (marca, model) anume, ci o firma serioasa, in care aveti incredere sau pentru care aveti recomandari bune care sa va faca montajul, punerea in functiune, autorizarea functionarii, sa asigure service in garantie si post-garantie; iar acea firma sa va recomande marca si modelul de centrala cu care au ei experienta de service. Este foarte important ca, dupa montaj, sa aerisiti bine toate radiatoarele si sa echilibrati hidraulic instalatia din robinetul de retur al fiecarui radiator; in principiu, echilibrarea se face punand robinetii de retur ai radiatoarelor departate de centrala mai aproape de pozitia deschis maxim, iar pe masura ce va apropiati de centrala, robinetii de retur trebuie sa fie cat mai aproape de pozitia inchis. Cautati pe Google cum se face aerisirea si echilibrarea, eu va recomand sa apelati la un instalator competent sau la firma care face montajul. Va recomand sa montati robineti termostatici si capete termostatice pe radiatoare (cu exceptia camerei in care e termostatul, unde robinetul radiatorului trebuie sa fie permanent deschis la MAXIM). Iar ca termostat, va recomand unul cu algoritm inteligent TPI (Timp - Proportional - Integral), care asigura un consum de gaz cu 10% mai mic fata de cele clasice cu histerezis si temperatura constanta (deci confort), fara fluctuatii: de exemplu termostatele Honeywell Home T3R (wireless, programabil) sau T6R (wireless smart wi-fi) sau controller de zonare wireless smart wi-fi Evohome etc. In acest film gasiti informatii despre termostatele cu algoritm inteligent TPI kzbin.info/www/bejne/f52WZWiYqNKnr9E Sonda de exterior: în general e un accesoriu care se achiziționează separat. Dacă folosiți un termostat cu TPI și nu aveți sondă ext, setați din panoul centralei temperatura maxima a turului la 60 C sau 65 C, iar algoritmul TPI va asigura atingerea acestei temperaturi rar (numai când afară e foarte frig); în rest, centrala va funcționa la temperaturi mai mici ale agentului termic, deci cu randament mai bun. Nu in ultimul rand: investiti in izolatia casei - ferestre de tip termopan eficiente si izolatie din polistiren de 10 cm pe peretii exterior, izolati bine si tavanul etc. Consumul de gaz va scadea cu circa 30%. Ca o concluzie: daca implementati toate masurile de mai sus, estimez ca dupa montarea noii centrale consumul Dvs de gaz va scadea cu circa 50%. Daca vreti, dati-mi pe email la cosmin_dn@yahoo.com nr Dvs de mobil si va sun eu in cursul saptamanii ca sa vorbim detaliat.
@gheorghemois2296
@gheorghemois2296 Жыл бұрын
Dle. Niță, va rog să mă lămuriți și pe mine cu următoarele aspecte: Am centrală în condensație foarte bună, mare, la casă la fel de mare, consumul de gaz fiind tot foarte mare, 700 MC pe lună, dar fac căldură normală dar FOARTE scumpă! Am programat termostatul să pornească centrala o data la 4 ore, pentru temp. 20,5 grade și apă in calorifere la 62 grade. Întrebarea este dacă ar fi mai bine să programez altfel termostatul, de ex la 20 grade permanent și poate apa in calorifere la 55 grade!? Ar fi mai economic, nu s-ar strica pompa care ar funcționa foarte mult!? Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
@cosminnita2820
@cosminnita2820 Жыл бұрын
Bună ziua, în general, centralele in condensație funcționează cu un Dt =20 grd între tur și retur. Rezultă că la o temperatură de tur de 62 C returul va avea 42 C, iar la un tur de 55 C, returul va avea 35 C. Dacă ne uităm la graficul care apare in film, observăm că randamentul centralei in condensație la un retur de 35 C este aprox 107%, iar la 42 C aprox 103 -104% (valori raportate la PCI = Putetea Calorifică Inferioară a combustibilului). Deci randamentul centralei este cu 3-4% mai mare la un tur de 55 C (și retur de 35 C). Dar, atenție! Puterea caloriferelor la regimul 62/42 C este cu aprox 20-25% mai mare față dev55/35 C. Rezultă că centrala va funcționa MULT mai puțin timp in regimul 62/42 C, deci acesta este un tegim mai economic. Vă recomand să aerisiți bine toate radiatoarele și să echilibrați hidraulic instalația pt o funcționare eficientă. De asemenea, să montați robineți termostatici + capete termostatice pe radiatoare (cu excepția camerei in care stă termostatul, unde robinetul trebuie lăsat permanent deschis la MAXIM). In fine, vă recomand să inlocuiți termostatul existent cu unul cu algoritm inteligent TPI (Timp - Proporțional - Integral), care asigură o reducere a consumului de gaz cu 10 - 15% (de ex termostatele Honeywell Home). Izolați pereții exteriori ai casei cu polistiren (minim 10 cm) sau alt material eficient, de asemenea tavanul și podul și puneți ferestre tip termopan eficiente (în caz că nu ați făcut deja asta).
@nicusorfatu3854
@nicusorfatu3854 2 жыл бұрын
Eu am o centrala termica prin condensare BERRETA EXCLUSIV GREEN de 24 kw temperatura apei cât trebuie să fie
@cosminnita2820
@cosminnita2820 2 жыл бұрын
Vă recomand să citiți răspunsul meu de acum o săptămână la aceeași ntrebare a Marianei Liliana (în comentarii); de asemenea, e util să citiți toate întrebările și răspunsurile din comentarii, puteți afla multe lucruri interesante și folositoare. De asemenea, vă invit să vedeți celelalte 2 filme ale mele despre condensație: "9 mituri despre centrale în condensație" și " Centrale în condensație - dimensionare radiatoare"
@dragosv.4631
@dragosv.4631 5 жыл бұрын
Este o problema daca intr-o camera anume pe care nu o folosesc... opresc caloriferu dar nu in totalitate ci doar putin il las sa se incalzeasca??
@cosminnita2820
@cosminnita2820 5 жыл бұрын
Eu va recomand sa montati robineti termostatici + capete termostatice pe radiatoarele (caloriferele) din casa, deci inclusiv in camera respectiva. Asa veti avea temperatura dorita in fiecare camera (confort) + functionare economica a centralei. Sa aveti grija sa nu se produca condens si mucegai in camera pe care vreti s-o incalziti mai putin.
@dragosv.4631
@dragosv.4631 5 жыл бұрын
Multumesc de raspuns...va salut !
@andreibav3406
@andreibav3406 2 жыл бұрын
Am o centrala pe GPL feroviar 24 28 kv nu ancalzeste caloriferele dar la centrala ancalzeste
@cosminnita2820
@cosminnita2820 2 жыл бұрын
Bună ziua, Chemați o firmă de service autorizată pentru marca respectivă de centrală. De asemenea, verificați ca robineții de tur și retur de la centrală să fie deschiși la maxim, curățați filtrul Y de pe returul instalației, aerisiți bine toate radiatoatele, echilibrați hidraulic instalația din robineții de retur ai radiatoarelor (robinetul de RETUR al celui mai depărtat radiator să fie deschis la maxim, iar pe masură ce ne apropiem de centrală, robinetul de retur al fiecărui radiator să fie din ce in ce mai închis - dar nu închis total; sau chemați un instalator). Evident, verificați și că robinetul de TUR al fiecărui radiator e deschis. De asemenea, din panoul centralei setați temperatura agentului termic la minim 60 - 65 C.
@cristipop4208
@cristipop4208 2 жыл бұрын
Pe ce temperatura sa setam apa într-o centrala în condensare?
@cosminnita2820
@cosminnita2820 2 жыл бұрын
Dacă sistemul Dvs de încălzire este numai cu radiatoare sau cu radiatoare și pardoseală (de ex pardoseală la parter și radiatoare la etaj), vă recomand să setați temperatura maximă a agentului termic din centrală la 60 C. Vă invit să vedeți și filmul cu dimensionarea radiatoarelor pentru centrale în condensație. La 60 C pe tur temperatura returului este in jur de 40-45 C, deci centrala va funcționa cu randament bun. Dacă aveți numai încălzire în pardoseală, puteți seta temperatura maximă a apei din centrală (agentul termic) la 36- 45 C; la încălzirea în parodeală temperatura agentului termc trebuie corelată și cu debitele setate pe distribuitor, astfel încât să se obțină confort termic în cameră și temperatura maximă la suprafața pardoselii (unde călcăm cu piciorul) să nu depășească 29 C (la temperaturi mai mari pot apărea probleme medicale). De asemenea, temperaturile mai mari de 45 C ale agentului termic pot deteriora în timp pardoseala.
@catalin5999
@catalin5999 2 жыл бұрын
Bună ziua de ce îmi curge prin spate apa
@cosminnita2820
@cosminnita2820 2 жыл бұрын
Bună ziua, nu înțeleg la ce apă vă referiți și nici ce înseamnă "prin spate". Vă recomand să contactați un partener de service pentru marca Dvs de centrală, care să vină să constate despre ce este vorba și să remedieze.
@pravatovidiu1476
@pravatovidiu1476 8 жыл бұрын
si la ce temperatura ar trebui sa functioneze centrala mea in condensatie marca BUDERUS ca sa pot simti si eu economia de gaze
@cosminnita2820
@cosminnita2820 8 жыл бұрын
+Pravat Ovidiu Va recomand sa montati o sonda de temperatura exterioara, daca modul in care e orientata cladirea va permite acest lucru (sonda se monteaza pe nord si trebuie sa fie departata de guri de ventilatie, evacuari de hote etc). Asa cum am precizat si in celelalte 2 filme, IN ORICE CONDITII Dvs. realizati economie de gaz fata de o centrala conventionala, chiar si la temperatura ridicata a agentului termic 80=tur/60=retur aveti un consum cu circa 8-10% mai mic; pentru a MAXIMIZA economia returul trebuie sa fie cat mai rece, deci implicit turul sa fie cat mai rece. Daca aveti sonda de exterior si curba de incalzire setata corespunzator, centrala reduce automat temperatura agentului termic la cresterea temperaturii exterioare, intensificand procesul de condensatie si marind randamentul. Daca nu aveti sonda de ext, setati centrala la cea mai mica temperatura tur la care va simtiti confortabil in casa in perioada climatica respectiva (in zilele friguroase veti seta o temperatura mai mare, in cele mai calde o temperatura mai mica etc).
@officeconstructcogroup9645
@officeconstructcogroup9645 7 жыл бұрын
Am centrala in condensare marca Ariston, la ce temperatura trebuie sa setez apa in calorifere, pentru a face si economie si a avea si caldura :) Multumesc!
@cosminnita2820
@cosminnita2820 7 жыл бұрын
Acelasi raspuns ca in cazul centralei Buderus de mai sus, valabil de fapt la orice centrala in condensatie: Va recomand sa montati o sonda de temperatura exterioara, daca modul in care e orientata cladirea va permite acest lucru (sonda se monteaza pe nord si trebuie sa fie departata de guri de ventilatie, evacuari de hote etc). Asa cum am precizat si in celelalte 2 filme, IN ORICE CONDITII Dvs. realizati economie de gaz fata de o centrala conventionala, chiar si la temperatura ridicata a agentului termic 80=tur/60=retur aveti un consum cu circa 8-10% mai mic; pentru a MAXIMIZA economia returul trebuie sa fie cat mai rece, deci implicit turul sa fie cat mai rece. Daca aveti sonda de exterior si curba de incalzire setata corespunzator, centrala reduce automat temperatura agentului termic la cresterea temperaturii exterioare, intensificand procesul de condensatie si marind randamentul. Daca nu aveti sonda de ext, SETATI CENTRALA LA CEA MAI MICA TEMPERATURA TUR LA CARE VA SIMTITI CONFORTABIL in casa in perioada climatica respectiva (in zilele friguroase veti seta o temperatura mai mare - de exemplu mai mare de 55-60 C, in cele mai calde o temperatura mai mica: 45-50 C etc.)
@autodiecastmachete
@autodiecastmachete 4 жыл бұрын
@@cosminnita2820 buna seara, cu aceste setari economice centrala incalzeste foarte greu de la 22 la 23-24 de grade.( in decurs de 2 chiar 3 ore). Este normal asa? Adica mi se pare ca functioneaza mai mult centrala decat daca as ridica temperatura si ar face mai rpd cald sau e ceva gresit?
@cosminnita2820
@cosminnita2820 4 жыл бұрын
Buna ziua, Depinde cum au fost dimensionate radiatoarele, probabil sunt subdimensionate pentru functionare la temperaturi joase, de aceea dureaza mai mult incalzirea camerei cu 1-2 C , chiar si in conditiile in care acum nu este foarte frig afara. Incercati si vedeti cum functioneaza daca setati temperatura la 60 C sau 65 C sau chiar 70 C. Asa cum vedeti si in comentariile mele de mai sus, oricum aveti o functionare mai economica decat la o centrala conventionala.
@autodiecastmachete
@autodiecastmachete 4 жыл бұрын
@@cosminnita2820 pai la un apartament de 2 camere 55 de metri in living un calorifer de 140, in dormitor de 80 si bucatarie de 50. Adica ce sa fac? sa tapetez peretii cu calorifere mi se pare doar marketing ieftin! Ce spuneti?
@cosminnita2820
@cosminnita2820 4 жыл бұрын
Peretii nu trebuie tapetati cu radiatoare si va invit sa urmariti cu atentie si celelalte 2 filme ale mele despre condensatie, gasiti link-urile in descrierea acestui film, in pagina KZbin. Ce nu precizati Dvs. este valoarea temperaturii exterioare si nici cea a agentului termic furnizat de centrala cand spuneti ca incalzirea are loc atat de incet. Nu stiu ce dimensiuni au cele 3 camere ale Dvs (suprafata si inaltime), cum e izolat apartamentul (ferestre clasice sau termopan, pereti din beton sau BCA, exista sau nu izolatie termica din polistiren si daca da, ce grosime) si nici daca este amplasat la un etaj current sau pe colt, ori la parter, ultimul etaj etc
@cosminnita2820
@cosminnita2820 7 жыл бұрын
Va invit sa vedeti noul meu film cu experimente de fizica (al V-lea): 6 noi experimente de fizica cu magneti, presiune, temperatura kzbin.info/www/bejne/mWqlk2iNotahm5Y
@denisveste3890
@denisveste3890 6 жыл бұрын
am o centrala cu condensatie la ce temp trebuie pusa pt calorifere?
@cosminnita2820
@cosminnita2820 6 жыл бұрын
Buna ziua, va invit sa vizionati toate cele 3 filme despre condensatie, inclusiv comentariile/intrebarile/raspunsurile postate. Veti gasi informatii utile. Acum raspunsul la intrebarea Dvs: randamentul centralei in condensatie creste cu cat temperatura returului este mai mica, deoarece va condensa o cantitate mai mare de vapori de apa din gazele de ardere, deci agentul termic din instalatie va recupera o cantitate mai mare de caldura latenta de condensare. Cce temperatura a agentului termic sa setam la centrala? Raspunsul:CEA MAI MICA temperatura la care va simtiti bine in perioada respectiva a anului (adica fara sa va fie frig). De exemplu, in aceasta perioada a anului puteti merge pe tur cu 45 sau 50C (de exemplu) sau alta valoare la care va simtiti bine (depinde cat de frig e in zona Dvs, cat de bine e izolata casa si cum au fost dimensionate radiatoarele); in acest caz returul va avea in jur de 30C, deci centrala va functiona in plina condensatie, cu randament maxim. Cand afara e mai frig, puteti mari temperatura de tur a centralei ca sa aveti confort termic corespunzator. Daca centrala e prevazuta cu sonda de temperatura exterioara, automatizarea ei va regla automat temperatura turului in functie de temperatura exterioara.
@cosminnita2820
@cosminnita2820 6 жыл бұрын
Si iaia link-urile celorlalte 2 filme despre care vorbeam in comentariul meu; va invit sa le urmariti cu atentie: 9 mituri despre centrale in condensatie kzbin.info/www/bejne/iKLbpoCjgpeala8 Centrale in condensatie - dimensionare radiatoare kzbin.info/www/bejne/mpuwoodjfNODb5I
@stefanapastinei4292
@stefanapastinei4292 6 жыл бұрын
Bună ziua! Am o centrală în condensatie cu sondă exterioară și termostat de ambient, cu automatizare. Aleg o caracteristică atunci când reglez temperatura. Pe caracteristică am variația temperaturii pe tur (sau cazan?) în funcție de cea exterioară. Atunci când de ex. am pe tur 55 grC pe retur am 45 grC. Din ce motiv nu vine pe retur cu 30-35 grC? Am înțeles că e mai avantajos să fie redusă temperatura pe retur! Mulțumesc!
@stefanapastinei4292
@stefanapastinei4292 6 жыл бұрын
Mai am o întrebare! Dacă temperatura exterioară este negativă (-8 grC) caracteristica aleasă setează 63 grC și pe cazan la început am 70C. În aceste condiții nu mai am condensatie? Mulțumesc!
@cosminnita2820
@cosminnita2820 6 жыл бұрын
Buna ziua, temperatura de tur este temperatura agentului termic din cazan. Temperatura de retur (mai exact diferenta de temperatura Dt definita ca (Temp tur - Temp retur) depinde de modul in care a fost dimensionata instalatia, de debitul pompei etc. In cazul Dvs Dt-ul este 10 C. Temperatura 45 C pe retur va asigura o functionare in regim de condensatie.
@nae5873
@nae5873 Жыл бұрын
Parerea mea e ca randamentul unei instalatii nu poate fi mai mare de 100%, altfel facem perpetum mobile!!!! A, eficienta in raport cu alta instalatie e altceva......
@cosminnita2820
@cosminnita2820 Жыл бұрын
Este părerea Dvs. Ne raportăm la Putera Calorifică Inferioară a combustibilului, vă invit să urmăriți si celelalte 2 filme despre centrale în condensație. Și nu e vorba de niciun perpetuum mobile; la fel cum pompele de căldură, care produc de 2-3 ori mai multă energie decât consumă (COP = 2, 3 sau 4) nu sunt perpetuum mobile. Și da, au randament 200% sau 300%. Dacă Dvs preferați alt termen, este alegerea Dvs
9 mituri despre centrale in condensatie
10:13
Cosmin Nita
Рет қаралды 90 М.
SPONGEBOB POWER-UPS IN BRAWL STARS!!!
08:35
Brawl Stars
Рет қаралды 21 МЛН
Underwater Challenge 😱
00:37
Topper Guild
Рет қаралды 34 МЛН
🩷🩵VS👿
00:38
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 27 МЛН
Schoolboy Runaway в реальной жизни🤣@onLI_gAmeS
00:31
МишАня
Рет қаралды 3,9 МЛН
Dimensionarea pompelor in sisteme de incalzire cu radiatoare
12:55
5 mituri despre pompe + recomandari
6:33
Cosmin Nita
Рет қаралды 43 М.
TempCo fix eco 2
5:05
PurmoRadson Polska
Рет қаралды 85 М.
Centrale in condensatie - dimensionare radiatoare
4:43
Cosmin Nita
Рет қаралды 55 М.
Cea Mai Buna Centrala Electrica? [Cu Ionizare]
9:05
Blog de Instalatii
Рет қаралды 48 М.
Conectare la Internet Centrala Ariston Genus One (Wi-Fi)
11:26
SPONGEBOB POWER-UPS IN BRAWL STARS!!!
08:35
Brawl Stars
Рет қаралды 21 МЛН