Wauw, dit raakt mij. Altijd alles te makkelijk gedaan, en nu laat ik alles aan me voorbij gaan als het lastiger wordt. Die angst voor falen omdat je het gewend bent dat dingen gewoon lukken... Dat is nu een deel van mijn volwassen leven, en het is niet makkelijk meer om daar doorheen te werken. Maar het is goed om me hier eindelijk bewust van te worden!
@Desperado0707 ай бұрын
Water neemt de weg met de minste weerstand. Dat is waarom water slimmer is dan ons
@patrickgoeree937 ай бұрын
Ik ben mij er wel van bewust dat ik mijn potentieel niet gebruik. Komt natuurlijk ook door mede van wat wil je zijn of worden. Ik kan veel blink nergens in uit of ben te lui om het onder de knie te krijgen of ik ben verveeld. Deze factoren spelen bij mij meestal een rol.
@Desperado0707 ай бұрын
@@patrickgoeree93 klinkt als ADD en perfectionist, als iets niet gaat zoals je in je hoofd hebt dat het zou moeten gaan stop je. Wel grappig dat heel veel mensen zulken dingen hebben en denken dat hun anders dan andere zijn. Eigenlijk hebben heel veel mensen dit maar niemand spreekt er over
@reneahn59084 жыл бұрын
Ik hoor hier weinig over wat de kinderen er zelf van denken. Dat stemt me treurig. Ik zou beginnen met kinderen serieus te nemen, zeker een kind wat slimmer is als jezelf.
@gitgud50424 жыл бұрын
iedereen: "ik ben super lui, ik zal wel hoogbegaafd zijn"
@hippoworst7214 жыл бұрын
kevin grootscholten ik ben het serieus maar het is zo kut als je maar de middelbare want dan heb je nooit hoeven werken
@MeesterGgaming4 жыл бұрын
ik ben niet lui, ik bespaar energie
@neo-babylon78724 жыл бұрын
@@MeesterGgaming Moeilijker dan gezegd.
@marcotjn4 жыл бұрын
👍
@loicwellens41674 жыл бұрын
ik studeer weing maar ben dat spijtig niet
@danceartist82034 жыл бұрын
Story of my life. Drie jaar studievertraging opgelopen omdat ik geen reet uitvoerde, maar sinds ik me meer bewust ben van mijn beperkingen kan ik hier aan werken en als ik het volhoud om me er toe te zetten daadwerkelijk te studeren is dit mijn laatste jaar :)
@leeuwengames3154 жыл бұрын
wow ik herken dit zo erg in mijzelf.. nooit leren hoogste cijfers halen en nu niet weten hoe ik moet leren
@TimPennings4 жыл бұрын
K heb prc dat ook
@PKaddicted4 жыл бұрын
Leren kan je leren, maar het vergt veel discipline
@BramLastname4 жыл бұрын
@@PKaddicted Dat heb ik geprobeerd, Maar het duurde meer dan 20 minuten, Dus ik heb het maar opgegeven.
@sebdhaese4 жыл бұрын
Tip: leer niet wat je "moet" leren, leer wat je wil leren.
@BramLastname4 жыл бұрын
@@sebdhaese Dit probeer ik ook zoveel mogelijk te doen, Maar soms kun je maar moeilijk om een onderwerp heen.
@imaginationsquare2 жыл бұрын
Ik ben zo iemand die amper tijd moet steken in toetsen, en in het begin van de middelbare school had ik eens een 6/10... Mijn ouders waren dit niet gewoon and begonnen te drijgen met regels om minstens 80% te hebben, dat ze mijn computertijd zouden afpakken, dat ze mij zouden opvragen... Eigenlijk had dit mij een beetje in een depressie geslaan, ookwal was ik maar 11 of 12 jaar oud... Deze video is echt geweldig goed uitgelegd, mercikes
@vandeberg649 Жыл бұрын
Dreigen
@AnnieB88444 жыл бұрын
Ik herken de eerste helft hiervan compleet. Ik haalde altijd vrij simpel goede cijfers, dat zakte steeds verder af, maar ik vond een manier waarop ik steeds met minimale inspanning het maximale eruit sleepte. Mijn ouders vonden dat niet genoeg en waren angstig dat ik lui zou worden. Dat zijn ze nog steeds en dat heb ik altijd lastig gevonden. Ik ben er al lang achter dat het ook met motivatie te maken heeft en met dingen die je leuk vindt, maar ik herken dit echt volkomen.
@patrickstoute4085 Жыл бұрын
Zeer herkenbaar.. ter aanvulling. Twijfel is er ook bij het antwoorden van vragen , mede omdat A) wat willen ze weten? ( Verschillende percepties) B) was is het denkniveau van de omgeving ( sociaal niveau) ect,. Uit eigen ervaring meegekregen, dat als men boven het meiveld uitkomt,de druk op je krijgt ,direct in een genormaliseerd gareel geduwd te worden. Als dit structureel gebeurt,is de schade enorm. Dankbaar dat hier meer aandacht aan besteed wordt. ❤
@fredericchopin5993 Жыл бұрын
Zit nu op het HBO nadat ik Havo met 2 vingers in de neus heb afgerond. Kom oorspronkelijk van het VWO, dat heb ik niet gehaald omdat ik er niks voor deed. Dit kwam doordat ik het niet gewend was om iets voor school te doen. Het was altijd zo makkelijk. De motivatie vinden blijft lastig
@65intruder264 жыл бұрын
Ik ben onder de indruk van deze presentatie. Ik was van kinds af al technisch hoogbegaafd en was 1 van de slechtste leerlingen van de klas, altijd slechte cijfers. Door de jaren heen heb ik ongelooflijke technische projecten klaargestoomd en heb nooit geweten dat ik hoogbegaafd was. Toen mijn dochter , zoals u zegt, na een tijdje slechte cijfers begon te behalen werd ze door school behandeld als dom waardoor ik een IQ test heb gedaan bij mijn dochter en bleek dat zij een hoog IQ had. Door die test bij mijn dochter ben ik er achter gekomen dat mijn IQ nog veel hoger was, ik was toen 50 jaar op dat moment. Mijn ouders hebben nooit geweten dat ik een hoog IQ had, zij vonden gewoon dat ik technisch heel goed was en hebben mij gewoon mijn gang laten gaan waardoor ikzelf mezelf technisch naar een hoger niveau heb gebracht, waarop ik nu wel fier ben. Uit ervaring weet ik dat hoogbegaafde mensen uitzonderlijk goed zijn in 1 of misschien 2 dingen. Zoek uit welke de interesse is van uw kind en laat uw kind zich daarin zelf ontwikkelen, dan ontwikkel je de meest intelligente mensen gespecialiseerd op enkel en alleen dat gebied waar ze goed in zijn. Zo ontwikkel je supermensen.
@eraywauw4602Ай бұрын
Jezelf een “supermens” noemen😂
@levitastic4 жыл бұрын
Wil niet zeggen dat ik hoogbegaafd ben, want dat geloof ik niet, maar wel extreem herkenbaar dit
@MeuleDomino4 жыл бұрын
Waarom geloof je het niet? Vast omdat je omgeving het niet wilt erkennen, en jij het uit persoonlijke onzekerheid van ze overneemt!
@dymphrpeeters87994 жыл бұрын
UnrealLevi same tho...
@dymphrpeeters87994 жыл бұрын
Yoeri Meulemans In mijn geval geloof ik het niet omdat ik tijdens de eerste jaren op school altijd te horen kreeg dat ik een slechte leerling was omdat ik altijd heel langzaam was in het maken van opdrachten. Nu ik erop terugkijk zie ik dat dat meer kwam door mijn perfectionisme en misschien ook een beetje doordat ik het eigenlijk maar saai vond. Na deze video realiseer ik me wel dat ik inderdaad nooit echt heb geleerd om fouten te maken want als ik iets deed deed ik dat meteen goed. Nu niet meer en laat ik het gewoon helemaal achterwegen.
@drietrapsraket68854 жыл бұрын
Ik mocht op de basis school mijn vinger niet meer opsteken in de klas, als de meester een vraag stelde? :Nu andere kinderen werd er tegen mij gezegd nooit vergeten! Ik ben nu 48 jaar toen hoorde je hier nooit iets over.
@infinitetroll71684 жыл бұрын
Wat als je "iq" rond de 125 is? Dan ben je dus niet die arbitraire grens van "hoogbegaafd" overschreden maar dan geld toch nog steeds hetzelfde alleen is er minder kans dat mensen ook denken oh die is "hoogbegaafd"
@fleurvandersande69094 жыл бұрын
Wow, heel erg bedankt voor dit filmpje!!!! Zo veel herkenning; ouders die zo bang zijn dat je niet je potentie bereikt dat je bij elk slecht cijfer hoort dat je niets gaat bereiken als je zo doorgaat. Dankzij dit filmpje weet ik nu ook dat het niet raar is dat ik lang niets meer durfde te proberen. En het sterkt me alleen maar in mijn overtuiging dat ik ‘opnieuw’ moet leren omgaan met tegenslag, hard werken, frustratie wanneer dingen niet meteen lukken etc. Dus misschien toch de sprong wagen en gaan promoveren ;)
@MartijndeGraaf10014 жыл бұрын
Het kan ook zijn dat slimme kinderen in de gaten krijgen dat veel van de huidige kennis in een verkeerde richting is ontwikkeld, die de kennis schadelijk maakt of irrelevant en daarom oninteressant om energie in te steken.
@Evan1020304 жыл бұрын
Zeer herkenbaar verhaal. Is me op het lijf geschreven. Ik ben inmiddels 36 en postbode, terwijl mijn laatste IQ test in een score van 147 resulteerde (99,8ste percentiel). Komt nog bij dat ik vorig jaar de diagnose ADHD heb gekregen, wat helaas niet van buitenaf opgemerkt is gedurende mijn jeugd. Treurig, al zeg ik het zelf.
@ajru-theatredelopprime22513 жыл бұрын
Jeetje Evan, wat een uitdaging. Ik geloof dat we allemaal geboren worden met ons unieke geschenk aan de wereld èn de uitdagingen die er bij horen. Ben je nog gemotiveerd om je geschenk te delen? Marike
@Evan1020303 жыл бұрын
@@ajru-theatredelopprime2251 nee, motivatie opbrengen wordt steeds lastiger
@kayasper6081 Жыл бұрын
Maak je niet te druk om al die "diagnoses". Wees gewoon een blije postbode. Misschien met een hobby er bij van iets wat je erg prikkelt. Koop een telescoop of bedenk iets. Die labels hebben geen inhoud.
@o.mulders2584 Жыл бұрын
@@Evan102030je bent gewoon lui. Ik ben 35 en heb tot mijn 33e niets gedaan met mijn leven. Geen diploma’s niets. Psychose beland door excessief drugsgebruik. Na een jaar herstel kom je erachter dat je alles hebt meegekregen van God. Heel veel geluk hebt en je is wat moet gaan doen met je capaciteiten. Begonnen aan psychologie aan de open universiteit icm met werken in bediening 32u. Over een jaar studeer ik af cum laude omdat ik me eindelijk is een doel heb gesteld. Als ik 40 ben wil ik neuro psycholoog zijn. Eindelijk heb ik iets gevonden wat bij me past maar vóóral erg interesseert.
@flemlion134 жыл бұрын
Dit is ongeveer de beste lezing die ik op dit YT kanaal heb gezien. Zoveel dingen die zo bekend overkomen, heb met mijn dochter vaak zitten lachen. Mijn dochters hebben het geluk een ervaringsdeskundige als vader te hebben, en zelf had ik geluk met een moeder die me redelijk wat vertrouwen gaf en vrijheid in het organiseren van mijn schoolwerk. Het deed me terugdenken aan toen mijn jongste dochter aan het eerste leerjaar begon en mijn grootste bezorgdheid was: laat ze aub een fout maken tijdens een dictee voor het einde van het jaar. Was blij dat het voor de kerstvakantie was. En we zijn niet vergeten dat er ook meer is dan taal en wiskunde. Een jaar overslaan helpt misschien tegen de verveling door het voor hen tragere tempo dan ze aankunnen, maar weegt het wel op tegen het sociale aspect? In ons geval hebben we het sociale laten doorwegen, niet dat het daarmee eenvoudig wordt. Want als je met 20 minuten studeren betere punten krijgt dan iemand die er misschien uren aan heeft gewerkt, dan krijg je mogelijk afgunst en mede daardoor pesterijen.
@laurens95614 жыл бұрын
M'n oudste dochter heeft een jaar overgeslagen en dat is niet de oplossing. Hoewel de leerstof ietsje moeilijker is, gaat het tempo nog steeds even traag. En dat is voor haar het meest frustrerende. De enige oplossing naar mijn mening is een volledig apart leertraject met een veel sneller tempo. Gezien ongeveer 1 a 2 op 100 HB zijn, kan ik me niet inbeelden dat men daarvoor te weinig leerlingen zal hebben. En de wereld zal er een stuk op vooruitgaan. En je hebt volledig gelijk dat er afgunst is. De hoeveelheden ouders die me hebben gevraagd hoe dat zat en hoe ik daar op eieren moest lopen om niet beschouwd te worden als een ouder die er met de zweep op zat sprak boekdelen. Nog een reden te meer om aparte scholen te gaan organiseren voor deze kinderen. Maar waar leren ze dan met de overgrote meerderheid onlogische mensen omgaan?
@annetbijsterveld754611 ай бұрын
Dank voor dit inzicht. Dit is een goede reminder over hoe mijn eigen leven had kunnen zijn als deze denkwijze in de jaren '70 als aanwezig was. Een gemiste kans voor mij en mijn toekomst, maar hoopvol voor de generaties van nu en na ons.! 👍
@JosineKissels-xn3iv2 ай бұрын
Angst van de ouder herken ik, maar we hebben ons er goed doorheen geslagen. Inderdaad gekeken naar wat voor kind ik heb. In gesprek blijven heeft ons geholpen. Nu zie ik deze video en ben ik supertrots op ons als gezin. 🥰
@gemmabogaert6204 жыл бұрын
Op m'n 6e (nu 19) gediagnosticeerd met hoogbegaafdheid en een IQ van 143. Heb 6 jaar gedaan over de havo (want ja, ik was ietswat lui en zat liever achter mijn computer wat ik interessant vond) en nu hbo social work aan het doen wat mij veel gemakkelijker af gaat dan mijn medestudenten (ik haal tot nu toe alles met minder dan de helft van normale studie-uren). M'n cijfers zijn niet denderend, maar het lukt mij maar niet om meer tijd in mijn studie te stoppen en de potentie die in mij zit eruit te halen.
@aaaqqqqqaa39772 жыл бұрын
Herken dit, zeker het te vaak achter computer te zitten. Altijd hetzelfde verhaal, je hebt zo veel "potentieel" om dit of dat te doen, erg frustrerend wanneer je er dan toch geen tijd in steekt. Nu we twee jaar verder zijn, hoop ik dat je je ondertussen al beter voelt:)
@tuttebelleke4 жыл бұрын
Wat ik in deze presentatie een beetje mis, is het aangeven dat intelligentie zéééér selectief kan zijn. En dat een klassieke schoolse IQ test enkel maar iets zegt over algemene vaardigheden! Ik heb het tot ingenieur geschopt, maar in het lager ASO was ik bij de domsten van de klas. Enkele ingenieursvakken waarin ik zowat altijd alle punten haalde compenseerden voor de vakken waar ik minder in was. En onder collega-ingenieurs of techniekers zien we ook zo dikwijls dat er zijn met brede vaardigheden en anderen die zeer sterk pieken op bepaalde talenten. Ik pink soms een traan weg als ik iemand zie super-presteren, wetende dat ze het misschien op andere domeinen erg lastig hebben. De dt-regel is er bij mij na 50 jaar nog niet in geraakt en het schrijven van dit stukje tekst heeft mij 45 minuten gekost, dit is niet mijn talent dus. En ik heb geleerd dat als je je mankementen met een brede smile aan je collega's uitlegt, ze daarna zoveel meer beroep komen doen op je sterke vaardigheden.
@tuttebelleke4 жыл бұрын
@Ad Lockhorst Dank voor je aanvulling! Bij het googelen van de term "IQ-profiel" lijkt het dat men daar vooral de verbale en performale gaven wil onderscheiden? Waar ben jij een ruimere IQ-profiel-test tegengekomen?
@ezomomonga3214 жыл бұрын
De dt-regel is eigenlijk niet moeilijk hoor, het probleem met d of dt bestaat alleen bij werkwoorden die eindigen op -den. Het probleem is namelijk dat je bij deze werkwoorden niet hoort dat er na de d nog een t komt. Hij antwoord (fout!) klinkt precies hetzelfde als hij antwoordt (goed). Je hoort de t niet. Bij alle andere werkwoorden hoor je de t wel gewoon. Geen centje pijn dus. lopen, boeken,klinken Hij loopt naar de stad. Zij boekt een reis. Jij klinkt verkouden. ik klink verkouden. Stap 1: Controleer of het hele werkwoord op -den eindigt. Zet wat je hoort om naar het hele werkwoord. Hoor je Ik melt (fout!) me aan, dan verleng je dat melt naar het hele werkwoord en dat is melden. Ik [melden] me aan voor die cursus. Wanneer [melden] jij je aan? Henk [worden] volgende maand 50. Pas op, je [binden] het te strak vast! Stap 2: Haal -en eraf om de stam te krijgen. Dat doe je in het Nederlands altijd bij werkwoorden: je begint met de stam en die blijft helemaal staan. Die d zit er dus altijd in! Ik [meld] me aan voor die cursus. Wanneer [meld] jij je aan? Henk [word] volgende maand 50. Pas op, je [bind] het te strak vast! Stap 3: Zorg dat je de t wel hoort. Dat kan heel gemakkelijk. Je vervangt gewoon elk werkwoord waar je over twijfelt door ‘loop’ of ‘loopt’. Je hoort dan of de t er wel of niet moet komen. Hoor je hem wel, dan voeg je hem toe. Hoor je hem niet, dan laat je hem weg. Gaat altijd goed. Ik [loop] meld me aan voor die cursus. Wanneer [loop] meld jij je aan? Henk [loopt] wordt volgende maand 50. Pas op, je [loopt] bindt het te strak vast! Voorbeeld 1 Het schip strand of strandt op de kust. Hele werkwoord is stranden. Eindigt op -den. De stam is min -en: strand. Het schip loopt. Je hoort de t. Nog een voorbeeld Ik beantwoord of beantwoordt zijn vraag. Hele werkwoord is beantwoorden. Eindigt op -den. De stam is min -en: beantwoord. Ik loop. Je hoort geen t. Hier zijn een paar oefenzinnen. Onderaan de pagina vind je de goede oplossing. Om twee uur (landen) het vliegtuig uit Noorwegen. (Vermoeden) jij dat het nog ver is? Zelf (vermoeden) ik dat niet. Deze veteraan (vermijden) elk contact met oud-strijders. (Belanden) je in dat land in een chaos? (Houden) je zus wel van een geintje? Mijn broer (worden) later piloot. Ik (worden) juist stuurman. landt - vermoed - vermoed - vermijdt - beland - houdt - wordt - word Deze info heb ik van www.taaluilen.nl/d-of-dt-uitleg/
@bartkoot49832 жыл бұрын
@@ezomomonga321 leuk dat je hem wil helpen. Ik sta in dezelfde schoenen als ad. Ik ken de dt regelen op een eenvoudige manier. Maargoed bij jou text ben ik na 5 regels al Opgehouden. Omdat het gewoon te lang is ( = lui) Dt regel: schrijf de stam van het werkwoord. Vervang het werkwoord door spelen. Hoor je een t? Dan is het stam+t Landen ( het landen van een vliegtuig) Hij landt op het vliegveld. Schijf eerst land op Vervang het door spelen. Hij speelt op het vliegveld Je ziet een t Dus land + t Nooit meer een dt fout
@64-bit632 жыл бұрын
Precies. Ik haalde ook een slecht cijfer op me school iq test daarna heb ik een app gecodeerd en gereleased op play store. Eigen website. Heb mezelf 3d design geleerd meerdere stages bij hoogwaardige tech bedrijven voordat ik 15 was 🤷♂️
@o.mulders2584 Жыл бұрын
Dit stukje text heeft je 45 min gekost? Dan ben je geen academisch IR in ieder geval.
@spila1234 жыл бұрын
Wat goed van mijn auders dat ze me noojt als hoogbegaavd hebben geleebeld. Daardoor hep ik leeren doorzeten en mijn potensjeel kunen rejaliseren.
@daninio50044 жыл бұрын
Omwille van oa deze redenen heeft school mij kapot gemaakt... Was op mijn 16 afgestudeerd van het secundair... Inmiddels 19 en nog steeds eerste jaar in het hoger... Nooit gewerkt voor iets, nooit gestimuleerd om mijn grenzen te verleggen... En ondanks het feit ik dit maar al te goed besef is dit toch zo moeilijk... Mensen snappen de struggle die dit allemaal met zich meebrengt maar niet 🙄
@gabydewilde4 жыл бұрын
Wellnee, mensen trainen al vele duizenden jaren. Als er geen uitdaging is of zelf jaren niets gedaan hoeft te worden is de trainer niet goed snik.
@jordybotter80176 ай бұрын
Respect voor de goede uitleg, zelf heb ik het gevoel dat het bijna nooit perfect aantoonbaar is om zeker te weten of iemand hoogbegaafd is of sterk cognitief, want wanneer je het gevoel hebt dat je slimmer bent dan de rest kom je er pas achter hoeveel valkuilen je hebt. Vooral met dyslexie ook al is het creatief denken en je oriëntatieproces met alle onderwerpen breed
@jurrienklinkert35184 жыл бұрын
Heel herkenbaar, maar niet de angst van de ouders. Mijns inziens gaat het eerder fout in het onderwijssysteem. Ik werd als slim kind in de jaren 90 op de lagere school de klas uitgestuurd om voor de meesters en juffen kopietjes te maken voor later in de week. Ik denk dat ik vele uren in het kopieerhok heb doorgebracht. Daar hadden ze mijn potentieel beter moeten stimuleren. Niet dat ik nu slecht terecht gekomen ben, maar de korte concentratiecurve is wel iets waar ik doorgaans nog tegenaan loop.
@denachtconducteur70704 жыл бұрын
Ik wilde niet een bijbaan voor m'n 16 omdat je daarvoor onder de 5 euro per uur verdient. En ik zag mezelf niet een uur lang werken voor 3 euro en ik kreeg nogsteeds voldoende van m'n ouders om leuke dingen te gaan doen. Mensen noemden me lui maar ik vond t wel slim gevonden. Heb al dat gehaast om de beetjes nooit zo begrepen. Vrije tijd en je jeugd is veel kostbaarder. Wat soms op luiheid lijkt is vaak beter doordacht dan op het eerste gezicht wel eens lijkt.
@Gabrielle48704 жыл бұрын
Herkenbaar! Ik zag ook het nut er niet van in! Al die anderen werkten om een brommer te rijden en meer alcohol te drinken. Ik had lekker vrij!
@merjemvrАй бұрын
Precies. Ik ( toen 14) wilde bollen gaan pellen net als mijn vriendin. Mijn vader zei, dat is niks, je krijgt die centen wel van mij 😂.
@loeshuybers55044 жыл бұрын
Er zijn ook mooie onderzoeken naar het effect van de manier van stimuleren. Wanneer een kind steeds te horen krijgt, jij bent ook zo'n slim kind, dan is de druk bij een volgende taak veel groter om daaraan te blijven voldoen dan wanneer je het kind vertelt dat het goed zijn best gedaan heeft. Motiveren op de actie dus en niet op dat het zo goed of zo slim is.
@ingridelberse9263 жыл бұрын
Wat is suksesvol. Ik leef liever buiten een maatschappij die gebaseerd is op prestaties en materialisme. De natuur en de stilte die geeft een mens waarna hij of zij in zijn diepste verlangen naar op zoek is.
@deadman42224 жыл бұрын
Ik herinner me nog goed hoe ik pas in groep 7 erachter kwam dat ik slechte cijfers haalde voor topografie, niet omdat ik er slecht in was, maar omdat het een vak was waar voor je moet leren. Helaas heeft die aversie voor moeite doen me mijn middelbare schoolcarrière achterna gevolgd wat weer leidde tot constant stress, onderpresteren en een verlaagd zelfvertrouwen.
@titiadr96394 жыл бұрын
voor mij heel herkenbaar inclusief topografie...middelbare school niet afgemaakt en altijd onder m'n kunnen gewerkt. En evengoed die eeuwige onzekerheid over dat ik dingen niet goed zou doen. Ben daar inmiddels 62 mee geworden en dan zie ik nu dit!
@hearsayfiles2 жыл бұрын
Als je het niet kunt bewijzen dmv iets brilliants doen dan ben je simpelweg niet geniaal of hoogbegaafd. Iedereen kan zeggen op dit vlak ben ik hb maar dit werkt niet en dat dus… of erger nog mensen die slim zijn maar niet intelligent en dik doen omdat ze toch een dr diploma hebben gehaald en verwachten dat iedereen hun op handen en voeten draagt en niets goeds daardwerkelijk toevoegt voor anderen of het leven omdat ze 20 jaar geleden zon diploma hebben gehaald en in de nog zelfde functie zitten en niemand hun controleert… dat is pas frustrerend te zien! Vooral als jij zelf altijd bekritiseerd wordt zo der goede reden (behalve juist perfect je werk wilt doen)
@spinnie04 жыл бұрын
Bij mij was het juist dat ik altijd onnodig hard studeerde omdat ik zelf die angst had van de ouders dat als ik er mee zou stoppen ik dan inderdaad dat slechte cijfer zou krijgen. Het resultaat is dat ik dus nog nooit een slecht cijfer heb gehad, en ik voor al mijn diploma's (tot aan mijn Master of Science) cum laude ben geslaagd. Falen ken ik dus wat dat betreft nog steeds niet, waardoor die angst voor de eerste echte keer falen alleen maar groter wordt...
@Lizzy_L5 Жыл бұрын
Heel herkenbaar dit, heb precies hetzelfde!!
@eroceanos4 жыл бұрын
Groot probleem is de brede interesse... wat kiezen als je een passie hebt voor muziek, schilderkunst, religie, filosofie, psychologie, psychotherapie, sociologie, criminologie... weet je wel: het mens-zijn in zijn totaliteit... er bestaat gewoon te weinig aanbod voor deze mensen... story of my life. En saai dat het schoolsysteem is. Sjongejonge. Eigenlijk zou er meer aanbod moeten zijn voor hoogbegaafden, want het is zeker niet dat deze mensen lui zijn. Maar wat het meest belangrijk is, is goede sociaal-emotionele begeleiding. Want de vreemde eend in de bijt zijn doet iets met een mens.
@dotrewind4 жыл бұрын
Niet dat ik hoogbegaafd ben, maar ik herken de brede interesse wel. Helaas moet je al op jonge leeftijd kunnen beslissen welke kant je op wilt.
@eroceanos4 жыл бұрын
Ik ben zelfstandig boomverzorger geworden… om in mijn levensonderhoud te voorzien… ben er ook op uitgekeken… ga nu een academische opleiding als muziektherapeut volgen, daar komen veel van mijn interesses in samen. Ik heb heel veel zelfstudie gedaan en het geluk gehad om enkele jaren bij een prof criminologie veel te mogen leren… ik ben ook bezig met een doctoraat in criminologie. Ik denk dat wij gewoon willen leren en vernieuwen… de weg is moeilijk, maar wel authentiek en dat brengt grote vreugde en voldoening.
@StepwaveMusic4 жыл бұрын
Ik ben zelf een keiharde bèta maar ik heb school niet leuk gevonden totdat ik naar de universiteit ging. Scholen lijken hierop te focussen maar wanneer je op een universiteit aankomt besef je pas echt hoeveel beter het kan. 6 jaren middelbare school voelen dan als verspilling
@confidential3034 жыл бұрын
hoezo kunnen mensen niet lui zijn? het is gewoon een karakter alleen het heeft een negatieve stempel en daardoor als negatief gezien.
@yvonnecampbell70364 жыл бұрын
Ze willen generaties kweken die zo in het systeem schuiven. Bij wijze van spreken "slim genoeg om de machines te bedienen maar die niet te veel echte vragen stellen". Wat ze leren is "monkey see, monkey do". Leer ze maar eens critisch te denken en echte real life skills. Dat is wat jongeren aangeven te missen. Hoe red ik me in het echte leven en bij welke instanties moet ik aankloppen voor hulp als het mijzelf niet lukt? Hoe weten volwassen mensen wat te doen? De vraag "wat wil je later worden?" is voor een kind absurd. Het weet nog amper wie hij/zij zelf is, laat staan of de keuzes leuk genoeg zijn om ook iets over te hebben voor de mindere kanten ervan. ik kon als kind niet kiezen. Ik wist niet eens wat ik leuk genoeg vond om de rest van mijn leven te doen en ik wist niet wat er allemaal was om die keuze in de eerste plaats te maken......
@juliemagination30853 жыл бұрын
het gaat precies over mij, hoogbegaafd, een iq van 130, denk ik nu ook wel niet, maar veel van wat ze zegt klopt wel bij mij, als ik in iets moeite moet steken of het duurt te lang zoals een diploma dan begin ik er niet aan, ik heb direct resultaat nodig, ook tijdens het werk.
@ValleyOfWillows4 жыл бұрын
Luiheid hoeft niet negatief te zijn. Het kan een soort van streefdoel zijn dat aanzet tot innovativiteit. Een beetje zoals het voorbeeld van het onkruid wieden waarbij het "leuke gedeelte" dan de kans is om lui te zijn, vrij van elke werkdruk. Maar eerst moet het onkruid gewied worden en daarvoor kan je iemand aansporen de meest efficiënte manier te onderzoeken, wat het werk op zich ook interessant maakt.
@pauwerful21614 жыл бұрын
Ik herken me erg zo erg hierin. Maar bij mij is het te laat ik ben juist zo lui geworden dat het me niks meer kan schelen.
@meneermeneer19895 ай бұрын
😂😂 lekker
@tweakradje4 жыл бұрын
Efficiency is intelligent laziness. Waarom moet altijd het uiterste uit kinderen getrokken worden door de ouders? Omdat ze zelf gefaald hebben? Ik mis de motivatie factor van het kind in dit verhaal. Het herkennen en grijpen van kansen is ook een belangrijke factor. Maar niet iedereen vindt dezelfde kansen op zijn weg. Als hij/zij later gelukkig is als vuilnisman is het toch ook goed?
@Null_Point3r4 жыл бұрын
je hebt helemaal gelijk, ik werd als kind bang gemaakt met 'als je niet jouw huiswerk doet dan eindig je nog als vuilnisman'
@chriss25954 жыл бұрын
@@Null_Point3r En daar zit ook een waarheid in.
@EvenTheDogAgrees4 жыл бұрын
@@Null_Point3r Ik heb effe overwogen om vuilnisman te worden na 15j in de IT. Ik zou natuurlijk wel moeten wennen aan dat vroeg opstaan, maar het zou me fysiek waarschijnlijk geen slecht gedaan hebben om wat meer in de buiten te zijn en wat meer te bewegen. En grootste voordeel: ge kunt uw hersens eindelijk eens gebruiken om na te denken over problemen die _gij_ interessant vindt inplaats van problemen die uw baas opgelost wil zien, en als ge na uw werk thuiskomt hebt ge nog altijd de mentale helderheid om er dan effectief iets mee te doen.
@confidential3034 жыл бұрын
efficiency is zeker geen laziness integendeel intelligent laziness is wanneer je het vertikt je intelligentie te gebruiken.
@zbnmth4 жыл бұрын
@@EvenTheDogAgrees Na 7 jaar studies aanvangen en opgeven wegens oogklepgevoel ("problemen" van de baas oplossen, zoals u zei); ik ga de bijstand in, met trots, want nu kan ik vrijwilligerswerk op de sterrenwacht doen en fietsen repareren. En dat vind ik belangrijk, ontzag voor de machtige natuur en elegante techniek.
@WvhKerkhof4 жыл бұрын
Ik ben wel lui omdat ik slim ben. En het bevalt me prima.
@disneyqueen47334 жыл бұрын
I feel you brother
@chriss25954 жыл бұрын
Da's ten minste eerlijk.
@TheOriginalMcJunior4 жыл бұрын
Herkenbaar. 😂 Ik doe echt niks als ik er het nut niet van in zie, en voel me ook gewoon echt geen deel van de maatschappij, net alsof ik van een andere planeet kom. Ik denk zo anders. Het is dat ik erg zelfverzekerd ben en charismatisch waardoor ik altijd mensen aantrek maar eigenlijk connect ik met praktisch niemand. Eens in de zoveel tijd klik ik echt met een enkeling maar dan ook meteen heel goed. Dat zijn dan ook wel de mensen waar ik mee kan discussiëren over van alles, politiek, wetenschap, het universum, filosofie e.d.
@YippingFox2 жыл бұрын
Daar waar andere mensen zijn begonnen met kruipen en hebben leren wandelen met vallen en opstaan, ben ik begonnen met wandelen. Rennen gaat dan nog wel, dat lijkt op wandelen. Echter komt daarna fietsen en auto rijden. Voor de meeste weten zij dat dit met vallen en opstaan zal gaan. Echter voor mij is dit gewoon een eindpunt. Ik weet niet hoe ik dat kan leren, ik viel er namelijk af. Dus blijf ik maar bij rennen, terwijl die minder begaafde mensen ondertusssen auto rijden.
@CoffeeMitten4 жыл бұрын
Op de basisschool gediagnosticeerd met hoogbegaafdheid, en iedere week voor één dag naar een school voor hoogbegaafden gestuurd om te spaans, filosofie en presenteren te leren. Mijn moeder heeft echter nooit wat meegekregen van hoe de opvoeding misschien aangepast zou moeten worden, wat voor frustraties tussen ons heeft gezorgd. Ik kreeg gymnasium advies, besloot toch atheneum tto te doen, en zit nu op de havo
@RayOnWaX4 жыл бұрын
Bedankt.... dit leerde me een hoop .... over mezelf
@daddynikolatesla66634 жыл бұрын
Grappig... Op de basis school zeiden ze altijd tegen mij dat ik havo/vwo aan kan maar omdat ik te lui was moest ik naar mavo. Dat was eerder 4 jaar vakantie voor mij... Ik kreeg 3 jaar de kans om naar havo te gaan maar ik deed het nooit. En nu zit ik op Mbo niveau 4 en nu krijg ik de klap te voorduren. Mijn ouders hebben mij nooit geleerd hoe je moet leren. Ik was altijd zon kind dat alles uiteraard binnen 10 min begreep. En nu ben ik een klas blijven zitten. Dus voor alle mensen die hier zich in iets herkennen, verander dit zelf aan je want anders kom je in het zelfde probleem als mij.
@GalaxyJ-vm2rn3 жыл бұрын
Je leert nergens leren, dat is de instinker, ze houden je bezig met gissen hoe je het moet doen. Zeker als je je zit te vervelen. Meeste mensen herhalen en herhalen maar, beste oplossing is vroeg beginnen met ZoxPro bv. Subliminaal leren. Wij mensen worden dom en kort gehouden. Het is heel erg.
@daddynikolatesla66633 жыл бұрын
@@GalaxyJ-vm2rn Bedoelde eigenlijk meer hoe je prioriteiten moet zetten en de discipline moet hebben om dat ook daadwerkelijk te gaan doen. Dus ipv van thuis komen en alles doen wat jij leuk vind maar eerst je huiswerk te gaan doen. Ik heb dit toen ik klein was nooit echt geleerd ofzo. Ik hoefde nergens voor te leren en mijn huiswerk deed ik altijd in de klas. Ik heb ook niet geleerd voor examens etc. MAVO was gewoon 4 jaar vakantie voor mij als ik thuis was. Nu gaat het wel weer wat beter maar goed, het koste me wel tijd om mijn discipline op gang te krijgen. Sterker nog ik haal gewoon achten, negens en tienen.
@Revolver.Ocelot5 ай бұрын
@@daddynikolatesla6663komt vanzelf goed wanneer je begint met werken. Haal je zo weer in. Ik zou wel je taal vaardigheden opkrikken want daar struggle ik dus mee. Op mbo krijg je dat namelijk niet maar is later super handig in je carrière. De rest is easy peasy want je haalt zo iedereen in in de praktijk omdat je alles sneller snapt. De vraag is wil je meer verdienen en heb je het nodig. Slimme mensen leven vaak ook simpele levens, en dat doen ze omdat ze liever lui zijn en geen zin hebben in stress. Minder stress = ook langer leven.
@whipy92034 жыл бұрын
Allemaal goed en wel dat het hier een kwartier lang over kinderen gaat, maar wat zeg je tegen de dertigers en veertigers die op deze manier zijn opgegroeid? Die zich in dit verhaal herkennen en die het gevoel hebben dat het voor hen te laat is om het tij nog te keren en hun 'potentieel' nog aan te spreken? Asking for a friend 😉
@UniversiteitvanVlaanderen4 жыл бұрын
Hallo, misschien dat dit filmpje meer informatie geeft: kzbin.info/www/bejne/Z3PFhZavaZuGf6M
@karinvangoethem11724 жыл бұрын
Wij wonen in Italie. Jammer genoeg hebben de scholen hier niets begrepen van hoogbegaafdheid. Kon ik dit filmpje maar tonen in het italiaans ! Daar zouden we veel aan hebben !
@tikkebob4 жыл бұрын
Ik mis iets belangrijks. Luiheid moet je je kunnen permiteren, hoogbegaafden kunnen dat. HB's redeneren niet 1+1=2 maar zien direct: 2. Dan ontstaat er tijd en als er in die tijd geen probleem zich aandient: VERVELING. Verveling is dodelijk voor HB, luiheid is symptoom van HB.
@user-mw4wl5zl1z4 жыл бұрын
Robbert Glas mijn nummer 1 tijdverdoening van de basisschool: vervelen... ja, na een tijdje begonnen de cijfers al te dalen. De leraar dacht omdat ik langzaam was, ik niet slim was maar het omgekeerde was waar. Hielp ook niet. Ondertussen totaal niet zelfverzekerd door die lage cijfers op m’n rapport.
@tikkebob4 жыл бұрын
@@user-mw4wl5zl1z Het was een hel. En ik werd gepest, niet door de leerlingen maar door de jufs en meesters. Hopelijk is dat nu anders, in mijn tijd was de basisschool de lagere school. Ik heb echt medelijden met het jongetje dat ik toen was. Misschien heb jij dat ook wel meegemaakt.
@user-mw4wl5zl1z4 жыл бұрын
Robbert Glas ik ben gelukkig niet gepest, bij mij zijn het meer mijn cijfers en zelfvertrouwen dat erg afnam en dat maakte dat ik nu hulp zoek voor alle stress en alles.
@chriss25954 жыл бұрын
@Jaap Jacobsen Euhm... ik hoop dan dat je weet wat God in de grond betekent, of toch op z'n minst engelen.
@chriss25954 жыл бұрын
@Jaap Jacobsen Euhm, we zijn maar mensen en in elkeen van ons werken zowel kwade als goede krachten. Het kwade, en daar heb je gelijk in, is echter 'van nature uit' sterker dan het goede (asociale en antisociale krachten die ieder mens heeft), voor het goede moeten we met name moeite doen. Mijn vraag naar God is concreet. Of mijn vraag naar engelen. Wie zijn engelen volgens jou?
@OnlyPureSounds3 жыл бұрын
Ik herken mezelf hier maar al te goed in, maar helaas heeft niemand ooit echt begrepen wat ik doormaakte. Vroeger was ik geobsedeerd door werkstukken over de evolutie van de aarde en Jupiter, enzovoort. Natuurlijk kostte dat te veel tijd, terwijl de meeste kinderen zich bezighielden met kikkers en Lego. Ik kreeg standaard onvoldoendes omdat mijn werk voor de meeste kinderen niet te volgen was, te moeilijke onderwerpen behandelde of nooit helemaal was afgerond. Rekenen vond ik maar vaag, want waarom moesten bepaalde sommen precies op die manier worden opgelost? Waarom kon het niet anders? Op school werd ik gezien als een probleemkind als het op rekenen aankwam. Ik kreeg extra huiswerk mee naar huis, en als ik thuiskwam, hoorde ik via de telefoon dat ik een rekenachterstand had. Mijn ouders hadden zelfs een tafel in de gang gezet waar ik meteen achter moest zitten om te oefenen, tot het avondeten en daarna weer verder. Dit leidde ertoe dat ik niets meer met cijfers te maken wilde hebben. Op school werd ik gepest omdat ik altijd met aparte onderwerpen bezig was. Uiteindelijk werd ik heel onzeker en de zondebok. Er was één leraar die mij begreep in groep 7, en hij was ervan overtuigd dat ik VWO/gymnasium zou gaan doen, gezien mijn cijfers. Uiteindelijk ging het in groep 8 nog slechter met rekenen en werd ik nog steeds gepest. Ik verprutste toen de Cito-toets en kreeg VMBO-kader als advies. Op de middelbare school verveelde ik me dood en het voelde als een gevangenisstraf. Ik werd baldadig en agressief, begon te spijbelen en drugs te gebruiken. Uiteindelijk werd ik depressief en maakte ik de middelbare school niet af. Ik belandde op een lager niveau op het ROC en haalde uiteindelijk mijn diploma. Na mijn schooltijd ben ik echter meerdere keren verslaafd en depressief geweest, zelfs tot aan een afkickkliniek toe, totdat een psychiater eindelijk begreep wat er aan de hand was. Helaas ben ik tot op de dag van vandaag bezig mijn leven weer op de rails te krijgen. Ik ben voortdurend overprikkeld omdat ik niet weet hoe ik moet omgaan met mijn hoogbegaafdheid en heb letterlijk twee keer een burn-out gehad. Ik wou dat hier vroeger meer aandacht voor was.
@derksenmartijn4 жыл бұрын
Interessant en waardevol,... ik vraag me alleen af of intellect het bewustzijn beïnvloed ofdat het precies andersom is: dat het intellect een functie is van het bewustzijn. Het boekje ‘Doe minder, bereik meer’ schetst dat zo, afkomstig uit vedische wijsheid.
@davidjvraymond49024 жыл бұрын
Dit is een mooie kwestie echter denk ik dat de rol van de ouders hierin veel wilt zeggen omdat een persoon die een mooie jeugd had gehad en waar waren zijn ouders heel attentief met hem. deze persoon zal met iedereen heel geopend zijn . En deze persoon zal niet door de gedachten van anderen mensen gereikt worden.en ik denk niet dat wees een denker bedoeldt dat dit persoon is een lul voordat.alvast de gedachten komen eerder de acties dit is juist een opinie.
@leojonkers31814 жыл бұрын
O, geweldig wat een verstandig meisje, een referendum is inderdaad de oorzaak. Inmiddels verboden in Nederland. Stem, protesteer, maar geen beslissingen nemen door een referendum! Ik ben een man van 65 en kan dat meisje wel kussen door haar opmerking jegens referendum! Wat een prachtig vlog, ik herken er veel in.
@hennievandenberg83123 жыл бұрын
dat kan wel interessant als je hoogbegaafd bent ben je vaaak alleen koost veel energie voor het kind moet zich steeds bewijzrn dat geeft kracht en emergie
@opusdei15824 жыл бұрын
De goede oplossing voor HB kinderen is ze een doel leren formuleren, waardoor zij zichzelf discipline gaan opleggen om de stappen te ondernemen die dat doel op termijn gaan verwezenlijken. En zo gaan wij in de praktijk om met hoogbegaafde kinderen. Deze vrouw zegt 22 jaar ervaring te hebben, ik schat ik met een zeer lage succes ratio na haar verhaal.
@debeeldfabriek Жыл бұрын
Die laatste zin getuigt ander ook niet van veel inzicht want heel gratuit je bewering...
@Lizz49274 жыл бұрын
Een heel herkenbare boodschap, hoewel ik niet zal beweren dat ik hoogbegaafd ben (heb ook nooit een IQ-test afgelegd). Zeker het stuk over 'niet leren doorzetten' en 'niet leren falen' is herkenbaar. Nu als volwassene met faalangst toch leren doorzetten om een doel te bereiken, is een hele uitdaging.
@Chrissepisje4 жыл бұрын
Deze vrouw kent mij niet, en toch was het in het middenstuk net alsof ze woord voor woord herhaalde wat moeder zaliger altijd tegen me zei als ik de boekentas achter op de fiets liet zitten. Chapeau. Overigens heb ik ook ooit een gedicht gelezen. Dat ging als volgt: Het heelal. Hoe langer men keek Hoe groter het leek -- Deelder
@jarjarbings10004 жыл бұрын
Grote fan van universitaire kennis publiek delen! Keep it up
@marijnfranse37994 жыл бұрын
Ik heb de video nog niet gezien maar het antwoord is voor mij nu al JA
@hennievandenberg83123 жыл бұрын
ouders maken ook fouten kinderren hebben ook rust nodig goede uitleg verliezen hoort er ook bij ouders moeten veranderen geestelijke mishandeling is erg
@Coen804 жыл бұрын
Of je nou wel of niet moet labelen, het probleem blijft het gebrek aan input. Veel ongediagnosteerde mensen met een hoog IQ rijden bussen/vrachtwagens las ik eens, vermoedelijk omdat het besturen van een voertuig een constante influx van info geeft, waar hoogbegaafde mensen altijd naar hunkeren.
@TweiLimLou4 жыл бұрын
ja, doorzetting, van fouten leren, dat een fout gemaakt is, hebt gefaald of niet meteen begrijpen niet (te) erg is.
@ErisGjara6 ай бұрын
ik ben lui omdat ik dom bent en er is geen nut om iets te maken als ik de hele tijd het niet snap
@jochemw973 жыл бұрын
Hele mooie presentatie, erg goed gesproken!
@GamingPIPI5 ай бұрын
Mijn mentor van m’n examenjaar gaf tijdens de diplomering een speech over hoe lui ik ben🤣🥲
@TheCivildecay4 жыл бұрын
iedereen in de comment section: Ik ben lui, dus ik ben hoogbegaafd!
@notaspy99363 жыл бұрын
haha fr tho💀
@pieterkoning44094 жыл бұрын
Zullen we anders in plaats van voor anderen bedenken wat goed voor ze is eens vragen wat zei denken wat goed voor ze is. Ik heb zowel op de lagere school als op het vwo nooit ook maar iets gedaan. En ja natuurlijk waren m’n cijfers op de middelbare niet best, alleen maar rond de 6 eigenlijk. Kwam dat omdat ik niet gewend ben aan hard werken?! Zeker niet, ik trainde 4 keer per week voor hockey en daarnaast ook nog in m’n tuin zo ongeveer elke dag. Het probleem is dat elk kind hetzelfde curriculum voorgeschoteld wordt. Ik heb vrij weinig moeite met iets begrijpen als ik op let, maar wanneer ik gedwongen over de fucking middeleeuwen jaar getallen moet gaan onthouden haak ik af. Laat kinderen veel eerder oriënteren. Laat ze kiezen wat ze willen, zo onstaat er motivatie en plezier. Een zeer goede combinatie voor succes en productiviteit in mijn ogen. Stop met verschillende personen door hetzelfde systeem te persen. Ik duw toch ook geen vierkant blokje door een driehoekig gat. Sorry voor deze rant maar af en toe sta ik versteld van hoe ongelooflijk omgedraaid onze wereld in elkaar steekt en hoe achterlijkt 80% van de wereldbevolking is. Don’t be sheep en probeer eens na te denken
@LukeLane19844 жыл бұрын
Helemaal mee eens. Het schoolsysteem heeft mij enorm gedemotiveerd. Ik ben nu 35 en heb een baan waar niet eens een diploma voor nodig is. Al m'n vrije tijd (wanneer ik niet te moe ben van het werken) besteed ik aan m'n interesses, en dat zijn er enorm veel. School stimuleerde mij gewoon niet, ik leerde er vrij weinig van, een deed niks. Constante lage cijfers, kritiek van ouders en leraren hebben mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde dusdanig geschaad dat ik ging geloven dat ik het gewoon niet kon, ook al wist ik diep van binnen beter. Ik leer enorm snel, heb een enorm breed interesse gebied en zie moeilijke dingen leren en moeilijke stof begrijpen juist als een uitdaging. Ik leer top-down, waar het school systeem bottom-up is, waardoor ik mij enorm verveelde. Mijn IQ is getest en ik zit in het 98e percentiel, maar dat heeft mijn leven absoluut niet makkelijker gemaakt. Het voelt meer als een vloek dan een gave.
@Anderson-j3r1s10 ай бұрын
Hard work beats talent if talent doesn't work hard
@bertmanize2 жыл бұрын
Ah we kennen het allemaal, verveling op school want niets lijkt er toe te doen. In conversatie gaan met de leerkracht die dit uiteraard veroordeeld want je moet luisteren, niet denken. En dan kom je in situaties waar je onmiddelijk "ziet" wat er moet gebeuren en je tracht dat uit te leggen, maar niemand "ziet" wat je bedoeld, dus het wordt onmiddelijk van tafel geveegd en alleen de slechte oplossing die zij bedenken blijft over. Ik heb het altijd als een muur ervaren. Niet dat ik hoogbegaafd ben of zelfs slim ( mijn domheid is altijd een frustratie geweest), maar de manier van denken van mensen blijft mij steeds verbazen, dus noemen ze mij steevast arrogant. Zelfs men eigen broer beschuldigde mij ervan "zich superieur voelende vanwege zijn intelligentie", ik was er kapot van! M'n geld is op en ik moet een nieuwe job gaan zoeken, ik hou m'n hart vast. Heb 30 jaar in de kunstensector gewerkt, gaat dan maar een job zoeken. Schabben vullen in de supermarkt dan maar... Doet me terugdenken aan een arbeidersjob die ik in het verleden heb gedaan. Ik weigerde ostentatief een foto van een naakte vrouw in mijn locker te hangen omdat dit onrespectvol is tegenover vrouwen, dus was ik vanaf dan een homo in hun ogen. Yup, dat is hoe die dingen gaan. Ik kan zo niet denken. Nu ik besef dat dit niet hun fout is, het is mijn fout. Ik kan niet denken zoals zij en dus vervreemd ik van hen, maar wat anders kan ik doen? Het is de muur, altijd de muur.
@peterslegers6121 Жыл бұрын
Ooit een IQ test gedaan?
@janna76254 жыл бұрын
was fijn geweest als mijn ouders dit met me hadden gedaan toen ik jonger was, ik heb nu nul zelfdiscipline..
@BramLastname4 жыл бұрын
Ik heb echt nooit iets hoeven doen voor school, Inclusief de middelbare, dus ik ben echt heel ongedisciplineerd. Het helpt ook niet dat veel mensen het prima vinden Zolang de cijfers voldoende zijn. Ik ben al jaren op zoek naar motivatie, Maar niemand snapt waarom.
@deardeer61393 жыл бұрын
Metoo. (man)
@puck42864 жыл бұрын
Ik kreeg ineens zin om te leren
@danielkim59664 жыл бұрын
Ik zou graag een literatuurlijst willen zien
@EvenTheDogAgrees4 жыл бұрын
En ik de Taj Mahal.
@martinlaoshi2 жыл бұрын
Er is geen relevante wetenschappelijk literatuur te vinden. Deze mevrouw brabbelt maar wat en verdiend er heel goed aan door workshops en cursussen te geven over het onderwerp, maar heeft in al die jaren dat ze ermee bezig is nooit serieuze onderzoeksresultaten kunnen laten zien.
@lucieamietmangal34013 жыл бұрын
Bedankt mooi onderwerp.😀
@elviram75992 жыл бұрын
ik denk dat als iemand '' lui'' is er toch zowat altijd al dan niet altijd een reden achter zit waarom iemand lui is, of door angst/ slimheid, of door niet weten waar te beginnen, prikkels etc. Het is dan dus van belang te achterhalen waarom iemand 'lui' is of zich lui gedraagt en daar aan te werken/het op te lossen. in plaats van meteen te oordelen en het altijd als iets slechts te zien.
@Hemp19729 ай бұрын
99,99% zoekt op hoe de Rubiks cube op te lossen en doet alsof. Oefening, geen kunst.
@elkecrauwels10574 жыл бұрын
Zo herkenbaar.
@xman1976a9 ай бұрын
Mooi kleed heb je aan, waar te koop?
@Dutchyman2 жыл бұрын
Iedereen in de comments beweerd hier hoogbegaafd te zijn. Zegt toch best veel over mensen.
@ErwinvanderSpek4 жыл бұрын
Zou het graag willen geloven bij mijzelf!
@Arvidholders4 жыл бұрын
Nou, dit vind ik een mooi excuus om lui te zijn. Deze ga ik zeker onthouden :)
@josvanvonderen42394 жыл бұрын
Houd de leercurve bij 16 jaar op?
@FullFledged201011 ай бұрын
Ik had geen ouders maar een juf die mij altijd lui vond precies om deze reden. Ik haalde een 8 maar ze vond dat ik eigenlijk een 9 of 10 moest halen met mijn "capaciteiten" 😅
@Tom-vk2rv3 жыл бұрын
ik herken me hier deels in, op de basisschool nog nooit wat gedaan ondanks dat me ouders zeiden "op het middel baar moet je wel hard werken". heb wel is waar 2 niveaus te laag gedaan wegens omstandig heden maar alsnog het is niet "normaal" dat ik het aantal uren dat ik gespendeerd hebt leren/huiswerk maken op het middelbaar (4 jaar lang he) op 2 handen kan tellen. ik zit nu op het mbo en doe eigenlijk nog steeds niks alleen heb ik wel effectief leren leren door veel onderzoek te doen naar hoe je moet leren. en dat eerste slechte cijfer is bij mij gevallen in de 2e klas van het mbo toen ik voor het eerst ooit een onvoldoende haalde voor een toets die veel woog. heb het voor me ouders verzwegen gehouden tot dat ik me herkansing gemaakt had en een goed cijfer heb behaald.
@elinemay4 жыл бұрын
Dit zou Engelse ondertiteling moeten hebben en veel mensen zouden dit moeten zien. Zeker in deze tijd waar onderwijs van taal en rekenen het meest belangrijk wordt gevonden en andere vakken als handenarbeid en muziek liever niet aangeraakt worden. Kinderen hebben meer plezier nodig in school, dat haalt de druk eraf.
@bartjanc4 жыл бұрын
Slimme mensen noemen lui enkel lui als ze lui zijn, anders noemen ze het efficiënt 🙈
@koenibaby3 жыл бұрын
Haha. Dat zeg ik ook altijd.
@Pilot3334 жыл бұрын
Op 1,5 speed om dat het me te langzaam ging...😂
@mrntlng3204 жыл бұрын
Haha... Inderdaad
@fijnman38134 жыл бұрын
Thx voor de tip haha
@annameer19994 жыл бұрын
Same here, haha
@frankdehobbit89894 жыл бұрын
haha, same. Alleen vond ik dit best interessant, dus heb het van mijn normale 2.4x snelheid afgehaald...
@hannahbresser38784 жыл бұрын
Kan je lui zijn ook afleren, en hoe dan
@HappylittlethingsNl8 ай бұрын
interessante visie en tips, maar WAAROM schreeuwt deze vrouw zo?
@ma-aregasgedom35644 жыл бұрын
Eindelijk wordt er antwoord gegeven op de vraag
@geertwilders11474 жыл бұрын
Alle luie mensen die the thumbnail zagen, ‘dit gaat over mij’
@TantalusExperience4 жыл бұрын
Voor een keer, Geert, ben ik het met je eens.
@geertwilders11474 жыл бұрын
@@TantalusExperience mooi mooi nu snap je het!
@TantalusExperience4 жыл бұрын
@@geertwilders1147 😅. Theo Maassen heeft ooit eens in een show gezegd "meer dan de helft van de Nederlanders vindt zichzelf bovengemiddeld intelligent". Geen idee of de wetenschap dat staaft, maar het zegt iets over ons, op meerdere niveaus. De volstrekte overtuiging van ons eigen gelijk is direct evenredig aan het onvermogen onze eigen feilbaarheid juist in te schatten. Dat laatste mag je van mij citeren.
@geertwilders11474 жыл бұрын
Jouke van 't Slot hou je smoel man wat je zit te zeiken
@bigfatx74534 жыл бұрын
Nou Geert, een ding is zeker. Over jouw ging dit zeker niet. :p Kun je ook goed aan de reacties zien: Op het moment dat Jouke achter je staat, vind je het geweldig, maar heeft hij een tegenargument, dan ga je per direct schelden. :p Da's bijna net zo'n accurate indicatie van intelligentie als rubix cube.
@reinastroobants804 жыл бұрын
Top wat u zegt !
@MHGFTW4 жыл бұрын
Het onderwijs faalt mensen die voor liggen op de rest. Het kan hoogbegaafdheid zijn, of talent, of misschien alleen interesse. Er wordt geen optie geboden om vooruit te gaan. Je moet gelijk blijven met de mensen om je heen. Als iemand talent heeft in rekenen op de basisschool, laat dat kind dan vooruit werken. Laat dat kind toetsen maken van het jaar daarna. Waarom houden we ons zo vast aan wat er per jaar door iedereen geleerd moet worden, en wat iedereen moet kennen. Laat een kind in 2 havo vooruit werken in wiskunde stof. Van mij part haalt dat kind het examen voor wiskunde op gymnasium niveau terwijl dat kind nog in de tweede klas zit. Waarom zou dat kind zijn tijd moeten verspillen aan 3 jaar geschiedenis les. Ik ben van mening dat onderwijs geindividualiseerd moet worden aangepakt. Digitaal les materiaal, waar leerlingen zelf vooruit in kunnen werken, en hun talenten kunnen ontdekken. Vakken kunnen worden ingekort in ruil voor het verbreden van andere vakgebieden. Toetsen zouden dan kunnen worden gemaakt wanneer de leerling er klaar voor is. Op deze manier zou een leerling ook sneller kunnen slagen, en door kunnen. Ik heb zelf geen reet uitgevoerd op de middelbare school (havo). Ik zakte voortdurend voor frans en duits, en ben zelfs een jaar blijven zitten hierdoor. Dit heeft mijn resultaten niet veranderd. Voor de meeste vakken haalde ik voortdurend een 7. Ik kon gewoon over met wat ik haalde zonder te leren. Zo heb ik ook mijn examen gehaald. Als er nou iets van motivatie was geweest om beter te presteren, dat zou veel verschil hebben gemaakt. Stel ik had frans kunnen laten vallen als ik een hoger cijfer had voor wiskunde en een bredere inhoud van onderwerpen had gekozen, dat zou helpen.
@flemlion134 жыл бұрын
Daarin zitten wel verschillen tussen scholen. Mijn dochters zijn begonnen in de lokale basisschool en daar zorgde het zorgteam wel voor extra ondersteuning voor zwakkere kinderen, maar meer niet. Gelukkig zijn ze beiden van school veranderd, respectievelijk in het 3e en 6e. En in de nieuwe school is er ook ondersteuning voor kinderen die sneller kunnen gaan. In wiskunde hebben ze bijvoorbeeld de toets voor de leerstof gekregen en moesten ze dan enkel nog bijwerken wat nog niet zo goed ging, en kregen extra oefeningen die wat meer uitdagender waren.
@cornpit774 жыл бұрын
Niet alleen het onderwijs. Eigenlijk de hele samenleving is ingericht op middelmatigheid. Bovenmatig presteren en daar trots op zijn wordt met wantrouwen en jaloezie begroet. Probeer maar eens werk te vinden als je zaken heel snel door hebt, een enorm stijle leercurve hebt en aantoonbaar succes hebt in hele korte tijd in complexe projecten zonder enige voorkennis of ervaring. Dan wordt je over het algemeen als bedreiging gezien. Bedrijven zoeken "talent" alleen is de invulling van dat begrip niet wat we ervan verwachten. Talent is voor veel bedrijven iemand die als een robot dag in dag uit hetzelfde werk willen doen zonder al teveel vragen te stellen of breed te kijken. Niet een persoon die boven het maaiveld uit steekt want die komen met analyses en ideeën die de leiding als eigen falen ziet omdat ze zelf niet met die ideeën zijn gekomen. Niet de mensen met die ideeën omarmen en stimuleren maar op een zij spoor zetten. Of op sportclubs waar de schreeuwers aandacht krijgen en de stille kinderen die soms betere techniek e.d. hebben weg worden geschoven omdat een gemiddelde sportclub de kinderen beet pakt die altijd vooraan staan en als eerste hun vinger opsteken waardoor veel talent verloren gaat. Niet de stillen ook stimuleren hun talent verder te ontwikkelen en vooruit te kijken. En als je als trainer een andere methode uit andere disciplines af en toe wilt gebruiken dan wordt je ook in het meest positieve geval glazig aangekeken door de leiding van de club.
@MHGFTW4 жыл бұрын
@@cornpit77 Wat voor een werk heb je het hier over?
@jose624 жыл бұрын
Onlangs dan wel degelijk een IQ test ondergaan, bleek dat ik maar op 1 vlak bovengemiddeld scoor en dat wordt dan gecompenseerd met een lagere score in een ander gebied. Maw zo lang het theoretisch is ben ik sneller dan gemiddeld mee maar in de praktijk kan ik weinig met mezelf aanvangen wegens concentratie/geheugenproblemen en sociale angsten. Laat het bij anderen alstublieft geen 27 jaar aanslepen voordat ze tot soortgelijke conclusies moeten komen, in één van de modernste landen ter wereld op gebied van sociaal welzijn en medische zorg.
@helenameeus4 жыл бұрын
Ook mijn IQ is onmeetbaar doordat ik geheugen- en concentratiestoornissen heb. Ben wel geïnteresseerd in allerlei zaken en kan over veel meepraten, maar ben alles onmiddellijk kwijt doordat de informatie niet opgeslagen wordt. Leren en werken kan ik niet, maar dit krijg ik nergens uitgelegd. Meestal denkt men dat ik een succesvolle carrière heb...ook heb ik mensen onmiddellijk door...mij moeten ze niets wijsmaken...
@PetervandePas4 жыл бұрын
Alles kunnen opslaan en niet zelf ondervinden... pfff. Het zijn gewoon luiaards inderdaad. Vroeg of laat moet nl. ook vasthoudendheid worden betracht en dat kan alleen in het zweet!! Genius is 1% inspiration and 99% perspiration!
@joliespastoor753 жыл бұрын
Ik weet dat ik een keer een rubies kubus op probeerde te lossen. De eerste keer koste zo’n 1,5 uur. De tweede keer 1,5 minuut.
@eisvogel80994 жыл бұрын
Ik ben zo hoogbegaafd dat ik naar 1.50 stopte hiernaar te kijken.
@BramLastname4 жыл бұрын
Waarom zou je dat doen? Je hebt toch niets beters te doen, Dus dan kun je net zo goed het hele ding kijken.
@hpdj66204 жыл бұрын
4:50 neen : het is niet dat " de anderen WETEN dat je hard moet werken ", de anderen " GELOVEN " dat.
@thijsbeentjes40084 жыл бұрын
Kostte me ongeveer 40min met een KZbin tutorial om de Rubik's cube goed genoeg te leren om het daarna zonder tutorial te kunnen, das nu 3,5 jaar geleden en k doe t inmiddels in 10,5sec gemiddeld... I know, was niet t punt van dit verhaal, maar kon t niet laten om even te flexen. Nu over t verhaal: ik weet niet zeker of k hoogbegaafd ben (nooit IQ test gedaan), maar sluit t niet uit. Ik heb op zowel de basisschool als de middelbare school (gymnasium) eigenlijk nooit echt moeite gehad met vakken, tenminste zo voelde het, je zou het niet kunnen zeggen als je mn cijferlijst ziet. Voelde me nooit gemotiveerd om te leren, want ik wist dat ik het wel kon als ik het zou proberen. Heb van mn ouders regelmatig te horen gekregen dat ik misschien maar wat meer mn best moest gaan doen. Waarop ik altijd gereageerd heb met "t komt wel goed" waarna ze me gelukkig altijd een tijdje weer met rust lieten. En het is ook goedgekomen op de middelbare school, heb met minimale inspanning gwn mn diploma gehaald (1 eindexamen meer dan 2u voorbereid, en 1 eindexamen bewust niet geleerd omdat t teveel moeite zou kosten en in er geen zin in had en het toch niet nodig was). Zit nu op universiteit (2e jaars scheikunde) en herken me wel in het snel opgeven als iets moeilijker te begrijpen is dan ik gewend ben, k heb vooral moeite met de wiskunde, ben niet gewend om oefeningen te maken en doe het dus ook niet, terwijl dit misschien wel zou helpen (noem dit zelf absoluut lui btw). Heb hierdoor al 2 wiskundige vakken ruim niet gehaald, terwijl de scheikundige vakken met dezelfde moeite makkelijk lukken. Hoop dat ik hierdoor gemotiveerd wordt om wel te oefenen als k de vakken voor de 2e x doe, we'll see.
@classicgirly46484 жыл бұрын
Ze heeft t precies over mijn leven :(
@LesterBrunt8 ай бұрын
Ik deed me altijd dommer voor dan ik was zodat ik gewoon bij stap 1 kon beginnen net als de rest.
@cookiecaramel61873 жыл бұрын
Deze vrouw heeft overduidelijk nog nooit gehoord van: don't work harder, work smarter.
@obiessen4 жыл бұрын
uit luiheid wordt creativiteit geboren
@HagepredikerHannus3 жыл бұрын
Bedankt
@deschoonmaker2 жыл бұрын
``Is het niet net het label dat ervoor zorgt dat al die problemen ontstaan..?``...ik zeg maar zo,ik zeg maar niks..
@Bladi4n4 жыл бұрын
Mooi verhaal, maar al die animaties op de schermen leiden enorm af.
@wakeup014 жыл бұрын
Waar was deze dame in mijn jeugd? Straflokaal of veel meer thuiswerk was het vaak😕.. Ook jammer dat dit filmpje zolang duurd😞😏