De Verkenners 26: Qumran (de betrouwbaarheid van de Bijbel)

  Рет қаралды 7,466

De Verkenners

De Verkenners

Жыл бұрын

Hoe weet je dat de Bijbel betrouwbaar is? Daarover leer je meer in deze video! In deze aflevering verkennen we Qumran. Het is een prachtige plek ingeklemd tussen hoge bergen en de Dode Zee. Wil je meer weten over geitenherder Mohammed ed-Dib, de grootste archeologische ontdekking uit de twintigste eeuw en eeuwenoude Bijbelhandschriften? Dan moet je deze aflevering zeker bekijken!
Wil je meer zien en leren over Israël? Neem dan ook eens een kijkje op onze projectwebsite: www.deverkenners.info. Daar vind je meer materiaal, waaronder een kijkwijzer voor kinderen en uitgewerkte achtergrondinformatie bij de video’s. Verder zijn op de website alle video’s gelokaliseerd op een landkaart.
De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israël /Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israëlstudies. Geniet je van de video’s? Overweeg dan eens om het project te steunen door middel van een gift of wordt een van onze officiële sponsors (zie hiervoor: www.deverkenners.info). Met jouw hulp kunnen we het project voortzetten!
Zoektermen: Qumran, mikwe, Dode Zee, cistern, boekrol, Essenen, Farizeeën, Sadduceën, Bijbel, rein, Joodse Bijbel, scriptorium.

Пікірлер: 2
@henkdorpel
@henkdorpel 6 ай бұрын
Hij zegt: "Zeker als het gaat om de Bijbel, wil je voorkomen dat er foutjes ontstaan." Want dan zou je zo maar een andere versie van de Bijbel kunnen krijgen. En dat mag natuurlijk niet, want de Bijbel is Gods Woord." Je zou daardoor de indruk krijgen dat men 2000 jaar geleden dezelfde Bijbel had als nu. Maar niets is minder waar. Inderdaad is het overschrijven nauwkeurig gebeurd. Maar voor de volledigheid zou je er bij moeten zeggen dat er wel 900 verschillende boekrollen zijn gevonden en dat er van veel verhalen verschillende versies bleken te bestaan. Hoezo betrouwbaar? Stel dat je ruim 2000 jaar geleden had geleefd, en je had die 900 boekrollen tot je beschikking. Zou je dan enig idee hebben gehad van wat "Gods Woord" was en wat niet Gods Woord was? Nee, natuurlijk niet. En van de verhalen waarvan verschillende versies bestonden, zou je natuurlijk ook onmogelijk kunnen bepalen welke versie de juiste is. Pas in de derde eeuw na Christus is door een aantal Katholieke bisschoppen bepaald welke boeken Gods Woord zouden zijn en welke boeken blijkbaar niet Gods Woord zijn. Ik heb het altijd fascinerend gevonden hoe niet-Katholieken er blijkbaar rotsvast van overtuigd zijn dat deze Katholieke bisschoppen "door de Heilige Geest waren geleid" om tot de juiste keuzes te komen. Altijd mooi, dat geloof....
De Verkenners 27: De vijgenboom
7:36
De Verkenners
Рет қаралды 3,8 М.
Is de Bijbel verkeerd overgeschreven?
16:31
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 99 М.
Trágico final :(
01:00
Juan De Dios Pantoja
Рет қаралды 24 МЛН
De Verkenners 28: Herodion (bergvesting Herodes de Grote)
8:51
De Verkenners
Рет қаралды 4,7 М.
De Verkenners 29: De Dode Zee
6:58
De Verkenners
Рет қаралды 11 М.
De Verkenners 2: De Olijfberg
6:18
De Verkenners
Рет қаралды 14 М.
Solomon's Temple Explained
10:21
Messages of Christ
Рет қаралды 6 МЛН
De Verkenners 18: Een graf uit Jezus’ tijd
6:04
De Verkenners
Рет қаралды 7 М.
De Verkenners 74: De tabernakel (deel 1)
6:38
De Verkenners
Рет қаралды 4,1 М.
De Verkenners 1: Het Meer van Galilea
6:01
De Verkenners
Рет қаралды 20 М.
De Verkenners 61: Joodse kleding
6:33
De Verkenners
Рет қаралды 5 М.
De Dode Zeerollen in perspectief
11:26
University of Groningen
Рет қаралды 5 М.