Hocam videoda yapı sadece konuttan oluşsa ve kapalı çıkma varsa yine de A12/13/14/15 e göre yapın gibi bir anlam var. Planlı alanlar imar yönetmeliği ikinci bölüm 5. madde 30.fıkra a bendi, yapı zemin katında konut dışı fonksiyonlar varsa A12/13/14/15 e göre perdeli/çerçeveli yapın diyor. B bendi ise yapı tamamen konut ise kapalı çıkmanın bağlı olduğu düşey elemanlar uygun kirişlerle çerçeve oluştursun diyor. 3 katlı tamamen konut olan ve kapalı çıkma olan yapıda perde olmak zorunda mı değil mi?
@mahmutalkan7949 ай бұрын
Teşekkür ederim, açıklayıcı olmuş
@dedezolamayki11 ай бұрын
Hocam saygilar zemin dahil 7 .kat arazi egiminden Kaynakli 2 adet bodrum kat toplam 9 kat oluyor. Cikma yapilabilirmi. Bu yapilarda bakanliktanda gorus aldik saygilar.
@kemalkocal129911 ай бұрын
Hocam verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederiz oncelikle. Ama kafama takilan bi konu var. Tbdy 7.5.1 de suneklik duzeyi yuksek "kolon ve kirislerin olusturdugu sistem" ibaresi var. Biz niye perde ve kolon arasinda kalan kirise cerceve kirisi muamelesi yapip 3/4 sartini uyguluyoruz. Bu konuyu sanirim tam olarak anlayamadim hocam. Simdiden tesekkur ederim
@alikemalsanal4570 Жыл бұрын
Hocam 1 nolu kiriş için baktıgımızda 60lık kolon tarafından bakarsak o kirişin de 30luk degil 45 lik olması gerekmez mi ? İki farklı ebatta kolon arasında bu kirişlerden lazımsa elverişsiz olanı seçmemiz daha dogru olmaz mı ? Yani baştaki 40lık kolondu ama diger akstaki kolon 60lıktı. Biz 40lık kolona gore kiriş 30 olmalı dedik ama cercevenin diger ucundaki kolon 45lik kirişi saglıyordu. 1 numaralı kirişin de 45lik olması gerekmez miydi ? Teşekkürler cevabınız için.
@insaatmuhendisiahmetcelikk141 Жыл бұрын
Kolonlardan ilgili ebatii buyuk olanin 3/4 u saglanacak, Dediginiz gibi kolonlardan biri 60 lik ise aradaki kiris 60x3/4 =45 olmali.
@moonman198 ай бұрын
binamız kentsel dönüşümde çakal bir müteahide düştük , 10 katlı bina yapıcak dükkan önleri kapalı çıkma olucakmış , proje göstermiyor bunun emsalini nerden alıyor olabilir?????????
@mustafaacar12611 ай бұрын
ben yanlış anlamadıysam eğer bu anlattıgınız tam tersini isteyen bir yönetmeliğimiz var çünkü sizin dediğiniz gibi olursa kolonlar için konusuyorum kolonun rijit yönünde konsol yapmamaya yöönlendiriyor bizi yani kısa kenarı konsol yönünde olan 100x30 bir kolonda konsol yönünü taşıyan kirişi 25cm yapmak mümkün çerçeve yönünü de 25 cm kiriş yapabilirim yani konsol yönündeki kirişlerde hiç bir büyütme yada kısıtlamada kalmamış olurum
@ersanaksoy Жыл бұрын
Ahmet hocam merhabalar bitisik nizamdaki kolonlarda kusatilmamis tasiyici eleman olarakmi geciyor.Eger sayet oyle geciyorsa konsol durumu nolur? Samsundaki bakanlik bitisik nizamda konsol cikamazsin diyorlar bu ne kadar dogru..daha onceden ruhsat almis yapi konsol birakmis biz birakamiyoruz buna bir cozum bulup buna gore yapiyi tasarlamamiz gerekmiyormu iyi gunler diliyorum hocam
@Mehmet-xx6on Жыл бұрын
Çıkmayı teşkil eden düşey taşıyıcı elamanların ikisi de perde olursa 3/4 kuralı uygulanamayacak. Dolayısıyla perdeli sistemde yine bu kirişleri koymayabilecekler. Doğru mudur?
@osmanyunusyalm9890 Жыл бұрын
Hocam kapalı çıkmaya teşkil eden düşey taşıyıcı elemanların tamamını perde olarak tasarlasak 3/4 şartını sağlamamıza gerek kalmayacak yani doğru mu anladım ?
@TezcanDutipek10 ай бұрын
Bitisik nizamda yanyana 3 apartmaniz .Kentsel donusume giren bu 3 bitişik nizamdaki apartman ,kapali cikmalar icin birbirimize muvakkatname verdik.2 yanımızdaki apartman bu kapali cikmalarla inşaatlarıni yaptilar.Bizim muteahhit ön cephede 30 cm kapali cikma yaparak salonu büyütmüş ve120 cm de acik cikma yaparak balkonlari eklemiş.boylece 150 cm tamamını kullanmışlardır .Arka cephede ise kalan insaat alanından her kata 120 cm kapali cikma eklemiş.120 cm kapali cikma 30 cm.acik cikma formülü uyguladım diyor.cunku balkon olmasi planlandi diyor.ayrica bu kapali ve açık cikmalari "k plan notuyla "bodrum kattan zemine çıkan "yasa geregi"konut olan daireye uygulamamistir. Neden böyle yapmak istediğini merak ediyorum...Bize söylenen yonetmelik vs diyor, imar izin vermedi diyor.Ama son yonetmelk şartlarını karşılıyoruz apartman 7 kat....2 Yanimizdaki bitisik apartmanlar bu kapali cikma hakkini kullanirken ,biz de durum niye böyle?
@sametdzman53119 ай бұрын
Zemin +3 kat komple işyerinde kapalı çıkma yapılamıyor mu?
@SC-788 ай бұрын
Hocam Yanlış anlamayın ; bir sonraki video da Kamera Odaklanmayı kapatırsanız video daha düzgün çıkar
@Mehmet-xx6on Жыл бұрын
“7.5.1(a) kriterlerine uygun kirişler ile birbirine bağlanması suretiyle *çerçeve teşkil edilmesi zorunludur*” deniliyor hocam. Bu durumda çerçeve teşkil etmeyen perdeden konsol kapalı çıkmaların yasak olduğu anlamı çıkmaz mı?
@insaatmuhendisiahmetcelikk141 Жыл бұрын
Yonetmeligin TAMAMI BIR BUTÜNDÜR. Son degisikliklerde dikkst ederseniz DUSEY ELEMAN ibaresi eklendi. Dusey eleman ibaresi kolon ve perdeleri kapsar.
@saniyeyigit7194 Жыл бұрын
@@insaatmuhendisiahmetcelikk141BEY SON GENELGEDE ŞU YAZIYOR BU YAZIYOR DİYE HİÇ KAFA YORMAYA GEREK YOK İŞ ARSA SAHİBİNDE BİTER ASMA BALKON KAPALI ÇIKMA ASMAKAT BUNLARIN HEPSİ EŞİTTİR BİNANIN ÖMRÜNÜN YARI YARIYA AZALMASI DEMEKTİR TEMEL NE KADARSA ÇATININDA O KADAR METREKAREDE OLMASININ TAKİPÇİSİ OLMALIYIZ YUKARDAN ÇEKÜL TUTULDUĞUNDA TEMELE KADAR DÜMDÜZ İNMESİ LAZIM TEMEL KESİNLİKLE BİNANIN YÜKSEKLİĞİNİN 7 DE 2 Sİ KADAR TOPRAĞA GÖMÜLMELİ RADYE TEMEL OLMALI KESİNLİKLE TEMELDEN SONRA PERDE KOLON VE TAMAMEN PERDE DUVAR OLARAK İNŞA EDİLMELİ KÖŞELER DEVAMINDA PERDE KOLON KÖŞEBENTLİ OLARAK YAPILMASINA ÖZEN GÖSTERİLMELİ KOLAYLIKLAR DİLERİM
@nousdocky Жыл бұрын
Teşekkürler hocam. Videonun başındaki konuşmanızdan konut dışı binalarda kapalı çıkma yapılamaz söyleminizden emin olamadım. Kusura bakmayın benim hatamdır mutlaka ama hangi maddeye bağlayabiliriz o konuyu?
@insaatmuhendisiahmetcelikk141 Жыл бұрын
Ýönetmelik biliyorsunuz(planli alanlar imar yonetmeligi) konut yer alan zemin dahil 8 ve uzeri katli binalarda cıkma yapmayin diyor. Bunun haricindeki binalarda da benim istediklerimi yapmazssaniz yine çıkma yapamazssiniz diyor, burada bahsedilen o. Yani zemin dahil 8 kat ve uzeri binallarda iceride en az bir konut varsa kapali cikma mumkun degil. Bina zemin dahil 8 kat ve yukari ise isyeri ise kurs ise vb tabiki cikma yapilabilir ama yonetmelikte yer alan konsol cikan kolonlari birlestirp cerceve okusturmak kaydiyla. Kisacasi yapida konut olup olmamasi sartlari belirliyor daha sonra ise cikmanin oldugu kolonlarin birbirine baglanmasi sarti durumu belirliyor ilgili maddeyi okursaniz kapali cikma yapilabilen binalar diye bir kisim var ve orada bu kiris baglantisinin zorunlu oldugu belirtilmis. Cerceve olusturmadan kapali cikma yapilamaz sonucu buradan cikiyor
@namkkemalyucel9212 Жыл бұрын
HOCAM YÖNETMELİKTE ''b) İçerisinde konut yer alan zemin hariç (Değişik ibare:RG-12/8/2023-32277) 7 kat ve üzeri binalarda kapalı çıkma yapılamaz.'' İBARESİ GEÇİYOR. BU TOPLAM KAT 8 DEMEK OLUYOR. SİZ ZEMİN DAHİL 7 KAT OLARAK BİLGİ VERDİNİZ. HANGİSİ DOĞRU.
@hpapila Жыл бұрын
İkisi aynı şey, zemin hariç 7 kat, zeminle beraber toplamda 8 kat demek oluyor, bir fark yok hocanın dediğiyle.
@namkkemalyucel9212 Жыл бұрын
@@hpapilaCevabınız için teşekkür ederim. Bende sizin dediğiniz gibi toplamda 8 kat diyorum. Ama Ahmet Çelikkollu'nun çiziminde toplamda 7 kat var. Toplamda 7 kat ise hocanın çizimi doğru. Ama yönetmelik zemin dahil 7 kat deseydi hocanın çizimi doğru olurdu. Yönetmelik Zemin kat hariç 7 kat dediği için toplamda 8 kat olması lazım.
@hpapila Жыл бұрын
Bir yanlışlık yok bana göre, zemin hariç 7 ve üzeri diyor. Yani bir bina en fazla zemin hariç 6 katsa kapalı çıkma yapılabilir demek istiyor. Siz bana göre “VE” ibaresini atlıyorsunuz, zemin hariç 7 kat VE üzeri binalarda kapalı çıkma yapılamaz diyor. En fazla Zemin hariç 6 katta kapalı çıkmaya izin veriliyor yani, o da toplamda 7 kat oluyor.
@fotonot Жыл бұрын
@@namkkemalyucel9212 7 dahil . Yani zemin dahil 7 katlıya çıkma serbest denmiş.
@mustafaa2747 Жыл бұрын
Hocam bazı yapılarda kapalı konsol yapılmıyor ancak balkon olarak açık çıkma yapılıyor. Balkonlarda aynı şekilde 3/4 şartı aranmalı mıdır?
@insaatmuhendisiahmetcelikk141 Жыл бұрын
Planli alanlar imar yonetmeliginde yapilan bu degisiklik KAPALI CIKMA sartlaridir ve bu sartlar Icerisinde mutlaka konut bulunan ve zemin katinin konut harici kullanilacagi(mesela isyeri, depo, vb) binalar icin gecerlidir. Hangi Bina olursa olsun balkon gibi acık cikma yapilacaksa yonetmelikteki bu sartlar aranmaz. Yeri gelmisken cikma taniminida yapalim: CIKMA=BINALARDA DOSEMELERIN UZANTISI OLARAK YAPILAN EN AZ BIR UCU SERBEST OLAN .YAPI ELEMANLARIDIR. BU YAPI ELEMANLARININ IC BOLUMU EN AZ BIR CEPHEDEN DIREKT DOĞAYA ACIKSA ACIK CIKMA, TUM YUZEYLER DOGAYA KAPALIYSA KAPALI CIKMA ADINI ALIR.
@motostatik1512 Жыл бұрын
@@insaatmuhendisiahmetcelikk141 teşekkürler hocam
@mervebasar7166Ай бұрын
@@insaatmuhendisiahmetcelikk141 Hocam tamamen konut olan yapılarda bu madde uygulanmak zorunda mı ?
@OgulcanYldz-xm4rq Жыл бұрын
Zemin kat konut olursa 3/4 kuşatılmış şartı aramayacağız o zaman doğru mu anladık Ahmet hocam ? Ayrıcs tüm videolar için teşekkürler
@insaatmuhendisiahmetcelikk141 Жыл бұрын
Yonetmelikte KONUT DISI ibaresi geciyor. Zaten bu tip sorunlar hep zemin katın kinut disi kullanilmasi kaynakli.
@niyazi489 Жыл бұрын
hocam örneklendirmek gerekirse; misal 3 katlı tamamı konut bir yapı olunca kapalı çıkmalarda 7.5.1 a bendince kirişlerin 3/4 şartı ile bağlamamız gerekmez mi? tşk @@insaatmuhendisiahmetcelikk141
@serdaresen4996 Жыл бұрын
Çıkma boyu sınırı var mı?
@motostatik1512 Жыл бұрын
.
@insaatmuhendisiahmetcelikk141 Жыл бұрын
Imar plani ve yonetmeliklerin musade ettigi her uzunlukta cıkma yapilabilir, zeminde geri cekme sartiyla daha uzun cikma yapmakta mumkundur.