Er usikkerhet om rettigheter til data til hinder for en datadrevet økonomi?

  Рет қаралды 102

Det Norske Videnskaps-Akademi

Det Norske Videnskaps-Akademi

Күн бұрын

Foredraget ble holdt på Det norske videnskaps-akademi 15.02.2024.
PROGRAM:
00:00 - 02:28 Introduksjon
02:28 - 40:39 Foredrag
40:42 - 1:24:37 Spørsmål fra salen
OM FOREDRAGET:
Dataøkonomi og rett: Er usikkerhet om rettigheter til data til hinder for en datadrevet økonomi? Foredrag ved professorene Ole-Andreas Rognstad og Inger Berg Ørstavik, Institutt for privatrett, Universitetet i Oslo.
Data omtales ofte som "den nye oljen" i en datadrevet økonomi. I alt fra landbruk til legemiddelindustrien og mediebransjen, får tjenester basert på data stadig større betydning, noe som krever at aktørene får tilgang til og har evne til å analysere store mengder data.
Gjennom EUs satsing mot et "digitalt indre marked", vil også norske aktører kunne delta i et indre marked for data. Rettsreglene gir imidlertid ikke klare og forutsigbare svar på hvem som har rettigheter til hvilke data og dermed kan kontrollere dem. Lovgivningen pålegger kun i særlige tilfeller en plikt til å dele data. Foredraget ser på hvilken rolle rettsreglene spiller i dataøkonomien.
OM INNLEDERE:
Inger Berg Ørstavik arbeider med immaterialrett, konkurranserett, kontraktsrett og formuerett. I sin forskning fokuserer hun på spørsmål om regulering av dataøkonomien, innovasjon i bærekraftige markeder og rettferdig fordeling av vaksiner og medisiner. Ørstavik har bred erfaring med undervisning og formidling, og har blant annet undervist i internasjonale menneskerettigheter ved Fudan University i Shanghai, Kina. Siden 2019 har hun deltatt i et utvalg som har utredet deling av forskningsdata på vegne av Norges Forskningsråd, og en ekspertgruppe oppnevnt av Kommunal- og distriktsdepartementet som har utredet deling av industridata.
Ole-Andreas Rognstad har siden 2002 vært professor ved Institutt for privatrett. Han ble dr. juris i 1999 med avhandlingen «Spredning av verkseksemplar» og var i perioden imellom advokat i advokatfirmaet Thommessen. Han har undervist i en rekke emner, deriblant juridisk metode, opphavsrett, kontraktsrett og EØS-rett, og har en omfattende publikasjonsliste som inkluderer flere monografier på norske og internasjonale forlag og artikler i internasjonale tidsskrifter og antologier, særlig innenfor immaterialrett og EU/EØS-rett. Han har ledet, og vært medlem av en rekke tvisteløsningsorganer og forskningsetiske utvalg i Norge. I perioden 2020-2022 var han gjesteprofessor ved Helsinki Universitet. Foruten å være medlem av Vitenskapsakademiet og Academia Europeae, er Rognstad med i akademikerfellesskapet European Copyright Society og medlem av en arbeidsgruppe for immaterialrettigheter i ALLEA. Han er leder for Senter for europarett, UiO, og vil fra og med 2023 også lede et forskningssenter om forholdet mellom EØS-rett og norsk rett med finansiering fra Norges forskningsråd.
Foto: Shutterstock, UIO og Silje Naranjo/UIO

Пікірлер
Vitenskap, menneskerettigheter og diplomati - Fridtjof Nansen og Niels Bohr
1:33:48
Det Norske Videnskaps-Akademi
Рет қаралды 291
Kampen om arealene
1:53:37
Det Norske Videnskaps-Akademi
Рет қаралды 251
Increíble final 😱
00:37
Juan De Dios Pantoja 2
Рет қаралды 104 МЛН
MEU IRMÃO FICOU FAMOSO
00:52
Matheus Kriwat
Рет қаралды 27 МЛН
Frokostmøte om Gode pasientforløp og helsefellesskap 17. juni 2024
1:31:08
Et grønt skifte blant krig og politisk uro?
1:45:53
Det Norske Videnskaps-Akademi
Рет қаралды 115
Bærekraftige batterier - hvor går veien videre?
3:24:46
Det Norske Videnskaps-Akademi
Рет қаралды 243
Spillet om Syria
1:21:07
Det Norske Videnskaps-Akademi
Рет қаралды 286
Kjernekraft i Norge?
51:15
Det Norske Videnskaps-Akademi
Рет қаралды 376
Artificial intelligence and the changing nature of government
1:28:25
Det Norske Videnskaps-Akademi
Рет қаралды 260
Markedspuls - Halvårskavalkade
27:36
Nordnet Norge
Рет қаралды 755
The World In 2024 With Niall Ferguson: Crisis, Conflict And The New Axis of Evil
1:30:07