Afl. 6 Durf te Denken - BENEDICTUS DE SPINOZA

  Рет қаралды 34,165

HUMAN

HUMAN

12 жыл бұрын

Zie ook / durftedenken of www.durftedenken.nl
presentatie: Farid Tabarki
animaties: Sverre Fredriksen & Leander Huizinga
sound design and music: Bailey Math & Michael Resnick
research: Josephine Krikke, Anne-Greet van Rootselaer, Esther Wit
montage: Jan Willem Looze
samenstelling en studio-regie: Eveline van Dijck
Durf te denken, zie durftedenken.nl, is een 12-delige reeks televisieprogramma's over denkers die belangrijk zijn voor het humanisme in relatie tot het actuele maatschappelijke debat. Wat is vandaag de waarde en relevantie van deze denkers? Hoe zijn hun ideeën praktisch te benutten? Hoe vind je hun gedachtegoed terug, om je heen, op straat? Kunnen ze helpen bij alledaagse levensvragen? Aan bod komt een selectie van denkers uit de Humanistische Canon - van ver voor Christus tot en met filosofen uit de twintigste eeuw. Zie humanistischecanon.nl
BENEDICTUS DE SPINOZA (1632-1677)
Benedictus de Spinoza wordt geboren in Amsterdam uit Portugees-Joodse ouders. Zijn onafhankelijke opstelling brengt hem al op jonge leeftijd in conflict met de joods-Sefardische gemeenschap waarin hij opgroeit.
'Om goed te leven moeten we kennis verwerven, de rede volgen en ons niet laten meeslepen door emoties', aldus Spinoza in zijn belangrijkste boek 'Ethica'. En: 'God is geen bovennatuurlijk wezen. God valt samen met de natuur.'
Door deze opvattingen werd hem goddeloosheid verweten. Zijn andere grote werk - 'Theologisch-politiek tractaat' - is één van de oudste pleidooien voor vrijheid van meningsuiting. Beide boeken worden na publicatie meteen verboden.
Praktisch filosoof Miriam van Reijen gaat in gesprek met een groep jonge geïnteresseerden over de rol en invloed van Spinoza's gedachtegoed in onze tijd.
Vrijheid van meningsuiting vs 'kwetsende kunst'
Wanneer is kunst kwetsend? En wie bepaalt dat? Volgens Spinoza mag je alles zeggen, mits je niet aanzet tot handelen.
Joep Schrijvers geeft uitleg bij kwetsende kunst die wordt tentoongesteld in de zogenaamde Vrijdenkersruimte in het gebouw van de Tweede Kamer.
Samen met curator van het virtuele museum voor Kwetsende Kunst Miryam Daru geeft Joep Schrijvers aan wat de criteria zijn om bepaald werk in dit museum op te nemen.
'Een land kan alleen maar veilig en vrij zijn als er vrijheid van meningsuiting is', zei Spinoza. Dat wil niet zeggen dat vrijheid van meningsuiting meteen vrijheid van handelen is, want 'dat kan de vrijheid van de ander belemmeren'.

Пікірлер: 14
@blauwzakjecrack
@blauwzakjecrack 2 жыл бұрын
De reden dat het meisje het vervelend vind om gecorrigeerd te worden in haar spelling word in het geheel niet beantwoord of uitgelegd door de spreker. Het meisje beaamd dat ze een spellingsfout heeft gemaakt, en ze erkent waarom en dat dit word gecorrigeerd. Rationeel gezien begrijpt en accepteert ze dit process,maar emotioneel gezien heeft ze hier moeite mee,moeite met gecorrigeerd te worden. Deze 2 gedachten rijmen niet met elkaar en daar heeft ze moeite mee, dat is inhoudelijk gezien haar vraag. De spreker verteld dat het meisje hier moeite mee heeft omdat het meisje weigert gecorrigeerd te worden, alsin je liever niet gecorrigeerd mag worden wanneer je de keuze zou hebben,echter dit is absoluut in lijn met de vraagstelling van probleem van het meisje. Veruit de meeste mensen willen gecorrigeerd worden wanneer ze fouten maken, echter word het vaak als vervelend ervaren om gecorrigeerd te worden. Het antwoord is echter simpel, het maken van fouten word in generaal niet gezien als onderdeel van een productief vruchtbaar process maar als een hiaat in het productie process waar het ten koste gaat van het product. Een logisch argument is dat. -Het waarschijnlijk is dat iemand die 1 (cognitieve) fout maakt ook andere fouten maakt in andere onderdelen en dat met dit gegeven al het (cognitive) product mogelijk incorrect is -wanneer in het process fouten worden gemaakt,dat dit het product negatief beïnvloed. -en dat deze fouten voorkomen hadden kunnen worden . Alle stellingen zijn echter incorrect. Fouten dienen het process naar een meer perfect product. Het inzien en voorkomen van andermans fouten word geaccepteerd, maar het inzien en van je eigen fouten word gezien als persoonlijk falen. Naar mijn mening is dit de essentie van de discrepantie in het denkbeeld van het meisje. Fouten maken mag ) ,zolang je ze zelf maar niet maakt, Niemand wil "slachtoffer"zijn van andermans fouten,want iedereen wenst een perfect product.
@elmorevandodewaard544
@elmorevandodewaard544 6 жыл бұрын
Verplichte kost voor iedere basisscholier
@izzydawiz7486
@izzydawiz7486 3 жыл бұрын
De reden waarom Spinoza de ethica begint met een uiteenzetting en beschouwing van wat god is, is omdat hij god ziet als het enige absolute. Absolute oneindigheid/onbegrensdheid (in zijn woorden substantie). Alles wat er uit die absolute onbegrensdheid/oneidigheid voorkomt is een gevolg daarvan. Johan kruif zou zeggen elk gevolg heb z'n oorzaak. Dit klopt totdat je de oorzaak der oorzaken ziet. Omdat er iets voortkomt uit de absolute oneidigheid , maakt dat je kunt stellen dat dit een natuurlijk gevolg is. Zoals een bloem die geur verspreid. Dat de bloem geur verspreid is geen keuze maar een gevolg van zijn bestaan. Zowel bij de bloem als bij de absolute oneindigheid is dit gevolg onpersoonlijk. Bijgevolg is al het handelen in deze wereld een natuurlijk gevolg van zijn oorzaak. Dat maakt dat vrije wil onbestaand is. Nu, dit is onmogelijk goed uit te leggen in een korte reactie. Dit is wel één van de redenen waarom Spinoza zo bijzonder is. Hij heeft namelijk op een beshouwelijke wetenschappelijke manier uiteengezet hoe volgens hem de werkelijkheid is opgebouwd. Eerlijk gezegd doet dit filmpje Spinoza geen eer aan. Zeker niet de eer die hij verdient.
@blauwzakjecrack
@blauwzakjecrack 2 жыл бұрын
Het internet word rijker met prachtige reacties zoals die van jouw,daarvoor dank ik je.
@Ajjan83
@Ajjan83 2 жыл бұрын
19:25 👌
@Krifko
@Krifko 12 жыл бұрын
Een menora met acht armen... Kom op, mensen, het moeten er uiteraard zeven zijn.
@LeoWal01
@LeoWal01 3 жыл бұрын
Was misschien wel met opzet?
@nickvanzuijlen2027
@nickvanzuijlen2027 9 жыл бұрын
Wow dat stukje met die vrouw was zwaar genant zeg. Ze was zeker zenuwachtig
@RichardKoning
@RichardKoning 8 жыл бұрын
Welke vrouw precies? Ik vond die jongedame in het begin wel verhelderend (digitaal "gekwetst" worden). Iets van deze tijd!
@semramaekers8658
@semramaekers8658 7 жыл бұрын
Hehe
Afl. 10 Durf te Denken - KARL POPPER
25:16
HUMAN
Рет қаралды 15 М.
Khó thế mà cũng làm được || How did the police do that? #shorts
01:00
FOOLED THE GUARD🤢
00:54
INO
Рет қаралды 63 МЛН
터키아이스크림🇹🇷🍦Turkish ice cream #funny #shorts
00:26
Byungari 병아리언니
Рет қаралды 28 МЛН
Afl. 11 Durf te Denken - HANNAH ARENDT
25:29
HUMAN
Рет қаралды 38 М.
What is Spinoza's God?
19:36
Let's Talk Religion
Рет қаралды 598 М.
Plato in 2 minuten uitgelegd
2:06
High Speed Philosophy
Рет қаралды 17 М.
Martin Heidegger - Durf te Denken
2:54
HUMAN
Рет қаралды 24 М.
Spinoza en geluk
12:46
Aart Horstman
Рет қаралды 307
Maarten van Buuren - De essentie van Spinoza
1:50:54
Suster Bertken
Рет қаралды 16 М.
A 97-Year-Old Philosopher Faces His Own Death
18:13
The Atlantic
Рет қаралды 4,9 МЛН
Wie was Spinoza?
1:34
Clipphanger
Рет қаралды 77 М.
De mens volgens Kierkegaard door Paul van Tongeren
42:04
Filosofie Magazine
Рет қаралды 19 М.
Jeroen Bartels -  Oneindigheid in de Ethica van Spinoza
46:24
SpinozaKring
Рет қаралды 1,5 М.
Khó thế mà cũng làm được || How did the police do that? #shorts
01:00