Kolay anlasilir, ayrintili ve yararli bilgilendirme...Cok tesekkurler!😊
@Apsiyon3 жыл бұрын
Bizi izlediğiniz ve takip ettiğiniz için teşekkürler.
@atakangokkaya5334 Жыл бұрын
İyi akşamlar. Binamıza 2012 de taşındık. Henüz yönetim planına bakmadım. Yönetim planına nasıl erişirim bu ilk sorum. 2 sorum komşum apartmanın bahçesine köpek bağladı ve hayvan sabaha doğru bağırıyor. Yönetim planında olmasa bile bu hayvanı tahliye ettirebilir miyim? Teşekkür ederim.
@Apsiyon Жыл бұрын
Öncelikle yönetim planınızı incelemeniz gerekir. Ortak yerlerde köpek beslenmesi yasak ise sulh hukuk mahkemesine başvurarak tahliye ettirebilirsiniz. Daha fazla bilgi için "Evde Hayvan Besleme Yönetmeliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler" konulu blog yazımızı www.apsiyon.com/blog/evde-hayvan-besleme-yonetmeligi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler linkinden, Apartman ve Site Yaşamında Evcil Hayvan Beslenmesi konulu blog yazımızı www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-site-yasaminda-evcil-hayvan-beslenmesi linkinden Apartmanlarda Evcil Hayvan Beslenmesi Mümkün Mü? konulu blog yazımızı www.apsiyon.com/blog/apartmanlarda-evcil-hayvan-beslenmesi-mumkun-mu- linkinden edinebilirsiniz.
@cocoandenzosmother7 ай бұрын
Merhaba yöneyim planında yoksa site içinde köoek gezdirilmesi yask mı
@mervedogramac699228 күн бұрын
Merhaba sorumu cevaplarsanız cok sevinirim yan apartmanımdaki komşumun bahcede baktigi köpekten yillardir büyük rahatsizlik duyuyoruz köpeğe cogu gün hic bakılmıyor gün boyu uluyor ve hayvan av köpeği gün boyu evimin icinde kopek sesi var heryere şikayet ettim ama bir sonuc alamadim ne yapmalıyım
@Apsiyon28 күн бұрын
Merhabalar, yan apartman dediğiniz için videomuzdaki bazı çözümler maalesef size uygun değildir. Mevzuatta, hayvan sahipleri ile hayvanın zilyetliğini elinde bulundurmasa da bakımını ve beslenmesini sürekli veya geçici olarak üstlenen kişiler de bakım süresince hayvanın vereceği zararlardan kusursuz sorumlu olup Borçlar Kanununda düzenleme yapılmıştır. Ancak hayvanın gürültüsüne ilişkin yapacağınız şikayetler ifade ettiğiniz gibi sonuçsuz kalabilecektir. Ancak hayvanın bakılmadığına, zarar verildiğine, beslenmediğine ilişkin ispat edebilecek iddialarınız var ise belediye zabıtasında şikayette bulunabilirsiniz.
@rabiakoccc6 ай бұрын
Merhabalar bizim binanın bahçesinde bir sokak kedisi var ve bahçesinde bende dahil olmak üzere bazı kişiler mama su veriyor ve bazi kişiler bundan rahatsız olmuş kedi binanın içinde değil bahçede duruyor. Ama kendi kendilerine karar alıp bu alanda kedi beslemek yasak gibi kural koymuşlar ve verilen mamaları çöpe atıyorlar. Böyle bir hakları var mı binanın dışında da beslesek geri girdiğimizde takip ediyor ve buraya alışıyor ne yapmam gerekiyor bilmiyorum
@Apsiyon6 ай бұрын
Videomuz bağımsız bölümlerde bizlerle birlikte yaşayan evcil hayvanlarla ilgilidir Ortak alandaki sahipsiz bir hayvan ile ilgili doğal olarak o binanın / apartmanın / toplu yapının (sitenin) kat malikleri karar vermelidir. Ortak alanların her bağımsız bölüme beraberce ait olduğunu, bu ortaklık içerisinde sahipsiz bir hayvanın barınmasına izin vermek isteyenler kadar istemeyenlerin de bulunduğunu ifade etmek gerekir. Yönetim planında ortak alanlarda ve bağımsız bölümlerde evcil hayvan besleme yasağı olabilir. Ayrıca Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18 maddesine göre "kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler." Bu durumda bahçede apartmanın girişinde sahipsiz bir hayvan beslemeniz için bu hayvanın başka maliklerini rahatsız etmemesi, ses ve koku üretmemesi, hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Bu duruma rağmen eğer malikler tarafından sözlü, fiziksel tacizlere maruz kalıyorsanız hayvanı bahçe sınırlarının dışına çıkarıp kamusal alanda bakımını gerçekleştirebilirsiniz.
@Hakan-xd5gh3 жыл бұрын
dublex ım var kırada aydat nasıl olmalı tek tau yardımcı olursanız sevinirım
@Apsiyon3 жыл бұрын
Öncelikle tapu sicilinde kayıtlı yönetim planını incelemelisiniz. Ortak gider ve avans paylarının ( aidat olarak ifade ettiğiniz) nasıl paylaşılacağı orada yazmaktadır. Uygulamada çok farklı paylaşım usulleri ( metrekare, arsa payı, bağımsız bölüm sayısı veya bunların birden fazlası) bulunmaktadır . Şu şekilde paylaşılır diye bir kesin ifade kullanılamaz. Tapuda kayıtlı yönetim planınız yok ise veya ortak gider ve avans paylarının paylaşıma ilişkin bir düzenleme yok ise o taktirde Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesi uygulanır. Madde 20 - (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983-2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça: a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; Katılmakla yükümlüdür.
@Hakan-xd5gh3 жыл бұрын
@@Apsiyon cevabınız ıcın tesekkur ederım fakat bişey anlamadım 5 katlı bır ap oturyorum ve dublex ı bana ayıt tek tapu alt katı kıraya verdım bunun aydatı nasıl olmalı kapıcı vesayıre cımsulama falan bısey yok cift mı odemem gerek kusuruma bakmayın kolay gelsın
@Apsiyon3 жыл бұрын
@@Hakan-xd5gh Dubleks dairenin ne oranda ortak gider ve avans payı (aidat) ödeyeceği tapu sicilindeki yönetim planında yazmaktadır. Bununla beraber dubleks dairenin ikiye bölünerek kullanılması halinde ödeyeceği bedel normal şartlarda artmaz. Ancak uygulamada çoğu zaman dubleks dairelerin müteahhit tarafından tek bağımsız bölüm olarak tapu sicilinde kayıtlı olmasına rağmen iki girişli imal edildiği ve katlar arasında merdiven bağlantısı olmadığı da görülmektedir. Bu tür imalatlarda yönetim planında özel düzenlemeler konulabiliyor. Yönetim planında düzenleme olmadığı taktirde zaman zaman da genel kurullarda karar alınabiliyor. Siz yönetim planınızı incelemeden bu sorunun tam yanıtına ulaşamazsınız. Verdiğimiz bilgiler genel hükümlere göre verilmektedir.
3 ай бұрын
19 haneden oluşup site içerisinde her evin kendine ait bahçesi olan müstakil bir evde oturuyoruz. En az 10 hanenin köpeği var fakat bizim köpeğimiz alman çoban köpeği diğerlerinin köpekleri küçük ırk. Bu hafta yapılan toplantıda büyük ırk köpek beslemek yasaklandı diye bir karar alındı ve bizden köpeğimizin gönderilmesi istendi. Yönetici yönetim planına da bu kararı ekleteceğini söyledi. Bizim köpeğimiz saldırgan ya da çevreye zarar veren bir köpek değil ve henüz 8 aylık zaten. Site yönetimi sadece büyük ırk köpek beslemek yasak gibi bir karar alabilir mi ? Kanunen bu mümkün mü ?
@Apsiyon3 ай бұрын
Videoda yönetim planındaki yasağın dahi eğer hayvan rahatsızlık vermiyorsa uygulanmaması gereğine dair detayları anlattık. Kaldı ki yönetim planına yönetici tek başına yazdıramaz. Yönetim planı değişikliği için maliklerin 4/5 inin imzası gerekir. Yapının yarısından fazlasında evcil hayvan varsa zaten bu çoğunluk sağlanmaz. Her halükarda böyle bir değişiklik olması halinde öncesinde yasak olmamasından dolayı mülkiyet hakkınız kısıtlanamaz. Daha fazla detay için "Evde Hayvan Besleme Yönetmeliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler" konulu www.apsiyon.com/blog/evde-hayvan-besleme-yonetmeligi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler linkindeki ve "Apartman ve Site Yaşamında Evcil Hayvan Beslenmesi" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-site-yasaminda-evcil-hayvan-beslenmesi linkindeki blog yazılarımızdan faydanabilirsiniz. Daha fazla destek için akademi@apsiyon.com a yazabilirsiniz.
@remziyeozdemir5173 жыл бұрын
Merhabalar, ben kat maliki olarak sitedeki güvenlik firmasından sgk dökümü isteme hakkım varmı
@Apsiyon3 жыл бұрын
İş kanunu açısından asıl işveren olan site yönetimi ile yapılan sözleşmeye göre taşeron olarak çalışan güvenlik firmasının çalışanlarının SGK kayıtlarını her ay hizmet faturası eki ile Site Yönetimine vermesi ve incelenmesini müteakip Site Yönetimi tarafından kesilen faturalara onay verilmesi gereklidir. Bu dökümleri Site Yönetiminizden alabilirsiniz. Site Yönetimin bu kayıtları isteyen kat malikleri ile paylaşmasında hiç bir sakınca bulunmamaktadır. Diğer taraftan siz bir kat maliki olarak direkt olarak güvenlik şirketi ile site yönetiminin imzaladığı hizmet sözleşmesinin şahsen bir tarafı değilsiniz. Sözleşme , kat malikleri kurulu tarafından seçilen ve kat maliklerinin vekili olan site yönetimi tarafından imzalandığından ve SGK dökümü ile çalışanların isim , soyad vs kişisel bilgilerine erişilmesi de de söz konusu olduğundan güvenlik firması bu kayıtları sizinle paylaşmayabilir. Ayrıca sizin kat maliki olduğunuzu güvenlik firması teyid edemeyebilir. BU sebeple erişmek istediğiniz bilgileri vekiliniz olan site yönetimi vasıtası ile kontrol etmeniz faydalıdır.
@remziyeozdemir5173 жыл бұрын
@@Apsiyon teşekkür ediyorum. Bir sorum daha olacak 80 daireli bir sitede oturuyorum yönetici seçileceği zaman yönetim kurulu evleri kirada olan kat maliklerini arayıp vekalet topluyorlar ve 1 kişi 10 kişiye varan vekalet le katılıyor ve çoğunluğu bu şekilde sağlayıp uzun dönemdir yönetimdeler bu yasalmıdır
@Apsiyon3 жыл бұрын
@@remziyeozdemir517 Eğer 80 bağımsız bölümün yer aldığı tek bir genel kurul yapılıyorsa "bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez." O taktirde söz konusu genel kurulda bir kişinin vekalet edebileceği oy kullanabileceği oy sayısı 4 dür. Toplantılarda oylama nasıl yapılır? konusunu kzbin.info/www/bejne/kHKpoXmhZpqlm5o linkinden izleyebilirsiniz.
@esra52033 жыл бұрын
Merhaba. Ben kedimi evimle besliyorum ama hergun bahceye cikip geliyor apartman icinden. Aradada apartmanda dolasiyor. Onun harici yatagi tuvaleti mamasi evde. Evde uyuyor. Ortak alanda beslemis olmuyorum degilmi
@Apsiyon3 жыл бұрын
Sayın Es Ra hanım, Evcil hayvan beslemek hiç bir kanuna göre yasak değildir. Ancak sıklıkla tapu sicilindeki yönetim planlarında hayvanların türlerinin sayılarak bağımsız bölüm ve ortak alanlarda beslenmesine ilişkin yasaklar bulunmaktadır. Bununla beraber teknik olarak kedinizi ortak alanda beslemiyorsunuz. Ancak tapu sicilindeki yönetim planınızda başkaca kısıtlamalar olabilir. Yine kedinizin ortak alanlardan geçerken gürültü, dışkı , koku, hijyen sorunu yaratmaması durumunda bir şikayet oluşmayacaktır. Hali hazırda anlaşılan bir şikayet yok.
@esra52033 жыл бұрын
@@Apsiyon cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Apartmanda ses yapmaz tuvaletinide evde kumuna yada bahcede topraga yapar sadece. Yeni tasindim bu binaya eski binamda bir sorun yoktu umarim buradada olmaz. Sadece bahceye gidip gelirken apartmanda biraz dolasiyor. 😊 tekrar tesekkurler.
@Apsiyon3 жыл бұрын
@@esra5203 Bizi izlediğiniz için teşekkürler. Bombay galiba . Ona da selamlar.
@esra52033 жыл бұрын
@@Apsiyon 😊😊
@emrekarkaoglu3 жыл бұрын
Alman kurdu köpeğim var daha önce şikayet etti hayvan şimdi doğum yapcak 3 tane köpeğim olucak. kendime ait terasta bakıyorum. Şikayet ederse ne olur hocam
@Apsiyon3 жыл бұрын
Esasen tüm detayları videoda açıkladık. Yönetim planınızda evcil hayvan , kedi köpek besleme yasağı var ise konu mahkemeye intikal ederse mahkemeler maalesef tahliye kararları vermektedirler. Yönetim planında böyle bir yasak yok ise şikayetin sonuçlanması için köpeğinizin saldırgan, rahatsız edecek derecede sık ve gürültülü havlayan, ortak yerleri pisleten vs. gibi diğer komşuları rahatsız edecek hareket ve davranışlarının olması gerekir. Mahkeme sırasında uzman bir veteriner bilirkişi evinize gelerek hayvanın davranışlarını izleyecektir. Diğer detaylar videoda. Maalesef Hayvan Hakları Yasası çıktı ama bu uyuşmazlıkların giderilmesine yönelik bir çözüm getirmedi.
@omerfarukseki57523 жыл бұрын
Site ici kutudan evlere giden internet kablo problemi veya arızası siteye mi , daire sahibinemi yoksa telekomamı aittir.
@Apsiyon3 жыл бұрын
Site içindeki dağıtım kutusuna kadar olan kısım telekoma aittir. Dağıtım kutusu sonrası site içi altyapı yok ise sözleşme yapılan internet sağlayıcı şirket ile bağımsız bölümün sözleşmesine veya site yönetimi ile yapılan anlaşmaya bağlı olarak daireye kadar kabloyu getirebilir .( Örneğin Turkcell Superonline Fiber Optik sonlandırma sonrası Cad6 kablosu ile bağımsız bölüm kullanıcısı ile yapılan internet hizmetleri sözleşmesi) . Dağıtım kutusundan sonra altyapının servis sağlayıcı /site yönetimi veya müteahhit tarafından kurulmasına , işletilmesine ve kuruluşa ilişkin sözleşmeye bağlı olarak dağıtım kutusu - bağımsız bölümler arası kablo,cihaz , ekipman masraflarının sorumluluğu değişecektir. Örnek vermek gerekirse ; 20 bağımsız bölümlü bir apartmanda sadece 3 bağımsız bölüme telekom kutusundan internet altyapısı hattı kurulmuş. Bu hatlar bağımsız bölüm ile servis sağlayıcı arasındaki sözleşmeye göre kurulmuş. Bu durumda arızalar bağımsız bölüm malikleri ile servis sağlayıcı arasındaki sözleşmelere göre giderilecektir. Ya bağımsız bölüm malikine veya servis sağlayıcıya ait olacaktır. Bu durumda apartman yönetimi veya diğer malikler ile ilgisi yoktur. Diğer taraftan 200 bağımsız bölümlü bir sitede altyapı tüm bağımsız bölümlere ulaşacak şekilde müteahhit, site yönetimi veya servis sağlayıcı tarafından kurulmuş ise hat arızaları ya site yönetimi tarafından giderilecektir veya varsa site yönetimi ile servis sağlayıcı arasındaki sözleşme hükümleri ile servis sağlayıcı tarafından giderilecektir.
@sudo893 жыл бұрын
Merhabalar, oturduğum apartmanın karşı apartmanında sahipli bir köpek var bahçeye bağlı şekilde ve bu köpek sürekli havlıyor, özellikle geceleri çok fazla havlamakta ve ben bu durumdan çok rahatsızım, uykum sürekli bölünüyor, apartman karşı apartman olduğu için ne yapmam gerek bilmiyorum belediye zabıtasını aradığımda sahipli hayvan olduğu için kanunen bizim yapabileceğimiz bir şey yok dendi ve Alo 150 Cimer hattını aramam söylendi, böyle mi yapmam gerekiyor, konuyla ilgili başka nasıl bir yol izleyebilirim.
@Apsiyon3 жыл бұрын
Bizim videomuz Kat Mülkiyetine tabi anagayrimenkullerde 18. madde çerçevesinde çözüm yollarını içermektedir. Sizin durumunuzda yapılabilecekler ise 155’i arayarak polise (kolluğa) şikayet edebilirsiniz. Gürültü yine devam ediyorsa bağlı bulunduğunuz ilçe belediye zabıtasına şikayet ederek 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 36. maddesine göre idari para cezası uygulanmasını sağlayabilirsiniz. Bu hususta kolluk ve belediyeye köpeğin sesinden şikayetçi olduğunuzu özellikle belirtin. Köpek beslenmesinden şikayetçi değilsiniz, gürültüsünden şikayetçisiniz. Diğer komşularınız şikayetçi ise onlar da başvurularını yapacaklar. Cimer'e yazabilirsiniz ancak Cimer'de sizi belediyeye yönlendirecektir.
@cocoandenzosmother7 ай бұрын
Yönetim planında olmadığı halde, site yönetimi site içinde köpek gezdirikmez kanunen gibi bir uyarıda bulunuyor. Bu doğru mudur. Köpeklet bağlı olduğu halde site bahçesinde gezilemez mi
@Apsiyon7 ай бұрын
Öncelikle yönetim planında bağımsız bölümlerde hayvan beslenemeyeceği veya ortak yerlerde hayvan barındırılamayacağı ya da gezdirilemeyeceğine ilişkin bir hüküm var mı kontrol etmelisiniz. Eğer bu şekilde bir yasaklama hükmü yok ise genel kurul yapılıyorsa genel kurulda, toplu yapı iseniz toplu yapı temsilciler kurulunda bu yönde bir yasaklama kararı alınmış mı?, Alınmış ise itiraz edilmiş mi bu detayları kontrol ediniz. Videonun tamamını izlemiş ve sorunuza yanıt alamamış iseniz, daha fazla bilgi için; "Evde Hayvan Besleme Yönetmeliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler" konulu www.apsiyon.com/blog/evde-hayvan-besleme-yonetmeligi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler linkindeki, "Apartman ve Site Yaşamında Evcil Hayvan Beslenmesi" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-site-yasaminda-evcil-hayvan-beslenmesi linkindeki ve "Apartmanlarda Evcil Hayvan Beslenmesi Mümkün Mü?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartmanlarda-evcil-hayvan-beslenmesi-mumkun-mu- linkindeki blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.
@ulkukorkmaz73 жыл бұрын
toki kume evlerde oturuyorum iki kedi besledim fakat bodrum kattaki balkonda yattigi icin arada oradaki bayanla anlaşmazlık yasadim bu konuda ne yapabilirim yaz oldugu icin evde deyil dis ortama biraktik yemegini suyunu disarda verdik
@Apsiyon3 жыл бұрын
Kedilerin varsa yarattığı rahatsızlıkları gidermek için komşunuzla görüşün. İkna olmasını sağlayın. Başka balkonlarda değil, kendi balkonunuzda besleyin. Sizin yapmanız gereken konular beslerken hijyen, gürültü başka malik ve sakinlerin evlerine girmesini, bahçedeki eşyalarına zarar vermesini engellemek.
@cemsomaklar4165 Жыл бұрын
Bir komşum sokak hayvanlarına apartman içinde kendi kapısının önüne yem bırakıyor. Sokak hayvanlarının apartman içinde beslenmesi yasak diye biliyorum.
@Apsiyon Жыл бұрын
Apartman ya da sitelerde bulunan bağımsız bölüm içlerinde veya ortak alanlarında evcil hayvan beslenmesi hususu günümüzde kat sakinleri açısından birçok tartışmaya yol açmaktadır. Sahipsiz hayvan, barınacak yeri olmayan veya sahibinin ya da koruyucusunun ev ve arazisinin sınırları dışında bulunan ve herhangi bir sahip veya koruyucunun kontrolü ya da doğrudan denetimi altında bulunmayan evcil hayvanlardır. Evcil hayvanlar ise insan tarafından kültüre alınmış ve eğitilmiş hayvanları ifade etmektedir. Gerçek veya tüzel kişiler tarafından özellikle evde, iş yerlerinde ya da arazisinde özel ilgi ve refakat amacıyla muhafaza edilen, bakımı ve sorumluluğu sahiplerince üstlenilen her türlü hayvan ise ev hayvanıdır. Bir kişi, kuruluş, kurum ya da tüzel kişilik tarafından sahiplenilen, bakımı, aşıları, periyodik sağlık kontrolleri yapılan işaretlenmiş kayıt altındaki ev hayvanları kontrollü hayvan statüsündedir. Apartman içleri, koridorları yani ortak alanları kat maliklerinin tümüne aynı anda ait olan özel alanlardır. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 5. maddesine göre "bir hayvanı, sahiplenen veya ona bakan kişi, hayvanı barındırmak, hayvanın türüne ve üreme yöntemine uygun olan etolojik ihtiyaçlarını temin etmek, sağlığına dikkat etmek, insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür." Söz konusu komşu, beslediği hayvanlardan kaynaklanan çevre kirliliğini ve insanlara verilebilecek zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirleri almakla yükümlü olup; zamanında ve yeterli seviyede tedbir alınmamasından kaynaklanan zararları tazmin etmek zorundadırlar. Bu konuda Kat Mülkiyeti Kanunu madde 18 hükmü de dikkate alınmalıdır. "Kat malikleri gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler. Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur." Diğer taraftan anagayrimenkulünüzün bağlı bulunduğu tapu sicilinde kayıtlı olan yönetim planınızı incelemenizi tavsiye ederiz. İlk olarak yaşadığımız ana gayrimenkulde evcil hayvan, ortak alanlarında sahipsiz hayvan beslenmesi kısıtlamasının yapılıp yapılmadığını anlamak için o anagayrimenkulün yönetim planına bakmamız gerekmektedir. Eğer ilgili yönetim planında, bağımsız bölüm ya da ortak alanlarda evcil hayvan ile birlikte ortak alanlarda sokak hayvanı beslenmesine ilişkin herhangi bir kısıtlama var ise komşuya dava açılabilir.
@cemsomaklar4165 Жыл бұрын
@@Apsiyon Durum şu site içinde açık plan apartman . Sokağın kedisi apartman içinde. Evcil hayvan değil. Evinde beslemiyor. Hayvanlar İçin yer yapıldı. Zaten yem bırakılıyor bu alanlara. Apartman dairesinin önünde ortak alanda sokak hayvanlarını yemleyebilir mi? Sokak kapımı açamıyorum. Kediler kovalasam gitmiyor. Hayvanları kapısının önünde yemledi için hayvanlar alıştı. Pisletiyorlar apartmanı. Kanun evcil hayvan diyor. Sokak hayvanları apartman içinde beslenir diye yazmıyor. Önemli olan komşuluk hoşgörüsü çerçevesinde davranmak. Kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok.
@Apsiyon Жыл бұрын
@@cemsomaklar4165 Cem bey aslında bir önceki yanıtımızda yer vermeye çalıştık. Tabi ki kapalı mekanda ortak yerde besleme işini yapamaz.
@yuceyonetimhizmetleriltd.s19023 жыл бұрын
allah razı olsun hocam. tekirdağ dan selamlar
@Apsiyon3 жыл бұрын
Ozan bey Yüce Yönetim Hizmetleri Ltd. Şti. 'ne ve memleketine selam söylüyor.
@nermincetinler5233 жыл бұрын
Apt yonetmelıgındekı o maddeye çözüm varmı
@ufukkaptan2 жыл бұрын
İyi günler beyefendi, Şu an 14 aylik olmuş olan oğlum için sahiplendigimiz malta teriyerimiz var.anti alerjik, tüy dökmeyen, nadir havlayan, küçük bir tür. Bir siteye taşınmak için önce site yoneticiyle görüşme yaptım. Sonradan aldıkları kararla (ki kararı görmedim) bağımsız bölümlerde yönetim planında olmak üzere boy ve cinsi olmaksızın köpek yasağını olduğunu söyledi. Evin sahibi ile görüşmem de geçin oturun dedi.fakat bu durum içime sinmedi.sorum şudur; (köpeğim asi pasaportu olup, sessiz, hijyen ve de ailemizin ilgisinin olduğu bir dostumuz) yönetim planında şayet varsa böyle bir siteye ev sahibinin Oluru varsa da oturabilir miyim? site yönetimince ihtar yada mahkemeye verilme sonrasında yapılması gelenler nelerdir olup böyle bir davada süreç ve sonuç ne olur? Özellikle mayıs ayında yargıtayın hayvan sahiplerinin aleyinde vermiş olduğu emsal bir karar olmasına ragmen davayı kazanabilir miyiz? Kısacası söz konusu sitede kopegimle oturmak ve aynı zmanda komşularla da iyi ilişki içinde olmak istiyorum.iyi çalışmalar dilerim. Ufuk Serbes.
@Apsiyon2 жыл бұрын
Sorunuz binlercesi arasında atlanmış . Kusura bakmayınız . Videoda yanıtları olduğu için cevabınızı bulabildiniz ümit ederiz. Videoda da belirtildiği üzere eğer yönetim planında sözünü ettiğiniz ifade var ise kat maliklerinden biri veya yetki verilmiş ise yönetim tarafından açılacak davayı kaybedeceksiniz. Yönetim planındaki ifade belli türlere ait ise ve bu tür sizin köpeğiniz değilse veya yönetim planındaki yasaklama bağımsız bölümleri içermiyorsa o taktirde yönetim kurulunun veya genel kurulun yönetim planını değiştirmeden yasak çerçevesini genişletmesi mümkün değildir. Yönetim planında olmayan bir evcil hayvan yasağını yine yönetim planını değiştirmeden genel kurulun alması da mümkün değildir. Yönetim planında evcil hayvan yasağı yok ise Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesindeki " kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler." hükmüne göre her beslenen evcil hayvana gerekçe göstermeden dava açamazlar. Hayvan dostun ortak yerleri pisletmesi, sürekli havlayarak çevreyi rahatsız etmesi gibi rahatsızlığın sürekli olduğuna dair iddialarını ispatlamaları gerekir. Açılan dava da sadece rahatsızlık veren hayvanı ilgilendirir. Özetle öncelikle taşınacağınız anagayrimenkulde kira sözleşmenizde de bulunacak ve siz okumasanız da kabul edeceğiniz "yönetim planını" ev sahibinden rica edin.
@sakineyermez12894 ай бұрын
Bizim evler müstakil bahçeli yan komşum 4 tane av köpeyi bakıyor ama benim bahçemle Yanyana biz kokudan ve köpekılından Benim. bahçeme de geliyor bunu şikayet edebilirmiyim
@Apsiyon3 ай бұрын
"Evler müstakil ve bahçeli" ifadeniz önemli. Eğer bu evler aynı anagayrimenkulde tek parsel veya adada ise ve bir kat mülkiyeti yönetimine sahip iseler "Evde Hayvan Besleme Yönetmeliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler" konulu www.apsiyon.com/blog/evde-hayvan-besleme-yonetmeligi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler linkindeki ve "Apartman ve Site Yaşamında Evcil Hayvan Beslenmesi" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-site-yasaminda-evcil-hayvan-beslenmesi linkindeki blog yazılarımızdan faydalanabilirsiniz. Bu durumda tapu sicilindeki yönetim planınızdaki kurallar önemli olacak ve komşunuzun yarattığı rahatsızlık için dava açabilirsiniz. "Rahatsızlık Veren Komşu, İmza Toplayarak Tahliye Edilir Mi?" konulu www.apsiyon.com/blog/rahatsizlik-veren-komsu-imza-toplayarak-tahliye-edilir-mi ve "Apartman ve Site Yönetim Planına Nereden ve Nasıl Ulaşılır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-site-yonetim-planina-nereden-ve-nasil-ulasilir linkindeki blog yazılarımızdan faydalanabilirsiniz. Eğer bu evler aynı anagayrimenkulde tek parsel veya adada değilse o durumda yapabilecekleriniz sınırlı. Bağlı bulunduğunuz belediye zabıtasına başvurmaktan başka çareniz yok. Zabıtanın ilgilenmesi için de aşağıdaki maddeleri dilekçenize yazabilirsiniz. 5393 Sayılı Belediye Kanunu gereğince "Belediye sınırları içinde oturan, bulunan veya ilişiği olan her şahıs, belediyenin kanunlara dayanan kararlarına, emirlerine ve duyurularına uymakla ve belediye vergi, resim, harç, katkı ve katılma paylarını ödemekle yükümlüdür." Aynı kanunun 34. e) maddesine göre Belediye encümeninin görevleri arasında "kanunlarda öngörülen cezaları vermek" vardır. Kanunun 15. maddesinin b bendine göre "kanunların belediyeye verdiği yetki çerçevesinde yönetmelik çıkarmak, belediye yasakları koymak ve uygulamak, kanunlarda belirtilen cezaları vermek" belediyenin yetkileri ve imtiyazları arasındadır. Türk Medeni Kanunu'na göre "Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür. Özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel âdete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır.
@alici.k3 жыл бұрын
Hayırlı akşamlar biz 5 blok tan oluşan site de oturmaktayız her bloğun yöneticisi ayrı ayrı durum da bizim blok taki yöneticimiz ile atamız bozuk olduğun dan dolayı ortak alanda kedi köpek kümes hayvanı bakılamaz diye karar aldırmış durum da. Benim sorum şu dur. Ortak alan sitenin ortak malı değil midir bunun için tüm blok ların imzası gerekli değil mi ? Sadece bizim bloktan aldığı imza ile bahçede ki ortak alan daki hayvanımızı attira bilir mi ?
@Apsiyon3 жыл бұрын
Öncelikle kedi köpek beslenmesi konusundaki videodaki görüşlerimiz geçerlidir. Aşağıdaki ifadeler kedi köpek bakımı ile ilgili değildir. Kararın alınma biçimini ifade eder. Dİğer taraftan ortak alanda yaşayan bir hayvanın sahipliliğinden söz edilemez. Dolayısı ile "hayvanımız" ifadenizin "sahipsiz bir sokak hayvanının beslenmesi" olarak düzeltilmesi gerekir. Eğer sözkonusu hayvan sizin ise bağımsız bölümünüzde bakmanız gerekir. Videomuz bağımsız bölümlerde bizlerle birlikte yaşayan evcil hayvanlarla ilgilidir. Ortak alandaki sahipsiz bir hayvan ile ilgili doğal olarak o toplu yapının (sitenin) kat malikleri karar vermelidir. Ancak ortak alanların her bağımsız bölüme beraberce ait olduğunu, bu ortaklık içerisinde sahipsiz bir hayvanın barınmasına izin vermek isteyenler kadar istemeyenlerin de bulunduğunu ifade etmek gerekir. . Bununla beraber bir blok yöneticisi o bloğun ortak alanları ile ilgili kararlar alabilir. Ancak eğer ifade ettiğiniz ortak alan site bahçesi ise o durumda tabi ki kararın ya toplu yapı temsilciler kurulunda / toplu yapı genel kurulunda alınması gerekir.
@alici.k3 жыл бұрын
@@Apsiyon çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler çok açıklayıcı oldu benim için ama son bir sorum olucaktır. Toplantı yapılmadan kişileri teker teker dolaşip yanliş bilgiler vererek imza toplama işlemi gerçekleştirilmiş tir ve karar defterine pandemi den dolayı kişiler tek tek dolaşilip görüşleri alinmiştir diye not düşülmüştür. Bu durum kabul edilebilinir mi yani attırdıgı imzaların bir geçerliligi olabilirmi sonuçta gizli ve kişileri yanliş yönlendirmiş yaptıgı işin üzerini örtmek için pandemiyi bahane etmiş
@Apsiyon3 жыл бұрын
@@alici.k Kat Mülkiyeti mevzuatında anket veya pilebisit gibi uygulamalar yoktur. Söz konusu karar genel kurul kararı niteliğinde değildir. Ancak olayınızda bir değerlendirme için yönetim planınızın incelenmesi gerekir. Çoğu zaman bu tip kararlar aslında yönetim planında açıkça belirtilmesine rağmen genel kurulda alınmaya çalışılıyor ya da örneğinizde olduğu gibi imza toplanıyor. Nihayetinde sözkonusu eylemde karar defterine yazılan ifade bir karar niteliğinde değildir. Bir hususta karar alınması için tüm bağımsız bölüm maliklerine eşit şartlar dahilinde sorulması gerekir. Bunun yeri de genel kuruldur. Ancak karar defterine yazılaj ifade ve imzaların sulh mahkemesine sunulmasına da bir engel yoktur.
@idman7343 жыл бұрын
Öncelikle evin içinde köpek vs. Hayvan besleyen ler. Evinizde hayvanları yedirme yatırmayla o hayvanlara özgürlüğünü kısıtlıyor sunuz. Evde köpek beslenirmi. Bir düşünün o hayvanın beş vakit özgürlüğü nü kısıtlıyorsunuz. Ondan sonra sevgiden bahsediyor. Özel mülkün olur salarsın. Akşama kadar evde tutsak. Ben cok gördüm cevre de. Ondan sonra hayvanın tüylerini tara balkondan aşağıya at. Bumu hayvan sevgisi. Köpeği gezdirmeye cıkartıyor idrar ve büyük idrarını sağa sola yapıyor. Onu yerden kaldırmıyor. Bir düşünün siz bu köpek lere nasıl iyilik yapıyorsun uz. Eve kapatmak mı. Bırakın artık şu hayvanları. Böyle iyilik olmaz. Gecen lerde bir komşu 7 tane köpeği bir ufak dükan icinde bakıyor. Sabah bir akşam bir yemek veriyor. Bumu iyilik. Akşama kadar o hayvan dışarı çıkmak için bağırıyor. Şimdi siz söyleyin. Hayvanları böylemi bakılır.
@Apsiyon3 жыл бұрын
Hayvan sahibi olanların çevreye zarar vermemeleri ve komşularını rahatsız etmemeleri gerekir. Evcil Hayvan beslerken komşularımızı rahatsız etmemek için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? detaylarını videonun kzbin.info/www/bejne/fnyXh5uYf6iZbZI bölümünde anlattık. Sorumlu evcil hayvan sahibi olmak gerekir.
@HOLLANDALIMULTECI2 жыл бұрын
kışın 15 cm kar yağdığında sokakta 1gün kalmayı dener misin?
@ramazansk8403 жыл бұрын
Hayvan sevenler.apartmanı Hayvan sevmeyenler apartmanı alarak olsa resmi olarak ev sahibi ve evi kiralayan.iş cozulurmu ne dersiniz. Not.her canlının yaşama hakkı vardır.
@Apsiyon3 жыл бұрын
Ramazan bey düşünceniz güzel ancak uygulama alanı yok maalesef. Gayrimenkul sahipliği anayasa ile verilen bir haktır. İsteyen farklı düşüncede olsa dahi bir bağımsız bölümü satın alabilir. Her halükarda miras yolu ile de taşınmazlar ek değiştirir. Evcil hayvan sevmeyen bir kişinin mirasçısı evcil hayvan sevebilir veya tersi de mümkündür.
@hulyakaya69722 жыл бұрын
Hocam üst katımızdakinin kedisi var, yavruydu büyüdü, apartmanımızda ses yalıtımı yok, mubarek kartondan yapılmış ev, yönetim planı yok, üç katlı, bir kedi ne kadar gürültü yapabilirki diyebilirsiniz ancak hayvan büyüdü zannedersem bir yıl oldu, akşam tam oturuyoruz tv iziycez yada gece öyle bir koşuşturuyor oynuyorki inanın çok rahatsız edici, çıldırtıyor uyku uyuyamıyoruz, ne yapmamız gerekir, üstelik üst katımızda daha önce oturanda kedi yüzünden çıktı, yeni geleni ev sahibimiz ve emlakçı uyardığı halde getirmiş kediyi, şaşırdık ne yapacağımızı
@Apsiyon2 жыл бұрын
Diğer sorunuzda binada yönetim planı olmadığını ifade etmişsiniz. Bu durumda bağımsız bölümlerde evcil hayvan besleme yasağı da yok. O kabul ile sorunuza yanıt veriyoruz. Bu sorunuza diğer sorduğunuz soru ile birlikte yanıt veriyoruz. Çünkü sorununuz gürültü. Bir toplu yapıda (sitede) veya apartmanda gürültü yapılması durumunda www.apsiyon.com/blog/apartman-gurultu-yonetmeligi-sikayet-nereye-yapilir yazısındaki eylem planı dahilinde hareket edebilirsiniz. Ancak sizin de ifade ettiğiniz üzere bina tek bir kişiye ait ve rahatsız eden komşu da siz de kiracısınız. Dolayısı ile sorun evsahibi tarafından çözülmeli. Eylem planındaki adımların tamamı da tek malik olduğu ve siz de kiracı olduğunuz için uygulanamayacak. Kalan adımları uyguladı iseniz ( savcılık şikayeti vs) bu duruma katlanacak ve üstteki kiracının evi boşaltmasını bekleyeceksiniz. Üzülerek durumunuz bu.
@MustafaKaya-zl8gx2 жыл бұрын
Hocam dilinize sağlık 2 sorum var. 1-)eğer yönetim planında aksi hüküm yoksa yinede hayvan beslenilebilirmi? 2-) hayvan beslemek için bahçe, otopark gibi ortak yerler kullanılabilir mi?
@Apsiyon2 жыл бұрын
Yönetim planında bağımsız bölümlerde evcil hayvan besleme yasağı yok ise bağımsız bölümlerde evcil hayvan beslenebilir. Ancak evcil hayvanların "bahçe, otopark gibi yerlerde" beslenmesi sakıncalıdır. Videomuzun tamamında bu soruların detaylı yanıtlarını bulabilirsiniz. "Apartman ve Site Yaşamında Evcil Hayvan Beslenmesi" www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-site-yasaminda-evcil-hayvan-beslenmesi ve "Apartmanlarda Evcil Hayvan Beslenmesi Mümkün Mü?" www.apsiyon.com/blog/apartmanlarda-evcil-hayvan-beslenmesi-mumkun-mu- blog yazılarımızdan da faydanabilirsiniz.
@sabriye40483 жыл бұрын
Apartmanımızda bir ev sahibi sokak kedisini apartmana aldı benim kedim diyor ama evini almıyor hayvancağız bilemez tabi apartmana işiyor ihtiyaçlarını gideriyor apartman çok pis durumda komsumla konustum güzel bir dille ya evinizde bakın sahiplendiyseniz temizligine dikkat edin dedim dışarı da kulübe yaptırıp bakılmasını taleb ettim üstüne tehtid yedim cezası var dedim kabul etmiyorlar apartmana ciftlik kurmak istiyormuş mahkemeye şikayet edebilirmiyiz diğer komşular adamdan korkuyor bir diğer komşu belediyede çalıştığını iddia edip kedinin yasak olmadığını apartmada oturanlardan onay almasına gerek olmadığını savunuyor ne yapmalıyım kesinlikle hayvanın bir kötülüğünü istemem ama sahiplenen kişi temizliğini üstlenmiyor pis bir şekilde bakıyor
@Apsiyon3 жыл бұрын
Kedinin bir günahı yok tabi. Ancak komşunuz tehlikeli ve hadsiz bir kişilik anladığımız. Bağlı bulunduğunuz belediye zabıtasına başvurabilirsiniz. ( Kişi de sanırız aynı belediyede çalışıyor :) Kat Mülkiyeti Kanunun 18. maddesine göre, kat malikleri, gerek kendi bağımsız bölümlerini, gerekse ortak yerleri kullanırlarken birbirlerini rahatsız etmemek ve haklarını çiğnememekle yükümlüdürler. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurabilir, sahipsiz kedinin tedbiren uzaklaştırılmasını sağlayabilirsiniz. Komşunuzun kedinin gürültüsü veya ortak alanla pislemesi vs. sebepler ile huzur ve sükununuzu bozduğu ve bina içini kirlettiği iddiasıyla ayrıca savcılığa bir dilekçe ile şikayette edebilirsiniz. TCK’nın 123. maddesine göre “Kişilerin huzur ve sükununu bozmak” "üç aydan 1 yıl kadar hapis", TCK’nın 151. maddesine göre “Mala zarar vermek” "dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası "suçudur. Sulh mahkemesine ve savcılığa vereceğiniz dilekçelere çekeceğiniz video, yönetim planı, diğer delillerinizi ve şahitlerinizi de ekleyiniz.
@sabriye40483 жыл бұрын
@@Apsiyon çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için bende bu hafta içinde araştırmalar yaptım komşuma cezaları anlattım rica ediyorum buna mecbur bırakmayın ceza alın istemem dedim müddet verdim kediği bakacaģı bir klübe yapması için şu an bizimle anlaştı yine aynı durum olursa söylediğiniz yerlere başvuracağım çok teşekkür ederim
@Apsiyon3 жыл бұрын
@@sabriye4048 Krizi güzel yönetiyorsunuz.👍 Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.
@Ich.bin-Ahmet3 жыл бұрын
Site yönetim planında hayvan beslemek yasak ama site giriş katlarında bahçe olması nedeniyle hayvan sahipleri buraları almış. Sürekli havlayan köpek nedeniyle ve sitede gürültüye neden olması nedeniyle rahatsızım ama günümüzde hayvan karşıtlığına karşı olumsuz intiba bırakmak istemiyorum. Geçerli bir yaptırım yok mu aslında hayvan besleyen kişilerin toplu konutlarda yer alması ne kadar doğru insanlar durduk yere inatlaşıyor toplum huzuru olumsuz etkileniyor. Ev alırken kim yönetim planına bakıyor merak ediyorum fakat öyle bile olsa yasaklar ve kurallar yönetimin mantalitesine göre gidiyor.
@Ich.bin-Ahmet3 жыл бұрын
site ortak alanı olan bahçede ev sahibi hayvanını balkonundan bu alana bırakıyor oyun oynayan çocukları gördükçe havlıyor hayvan küçük ama sesi fena hayvana kıyamıyorum ama evimde huzur bulamıyorum.
@Apsiyon3 жыл бұрын
Sayın Ahmet Yıldız, ifadelerinizdeki sorunlar ile ilgili videomuzda yanıtları bulabileceksiniz. Yönetim planını okuduğumuzu ve kabul ettiğimizi belirttiğimiz imzamız tapu akit odasında yaptığımız işlemde bağımsız bölümü devir alırken bulunmaktadır. Vatandaş olarak büyük bir birikimimizi ayırdığımız gayrimenkul alımında yönetim planını okumayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Daha ayrıntılı bilgi için Apartman ve Site Yaşamında Evcil Hayvan Beslenmesi konulu blog yazımızı 📽️ bit.ly/3ooAQKR linkinden okuyabilirsiniz. Yönetim planı ile ilgili diğer bilgilendirmeler için aşağıdaki videolarımızı izleyebilirsiniz. Yönetim Planı Nedir? (Kat Malikleri İçin Not Defteri) kzbin.info/www/bejne/bIXPZaWdhcqdeqs , Yönetim Planı: Sınırsız Bir Araç mı? kzbin.info/www/bejne/Z4ancn9qms5-i5I , Yönetim Planı Değiştirilebilir mi? kzbin.info/www/bejne/kJWpYYmkh55qpZI
@alibilal80712 жыл бұрын
insanin hayvan kadar degeri yok ....
@Apsiyon2 жыл бұрын
İnsan en kıymetli, zeki ve düşünen bir varlık. Diğer canlıları da insan düşünmek zorunda. Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.
@HOLLANDALIMULTECI2 жыл бұрын
neden yok acaba 20yıldır hiç sorguladın mı :)
@adncr67483 жыл бұрын
Ne güzel anlatıyorsunuz. Artık belediyeler hayvanseverlerden korkuyor. Ortalık bu sebeble hayvan doldu. Yurtdışında sokakta hayvan yok bizde heryer kedi köpek dolu. Köpekler bazen arabalara bazen insanlara saldırıyor. Şu hayvanseverler keşke çocuk esirgeme kurumuna da gitseler...oradaki çocukların daha çok ihtiyacı var
@Apsiyon3 жыл бұрын
Sokaklardaki ve ortak alanlardaki sahipsiz hayvanların kaynağı maalesef "sorumlu evcil hayvan sahibi olmayan" evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarını sokaklara, ormanlara , arsalara terk etmelerinden kaynaklanıyor. Evcil hayvan satın alınması engellenmeli, sahiplenilme teşvik edilmeli şeklinde düşünüyoruz . Bu arada videodaki yorum yapan eğitmenimiz biri evinde biri bahçesinde iki köpek sahibi ve sitede yaşıyor.
@sumsumus2 жыл бұрын
Siz ve sizin gibiler hayvanlara merhmet ettiğinizden bir gram fazla merhamet görmeyin ne bu dünyada ne öbür dünyada.
@ulgenkoc2893 Жыл бұрын
@@sumsumus ne cirkin bir yorum
@hurmuzarslanturk2736 Жыл бұрын
Ben çöpün yakınlarında kedileri her gün beslerim ama yandaki komsu kapı önünde beslemesinden ve benim çiçeklerimi eşelemelerinden dökmelerinden hatta astığım çamaşıra idrar püskürtmelerinden bahçedeki idrar kokularından pisletmelerinden onları korumak amaclı etrafa saçılan kolilerden mama ve su kaplarının bahçedeki görüntülerinden bıktım bitkilerim kurudu ne yaptım ise kavga hariç baş edemedim hakaret yedim Artık sıra dava açmaya geldi saldırgan bir kadın Hayvanları seviyorum ama site dışında beslenmesi yanlısıyım sinekler de ayrı bir sorun
@Apsiyon Жыл бұрын
Kat malikinin yarattığı sorunlar için sulh hukuk mahkemesine başvurabilirsiniz.
@zeynepsabagunaydn59333 жыл бұрын
Apartman yoneticisiyim. 25 daireli apartmanımizda hemen hemen her daire hayvan sevmektedir. En az 6 yada 7 daire evinde kedi veya kopek beslemektedir. Bende dahil. Bahçe katında oturan bir kiracimiz var. Evi kiraladiktan sonra bir yavru kopek aldi. Once evinde besliyordu. Köpek Doberman cinsi olduğundan bir süre sonra apartman ortak alanı olan bahçeye köpeği bağlamaya başladı. Hayvan devamli havliyor. Bahçede serbest bırakıyor hayvani. Köpek her tarafa pisliyor. Arkasindan topluyorum diyor ama sabah bahceye indigimizde bok ve çiş kokulari ile karşılaşıyoruz . Bir de kopek zincirini koparıp saga sola saldiriyor. Dairelerin camasirlarini saksilarini parcaliyor. O anda bahceye cikmis bir insan var ise hayvandan korkup kaçıyor . Kopek bakan bu vatandasin bahcede bir de mangal ve icki sefalari oluyor. Dolayisiyla bahcede fazla miktarda sivrisinek oluyor. Bu arkadaşı son uyardigimda benle kavga edip çekip gitti. Şimdi size soruyorum, bir yönetici olarak apartman sakinleri ile bu kiraci arasinda kaldim. Kanuni haklarim ne olabilir? Aşırı derecede köpek sevdiğim için bu güne kadar idare etmek zorunda kaldım. Ama şu anda ciddiye alınmadığımin farkina vardim. Tek istegim apartman bahcemizin bakimli ve yeşil olmasi idi.
@Apsiyon3 жыл бұрын
Sayın Günaydın , Aslında videonun tamamında bu sorununuzun çözümüne ilişkin detaylar var. Videonun kzbin.info/www/bejne/fnyXh5uYf6iZbZI bölümündeki rahatsızlıklar var ise kat malikleri kurulu sadece ilgili hayvanın verdiği rahatsızlıkların önlenmesi için KMK18'e göre sulh hukuk mahkemesine başvurulmasına dair karar alabilir. Bu kararın alınması mutlak gerekli olmayıp, yönetici olarak sizin hassasiyetinize karşılık böyle bir ara çözüm ile bu konuda ilave bir yetki almanız hissiyatınız açısından faydalı olacaktır. Karar çoğunluğu için ise toplantıya katılanların salt çoğunluğu yeterlidir. Ancak davayı açmadan önce videoda anlattığımız üzere tapu sicilinizdeki yönetim planınızı edininiz. Orada bağımsız bölümler dahil evcil hayvan yasağı olup olmadığına bakınız. Eğer böyle bir yasaklama var ise siz dahil diğer besleyenler için de şu risk oluşabilir. Rahatsızlık veren köpeğin sahibi bir kiracı , bu kişinin diğer maliklere dava açma hakkı yoktur. Ancak kiracının mal sahibi karşı dava açabilir. Bu hususta öncelikle sorunların ilgili kat malikine iletilmesinde fayda vardır.
@zeynepsabagunaydn59333 жыл бұрын
@@Apsiyon Ev sahibine durumu ilettik. Ben konusacagim dedi. Ancak kopek hala bahcede bağlı duruyor. Köpek kulübesinin etrafına bütün gece isiyor siciyor ustunde oturan komsu sesinden rahatsizligi birakin , sabah balkona ciktiginda sidik ve bok kokularindan perisan oluyor. Nereye kadar idare edilebilir bilmiyorum.
@zeynepsabagunaydn59333 жыл бұрын
@@Apsiyon Yönetim planını tapu sicilinden alacagim. Ama apartman sakinlerinden imza toplayarak noterden tasdik ettirip; kendisine, apartmanın ortak alani olan bahçesinde köpek beslenemiyecegine dair bir ihtar çeksem ; yeterli olmayacagini düşünüyorum.
@Apsiyon3 жыл бұрын
@@zeynepsabagunaydn5933 Sayın Günaydın, çoğumuz evcil hayvan sahibiyiz. Ancak bu rahatsızlıklara komşularımız tahammül etmek, idare etmek zorunda değildir. Söz konusu kiracı sorumu bir evcil hayvan sahibi değil. Videoda ifade ettiğimiz gibi kusur köpeğin değil. Dava açmalısınız.
@Apsiyon3 жыл бұрын
@@zeynepsabagunaydn5933 İhtarname ilk adımdır. Tabi yönetim planınızı aldıktan sonra ihtarnamenin şekli ortaya çıkacak. Kararın noterden tasdik edilmesine gerek yok, masraf yapmayın. Ama noterden ihtar çekebilirsiniz.
@blink_pink30443 жыл бұрын
Merhaba apartmanımızın önünde 2 aydır bir kopek yaşamakta.kopegin deli gibi kasindigi ve her yerini kanattigini farkettim veteriner bir arkadaştan rica ettim geldi baktı aşılarını her hafta yapiyor bende gücünü kuvvetini toparlasın die iki haftadır sabah akşam besliyorum.kopegin hiç bir zararı yok ne havlayıp gürültü yapıyor.nede saldırgan bir kopek yemeğini verdigim an bitiriyor zaten etrafa dışkısında bırakmıyor.ama apartmandakiler ben beslemeye başladığım an nedense bi garip oldular.buyukler kendileri yapamadığı için çocuklara önce mama kaplarını artırmaya başladılar.daha sonra kızıma çocuklar burda beslemeyin hastalık bulastiracksiniz gibi sözlü taciz yapmaya başladılar.kopegi öylece ölüme terkedemezdim bu benim insanlık vazifem.kopegi bahçe sınırları dışındaki besleyeyim yoksa sorun almayacaksa hâlâ evimin önündemi besleyeyim.besledigim yer boş bir apartmanın balkonun altı.
@blink_pink30443 жыл бұрын
Ve ayrıca yönetmelikte evcil hayvanlara dair bir yazı yok çoğu kişi evinde kedi köpek besliyor.
@Apsiyon3 жыл бұрын
Yönetim planında ortak alanlarda ve bağımsız bölümlerde evcil hayvan besleme yasağı var mı diye soracaktık bir sonraki postunuzda "evcil hayvanlara dair bir yazı yok çoğu kişi evinde kedi köpek besliyor." olarak ifade etmişsiniz. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18 maddesine göre "kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler." Bu durumda bahçede apartmanın girişinde sahipsiz bir hayvan beslemeniz için bu hayvanın başka maliklerini rahatsız etmemesi, ses ve koku üretmemesi, hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Bu duruma rağmen eğer malikler tarafından sözlü, fiziksel tacizlere maruz kalıyorsanız hayvanı bahçe sınırlarının dışına çıkarıp kamusal alanda bakımını gerçekleştirebilirsiniz. Bununla beraber "5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" komisyonda olup muhtemelen 31 Temmuz 2021'e kadar yasalaşacaktır. Kanun Teklifi ve Gerekçesini www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3139.pdf linkinden, Haytap Hayvan Hakları Federasyonu'nun Gerekçeli itirazlarını www.haytap.org/tr/karlatrmal-tirazlarmzla linkinden , ilgili diğer kanun tekliflerini www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasari_teklif_sd.sorgu_yonlendirme?d_yy=999&taksim_no=0&teklif_sicil=0&y_d_d_k=0&esas_no=&genel_evrak_tarihi_basla=&genel_evrak_tarihi_bitis=&metin_arama=hayvan+haklar%FD&icerik_arama= linkinden izleyebilirsiniz.
@blink_pink30443 жыл бұрын
Cevabınız için teşekkürler.konuyu araştırırken böyle bir yazıya rastladım. Yasa, hayvanlara yaşam güvencesi verirken, özel mülkiyet genel mülkiyet diye ayırmamıştır. Çünkü hayvanlar için girebildikleri gidebildikleri her yer onların yaşam alanıdır. Kanun ise, gönüllülere sahipsiz hayvanları besleme yani DOYURMA hakkı vermiştir. Dolayısı ile site-apt-üniversite-özel kuruluş-resmi kuruluş vs bahçelerindeki hayvanları beslemek YANI DOYURMAK yasal haktır.
@Apsiyon3 жыл бұрын
@@blink_pink3044 Güzel bir yazı ama yeterli değil. Sadece bu yazıyı dikkate alırsanız hem hayvanın sağlığını ve güvenliğini hem de kendi huzurunuzu riske atmış olursunuz. Başkalarını rahatsız etmedikçe bir önceki yorumumuzda olduğu şekilde beslemeye devam edebilirsiniz.
@Hayaller_Gercekler Жыл бұрын
Kat mülkiyeti kanunu çok eski ve ilk aşamada nasıl düzenlenirse gelende öyle gidiyor değişiklik yapmak çoğunluğu sağlamak problem oluyor, bir diğer açıdan sizin değindiğiniz konu ortak yaşam alanlarında konut,apartman,site vs hayvan sevgisi bir yana hayvan bakılması, beslenmesi taraftarı değilim müstakil ev olur bahçede beslersiniz anlarım zaten bu hayvan sevgisi olayı ve hayvan düşmanlığını insanların birbirine düşmanlığı olarak görüyorum arada hayvan mağdur oluyor. Ben önce insan taraftarıyım. Gelişmiş ülkeleri taklit etmek bizi gelişmiş yapmaz. Son olarak site yönetim planında hayvan beslemek yasak yazıyor ama kimse uymuyor en başta bizim yönetici güvenlik kontrol noktasına sokak hayvanı için kulube koymuş dava edeceğim kaldırın insanlar nereden geçecek dedim sitenin tam karşına kamera önüne koymuş kulubeyi insanların hayvan sevgisi olayı değil tamamiyle takıntılılar. Site sakini olarak köpek kulubesinin varlığı değil köpeklerin bulunduğu yeri sahiplenmesi ve ilerleyen zamanlarda doğal olarak çıkardıkları sesler rahatsız edici sorunu baştan çözmek hayvan sevilmediği anlamına gelmez. Keza sokakta insanların çığırtkanlık yapması nasıl rahatsız edici ise hayvanların da aynı kategoride değerlendirilmesi gerekir.
@Apsiyon Жыл бұрын
Videomuz bağımsız bölümlerde bizlerle birlikte yaşayan evcil hayvanlarla ilgilidir. Ortak alandaki sahipsiz bir hayvan ile ilgili doğal olarak o toplu yapının (sitenin) kat malikleri karar vermelidir. Ancak ortak alanların her bağımsız bölüme beraberce ait olduğunu, bu ortaklık içerisinde sahipsiz bir hayvanın barınmasına izin vermek isteyenler kadar istemeyenlerin de bulunduğunu ifade etmek gerekir. . Bununla beraber bir blok yöneticisi o bloğun ortak alanları ile ilgili kararlar alabilir. Ancak eğer ifade ettiğiniz ortak alan site bahçesi ise o durumda tabi ki kararın ya toplu yapı temsilciler kurulunda / toplu yapı genel kurulunda alınması gerekir. Yöneticiniz söz konusu hayvanı bakımı için site dışındaki bir alana kulübeyi taşıttığı andan itibaren 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında değerlendirmek ve Kat Mülkiyeti Kanunu ile ilgisinin kalmadığını kabullenmemiz gerekecektir. 5199 Sayılı Kanuna göre sahipsiz hayvan; barınacak yeri olmayan veya sahibinin ya da koruyucusunun ev ve arazisinin sınırları dışında bulunan ve herhangi bir sahip veya koruyucunun kontrolü ya da doğrudan denetimi altında bulunmayan evcil hayvanları ifade etmektedir.
@anaral77897 ай бұрын
Değerli kardeşim,yargıtay kararının değiştirmesini istemek, hukuk tanımazlıktır...Bu karar verilirken köpek besleyenler keyfine göre değil,diğer insanların rahat ve huzur içinde yaşaması söz konusu olduğu için verilmiştir... Köpek beslemek, acil veya fizyolojik bir ihtiyaç değildir ama insanların barınması fizyolojik bir ihtiyaçtır,keyfi değildir... Yapılan bütün yasaların İnsan haklarına uygunluğu önemlidir... İnsan Hakları Beyannamesi de Anayasalar da yasalar da yönerge ve de tüzüklerde de İnsan Hakları söz konusu olmalı... Köpek besleyenin özgürlüğünü savunurken, diğer insanların özgürlüğü yokmuş gibi davranmak ne derece doğru olabilir?!. Bir insanın başını sokmak için ömür boyu çalışarak güçlükle aldığı bir evin ortak alanlarında çocuklarının korkmasına sebep olacak ve de kendini huzursuz edecek,gürültü kirliliği ve hijyen şartlarını olumsuz etkileyecek,tehlike riski olan hayvanlarla ortak alanlarda yaşamak zorunda kalmasını nasıl normal bir hak veya özgürlük olarak tanımlayabilirsiniz?.. Bunu hiç bir rasyonel mantıkla açıklayamazsınız...Ayrıca uluslararası kanunları almak zorunda mıyız?.. Uluslararası kanunlarda, İnsan haklarına ve yaradılışa uygun olanlar haricinde burada sayılmayacak kadar bir sürü saçma ve mantıksız kanun da var...
@Apsiyon7 ай бұрын
Videolar ve blog yazıları mevzuat ve yargı kararları çerçevesinde yayınlanmakta ve kaleme alınmaktadır. Seslendiren ya da kaleme alanların kişisel görüşlerini içermez. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez.
@melahatatagun11513 жыл бұрын
Hayvanların da canı var. Kabul edelim.
@Apsiyon3 жыл бұрын
Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.
@goktugaydogdu67923 жыл бұрын
Üst komşumuz deli kendini bir şey zannediyor silahla fotoğraf çekiliyor evinde gerçek kurt besliyor her gün havlıyor kurt artık delirmek üzereyim artık sesten yeter kafayı yiyecem sıyırmama az kaldı tüm apartmanı ateşe vericem.
@Apsiyon3 жыл бұрын
Apartmanı ateşe vermenize gerek yok. Videoda ifade ettiğimiz rahatsızlıklar sizde mevcut ise komşunuzu mahkemeye vermeniz daha doğru olur.
@melahatatagun11513 жыл бұрын
👏👏👏
@Apsiyon3 жыл бұрын
Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.
@necronmaster Жыл бұрын
Köpek kedi vs her zaman sorundur apartmanlarda sitelerde. Hayvanlar oyuncağınız değildir. Doğalarında huzurla yaşatmadığı için insanoğlu bu varlıkları evine hapsedip alıp çoğu kişiyi rahatsız etmekteler apartmanda. Bu tarz hayvanlar için müstakil ev iyidir. Apartmanda olmaz. Hayvan sever diye bir şey yoktur insan sadece hayvanlar için zulümdür.