ik ga het nu bekijken! Ik ben benieuwd :) Het viel mij op dat het geluid van de introductie niet aan stond. Niet erg, maar ik dacht ik deel het.
@leonaarts1069 Жыл бұрын
Mooie uitleg van de dramadriehoek. En juist de voorbeelden maken het duidelijk.
@Lisa-b3t7n2 жыл бұрын
Alweer zo'n gezellige podcast en wat brengen jullie de inzichten in menselijk gedrag toch altijd met een fijne portie humor! Ik word hier blij van!😃 Iets anders: hebben jullie al eens een podcast gemaakt over hokjesdenken? Dat doen ze volgens mij niet alleen binnen de psychiatrie, maar door de hele maatschappij heen. Zo laten ze in organisaties medewerkers persoonlijkheidstestjes afnemen waarmee ze bijvoorbeeld in een bepaalde kleurcategorie ingedeeld worden waar bepaalde eigenschappen mee verbonden zouden zijn. Uiteraard is dit jullie bekend. Ik heb het idee dat zulke stereotypen nogal eenzijdig zijn en mensen te kort kan doen. Ik ben benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken.
@psychologievansucces2 жыл бұрын
Mooi onderwerpen om te belichten, Ellen! Gaan we op de lijst zetten voor de podcast.
@Lisa-b3t7n2 жыл бұрын
Leuk! Ik ben heel benieuwd!
@bepgeurts97582 жыл бұрын
Dankjewel weer heel inspirerend 🍀
@JeroenHega2 жыл бұрын
Wederom een leerzaam gesprek. 19:04 Hier heb ik ook erg veel last van. Ben altijd ook zeer introvert en gesloten geweest en heb altijd moeite gehad om emoties en gevoelens te uiten. Confrontaties en/of conflicten kunnen verlammend werken op mij en ik voel mij hier zeer kwetsbaar in. Ook doordat ik een vorm heb van ASS (autisme) en kenmerken van OPS (ontwijkende persoonlijkheidsstoornis). Ik kan in dergelijke situaties erg snel dichtklappen. Ook door (sociale) angst, onzekerheid, gevoelens van minderwaardigheid etc. Heb ook erg veel last van spanningsklachten en stress hierdoor.
@psychologievansucces2 жыл бұрын
Dankjewel voor je reactie, Jeroen! Bewustwording van je patronen is de eerste stap. En zo te lezen ben jij je al heel bewust. Doe je goed! Heb je ook al manieren gevonden om met dit "dichtklappen" om te gaan?
@JeroenHega2 жыл бұрын
@@psychologievansucces Heel erg bedankt voor jullie fijne reactie. Dit waardeer ik enorm. Ik probeer in moeilijke sociale situaties goed te letten op mijn ademhaling en om goed de rust in mezelf te bewaren. Probeer ook enigszins rationeel te blijven en me niet teveel te laten leiden door emoties oid. Ook negativiteit en andere beperkende gedachten probeer ik toch wat te omzeilen oid.
@psychologievansucces2 жыл бұрын
@@JeroenHega Mooi, Jeroen! Het begint allemaal met je ademhaling... Hele fijne manier om via je ademhaling gegrond te blijven in "uitdagende" situaties.
@mligthart70132 жыл бұрын
Een helper; ik dacht n helper te zijn in het begin tot het een draai kreeg dat je de ander iets af zou nemen Ik ga in gesprek en kan de ander daarin de oplossing laten zien/ zeggen waar ik ze op wijs door te vragen of ze deze zin nog eens willen herhalen. Dan ben ik niet de oplosser maar de gene die deze persoon zichzelf laat zien dat hij/zei de oplossing zelf al heeft door goed te kijken naar de situatie . Dat ik dan blij ben voor de persoon en mijzelf dat het gelukt is, ja, maar heb dit niet nodig om gelukkig te zijn want het is heel bemoedigend.
@jokevermeer38282 жыл бұрын
Lekker rustig begin. De leader was geluidloos. Dank ☺ Nog iets nieuws is reclame midden in dit filmpje. Ik herken mijzelf in Tonny (op ongeveer 16 min). Is er dan nog een 4e rol die wel goed is? Kun je zonder rol zijn? De aanklacht is altijd gericht tegen het slachtoffer en nooit tegen de redder denk ik? En de redder is niet ontvankelijk voor de aanklacht want daarmee zou hij een slachtoffer worden? Hmm. Ik laat het even bezinken ;) Ik ga nu naar mijn werk en kijk bewust naar ieders rol daar vandaag. 'Niet iedereen kan een held zijn. Er moeten ook mensen gered. De truc is dansen op de gulden middenweg' ♫♪ (Acda en De Munnik)
@dianavanrijn82182 жыл бұрын
Joke Vertel even de stand Op je werk Hoeveel slachtoffers hoeveel daders en redders? Nieuwschierig En zijn er Zwitserland type
@Vincee20232 жыл бұрын
Foutje van de editor
@mvde32272 жыл бұрын
Interessant. Volgens mij staat er tegenover de dramadriehoek de winnaarsdriehoek. Assertief tegenover dader, kwetsbaar tegenover slachtoffer en ondersteunend tegenover redder. Ofwel, niet switchen van rol binnen de dramadriehoek, maar een meer volwassen rol aannemen.
@psychologievansucces2 жыл бұрын
Heel mooi!
@suusenzo742 жыл бұрын
Dan heeft de winnaarshoek 1 verliezer, immer 2 helpenden/assertief/ handelend/reddend/ Maar t slachtoffer heeft 2 helden of 1 en verliest, immers geen winnaar oid. Of dan de term winnaasdriehoek er dan nog op moet? Hmmmmm
@dianavanrijn82182 жыл бұрын
Dank je wel
@psychologievansucces2 жыл бұрын
Heel graag gedaan, Diana!
@209suz2 жыл бұрын
Uit de dramadriehoek blijven, is de oplossing. Daar wil je niet zijn. De aanklager negeren. En wat je zegt. Overleggen. Hou je antennes open. Je wordt er gauw ingetrokken.
@suusenzo742 жыл бұрын
Elke interactie waarin een behoefte gevraagd wordt aan een ander zou dan toch deze driehoek moeten "opstellen". Ik zou dan bijna gaan denken dat elke interactie tenzij nodeloos koetjes/kalfjes ons in deze driehoeksverhouding plaatst. Hoe doe je dat als duo? 2 rollen in 1? Is t niet zo dat deze driehoek ervanuit gaat dat je 'het probleem' oplost/ op gaat lossen? Denk zelf dat de mens zo complex is danwel geslepen dat je in 10 min in crisis al deze rollen zou kunnen aannemen... men zegt weleens dat praten altijd de oplossing biedt: m.i. is dit sterk afhankelijk vanuit welke rol dit dan gebeurt en met welke doelstelling. En ik kan me ook voorstellen dat sommige driehoeken echt niet functioneren omdat eenzelde rol binnen driehoek leidt tot botsing/patstelling: weiger je de andere rol 'aan te nemen' faalt de oplossing dan vanzelfsprekend? Immers vanuit deze driehoek wens je iets op te lossen? Zeer interessant onderwerp. Nooit van gehoord, ook. Al denkt ik dat de mens in staat is om enorm te schakelen in deze rolverdeling waardoor t complex kan zijn te doorzien waar iemand nou voor staat. Ik krijg bij sommige mensen al jeuk, laat staan dat ze dan ook nog "mijn rol" afpakken waardoor je met nog meer jeuk in de degradering komt?! Liever dan trui die jeukt. Heb je tenminste zelf nog de controle😅🤭
@psychologievansucces2 жыл бұрын
Het is zéker mogelijk om binnen een conflict te wisselen tussen rollen. Dat gebeurt in de praktijk heel vaak. Complex, maar ook razend interessant als je achteraf de ruimte neemt om (samen) te reflecteren!
@suusenzo742 жыл бұрын
@@psychologievansucces communicatie(leer)had/heeft altijd mijn liefde gehad. Ik verhoorde dagelijks vele verdachten. Dan is communicatie grootste gereedschap om bij de waarheid te komen. Ondersteunend bewijs is top maar een verhoor: heerlijk.
@jepz11 Жыл бұрын
Jammer, dat je de Aanklager dader noemt. Bij een dader denk ik aan iemand die met opzet handelt. Terwijl de DD draait om verantwoordelijkheid vermijden, en naar de ander wijzen. "Aanklager" beschrijft beter wat de rol inhoudt. Wel vind ik t behulpzaam dat jullie er een luchtig gesprek over hebben, en om jezelf kunt lachen.
@vickynys74352 жыл бұрын
Wat als je in elke rol afgeblokt wordt?
@mligthart70132 жыл бұрын
PS ik vind jullie een fantastisch koppel. Ik vraag me af wat ik wel ben 🤔🤔