Hocam harika anlatmışsınız. Teşekkür ederim, hücre derslerimde çok yardımcı oldu.
@mafyonluoglu4 ай бұрын
Benim merak ettiğim bir sorunun cevabını sizlerle de paylaşmak istedim: TEK HÜCREDE GERÇEKLEŞEN BİR MOLEKÜLER BOZUKLUK NASIL TÜM VÜCUDU ETKİLER? Tek bir hücrede gerçekleşen bir moleküler hata (öeneğin exon skipping), eğer bu hücre bir kök hücre veya bölünme yeteneğine sahip bir hücre ise, bu durumun vücudu nasıl etkileyebileceği şu şekilde açıklanabilir: 1. Kök Hücrelerde Meydana Gelirse: Eğer exon skipping olayı kök hücrelerde meydana gelirse, bu hatalı genetik bilgi, bu kök hücreden türeyen tüm hücrelere aktarılabilir. Kök hücreler, vücudun farklı dokularında birçok hücre tipi oluşturduğu için, bu hata zamanla birçok hücreye ve dolayısıyla çeşitli organ sistemlerine yayılabilir. 2. Kan Hücrelerinde Meydana Gelirse: Örneğin, exon skipping, bir hematopoietik kök hücrede (kan hücrelerini üreten kök hücre) meydana gelirse, bu hata tüm kan hücrelerine yayılabilir. Kan hücreleri vücutta dolaştığı için, bu durum vücudun farklı bölgelerini etkileyebilir ve sistemik hastalıklara neden olabilir. 3. Kritik Bir Hücrede Meydana Gelirse: Eğer exon skipping, hormon salgılayan bir hücrede veya sinir hücresi gibi kritik bir hücrede meydana gelirse, bu durum hücreler arası iletişimde bozukluğa neden olabilir. Örneğin, bir sinir hücresinde exon skipping, bu hücrenin iletişim ağlarını bozarak nörolojik bozukluklara yol açabilir. 4. Mutasyonun Zamanla Yayılması: Hatalı hücre, zamanla bölünerek ve çoğalarak daha fazla hücrede bu hatayı yayabilir. Eğer bu hücreler dokular arasında yayılacak şekilde farklılaşırsa, exon skipping hatası daha geniş bir alana yayılabilir. Bu nedenle, tek bir hücrede başlayan genetik bir hata, özellikle kök hücrelerde veya kritik hücrelerde oluştuğunda, tüm vücudu etkileyebilecek sistemik hastalıklara yol açabilir.
@erenk65033 жыл бұрын
Hocam splice edilirken alternative splicing yapmayı ya da klasik splice etmeyi belirleyen etkenler neler? Yani anladığım kadarıyla tropomiyozin geni örneğinde olduğu gibi patoloji göstermeksizin bu gen bazen klasik olarak splice yapıyor bazen de alternative splicing yapıyor peki burada hangi splicinge gidileceğini belirleyen mekanizma belirli mi?
@AYCAERGUL3 жыл бұрын
Erencim bir türlü yazamadım çünkü araştırmam lazım ona da zaman bulamadım. Ama aklımda.
@erenk65033 жыл бұрын
@@AYCAERGUL cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum hocam, çok teşekkür ederim : )
@ameumaru31 Жыл бұрын
Beklemek
@ahmetziyaaktas91792 жыл бұрын
Emeğinize sağlık hocam 🙏
@betus8710 Жыл бұрын
Teşekkürler hocam
@ayseisl44334 жыл бұрын
Bir sabah uyandık ve bedenimizdeki tüm hücrelerde intronik bölgeler kaybolmuş. Yeni yaşamımız nasıl olurdu? Rica etsem cevaplar mısınız ?Çok merak ettim :)
@cansuuu70794 жыл бұрын
Ben de bi öğrenciyim ama fikrim şu açıkçası bi gen için intron olan bölge başka bi gen için intron olmayabiliyormus dolayısıyla o genin proteini sentezlenemez ve baya sıkıntı olur heralde :)
@berivanyesilbas40173 жыл бұрын
İntron zaten protein sentezine katilmayam kisim ama gen uzerinde olan bir kisim o yüzden genlerimizle ilgili sorun olur buda proteini etkiler yani dolayli olarak insan vücudunada gerçekleşen her seyi etkilerler