Pai dupa limbajul de atunci trebuia sa fie duminica, ca pe romaneste? Asta arata a indoctrinare, de aceea esti orbit.
@SimionNegrutiu8 күн бұрын
Nu ați înțeles! I se scrie unui demnitar român pe limba lui!
@emamagerusan16428 күн бұрын
Exact....e important să înțelegem contextul....
@tanasaandrei69788 күн бұрын
Ziua soarelui este Duminica.
@Adrian-xw1xq8 күн бұрын
@@tanasaandrei6978 si sambata e ziua lui Saturn. Daca mergem in logica asta...cam asa ar fi sunat scrierea.
@alexandrurotariu26168 күн бұрын
E interesant faptul că denumirea de „slujbă” e un anacronism. Noi avem azi terminologia de „slujbă dumnezeiască” (sau serviciu divin, varianta latinizată) ca reprezentând un act de închinare adus divinității. În creștinism ne referim la adunările de duminică (dar nu numai) ca fiind „servicii divine”. Problema e că nici în Scripturi, nici în scrierile părinților/martorilor din primele 3 secole nu găsim vreo referință la aceste adunări ale creștinilor ca având vreo ceva de-a face cu „închinarea” sau „slujba” adusă lui Dumnezeu în mod particular. Tot ce găsim e că acestea erau simple adunări la părtășie ale creștinilor, în care aceștia „stăruiau în învățătura apostolilor, în legătura frățească, în frângerea pâinii și în rugăciuni”, toate făcute „întru zidirea adunării”. Treaba de azi (atât din confesiunile tradiționale, cât și din evanghelicism) cum că la adunare „venim în prezența lui Dumnezeu, la *casa Domnului* (alt anacronism iudaizator), ca să ne închinăm înaintea lui Dumnezeu (care este prezent manifest în mod unic în mijlocul adunării sfinților) e de negăsit în Scripturi, ori în creștinismul timpuriu.
@Apologiareformata8 күн бұрын
Ce este închinarea și slujba?
@alexandrurotariu26168 күн бұрын
@@Apologiareformata închinarea comună, cum e definită în creștinismul tradițional, e reprezentată de paradigma credincioșilor care „vin înaintea” lui Dumnezeu pentru a Îi aduce ceva (jertfe fizice, precum în VT, ori laude, rugăciuni etc., cum se practică azi). Prin slujbă înțelegem un act latreic, prin care aducem un serviciu lui Dumnezeu în cadrul unei adunări organizate. Ambele treburi (închinare comună și slujbă divină) nu își găsesc vreo validare în Scripturile Noului Testament.
@Apologiareformata8 күн бұрын
@@alexandrurotariu2616 deci spui că Biblia nu conține conceptele de închinare și slujbă sau că în Noul Testament ele au fost anulate? Eu am întrebat ce este închinarea și slujba, nu cum definește creștinismul tradițional sau despre paradigma credincioșilor.
@alexandrurotariu26167 күн бұрын
@@Apologiareformata unde am spus că sunt anulate? Sunt împlinite. Ca să definim ceea ce numim azi "închinare" trebuie să vedem care sunt cuvintele traduse în Scripturi prin "închinare", iar acestea sunt două (atât în LXX cât și în NT): λατρεία (închinare prin slujbă sacrificială la Sanctuar) și προσκύνηση (plecăciune până la pământ). Niciunul dintre termenii ăștia nu apar în NT legați în vreun fel de adunarea laolaltă. Apoi, prin slujbă dumnezeiască (sau latinizarea "serviciu divin") înțelegem actul *latreic*, sacrificial, o ofrandă adusă divinității (ceea ce făceau israeliții la Templu). Dat fiind că Scriptura nu permite vreo continuitate între sistemul Sanctuarului antic și adunarea laolaltă, nu putem folosi sintagma "serviciu divin" ca să descriem ceea ce fac credincioșii adunați. La fel, ei nu se adună în parametrii slujbei de la Sanctuar (întru întâlnire cu Dumnezeu care e prezent manifest în acel loc, aducându-i închinare), anune în parametri verticali, cu obiective verticale (interacțiune om-Dumnezeu), ci în parametri orizontali, în scopul părtășiei. De aceea locul adunării nu poate fi numit "casa Domnului", iar actul adunării nu poate fi numit "serviciu divin" cu sens de ceva adus lui Dumnezeu ca închinare.
@samben7777 күн бұрын
@@alexandrurotariu2616Tare fain scrii și adevărat. Aci la o biserică vecină se folosește foarte des cuvântul "special". Cam toate slujbele sânt speciale de fapt. Pe lângă anacronismele alea de mai sus, mai sânt probabil multe, dar o alta care iese în evidență este și "aducerea la altar a darului" cum sânt anunțați cei care urmează să cânte. Toate astea ne distanțează de simplitatea adunării care era la început.
@cosmingcosma9 күн бұрын
Schimbarea de la sabat la ziua soarelui a avut loc în timpul războaielor dintre romani și iudei anii 66-135. Tot în aceeași perioadă s-a schimbat și data Paștelor din 14 Aviv în duminica de după de către Biserica din Roma. Citiți despre Policarp și vizita sa la Roma. Policarp, ucenic al lui Ioan ne spune că Ioan, Filip și toți ucenicii din Turcia de azi țineau Paștele în 14 Aviv cum este poruncit si a făcut și Domnul Isus, iar la Roma pe vremea lui Policarp deja au schimbat în duminica de după cum e până azi obiceiul. Paștele în Scripturi se pregătește în 14 Aviv și se mănâncă în 15 când au fost eliberați evreii din Egipt și exact în acea zi a murit Isus ca mielul Pascal pentru a ne elibera din împărăția întunericului. În duminica de după era ziua legănări primului snop din grâne = Pârga secerișului care simboliza pe Isus primul înviat dintre cei morți. Dar Biserica din Roma s-a depărtat de rădăcinile evreiși ale credinței pentru că imperiul roman păgân prin imparatul Hadrian a scos in afara legii semnele identității iudaice: tăiere împrejur, sabat, pastele si alte. Asta cam pe la anul 135 de aceea Policarp ne spune ca pe la 150 romanii deja au schimbat data Pastelor si Iustin Martirul undeva pe la 160 ca se adunau de ziua soarelui. Dar Policarp marturiseste ca el tinea Pastele ca si apostolii pe 14 Aviv si Iustin marturiseste ca era evrei crestini care tineau sabatul si legea, deci erau urmașii apostolilor cu aceeasi credinta din Faptele Apostolilor.
@valeriucanutoiu83459 күн бұрын
@@cosmingcosma cine ți-a spus că pastele era musai duminica!? Dacă citești cu atenție evangheliile vei constata că la răstignirea Domnului Isus a fost miercuri. Dar informații găsești chiar și pe Net. Cere., în ce zi a fost răstignit Domnul nostru? Succes
@cosmingcosma9 күн бұрын
@@valeriucanutoiu8345 Biserica Romana a stabilit Paștele totdeauna duminica, pentru a se deosebi de iudei care țineau Paștele în 14 Aviv orice zi a săptămânii era. Domnul Iisus a fost răstignit vinerea. Cine știe greacă nu a nici o problemă pentru că este spus în clar. Ceea ce este tradus cu Ziua pregătirii în greacă înseamnă vinerea și spune clar că urma și ziua șabatului.
@Mario-lg5ef9 күн бұрын
@@cosmingcosma așa că Hristos nu a stat 3 zile și 3 nopții în pământ cum a stat Iona in burta peștelui ...să numărăm bine
@cosmingcosma9 күн бұрын
@@Mario-lg5ef 1. Toate Evangheliile spun că răstignirea a avut loc în ziua pregătiri, adică în ziua dinaintea Sabatului. Marcu, Luca și Ioan toate subliniază că a existat o preocupare pentru a lua trupul lui Isus de pe cruce și al înmormânta înainte de începerea Sabatului. 2. Evangheliile prezintă scenariul în care femeile, care au văzut unde a fost înhumat Isus înaintea Sabatului, au așteptat până la sfârșitul Sabatului înainte de a se întoarce la mormânt. 3. Matei ne spune că femeile s-au întors la mormânt "așa cum se zărea spre prima zi a săptămânii", adică au mers după Sabatul săptămânal. Numai o răstignire de vineri s-ar potrivi acestui scenariu. 4. Că Isus a înviat în prima zi a săptămânii este confirmat de faptul că El merge cu ucenicii spre Emaus în prima zi a săptămânii. Limbajul repetat al Evangheliilor, în care Isus spune că v-a învia a treia zi, coincide cu cuvintele ucenicilor care călătoresc la Emaus: "aceasta este a treia zi de când s-au întâmplat aceste lucruri" (Luca 24:21). 5. În timp ce diverse afirmații din Evanghelia după Ioan par să-și plaseze cronologia Pasiunii diferit de cronologia prezentată în Sinoptice, acestea pot fi înțelese în armonie cu cronologia prezentată în Sinoptice. În Ioan 19:14 se face referire la vinerea (ziua pregătirii pentru sabat) din timpul săptămânii Paștelor. În Ioan 18:28 cuvântului "Paște" (pascha) se referă la jertfele de pace aduse de preoți pentru ei și popor în timpul Sărbătorii Azimilor (în baza utilizării lui ססַחפּ, pesach) în Deut. 16: 1-4 și 2 Cronici 35:7-8 chiar daca erau aduse din vite (boi) tot Paște sunt numite. 6. Evident, răstignirea de vineri nu permite o perioadă de 72 de ore în mormânt și înțelegem că semnul este învierea din mormânt în a treia zi. Expresiile: după trei zile, a treia zi și trei zile și trei nopții fiind sinonime în Sfintele Scripturi.
@mihailbarbura32389 күн бұрын
@@valeriucanutoiu8345 Domnul Ieșua a luat Paștele joi,trebuia să ia vineri pe 14 dar știind că vineri se lăsa răstignit i-a trimis pe ucenici să-i pregătească Paștele,nu putea să ia cu pâine dospită cum mint ortodoxii că ar fi fost hulă,vineri a fost răstignit și domenica a înviat(în ziua a-1-a săptămânii pt că învierea e o lucrare,asta nu înseamnă că Domnul a schimbat Sabatul cu domenica, nicidecum,Sabatul rămâne și în Noul Legamânt
@alicaalexandru58759 күн бұрын
Unde putem găsi această apologie tipărită a lui Iustin M ?
@valeriucanutoiu83459 күн бұрын
Și ai rămas așa fascinat... 🤣
@elisabetasomeiu36258 күн бұрын
Suntem campioni la caterinca...😢
@sebastianvalentin069 күн бұрын
Va recomand cu drag cartea : Crestinism păgân? Frank Viola. Unde este este dezbatut cu amanunte modul in care închinarea bisericii a evoluat de a lungul timpului, in biserica instituțională.
@samben7779 күн бұрын
Și apoi cartea "Reimaginarea bisericii"
@valeriucanutoiu83459 күн бұрын
De ce nu citiți Biblia și vă lăsați pierduți de cu totul alte cărți?
@sebastianvalentin069 күн бұрын
@@valeriucanutoiu8345 Nu se pierde nimeni stați liniștit
@samben7778 күн бұрын
@@valeriucanutoiu8345 tu care citești Biblia, faci parte dintr-un cult? Asta ca să dau doar un exemplu. No, despre asta e vorba în "creștinism păgân?" Predici asculți? De ce te pierzi în loc să citești Biblia, că tot ca o predică e și cartea
@remusignat78139 күн бұрын
🤔🤔
@AngelaSimko9 күн бұрын
Bună frate,daca iti aduci bine aminte si CALVIN a fost un prigonitor al bisericii din sec3,crezand ca fc un lucru bun.Acum dacă te uiti la biserica neoprotestanta de astazi,unii fc spectacole in adunare,si daca ripostezi te prigonesc,unde e inchinarea adevărata astazi care trebuie so avem față de Domnul Isus Hristos?????!!!!!
@SimionNegrutiu9 күн бұрын
@@AngelaSimko Aceasta generalizare este greșită!
@vasileroman37647 күн бұрын
@Apologiareformata Cum poți să afirmi că practici ceea ce a descris Sfântul Iustin, dacă te-ai rupt de Biserica apostolică din care el făcea parte și de continuitatea harului transmis prin succesiunea apostolică? Sfântul Iustin descrie în Prima Apologie o Biserică unitară, cu o structură sacramentală clară, bazată pe preoție și pe prezența reală a lui Hristos în Euharistie. El spune: „Nu ca pe o pâine obișnuită și nici ca pe o băutură obișnuită le primim; ci, așa cum Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, S-a întrupat prin Cuvântul lui Dumnezeu și a avut trup și sânge pentru mântuirea noastră, la fel și hrana asupra căreia a fost rostită rugăciunea prin cuvintele Lui și din care este hrănit sângele și trupul nostru prin transformare - acea hrană este trupul și sângele lui Iisus, Care S-a întrupat.” (cap. 66). Cum poți susține că Cina Domnului este doar un simbol, când el afirmă prezența reală a lui Hristos? Mai mult, Sfântul Iustin subliniază că nimeni nu poate participa la Euharistie fără să fie botezat: „Nimănui nu îi este îngăduit să participe, decât celui care [...] a fost spălat prin botezul spre iertarea păcatelor” (cap. 66). Dacă el afirmă clar această condiție, cum justificați practica voastră de a permite accesul oricui la Cină? Tot el descrie existența unui conducător liturgic care aduce rugăciuni: „Conducătorul fraților [...] aduce laudă și slavă Tatălui [...] și face o rugăciune lungă de mulțumire” (cap. 65). Cum explicați absența unei ierarhii preoțești în comunitatea voastră, în ciuda acestei mărturii clare? De asemenea, Sfântul Iustin vorbește despre unitatea liturgică a creștinilor: „Ziua soarelui este ziua în care ne adunăm cu toții [...] și tot în această zi Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, a înviat dintre cei morți” (cap. 67). Cum reflectă practica liturgică a bisericii tale această unitate, când există atât de multe diferențe între comunități? În final, Sfântul Iustin afirmă că rugăciunea euharistică este rostită asupra darurilor pentru ca ele să devină Trupul și Sângele lui Hristos (cap. 66). Dacă în Biserica primară aceasta era oficiată doar de cei aflați în succesiunea apostolică, cum puteți susține autenticitatea practicii voastre, în lipsa acestei succesiuni? Toate acestea arată că viața Bisericii descrisă de Sfântul Iustin este păstrată doar de Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică, care au rămas fidele învățăturilor și practicilor apostolice. Ambele liturghii (atât a Bisericii Ortodoxe cât și a celei Catolice) sunt împărțite în două: Liturghia Cuvântului și Liturghia Împărtășirii cu Trupul și Sângele lui Hristos; cu alte cuvinte, ceea ce descrie Sfântul Iustin Martirul și Filosoful.
@vasileroman37647 күн бұрын
@Apologiareformata pe langa asta, cum explicați cuvintele din Ioan 20, 21-23, unde Hristos oferă Apostolilor harul de a lega și dezlega păcatele, dacă în comunitatea voastră respingeți Taina Spovedaniei și rolul preotului ca slujitor al harului?
@SimionNegrutiu4 сағат бұрын
Biserica apostolica trăiește după învățătura apostolilor din epistole și nu după învățături care sunt contrare învățătorii apostolice! Nicăieri în NT apostoli nu predau altor oameni apostolia primită de la Hristos deci succesiunea apostolică este in afara Scripturii!
@Fdg-i3o9 күн бұрын
O analiză superficială, fără a tine cont de contextul vremii, de faptul ca biserica era in formare, de faptul ca după Hristos biserica a fost persecutată 300 de ani. Ar fi multe de spus, dar ar trebui sa va întrebați de ce toți părinții timpuri și toți apostolii au susținut clar succesiunea și liberul arbitru???? Prin negarea succesiunii apostolice și a liberului arbitru, mulți protestanți se îndepărtează de tradiția autentică a Bisericii primare și de învățătura apostolică. Aceste respingeri subliniază inconsistența dintre revendicarea lor de a urma doar Scriptura și ignorarea fundamentelor istorice și doctrinare care au produs Scriptura. Prin copierea Bisericii din perioada de persecuție, protestanții copiază un model simplificat și romanticizat, dar ignoră complexitatea și continuitatea istorică a Bisericii care a evoluat organic, sub călăuzirea Duhului Sfânt, din acea perioadă. Acest lucru face ca abordarea voastră să fie incompletă și greșită.
@Sim82639 күн бұрын
Exact ca bisericia ortodoxä care s-a RUPT din cea catolică, dar a introdus tot felul de tradiții cu ritualuri păgăne care nu au nimic de-a face cu învațaturile Domnului Hristos şi al ucenicilor.
@valeriucanutoiu83459 күн бұрын
Cît timp studiezi Biblia? Ești convins ca protestanții sau neoprotestantii s-au abătut. Nu este bine ca fiecare biserică în parte să fie judecată (asta dacă am avea dreptul acesta) numai după roade?! Chiar dacă multora nu le place. Cînd ați fost ultima dată la biserică?
@SimionNegrutiu3 сағат бұрын
Va rog să-mi arătați in Scriptură unde învață apostolii despre succesiunea apostolică? Pe aceasta învățătură este clădită aceea a preoției consacrate care nu există în Scriptură! Deci se merge din eroare în eroare!
@Fdg-i3o3 сағат бұрын
@@SimionNegrutiu Doamne ajută, domni Negrutiu!! Dacă privești comentariu o sa vezi ca m-am referit la părinți timpuri, chiar dacă și din scriptură putem trage aceleași concluzii. Oricum nu mi-ați răspuns la ultima întrebare “. Hristos a murit pentru toți oameni”?????? Sau numai pentru un grup selectiv????
@chartist119 күн бұрын
Neoprotestantii cu toate corurile, programele, talentele expuse la intalnirile bisericii nu are nici o legatura cu inchinarea din primele secole. Efectiv spectacol.
@Zec19409 күн бұрын
Adevărat. Și sunt baptist. :)
@Daniil-e2m9 күн бұрын
Da de ce credeți că biserica ortodoxă ar putea fi mai aproape de înainte mergători decât cei din zilele noastre,care practică la a fel cum erau bisericile din primele secole
@SimionNegrutiu9 күн бұрын
Ba are că structura de baza chiar daca se deosebește prin aspectul muzical exagerat!
@timoteisoimaru11909 күн бұрын
@@Daniil-e2m ce practica la fel ca cei din primele secole?
@timoteisoimaru11909 күн бұрын
@@SimionNegrutiuIustin Martirul spune în apologia sa ca pâinea și vinul de la împărtășanie deveneau prin rugăciune trupul și sangele lui Cristos și asta susțin bisericile tradiționale nu noi neoprotestantii. Spunea în apologie cum ca botezul ar fi nașterea din nou ceea ce noi evanghelicii nu admitem,deci,eu cred ca bisericile catolice și ortodoxe sunt mai aproape de cei din s3c 2 atât prin crez cât si prin practică.
@remin25129 күн бұрын
Deci ,nici o biserică nu mai tine rânduielile biserici primare !!Clar nici voi ,neoprotestanti!!
@SimionNegrutiu9 күн бұрын
@@remin2512 Generalizare exagerată!
@cristianciobanu-ez1ze9 күн бұрын
Frate Andrei te rog, lămurește mă cu privire la rugăciune, se rugau în comun sau particular cei de la început?
@valeriucanutoiu83459 күн бұрын
Citește Biblia, lasă-l pe fratele Andrei 🤫
@cristianciobanu-ez1ze9 күн бұрын
@valeriucanutoiu8345 mulți citesc dar interpretează diferit . Ce zice în Biblie, rugăciune în comun sau nu?
@valeriucanutoiu83459 күн бұрын
@cristianciobanu-ez1ze și în comun (biserica se roagă) vezi intrarea Domnului în Ierusalim, osana înseamnă mantuieste-ne pe noi, apoi cînd se întâlneau la templu frângand pâinea,... fiindcă au fost dați afară din sinagogă, evreii întâlnindu-se în ziua a 7a nu a întâia, dar te rogi și la masă în familie, în parlament, la școală... Dar și singur în odăita ta. Amin
@chartist119 күн бұрын
Liturghia bisericii ortodoxe nu mai este ce era in primele secole insa pe neoprotestanti ii omiti - aceeasi Mǎrie dar cu alta palarie.
@SimionNegrutiu9 күн бұрын
Greșit! Diferențele sunt in aspecte esențiale!Sunteți superficial!
@BeniaminDorgo7 күн бұрын
Dragi oameni. Cuvântul sfânt al lui Dumnezeu spune clar: blestemat e omul care se încrede în om și se sprijină pe un muritor. Așa zișii părinți bisericești oricât de martiri și influenți au fost ei, au fost oameni. Atât de ușor ne lăsăm luați de valuri . Pe de o parte pretindem că îi aparținem lui Dumnezeu și ne bazăm credința pe Sf.Scripturâ și în realitate demonstrăm că suntem urmașii părinților........... cu moșteniri păgâne. E de-a dreptul ironic și rușinos să lăsăm porunca lui Dumnezeu ignorându-L pe adevăratul Părinte și să îmbrățișăm duminica -ziua soarelui pentru că uite și Iustin Martirul a ținut-o și uite ce explicație ne-a dat. Așa că dragi prieteni pe noi nu ne va judeca sau apăra nici Iustin Martirul nici vreun alt om,ci Dumnezeu. Vali de voi spunea Domnul Iisus pentru că ați înlocuit poruncile lui Dumnezeu cu datini și porunci omenești. O, cât respect ar trebui să acordăm Cuvântului Sfânt al lui Dumnezeu. Dar atât de multe ori îl tratăm cu ușurătate. Dumnezeu să vă lumineze în Cuvântul Sfânt pe toți care Îl iubiți pe Dumnezeu.
@eduardh38689 күн бұрын
Unde e inelul negru?🤨🤨🤨
@Mario-lg5ef9 күн бұрын
Problema este ca ăștia ne au schimbat si calendarul o luna are 28 zile,una 30, una 31 zile...ne numeste zilele precum planetele...eu cred ca adevarul este cu totul altul
@valeriucanutoiu83459 күн бұрын
@@Mario-lg5ef ești iudeu (evreu)? Nu amestecăm pe Israel soția Tatălui cu biserica, logodnica Fiului ! Logodnica (mireasa), încă nu soție, este formată dintre neamuri din culturi și rase diferite, mâncători de toate lighioanele care au viață pe pământ. Vezi legământul cu Noe!!! Studiază te rog!