De ce este Taiwanul o miză atât de mare în războiul tehnologic (deocamdată) dintre SUA și China?

  Рет қаралды 116,772

Zona IT

Zona IT

Күн бұрын

Пікірлер: 391
@alexandrusumalan5376
@alexandrusumalan5376 2 жыл бұрын
Sa mai faci video-uri pe tematica de geo-politica si economie globala, sunt absolut incredibile!
@Blue967
@Blue967 2 жыл бұрын
8 like you are China already.
@mateipachitanu3799
@mateipachitanu3799 2 жыл бұрын
Sa mai facă clipuri în general ca majoritatea sunt f interesante
@TeodorCovrig
@TeodorCovrig 2 жыл бұрын
De-ar mai fi să le vizioneze măcar cineva dintre cei pomeniți in aceste video-uri...
@Alin001
@Alin001 2 жыл бұрын
Oltene, ai prea multe reclame...
@Clifford_Banes
@Clifford_Banes 2 жыл бұрын
Îți recomand CaspianReport, nu face clipuri din astea "hot right now", și chiar mi-a deschis ochii la evenimente majore despre care habar n-am avut, și explică contextul istoric cât mai imparțial.
@stop_motion_movie
@stop_motion_movie 2 жыл бұрын
Salutare ! Acest tip de videoclip, pe lângă cele de vacanță în care "comicul de situație" este la mare rang, mă determinä să urmaresc Zona IT. Chiar dacă unii spun: "Parcă Zona IT era un canal de tehnologie". Prefer acest gen de videoclip în detrimentul celor strict tehnologice, în care am impresia că se enumeră o listă de "E"-uri de pe eticheta unui produs alimentar. Mult succes în continuare !
@danielradu5617
@danielradu5617 2 жыл бұрын
Subscriu !
@Dranzell
@Dranzell 2 жыл бұрын
Pai daca nici asta nu e legat de tehnologie... 😅 Dar da, e mai bine decat sa aud iar cum X telefon e cel mai misto telefon din lume la momentul reviewului.
@leoserban
@leoserban 2 жыл бұрын
Eu doar la genul ăsta de clipuri mă uit, aici, pe canal. Chiar evit recenziile la orice de tehnologie. Mai bine mă uit la alții care chiar fac o recenzie, nu laudă la x piesă de tehnologie.
@cristianbalate
@cristianbalate 2 ай бұрын
Ești o legendă omule, reușești să le îmbini frumos. Felicitări!
@Michael-zl8vz
@Michael-zl8vz 2 жыл бұрын
Dane, la momentul 13:47 am pus o pauză. Chestia cu provocarea inflației, mărirea deficitului, etc. are o motivație. Întregul sistem economic și (mai ales) financiar mondial actual are o mare bubă : este sortit colapsului (adevărații analiști financiari, cei care nu caută să justifice aberațiile, știu despre ce vorbesc). Întrucât acest sistem asigură ”inventarea” din pix a unor averi inestimabile fără a produce nici măcar un grăunte de sare, nu se vrea renunțarea la el ci doar ”resetarea” lui periodică. Supapa prin care se face asta, atunci când cazanul clocotește, se numește CRIZĂ. Iar una dintre principalele metode prin care se nasc averi doar din pix se numește INFLAȚIE. Astea fiind spuse (și înțelese la justa valoare) ar fi cazul ca populimea să înțeleagă multe dintre aberațiile economico-financiare pe care le vede. Nu e nici un fel de conspiraționism aici, este pur și simplu aplicația practică a ”legii de aur” : cine are aurul, face legea. Toate lozincile alea (apropo, nu ți se par suspect de asemănătoare alea comuniste și alea pur capitaliste corporatiste?) cu randament, eficiență, performanță, să dăm tot ce avem mai bun din noi , bla-bla și alte bălării nu sunt altceva decât praf în ochi ! Și mulți închid ochii jenați de praful ăla și au impresia că văd bine în continuare... Felicitări pentru claritatea ideilor :) Să fiți iubiți.
@diansebastian23
@diansebastian23 2 жыл бұрын
Adevărat. Se știe (printre educați, ce-i drept, nu de marea masă de oameni) de ani buni că sistemele economice de genul "creștere la infinit", controlate de inflație pentru a justifica achizițiile oamenilor și împlicit consumerismul, nu pot rezista la nesfârșit și odată și odată tot se îmboardă. Din păcate însă, așa cum istoria a arătat din nou și din nou, cei care au de câștigat de pe urma crizelor sunt bogații, în timp ce săracii se adâncesc și mai tare în sărăcie.
@cortexinertia
@cortexinertia 2 жыл бұрын
Atât de clar și articulat prezentat, foarte bine argumentat. Material excelent! Mulțumim și felicitări!
@danielradu5617
@danielradu5617 2 жыл бұрын
Ore ore ore și zile întregi m as uita la tine domnule Dan !
@johnnyxdyablo
@johnnyxdyablo 2 жыл бұрын
Da mai o sa il pui langa Arsenie Boca pe noptiera....😂😂😂Nu mai fiti mai asa de prosti si sa va faceti idioli printre politicieni si vedete ca o sfarsesc rau cand nu te astepti !!! Ex: Ceausescu...Hitler..etc...etc...
@AndoneCosmin
@AndoneCosmin 2 жыл бұрын
Asa de mult imi plac videoclipurile astea, Dan! Mult mai mult decat celelalte care sunt concetrate pe IT hardware sau software. As propune sa creezi o sectiune al canalului care sa fie concentrata doar pe probleme globale, fie ele de tip tehnologic, politic, economic etc. Cat despre un nume al sectiunii, nu detin destul de multa creativitate sa sugerez ceva "cool" dar daca ar fi sa ma limitez la ceva clasic as numi-o "Global issues". Oricum, per ansamblu , eu sunt cucerit de modul tau de presentare si argumentare si reusesti sa ma tii lipit de canalul tau zilnic. Bravo de o mie de ori si tine-o tot asa!
@negoescumariandorel1303
@negoescumariandorel1303 2 жыл бұрын
Pai da Dane, dar ce ti-a scapat tie este ca pe Americani nu ii intereseaza sa mute toate fabricile de cipuri in America.....tinta lor nu este cipurile ieftine pe care le vezi tu in pc-uri sau alte chestii..... tinta lor sunt cipurile care sunt foarte importante si " top secret " , pentru anumite jucarii (avioane de ultima generatie, domentiul aero spatial etc , ca fie vorba intre noi astea nu merg cu aceleasi cipuri pe pare le vedem in Laptop-uri). Asta este cu adevarat ce ii doare pe ei, gandesc in viitor, ca poate cineva sa dea o atomica pe acolo (prin Taiwan)si America ajunge la epoca de piatra...... Americanii gandesc exact ca fostul presedinte american(la Trump ma refer), care spunea Germaniei ca trebuie sa fie independenta din punct de vedere energetic (si reprezentantii Germaniei nu mai puteau sa se opreasca din ras la acel discurs al lui Trump), si ca trebuie sa ia energie din mai multe parti , ca astfel cand esti dependent de cineva este nasol.....vedem acum germania ca trece printr-o perioada mai complicata, ca si europa de altfel. Asta urmareste si America aici ,sa nu fie dependenta complet de ceva sau cineva.
@manu144x
@manu144x 2 жыл бұрын
Ai să rămâi șocat dar fix cu aceleași chip-uri funcționează și alea :) Problema de fapt stă la dimensiune, Intel nu poate să coboare sub 10nm, pe când Samsung și TSMC poate lucra la 5nm. Asta înseamnă că chipurile alea încap în chesti mai...mici și mai discrete + consum redus de energie, mai ales da, cum zici tu, dpdv militar. Dar sunt fix aceleași chipuri, ce diferă sunt componentele din jur care sunt hardened și protected military grade :) Sunt foarte puține chip-uri 100% custom, mai ales în era FPGA când poți să customizezi un chip fizic existent în multiple configurații.
@MrDragos360
@MrDragos360 2 жыл бұрын
@@manu144x 3 procesoare i9 14900k vorbesc pe banda de productie: 1: bros, eu o sa ajung intr-un F35 si o sa zbor pe cer, voie pe unde o sa te ajungeti ? 2: pfff, o sa rulez minecraft, lol si porn pentru un wanker de 12 ani :(( 3: voi o duceti bine, ce va plangeti ? eu o sa fiu intr-o racheta de antrenament, mai mult de 5 zile nu am :(( 🤣🤣🤣
@ayurash
@ayurash 2 жыл бұрын
@@manu144x Ai pune un FPGA sa administreze un focos nuclear?
@nagyzoli
@nagyzoli 2 жыл бұрын
PS: Cele militare sunt mai PUTIN avansate ca si cele civile. Ca un F35 nu are nevoie de 16 nuclee si 5 GHz, insa are nevoie ca chipul sa reziste la socuri, la temperaturi extreme, eventual la radiatii nucleare etc. Adica mentenanta si robustetea sunt infinit mai importante in sisteme militare decat performanta. Asta inclusiv la "top secret". Un AI cu recunoastere de imagini (gen zbori cu avionul si sistemul iti zice ce fel de tancuri vezi in fata) poate rula lejer pe un dual core clasic de acum 10 ani. Unde sistemul militar e mult mai avansat decat cel civil (in afara de armament) sunt comunicatiile si materialele. Gen aliaj de otel cu capacitate sa reziste la mii de grade sau chestii de genu.
@manu144x
@manu144x 2 жыл бұрын
@@nagyzoli Corect dar nu sunt ceva custom, sunt procesoare comune care au fiabilitate dovedită și vulnerabilități relativ rezolvate. Sunt câteva nișe unde chiar și intr-un F35 ar fi nevoie de ceva putere de procesare serioasă. Este pe youtube un clip de la MIT despre F22 raptor. Ascultă doar ce vorbește tipul ăla, cum practic tot avionul e fly by wire și totul e controlat de calculatoare în real time și câte chestii sunt luate în calcul la fiecare manevră ca să țină avionul în aer să nu se prăbușească, fiind extrem de instabil de fapt și ar fi imposibil de controlat de un pilot uman. Și zicea că la F35 e dus la alt nivel conceptul, nimic nu funcționează fără calculatoare, nici o suprafață de zbor, nimic.
@sobcolucian6690
@sobcolucian6690 2 жыл бұрын
Foarte tare, mulțumesc Dane pentru informații. Respect!!!
@radutaalexandru2999
@radutaalexandru2999 2 жыл бұрын
Unul ditre cele mai bune vloguri din romania pe acest topic .... ati dat clasa chiar si tvr-ului la nivel de profesionalism...jos palaria si astept continut...(umila evaluare a unui politolog devenit it-ist) RESPECT!!!
@LadyAnn8
@LadyAnn8 2 жыл бұрын
Superb, multumim!😘
@greny2003
@greny2003 2 жыл бұрын
Dan, unul dintre motivele principale pentru care s-au tăiat comenzile de chipuri este că industria auto lucrează pe conceptul "just in time" . Adica materialele sunt cerute,aduse și consumate exact atunci când sunt necesare pe linia de producție. Când VW îți taie comenzile,tu că producător de subansamble , nu ai unde sa stochezi acele materiale și nici nu vrei sa le plătești daca știi că nu o să primești înapoi prea curând banii pe ele.plata materiei prime se face la recepție, deci bani blocați în materiale pe care nici nu ai unde sa le depozitezi și care ,chiar daca ai avea,generează eforturi logistice pentru care multe fabrici nu sunt pregătite.
@manu144x
@manu144x 2 жыл бұрын
Corect, deși Toyota a inventat și maturizat această metodologie, Toyota în schimb are relații cu furnizorii care le permite să evite asta, gen chiar și plăți în avans astfel încât furnizorii să nu blocheze banii lor în piese pe care nu le pot vinde altcuiva oricum. Dar...nu toate firmele sunt ca Toyota. Chiar și azi, Toyota are cei mai mici timpi de așteptare la o comandă de mașină nouă. La asta mai contribuie și complexitatea mai redusă, gen ai 3 variante (trim levels) și cam atât. Mărcile europene te lasă să customizezi total o mașină, fiecare opțională posibil, ceea ce duce la niște riscuri enorme, care-s șansele să vinzi mașina aia la altcineva dacă clientul se răzgândește?
@somnorila9913
@somnorila9913 2 жыл бұрын
@@manu144x Din cate stiu eu, acel manual de la Toyota cuprinde si partea de stocuri, lucru pe care multi l-au eliminat cand au aplicat sistemul. S-au bazat pe sistemul de transport international ca sa umple golul. Iar asta pentru ca scade la cheltuieli si normal creste la profituri. Dar unde nu e cap e vai de picioare. Deci in loc de ajutoare, Statele ar trebui sa creeze legi care sa oblige firmele sa lucreze cu stocuri. Sa-i oblige sa aibe astfel asigure o stabilitate mai solida a economiei ca e cu impact de siguranta nationala, chiar daca unii vor plange ca le cresc cheltuielile si le scad profiturile.
@shyneeliaan811
@shyneeliaan811 2 жыл бұрын
@@manu144x Flotele firmelor..acolo merg mașinile clienților care se răzgândesc. Calculele se fac cu fiecare marja de eroare cu mult înainte ca primul șurub sa se pună pe masina.
@maneheym
@maneheym 2 жыл бұрын
Daca erau destepti, inchiriau o hala si depozitau in ea cam un milion de chipuri.
@shyneeliaan811
@shyneeliaan811 2 жыл бұрын
@@maneheym Nu ai cum ba..:))ca nu sunt toate la fel
@ionutonea1537
@ionutonea1537 2 жыл бұрын
F interesant ! Aprecuez stilul dv ! Succes ! DOMNUL sa va binecuvanteze !!
@Dark_Angel89
@Dark_Angel89 2 жыл бұрын
Cele mai bune clipuri....mulțumim pentru update 😘❤❤💕💕 Revino cu acest tip de conţinut🙌
@Winnetou17
@Winnetou17 2 жыл бұрын
Ceva totuși nu pricep. Legat de efectivitatea grant-ului dat de SUA pentru creșterea producției locale de chip-uri. Nu văd ce relevanță are faptul că Apple, NVidia, Qualcomm și AMD fac proiectarea/design-ul chip-urilor și vapoare de bani. Ideea e că se pot trezi că o insuliță anume brusc răspunde la numele de China și că brusc TSMC nu mai poate furniza chip-uri pentru nimeni din SUA. Ce-o să facă Apple și NVidia ? Rămâne Samsung, dar și ei o să fie limitați și o să crească prețurile până la cer. SUA doar s-au uitat urât la Huawei, de ce n-ar tăia robinetul și China, dacă o să aibă posibilitatea ? Cum zicea Ian Cutress, producția de chip-uri a devenit practic infrastructură. Dacă se întâmplă scenariul de mai sus, n-o să fie problema că poporul nu mai are ultimul iPhone sau nu mai poate să cumpere RTX 5090 Super Ti. Ci și inovarea în domeniu o să se oprească brusc. Chipurile pentru NASA și mai ales industria militară n-o să stea să se uite pe pereți așteptând vremuri mai bune. Dup-aia o să scadă și exportul pe alte sectoare deoarece nu vor mai avea volume și nici know-how de top. Economia SUA depinde foarte mult de această abilitate de a fi vârf de lance dpdv tehnologic. De-aia cred că totuși nu e deloc stupid și nici degeaba ce fac. Grandpa Intel, chiar dacă e cam răcit acum, confuz și rămas cam în urmă, are totuși potențialul de a reveni cot la cot cu TSMC și Samsung (pe chip design aș zice că sunt deja în top cu AMD, Apple, NVidia și Qualcomm, e miraculos ce-au făcut cu 11th gen, același IPC cu Zen 3 pe bronze-age manufacturing node vs space age ce avea AMD). Da, astfel de granturi au șansa să fie un fel de spălare de bani. Dar, nu știu, nu cred că e chiar la nivelul de România. Pe termen lung nici eu nu-s prea optimist.
@Winnetou17
@Winnetou17 2 жыл бұрын
A, și aș disputa și lista de la 8:50 - aceste procente sunt pe baza market share. Dar ghici ce, Intel nu e în acest market, deoarece nu vinde pentru alții... încă. În alte cuvinte e market share, nu și capacitate de producție. Din ce știu, dar nu mai găsesc acum ceva concret, capacitatea de producție a Intel e cam la fel de mare cu cea a Samsung, fiind împreună pe #2 și pe #3. Adică număr de ”napolitane” pe lună, să zicem. Deci sMIC ăștia... acum nu știu dacă de fapt produc și mai puțin decât 5%, pentru că nu e luat în calcul Intel și ce-și consumă singur Samsung. Sau dacă de fapt sunt mai mari decât par, pentru că-și ”consumă” propriile chip-uri, necontribuind la revenue. Nu știu exact cum stă treaba la ei. Oricum, nu le-aș cânta prohodul. Nici n-aș zice că ce fac chinezii e așa de slabă calitate. Huawei e companie chinezească totuși, în domeniul cel mai învecinat cu chip manufacturing. Numai știind cât de în față s-au dus ei, mă face să cred că și pe chip manufacturing, chinezii ar putea fi, sau ar putea ajunge să fie doar cu 1-2 noduri în spate, ceea ce nu e rău deloc. Și să nu mai depindă de extern și de furturi industriale de cel mai mare grad (deși asta ar putea face în continuare... nu de nevoie, ci de plăcere)
@SuperTheLycan
@SuperTheLycan 2 жыл бұрын
Nu prea e cum zici. Problema cu granturile este ca populatia plateste pentru profiturile companiilor de tech. Desi nu ar trebui. 1. Pai cand companiile de tech fac outsourcing pe o insula si castiga din costuri reduse sute de miliarte in 10 ani, de ce nu isi asuma si riscul cu relocarea? 2. Granturile alea sunt 50b one time si vreo 200b pe 10 ani. Deci 250b care pot fi folositi la orice, inclusiv buy-back stocks. Iarasi, de ce ai plati din banii populatiei companii care isi pot plati singure relocarea din profitul pe 1 an. Si nu e nicio securitate nationala. In contextul atacarii Taiwanului de catre China, fabricile TSMC vor fi nivelate de american pana sa puna chinezul o greata pe insula. Bineinteles va fi o proxy demolare de catre Taiwan, dar in concluzie sunt 0 sanse ca China sa ia TSMC. ZERO!
@IaSaVedem
@IaSaVedem 2 жыл бұрын
@@Winnetou17 China e ținută în loc puternic de americani, acele utilaje ce se folosesc la producția de chipuri wafers de nm mic, se cumpără doar din Olanda. Iar Olanda nu are voie sa vândă asa ceva la chinezi. Chestie auzita tot aici pe canal. Iar la faza cu copiatul nu știu ce sa zic. Urmează huawei sa scoată 6g, aceasta tehnologie de unde e copiata? Chinezii nu au genii în toate domeniile? Îmi e greu sa cred se copiază tehnologie asa cum se promovează prin știri agresiv.
@MrDragos360
@MrDragos360 2 жыл бұрын
​@@SuperTheLycan Ar putea totusi sa-l ia diplomatic daca reusesc sa faca o unificare diplomatica prin care conducerea din Taiwan accepta unificare fara lupta. Lucru foarte posibil daca China reueseste o blocada completa asupra insulei fara a trage un glont spre ea. Lucru care ar forta Taiwan-ul in 2 directii: sa atace navele de blocada si sa porneasca un conflic cu China sau sa se uneasca de buna voie iar blocada sa se ridice.
@Winnetou17
@Winnetou17 2 жыл бұрын
@@SuperTheLycan Da, la întrebarea cu profiturile uriașe pentru că outsourcing... n-am ce să răspund. Capitalism :)) Dar ca idee, granturile ar merge către firme gen Intel și Global Foundries, nu Apple și NVidia. Și Intel și GF nu au făcut nici pe departe căruța de bani din outsourcing (if at all), dacă e să le comparăm cu giganți gen Apple. Cred că o parte din bani e posibil să vină din lucruri gen taxare mai mare pe importuri, cum propusese Trump. Adică, dacă faci outsourcing, o parte din câștiguri se întorc înapoi la SUA sub formă de taxe, și în general crește competivitatea ca fie făcute lucrurile local. Adică, să nu mai fie de 10 ori mai scump ceva făcut local... doar cu 50% or so :)) Legat de ultimul tău paragraf... și dacă TSMC e nivelat, da, chinezii nu pun mâna pe cel mai avansat chip manufacturer, dar problema că brusc nu mai au producție de chip-uri rămâne. Și ar fi o problemă maare.
@keinernichts3531
@keinernichts3531 2 жыл бұрын
Desi nu cred ca vestul, in particular SUA, isi permite decuplarea de China asa cum se intampla acum cu Rusia, cred ca pentru mult timp problemele interne din China o vor mentine intr-o pozitie de inferioritate, chiar si fata de o America in declin ce arata din ce in ce mai mult a oligarhie pe zi ce trece. (Un bun exemplu de corporate welfare fiind fix subiectul primei parti din video) Problemele interne cu piata imobiliara chineza, care la randul ei reprezinta un procent mult mai semnificativ din PIB pentru China decat pentru majoritatea tarilor (mult peste SUA), sunt imense si sunt probabil fix impedimentul care va opri cresterea colosala a tarii, desi o vina mare o are si Xi Jinping insusi: Sub Hu Jintao tara chiar se indrepta spre o idee de republica comunista cu posibilitate de libera exprimare, dar sub mandatul lui Xi s-a incurajat un fel de izolationism tampit, de parca nu China ar fi fost cel mai mare beneficiar al globalismului din ultimii 20 ani, si, sub stindardul unei campanii anti-coruptie, a chiar bagat la inchisoare rivali politici. (Si partidul comunist chinez are 2 mari factiuni cu o rivalitate similara Democratilor si Republicanilor, i.e. Populists & Princelings) Taiwan-ul, respectiv TSMC-ul, pare prea valoros atat pentru Americani cat si pentru Chinezi ca sa isi permita sa fie victima a unor bombardamente ce pot distruge infrastructura, avand in vedere statisticile actuale pe care le-ai prezentat. Nu se poate exclude nici vina Americanilor, care nu pot sa inghita vreo mare vulnerabilitate, si astfel inhiba potentialul companiilor straine. (Dupa cum ai prezentat foarte bine ce s-a intamplat cu Huawei, un fost pionier al tehnologiei 5G, redus prin sanctiuni la ceva ce inca functioneaza remarcabil de bine, cand respectivele sanctiuni ar fi distrus probabil orice alt brand) Desi ma astept la o lume multipolara pe viitor, cred ca influenta Americii va ramane totusi dominanta, si Pax Americana un succesor demn celei Britanice sau Romane, care dureaza intre 1-2 secole (in conditiile in care nu se intampla ceva complet iesit din comun, ceea ce e mereu o posibilitate). Pur si simplu uitandu-ma la faptul ca ei detin 30% din net-worth-ul mondial si investitia remarcabila in armata nu pot vedea vreo schimbare de paradigma in urmatoarele decenii, decat ceva incremental, nesesizabiil pentru un om de rand.
@catalinlupusoru5229
@catalinlupusoru5229 2 жыл бұрын
Superb clipul ! Multumim!
@calinbatran
@calinbatran 2 жыл бұрын
Excelent video, mulțumim!
@gabriel.ivan5795
@gabriel.ivan5795 2 жыл бұрын
Prea mic videoclipul, ar fi bine sa chemi un invitat fie si militar caci compatriotii nostrii nu isi dau seama de faptul ca desi acest conflict este atat de departe totusi ne poate afecta in cel mai rau mod cu putinta. Ca sa inchei pun situatia de azi in oglinda. Intre 1918-1940 principalul nostru garant si partener era Franta, care era cea mai mare armata a Europei. Si cumva ne-am trezit fara acest garant, deznodamantul acelui an e tragic. Si asta doar din punct de vedere militar, acest conflict avand si alte ramuri in care ne poate afecta.
@WKSperformance
@WKSperformance 2 жыл бұрын
Foarte tare și clar.
@Kai-ep4wu
@Kai-ep4wu 2 жыл бұрын
Felicitări pentru video , foarte corect spus . Viitorul este ca și pronostic sumbru și asa va fii
@lozgan
@lozgan 2 жыл бұрын
Foarte cool aceste episoade. Mai vrem! :)
@costinchiriac2476
@costinchiriac2476 2 жыл бұрын
Draga Dan, ca de obicei, documentarea mi se pare buna si te felicit. Cred, totusi, ca motivele masurilor anuntate de americani sunt relativ usor de explicat. Conteaza mai putin pe termen scurt acoperirea pietelor pentru microprocesoare de catre diversii producatori, cat in special accesul la tehnologie de ultima ora pentru firmele chineze. Necesitatea crearii de fabrici pe teritoriul national tine de faptul ca rachetele hipersonice si alte arme sofisticate ale marilor puteri depind in mod direct de microprocesoarele elaborate in aceste unitati de productie. In rest, probabil ca Taiwanul va ramane un punct major de interes pentru puterile rivale mult timp de acum incolo...
@georgeionita7307
@georgeionita7307 2 жыл бұрын
Un tânăr bine pregătit în domeniul economic și financiar ne oferă un material interesant . Felicitari . Până și noi in timpul comunismului aveam oameni care proiectau pt industrie . Din păcate ne-am distrus industria pe motiv că era un morman de fiare vechi ( îl cităm pe Iliescu ) . Utilajele românești au fost vândute în Turcia și tari arabe pe nimic . Arabii au luat utilaje petroliere pe care le-au folosit in exploatarea petrolului .
@marchizu4992
@marchizu4992 2 жыл бұрын
De apreciat !
@AlexandruChiciu
@AlexandruChiciu 2 жыл бұрын
Exceptional , exceptional vlogul !!!!! 👏👏👏👏👏👏👏👏
@MRM-Live
@MRM-Live 2 жыл бұрын
Bravo! Super content
@loredanilinca5383
@loredanilinca5383 2 жыл бұрын
foarte bine explicat
@adeemann
@adeemann 2 жыл бұрын
Bravo, respect!
@klauscosmin
@klauscosmin 2 жыл бұрын
Excelent rezumat și bine documentat! Lumea asista (lumea buna, noi privim de pe margine) la ceea ce Chomsky a scos în evidență: bătălia pentru resurse la nivel planetar.
@sandelu635
@sandelu635 2 жыл бұрын
In logica pentagon si a NATO , nvidia , qualcomm sau apple nu valoareaza nici cat o ceapa degerata in caz de razboi. Ai companii ca Texas Instruments si altii mai mici, mai specializati cu capacitati fizice de productie mai vechi sau mai noi care conteaza semnificativ mai mult si vrei sa te asiguri ca au capacitate suficienta si greu de bombardat.
@MihaiVodă7
@MihaiVodă7 2 жыл бұрын
Continut pentru stimulat neuronii!!!👍👍👍
@tiberiulazar5882
@tiberiulazar5882 2 жыл бұрын
Super material bravooo✌✌✌✌✌🤩😍
@Beaperformer
@Beaperformer 2 жыл бұрын
Esti foarte bun in ceea ce faci! Keep it up
@sylent.g
@sylent.g 2 жыл бұрын
Multumim Dane pentru o parere atat de clara si cat se poate de nuantata din toate punctele de vedere ale viitorului.
@foxgaming603
@foxgaming603 2 жыл бұрын
Stima si respect
@Demrezel
@Demrezel 2 жыл бұрын
Cel mai probabil ne paste un nou razboi rece. Sa speram ca de data asta o sa fim de partea celor carora le place democratia.
@vali5184
@vali5184 2 жыл бұрын
Mai întâi Ucraina și Rusia iar acum China și Taiwan 🤦🏻‍♂️. Ne omoram reciproc iar noi mai avem tupeul să dorim o evoluție economică și tehnologică.
@virgiljulean2799
@virgiljulean2799 2 жыл бұрын
Tehnologia e cam pe terminate.
@Daniel_vDs
@Daniel_vDs 2 жыл бұрын
Din păcate și Pământul e pe terminate...in ritmul asta, nu știu cat "o sa ne mai suporte"
@mariusbrinzaru8137
@mariusbrinzaru8137 2 жыл бұрын
Foarte bun clipul🗽
@costiflorescu2390
@costiflorescu2390 2 жыл бұрын
Foarte bun clip!
@guess2012who
@guess2012who 2 жыл бұрын
Salutare, se pare ca o mica greseala s-a strecurat in videoclip: la minutul 9:44 apare poza cu Mark Lui ce este mentionat ca fiind presedintele TSMC cand de fapt numele adevaratului presedinte este Mark Liu si are alta infatisare. Toate bune
@nicolaekelemen
@nicolaekelemen 2 жыл бұрын
Mulțumesc
@eddivoica
@eddivoica 2 жыл бұрын
Hai cu niște podcast-uri.... #respect
@teenline1465
@teenline1465 2 жыл бұрын
Cat de ignorant am putut sa fiu nebagand in seama acest canal, iti multumim mult!
@yophxaz
@yophxaz 2 жыл бұрын
keep up the good work ! :) funny, lociuesc la 5 minute de mega fabrica construita de Taiwan in Arizona
@Clifford_Banes
@Clifford_Banes 2 жыл бұрын
2049 este anul în care China vrea să ia Taiwanul. E foarte posibil să reușească. America vrea independență pe planul ăsta până atunci. 27 de ani, timp berechet să mute bagajul la ei acasă. Fabricile vor fi construite cam în 5 ani și își vor arăta valoarea în 10. 12 miliarde merg în cercetare, ceea ce nu strică. Restul de vreo 30 de miliarde merg să ungă pe la bot tot pe cei care au bani. Ei de construit vor construi fabrici oricum, au anunțat un plan de investiții de 800 de miliarde, privat. Cele 30 de miliarde sunt acolo să le acopere găuri de natură socială, pentru că guvernul va insista să distribuie acele fabrici cam prin toată America, să creeze locuri de muncă și să aibă lanțuri de distribuție mai lungi decât ar avea sens, economic vorbind. Ar putea toți să deschidă fabrici în California, altfel. Dar fiecare vot în senat trebuie să aducă câteva mii de voturi de la prostime. Una din fabrici e construită în Texas, tărâmul de foc, când consumul de apă pentru microcipuri e de ordinul milioanelor de metri cubi de apă. Dar texasul are o putere imensă în senat. Deci, bani, politică, averi. Dar să își aducă catrafusele acasă e musai, pentru ei. E mult mai scump să aperi Taiwanul.
@MihaiStoian1
@MihaiStoian1 2 жыл бұрын
Superb!
@sorinsimboan4811
@sorinsimboan4811 2 жыл бұрын
Ești lider 💪💪💪
@raduromanrosu6050
@raduromanrosu6050 2 жыл бұрын
Eu nu vad discutat nicaieri posibilitatea taiwanezilor de a-si arunca in aer fabricile TSMC si de a-si expatria specialistii in cazul unui atac chinez. Mie asta mi se pare cea mai tare arma a lor.
@florinandone411
@florinandone411 2 жыл бұрын
:)) USA veghează. Nu va fi cazul
@andreo6134
@andreo6134 2 жыл бұрын
Exact la asta ma gandeam si eu. Daca China ataca Taiwanul, o sa-si arunce in aer toate fabricile si atunci toata omenirea are de pierdut. Asta defapt, poate fii chiar o strategie a Chinei... Pe motivul ca daca ei nu pot tine pasul cu progresul, mai bine fac ceva sa-i incetineasca pe toti
@X1O2Y3Z4
@X1O2Y3Z4 2 жыл бұрын
Bravo! Minunată discuție, perfect rațională cu adevăruri fără perdea și obiectivitate maximă! Vă mulțumesc, aveți toată stima și respectul meu! Hai cu alcoolritmul!
@alin_ilies
@alin_ilies 2 жыл бұрын
legat de conflictul sua china eu am auzit un alt argument legat de alianța sua taiwan: controlul de către SUA al căilor de acces în Pacific. Sunt aliați cu Japonia Australia Indonezia Filipine. Taiwan reprezintă veriga slabă în acel lanț Dacă mențin forța în acel punct slab, atunci pot supraveghea cine intră sau iese din pacific Am auzit acest argument la RealLifeLore cred
@ciprianbrincoveanu
@ciprianbrincoveanu 2 жыл бұрын
Foarte bun clipul, felicitari. Pe langa acest "razboi" SUA-CHINA sa nu uitam de piata de baterii de litiu-ion pentru masinile electrice, presimt ca si pe domeniul asta va fi un razboi. Poti face video si de 1h, te ascult cu mare placere maestre!! Te-ai gandit sa faci un podcast?
@S.A.Vromes
@S.A.Vromes 2 жыл бұрын
Viitorul mașinilor electrice nu o să existe niciodată , . Investiția în sine pentru încărcarea bateriei este catastrofală, depășește bugetul vânzărilor ,80%din populației parchează mașina pe stradă. Asta ar însemna din 3 in 3 metri câte un încărcător de putere pentru fiecare mașină .un proiect colosal având în vedere prețul materialelor conductoare electrice. Deja există spre vânzare în banzunarii carburanți care nu scot fum contaminare zero Carburantii ecologici . Diferite mărci și firme.
@S.A.Vromes
@S.A.Vromes 2 жыл бұрын
Nu o să dispară piața mașinilor electrice dar nici nu vor vinde in masă in toată lumea. Momentan se esperimenteaza pe banii celor care își permit dar cu timpul anilor sigur vor dispărea .
@moiseiuliana9311
@moiseiuliana9311 2 жыл бұрын
Nu schimba domnule ochelarii ăia,sunt chiar trendy.Oricum nu se uită nimeni la ochelari.Ne interesează informațiile și calitatea conținutului.
@adrian.constantin.serban
@adrian.constantin.serban 2 жыл бұрын
Povestea cu Taiwan este abia la inceput. Exista o posibilitate mare ca SUA sa piarda meciul asta, iar cauza pierderii este sociala si economica in principal si nu politica. Armata nu mai are sustinere morala si economica in SUA, iar in afara de asta datorita faptului ca politica a sustinut capitalismul salbatic peste tot si a calcat economic in piocioare totul pentru o mana de top 500 miliardari, usor usor pierde sustinerea si din afara tarii. Iar pierdera sustinerii pentru armata SUA si pentru NATO lasa loc chinezilor si rusilor din pacate. Umanitatea a mai avut un ev mediu timpuriu sau intunect dupa caderea Imperiului Roman si probabil ca asta va urma dupa caderea SUA, deoarece similar cu atunci, cei care vor da jos imperiul nu sunt mai destepti sau mai inovatori, ci pur si simplu mai puternici, dar mult mai prosti si mai rudimentari. SUA nu se trezeste dupa cum vad eu treaba si continua in nebunia ei facand exact contrariul la ce ar fi logic sa faca pentru a se salva. Dovada este chiar vizita recenta din Taiwan unde au trimis un personaj controversat in loc sa trimita de exemplu numarul 2 din SUA, pe Kamala. De ce spun asta, pentru ca sotul lui Nancy Pelosi are ceva combinatii cu Nvidia, iar vizita ei acolo a avut si un mare interes personal mai ales ca s-a intalnit cu bossul de TSMC, astfel aratand lumii ca nu conteaza nimic atata timp cat businessul salbatic pentru elite merge bine. Mare greseala a facut SUA cu asta si a alimentat si mai mult frustrarea celor care deja erau nemultumiti. Dragostea trece prin stomac si prin buzunar iar daca aceasta criza economica va continua si la anul politica globala si ordinea mondiala actuala vor avea de suferit iar la orizont chinezii isi freaca palmele. Vin vremuri agitate din pacate ...
@wallyhasisi
@wallyhasisi 2 жыл бұрын
Keep up the good work :D
@ionutbz1
@ionutbz1 2 жыл бұрын
Deși de obicei de acord cu tine, de data asta nu pot să-ți dau decât parțial dreptate. Ce încearcă SUA este nu să devină autosuficientă și nici sa se delimiteze de globalizarea pe care ei înșiși au început-o. Ce încearcă SUA e pur si simplu sa se pună la adăpost de dragonul chinezesc, adică de o un eventuală invazie a Taiwan care i-ar pune in situația de a începe un război nasol cu China sau a deveni absolut dependent tehnologic de un stat comunist.
@ayurash
@ayurash 2 жыл бұрын
[24:17] "Cu mâna în fund" e atunci când vii fără nimic la tine, "Cu mâinile în buzunare" e atunci când nu faci nimic. Mie mi se pare ca fondurile alea care plecau spre Afganistan le folosesc acum pentru ideea cu cipurile. Știu ca de acum 2 ani se lucra pentru ASML la o linie nouă de producție de semiconductori pentru a evita China, deci trendul pornise. Ce vedem acum e doar politică și cipuri pentru industria de apărare.
@Flo-Films
@Flo-Films 2 жыл бұрын
Salut, imi spui te rog de unde pot cumpara tricoul?
@Garlic_Doggo
@Garlic_Doggo 2 жыл бұрын
Misto tricoul
@davidyume
@davidyume 2 жыл бұрын
Esti o enciclopedie vie.. keep going ! Ai citit Biblia :)) vezi pe acolo ca mai gasesti "raspunsuri". Sanatate la toti !
@sorin5713
@sorin5713 2 жыл бұрын
MESTERE ai dreptate ca intotdeauna . SINCER eu sper ca lucrurile sa ramana asa cum sunt acum LA CEST NIVEL . pentru ca daca lucrurile degenereaza (CHINA , RUSIA) este imposibil sa prevezi viitorul si asa incert . pentru ca pana la urma sa fim sinceri DIN TOTDEAUNA CONDUCATORII SAU LUPTAT PENTRU PUTERE iar noi muritorii de rand , SA NU MURIM DE FOAME . parerea mea este ca la ora actuala inca este bine pentru toata lumea , ATAT CAT O STIM NOI , SAU ATAT CAT VREM SA O VEDEM . SANATATE SI HAI CU ALGORITMUL
@rcsibiu
@rcsibiu 2 жыл бұрын
Am vazut momentan 5 min din clip si am pus pauza sa scriu acest comentariu pentru ca ma racaie pe creier: Ideea asta de mutare a fabricilor in USA si a incepe productia de circuite si alte minuni local si nu in Asia nu o sa functioneze niciodata nici din cauza oamenilor. Si aici nu ii critic doar pe americani. Nici noi romanii nici americanii nici spaniolii nici ungurii, poate nici macar africanii NU VOR LUCRA niciodata in acelasi mod robotic cum o fac asiaticii. Pentru ei munca e o onoare, e practic viata lor acolo si mai ales un job in domeniu e bine vânat. Noi si americanii si alte popoare percepem munca doar ca pe o nevoie, muncim sa avem bani si sa ii cheltuim in vacante sau pe prostii. Ei bine la asiatici munca e ceva nobil si ei isi devota viata pentru asa ceva. Sunt sigur ca multi dintre voi ati vazut cum lucreaza chinezii in fabricile lor. A fost si un documentar pe Netflix cu privire la asta, imi scapa numele acuma. Asta e UN ALT MOTIV pentru care americanii nu o sa reuseasca niciodata sa ii ajunga pe asiatici cel putin la capitolul asta, tehnologie. Acolo cand partidul a hotarat o chestie toata tara se mobilizeaza. In USA de la Congres pana la omul de rand sunt un milion de hartii, birocratie inutila. Deci na, asta e parerea mea, chiar daca se construiesc fabricile, productia nu o sa fie asa rapida si eficienta ca in ASIA. Nu mai zic de costuri.... nu poti sa ii dai la angajatul american salariu de 500 dolari lunar....
@tzunnynib
@tzunnynib 2 жыл бұрын
Vechea vorba, "vesticii" muncesc sa traiasca iar restul traiesc sa munceasca. Diferenta dintre democratie si regimurile totalitare care isi exploateaza si spala pe creier populatia.
@sobosoricel1169
@sobosoricel1169 2 жыл бұрын
Daca tot esti la capitolul China, arunca o privire la analiza asta de pe g4media: Interesele și influența Partidului Comunist Chinez în România. Care sunt principalele canale de propagandă ale Beijingului în spațiul politic și mediatic românes.
@stefanp.9222
@stefanp.9222 2 жыл бұрын
La intrebarea si scepticismul din prima jumatate a clipului ai raspuns in ultimele 5 min din el. America nu pompeaza banii "contribuabililor" in firme ce vor dezvolta procesoare pe teritoriul ei doar de dragul economiei (clar un uC produs in America va fi mult mai scump decat ce produc asiaticii), ci de frica (,) ca la un moment dat China o sa preia Taiwanul si tot mapamondul va ramane la mila Partidului Chinez. America a spus clar ca nu vor sa ramana in urma Chinei si se pare ca fac deja calcule pt varianta in care aceasta se va "reintregi". Au vazut exemplul Europei cu dependenta de Rusia in privinta gazelor. Cu uC e si mai grav, pentru ca nu aia asa multe alternative precum in situatia gazelor rusesti.
@TheDacion
@TheDacion 2 жыл бұрын
Dan, președintele TSMC este Mark Liu, nu "Lui" după cum l-ai prezentat. Mark Lui este un artist/compozitor. Asta din ciclul, verifică informația primită, nu o lua drept adevăr universal. Te urmărim cu plăcere în continuare ca întotdeauna!!
@tzunnynib
@tzunnynib 2 жыл бұрын
mare lucru, un typo...
@TheDacion
@TheDacion 2 жыл бұрын
@@tzunnynib "un typo" cu poza altuia, da??
@Clifford_Banes
@Clifford_Banes 2 жыл бұрын
Dan, ăsta nu e un plan economic pentru timp de pace, e un plan strategic de război. Privește-l așa și vei vedea că are foarte mult sens.
@danielzamfir1010
@danielzamfir1010 2 жыл бұрын
E clar când credeai că Dan a făcut cel mai lung intro ever,bate din nou recordul cu 19 minute:)
@octavianboghici
@octavianboghici 2 жыл бұрын
The term "3 nanometer" has no relation to any actual physical feature (such as gate length, metal pitch or gate pitch) of the transistors. According to the projections contained in the 2021 update of the International Roadmap for Devices and Systems published by IEEE Standards Association Industry Connection, a 3 nm node is expected to have a contacted gate pitch of 48 nanometers and a tightest metal pitch of 24 nanometers.[14] However, in real world commercial practice, "3 nm" is used primarily as a marketing term by individual microchip manufacturers to refer to a new, improved generation of silicon semiconductor chips in terms of increased transistor density (i.e. a higher degree of miniaturization), increased speed and reduced power consumption.
@Kost78
@Kost78 2 жыл бұрын
Deja TSMC are în construcție 2 mega fabrici de semiconductoare și cipuri în statul Arizona, America și peste drum Intel a început să construiască 3 fabrici.
@bluegreen333-g5r
@bluegreen333-g5r 2 жыл бұрын
Cand iti e frica de un razboi, iti iei catrafusele si te asiguri ca ai ce manca. Degeaba proiectezi daca fabrica de care ai nevoie e bubuita cu niste rachete. :)
@kikimiki5156
@kikimiki5156 2 жыл бұрын
De fiecare data cand apare un dictator puternic in lume lucrurile evolueaza in acelasi fel .
@velicuemil5299
@velicuemil5299 2 жыл бұрын
Nota usor haioasa : Mark Lui, cel din poza afisata este un cantaret compozitor , Dr.Mark Liu este chairman TSMC
@alexeflorin16
@alexeflorin16 2 жыл бұрын
Se poate un clip despre viitorul României în următorii 20 de anii.felicitari pentru clip.
@aincicau
@aincicau 2 жыл бұрын
Vezi ca e Mark Liu, nu Mark Lui. Am dat si eu un search pe Google de curiozitate, ca era cam prea tinerel in poza :D
@Piniuli2
@Piniuli2 2 жыл бұрын
apai sincer eu unul de tehnologie sunt depasit, nu prea ma intereseaza cele mai recente aparitii de gadget-uri. Dar cand postezi clipuri ca cel de azi, las tot si dau Play!
@rman2759
@rman2759 2 жыл бұрын
Toate miscarile din ultimii 2 ani au dus intr-o singura directie, mai repede Sau mai tarziu urma oricum sa se intample asta, contextul actual insa face un singur lucru, accentueaza intoarcerea socialismului, o implicare mai ampla a statului in toate sectoarele economice, la nivel global, tarile incep sa devina din ce in ce mai self sufficient. Nu mai avem privilegiul de a importa ceva ce e mai ieftin decat produs local, ci suntem nevoiti sa le producem pe plan local nemaiavand varianta de a importa.
@az0ul
@az0ul 2 жыл бұрын
Amazing cate lucruri ai putut să punctezi in 30 de minute. Ți-ai făcut bine temele. Cât despre americani și CHIPS Act e unul dintre cele mai mari jafuri a contribuabililor americani și nu mi-ar păsa chiar așa de mult daca nu ar avea un impact atât de mare la nivel mondial. Să ne aducem aminte ce s-a întâmplat în 2008 cand a fost ultima mare criza in SUA.
@GaboneDedu
@GaboneDedu 2 жыл бұрын
fii serios! SUA dau 40 miliarde ucreainienilor. Macar CHIPS ACT poate reprezenta un mare castig daca chiar le iese. pare a fi o investitie mai profitabil decat ajutorul dat ucrainienilor.
@az0ul
@az0ul 2 жыл бұрын
@@GaboneDedu Trebuie menționat pentru că este important faptul că din cele 40 mld, 16 sunt ajutoare umanitare iar restul sunt că sa sprijine interesele de securitate NATO (adică și ale noastre) in zonă. Nu cred că ți-ar fi indiferent daca te-ai învecina cu o Rusie mult mai puternică la nord decât cu o Ucraină democrată. In schimb miliardele de pe CHIPS Act se vor duce direct in buzunarele, deja doldora, ale marilor corporații cu beneficii discutabile pentru omul de rând, după cum bine a punctat Dan.
@tudorj7004
@tudorj7004 2 жыл бұрын
Iar e gata! Pot fi și mai lungi, dacă mai poți și ai timp! Promitem ca ne uitam și la 2 ore🤪
@geor567
@geor567 2 жыл бұрын
Un Videoclip excelent, ca de obicei. SUA ar dori Sa izoleze complet China. Prin embargoul Cu produsele Americane si tot ce a facut Trump a facut China Sa isi revizuiasca comportamentul. Prin propunerea deschiderii unor Fabrici in SUA si a frazei Nu mai ai voiam Sa te joci Cu China daca esti prietenul nostru Nu pica bine. China stiu ca daca se adevereste va fi izolata si mai mult. Nu sunt corecte din punct de vedere Economic aceste practici dar SUA se crede mare bascula. China Nu poate da inapoi deoarece va avea mai probleme. Razboi China Cu SUA este de neconceput fara Rusia. Nu a intervenit SUA in problema ucrainei direct. Oare va risca Sa se bage in problema Taiwan? Consecintele sunt si mai urate asa
@cristiannicks3145
@cristiannicks3145 2 жыл бұрын
Ti-ai raspuns singur. De ce ai continua sa lasi infrastructura critica pe mana unui vecin ostil si contra-candidat la hegemonia economico-militara? Cat de mici si amarati, faci pasii aia de acum, in 10 ani cresti cat poti si e mai usor sa aperi ceva ce e la tine in curte decat sa te chinui sa proiectezi securitate pe o insula la celalalt capact al Pacificului? In alta ordine de idei, poti face suficient de multa productie industriala si cu 10+nm. Vrajelile astea cu 4nm sunt mai mult stunt de market in lumea procesoarelor de mobile. Da, le simti lipsa ca e diferenta mare de performanta dar pana la un punct. Si cand ajungi la acel punct conteaza doar sa ai "pe ce pune mana". Nu te incalzeste cu nimic ca le proiecteaza de le rupe Qualcomm si le face pe 1 nm daca nu le poate produce nimeni.
@iuliaanagnoste8250
@iuliaanagnoste8250 2 жыл бұрын
Ai o energie de mare om. Ar fi tare rău să intri în politică? Ce zici? Mă gândesc că ar fugi lumea ( populimea) din preajmă dacă ajungi prin parlament, precum gândacii de bucătărie când se aprinde lumina. Am văzut asta acum 10 ani într-un spital mare din Iași, la cabinetul medicilor de gardă. E greu de crezut dar este % Adevarat. Visez si eu că vom scăpa de indiferenți și prosti! Felicitări pentru atitudine, interes, prezentare și inteligența cu care ne încânți de fiecare dată.
@florinionescu8594
@florinionescu8594 2 жыл бұрын
Pentru politica românească se încadrează perfect: vorbește repede, nu judecă întotdeauna ce spune și dă senzația de cunoscător, indiferent dacă judecățile de valoare sunt corecte sau nu. În general (90% din situații, care este un procent foarte bun), se pricepe. Cei 10% s-ar încadra perfect în politică...
@iuliaanagnoste8250
@iuliaanagnoste8250 2 жыл бұрын
@@florinionescu8594 Ce nesimțit ești! Vreau să te văd făcând ce face el! Măcar 10% să-i semeni ar fi superb. Sunt convinsă că nici 10% din absolvenții de liceu( că la asta mă pficep) nu au abilitățile lui de comunicare și inteligența din dotare. Ca să judeci pe altii musai trebuie să te ridici, peste nivelul lor și nu e musai să ai titlul de doctor! Eu îl ador și opinia ta nu schimbă cu nimic părerea mea.
@ciprianmoldoveanu1848
@ciprianmoldoveanu1848 2 жыл бұрын
Mda! Consistent conținut.... din nou... m-a prins....
@tiberiulazar5882
@tiberiulazar5882 2 жыл бұрын
Bine punctat
@GolanuBabanuCuBanu
@GolanuBabanuCuBanu 2 жыл бұрын
mă uit la toate videoclipurile doar pentru videoclip-urile de genul, momentele asemănătoare abordate în videoclip-uri ;)))) foarte bazat.
@Mircea_Bucur
@Mircea_Bucur 2 жыл бұрын
Dane, degeaba proiectezi daca nu si produci. Este absolut necesar sa se mute cat mai mult din productia din Asia, in toate domeniile, si astfel sa se diminueze dependenta de acesta zona.
@foxgaming603
@foxgaming603 2 жыл бұрын
Am o intrebare daca se poate sa imi spuneti Boxele Vortex care sunt din china sunt bune asa sau nu?
@TomaAlimos27
@TomaAlimos27 2 жыл бұрын
Huh, de dimineață citisem despre ce se mai întâmplă in Taiwan.
@danconstantin7467
@danconstantin7467 2 жыл бұрын
Părerea mea că toate țările care sau dezvoltat rapid în tehnologie, au fost atrase de marile companii că le-a oferit taxe convenabile , care România nu știe să atragă marile companii să investească unde marile companii plătesc taxe mari cum ar fi țările din vest și SUA, Scurt pe doi să le ofere România spații de investiții convenabile și taxe mai mici ca alte țări și România se dezvoltă cu tehnologie de ultimă generație, părere personală 🙋
@spotted756
@spotted756 2 жыл бұрын
De acord, dar un 10% sa nu uitam ca Silicon Valley s-a nascut din bani publici. Antreprenori preluau contracte din DOD si cu bani din contracte s-au deschis/finantat afacerile. Firmele erau ale cetateanilor, nu al statului, insa bani cu care se rula afacerile, tot public erau, tot de la buget.
@SuperTheLycan
@SuperTheLycan 2 жыл бұрын
Industria auto a anticipat corect scaderea cererii in pandemie. Ce nu a anticipat sunt trilioanele printate.
@alexandrucatalindeleanu9127
@alexandrucatalindeleanu9127 2 жыл бұрын
Salut și scuze de deranj ,cum pot instala Windows pe o tableta cu android ? Mulțumesc !
@razvan12101
@razvan12101 2 жыл бұрын
Astea-s videoclipurile pe care le ador, ar trebui sa lasi mai des deoparte colorimetrul ala 😂
@gral9411
@gral9411 2 жыл бұрын
Nu stiu la ce te referi cand folosesti expresia "acest umil video". Acest "umil video" are o "privire" amanuntita asupra adevaratelor motive pentru unele "ziceri" ale SUA,acest video are argumente pertinente,acest vidio priveste dincolo de perdeaua de fum! Nu-mi imaginez cum ar arata o analiza care sa fie mult deasupra a ceea ce putem numi "umil"
@gopo2004
@gopo2004 2 жыл бұрын
Felicitari pentru explicatii si video! Printre putinii care reuseste sa ma tina lipit de sscaun pe intregul video.
@trainspottingtech23
@trainspottingtech23 2 жыл бұрын
Vaaaaiii! Prea bun videoul că să-l văd (doar) de pe telefon. 😉
@dariuscosma4599
@dariuscosma4599 2 жыл бұрын
Xiaomi 12 Lite când testezi?
@nagyzoli
@nagyzoli 2 жыл бұрын
@Zona IT Viitorul... Fallout 3. Exact acelasi story :D. Tot presat tot presat la un moment dat rabufneste. Multe orase o sa fie un pic radioactive si cam aia e.
@kanu7583
@kanu7583 2 жыл бұрын
Dane, recomand cartea Butoiul cu pulbere al Asiei de către Robert D. Kaplan. Consider ca este o analiza foarte echilibrata intre ceea ce privește marea Chinei de sud și ceea ce China își propune sa facă cu pași mărunți si siguri fata de entitatea care lupta pentru drepturile omului si libertate. Istoria trebuie luată ca atare exact cum este ea. Atenția trebuie îndreptată in direcția ASEAN , Europa este de mult depașită de potențialul economic pe care le dezvolta aceste tari cu o politica autocrata care vor dicta direcția globalizării.
@giurgiciprian4528
@giurgiciprian4528 2 жыл бұрын
👏🏼👏🏼
@Tranced24
@Tranced24 2 жыл бұрын
Ce-ai mai tradus ma domnule ca nu-mi apare nimic in feeduri :))
ALEGERI PROASTE în Parlamentul vrajbei noastre!
28:00
Zona IT
Рет қаралды 118 М.
How Much Tape To Stop A Lamborghini?
00:15
MrBeast
Рет қаралды 259 МЛН
Миллионер | 3 - серия
36:09
Million Show
Рет қаралды 2,2 МЛН
Montunos RP dia 8 seguimos con todo!
1:33:04
Dennis Hernandez
Рет қаралды 25
Om Bogat, Om Sarac :) Si MASINILE lor. [STAND-OFF]
32:58
Zona IT
Рет қаралды 130 М.
Politică la Minut | Alegeri 2024, extremism și Uniunea Europeană | IDEOFONIC #2
1:25:08
Ideofonic cu Tinu Bosînceanu & Elena Rădulescu
Рет қаралды 2,9 М.
SUA vs. China - Capcana lui Tucidide
1:35:54
Zaiafet
Рет қаралды 754 М.
Ce se întâmplă acum în războiul SUA - CHINA
19:22
Ce se întâmplā
Рет қаралды 7 М.
Prost NU e cine cere, e cine dă! [RANT]
33:30
Zona IT
Рет қаралды 100 М.
De ce ar trebui sa ne mai potolim cu CONSUMUL dement?
22:54
Zona IT
Рет қаралды 118 М.