Ευχαριστούμε. Λοιπόν με την μία - που δεν φτάνει να ακούσουμε όλα για τα οποία γίνεται λόγος - έχω να πω ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε σε σχέση με την τεχνολογία τον πίθηκο διότι προκύπτει θέμα με το πρόβλημα σχετικά με την καταγωγή του Ανθρώπου για την οποία δέχεται η Επιστημονική κοινότητα την Εξελικτική Θεωρία με αρχές του Δαρβίνου χωρίς τα παρατράγουδα του Κοινωνικού Δαρβινισμού του Σπένσερς (τώρα τα μαθαίνω κι εγώ κι εχω εντυπωσιαστεί, τί να κάνω!). Να πώ ότι πληγώνομαι με την προσέγγιση για την ψυχική ασθένεια αλλά παρηγοριέμαι με το άλλο - ότι δηλαδή μόνο όσοι έχουν ψυχή υποφέρουν... δικαίωμα-συγνώμη.
@ΡούλαΓαλάνη-τ3εАй бұрын
Ακριβώς αυτή την μορφή προοδευτισμού πάψαμε να αναζητάμε.Του προοδευτισμού που ξεσκαλωνει από το υλικό αδηφάγο μένος και στρέφεται στην ανάγκη του Ανθρώπου για την συνάντηση με το υπέρτατο Ον,για την πνευματική σφαίρα του θείου Προσώπου που χαρίζει την πληρότητα στα πάντα.Η ηθικολογία της εκκλησίας στην εμμονή να μεταβάλλει εαυτόν ο άνθρωπος σα να είναι κουμπί που θα αλλάξει το λογισμικό, είναι μια ουτοπία..Το ότι θα αναζητήσει ο άνθρωπος στην πτώση του βοήθεια από τον Θεό, που Εκείνος θα τον μεταβάλλει σ αυτό που δεν μπορεί ο ίδιος να πετύχει στη σχέση που θα αποκτήσει μαζί Του,ναι .. αυτό είναι πραγματικότητα! Εμείς "αφοριζοντας"το φθαρμένο,είμαστε ανυπόμονοι να το καλουπωσουμε φαρισα'ι'κά σε κάτι "άγιο"..Με τι προσόντα; Όποιος είδε Θεό, πέρασε από του Χριστού τον σταυρό.
@RifgsjksxАй бұрын
Πολύ ωραίο το σχόλιο σας, ονοματιζει πολλά που πολλοί από εμάς δεν μπορούμε. Απλά ίσως καλό θα ήταν να αναφερθεί ότι υπάρχουν και πολλοί που έχοντας την ηθικολογία (που είναι λάθος δρομος) ,ως αλοθι, παρουσιάζουν το λόγο της εκκλησιας με μια νεωτερικοτητα, ίσως για να προσεγγισουν τους πιο "αντιδραστικους". Από τη μια όταν είσαι νέος θέλεις μια κατευθυντηρια γραμμη από την άλλη, πολύ συχνά γίνονται σφάλματα στη χριστιανική διαπαιδαγωγηση. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα επικρατήσει η νεωτερικοτητα αλλά και ούτε θα διαιωνιστει ο Φαρισαίκος αδιακριτος ζηλος..
@mpompiraspaliogerontas3950Ай бұрын
- πιστεύω πώς η «αναβάθμιση» του ανθρώπου αποτελεί προβληματικό όρο. - o Γιουνγκ έλεγε «γνωρίζω», γιατί το «πιστεύω» υποβίβαζε την επιστημονική του θεώρηση, θα του χρέωνε προκαταλήψεις. Δεν νομίζω ότι δείχνει πίστη στον Θεό, αλλά κάνει τον Θεό αντικείμενο της επιστήμης.
@keaprogrammarkopoulo27 күн бұрын
Πολλή καλή ομιλία . Διαφωνώ για την αυτοεκτίμηση, η οποία είναι το αντίθετο της ταπείνωσης. Ο αληθινά ταπεινός δεν έχει καμία ανάγκη αναγνώρισης από τους ανθρώπους και προσφέρεται στους άλλους χωρίς ιδιοτέλεια.
@user-fh7jg3kf1yJuttaАй бұрын
Πατέρα υπήρξε ένα βιβλίο στην διαδρομή μου (θα προσπαθήσω να το βρω),πατερικο,και στην βιβλιογραφία του είδα Γερμανούς θεολόγους του 900μ.Χ. να γράφουν για τον Κύριο υπέροχα ήταν κ Ελληνιστες Λοιπόν τα συγγράμματα τους βρίσκονται στην βιβλιοθήκη της Λειψίας. Πρέπει να σας ενημερώσω γιαυτό.
@ΟδίσϊοςΑγαθάγγελοςАй бұрын
Εξελθετε από τόν Μεγάλο Λαβύρινθο....❤❤❤
@ΑναστάσιοςΓεόγλου-ρ3φ12 күн бұрын
Ο π.Νικόλαος στα τελευταία του συγγράματα μαρτυρεί μια καταπληκτική αλήθεια.Το πως δηλαδή μέσα από το ασυνείδητο περνάμε στην διεννοημάτωση.
@WorldView22Ай бұрын
Ευχαριστούμε για την ανάρτηση. Σημειωτέον ότι η εικόνα είναι μονίμως σχεδόν εστιασμένη *εκτός* τού προσώπου τού π. Νικολάου και η συνεχής αλλαγή οπτικών γωνιών δυσχεραίνουν πολύ την παρακολούθηση. Την επόμενη φορά φροντίστε να καθορίσετε εξ αρχής το σημείο/ζώνη εστίασης και να διατηρείτε την εστίαση στο πρόσωπο τού προσκεκλημένου καθόλη τη διάρκεια τής καταγραφής, διαφορετικά αναρτήστε μόνο τον ήχο...
@antifonoАй бұрын
Ευχαριστούμε για τις επισημάνσεις. Θέλετε να μας βοηθήσετε ώστε την επόμενη φορά να είναι όλα καλύτερα;
@stavrosm4028Ай бұрын
38:45 έχω την εντύπωση ή όντως παρουσιάζεται η αυτοεκτίμηση ως κάτι θετικό? Η αυτοεκτίμηση για τον Χριστιανο δεν είναι ένα στοιχείο εγωισμού? Επίσης γιατί τόσο εκτεταμένη χρήση ορολογίας από την ψυχολογία?
@NikMM33Ай бұрын
Καλησπέρα σας. Αν μου επιτρέπετε, η αυτοεκτίμηση δεν είναι κάτι κακο, αλλά μπορεί να υπάρχει, όταν έχει πηγή της την γνώση ότι προερχόμαστε από έναν Πατέρα Θεό που μας έκανε τον καθένα μοναδικό. Τότε εκτιμούμε τον εαυτό μας ως δώρο αιώνιο και τον φροντίζουμε ώστε να αγαπήσει τον Δημιουργό. Εν αντιθέσει η σημερινή χρήση της λέξης αυτοεκτίμηση όπως την χρησιμοποιουμε απλώς ψυχολογικα, βάζει κέντρο το εγώ και έτσι χάνει την ευκαιρία να δει τον Θεό και τα δώρα του προς εμάς. Τότε ο εγωισμός ελλοχεύει. Η χρήση ορολογίας από διάφορες επιστήμες, αν μου επιτρέπετε, είναι βοηθητική προς την κατανόηση, και δεν εμποδίζει το βάθος του νοήματος. Εξάλλου το ίδιο πράγμα μπορούμε να το παρουσιάσουμε από πολλές πλευρές. Η ψυχολογία όπως θα ξέρετε έχει και αυτή τη χρησιμότητα της, ειδικά σήμερα. 🙏να είσαστε πάντα καλά 🙏
@Shaper_Of_Beautiful_MemoriesАй бұрын
@@NikMM33 η αυτοεκτίμηση είναι ένα εργαλείο για την ψυχική ηρεμία και υγεία του ανθρώπου και όχι μόνο αυτό. Όταν δεν έχει κάποιος αυτοεκτίμηση, γίνεται έρμαιο στην χειριστικότητα ή καθοδήγηση, η οποία εξυπηρετεί την προσδοκία του άλλου και όχι του ατόμου που δεν την έχει καλλιεργήσει ή δεν έχει αναγνωρίσει την σημαντικότητά της . Δεν είναι καθόλου εγωιστικό ή εγωκεντρικό (για να απαντήσω στον σχολιαστή παραπάνω) να νιώθουμε ή να αντιλαμβανόμαστε την όποια εκτίμηση, παρ'όλα τα "λάθη " που ενδεχομένως κάνουμε εν αγνοία ή παρορμήσεως του όποιου συναισθήματος, καθώς αποδεχόμαστε την ανθρώπινή μας φύση. Δεν είναι τυχαίο πως η ενοχή είναι εργαλείο για την μείωση της αυτοεκτίμησης( δυστυχώς είναι αρκετοί οι ιερείς, οι οποίοι, δεν κατανοούν πώς άλλο ο ναρκισσιστικός εγωισμός και άλλο ο υγιής εγωισμός) από κάποιους οι οποίοι χειρίζονται άριστα το συναίσθημα γιατί έχουν εξειδανικευτεί και σχεδόν συχνά, χωρίς γνωστικά κριτήρια, επηρεασμένοι από τις πεποιθήσεις και τις δεισιδαιμονίες.
@ab.-25 күн бұрын
γιατί βάλατε συνδρομή στη γνώση και στη μετάδοση πνευματικών δικαιωμάτων άλλου? γιατί δεν μπορούμε να ακουσουμε άλλες ομιλίες του πατρός ΝΛ? κρίμα!!!
@antifono25 күн бұрын
Χαίρετε! Η συνδρομή είναι για αυτούς που θέλουν να στηρίξουν ενα αυτόνομο 17χρονο εγχείρημα πολιτισμού. Ως ελάχιστο αντίδωρο βλέπουν πρώτοι τα βίντεό μας, χωρίς διαφημίσεις. Αργότερα τα βίντεο γίνονται δημόσια για ΟΛΟΥΣ.
@socratesparcharidis5719Ай бұрын
Δεν γνωριζω τι εχει συμβει αλλα ο πατηρ Νικολαος εγινε σημειο αμφιλεγομενο.Απο την στιγμη που μιλουσε στον ανθρωπο της συνοικιας οπως ελεγε ο μεγαλος Στελιος Καζαντζιδης ηταν αποδεκτος και αγαπητος.Απο την ωρα που μετεφερε την πανεπιστημιακη θεολογια στην διδασκαλια του μας τα μπερδεψε.Το consensus και τα ευφυη ζωα δεν ειναι κατανοητα απο τον απλο πιστο.Ποιος π.χ ξερει τι σημαινει εμμενης επιθετο που δεν υπαρχει σε κανενα απλο λεξικο.
@sanfiora6537Ай бұрын
Μάλλον υπερηφάνεια
@ΒΑΣΙΛΗΣΜΠΟΥΤΟΣАй бұрын
Ας μην λεπτολογουμε κάθε λέξη του πατρός Νικολάου, βάζοντας στο μικροσκόπιο της κριτικής κάθε στιγμή της συνέντευξης του. Μιλάει τόσο μεν απλά και ιδιαιτέρως εύληπτα, κάνοντας και χιούμορ, όσο και, ενίοτε, πιο λόγια, πιο στοχαστικά, πιο φιλοσοφικά. Αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Πρωτίστως, όμως, είναι αληθινό, διότι ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν Ιερέα, εκπληκτικής παιδειας και καλλιεργείας, αδιανοητου εύρους. Αυτή η ευρύτητα δεν φυλακίζεται, φανερώνεται αβίαστα, φυσικά, θέλει δεν θέλει. Ας μην θέλουμε, να είναι όλοι οι άνθρωποι στο δικό μας επίπεδο,τι να κάνουμε. Αντιθέτως, ας διδασκόμαστε. Άλλωστε, να είστε σίγουρος ότι υπάρχει κόσμος διανοουμένων που μπορει να ενδιαφερθεί για αυτόν τον λόγο και να έρθει κοντά στον Χριστό. Άλλωστε, και οι μέγιστοι Θεολόγοι του Χριστιανισμού, οι Πατέρες της Εκκλησίας, νομίζω πως δεν στερούνται αυτού του στοιχείου.
@socratesparcharidis5719Ай бұрын
@@ΒΑΣΙΛΗΣΜΠΟΥΤΟΣ Αγαπητε Βασιλη καλα τα συνοψιζεις μην ξεχνας ομως οτι στις σελιδες του Ορθοδοξου Τυπου θεολογοι και θεολογουντες αμφισβητουν ανοιχτα την δογματικη του πατρος Νικολαου.Την περασμενη Παρασκευη δημοσιευεται ολοσελιδη αναφορα περι λειτουργικης διακρισεως των ενεργειων της Αγιας Τριαδος οπου αμφισβητειται ανοικτα η θεολογια του πατρος Νικολαου.
@ΒΑΣΙΛΗΣΜΠΟΥΤΟΣАй бұрын
@@socratesparcharidis5719 προφανώς όμως αυτο δεν έχει σχέση με το αρχικό σχόλιό σου, καθώς σε άλλο ζήτημα αναφέρεται. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχω παρακολουθήσει την σχετική αρθρογραφία και διαφωνία, αν και δεν νομίζω πως θα μπορούσα εύκολα να διαπιστώσω ποιος έχει "δίκαιο", καθώς δεν είμαι θεολόγος.
@DeppychamАй бұрын
@@socratesparcharidis5719 Δεν έχει σταματήσει να μιλά απλά. Βάλτε τις ομιλίες από τις συναντήσεις που κάνει από το 1999 μεχρι σημερα στον Άγιο Διονύσιο τον εν Ολύμπω όπου μιλά πάντοτε με αφορμή τον Απόστολο ή το Ευαγγελιο της ημέρας. Παράλληλα όμως ο πατήρ Νικόλαος έχει περάσει και από τον χώρο της φιλοσοφίας και από τον χώρο της ψυχολογίας, εκτός της θεολογίας οπότε θα προβληματιστει και ευρύτερα. Δεν αναιρεί το ένα το άλλο. Ο Θεός μπορεί να είναι σε όλα.