27:10 "Mit dediğimiz şeyler, aslında hikaye gibi görünen şeyler ama aslında hikaye değiller. Dikkatli baktığımızda orada adı geçen kişiler kendileri tecrübeyi mümkün kılan ama tecrübede ortaya çıkmayan unsurların adları olarak ortaya çıkıyor"
@yazsan_olur56953 ай бұрын
Cidden heyecanla ve o kadar güzel anlatıyorsunuz ki bir de bu konuya ilgisi varsa insanın cidden içine alıveriyor konular. Bu kadar mı heyecanla anlatılır konular aslında anlattığınız şeyin farkına varınca heyecanlanmamak mümkün değil ancak sizin çabanızda es geçilmemeli cidden çok güzel ve mantığa dayalı bir şekilde anlatıyorsunuz. Böyle bir yapı oluşum ve anlatım için teşekkür ederiz.
@ridvancelikoz97103 жыл бұрын
Kırmızı termosa ne oldu Ayhan hocam? Rengi değişmiş.
@isimsizisimsiz9643 Жыл бұрын
Hocanın kitap listesinde hangi kitaplar var ?
@cemkara57002 жыл бұрын
Düşünebilme kabiliyetimizin adına "ruh" demeden de bu konuları tartışamaz mıyız? İlla ki bu yeteneğimize ruh demek zorunda mıyız? Farkında olma yeteneğimiz yada bir bilinicimizin olması durumunu farklı bir kavrama başvurmaksızın değerlendiremez miyiz. İnsandan başka diğer canlılarda da ruh var mı? Eğer ruh varsa alt sınırı ne? Yani hangi canlıya kadar ruhtan bahsedebiliyoruz? Köpeğin ruhu var mı? Ya da solucanın? Solucan da canlı ben de canlıyım beni ondan ayıran ne? Eğer solucanın ruhu varsa onu ikiye böldüğümde ruhunu da ikiye bölmüş oluyor muyum? Son olarak neden illa ki "ruh"a ihtiyacım var? Ruh'a baş vurmadan da derdimi anlatabiliyorsam o zaman ruh'a gerek yok anlamına gelmez mi?
@rbb319 Жыл бұрын
Bunlara cevap bulabildiniz mi?
@gonluendelusi7 ай бұрын
Anladığım kadarıyla düşünme kabiliyetine ruh denmiyor. Ruh tecrübenin bulunduğu kendisi tecrübe edilemeyen mekan olarak tanımlanıyor. Kuvvetleri var. Düşünebilmek bir deneyim olması ile bu kuvvetlerden olabilir. Kullanılan analojiden faydalanarak düşünme kabiliyetine ruh demek, aynanın yansıtabilmesine ayna demek gibi bir duruma düşüyor. Kuvvetleri kendisi sanmak, benliğimizi zihin, zihni de beyin olarak tasavvur etmemiz yanılgılarımızdan belki de. Farkında olma yeteneğimiz, bilincimiz vs tecrübeye dayanan bir şeyi kurucu mekan olarak alamayız şeklinde anladım.
@alihaydar728 Жыл бұрын
Derste bahsi geçen kitabın hangisi olduğunu bilen varsa lütfen paylaşabilir mi
@zarifeozkul61513 жыл бұрын
Ayhan hocam çok tatlı anlatıyorsunuz ..ne yazık ki hiç felsefe dersi görmemiş 50 yaşını devirmiş birisinin anlaması gerçekten güç.. nereden hangi kitaptan başlamalıyım...saygilar
@fahriyedalgc93733 жыл бұрын
40 sene evvel felsefeyi ders olarak görmeme rağmen ancak videoyu defaten seyrederek ancak anlıyabildim. Anlatım harika, varolun hocam, çok teşekkürler. Saygılar
@yakupfiridin30719 ай бұрын
Ben var mıyım yani benlik gerçektende var mı
@mursel523512 күн бұрын
Sadece benim mi dikkatimi çekti Ayhan hoca bu semineri 14 Temmuz 2016 tarihinde vermiş.
@fatmayldrm88403 жыл бұрын
Teşekkür ederiz hocam. Dersin başında bahsedilen kitap hangi kitap acaba?
@agorameydani3 жыл бұрын
Kazimierz'in Felsefeye Giriş kitabı.
@karpuzye2 жыл бұрын
felsefe dersleri ilkokuldan itibaren haftada minimum 2 saat olsa, bu ülke bu halde olmazdı. bu çok net. sorgulamayan insanlar ve bunları sömürenler yüzünden geldiğimiz nokta ortada.
@YuceRahipAnkMahu10 ай бұрын
He kanka aynen.
@karpuzye10 ай бұрын
@@YuceRahipAnkMahu bana hak verip kölem olduğun için teşekkürler. şimdi bana itaat et. aferin..
@zeynepaydn2893 ай бұрын
Bu ülkede yabancı dil dersleri ilk okuldan itibaren var ama hiç kimse okulda dil öğrenmiyor. Alman idealizmininin gelişimine ters olsa da.. tepeden gelmiyor gelişme.
@BunyaminKarakus-xu3fy Жыл бұрын
dil ve düşünce ayrı ayrı vechelerdir, maddi dünya ise daha da ayrı vechedir, bunların hepsi örtük düzenden açığa çıkarlar. david Bohmdan bütünlük ve örtük düzenden esinlenerek
@twistedfatesf3 жыл бұрын
Zaten yüklü değil miydi video
@receptanugur2 жыл бұрын
Ağzınıza sağlık Ayhan hocam.
@muhendisChe2 жыл бұрын
Dilden bağımsız düşünce olur mu?
@viktorrobertovictsoy10 ай бұрын
bunun adı felsefe değil, 17 dakika dayanabildim..
@GreatKonstantinos2 жыл бұрын
İlahiyat öğrencilerin cehaletini tekrar gördüm. Görme olgusunun nasıl gercekleştiğini bilmiyorlar daha 😁😁
@Nanamisan23452 жыл бұрын
Neden genelleme yapıyorsun kardeşim, asıl cehalet bu düşünce yapısıdır