Tomas, du är en ängel för att du lägger ut de här genomgångarna! Jag förstår inte min egna lärare, men med dig går det superbra! Tack!!
@TomasSverin8 жыл бұрын
+Viktor Wallin Tack för din kommentar! Jag är glad att mina videos kan vara dig till hjälp
@nxstalgia5478 жыл бұрын
på 11:49 kan man säga att eftersom strömen får en gemensam riktning så kommer de få en gemensam elektromagnetisk krets? dvs när den ovan går inåt måste den neråt gå uttår?
@TomasSverin8 жыл бұрын
Eftersom strömmen i båda ledarna är riktade åt samma håll så kommer magnetfältet mellan ledarna ha olika riktning från båda ledarna. strömmarnas storlek kan anpassas så att den totala magnetiska flödestätheten blir noll mellan ledarna. Detta innebär att att vi kan se de båda ledarna som en enda ledare, där flödeslinjerna går ut från papperet ovanför den övre ledaren och ned i papperet nedanför den nedre ledaren.
@Knowledges2.53 жыл бұрын
Hej ! Tack så mycket att du delar med dig. Jag har en fråga angående sista exempel jag ser att strömmen har samma riktning i båda ledaren. Ska inte högerhandregeln gälla för båda ledaren Ströms riktning?
@TomasSverin3 жыл бұрын
Det stämmer att man använder högerhandsregeln på vardera ledare för sig, och detta ger att flödestätheten från ledare 1 i punkten P är riktad inåt medan flödestätheten från ledare 2 i punkten P är riktad utåt
@Knowledges2.53 жыл бұрын
@@TomasSverin tack så mycket för svaret 😊
@senhit1979 жыл бұрын
Hej Tomas! Tack för en bra genomgång!! Jag har en fråga, borde inte båda ledarna vara utåt och inte inåt vid 10:32?? eftersom att om man tänker med hjälp av skruvregeln så borde det vara inåt! :)
@TomasSverin9 жыл бұрын
+Senhit Latoya Tack för din kommentar, oavsett om man använder tumregeln eller skruvregeln så får man att magnetfältet kommer kommer att gå utåt (ut från papperet) ovanför Ledare 1 och inåt (in i papperet) nedanför Ledare 1. Om vi använder skruvregeln så tänker vi oss att att vi placerar skruven i samma riktning som strömmen i Ledare 1 (åt höger) och om vi sedan roterar skruven så kommer rotationen på skruvhuvudet att gå in i papperet nedanför Ledare 1 och ut ur papperet ovanför Ledare 1. Om vi använder tumregeln så placerar vi högra tummen i strömmens riktning på Ledare 1 (åt höger), den riktning vi får ni vi kuperar fingrarna blir riktningen på magnetfältet runt Ledare 1, vilket vi kan konstatera att magnetfältet går in i papperet nedanför Ledare 1 och ut ur papperet ovanför Ledare 1. Vi gör på motsvarande sätt på Ledare 2 och får då att magnetfältet går in i papperet ovanför Ledare 2 och ut ur papperet nedanför Ledare 2. Därav får vi att magnetfältets riktning är inåt från båda ledarna när vi tar en punkt som befinner sig mellan de två ledarna.
@philipblom82607 ай бұрын
Hej Thomas har en fundering blir det att man adderas ihop båda ledarna även fast punkten p ligger utan för kraft fältet? (I första exemplet)
@ArtVandelay776 жыл бұрын
Hej! Tack för en bra genomgång. Jag har prov på magnetism imorgon så hoppas du hinner se detta innan dess. När jag sätter in värdena och ska räkna ut från ledare 2, så får jag svaret 3 x 10-5, vilket jag inte får till 30 uT. På ledare 1 fick jag iaf 2 x 10^-4, vilket funkar att göra om till 20 uT(?). Tänker jag rätt eller har jag gjort fel?
@TomasSverin6 жыл бұрын
Flödestätheten på ledare 2 blir 2*10^-7*7,5/0,05 T = 3*10^-5 T = 30*10^-6 T = 30 mikro T Flödestätheten på ledare 1 blir 2*10^-7*10/0,10 T = 2*10^-5 T = 20*10^-6 T = 20 mikro T
@ArtVandelay776 жыл бұрын
Tack så mycket!
@alejandro-rx3tp2 ай бұрын
Varför går riktningen utåt på ledare 2 i exempel 2 om du gör exakt samma sak med skruvregeln för ledare 1 och den går inåt?
@Helveteshit4 жыл бұрын
Tittar i boken, Formler och Tabeller från Natur och Kultur. Där är formeln för Flödestätheten 'B = Permeabilitet / 2*Pi * Ampere / radie'. Jag antar att Konstanten som nämns i dina exempel, är Permabilitet / 2*Pi ? För enl. boken är Permeabilitet = Permeabilitet vid Vakuum * Relativ Permeabilitet. Så, om jag tolkar det rätt. sv.wikipedia.org/wiki/Permeabilitet Stål permeabilitet = 8.75×10−4 Relativ permeabilitet = 100 Magnetiska konstanten = 4π×10−7 100*4π*10^-7 = 8.75*10^-4 Vilket skall vara desamme som 0 = ( 100*4π*10^-7 ) - ( 8.75*10^-4 ) Men jag verkar inte få det funka i mitt huvud. Sedan, i det andra exempel där du har två ledare i samma riktning och får ett negativt flödestäthet. Kan man säga att detta är magnetisk flödestäthet som lämnar ledaren? Därmed skapar en magnetisk kraft? Finns nämligen krav på att man bör sätta plåt m.m. för att minska elektriska fält vid centraler ifall andra sidan är ett vanligt hem. Därmed kan det vara relevant för mig att veta någorlunda hur jag kan beräkna krafterna till ett humm för att motivera hur det skall konstrueras på billigast sätt.
@TheMusicKing09068 жыл бұрын
jag förstår inte varför de har samma riktning fingrarna pekar åt olika hål den första borde väl vara utåt och den andra inåt ????
@TomasSverin8 жыл бұрын
+Marwan fafdsf Strömmen i Ledare 1 går åt höger (låt högra tummen peka i strömmens riktning), så om vi använder tumregeln så får vi att flödeslinjerna nedanför ledaren går in i papperet och de går ut ur papperet ovanför ledaren (riktningen på flödeslinjerna ges av riktning när vi kuperar fingrarna runt ledaren) Strömmen i Ledare 2 går åt vänster, så om vi använder tumregeln så får vi att flödeslinjerna ovanför ledaren går in i papperet och de går ut ur papperet nedanför ledaren.
@anhurjamao74643 жыл бұрын
Tomas, jag fattar inte hur man ska bestämma riktningen på flödestäthet. Jag förstår att tummen ska vara strömmen och fingrarna ska pekat i magnetfältets riktning. Men sen jag fattar inte hur man ska riktningen i en viss punkt. Jag hoppas att du svarar om det ser detta. Tack ❤️
@TomasSverin3 жыл бұрын
Om vi utgår från 6:46 så bestämmer jag flödesriktningen in i papperet, eftersom om jag låter tummen vara i strömmen riktning så kommer riktningen på magnetfältet vara i den riktning som fingrarna roterar, vilket ger en cirkulär bana. Strömmen och flödestätheten är vinkelräta mot varandra, vilket ger att om strömmen är åt vänster så måste riktningen på flödestätheten i punkten P vara in i papperet