Yaban Mersini (Blueberry) (Üretimi-Toplanması-Paketlenmesi-Pazarlanması) - Çiftçinin Seyir Defteri

  Рет қаралды 45,507

ÇİFTÇİ TV

ÇİFTÇİ TV

Күн бұрын

Пікірлер: 95
@blueberryTR
@blueberryTR 4 жыл бұрын
Tebrik ediyorum. İyi bir işletme. Ancak şu anda Türkiye'de bu işletmenin dışında Karadeniz Bölgesi (Artvin, Rize, Trabzon, Ordu, Giresun, Samsun, Sinop, Zonguldak, Bolu), Marmara Bölgesi (istanbul, KOcaeli, Edirne, Çanakkale, Bursa), Ege Bölgesi (İzmir, Afyon ve Aydın)'da kurulu bahçelerin toplam miktarı 500 hektar. Akdeniz Bölgesinde Oragro 100 hektar maviyemiş bahçesi için yatırımlarına devam ederken Safirberry firması ise Marmara ve Akdeniz Bölgesinde 2020 yılı içinde 50 hektar maviyemiş bahçesi tesis etmektedir. Bursa ili bilhassa Orhaneli, İznik ve İnegöl ilçeleri başt aolmak üzer çok ciddi ve büyük maviyemiş bahçeleri kuruyor. Hem de toprakta yetiştiricilik yapılıyor. Yine Aydın'da da toprakta dikim yapılıyor. Karadeniz ve Marmara'da da maviyemiş toprakta yetiştirilirken Afon ilinde saksıda yetiştiricilik yaygın. Bu meyveyi 2000 yılında ilk kez Rize'de İkizdere ilçesindeki Osman Nuri YILDIZ vasıtasıyla Türkiye'ye kazandırmış ve Tüm Karadeniz Bölgesine yaymış hatta Marmara ve Ege Bölgelerine de dikmişizdir. Türkçe adı MAVİYEMİŞ olmuştur. Tarım ve Orman Bakanlığı'da bu isim kullanımını tüm illere göndererek dikkat çekmiştir. Saksıda maviyemiş yetiştiriciliğinde bitkinin ömrü 10-12 yıl gibi kısa bir süre iken toprakta en az 30 yıl ekonomik ömrü vardır. Burada ifade edilen bilgilerin çoğu yüzeysel ve internet bilgileri. Ayrıca bu türün mersin meyvesi (Myrtus communis) ile ilgisi, benzerliği yoktur. Onun için bu meyve yabanmersini değildir. Yabanmersini diye bir meyve yoktur. 2000 yılından önce bu meyvenin tekbir bitkisi Türkiye'de yoktu. Bu yüzden BLUEBERRY MAVİYEMİŞ, CRANBERRY TUTRNAYEMİŞİ olarak tescil edilmiştir. Kolay gelsin. Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı
@fatihcelik1986
@fatihcelik1986 3 жыл бұрын
Merhaba hocam bu bitki ile ilgili hobi amaçlı yetiştiricilik yapmak istiyorum bunun için bana kaynak önerebilir misiniz? Akademik olarak işin tekniğine uygun yapmak istiyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
@blueberryTR
@blueberryTR 3 жыл бұрын
@@fatihcelik1986 Üzümsü Meyveler Kitabı var. 2013 baskısı. Prof. Dr. Y. Sabit AĞAOĞLU, researchgate den benim yayınlarım var. KİTAPÇIKLAR DA VAR.
@hakanyaksr2958
@hakanyaksr2958 3 жыл бұрын
Hocam selamlar saygılar evvela... Sorum olacaktı size.. Kars bölgesinde bu ürün toprakta yetişirmi? İklim anlamında ve genel toprak yapısı anlamında
@ridvancaner6843
@ridvancaner6843 3 жыл бұрын
Hocam yaban mersini fotografları ıle blueberry ( maviyemiş) fotografları aynı gibi geldi bana.. Mümkünse dogru yaban mersini fotoları ile maviyemiş meyvelerini ve veya bitkilerinin fotoları için link verebilir misiniz acaba:
@blueberryTR
@blueberryTR 3 жыл бұрын
@@ridvancaner6843 İsim karmaşası böyle birşey. Herkes herşeye yabanmersini diyor. Biz Blueberry meyvesine maviyemiş dedik.
@blueberryTR
@blueberryTR 4 жыл бұрын
Saksıda maviyemiş yetiştiriciliği zor ve pahalıdır. Küçük çiftçilerin maviyemişi saksıda yetiştirip para kazanması zordur. Maviyemişin saksıda yetiştirilmesi teknik bilgi, yüksek yatırım, otomatik kontrol ve özel ilgi gerektirmektedir. Ayrıca, saksıda yetişen maviyemişlerin ekonomik ömrü de kısadır. Bu arada, saksıdaki maviyemişlerde yüksek gübreleme ve suyun asitliğinin farklı asitler ile düşük pH seviyesine düşürmek şarttır. Ayrıca, ortamdaki gübre miktarı ile bitkideki miktarlar sürekli kontrol altına tutulmalıdır. Bunun için de yaprak ve toprak analizleri yapılmalıdır. Saksıda yani çok küçük bir ortamda yetişen maviyemişlerin kök hacmi de küçük olacağı için bitkiyi büyütmek için gübreleme çok önemlidir. Suyun pH değerinin ayarlanması için asit ve beslenmesi için dışarıdan gübre kullanılmaktadır. Yani bitinin toprak ile ilişkisi tamamen kesilmiştir. Meyve içeriği gübreleme dozaj, süre ve zaman ilişkisi ile ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de 100 bin ton maviyemiş üreterek ihraç etmek için bu tür işletmelerin artması ve yıl içinde her ay dünyaya MAVİYEMİŞ ihraç etmemiz için iklimi uygun olan bölge ve illerimiz var. İhracat değeri çok yüksek olan ve Avrupa'da 500 bin ton, Türkiye'de onbinlerce ton, Uzak Doğu, Orta Doğu ve Doğu bloku ülkeleri de dikkate alındığında ülkemizin maviyemiş üretim ve ihracatında lider ülke olabilmesi için çalışmalıyız. Tüm yetiştiricilere kolaylıklar diliyorum. İyi bir ürünü zamanında ülkemize kazandırmışız. Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı.
@zekeriyyadeger7108
@zekeriyyadeger7108 4 жыл бұрын
size katılımıyorum hocam saksı büyüklüğü önemli bursada 60 lt saksılarda yapan var ve kök yapısı ortalama 80 cm kadar çıkıyor ve yeterli oluyor artık tarla yerine topraksız tarım gelişmeli
@yonetmelikokuru9519
@yonetmelikokuru9519 4 жыл бұрын
Hüseyin Bey , akademisyenler olarak elbetteki pek çok araştırma ve literatür oluşturmada emeğiniz büyük fakat gerçek üretim ve ticaret tamamen farklı bir oldu .Lütfen artık iş yapmaya, bir katma değer yaratmaya ,ülkeye ve üretim yaptığı bölgeye bir fayda sağlamaya çalışan insanlara firmalara bir rahat verin , bu ender bilgilerinizi siz de katma değerli bir üretim ,istihdam yaratmaya kullanabilirsiniz mesela burada her videoya yorum yapıp yok bunun adı bu yok bu bilgi yanlış demek yerine . Bu insanlar , bu firmalar taşın altına elini koyarak o kadar riskin altına giriyorlar sizler de oturduğunuz yerden yok öyle değil yok bu böyle değil , esefle kınıyorum sizi , bu ülkede sadece eleştiri yapıp makale yayınlayarak üretenin önüne taş koymaya çalışmaktan vazgeçin artık (!)
@blueberryTR
@blueberryTR 4 жыл бұрын
Yönetmelik Okuru söylemleriniz bana değil herhalde. Hiç üzerime alınmadım. Çünkü bir akademisyen olarak ürettiğim bilgiyi pratiğe aktaran, maviyemiş, Güzyemişi, turnayemişi, kokulu üzüm gibi birçok meyveyi ülkesine, bölgesine, çiftçiye ve hatta sanayiye katan (maviyemiş reçeli, kokulu üzüm suyu vb) birisiyim. Benim kimseye engel olduğum yok. Hatta yapan, üreten ve ekonomiye can suyu olan herkesin yanındayım. Ayrıca kendim de Rize de kendi arazimde maviyemiş Bahçesi kurdum. Binlerce maviyemiş Fidanı ürettim. Maviyemiş Fidancılık üzerine GİFİMEY e danışmanlık verdim. Birçok firmaya bahçe tesis etmek üzere destek verdim. Ürettim, ürettirdim, meyve sattım, sattırdım. Üniversitemde her yıl tonlarca üzüm, maviyemiş, Güzyemişi üretip sattırıyorum. Binlerce asma fidanı ve maviyemiş Fidanı ürettim. Yurt dışından onlarca tür ve çeşidi getirip ülkemde çiftçimin hizmetine sundum. Bilmeden,sormadan, okumadan burada hangi hakla bana çamur atmaya kalkıyorsunuz. Türkiyede kurulan maviyemiş bahçelerinin çoğunda emeğim var. Maviyemiş meyvesini Türkiye’ye getirip yayan benim. Maviyemiş ismini veren benim. Yabanmersini terim karmaşasını çözen benim. Size diyecek laf bulamıyorum. Klavyeden yazmak kolay tabii ki. Allah Allah, tanımadığınız bir akademisyene bu şekilde yazı yazmaya nasıl cesaret ediyorsunuz. 1996 yılından buyana maviyemiş gibi birçok üzümsü meyveyi ülkesine kazandıran ve sanayisini geliştiren bir akademisyenin ahını almayın. Sizi kınıyorum. Halen maviyemiş ve diğer üzümsü meyveler ile birçok ilde bahçeler kuruyor, fidan üretiminin gelişmesi için çaba harcıyor, AR-GE çalışmaları yapıyorum. Üniversitem Ve Fakültemde bilgisini pratiğe aktaran ender hocalardan biriyim. Yazdıklarınız, Benim gibi bilgiyi üreten ve onu Yayan, ülkesi ve milletinin ve çiftçinin hizmetine sunan birisi olarak beni tanımadığınızı göstermektedir. Bu video benim değil. Özel bir şirkete ait. Ben de bu videoya yorum yaptım. Engel olduğumu nereden çıkardınız. Herkes Saksıda maviyemiş yapabilir. Balkonda bile maviyemiş üretir ve tüketebilir, sağlık bulur. Ekonomik olarak Saksıda maviyemiş üretimi pahalı, bunu söyledik. Saksıda üretim pahalı ve ürünü de pahalı satmak için Ocak, Şubat, Martta meyve üretmek gerek ve Antalya gibi yerler seçilmeli. Bakın hala bilgi veriyorum. PH uygun yerler bulup daha ucuza maviyemiş yetiştirilebilir. Biz de böyle yapıyor ve üreticiye yardım ediyoruz. Hatta AKDENİZ Bölgesi veya sıcak su kaynaklarının olduğu yerlerde seralarda maviyemiş üretiminin yaygınlaşması İçin danışmanlıklar yapıyorum. Özgeçmişime bakın. YÖKSİS sayfama bakın. Ben yatan, sadece makale üreten bir akademisyen değilim. Belki sizin etrafınızda olan ve tanıdığınız yatan akademisyenler ile beni karıştırdınız. Sizi de tanımıyorum. Hiçbir kelimesi beni tanımlamayan yorumunuzu da size iade ediyorum.
@blueberryTR
@blueberryTR 4 жыл бұрын
Zekeriyya Değer bunu da nereden çıkardınız. Sakı veya torbada da maviyemiş yetişir. Sadece üretim pahalı oluyor, ömrü kısa ve Saksıda gübreleme, sulama, pH ayarlama, kontrol sistemleri gerekir. Yatırım pahalı dedim. Biz de dekarlarda bahçe kurduk ve Saksıda yetiştiriyoruz. Samsunda Saksıda yetişen ve yeni çeşitlerden olan 1000 den fazla bitkim var. Meyve üretimini Saksıda ve Serada Mayısta hasat yaparak erkene bile aldık. Ben Olmaz demedim ki. Yazdıklarımdan bunu nasıl çıkarıyorsunuz, yazık!
@blueberryTR
@blueberryTR 4 жыл бұрын
@@yonetmelikokuru9519 sizi tanımıyorum. Siz de beni tanımıyorsunuz. Çünkü ürettiğim bilgi İle ülkeme, çiftçime katmadeğerin alasını katıyor, yeni türler, çeşitleri tarım ve sanayiye kazandırıyorum. Islah ettiğim üzüm çeşitlerim var. Türkiye’de kurulan maviyemiş bahçelerinin çoğunu ben kurdum. Maviyemişi ülkeme kazandıran benim. Sürekli seyahatteyim. Tüm Türkiye’ye ilmimle hizmet veriyorum. Bu yorumu yapana tavsiyem özgeçmişimi bir okusun. Ben yan gelip yatan akademisyen hiç olmadım. Yaptığınız yorumu size iade ediyorum. Yöksis, OMÜ ziraat, vb. özgeçmişimi bir okuyun. Okumadan araştırmadan yorum yapmayın. Sizi Kınıyorum ve yazdıklarınızı size iade ediyorum.
@turkgeldigroup9423
@turkgeldigroup9423 2 жыл бұрын
mektepli olunca daha bilimsel ve doğru üretim ve bize de gerçekçi bilgi olarak geri dönüyor. mühendis arkadaşımıza başarılar ve teşekkürler.
@nuraycebeci62
@nuraycebeci62 2 жыл бұрын
Devletten yer kiralanabilir sonucun gelmesi 2 yılı bulabiliyor. Kendi yeriniz varsada toprağın ph ölçümünü tarım aş ye yaptırabilirsiniz. Ph 4.5 - 5.5 arasında olmalı diyebiliyorum. Bu ölçüde çıkarsa ilçe Tarım bu fidan konusunda yardımcı oluyormuş hatta üçretsiz verebiliniyor. 1 dönüm yerden iyi bir bakımda 1 ton kadar meyve toplanabilirmiş. Görüştüğüm yapan kişiler var. Fakat arazide kesinlikle başka ağaç kökleri vs sökülmüş olmalıymış. Yabani otlara müsaade edilmemeliymiş. Bende düşünüyorum.
@ridvancaner6843
@ridvancaner6843 3 жыл бұрын
pH degeri belli bir oran demeyin lütfen... deger neyse onu soyleyin mesela 5,5 gibi.... ya da 6 dan az gibi... gubre de deyip durmayın... temel olarak hangi tür gübre kullanılır lütfen onu da soyleyin... Saksı şart mı? Doğada kendi kendine yetişen bitki neden saksıya ihtiyac duysun??... Kendi kendine yetiştigi ormanlık bolgelerde cogaltılması mümkün olamaz mı?
@blueberryTR
@blueberryTR 4 жыл бұрын
İsim konusunda dikkatinizi çekmek isterim, Tarım ve Orman Bakanlığının da tüm illere göndermiş olduğu yazıyı da dikkate alarak bu meyvenin ismi Türkçe ve MAVİYEMİŞ olmuştur. Blueberry İngilizce, yabanmersini ise yanlış ve birçok üzümsü meybve için kullanılan hatalı bir isimdir. Bu meyve için MAVİYEMİŞ isimi tescillenmiştir. Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK. OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü-SAMSUN
@ahmetkizgin1583
@ahmetkizgin1583 2 жыл бұрын
Hüseyin bey merhaba mavi yemiş ığdır tuzluca ilçesinde iklim ve toprak değerine uygunmudur acaba
@blueberryTR
@blueberryTR 2 жыл бұрын
@@ahmetkizgin1583 Iğdır toprak bakımından maviyemiş için uygun değildir. Belki bazı vadilerde hafif asit topraklar bulunabilir. Ilıman olan vadilere bakmak lazım.
@canerozturk3812
@canerozturk3812 3 жыл бұрын
Tebrik ederim düzgün bir işletme ancak en az 50 dönüm yapmalsınız diyorsunuz bunun için büyük güç gerekir buna katılmıyorum.10 -20 -30 dönüm uygun yerlerde de yapılabilir toprak uygun olduktan sonra ve su yeterli olduktan sonra.
@suzansen1281
@suzansen1281 3 жыл бұрын
Nigde ulukislada 1200 rakimda yetisitmi.birde yaz dönemi şu ihtiyacı nekadar
@cengizvelimahmutoglu5486
@cengizvelimahmutoglu5486 4 жыл бұрын
evet asıtlı toprakta karadenzde cok güzel veri alınıyor
@emretangal55
@emretangal55 3 жыл бұрын
samsunun atakum ilçesinin bir köyünde ikamet ediyorum rakım 930 üç senedir üç farklı mavi yemiş aldım ve toprağa diktim fakat hiç doğru verim alamadım pembe mavi yemiş diktiğim sene dalları siyahlaşıp kurudu diğer iki çeşitin yaprak renkleri kızardı ve zaten onlarda bu sene kurumak üzere bahçemde bir çok meyve çeşidi var elma armuttan başka güz zeytini, aronya, ahududu vs. ama bu mavi yemiş gerçekten zor bir bitki bir türlü dilinden anlayamadım gitti zor bir bitki
@nuraycebeci62
@nuraycebeci62 2 жыл бұрын
Ph ölçümü yaptırdınız mı.
@ragnarlothbrok53
@ragnarlothbrok53 2 жыл бұрын
Yaban mersini paketlemeden önce neden yıkanır bunun cevabını verebilecek olan var mı bu meyve su ile temasta çürüyor biliyorum
@huseyingozutok6436
@huseyingozutok6436 Жыл бұрын
ben yayladan toplarken su içinde idi ve sisler altında bir ortamda doğal hayatta yüzyıllardır yetişiyor...(ilaç yok...gübre yok)...su ve hava koşulları sis yağmur ve de kafkas arısı bide kuşlar...bu koşullarda belkide bin yıldır yaylada kendiliğinden yetişiyor...ama bu üzümsü meyveler benim kanaatimce, yüksek rakım ve kayalarda bal yapan kafkas arısı ve nemli ortam arıyor...
@huseyingozutok6436
@huseyingozutok6436 Жыл бұрын
çürüme nin nedeni ilaç ve gübre kaynaklı olabilir...titiz araştırma gerekir tahlil ve analiz gerekir...belki sudaki kireç, belki nemde kurutulamamış olması, belki yanlış gıda ambalaj paketi, belki belki böyle uzar gider bu...toprak analizi, ph dengesi...ilk aklıma gelenler...
@cahityldzel8114
@cahityldzel8114 7 ай бұрын
Yaban mersini ni iç Anadolu bölgesi Eskişehir de ürete bilirmiyiz
@dursunokcu7687
@dursunokcu7687 4 ай бұрын
Yer tam. Olarak. Neresi. Soylermisiniz teşekürler
@ferhanbabacan6994
@ferhanbabacan6994 4 ай бұрын
Kırıkkale iklim şartları na uygunmudur
@alimegorgulu5251
@alimegorgulu5251 2 жыл бұрын
Fidan göderbiliyormusunux bilgi verimisiniz
@DunyadaMisafir
@DunyadaMisafir 3 жыл бұрын
Topraksız domates, çilek yetiştirir gibi hidroponik ortamda üretim mümkün mü acaba? Yoksa çok yıllık bir bitki olduğu için illaki tutunabileceği bir toprak mı lazım?
@yusufsahmeran8372
@yusufsahmeran8372 3 жыл бұрын
Bu bildiğin fidan yav benim gördüğüm yere yakın kısa bitki bu başka çeşidi falan mı
@mustafaaydur9795
@mustafaaydur9795 2 жыл бұрын
SivastA hangi cins yapabilirmiyim
@mustafadogan8045
@mustafadogan8045 3 жыл бұрын
Rakım önemlimibirde pazarı masıl köyümün rakımı 900 olurmuki
@oktaykasman6491
@oktaykasman6491 3 жыл бұрын
programınızı çok beğendim. Kadir beyin iletişim bilgilri mevcut mu?
@polaterdem2878
@polaterdem2878 2 жыл бұрын
Bu işletme ile nasıl irtibat kurabilirim
@mustafaacar5776
@mustafaacar5776 2 жыл бұрын
Merhaba hocam bendeniz de Ziraatciyim,fidan satisiniz varmi
@ayhanisik1077
@ayhanisik1077 9 ай бұрын
Burası Türkiye de neresi.
@Enes-Bin-Malik571_
@Enes-Bin-Malik571_ 3 жыл бұрын
Nereye satacağız bilginiz var mı?
@gulbaharer9878
@gulbaharer9878 Жыл бұрын
❤merhabalar kadir bdyin numarasini alsbilirmihim
@doruk0007
@doruk0007 3 жыл бұрын
Merhaba, teşekkürler bilgiler için. Nasıl iletişime geçebiliriz? Fidan satın almak istiyorum.
@amebek1
@amebek1 3 жыл бұрын
iletisim icin mail attim ama herhangi bir donus olmadi.
@ahel2253
@ahel2253 2 жыл бұрын
Organik olarak yetiştirin, biraz pahalı olsun da alalım arkadaş. Bu modernlik herşeyi bozuyor...
@ibrahimkural1974
@ibrahimkural1974 Жыл бұрын
Mavi yemişmi karlı yada aronya mı hangisi daha svantajlı
@7KERiM
@7KERiM 2 жыл бұрын
Topragi dolarla saksi dolarla bitki dolarla nerde millilik git bursada toprağa dik Karadeniz'e dik en azından biyerden girdiyi azalt ama yok enflasyon yükselmez o zamn
@huseyingozutok6436
@huseyingozutok6436 Жыл бұрын
tüketim toplumuyuz malesef...biz türkler sadece tüketir...
@huseyingozutok6436
@huseyingozutok6436 Жыл бұрын
çözüm doğru yaylalardan topla ve fidanı sök taşı dik
@necmiarslangiresun-cayr
@necmiarslangiresun-cayr 3 жыл бұрын
bu arazide olurmu olmazmı muamma,rakımı yüksek doğal rakımı 500 .üzerinde 1200 rakıma kadar karadenizde ormanda kendiliğnden yetişiyor bu kadar uğraşmaya ne gerek ormandan kiralayıp gayet güzelce yapılır.benim yaş için uygun değil isteyen giresun ordu yaylalarında yapabilir. kolay gelsin.
@shepherdguy.
@shepherdguy. 3 жыл бұрын
Aynen
@mahin61
@mahin61 3 жыл бұрын
Trabzon rize de olmazmi ormanda
@shepherdguy.
@shepherdguy. 3 жыл бұрын
@@mahin61 olur tabii neden olmasın zaten habitatı oralar, yani o bitkinin yetiştiği doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz'in belirli bölgeleri 👍🏻
@huseyingozutok6436
@huseyingozutok6436 Жыл бұрын
@@shepherdguy. haklısınız doğal hayatta yetişen üzümsü meyveler...ihtiyaç duyduğu sadece yağmur ve toprak vede rüzgar bide anadolu arısı mümkünse kafkas arısı...ilaca gerek yok...gübreye ihtiyaç yok...gerçek organik sertifika budur ve ticari kaygılardan uzak...
@shepherdguy.
@shepherdguy. Жыл бұрын
@@huseyingozutok6436 aynen öyle, doğadan dağlardan toplayıp evinizde derin dondurucuda-buzlukta, aylarca, senelerce saklayıp kullanabilirsiniz. Hem vahşi yaban mersini'nin faydaları marketlerde satılanlara oranla daha çok yüksektir.
@nizamettinozdemir2819
@nizamettinozdemir2819 2 жыл бұрын
Kacyasinda.
@ihsanhamit6599
@ihsanhamit6599 3 жыл бұрын
Fidanı nereden temin edebilirim. Lütfen yardımcı olurmusunuz
@gizemlesinizz3443
@gizemlesinizz3443 3 жыл бұрын
Trendyol Hepsiburada da bile satılıyor
@halilkeskinel2310
@halilkeskinel2310 3 жыл бұрын
Şimdi burada en önemli husus Antalyada saksıda yetişen Maviyemiş ile Karadenizde toprakta doğal döngüsü içerisinde yetiştirilen yahut ormanda kendiliğinden doğal olarak yetişen Maviyemişin Antioksidan değerleri (ORAC) dır. İşte asıl önemli husus budur..ORAC değerlerinin mutlak surette karşılaştırılması yapılmalıdır..
@blueberryTR
@blueberryTR 3 жыл бұрын
Ormanda doğal maviyemiş Olmaz. Onlar Çayüzümü (Likapa)
@huseyingozutok6436
@huseyingozutok6436 Жыл бұрын
@@blueberryTR hüseyin hocam katkı vermek adına paylaşımda bulunmak istedim...daha önceden önyargıda bulunmuştum...hikayemi anlatmak istedim...1995 yılında artvin batum hududunda bir yayla gezisinde karçkal zirvelerine tırmanırken ayağım kaydı ve uçuruma düştüm ve 7 saat uçurum derin bir vadide kaldım ve hayatımı kurtaran bu meyve ile karşılaştım, yaylanın yüksekliği 2000 metre gibiydi tepelere tırmandığım zirvenin rakımı 2750 civarı idi ve burda tek bir ağaç ve tek birtane ot yoktu...tutunacak bir dal yoktu ve her yer tepeler zirvelerde görünen kaya taş toprak vardı ve ot olarak zannettiğim bu meyvenin kuru dalına tutuna tutuna o uçurumdan 7 saatte kurtuldum.bu meyve mucize oldu bana hem hayatımı kurtardı ve bende bunları toplayarak istanbul topkapıda bir tanıdığım ve memleketli doktorumla paylaştım oda bunun şeker tedavisinde yurt dışında kullanıldığını iletti...bende çengelköyde bir yakınıma şeker hastası olduğu için gönderttim bu hasta çocuktu ve yaşı 2üç yaşında idi ilaç ve iğne tedavisi görüyordu 1 iki yıl bu meyveleri tükettiler ailesi de beraber tüketmişler ve ırsi genlerden gelebilen bir durum sözkonusu demekki hastalık...bir iki yılda bu mucizevi meyveleri tükettikden sonra ilaç ve iğne tedavisine ihtiyaç kalmamış...sonuç olarak bu meyvenin dalları beni hayata bağladı, meyveleride bir çocuğu hayata döndürdü...kıssadan hisse...doğal yaşamında bu meyvenin gübreye ihtiyacı yoktu ve tek ihtiyacı olan toprağın altından sızan yayla suları ve soğuk hava koşulları idi...tecrübemi paylaştım saygılar
@farukhakanyildiz1686
@farukhakanyildiz1686 4 жыл бұрын
Bu işin başkası tarafından yapılmaması için elinden geleni yapıyor arkadaş.
@suleymanduran4534
@suleymanduran4534 3 жыл бұрын
Kaçamak cevaplar veriyor ben bunu deneyeceğim ve tohumdan yetiştireceğim hiç kaygimda yok
@kemaltilisim833
@kemaltilisim833 3 жыл бұрын
Biz gubre bile alamıyoruz. Nasıl bahçe kuralım. Her sey zenginler için bu dünyada. Kimse kimseyi kandırmasın açız biz.
@zekeriyyadeger7108
@zekeriyyadeger7108 4 жыл бұрын
Güzel proje başarılı ama tek sorun reklam hiç yararlı bilgi yok üstün körü geçilmiş çiftçi tv nin kötü yanıda bu
@shepherdguy.
@shepherdguy. 3 жыл бұрын
Bir Karadenizli olarak söylüyorum Kastamonu, Artvin, Rize, Trabzon dağlık ve yayla yerlerinde kolaylıkla bulunuyor ayrıca bütün Karadeniz bölgesinin yaylalarında bolca var, para vermeyin meyvesine gidin yaylaya toplayın. Marketten almayın 125 gramı 25 lira yuh aq
@huseyingozutok6436
@huseyingozutok6436 Жыл бұрын
kilo olarak 250 tl yani harika iyiymiş...ilaçtan ucuzmuş...
@shepherdguy.
@shepherdguy. Жыл бұрын
@@huseyingozutok6436 ilaçtan pahalı demek istediniz herhalde
@erolozberk1078
@erolozberk1078 2 жыл бұрын
YAPRAKLARINI NEDEN DÖKER.
@umitsak2911
@umitsak2911 4 жыл бұрын
Ne kadar hain insanlarsınız sıradan bir çiftçi ekip dikmeye kalksa yapma diyorsunuz o zaman ne diye böyle video yayınlıyorsunuz reklam yapmak için.biraz yapıcı olun yahu
@huseyingozutok6436
@huseyingozutok6436 Жыл бұрын
ticari kaygılar yüzünden malesef...organik sertifikası olsun...iyi gübre olsun solucan olur tavuk olur inek olur...ilaç ta almanyadan gelsin dünya devi olsun lütfen!!!
@huseyingozutok6436
@huseyingozutok6436 Жыл бұрын
ilacı kim satacak? gübreyi kim satacak? organik sertifikayı kim verecek? fidanı kim alacak? tohumu kim alacak?
@ferideevcil8601
@ferideevcil8601 Ай бұрын
Bir üreticiden bilgi aldım döşe ayvan gübresini yazın 10 günde bir sula ben yetiştiremiyorum kırklarelinde satmaya yarım kilosu 75 bin TL dedi file markette 125 grmı 99 tl bazen 125 tl oluyor üretmek için bilgilenmek gerekiyor
My scorpion was taken away from me 😢
00:55
TyphoonFast 5
Рет қаралды 1,7 МЛН
Şevket Bilen- SUPERFARM-2 ANTALYA
15:26
Ecofolio
Рет қаралды 2 М.
maviyemiş blueberry herşey hüseyin çelik yaban mersini var mı?tv
53:25
Prof-Maviyemiş-TR
Рет қаралды 4,9 М.
Sermayemiz Bile Yoktu | Türkiye’nin İlk Sebze Fabrikası
15:32
Emevi Camisinde Namazı Nasıl Kıldık? - Yılmaz Özdil
53:37
Yılmaz Özdil
Рет қаралды 304 М.
YABAN MERSİNİ
36:30
Yıldız Toprak Tv
Рет қаралды 34 М.