Dilin Olanakları ve Sözcük Hikayeleri - Yazar Burada Ne Demek İstemiş? - Aytuğ Akdoğan B26

  Рет қаралды 91,828

Flu TV

Flu TV

Күн бұрын

Пікірлер: 497
@cananarslan2206
@cananarslan2206 3 жыл бұрын
Açıkçası videolardaki kasvet asla beni rahatısız etmedi. Aksine hoşuma gidiyor. Bir arkadaşımla dertleşmek gibi hissettiriyor. Belki ben konuşmadığımdan bu tam olarak sohbet sayılmaz ama Aytuğ benim söylemek istediğimi de söylüyor. Yani Aytuğ hem ben oluyor hem beni dinleyen ve benle konuşan hayatımda olmayan o dostum oluyor.
@cnnarslan1
@cnnarslan1 2 жыл бұрын
🦋
@cananarslan2206
@cananarslan2206 2 жыл бұрын
🌝🌼
@dgnblgl3974
@dgnblgl3974 3 жыл бұрын
ikinizin sohbeti doyumsuz ... Finalde okunan şiir tüm yayını bastırdı teşekkürler. Özellikle okuyan kardeşime tesekkürler...
@yunusemre3857
@yunusemre3857 3 жыл бұрын
her hafta sizi dinlediğimiz için sizle samimiymiş gibi hissetmemize rağmen adımızı bile bilmemeniz size ne hissettiriyor
@yunusemre3857
@yunusemre3857 3 жыл бұрын
@Kafka Spark ben de aynı şeyleri hissediyorum mesela yüksek bir yere çıkıp şehir ışıklarına baktığımda her bir ışığın bir hayatı simgelemesi çok garip hissettiriyor, yorumun için de teşekkürler
@sherifg
@sherifg 3 жыл бұрын
@@yunusemre3857 Yıldızlara bakıp orada hayat var mı diye merak etmekten daha anlamlı görünüyor bana da. Bir dönem bu yaşadığın hissi çok yaşadım ben de. Her insan bir dünya ve biz başka başka sebeplerle çok azına çok az miktarda temas edebiliyoruz ne yazık ki. Temas ettikçe de yakıcı ve zorlayıcı şeylerle boğuştum hep, zaman zaman kaçıp uzaktan seyretmek ve hayal etmek de bir sonraki temasa hazır hissedip hazırlığa yeniden başlamak olsa gerek (:
@ibrahimbeg
@ibrahimbeg 2 жыл бұрын
O kadar çok seviyorum ki bu seriyi, hıç sıkılmadan izliyorum, kendiliğinden akıp gidiyor. Sondaki o şiirler ruhumu bedenimden alıp başka bir yere götürüyor, hani çok güzel bir kitabı okurken kendinizi bir karakterin yerine koyup kaybolursunuz ya o kitapta, işte aynen öyle.
@alpaslansahin2789
@alpaslansahin2789 11 ай бұрын
Verimli bir toprak gibi olmuş video. Ne düşünceler büyür buradan. Sondaki çocuk güzel okumuş şiiri
@AHMETDOLMACI
@AHMETDOLMACI 3 жыл бұрын
İlker Hocamla geniş bir sohbet programı yapsanız keşke. Doyum olmuyor girişteki konuşmanıza ve o sorularınıza. İyi ki varsınız. Bu kanalı keşfettiğimi için çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Tüm FLU TV ekibine teşekkürler.
@emrekayik
@emrekayik 3 жыл бұрын
Etimoloji gerçekten mükemmel bir bilim dalı. Bu konuda öğrendiğim bir şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Fransızca chiffre (rakam), İtalyanca cifra, Latince cifra'dan geliyormuş. Latince cifra da Arapça الصِّفْر ʾaṣ-ṣifr'dan, yani bildiğimiz sıfırdan geliyormuş. Bunlarin kökünde de sanskritçe Śūnya (शून्य) yer alıyormuş. Sunya budistlerin meditasyon sırasında olmaya çalıştıkları, hiç, boşluk/yokluk gibi anlamlara geliyormuş.
@ahmetcankaymak1537
@ahmetcankaymak1537 3 жыл бұрын
Tavsiye edebileceğim kitap var mı?
@emrekayik
@emrekayik 3 жыл бұрын
@@ahmetcankaymak1537 ●Türk Dilinin Etimoloji Sözlüğü - İsmet Zeki Eyüboğlu ●Nişanyan Sözlük - Sevan Nişanyan Bu kitapların dışında eski sözlükleri inceleyebilirsin. Codex Comanicus, Divan-ı Lügatit Türk gibi eski lügatlara bakabilirsin. Aklıma gene gelirse burayı düzenlerim.
@a.n.o.n.i.m.
@a.n.o.n.i.m. 3 жыл бұрын
@@ahmetcankaymak1537 Marcel Erdal, Tuncer Gülensoy ve TDK yayınları (hatice şirin... vs.)
@guneskotbas2705
@guneskotbas2705 2 жыл бұрын
Şifre kelimesiyle de bağlantılı mı acaba?
@denizkirimsoy1732
@denizkirimsoy1732 3 жыл бұрын
Konuya dikkat çektiğin için çoook teşekkür ederim Aytuğ. Her konuda olduğu gibi kökenbilim/bilgisi de zor zenaat. Eklemek istediğim, bence çok önemli noktalar var. 1. Dilin (aynı zamanda toplumsal algıyı da ya da dayatılanı da taşıdığı için) üzerinde çok oynanmış. Konuyla ilgili sağlam bilgiye ulaşmak çok zor. Tek kaynak asla sağlıklı olmaz. Bu açıdan dil, siyasi, toplumsal ve halkbilimsel okumalardan gayrı tutulamaz. 2. Kelimenin nereden geldiği değil, nasıl geldiği, hatta geldiği dile nasıl geldiği çok daha dikkat çekici. Etimoloji tarihten gayrı tutulamaz. 3. Dil, herkesin çok iyi bildiği ama bir o kadar da hiç kimsenin hiç bir şey bilmediği bir konu. Bir vakitten sonra yazılı kaynaklara ulaşılamadığı için güzel hikayeler gibi "kanıtlar" yoldan çıkarıcı. Gerçek, neredeyse imkansız. Kısaca; tarih, siyaset, sosyoloji ve halkbilim bakış açılarıyla bu videodaki kelimelerle ilgili tartışmalarım olabilir. :-))) Olabildiğince en geniş ve en eski kaynakların tümünden yararlanılarak hazırlanmış tek bir Türkçe kökenbilgisi sözlüğü var bence: Nişanyan'ın Türkçe Kökenbilgisi Sözlüğü. Bu sözlük çalışmalarına dayandırarak yazmış olduğu yan çıktılar (Mesela Elif'in Öküzü) de oldukça ilginç. Ha, yeterli mi ve sağlıklı mı? Yukarıda değindiğim noktaların hepsine birden baktığınızda elbette değil. Ancak, olabilecek en sağlam temelleri olan sözlük, bu. Bütün dillerde olduğu gibi. Bu tür çalışmaların sonunu getirmek, yeniden vurgulamak gerekirse, imkansız. Tam benim konum olduğu için kendi reklamımı da yapacağım yüksek müsaadenizle: Bazı kelimeler üzerine derin dalış yapıyorum. Bir yandan da bir sözlük hazırlığım var. Makalelerime (dolayısıyla da ulaşabildiğim tüm kaynaklara) academia.edu adresinden ya da blogger adresim üzerinden benim adımla erişebilirsiniz.
@afenerli
@afenerli 3 жыл бұрын
Baştaki sohbetler keyifli oluyor. Biz de sanki dahilmişiz gibi dinliyor, kendi kendimize de cevaplıyoruz bazen.
@deniz-vp8dj
@deniz-vp8dj 3 жыл бұрын
Aytuğ abi idolümsün resmen, tam bir cümle mühendisi gibisin. Sende zaten mühendis kafası olduğu çok belli. Bu yıl kazanabilirsem ben de mühendislik okumak istiyorum.
@ozgur6405
@ozgur6405 3 жыл бұрын
En iyi karşılıksız örneklerden biri de favorim 'Weltschmerz' dir. Bu harika kelime farklı şekillerde tarif edilmeye çalışılır. Kısaca 'dünyanın acısı' şeklinde ifade edilse de 'Mevcut yaşam koşullarının ve mevcut dünyanın ideal dünya ile uyuşmaması durumundan ortaya çıkan depresyon hali' şeklinde ifade edilmesi en iyisi gibi.
@veysizeyrek
@veysizeyrek 3 жыл бұрын
Müşkülpesent, zayiat ve bilmukabele kelimeleri harika.
@leylakarimova9429
@leylakarimova9429 3 жыл бұрын
Farscadaki “endişeli” sözü “düşünceli” anlamında kullanılıyor dediğinde, aklıma Azerbaycan türkçesinde de “endişeli görünüyorsun” anlamına gelen, “fikirli görünüyorsun” diye bir ifade var. “Endişe” ve “fikir” deyimde ya da dilde aynı anlamda kullanılıyor. Program yine su gibi aktı geçti, İlkerle Aytuğun sohbeti ayrı keyif veriyor. Benim aslında sormak istediğim birden fazla soru var ama bugün birini sorucağım. Sence nasıl hala ölümü, öleceğimizi bildiğimiz halde, süper egomuza yenilib, sanki sonsuza dek yaşayacak gibi davrana biliyoruz ? Duygularımızı ifade etmekden tutun da, nasıl hayat yaşamak istediğimize karar vermeye kadar? Bireylerden ziyade çoğunluğun bunu isteyib de kurtulamaması ve “diğerleri teslim olsun, sonra ben olurum” mantığıyla düşünürsek.
@denisars2082
@denisars2082 3 жыл бұрын
Uzun yıllardır benim türlü mecralarda söylediğim şeyleri, İlker abi direkt şekilde söylemiş. Çeviri, karşı tarafın cümlelerini direkt aktarmak olamaz çünkü karşı tarafı birebir anlatmak gibi bir şansı kimsenin yok. Çeviri yapıldığında karşı tarafın anlattığını birebir çevirmekten çok, Türkçe'de en uygun şekilde karşılamak önemli olan...
@murataytekin1302
@murataytekin1302 3 жыл бұрын
İlker hocamla baştaki muhabbetiniz de çok güzeldi keşke biraz daha uzun tutsaydınız.
@dogusarifakdere9558
@dogusarifakdere9558 2 жыл бұрын
belki diğer içeriklere nazaran biraz daha az reytingi var ama biz gençler için çok güzel ve zengin içerikler. Bunca dezenformasyon arasında böyle özgün yapıtlar görmek ve kendimize, benliğimize ulaşmak yolunda düşündürücü içerikler görmek çok güzel. elinize sağlık.
@omergedemen2861
@omergedemen2861 3 жыл бұрын
Galiba çok farklı bir dönemde yaşıyoruz. Hayatta kalmak kolay, yaşamak çok zor. Tek bir sorum var: "hocam peki ne yapalım."
@buraksavas1531
@buraksavas1531 3 жыл бұрын
Kırgiztan'da yaşıyorum. "Nun" kırgız ve kazak dilinde ekmek doğru. Ayrıca bizim kullandığımız "düşünmek" fiiline onlar "tüşünmek" diyor ancak "anlamak" manasında kullanıyorlar. Yani "tüşündüm" dediğinizde "anladım" demek oluyor. Gene süper bir bölüm. Daha önce de dile getirmiştim, Nevzat hoca ile Aytuğ beyi aynı programda görmek çok güzek olurdu.
@nurhayattekin5567
@nurhayattekin5567 2 жыл бұрын
Her video sonunda damağımda tanıdık ,güzel bir tat kalıyor. Kendime benzettiğim az sayıda insanlardansınız, iyi ki varsınız 🍀
@sumeyyegultekin4695
@sumeyyegultekin4695 3 жыл бұрын
Bir çevirmen olarak kesinlikle ben de aynı şeyi düşünüyorum. Gördüğümüz cümleyi aynen çevirmek o cümlede zaman zaman anlam kaybına yol açıyor. Bu yüzden aslında çok da vermek istediği anlamdan sapmadan tercüme etmek gerekiyor. Aslında biraz yorum katmak lazım sanki 👍
@canyldz6215
@canyldz6215 3 жыл бұрын
Tanrıya bakış açını çok merak ediyorum. Bununla ilgili bir bölüm çekersen çok sevinirim, seviniriz.
@onurkaraman943
@onurkaraman943 3 жыл бұрын
İrademiz var mı ? (Bence yok) Cevabın yok ise; çevremiz ve yaşadıklarımız bilinç altımızı, bilinç altımız irademizi nasıl etkiler ? Kısaca ezbere mi yaşıyoruz ? Her zamanki gibi çok güzel bir bölümdü teşekkürler 😊
@Harveyspecter41
@Harveyspecter41 3 жыл бұрын
9:54 bu kelimenin açıklamasını dün Kelime Oyunu'nda izledim. Hoş bir tesadüf oldu
@qprodty509
@qprodty509 3 жыл бұрын
Hangover hikayesini Aytuğ abi daha önce anlatmıştı sanırım ama benim açımdan hiçbir kusur yok zira bu dinleyişimde daha farklı şeyler düşündürdü.
@denizyolduz5906
@denizyolduz5906 3 жыл бұрын
Kabağın başa patlaması deyiminin kökenini merak eder dururum... bu harika bölümler için ne kadar teşekkür edilse az. iyi ki varsınız.
@eminimsakayapyorsunuzbyfeynmen
@eminimsakayapyorsunuzbyfeynmen 3 жыл бұрын
ne zaman Aytuğ beyi dinlesem roman okuyasım geliyo .
@sister3448
@sister3448 3 жыл бұрын
Zweisamkeit, sevdaya dahildir, evet.. Ne güzel dedin, bilmiyorlar, anlamıyorlar, iki kişilik yalnızlığın güzelliğini..
@sinemkaya8364
@sinemkaya8364 3 жыл бұрын
Ardımda, kentin içinde geniş ve dümdüz yollarda lambaların soğuk aydınlığında, Yaman bir toplumsal olay can çekişiyor, pazar gününün bitişiydi bu. Bulantı Yine çok güzeldi teşekkürler flu tv ve Aytuğ Akdoğan
@antbalci
@antbalci 3 жыл бұрын
Konuşmanızı keyifle dinliyorum. Sondaki şiir kısmına gelince dinlemeden derhal kapatıyorum.
@panda_invention1810
@panda_invention1810 3 жыл бұрын
_'iki düşün, bir konuş.'_ diye boşuna belirtmemiş büyüklerimiz 😒
@yerindedurmaz
@yerindedurmaz 2 жыл бұрын
sadece bu bölümde değil, flu tv'nin diğer programlarında ve bölümlerinde de gördüm bunu; kediler gelip korkusuzca sırtüstü atıyorlar kendilerini yere. çok iyi bakılıyor, çok kıymet veriliyor ve güvenleri hiç sarsılmıyor olmalı.
@denizile4956
@denizile4956 2 жыл бұрын
Videoyu bi hafta gecikmeli izledim sizden özür diliyorum resmen zamanı kaçırmışım gibi hissediyorum şiir tam ruh halime uygundu ve konuştuğunuz bütün cümleler
@melisagunaydin7069
@melisagunaydin7069 3 жыл бұрын
instada görünce saati dikkat etmemiştim 10 dk bu videoyu aramıştım :))
@dilekesmer8058
@dilekesmer8058 3 жыл бұрын
Bende😊
@wel_zana2974
@wel_zana2974 3 жыл бұрын
"Nan" Kürtçe de ; 1.ekmek 2.yemek,aş 3.gıda yiyecek. Anlamında kullanılır. 'Nan eski dilde ekmek' demiştiniz bende ona ekleme yapmak istedim.
@ZulkufYldrm
@ZulkufYldrm 3 жыл бұрын
Hocam Söz-Çük hikayelerini çok sevdim. Bu serinin devamı gelsin.
@aazz6790
@aazz6790 3 жыл бұрын
Merhaba Aytuğ. Türkiye'nin ekonomik durumu yüzünden ortalama bir gencin kültürel ve sanatsal aktivitelere, tiyatroya, sinemaya, konsere, seyahat etmeye, kendilerini kısıtlamadan hobi edinmeye, hatta ayda üç beş kitap almaya bile ya asgari bir bütçe ayırabilmesi ya da hiç ayıramaması konusundaki stresine karşı neler söyleyebilirsin? Gelecekle ilgili ne düşünsek kursağımızda kalıyor...
@ahmetkaradag2090
@ahmetkaradag2090 3 жыл бұрын
Tombekiyi yakıyorum ve açıp seni dinliyorum. Sevgiler
@gokhanerdogan8627
@gokhanerdogan8627 3 жыл бұрын
Ya Aytuğ, ben İlker CANİKLİGİL ile sohbetinizi çok seviyorum. Böyle sohbet programları çekseniz beraber keyifle izlerim. Hadi eyvallah 😉
@nazarbinici3755
@nazarbinici3755 3 жыл бұрын
Bölümde, şiirde, çok güzeldi. Çok güzel okudu oyuncumuz.
@mertvecakir
@mertvecakir 3 жыл бұрын
Kedi videolarını hızlıca geçenler, sizleri seviyorum.
@gamzebozkurt5751
@gamzebozkurt5751 3 жыл бұрын
Merhaba, programınız dolu dolu ve oldukça etkili; öneriler, alıntılar, konular sizin anlatımınızla da birleşince izleyici sanki büyülü bir zihinsel sürece giriyor. Soruma gelirsem " Fikir-efkar anlam değişiminden çağrışım yaptı. Düşüncelerden çıkamama ihtimalini göze alarak ve belki de bunun zevkine ve acısına doymamacasına her daim düşünmek mi yoksa düşünmemek mi? Sizce yaşamak için hangi yolu tercih etmeli insan?" Teşekkürler...
@ffatiharslan
@ffatiharslan 3 жыл бұрын
Harika bir bölüm olmuş. Bir iki yerde durdurup üzerine düşündüm. Ayrıca kedi videosu esprisi güzeldi.
@Sapienporta
@Sapienporta 2 жыл бұрын
İyi ki varsınız. Terapi gibi videolar.
@tuberklz
@tuberklz 2 жыл бұрын
ne güzelmiş iki başınalık. yalnızlık bakiyken, ancak paylaşabilir insan. ve evet, paylaşılabilir yalnızlık dahi. ama istemez insanlar
@emirkara553
@emirkara553 3 жыл бұрын
Aytuğ abi seni dinlerken farklı dünyalara gidiyorum seviliyorsun abi
@daddykorkut
@daddykorkut 3 жыл бұрын
'proustyen' bir an: bir tadın ya da kokunun bizi geçmişe götürüp, içimize umut ve şükran dolması olayıdır. ismi marcel proust'dan gelir. kayıp zamanın izinde'yi okuyanlar kelimenin uyandırdığı hissi çok daha iyi anlamıştır sanıyorum :) özellikle yoğun edebiyat sevenlere eseri şiddetle tavsiye ederim.
@balibali32
@balibali32 3 жыл бұрын
Ozan Osmanpaşaoğlu, şiir ezberlenmiş, ustalıkla okunmuş tebrikler 👏
@neslihanorak4455
@neslihanorak4455 3 жыл бұрын
Geçen bölüm çok güzeldi bence. Lütfen böyle devam edin kedisiz
3 жыл бұрын
Program güzel olmuş, kelimeler ve deyimlerin hikayelerini dinlemek keyifliydi. Yüreğinize emeğinize sağlık ❤️🌷 Farklı dillerdeki ortak deyimlerden de bahsetseniz güzel olabilir. Mesela basit bir örnek vereyim: “Söz gümüşse sükut altındır” hem İngilizce hem de Hollandaca ile ortak bir deyim. Toplumların / insanların düşünme şekillerindeki benzerlikleri de gösteriyor. “Lafı ağzımdan aldın” deyimi de ortak mesela :)
@hanmutfak
@hanmutfak 3 жыл бұрын
Keşke daha sık ve uzun olsa programınız… ve cok cok daha fazla kitap önerilerinde bulunsanız keşke
@alikvanc9749
@alikvanc9749 2 жыл бұрын
Harika bir şiir ve harika bir yorumlama.Teşekkürler bizi Behçet Necatigil ile tanıştırdığınız için🙏👏👏
@sherifg
@sherifg 3 жыл бұрын
Harika bir içerik olmuş yine. Özellikle kedi videolarına bayıldım, iyi bir seçki 😋 keder benim de ağırlıklı ruh halim olsa da zamanla bunu yüceltmektense dengelemeyi öğrenmeyi deniyorum. Oysa ki uzun yıllar kedersiz insanların boş hayatlar sürdüğüne inanmıştım. Ya da anlam verememistim. insanlığın altından kalkması zor zamanlardan geçtiği dönemlerde absurde sığınması gibi arada kedi videolarına ciddiyetle bakmak neden olmasın. Asıl konuya dönersem. Çaban, emeğin için bolca teşekkürler, tekrar tekrar izlemelik ve sindirmelik güzel derlemeler sunuyorsun kesinlikle. yeterince güzel ifade edememis hissediyorum o yüzden yeni videolarda bu çabayı sürdürürüm artık 🙂
@KeremErgener
@KeremErgener 3 жыл бұрын
Hangover kelimesinin etimolojisinin bahsi geçen hikayeye dayandığına dair bir rivayet süregelmekte. Kelimenin kökeninin insanların ipte uyumasıyla alakası yoktur ve maalesef bu romantik düşünce gerçeği yansıtmamaktadır. Bu kelimenin kökeni geçen akşam içilen içkinin etkilerinin ertesi gün hissedilmesine dayanmaktadır. Hang kelimesi burada askıda anlamını taşırken over kelimesi önceden gelen anlamındadır. Türkçe tercümesi olan akşamdan kalma bu bakımdan etkiyi çok doğru bir şekilde anlatan bir tamlamadır.
@muhammedhamza4596
@muhammedhamza4596 3 жыл бұрын
Ben bazen kendime kelime uyduruyorum. Son uydurduğum kelime "toryane" anlamı da felaket derecede güzel. Bilmiyorum, bazen bazı hisleri tarif etmek için ağzımdan garip sesler çıkıyor ve anlamsız gibi gelse de "neden anlamsız olsun ki, bence güzel" deyip o ses kütlesine anlam yüklüyorum. Aytuğ hocam, benim en sevdiğim yazar olan Victor Hugo ve onun en kült eseri, sefiller hakkında ne düşünüyorsunuz? Gerçekten merak ediyorum, okudunuz mu? Okuduysaniz o sayfalar sizlere ne hissettirdi? Onun dışında da, 18 yaşındaki bir gence bir tavsiye vermekten çok, ona bir şey söyleme imkanınız olsa, sizi severek izleyen 18. yasındaki bir gence, neler söylemek isterdiniz?
@sazilye4111
@sazilye4111 3 жыл бұрын
5:50 bir şeyi özenerek yapmanın keyfi ve daha önce hiç yapmadığın bir şeyi yapabildiğini gördüğünde gelen ılık meltem: '''oha bunu da yapabiliyorum''' 🧡
@leventsekerler7526
@leventsekerler7526 3 жыл бұрын
Sevan nisanyan sözlük ! Emeginize teşekkürler.
@orhanorhan2580
@orhanorhan2580 3 жыл бұрын
yaşım hafiften geçkin olmaya başladıysa bile şuana dek kimseye başın sağolsun diyemedim, hep kaçtım arkadan da çok laf işittim tabiki.. Sondaki şiir biraz beni anlatıyor, sevdim..
@mehmetuzun-dl2li
@mehmetuzun-dl2li 3 жыл бұрын
Aha Şeyhim yeni video atmış. Vay sen hoşgelmişsin
@gizemyenikler6595
@gizemyenikler6595 3 жыл бұрын
Güzel programdı emeğinize sağlık.
@nurhayattekin5567
@nurhayattekin5567 2 жыл бұрын
Çok güzeldi, teşekkürler 🍀
@has.durmaz
@has.durmaz 3 жыл бұрын
İyi yayınlar
@feritozbey5814
@feritozbey5814 2 жыл бұрын
'fernweh'(13:56) sözcüğü bana Irvın Yalomun şu sözünü hatırlattı: Bazen sahip olmadığım hayatın yasını tuttuğumu düşünüyorum.
@ugurlanugur
@ugurlanugur 3 жыл бұрын
Keyifliydi 👏👏👏
@yigitbartk1802
@yigitbartk1802 3 жыл бұрын
Şans kavramını nasıl yorumluyorsun , yaşanan olayların düşünülen fikirlerin okunulan kitapların hepsinde şansın etkisini bilmek nasıl hissettiriyor ?
@franzkafkaveski6384
@franzkafkaveski6384 3 жыл бұрын
"Çizmeyi aşmak" deyiminin kökeni antik Yunan'da Apelles isimli bir ressamdan geliyor diye biliyordum ben. Hatta Sunay Akın da o şekilde anlatır. Demek ki bu konuda da rivayetler muhtelif.
@burakburhan5592
@burakburhan5592 3 жыл бұрын
Bu bölüm harika olmuş aytuğ abi kediler toparlamış bidahakine düşen pandalar koyarsan güzel olur teşekkürler 🤣
@alimesutdemir7309
@alimesutdemir7309 3 жыл бұрын
Bir süre önce sorduğunuz soruyu ben yıllardır düşünüyorum. Ve düşünce tarzıma o kadar çok etkili oldu ki... Şimdi soruyu tekrardan size yöneteceğim üzerine biraz laflamakta mahsur yok bence. " Karşılıksız yapılan birşey var mı? "
@kazm6507
@kazm6507 3 жыл бұрын
Varoluşun ve kendine yetme sığınabileceğin bir kendiliğin olması gibi şeyler bazen imkansız geliyor , diyorum ki acaba bu sadece başkalarına bağlanmanın korkaklığını entelektüel bir şekilde kapatmanın farklı bir yolu mu ? Araştırmalar gösteriyor ki en mutlu olanlar en sosyal olanlar . Ve varoluş da bir yerde yalnızlığa rağmen kendine yetmeyi gerektiriyor , varoluşçuluk sadece kendi yarattığı benliğe derin bir yalnızlık ağır bir derinlik pahasına tapınmanın bir yolu mu , iyi olan ya da olmayan ne bilmiyorum , ama hiçbir şey yeterince doğru değil gibi
@oykudeniz7525
@oykudeniz7525 3 жыл бұрын
Merhaba. Bir cümle kurarken anlamı daha iyi yansıtmak, iletideki atmosferi alıcıya daha dolaysız yoldan aktarmak için veya sadece kulağa daha hoş gelmesinden dolayı cümle içinde yabancı sözcükler kullanmak hakkındaki görüşlerin nelerdir? İngilizce bilen insanların cümle içinde ingilizce sözcükler kullanmasına irrite olan birçok insan var. Dilin sürekli değişen yapısı ve global dünya bağlamında türkçeyi, dilimizi korumak ne anlama gelir; bunun sınırı nasıl çizilebilir?
@apollonsound
@apollonsound 3 жыл бұрын
Almanca bir kelime vardır ben çok seviyorum. Weltschmerzen; Dünya ağrısı.
@bahattinozturk4195
@bahattinozturk4195 3 жыл бұрын
Behçet Necatigil'den bahis açılınca geçmişe gittim, sağolun.. 6-7 yıl kadar Beşiktaş da, Behçet Necatigil Sokak da, Behçet Necatigl'in o tarih kokan evinde oturduğum günler aklıma geldi :)
@inciozkan1504
@inciozkan1504 3 жыл бұрын
Zorba çok etkileyici bir kitap👍⚘
3 жыл бұрын
Yüreğine sağlık 👏👏✌️
@zehratorun807
@zehratorun807 3 жыл бұрын
14:25 sizi hiç tanımadığım birine o kadar benzettim ki....
@mostegu
@mostegu Жыл бұрын
Sekreter: secret "salgılamak" anlamından geliyor salık veren anlamında. Tabi insanın sırrını saklayan kelimesi daha bir vurucu geliyor kulağa. 7:33
@a.z.g.l5629
@a.z.g.l5629 3 жыл бұрын
Cok mutluyum musmutlyum aytug gelmış
@bidusgordum1749
@bidusgordum1749 3 жыл бұрын
Aytuğ abi rica etsem soru cevap videosunda şiir okur musun?
@jacko.hasanov4496
@jacko.hasanov4496 3 жыл бұрын
Güzel bölümdü
@tayfunaydn4368
@tayfunaydn4368 3 жыл бұрын
Bazen kendi karamsar ve melankolik hâlimden zevk alıyorum, hoşuma gidiyor. Aynı durum sende de oluyor mu? Bu arada önceki bölümün çok kasvetli olduğunu düşünenlerle dalga geçişini sevdim.
@yusufylmaz4282
@yusufylmaz4282 3 жыл бұрын
Hocam bir Ulus Baker videosu bekliyorum.
@whatthe6273
@whatthe6273 3 жыл бұрын
Hayatında hiç kitap okurken hikayesini saniyeler içinde her zerresine kadar unuttuğun ama anlamak istediğini bir ömür unutmayacak gibi aklında kaldığı dönem oldu mu
@cesx2393
@cesx2393 2 жыл бұрын
Zorba en sevdiğim kitap. Umarım herkes okur herkes beğenir. Muazzam bir eser :)
@sametnaras
@sametnaras 3 жыл бұрын
Seni uzun zamandan beri zevkle takip ediyorum ve benim de nacizane şiirlerim var. Sence bir şairin değerinin anlaşılması için onu okuyacak yalandan bir kalabalık mı gerek? Toplumun gözünde çok değer görmüş şairler var ama değer görmemiş çok iyi bir şair anlaşılmadığı için şanssız mıdır? Anlaşılmak bir lüks müdür yoksa ihtiyaç mı? Şiirin muhatabı şair midir yoksa okuyucu mu?
@yaseminkaya6714
@yaseminkaya6714 3 жыл бұрын
Ben de bu aralar Tanpınar okuyorum. Nasıl bu kadar geç okudum diye üzülmekteyim. Onu okudukça sonrasında gelen pek çok edebiyatçının köklerini daha iyi anladığımı düşünüyorum. Başta Oğuz Atay. Tanpınar'ın hikayelerinden çok yeni sözcük öğreniyorum. "Benirliye benirliye yürüyordu". Ürkerek, korkuyla şaşırarak anlamına geliyormuş.
@azcanli
@azcanli 3 жыл бұрын
Oğuz Atay özel bölümü yapmayı düşünüyor musun?
@BurakHocam
@BurakHocam 3 жыл бұрын
Sizi hiç tanımadığım birine o kadar benzettim ki... 14:16 (Benim sayfalarca yazıp anlatmaya çalışacağım şeyi tek cümlede özetlemiş.👍🏼)
@nassude5029
@nassude5029 3 жыл бұрын
Hayal gücü ile kaygı duygusu arasında nasıl bir bağlantı vardır?
@cansudemir2580
@cansudemir2580 3 жыл бұрын
keyifle izledim❤️‍🔥
@mehmetdurna3115
@mehmetdurna3115 3 жыл бұрын
"Nan" hala kullaniliyor Kyrgyzstan'da.
@sonernuhegilmez407
@sonernuhegilmez407 3 жыл бұрын
Bir şey başlarken aklıma direkt sonunu getiriyorum, ilişkiler arkadaşlık iş o kadar arttı ki bu düşünceler artık bir şeye başlama fikri bile sadece sonun hüznünü düşündürür hale geldi. Bir şeyleri bitirmekte sorunu olmayan biri gibisin biraz kişisel oldu tabi ama ne düşünmeli ya da sen sonlar hakkında ne düşünüyorsun
@sygt42
@sygt42 3 жыл бұрын
Abi super ya, cok tesekkurler :)
@husampehlivan8925
@husampehlivan8925 3 жыл бұрын
Türkçenin güçlü ve zayıf yönlerini, göç ve yerleşik kültüre geçildikten sonra dil üstündeki etkisini, savaşları acıların etkisini, Türkçenin diğer dillere etkisini Ve diğer dillerin Türkçe üstünde etkisiyle ilgili düşüncelerini ve sohbetinizi dinlemek isterim.
@alicansenkaya3355
@alicansenkaya3355 3 жыл бұрын
Nankör anlamında ekmeksiz dendiğini duymuştum demek anlamı aynıymış gerçekten çok enteresan.
@bulsters5496
@bulsters5496 3 жыл бұрын
çok güzzel sanat eseri gibi video uzaktan tdk videosu gibi. içinde vermek istenilen mesaj ince namelerle usul usul işlenmiş, kedi videoları bir hiçlik katmış 25. kareler gibi bize kedi alırmaya mı çalışıyorsunuz evde var zaten :D . son olarak ... (yazdığım sözcüklerin anlamlarını araştırırken son cümlemi unuttum bari bir kaç kelimenin anlamını daha doğru kullanmayı öğrendim eyvallah)
@hayrunisakaya6830
@hayrunisakaya6830 3 жыл бұрын
Aytuğ abi bu aralar kafama takılan bir şeyi sormak istiyorum, etrafımızda ya da içimizdeki çoğu şeyi sınıflandırıp belli kalıplar çıkartıyoruz devamındakileri onlarla uyumlu olup olmamasına göre yargılıyoruz ya da uygun olmayışı ile sınıflandırıyoruz ya (fena genelleme yaptım her neyse) edebiyatta da bu sınıflandırmayı yapmasaydık şu an daha farklı türlere sahip olabilir miydik? yoksa çok daha azına mı sahip olurduk? son olarak teşekkür ederim, seni seviyorum.
@_exe_3
@_exe_3 3 жыл бұрын
Mükemmel ^^
@ozguryalcin35
@ozguryalcin35 3 жыл бұрын
Vay güzel bölümdü. Kedi videoları dışında geri kalanı harikaydı. Özellikle sondaki şiire bayıldım. Teşekkür ederim.
@emrecelik69
@emrecelik69 3 жыл бұрын
Selam bu bölümün konusundan yola çıkarak şunu sormak istiyorum; sizce kişilere verilen isimler kişinin karakterini, mizacını, huyunu etkiler mi belirler mi ve tam tersten sormak gerekirse edebiyatta genellikle kahramanlara verilen isimler kişilik yapısından yola çıkarak mı konulur? Teşekkürler.
@tayfun_sen
@tayfun_sen 2 жыл бұрын
Bu en küçük işe bile odaklanabilme, "flow"a girip kendini kaybetme, Tanrıyı bulma ve hayattan işinden zevk alma olayı neredeyse tüm sofistike toplumlarda var ama özellikle Japonlar bu konuda çok başarılı. İkigai, yaşama amacını bulmak. 1952 yapımı İkiru filmi de bunu anlatır biraz, izlenesi.
@ugurkl5775
@ugurkl5775 3 жыл бұрын
İnsanların bize duyduğu sevginin temelinde başka sebepler varken onların sevgisi ne kadar saf olabilir ? Ve bu gerçek dışılığın(sevginin yalan olmasının) hissettirdiği duygu ile nasıl başa çıkılır ? Çünkü bazen kafama silah dayanmış ya duracaksın ve öleceksin ya da önünde duran bu cam kırıklıkları ile dolu yolda ayakların parçalanıncaya kadar yürüyeceksin demişler gibi hissediyorum.
@onuryildirim9484
@onuryildirim9484 3 жыл бұрын
Aytuğ bey bu 26 bölüm içinde en çok sevdiginiz bölüm hangisiydi? Ben dertlestiginiz bölümde takili kaldim. Hafta aşırı açıp izliyorum . Belki de kendinizden bahsederken bi parça da bana dokundunuz bilmiyorum. Iyi ki varsiniz
She made herself an ear of corn from his marmalade candies🌽🌽🌽
00:38
Valja & Maxim Family
Рет қаралды 18 МЛН
Aytuğ Akdoğan ile Sayfalar Arasında: İnsan Nerenin Yerlisidir?
10:44
Aytuğ Akdoğan ile Edebiyat, Felsefe ve Hayat Üzerine
53:52
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 168 М.