Рет қаралды 14,745
Dacă vreți să susțineți financiar proiectul, puteți să contribuiți aici: / ceseintampla
Hai să învățăm un pic din istorie. Că Rusia are un conducător înapoiat, care procedează cum se proceda în urmă cu sute de ani. Îți faci armată și te întinzi în jur. În România, ați văzut, suveraniștii sunt fierți când aud de unire. Și emoționați când aud de comunism. În închisorile comuniste au murit în chinuri groaznice toți cei implicați în organizarea Unirii ăleia mari, de după primul război mondial. I-au omorât comuniștii în închisori. Ăia spre care se primește emoționat acum în urmă.
Ați văzut că s-au adunat mulți să celebreze unirea mică. Suntem toți de acord că dacă îi scoți din Alexandru Ioan Cuza, nu știu să-ți explice exact ce s-a întâmplat cum și de ce. Unirea Mică s-a făcut împotriva Rusiei. Ca reacție a Occidentului la expansiunea Rusiei.
Aveau nevoie de un stat tampon aici între Rusia și Europa. Hai să intrăm în detalii ca să înțelegeți cât de ridicol e să celebrați împreună cu oamenii Rusiei unirea mică făcută împotriva Rusiei. E cam la fel ridicol că atunci când rușii au ca zi națională ziua în care sărbătoresc independența față de Uniunea Sovietică, folosind în paradă secera și ciocanul și fiind nostalgici după acele vremuri, cu un conducător care spune că prăbușirea Uniunii Sovietice a fost o tragedie.
Cam atât de ridicol este. Hai să clarificăm.
Imperiul Otoman în secolul al 19-lea era în prăbușire, iar Rusia era în ascensiune profitând de această conjunctură. Relațiile cu Marea Britanie și Franța erau tensionate, acestea se temeau de expansiunea rusească spre Mediterana.
Economia rusă era agrară și înapoiată, dependentă de un sistem feudal, bazat pe iobăgie. Industria era slab dezvoltată comparativ cu Marea Britanie sau Franța, ceea ce afecta capacitatea de producție a armelor și infrastructura logistică. Armata Rusiei era una dintre cele mai mari din Europa, dar avea echipamente învechite și o logistică slabă.
Descoperim foarte multe similarități cu prezentul din această conjunctură. Rusia era condusă de Țarul Nicolae I, care era unul dintre cei mai autoritari și conservatori conducători ai Imperiului Rus. Moldova și Țara Românească au rămas sub suzeranitatea Imperiului Otoman, dar sub protecția colectivă a puterilor europene.
Și aici ajungem la ce mă interesează, unirea principatelor din România, care sigur că s-a produs datorită lui Alexandru Ioan cuza ales în cele două regiuni, dar mai ales s-a produs datorită tratatului de la Paris din urmă cu 3 ani.
Acolo s-au decis puteai de europene c-au nevoie de o zonă tampon importantă, bine, noi credem că s-a produs datorită lui Alexandru Ioan Cuza. Dar s-a produs cel puțin la fel de mult datorită lui Napoleon al treilea. Și in realitate, problema importantă care a trebuit rezolvată, erau naționaliștii români. Care simțeau că li se întâmplă ceva rău. Napoleon al III-lea a condus Franța timp de aproape 20 de ani, fiind primul președinte francez și ultimul împărat. După el Franța a rămas o republică. Napoleon al III-lea a inițiat o reconstrucție masivă a Parisului, condusă de Baronul Haussmann. Au fost construite bulevarde largi, piețe impunătoare, parcuri și clădiri elegante, care au transformat Parisul într-un model de urbanism modern.
Scopul nu era doar estetic: bulevardele largi făceau mai greu de ridicat baricade în caz de revolte. Veneau totuși după o revoluție sângeroasă.
Atmosfera era similară cu cea de acum, Rusia se simțea puternică și voia să se întindă. De partea cealaltă, Franța privea cu maximă îngrijorare la atitudinea acesteia. Rusia invadează Principatele Dunărene (Moldova și Țara Românească), sub pretextul apărării creștinilor ortodocși din Imperiul Otoman.
Invazia Rusiei în Principate (Moldova și Țara Românească) în 1853 a fost ca denazifucarea Ucrainei, vă dați seama că nu a avut ca scop apărarea creștinilor ortodocși din aceste principate, a fost un pretext pentru a-și extinde influența asupra regiunii. Românii erau deja creștini, trăiau într-o autonomie față de otomani. Erau interesați de controlul Dunării, care era un important cordon militar.
Pentru Războiul care avea să înceapă Rusia avea mobilizați spre 900.000 de soldați. Cam ca acum. Imperiul Otoman, turcii nu erau că acum era un prăbușire avea vreo 300.000.
Franța și Marea Britanie intră în război de partea otomanilor pentru a opri expansiunea rusă. Trupele aliate debarcă în Crimeea, vizând portul strategic Sevastopol. Are loc un asediu lung și sângeros împotriva fortărețelor rusești din Sevastopol.