Рет қаралды 130
'Zo, die heeft goed geld verdiend'! Je kent die uitdrukking waarschijnlijk wel. Goed staat voor veel. Op welke manier dat geld is verdiend, dat deed er lange tijd niet toe.
Er zijn steeds meer bedrijven en ondernemers voor wie dit er wél toe doet. Voor wie 'goed' betekent dat het goed is voor mens, maatschappij en planeet. Wiens missie het niet is om zoveel mogelijk financiële waarde te creëren, maar die meer willen bereiken dan dat. Zij kiezen voor een eigendomsstructuur die bij hun purpose past en die beschermt.
Bijvoorbeeld door een coöperatie te starten of steward-owned te worden. Bij deze eigendomsstructuren is de zeggenschap niet in handen van investeerders. De leden of stewards bepalen de missie, maken de besluiten en bepalen waar het geld heen gaat. Zo is er geen korte termijn winstbejag, maar kan de maatschappelijke langetermijnmissie centraal worden gesteld.
Avans BWNO doet onderzoek naar zulke bedrijven in Nederland en kijkt naar hoe deze bedrijven waarde creëren voor hun stakeholders. Er zijn zes uiteenlopende bedrijven onderzocht. Daaruit zijn heel veel goede voorbeelden van maatschappelijke waardecreatie naar voren gekomen. Laten we eens een paar best practices onder de loep nemen.
Odin is een grote biologische voedselcoöperatie en steward-owned. Ze hebben als doel om de hele keten van boer tot bord gezonder, eerlijker en zo duurzaam mogelijk te maken. Zo investeren ze bijvoorbeeld veel in de samenwerking en langetermijnrelatie met leveranciers. Leveranciers krijgen onder andere meer betaald wanneer zij volledig biodynamisch produceren.
Bord&Stift is een steward-owned, zelfsturend visueel communicatiebureau. De bedrijfsvoering is ondergebracht in verschillende teams van werknemers die veel bevoegdheid en verantwoordelijkheid hebben. De organisatie is volledig transparant. Alle informatie is voor alle werknemers toegankelijk, tot de salarissen aan toe.
Berenschot is een groot onafhankelijk adviesbureau. Hun missie is om bij te dragen aan een duurzame samenleving. Zij maken impact doordat zij voornamelijk aan oplossingen voor sociale en ecologische vraagstukken werken.
De Huisartsenconnectie is een coöperatie van huisartsen in Zeeland die zich inzet voor een toekomstbestendige huisartsenzorg. Zij willen graag dat burgers actief meedenken en beslissen over die toekomst. Daarom is er een burgerberaad georganiseerd waar 300 mensen aan mee hebben gedaan. Hieruit zijn 85 adviespunten gekomen die nu worden geïmplementeerd.
The Shore is een surfschool en strandtent in Scheveningen. Duurzaamheid staat aan de basis van alles wat zij doen. Van de strandtent die is opgebouwd uit oude zeecontainers, tot schoonmaakacties op het strand. En van een biologische menukaart tot zelfvoorzienendheid op het gebied van duurzame energie.
En tot slot Herenboeren. Herenboeren heeft 22 boerderijen die in biologisch voedsel van de leden voorzien. Elke boerderij is een coöperatie die in gedeeld eigendom is van 250 huishoudens. Naast het vergroten van de biodiversiteit richt Herenboeren zich actief op het vergroten van de sociale cohesie. Bijvoorbeeld doordat twee boeren samen met vrijwilligers de hele boerderij runnen.
En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van hoe deze bedrijven bredere waarde voor hun stakeholders creëren. Meer weten over het onderzoek? Of interesse in een workshop over hoe ook jouw bedrijf goed geld kan verdienen? Ga naar: www.bwno.nl of neem contact met ons op via info.bwno@avans.nl
---
Filmpje gemaakt door Bord&Stift.
Tekstschrijver: Laurens
Tekenaar: Mieske
Editor: Michiel
Stem: Sophie
Projectplanner: Birgit