Interessante en belangrijke discussie inderdaad. Ik vind deze discussie ook zwaar onderbelicht. Maar succesvol zijn is inderdaad in grote mate een kwestie van geluk. Natuurlijk is hard werken en doorzettingsvermogen ook belangrijk, maar zomaar een paar cruciale factoren waarop we geen invloed hebben: - Waar we zijn geboren - Of we gezond geboren worden of niet (en ook gezond blijven) - Je specifieke talenten of het ontbreken ervan - Of we in een liefdevol gezin opgroeien of niet - Het netwerk waarin je opgroeit. Ik vergeet ongetwijfeld nog zaken. Maar succesvol zijn is zeker voor 90% een kwestie van gelukkige omstandigheden. Daarom zou er ook wel wat meer empathie en solidariteit mogen zijn naar diegenen die het niet redden in de maatschappij.
@hdw5831Ай бұрын
- gezond blijven: heb je wel invloed op - talenten: kun je ontwikkelen - liefdevol gezin: draag jezelf ook aan bij
@djvincekline7338Ай бұрын
Goed voorbeeld: Paris Hilton.... Zou Paris Hilton een beroemde DJ zijn geweest als ze niet een telg van de Hiltons was?! ZEER ZEKER WETEN 'NEE'!!!! Ze kan er geen snars van. Toch staat zij op festivals te draaien terwijl er ook DJs zijn die de skills beheersen maar die er nooit zullen komen...
@vpnconsultАй бұрын
Mooi dat dit soort grote vragen toch kritisch en wetenschappelijk worden benaderd.
@hdw5831Ай бұрын
Ik vind dit een heel bijzondere (merkwaardige) conclusie. Om iets helder te krijgen stel ik me vaak uitersten voor. Stel dat iemand niks uitvoert in zijn leven en stel je iemand voor die hard studeert, hard werkt en een goede baan krijgt. Wie zal meer succes hebben? Ik vind trouwens dat het begrip succes wel beter gedefinieerd had mogen worden. Werd hier 'materieel' succes bedoeld of een ander soort succes, bv sociaal?
@a.bakker64Ай бұрын
Er zijn toch veel meer aspecten die het succes beïnvloeden, zoals timing, planning, aanpassingsvermorgen etc.
@degeweldigekaasАй бұрын
Klopt, en dat is dus deel van dat kleinere percentage. En daarbij, heb je dáár controle over? Heb je zelf controle over je aanpassingsvermogen? Over of je timing goed is? Allemaal dingen die gestuurd worden door je onderbewuste, en die worden weer bepaald door je genen en door je omgevingsfactoren. Hate to break it to you, maar je hebt geen controle
@a.bakker64Ай бұрын
@@degeweldigekaas dat het vermogen om je aan te passen, het goed kunnen timen, de stappen goed kunnen plannen aanwezig is, wil nog niet zeggen dat je het inzet. Dus ja, niet onderbewust en wel invloed op.
@tom.jacobsАй бұрын
@@a.bakker64 Plannen en timen van wat? Wellicht van grijpen van kansen die je ziet? [dat zijn dingen waar je dus geen/weinig invloed op hebt]. Aanpassingsvermogen is leuk/goed maar als er in de nieuwe situatie geen/weinig reden tot succes zit is dat niet meer dan dat. Alle drie dus discutabel of je puur moet/kunt spreken over jouw invloed die je succes behaald hebben. Als je deze dingen doet is succesKANS wel hoger, maar dus afhankelijk of er kansen (buiten jouw invloed) liggen.
@a.bakker64Ай бұрын
@@tom.jacobs en dus (deels) beïnvloedbaar en dus niet niet beïnvloedbaar en overgeleverd aan het lot of whatever
@hansvandermade6045Ай бұрын
Deels beïnvloedbaar, maar welk deel? Hard je best doen is goed voor onszelf en de samenleving. Inzet wordt gewaardeerd en beloond, maar tot op zekere hoogte. Slechts een enkeling wordt medisch specialist, beroemd, of de volgende Bill Gates. Sommigen werken hun hele leven op de sociale werkplaats. Dan rij je geen nieuwe Tesla. Zie je dat anders?
@-Madelief-Ай бұрын
Interessant & leuk onderzoek. Dank Thijs & universiteit van Nederland.
@RaviThakoerАй бұрын
Ik herken mezelf hierin. Dat het uit een wetenschappelijke hoek verklaard wordt is toch een opluchting voor mij. Een paar vermoedens zijn bevestigd geworden. Tijd om het rustiger aan te doen
@nathans.5242Ай бұрын
Succesvol is m.i. de mate van het behalen van de doelstellingen. Ergo, misschien moeten we niet werken aan succesvol zijn, maar aan het stellen van realistische individuele doelstellingen en niet te veel kijken naar de ander.
@herryhubert2706Ай бұрын
Ben wel benieuwd naar vervolgonderzoek over sociaal-economische standpunten
@icarusthefly5458Ай бұрын
Eigenlijk wel heel bijzonder dat de associatie van succes voor velen is om veel geld/bezit te hebben. Ik en mijn vrouw verdienen het mediaan. Hebben een klein huisje in het oosten. Ik vind dat wij succesvol zijn ondanks dat we een vrij lage levensstandaard hebben in vergelijking met anderen. Naar mijn idee hebben mensen een te hoog beeld van succesvol zijn ipv dat mensen het intern zoeken. Vroeger was het ook gewoon succesvol als je een huisje boompje beestje had.
@xintaphoorn2094Ай бұрын
Een interessant boek om te lezen is "De zeven vinkjes" van Joris Luyendijk. Dit boek omschrijft welke vinkjes iemand moet hebben om de meeste kans op een succesvol leven te krijgen.
@nicoll2106Ай бұрын
Ik denk dat het wel of niet krijgen van salarisverhoging vaak buiten je eigen controle valt. Even ervan uitgaande dat je goed of bovengemiddeld goed presteert, je baas wilt zo min mogelijk kosten maken dus die kan je een klein beetje geven om je het gevoel te geven dat je iets vooruit gaat. Hij/zij kan ook de inschatting maken dat jij misschien niet vertrekt zonder de verhoging. Of een belofte maken voor over een jaar. En stel je zit wel bij een bedrijf dat goede prestatie wilt belonen, zelfs dan is het afhankelijk van veel factoren. Heeft je manager/baas een goede dag/week/maand? Gaat het misschien minder goed met het bedrijf financieel en moeten ze de kosten drukken? Niet dat ik 'succes' meet alleen maar in salaris, maar hierbij is de factor geluk heel merkbaar.
@Vos25101994Ай бұрын
Heel erg oneens met de stelling dat je geen invloed op succes hebt. Alles in het leven heeft te maken met de keuzes die je maakt ook als je in goed of slechte omstandigheden terechtkomt. Het gaat erom welke keuze je maakt doe ik dit of dat. Ben je opzoek naar kansen dan moet je jezelf in de positie plaatsen dat er kansen zich voor kunnen doen. Maar de meeste mensen zijn lui en willen niet alles geven om iets te bereiken wat ze willen en dan is het inderdaad afhankelijk van geluk
@BennieMullinkАй бұрын
In die test word van te voren bepaald wie er gaat winnen, dit is vergelijkbaar met loterijen als de vriendenloterij of andere loterijen, ook daar word al voor de trekking bepaald wie er gaat winnen.
@UniversiteitvanNLАй бұрын
De test is een middel om er achter te komen of mensen winst of verlies toeschrijven aan hun eigen kunnen of aan geluk. Het experiment test niet of je succes afhankelijk is van geluk of hard werken.
@tom.jacobsАй бұрын
Wettelijk mag 60% van de inleg overblijven voor organisatie en winst (was 50%, maar door hun lobby is dat verhoogd), waarbij de gesponsorde prijzen ook nog eens meetellen. Deze loterijen is dus gewoon een commerciële manier om mensen geld afhandig te maken, onder het mom van een goed doel: terwijl ze daar maar een klein deel van het binnengehaald geld aan besteden: Slim, maar niet goed.
@RaviThakoerАй бұрын
En wat about de casino's? 👀 Je moet gewoon de right man at the right time achter die ene slot machine zijn of niet?
@blobberv9638Ай бұрын
@@UniversiteitvanNL heb je dan niet echt een super biased onderzoek? Als je mensen zegt dat de test puur op skill is en daarna vraagt denk je dat het skill was dan lijkt het mij logisch dat mensen antwoorden dat het op skill is...
@gideon7008Ай бұрын
Aanrader om te lezen in dit kader: Determined: Life without free will van Robert Sapolsky. Een flink onderbouwd betoog over een deterministisch leven en het niet bestaan van enige vorm van vrije wil.
@MxSheepАй бұрын
Ik denk dat dit maar goed is ook, denk niet dat het een positief effect zou hebben op de maatschappij als het echt maakbaar is.
@nielos1Ай бұрын
Ik zou jezelf eerst de vraag afstellen wat succes eigenlijk is voor jou. Is dat cum laude slagen voor de master Neuropsychologie of een stukadoor worden omdat dat je droombaan is? Wil je een dikke mercedes en een penthouse of wil je niets liever dan een tiny house in de vrije natuur. Ik zie succes als het behalen van je eigen doelen en niet zozeer je 'prestaties', wat suggereert dat je aan doelen buiten jezelf moet voldoen. Uiteindelijk hangt het inderdaad af van oneindig veel factoren of je je doelen behaalt of niet.
@DISTORTECHNOАй бұрын
Succes kan je niet afdwingen, de hoeveelheid kansen kan je wel afdwingen met GELD!
@robenjannieleenders2571Ай бұрын
Heel erg mee oneens. Kansen moet je creeëren met durf lef en inzet. Op knopjes drukken heeft niks met durf en lef te maken.
@croozerdog6 күн бұрын
heb je daar iets van een basis voor of is dat je gevoel?
@uva-socialsciencesbehaviourАй бұрын
super leuke video!
@droogkloter6614Ай бұрын
Leuke video👏🏼
@2301sennaАй бұрын
Ik mis wel de colleges van Erik Scherder. Zoals vroeger dit kanaal was.
@berendt87Ай бұрын
Ik mis de colleges ook
@UniversiteitvanNLАй бұрын
Dan hebben we goed nieuws voor jullie: Erik is een van onze gasten op ons tienjarig jubileumsfeestje in Carré, op 28 oktober. Wees snel, want het is bijna uitverkocht: carre.nl/voorstelling/universiteit-van-nederland
@CEToornАй бұрын
Blijkt z'n data straks (meer) waardeloos te zijn omdat "zelfidentificatie" niet valide blijkt te zijn... Ik had voor de zekerheid twee klasse gemaakt denk ik met betrekking tot, "man of vrouw" en "identificeert als man of vrouw", dan kun je er gelijk wat andere informatie uithalen en heb je altijd de waardevolle(re) data.
@gerhardschet1Ай бұрын
Dit is de grootste onzin ever 😂
@UlasMTАй бұрын
@0:32 LMAO Lahmacun
@MarieJoseOАй бұрын
Vooral of je een gezond lichaam hebt is bepalend. Ben je lelijk, heb je chronische diarree of migraine, dan wordt je niet succesvol
@walterdekoning4414Ай бұрын
Alsof inzet niet loont..
@mamagician8963Ай бұрын
Vaakniet per se nee. Ik doe mn hele leven al niet echt mn best op school etc en doe nu een PhD omdat ik het geluk heb dat ik een hoog iq en rijke ouders heb. Hetzelfde is andersom waar voor velen. Ja, inzet heeft vaak een positieve invloed maar het kan lang niet al iemands succes verklaren.
@walterdekoning4414Ай бұрын
@@mamagician8963 als iemand heel zijn leven wel zijn best doet maar geen succes heeft. Is eigenlijk het enige wat overblijft nog harder werken..
@diemervdberg7661Ай бұрын
@@mamagician8963 met je eens. Daarnaast heb je dan ook nog mensen die zoveel inzet tonen dat ze eraan onderdoor gaan en een burnout krijgen (of meerdere). Ben je dan ook succesvol?