Kattilassa oli kyllä hienoa maastoa. Itse olin nyt toipilaana, kun kaaduin viime metreillä Uutelassa ja kylkiluut otti itteensä. No reippaalla kävelyllä sai kuljettua tarkasti ja suoraan rasteille. Alle tunnin suoritus C radalle, vaikken juossut ollenkaan. Ei huono :) Sai taas ajateltavaa, kun reippaalla kävelyllä sai noinkin hyvän suorituksen
@kuntoilija822 ай бұрын
Auts! Toivottavasti kylkiluut parantuvat nopeasti ja kuntoilu alkaa taas luonnistumaan normaalisti loppukauden ajan. Kyllähän se suunnistus on sellaista, että silloin kun menee hitaasti omaan normaalivauhtiin, niin tekisi mieli kovempaa, mutta virheiden määrä voi kasvaa. Se on sellaista ikuista optimointia vauhdin ja suunnistuksen kanssa!
@toukola28872 ай бұрын
Puhuit tuossa alkupuolella huippujen vauhdista, 5-6.. tarkoitatko sillä gepsinopeutta (min/km), oletettavasti? Itselläni perustavoite on monesti (riippuu toki maastosta) 10 min/km viivaa pitkin.. ei se tällä kunnolla oikein meinaa toteutua.
@kuntoilija822 ай бұрын
Terve! Joo, viittasin lähinnä siihen, että kaikista kovakuntoisimmat suunnistajat kyllä menevät tuollaisessa maastossa lähelle viiden minuutin kilometrivauhtia. Ja se on vielä laskettu reitille linnuntietä koko rata. Tuolloin gepsinopeus on todellisuudessa hyvin juostavilla pätkillä vielä selvästi kovempaa. Ei noista hurjasteluista kannata liikaa ottaa paineita, lähinnä tarkoitin, että maasto on paikoin sen verran hyväkulkuista, että kuntoilijatkin voivat päästä varsin hyviin vauhteihin. Jos onnistuu tekemään ehjän suunnistussuorituksen, niin se on jo monesti riittävän kova tavoite, vauhti tulee sitten siinä ohessa tason ja kunnon mukaisesti.
@markolehtonen58952 ай бұрын
Miten on jos on aloitteleva Keski ikäinen Suunnistaja ja lähtee niin sanotusti nollasta liikkeelle, niin kannattaako mennä ensimmäinen kesä pelkästään kävellen D ja C ratoja vai heti vaan juosten niin kuin muutkin.
@kuntoilija822 ай бұрын
Terve Marko! Jos tulee ihan uutena lajin pariin, niin todennäköisesti parhaita tapahtumia ovat paikalliset kuntorastit, jotka löytyvät hyvin rastilippu.fi-palvelusta. Tyypillisesti kuntorasteilla radat ovat pituuksien mukaan luokiteltuja ja aloittelijalle varmaan ihan alkuun joku kolmen kilometrin rata tarjoaa jo onnistumisia. Siitä sitten rohkeuden ja kunnon mukaan vähän pidemmille radoille ajan myötä. Usein myös vaativuus kasvaa pidemmillä radoilla. Tässä Firmaliigassa radat ovat hiukan hassusti A-F, mutta analogia on näissäkin sama eli pisimmät ovat vaativimpia. Kuntorasteilla voi mennä ihan omaan tahtiin eli ei kannata ottaa paineita muista. Vielä on hyvin syyskautta jäljellä, joten rohkeasti vaan maastoon ja tapahtumiin!
@TimoHelin-nh9wd2 ай бұрын
Monet seurat järjestävät myös aikuisten suunnistuskouluja, erityisesti keväisin. Näihin kannattaa ehdottomasti aloittelijan mennä.
@kariputtonen2 ай бұрын
Hieman yllätti kiertovalintasi välillä 5-6. Oletin rataa alussa katsomalla, että Tapio vahvana suunnistajana tottakai ottaa suoran valinnan. Mutta toki tällaisissa harjoituskisoissa kannattaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja, jotta "työkalupakki" kehittyy.
@kuntoilija822 ай бұрын
Terve Kari! Usein tosiaan taidan todeta selostuksissa, että lähtökohtaisesti oletuksena on mennä varsin suoraan pääosa väleistä. 😀 Uskon, että tässä tapauksessa reitinvalintaa vaikutti muutama asia. Alkuosa radasta meni sujuvasti ja hieman kovempaa vauhtia kuin olin ajatellut. Ennen pitkää väliä olin jo varsin puhki ja kiertoreitinvalinta oli jotenkin helpottava valinta siihen tilanteeseen. Eli siihen minkälaisen ja kuinka hyvän reitinvalinnan päätyy tekemään, vaikuttaa moni tekijä. Katsoin myös maalissa tarkemmin tuota pitkää väliä ja kyllä se olisi varmasti ollut parempi mennä "omilla vahvuuksilla" suoraan. Välillä isojen kiertojen arviointi on hankalaa, jos on isoja korkeuseroja. Tässä tapauksessa korkeuserot eivät olleet merkityksellisiä. Kierrosta kertyi niin paljon lisämetrejä, että vauhdinlisäyskyky tiellä olisi pitänyt olla selvästi parempi, että reitti olisi kannattanut itselleni.