Doç. Dr. Fatma Eser Kuduz hastalığı hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

  Рет қаралды 1,085

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi

Күн бұрын

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Hekimlerimizden Doç. Dr. Fatma Eser Kuduz hastalığı hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Kuduz Hastalığı Nedir?
Kuduz, yabani ve evcil hayvanlardan insana bulaşan ölümcül bir hastalıktır. Hastalığın etkeni olan kuduz virüsü birçok memeli hayvanda hastalık yapabilir ve bu hayvanlar aracığıyla insanlara bulaşabilir. Dünya’da yılda yaklaşık 60 bin e yakın insan ölümüne neden olmakta; ülkemizde de yılda 1-4 kişi insan kuduzu nedeniyle kaybedilmektedir.
Nasıl bulaşır?
Kuduz virüsü; kuduza yakalanma ihtimali olan hayvanların ısırığı, tırmalaması ve ya kişinin açık yara kesi ya da mukozal alanlarına hayvanın tükrük-salya gibi çıkartılarının teması ile bulaşır. Ülkemizde kuduz riskli yaralanmalardan köpek, kedi ve sığırlar başta olmak üzere %90 oranında evcil hayvanlar sorumludur.
Bu hayvanlar yanında koyun, keçi, at, eşek gibi evcil hayvanlar ile birlikte kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik gibi yabani hayvanlar da hastalığı taşıyabilmekte ve bulaştırabilmektedir.
Fare, sıçan, sincap, hamster, tavşan ve yabani tavşan ısırıkları ise kuduz riskli temas olarak değerlendirilmez. Bu hayvanlarda kuduz virüsü tespit edilmemiştir ve bu hayvanlardan kuduz bulaşmaz.
Riskli yaralanmadan sonra 15 ila 90 gün içinde esasında bir beyin dokusu iltihabı olan kuduz hastalığı gelişir ve %100 e yakın oranda ölümcül seyreder.
Hayvan ısırığı durumunda ilk yapılması gereken yaranın su ve sabunla yıkanmasıdır. Bu yıkama sırasında suyun mümkün olduğunca tazyikli olması gerekmektedir. Bu uygulama virusun öldürülmesi ve dokudan uzaklaştırılması için çok önemlidir. Riskli yaralanma sonrası kişinin mümkün olduğunca erken değerlendirilmesi ve bağışıklama programına alınması ile %100 önlenebilen bir hastalıktır.
Kişilerin aşılanması yanında hayvan aşılamalarının da düzenli bir şekilde yapılması hastalıktan korunmada diğer bir önemli faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bağışıklamada aşı ve immunglobulin uygulamalarını kullanmaktayız. Aşı ve immunglobulin gerekliliği belirlerken yaralanmanın yeri, derinliği, hayvanın aşılanma durumu, yabani ya da evcil hayvan mı olduğu dikkate alınır ve hastaya bir aşılama takvimi oluşturulur.
Kuduz hastalığının önemini hatırlamak ve farkındalığın artmasını sağlamak amacıyla 28 Eylül Dünya Kuduz Günü olarak belirlenmiştir. Ülkemiz adına farkındalığımız arttırılması gereken nokta riskli yaralanmalar sonra sağlık merkezine başvurulması gerekliliğini vurgulamak olmalıdır. Özellikle küçük çocukların bu tür yaralanmaları gizlememeleri, aileleri ile paylaşmaları teşvik edilmelidir.
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Aşı Merkezimizde kuduz bağışıklaması için tüm uygulamalar yapılabilmekte ve bu konuda hastalarımız hizmet verilmektedir.
Sağlıklı günler dileriz.

Пікірлер
@gulsahmadan
@gulsahmadan 3 ай бұрын
Kizimi dun kedi tirmalamis hemen acilde asi yaptirdik ama yaptirmadan once kizimin ictigi sudan bende ictim benimde asi olmam gerekir mi
@MerimEvren
@MerimEvren 16 күн бұрын
Gelmiş olsun . Kızınız Iyımı ? Sız de aşı oldunuzmu
@gulsahmadan
@gulsahmadan 15 күн бұрын
@MerimEvren tsk iyiyiz ben asi olmadim
@MerimEvren
@MerimEvren 15 күн бұрын
@@gulsahmadan geçmiş olsun. Ben de kızıma aşı yaptırdım. Ben kızımın elındekı önce kanı sıkmıştım. Ellerini öpmüştüm. Acaba ben de aşı olmam lazımmı . Çok teredutte kaldım. Korkudan panık atak geçiriyorum
@gulsahmadan
@gulsahmadan 15 күн бұрын
@MerimEvren doktor bana kedinin tirmaladigi yere dokundugunuz yerde yara varsa bulasir kuduz demisti
@meteozgan4066
@meteozgan4066 5 күн бұрын
​​@@gulsahmadan 4 doz kuduz aşısı kaç ay korurmuş aşılama bitince doktor kaç ay dedi size ? şuan bende şüpheli bir durum yaşadımda bende 7 buçuk ay önce 4 doz yaptırmıştım
Kuduz en çok hangi illerde arttı?  Mustafa Hasöksüz açıkladı?
19:47
Don’t Choose The Wrong Box 😱
00:41
Topper Guild
Рет қаралды 62 МЛН
Köpek Isıran 2 Çocuktan Birine Kuduz Teşhisi
8:35
Demirören Haber Ajansı
Рет қаралды 140 М.
Kedi tırmalaması kuduza neden olur mu? Kuduz olurmuyum?
7:12
Cins Patiler
Рет қаралды 82 М.
ANESTEZİ İLE UYUTULDUĞUNUZ ZAMAN NELER OLUYOR?
14:07
Sağlıkta Yenilikler
Рет қаралды 834 М.
Kolon kanserinin EN ERKEN görülen 3 BELİRTİSİ
12:26
Dr. İbrahim Ersoy
Рет қаралды 686 М.
DNA TESTİ  SONUCU! (Türk, Kürt, Laz Rum, Arap)
25:18
Literat
Рет қаралды 2,4 МЛН
KOAH hastalarına nefes aldıran yeni yöntem / Dünyaya yeniden gelmiş gibiler
27:08
Ceyda Erenoğlu ile Sağlık
Рет қаралды 123 М.