Bir İhtimal Daha Var: Üniversiteleri Kaldırmak?

  Рет қаралды 5,630

Oğuz Ergin

Oğuz Ergin

Ай бұрын

Günümüz dünyasında eğitim modelleri hızla değişiyor ve teknoloji, bilgiye erişim şekillerimizi kökten dönüştürüyor. Peki, bu hızlı değişim üniversitelerin geleceğini nasıl etkileyebilir? Üniversite eğitiminin önemi ve bu kurumların toplum üzerindeki etkileri yapay zeka ve uzaktan eğitim modeliyle değişirken acaba müfredatları ve devlet öğretmen kadrolarının nasıl oluşacağını yeniden değerlendirmek gerekmez mi? Teknolojinin eğitimi nasıl şekillendirdiğini, alternatif eğitim yollarının yükselişini ve akademik kurumların bu yeni düzende nasıl bir rol oynayabileceğini, eğitimdeki bu dönüşümün fırsatlarını ve zorluklarını derinlemesine inceleyerek, üniversitelerin gelecekteki yerini sorgulamakta yarar var.

Пікірлер: 44
@berkinylm
@berkinylm Ай бұрын
Günümüzde öğrenciler, üniversiteli de olsa, internetten çok daha verimli şekilde bilgi alıyorlar. Üniversite dışında kendini geliştiren insanın yetkinliğini verecek kurumlar gerekiyor. Bizdeki üniversitelerin zavallı bilimsel eğitimi, meslek edinmek insanlara destek olmak yerine köstek oluyor. Çünkü bilim üretmek ile katma değer üretmek çok farklı konulardır. Bu mevzu yurtdışındaki üniversitelerde sorun olmuyor çünkü eğitim kaliteleri hem bilimsel kısmı hem de katma değerli kısmı bir arada verebilecek kadar kaliteli. Üniversitenin iki ana görevi var: bilim üretme ve diploma verme. Bu diploma verme işi üniversite eğitiminden ayrıştırılırsa "para ve meslek edinme" için orada olan insanlar boşu boşuna zavallı bilimsel eğitimimizden geçirilmez, üniversiteler gerçekten o bilime ilgili insanlarla dolar. Meslek edinecek insanlar da kendilerini açık kaynaklarla eğitip üniversitelerin diploma sınavlarına girer. Zavallı bilim üretme çabamız belki bu şekilde rahatlar ve gelişir.
@onurcangenc1311
@onurcangenc1311 10 күн бұрын
Hocam her açtığınız yayın düşündürücü ve ileriye dönük gerçekten ağzınıza ve emeğinize sağlık Bilkentten selamlar 🎉
@MuratTYlmaz
@MuratTYlmaz Ай бұрын
Hocam gelecekte bir sorun var önümüzde. Üniversitelerin kaldırılması değil de, büyük bir revizyon görmesi gerekebilir. Eğitim sınıf odaklı değil, bireyin internet aracılığı ile sanal olarak eğitim alıp, gerçek sınavların üniversitelerde yapılıp belgelendirilmesi yada benzeri bir yapıya da evrilebilir. Dediğiniz gibi artık bilgiyi almak eskiye göre daha kolay. Kendimden örnek vermek istiyorum. Ben Fizik mezunumum ama hayatımı illüstrasyon ile kazanıyorum. Profesyonel çizerim. Kendime bir hobby atölyesi kurdum. Bir projem için hassas kaynak yapmam gerekiyor. Argon Kaynak makinesi aldım ve tüm eğitimi youtube'dan öğrendim, öğrendiklerimi atölyemde pratik yaptım ve şu anda yaşadığım küçük şehirde, 3-4 tane büyük fabrika dışında, argon kaynağı yapabilen az insansan biri oldum:)) Atölyemde, projem için gerekli tüm kaynakları kendim yaptım halen de yapıyorum. Şimdi bu kendi kendine eğitim modelimi, dışarıda ortaokul-lise dengi bir çocukta da uygulamak mümkün. Burda asıl önemli şey, "öğrenci olmak" değil, "talebe olmak" önemli. Yani, o öğrencimizin "talep" etmesi çok önemli. bu durumda, her bilgi kaynağını değerlendirmek keyifli oluyor. Bireyin bir meslek edinmesi için eğer o kişide öğretmen, doktor, mühendis, avukat gibi yolu üniversiteden geçmek zorunda olan meslekler yoksa, üniversite okuması bir zaman kaybı, liseden sonra, 1-2 yıl online kurslar ve ingilizce eğitimi sonunda 2 yıl gibi bir zaman zarfında bir meslek erbabı olur. 19-20 li yaşlarında da en az asgari ücretli gelecekte de daha fazla kazanabilme imkanı olan bir işte çalışabilirdi. Bu modeli ben kendi çocuklarıma uygulamayı planlıyorum. içlerinden biri akademik olarak daha çalışkan, başarılı. bu üniversite okuyabilir, okumalı. ama diğer 2 'si, el becerisi isteyen işlerde daha başarılı. büyük olan üniv.'yi pek düşünmüyor kararsız bu konuda. eğer üniv.ye gitmeyekse, hemen seneye cambly gibi online birebir ingilizce eğitimi sonrasında el yeteneği doğrultusunda mesleki yönlendirme yapmayı istiyoruz. Tabi, hiç bir şeyin kanun gibi kesinliği yok en yüksek ve kolay ihtimaller dahilinde bir yol göstermek benim eğitimden kastım.
@muratcan1752
@muratcan1752 Ай бұрын
Elinize sağlık hocam ❤😊
@MehmedUlusay
@MehmedUlusay Ай бұрын
Teknik ünide bazı dinozor hocalar ders notunu bile paylaşmazdı çünkü varlıklarının en büyük teminatları onlardı, ne proje yaparlar ne de güncel teknolojiyi bilirlerdi, papağan gibi aynı içeriği yıllarca anlatırdı. Bence de ülke çapında ders anlatımı ortak havuzda toplanmalı, ünilerden ders anlatımı kaldırılmalı. Mevcut hocaların görevleri: ofis saatleri, kariyer danışmanlığı, alanda ileri/güncel konularda seminerler, proje takımları ve araştırma olmalıdır.
@learnmorelanguagesdaily
@learnmorelanguagesdaily Ай бұрын
Bir çok konuda haklı olsanız da bazı temel bilgi eksikleriniz var! eğer yayın yapar ve bu konuyu bir eğitim uzmanıyla tartışmak isterseniz buyrun tartışalım. ÖABTden haberiniz yok, memurlerın öğretmenlerin de 15 yıl sonra yeşil pasaport aldığını sanırım karıştırıyorsunuz! Dİnleyicileriniz için de bilgilendirici olacağını düşünüyorum!
@ilkerkeskin
@ilkerkeskin Ай бұрын
Merhaba hocam, öncelikle anlattıklarınızın çoğuna katılıyorum. Benim bu konu ile alakalı bir projem vardı. Projemde bazı farklılıklar var. Öncelikle sizi uzun yıllardır takip ediyorum ve çok faydalanıyorum. Öncelikle sizinle tanışmak ve projemi sizinle paylaşıp, üzerinden mülahaza yapmak isterim.
@Hakanfidan07
@Hakanfidan07 Ай бұрын
Hocam Milli eğitim bakanlığı veya daha geniş kapsamıyla bahsetmek gerekirse devlet kurumları bağımsız kapsayıcı kurumlar olmadığı taktirde benim herhangi bir siyasi veya eğitim ile ilgili konularda bir ümidim yok bir İktisat öğrencisi olarak.
@gulumsertaylan
@gulumsertaylan Ай бұрын
sınavdan dolayı diye söyleniyorsa o zaman bu kadar odaklanmış bir öğrenci grubunun sınavdaki netlerine bakmak yeterli olacaktır bu söylemin doğruluğunu kontrol etmek için (!)
@pertevdural4513
@pertevdural4513 Ай бұрын
eleman almak isteyen bir özel şirket veya bir kamu kurumu, eleman ihtiyacı varsa bir sınav açar, sınavı duyurur, birileri sınava başvurur, sınava girer, sınav sonuçlarını o şirket veya kurum değerlendirir, beğendiğini işe alır veya almaz, ünüversiteye ve diplomaya gerek yoktur. kişiler kendilerini geliştirmek istiyorsa geliştirir, evinde kitap okur, özel kurslara gider, internetten ders alır, kendisine gerekli olan dersleri kendisi seçer, istediği dersi alır, istemediği dersi almaz.
@yox82ify
@yox82ify Ай бұрын
Hindistan'da üniversiteyi bitirince ayrica sinavlara giriliyor. Mezun olan herkes ayrıca bu sinavlara hazirlaniyor. Ornegin Akiskanlar Mekanigi, Sayısal Yöntem gibi derslerden sinavlar yapiliyor. Sadece devlet degil uluslararası buyuk sirketler de bu sinavlardan alinan puani diplomadan daha degerli goruyor. Bizde Bilgisayar mühendisi gidip KPSS'de tarih cografya çözüyor. Beden Egitimi Öğretmeni de ayni sekilde. Bunun degismesi lazim.
@Voidd32
@Voidd32 Ай бұрын
Hocam merhaba 30 dakikalık kısımda aklımdakiler ; 1-) Üniversitelerin öğretim işlevini üstlenecek bir platform geliştirilebilir çünkü KZbin gibi platformlar tek yönlü kullanımlar için dağınık içerikli bence . Aynı zamanda geliştirilen bu platform kişinin ihtiyaçları doğrultusunda onu yönlendirecek bir yapay zeka ile desteklenirse danışmanlık sıkıntısı da bir nebze çözülür diye düşünüyorum. 2-)Üniversiteler araştırma ve sosyalleşmeye dayanacaksa bile belli başlı kişileri ayrıştırmakta yarar var ama liseden mezun olurken bu yapılmazsa nasıl yapılır bilemedim. Bir de üniversitelerde çıkış sınavı da ne kadar sağlıklı olur emin değilim çünkü süreç içerisinde öğrenci nasıl ölçülecek ?
Ай бұрын
Kesinlikle çok mantıklı.
@user-nn7cf2ue4h
@user-nn7cf2ue4h Ай бұрын
Oğuz hocam, KZbin’da adınızı aratınca MEB ile ilgili bölüm, ya çok gerilerden geliyor, ya da hiç gözükmüyor! Bu sonuca 10 defa KZbin adınızı arama sonucu ulaştım! Canlı sohbet akışındaki kişinin uyarısı üzerine denedim! Ayrıca İPhone’da başlığa tıkladıktan sonra “katıl” butonu gözükmüyor!
@upgradeorsame
@upgradeorsame Ай бұрын
Dakika 20 de anlattığınız eğitim Fransa’da bazı yenilikçi okullarda uygulanmakta
@ozkanocal5202
@ozkanocal5202 Ай бұрын
Hocam aslinda buyuk universiteler egitimden cok network sagliyor. Ogrenciler daha rahat is bulabiliyor. Ayni zamanda sosyal beceriler artiyor. Ben gecen sene microsofta bing gpt uzerinden geri bildirim yaptim(o zamanlar feedback verilebiliyordu). Konu şu idi; bir yapay zeka goruntulu asistani olsa, kameradan goruntulu sekilde duygu analizi yapabilen(sıkıldığını anlayabilen veya dikkatini), arkasinda kara tahta ile yazi yazan veya gerekirse slayt uretip anlik okuyan veya laboratuvarda deney yapan bir modelleme aceba birsey ogretebilir mi?Microsoft yapar mi bilmiyorum fakat biri bunu yapmali. Dusunsenize canli dersin yapay zeka versiyonu. İnteraktif bir sekilde.
@-Engineering01-
@-Engineering01- Ай бұрын
Hocam yapay zeka caginda girisimcilik ile ilgili bir video gelebilir mi ? Cunku herkes maasli is pesinde ama kimse isveren olmak istemiyor
@rozabay
@rozabay Ай бұрын
Üniversitenin geleceği falan sorun değil. Gençlere tavsiye, asıl para işçilik yapabileceğiniz mesleklerde. Bir zanaat öğrensinler ve alanında uzmanlaşıp kendi işini yapsınlar. Sanayide usta olup ve kendi dükkanını açan ilkokul mezunu bir usta, profesörlerden, doktorlardan fazla kazanıyor. Bu gün berberler doktorlardan daha fazla yok satıyor. Sorun üniversitede değil teknik liselerin yetersiz kalması. Bir diğer sorun halkın benim çocuğum profesör olacak, doktor olacak kafasından çıkamaması. Bırakın kardeşim çocğunuzun etkin yeteneği neyse en hızlı şekilde kendini yetiştirsin. Herkes doktor, mühendis olamaz bunu kabullenin.
@rozabay
@rozabay Ай бұрын
@atnk68 ben tamamen Türkiye şartlarında ve turkiyede kalacaklar için söyledim.
@warframeonlineyouoffline
@warframeonlineyouoffline Ай бұрын
Üniversite artık bana saçma geliyor nedense.İnternette trilyonlarca bilgi varken sırf 1-2 bilgi için taa dağ başına gidip gelmek cidden saçma geliyor.Onun yerine üniversiteler uzaktan araştırmayı,öğrenmeyi,sorgulamayı vs. öğretsin,öğrencinin bilgisayarı yoksa bilgisayar versin,öğrenci kendisi araştırsın.Güzel araştırmışmı bu da sınavla filan ölçülsün.İlla üniversiteler açık kalacaksa böyle bir işlev görebilir ama şahsen en mantıklı çözüm direk üniversiteleri kaldırmak olacaktır Hatta 10-15 yıla okulların varlığı sorgulanmaya bile başlanabilir
@hasanyildiz01
@hasanyildiz01 Ай бұрын
@sinanakkalyoncu3394
@sinanakkalyoncu3394 Ай бұрын
Normal liseleri kaldıralım. Teknik liseler olsun. İmam hatiplerin % 99'unu kapatalım. Hangi teknik liseden mezun olundu ise o alanda üniversiteye gidilsin. Lise hayatı boyunca not ortalamasını göre üniversiteye yönlendirilsin.
@nonamenoname5074
@nonamenoname5074 Ай бұрын
Hayırdır imam hatipleri neden kapatıyorsun? İnsanların talep ettiği ve çocuklarını gönderdiği bir eğitim kurumunu kimse kolay kolay kapatamaz.
@melihkuralay7527
@melihkuralay7527 Ай бұрын
.....
@pertevdural4513
@pertevdural4513 Ай бұрын
üniversiteleri değil diplomayı kaldırmak lazım, öğrenciye hiçbir belge verilmemeli, hiçbir sınav yapılmamalı, sınavı işveren yapmalı, bir işe girmek isteyen kişi, o işyerinin açacağı sınavına girer, sınav sonuçlarını işveren kurum değerlendirir, kazanırsa işe girer.
@ezgikaya4553
@ezgikaya4553 Ай бұрын
Hocam çok sık video atıyorsunuz.Videolar çok uzun.Hep aynı ses tonuyla konuşuyorsunuz.Edit yapmıyorsunuz.Görselik yok.Sürekli aynı konular ve format beni çok sıktı ve abonelikten çıktım.İzleyici ve abone sayınızın az olması yukarıda saydığım nedenlerden dolayı olduğunu düşünüyorum.Size tavsiyem Haluk TATAR,Barış ÖZCAN,Bebar bilim,Evrim ağacı ve Can DEĞER gibi büyük ve siz benzeyen kanalları inceleyin.Özellikle Haluk TATAR 'ın tarzı size çok benziyor.Farkındayım sadece düşüncelerinizi paylaşmak, içinizi dökmek ve kitlelere ulaşmak için video koyuyorsunuz ama böyle özensiz devam ederseniz benim gibi birçok kişi de bırakır.Zaten kitleniz az bu sebeplerden dolayı.Neyse değiştireceğinizi zannetmesem de yazmak istedim.
@oguz_ergin
@oguz_ergin Ай бұрын
Teşekkürler geri bildirim için. Burada birkaç nokta var: 1. Bunlar canlı yayın olduğu için düzenlemek mümkün değil. Ya da mümkünse de sonradan canlı yayının kendisini silmek gerekiyor. Bunu düzeltemeyiz ne yazık ki. Süreyi kısaltabiliriz canlı yayında, bu uzun video eleştirisi başkalarından da geliyor. 2. Genelde haftada 2 video koyuyorum. Bunun sık olduğuna emin değilim (haftada 1 de yapabiliriz elbette). Diğer kısa videolar, çok uzun diye izlemeyenlere bu uzun videolardan kesitler olarak paylaşıyoruz. Bu sık video eleştirisini tam anlamadım. 3. Ses tonuna yapacak bir şey yok :). 4. Canlı yayında her zaman görsellik kullanamıyorum, onun için önceden hazırlık gerek ayrıca. Kırmızı şeritli olanlar örneğin. 5. Hep aynı konular konusunu tam anlamadım. Üniversitesiz bir ülke konusuyla, MEB'in müfredatı konusu biraz farklı gibi sanki. Bunu düşüneceğim. Yeniden teşekkürler geri bildirim için.
@ezgikaya8515
@ezgikaya8515 Ай бұрын
Yani normalde Haluk TATAR sizin gibi bilgili ve zeki biri.Tarzı da size çok benziyor.Onun videoları en fazla 25 dakikadır.Barış ÖZCAN'ın ise görsel efektleri mükemmel ve konuları çok çeşitli ve farklı.Bence bazı videoları canlı yapmazsanız ve bu tarz yaparsanız kitlenin artar.Yapay zeka konusunda çok video var ve üst üste.Normal bir üretici haftada bir video atar siz çok daha sık atıyorsunuz.Aynı şekilde genel olarak,siyaset,MEB,Yks,Eğitim,ve yapay zeka konularınız hep aynı yani.Bu dediğim kanalları incelerseniz kitleniz hak ettiğiniz gibi daha da büyüyebilir.Ama böyle mutluysanız da benim görüşüm önemli olmaz.Zaten az bir kitleden bir kişi daha eksilir hepsi bu.Ben teşekkür ederim.
@warframeonlineyouoffline
@warframeonlineyouoffline Ай бұрын
Ben şahsen videoların sık ve uzun olmasını,editsiz olmasını iyi buluyorum.Büyük kanalların hepsinde belirli bir kadrosu ve iş bölümü var,anlattıkları bilgi genelde az(mesela Barış Özcan)Dolayısıyla o kanallar artık ticarileşmiş gözüyle bakıyorum.Haluk Tatar hariç tabi ki
@mehmetaydar_QXyGeN
@mehmetaydar_QXyGeN Ай бұрын
Biz çok beğeniyoruz, videoda göz yoran bir sürü şey yok. Ana konuya, konuşmalara odaklanmak en güzel kısmı. Videolar sık gelmiyor bu bir, ikincisi her konu farklı. İzlemeyip konuları aynı demeniz çok tuhaf
@ezgikaya8515
@ezgikaya8515 Ай бұрын
@@mehmetaydar_QXyGeN İzlemediğimi nerden çıkardınız?Ben beğenmediğimi söylemedim.Yukarıda da açıkladım zaten.Konular yapay zeka,Yks,Meb,Ders videosu,siyaset bu konuların dışında hangi videosu var?Bir de diğer saydığım kanallara bakın.Nerdeyse her hafta farklı konularla geliyor.Arkadaşlar kitleniz az.Zaten saydığım kanallar gibi fark koyup video çekerse kitle hak ettiği yere ulaşır.Siz seviyorsanız izlemeye devam edin.Benim ve olmayan kitlenin izleme gibi bir zorunluluğu yok.Herkes herkese saygı duyarsa sorun olmaz.
@Nurullah90
@Nurullah90 Ай бұрын
Yapay zeka fazla ileri giderse çözüm yapay zeka sosyalizmi. Yapay zekanın giremeyeceği alan çok çok az. Eğitim konusunda da her dersin ulusal çapta sınavının yapılması daha iyi olur.
@enesm.3650
@enesm.3650 Ай бұрын
Üniversiteler gereksiz , üniversite sınavı hele daha da gereksiz. Öğrencinin istediği bölümdeki bilgisinin yerine matematik soru tipi ezberleten bir sistem.
Bırakıyorum ve Gidiyorum
1:05:51
Oğuz Ergin
Рет қаралды 15 М.
Yapay Zeka Güncesi (2024 Nisan)
47:27
Oğuz Ergin
Рет қаралды 13 М.
PINK STEERING STEERING CAR
00:31
Levsob
Рет қаралды 23 МЛН
Which one of them is cooler?😎 @potapova_blog
00:45
Filaretiki
Рет қаралды 10 МЛН
The joker's house has been invaded by a pseudo-human#joker #shorts
00:39
Untitled Joker
Рет қаралды 4,5 МЛН
Smart Sigma Kid #funny #sigma #comedy
00:19
CRAZY GREAPA
Рет қаралды 22 МЛН
ODTÜ Hakkında Dile Getirilmeyenler
20:20
YBF
Рет қаралды 1,5 МЛН
İSMET ÖZEL - BİR YUSUF MASALI - ORJİNAL KAYITLAR
1:11:20
Axakaleyn
Рет қаралды 7 М.
TÜM GERÇEKLERİYLE ODTÜ! | Tercihlerden Önce Mutlaka İzleyin! #2
13:17
Cansu Canan Özgen ile Özgür İfade | 21 Haziran 2024
3:56:42
Finlandiya'daki Eğitim Sistemi Neden Dünyanın En İyisi?
10:25
PINK STEERING STEERING CAR
00:31
Levsob
Рет қаралды 23 МЛН