Germinate chestnuts - Force germination in sand

  Рет қаралды 26,263

Grădinărit

Grădinărit

Күн бұрын

Facebook group: / 418196878942988
Facebook page: / florileeu-771322159934894
In this video I show step by step how to germinate chestnuts in sand.
Following these steps you will be able to germinate the chestnuts in approximately 6/10 days.
You have to use fresh and healthy chestnuts.
First we soak the chestnuts approximately 24 hours, then (or before soaking, better) to gain some time we remove a bit of peel from the beak to facilitate the entry of moisture and the root comes out more easily.
The next step is to put them in wet sand in a dark place.
Nothing else is needed, just wait about 5/10 days.

Пікірлер: 134
@johnnyaquila
@johnnyaquila 5 жыл бұрын
Poate astfel nu se pierd metodele de inmultire a speciilor de pomi . Felicitari !!!!
4 жыл бұрын
Mulțumesc!👍
@AnyaStoreOfficial
@AnyaStoreOfficial 11 ай бұрын
🙏🙂 Vă mulțumesc frumos pentru toate aceste informații! Vă dorim multă sănătate!
11 ай бұрын
👍
@radubertean3606
@radubertean3606 3 жыл бұрын
Am reusit si eu. Mi-au germinat aproape toate castanele. Va multumesc din suflet pentru toate video-urile.
3 жыл бұрын
👍
@cristianfilimon1735
@cristianfilimon1735 4 жыл бұрын
Felicitari e un documentar reusit si frumos!
4 жыл бұрын
👍
@valentinaoprea07
@valentinaoprea07 4 жыл бұрын
Cel mai explicativ video, felicitări!. Acum am pus și eu castanele, știu ca este decembrie, însă sper sa reușesc prin metoda ta, dacă totul este bine, la primăvară le plantez in inima pădurii, în loc umbros și umed, sa se bucure animalutele de un deliciu. Felicitări!. M am abonat
4 жыл бұрын
Mulțumesc!👍
@irinaiovu6879
@irinaiovu6879 10 ай бұрын
Multumim frumos pentru sfaturi ❤
10 ай бұрын
👍
@alinmarinica5067
@alinmarinica5067 3 жыл бұрын
Frumos explicat
3 жыл бұрын
👍
@valentinaoprea07
@valentinaoprea07 4 жыл бұрын
Am reușit!. Au incolțit deja, unele mai mult, altele acum încolțesc, am plantat doar cele care nu pluteau (le am luat din supermarket ca nu știu de unde altundeva sa găsesc), am deja 20 incolțite, la primăvară le plantez, nu știu cum sa va trimit video sau poza când o sa le plantez 💓, chiar este o porțiune de pădure fără arbuști,mereu ma plimb cu câinele prin pădure, și știu deja locul unde vor fi plantate, am reușit datorita dvs 💓
4 жыл бұрын
În descrierea acestui video sunt două linkuri spre pagina de Facebook a canalului și a grupului creat pentru aceasta, poți da like la pagină și să publici acolo sau te poți înscrie în grup și la fel să le poți publica, pentru cazul în care nu le-ai găsit încă le pun și aici: Grup Facebook: facebook.com/groups/418196878942988/ Pagina Facebook: facebook.com/Florileeu-771322159934894/
@rozsnyaicristinaana3968
@rozsnyaicristinaana3968 3 жыл бұрын
Mulțumesc pentru videoclip și pentru toate explicațiile si indrumarile dvs cu privire la terminarea castanelor. Si fiul meu a pus câteva castane la germinat, dar se pare ca a greșit putin . Deci mâine l-e fac o " vizită " . O zi frumoasă și multă sănătate 🙂👏
3 жыл бұрын
👍
@stoicavali2851
@stoicavali2851 Жыл бұрын
Va multumesc din suflet, pentru raspunsui dat. Mai am ceva seminte de castane, si o sa incerc sa le pun direct in pamant. Multa sanatate , succes in ceea ce faceti si astept filmuletul!
Жыл бұрын
👍
@valericaursu7680
@valericaursu7680 3 ай бұрын
Ați reușit, cu cele puse direct în pământ?
@valericaursu7680
@valericaursu7680 3 ай бұрын
Se procedează similar și cu castanul necomestibil?
@PepinieraDraghiceni
@PepinieraDraghiceni 8 ай бұрын
Bravo! 👍👍
8 ай бұрын
👍
@nelipavelescu116
@nelipavelescu116 4 жыл бұрын
Felicitări!Foarte bine explicat. M-ar interesa să știu dacă și la castani sălbatici germinarea se face la fel.
4 жыл бұрын
Nu am probat cu acest tip de castan, dar presupun că această metodă funcționează și la acest tip, probabil ar diferi doar timpul în care ar avea loc germinarea, iar dacă are nevoie de stratificare e posibil să dureze și câteva luni. Eu recomand ca, dacă nu încolțesc în câteva săptămâni, să le ții o lună / două la frigider în șervețele umezite sau să le pui acum direct în pământ afară și sigur în primăvară vor încolți.
@ioanahuza5041
@ioanahuza5041 4 жыл бұрын
Super util video,am luat 5 castani ca si cum ar fi comestibili dar sunt porcesti,se pot altoi ca orice pomi?!sau trebuie sa o iau de la zero cum aratati in video?! Mult succes!
4 жыл бұрын
Dacă te referi la „Aesculus hippocastanum”, castanul care este plantat în multe orașe din România ca planto decorativă, atunci din păcate nu îi poți altoi folosind altoi de la castani comestibili, sunt specii diferite.
4 жыл бұрын
Pentru fanii Facebook avem de asemeni pagină și grup: Pagina Facebook: facebook.com/Florileeu-771322159934894/ Grup Facebook: facebook.com/groups/418196878942988/ Acolo puteți urca fotografii și videouri cu experimentele voastre sau să puneți imagini atunci când aveți o problemă, e mai ușor să se găsească o soluție atunci când, pe lângă descrierea problemei sunt puse imagini sau videouri.
4 жыл бұрын
👍
@Holeraholeritza
@Holeraholeritza 3 жыл бұрын
Mersi frumos
3 жыл бұрын
👍
@cristinamurgan8144
@cristinamurgan8144 3 күн бұрын
Mulțumesc pentru video..azi 12 octombrie 2024 am pus 5 castane în apa pentru a începe germinare de mâine.. după că-ți ani , un pom devine matur suficient sa dea rod?
Күн бұрын
Depinde foarte mult de cât de dezvoltată este plantă și de materialul genetic, la mine anul acesta au făcut doi primele flori unul doar vreo 3 flori masculine iar celălalt a făcut și două flori feminine, au aproximativ 5 ani, dar cum i-am cam neglijat dezvoltarea lor a fost mai lentă. Din păcate aici la mine nu este zonă de castani, probabil sunt singurul care are castani, iar ei au nevoie de polenizare, probabil dacă ai castani în zonă primele castane le vor face după 4/5 ani. Am încercat eu să fac o polenizare, dar nu mi-a reușit, săptămâna trecut s-a deschis un fruct, dar castanele sunt seci, deci nu au polenizat, la fel pare să fie și la a doua, care si ea a început să crape și tot seci ar părea să fie castanele. Deci probabil vor mai trece vreo 2 / 3 ani aci la mine până când voi avea câțiva bine dezvoltați ca să poată poleniza.
@elfsage7829
@elfsage7829 Жыл бұрын
1. Mulțumesc pt video-ului atașat si comentariile vizitatorilor - sunt foarte utile, ajutatoare. Felicitări! 2. Azi, 26.11.2022, am luat din supermarket câteva castane comestibile. 2.1. Le-am testat cu apa. Multe s-au ridicat la suprafață, dar odată crestate parte din ele s-au lăsat la fundul vasului. Deci, au avut aer sub coajă. Castanele ridicate la suprafață le-am pus la cuptor pt o 1/2 oră, crestate in cruce pe mijlocul seminței. 2.2. Da, parte din ele au fost mucegăite și le-am aruncat. Restul au fost foarte gustoase și le-am consumat cu placere. Foarte bune, gustoase, hrănitoare. 3. Cele lasate în apă, la fundul vasului, le-am separat. Din ele, la 11 buc. le-am crestat circular coaja la vârful seminței și le-am pus în apă pt 24 ore, apoi voi urma pașii indicati pt germinare. Dacă pot am să atasez și o foto. ori un mic video, apoi voi reveni cu detaliile evoluției. Încă odată vă mulțumesc pentru postarea materialului video. Imaginea/filmarea este cea mai valoroasă și rapid înțeleasă metodă pt demo. 👉 Încurajez pe toata lumea să vă urmeze sfatul și pașii pt a planta acest fruct/copac în grădina lor; merită tot efortul si așteptarea roadelor acestui copac. 👉 Eu gândaci, ori alte recomandari UE nu accept ca hrană. Această prezentare este o alternativă foarte sănătoasă, gustoasă si hrănitoare. Nu mai stați pe gânduri. Uniți în gânduri constructive găsim soluții sănătoase cu ajutorul naturii atât de darnice cu noi. Doresc multă sănătate tuturor românilor. 26.11.2022/h.15.15"
Жыл бұрын
👍
@stoicavali2851
@stoicavali2851 Жыл бұрын
Buna seara! Astazi am incercat metoda dumneavoastra ! Sunt curioasa cum mai arata acum plantele si cu ce probleme vati confruntat!Mai puteti face un filmulet? Va multumesc!
Жыл бұрын
Metoda din acest video e bună acum doar dacă ai unde să ții noile plante la lumină pe toată durata iernii. Ar fi fost mai eficient, din punctul meu de vedere să fie semănate direct în pământ acum și încolțeau fără probleme în primăvară. La mine, deocamdată, probleme nu au apărut, doar cei pe care i-am plantat pe un teren slab au avut o dezvoltare foarte lentă și am renunțat la ei(mai ales că nu locuiesc în România permanent și ajungeam rar în locul în care i-am plantat). Când timpul o să-mi permită o să urc un video cu o plantă semănată în curte pe un pământ ceva mai bun care în anul 3/4 a ajuns undeva la 1.60 m, dezvoltarea e un pic mai lentă față de dezvoltarea unui nuc spre exemplu, dar pare destul de sănătoasă. Probabil dacă li s-ar da o atenție mai mare(spre exemplu udări când e secetă) ar avea o dezvoltare mai bună, eu cultiv plante doar din plăcere și pentru autoconsum și fără tratamente, doar plante care în principiu se descurcă singure cu clima în care am pământul, mai ales că trebuie să stea perioade lungi fără ca eu să trec pe la ele. Castanii pe care îi am acum par destul de rezistenți, nu par să sufere deocamdată de vreo boală sau de bola de care suferă castanii în România, bine, din fericire în zona mea nimeni nu are castani comestibili, bănuiesc că într-o rază de 100 Km nu ar exista, probabil ar fi ceva prin grădina botanică din Iași, nu sunt sigur în acest moment. Eu am pământurile în Dolheștii Mari, jud Suceava.
@alinasarmasan7777
@alinasarmasan7777 2 жыл бұрын
Buna ziua! Plantele sunt in Pet urile mari. Cat se uda? Cand? La cat timp? Multumesc!
2 жыл бұрын
Nu există un interval fix atunci când se udă, udarea se face în funcție de necesitățile plantei, atunci când pământul începe să se usuce.
@elfsage7829
@elfsage7829 Жыл бұрын
Buna ziua, LA MULȚI ANI TUTUROR ROMÂNILOR, azi 1.dec.2022 Am cateva întrebări: 1. Daca semintele au stat in apa o săptămână (le-am uitat) in camara unde era rece si intuneric, are ceva? 2. Ce fel de pamant ati folosit la mutarea lor din nisip? 3. Sticlele din plastic au gaură in fund? 4. La cât timp le-ati udat? Mulțumesc
Жыл бұрын
1. Dacă nu par alterate, bănuiesc că nu, fără să le văd e greu să mă pronunț. 2. Poți folosi orice substrat universal de calitate vândut în magazinele de bricolaj. 3. Da, pentru a se pute drena surplusul de apă. 4. Udatul depinde de o grămadă de factori, nu există un timp exact pentru a face asta, când observi că este nevoie, simți că substratul se usucă, ca la orice plantă de ghiveci, uzi.
@Pubo182
@Pubo182 3 жыл бұрын
Salutare! Am urmat acest video cu mare atenție și mi-au germinat și mie vreo 10 bucăți. Acuma nu știu ce fel de pământ trebuie. Unul universal, sau un pământ adecvat pentru castane? Vă mulțumesc și aștept un răspuns!
3 жыл бұрын
Poți folosi fără nici un fel de problemă un substrat universal.
@Pubo182
@Pubo182 3 жыл бұрын
@ vă mulțumesc mult!
@iosifsain3514
@iosifsain3514 3 жыл бұрын
La ce temperatură se țin plăntuțele dacă germinarea se face pe timp friguros?
3 жыл бұрын
Ideal ar fi ca temperatura să nu coboare sub 10ºC și să fie ținuți într-un loc foarte bine luminat, dacă lipsește lumina vor ieși niște plante firave.
@faradetalii2335
@faradetalii2335 2 жыл бұрын
Salut, trecerea din ghiveci in pamant, unde va ramane permanent se face intr-o perioada anume a anului? Si este vre-o procedura ceva? trebuiesc pusi araci?
2 жыл бұрын
Ideal este ca transplantarea să se facă în perioada de repaus vegetativ, dar pentru plantele la ghiveci se poate face fără probleme pe toată durata anului, doar în cazul în care vei face transplantarea cu rădăcina nudă e obligatoriu să fie în perioada de repaus vegetativ.
@adrianniculescu9632
@adrianniculescu9632 4 жыл бұрын
Spuneti.mi si mie va rog ce sa fac pentru ca mi se inegresc frunzele si incep sa se usuce spre radacina( au apa prea putina sau prea multa?) sau care e solutia va rog? Ii am din noiembrie si au aproape 1 m inaltime si nu vreau sa ii pierd
4 жыл бұрын
Fără să văd planta pe viu, e greu să-mi dau seama care ar fi cauza. Când spui că se înnegresc te referi la ceva asemănător cu mana de la roșii sau la o uscare normală? Dacă e ceva asemănător cu mama ar putea fi din cauza umidității ridicate, dacă e o uscare normală ar putea fi și din cauza lipsei de lumină sau din cauza lipsei de substanțe nutritive, că dacă au deja un metru e posibil ca planta să fi terminat hrana din ghiveci, dar cum am mai zis e greu de dat un sfat fără să văd planta pe viu. Ai putea urca niște poze și pe grupul și pagina de Facebook ale acestui canal: Grup Facebook: facebook.com/groups/418196878942988/ Pagina Facebook: facebook.com/Florileeu-771322159934894/
@georgebeniamin3582
@georgebeniamin3582 5 жыл бұрын
Buna ziua, am o intrebare, daca pentru o castana comestibila germinata care a dat radacina si frunze, atunci cand semanam si pomul creste trebuie facuta altoriea sau nu ?
5 жыл бұрын
Dacă vrei un pom identic cu pomul mamă sau cu altul de calitate și productiv, atunci da, altoirea este soluția, pentru că din sămânță nu ai garanția că vei obține un aceleași caracteristici ca și planta mama, din sămânță poți obține un pom asemănător, de o valoare inferioară sau un pom superior celui din care s-a luat castana.
@georgebeniamin3582
@georgebeniamin3582 5 жыл бұрын
@ Multumesc frumos pentru raspuns!
@malam70
@malam70 4 жыл бұрын
@ de unde luam ramuri bune pt altoi, dintr-un pom mama ale carui caracteristici le cunoastem? Cum le altoim? Aveti vreun clip in care aratati aceasta manevra?
4 жыл бұрын
Da, dintr-un pom ale cărui caracteristici și calități se cunosc. De altoit cel mai bine e să se altoiască cât sunt tineri, folosind principalele metode de altoire. Videouri cu metode de altoire am în lucru, dar sunt încă începător pe youtube și videourile le montez mai greu, plus că pentru un video trebuie să aștept 2 / 3 ani pentru a fi un video complet, încerc ca atunci când urc un video să fie cât mai complet posibil, spre exemplu la videourile cu altoiri urmăresc și evoluția acestora(a altoirilor) în următorii 2 / 3 ani. Probabil primul video cu altoiri va fi gata prin primăvara viitoare.
@malam70
@malam70 4 жыл бұрын
@ Multumesc mult. Spor la treaba si...am dat subscribe. M-ati convins.
@mihaijunc8312
@mihaijunc8312 4 жыл бұрын
Va salut. Daca semanarea castanelor necomestibile se face afara, toamna(oct), negerminate, direct in pamant, la 6-7cm adancime, credeti ca vor rasari primăvara? Daca da, cam ce procentaj? Adică as dori sa sar peste etapa de germinare, datorita faptului ca vreau sa seman undeva la 1000 de buc. Va mulțumesc.
4 жыл бұрын
6 cm e cam mult, 1cm ar fi destul iar procentajul de germinare e în funcție de pomul / soiul din care ai luat castanele, poate fi și de sută la sută. Din ce am probat eu, dar cu castane comestibile au germinat toate, dar le-am verificat să fie sănătoase.
@ctinepu
@ctinepu 4 жыл бұрын
Pământul din ghiveci cât trebuie udat? Pot sa folosesc pământ de flori din comerț? In câți ani da roade un castan?
4 жыл бұрын
Udat ca orice planta ce este în ghiveci, atunci când vezi că substratul folosit începe să se usuce, udat. Poți utiliza fără probleme pământ de flori. Cât despre vârsta la care rodește un castan obținut din sămânță, nu știu ce să zic pentru că e prima dată când probez, dar bănuiesc că e ca la majoritatea pomilor fructiferi, adică undeva spre 5 / 7 ani, dar probabil mai depinde și de dezvoltarea plantei și de condițiile pedoclimatice din zona în care îl / îi vei cultiva.
@ctinepu
@ctinepu 4 жыл бұрын
@ multumesc!
@eugenemeric
@eugenemeric 3 жыл бұрын
@ "Castanii pot produce fructe timp de pana la 1.000 de ani si cresc viguros mai ales dupa primii 2-3 ani de viata. Sunt recunoscuti pentru rezistenta la ger, chiar daca in primii 2-3 ani sunt mai sensibili. Nu rezisa insa la seceta, preferand semi-umbra." (pestre.ro) Insa, conform adnotarilor aceluiasi site, castanul comestibil obtinut din samanta va rodi semnificativ abia dupa al 4-lea an de la pantare , perioada de la germinare si pana la plantare nefiind luata in considerare. Teoretic, timpul pana la faza de productie se calculeaza dupa ce planta a atins 1 metru in inaltime. Ce am gasit ca informatie importanta este necesitatea protectiei puietilor (pe timp de iarna) pana la intrarea pe rod, in special in zonele care ies din arealul optim de plantare /"Maramures - mai ales in depresiunea municipiului Baia Mare sau in judetul Gorj - zona Tismana". Va multumesc, dle Catalin, petru acest clip foarte edificator. Desi nu locuiesc intr-una din zonele favorabile castanului comestibil, am pus la germinat castane (in vederea obtinerii de puieti pe care sa ii plantez in gradina), incurajat fiind de sfaturile dumneavoastra. Sigur ca voi urmari postarile dv. si voi scotoci internetul sa aflu tot ce tine de oferirea celor mai bune sanse de dezvoltare a acestora. Succes !
3 жыл бұрын
👍
@RandomDigger
@RandomDigger 2 жыл бұрын
Buna seara! Dupa ce dau primele frunze, cam la ce interval se uda? Multumesc!
2 жыл бұрын
Nu există un interval, se udă în funcție de cum se usucă pământul, dacă atunci când introduci un deget simți pământul umed, nu uzi, dacă simți că începe să se usuce, atunci uzi, prea multă apă nu ajută, poate face chiar mai rău.
@RandomDigger
@RandomDigger 2 жыл бұрын
@ Multumesc mult!
@RandomDigger
@RandomDigger 2 жыл бұрын
Buna ziua! Revin cu o mica nedumerire... Copaceii s-au comportat foarte bine in prima perioada de dupa incoltire, unii ajungand si la cca 20 cm inaltime. Insa, de vreo luna, cresterea a stagnat. Nu s-au uscat, insa nici nu mai par a creste. Este normal? Va multumesc!
@costelbalaban4302
@costelbalaban4302 3 жыл бұрын
Buna seara! Aș vrea să pun la germinat in pământ de pădure ,in pahare de unica folosință , după ce încolțește sa le plantez direct in pământ tăind paharul. In luna februarie le pot pune la germinat? S-au e prea târziu? Mulțumesc
3 жыл бұрын
Cred că mai eficient ar fi să le pui acum direct în pământ, așa vor încolți singure în primăvară. Le poți pune fără probleme în februarie, dar trebuie să le păstrezi bine pentru că se alterează forte ușor și multe vor pierde capacitatea de germinare. Ar trebui să le ții într-un frigider, departe de posibilitatea de a se mucegăi sau usca prea tare.
@costelbalaban4302
@costelbalaban4302 3 жыл бұрын
@ Mulțumesc mult!
@PanaitArin
@PanaitArin 2 жыл бұрын
Va rog sa specificati adtele calendaristice pentru fiecare operatiune. Mltumesc!
2 жыл бұрын
Ideal ar fi ca semănarea să se facă la sfârșitul iernii iar plantarea în câmp atunci când timpul o permite, atunci când pericolul înghețurilor târzii de primăvară a trecut, în acest domeniu nu sunt date exacte e în funcție de vreme și de zona în care te afli, în nordul României iarna durează mai mult, în sud primăvara începe mai devreme și să nu mai zic și de alte țări. Dar dacă vrei să stai fără griji, pui pur și simplu acum direct în pământ castanele și ele vor încolți la primăvară, singure fără nici un ajutor.
@marcelataranu5067
@marcelataranu5067 2 жыл бұрын
Am vazut un castan cu florile roz. E o minunatie. Ce fel de castan este? Comestibil sau nu. Germinarea se face in acelasi mod?
2 жыл бұрын
Bănuiesc că e vorba despre castanul necomestibil, în România mai este numit castan sălbatic sau porcesc. Nu am germinat niciodată astfel de castane, dar bănuiesc că principiul este același.
@marcelataranu5067
@marcelataranu5067 2 жыл бұрын
Multumesc de raspuns. Daca prin o astfel de castana, voi incerca sigur metoda de germinare.
@crisu6011
@crisu6011 Жыл бұрын
Bună ziua. Dacă voi pune mai mulți castani apropiați oarecum se va face polenizarea sau este nevoie de un soi diferit? Au rodit castanii puși de d-voastră? Mulțumesc.
Жыл бұрын
Ai mei mai au până vor rodi, nu i-am pus pe un sol foarte grozav, iar din acest motiv dezvoltarea este mai lentă. La întrebarea referitoare la polenizare răspunsul este că dacă pomii sunt obținuți din sămânță, probabil nu va fi nici o problemă cu polenizarea, dar dacă sunt pomi altoiți, atunci ar putea fi probleme.
@luluiliescu-it2yt
@luluiliescu-it2yt Жыл бұрын
Bună ziua ! În ce perioadă îi sădiți în cîmp? La ce distanță ?
Жыл бұрын
Acum se pot, spre exemplu semăna direct în câmp, vor încolți o dată cu încălzirea timpului. De transplantat, dacă transplantarea se face cu tot cu pământ se poate face oricând, dacă e cu rădăcină nudă, atunci după ce planta intră în repaus, iar ca distanțe între pomi eu recomand aceiași distanță ca și la nuci, între 8 și 12 m.
@adrianmuresan8222
@adrianmuresan8222 2 жыл бұрын
Frumos! Următorul pas?
2 жыл бұрын
Transplantarea la locul definitiv, atunci când consideri că planta este destul de dezvoltată pentru acest lucru.
@manubodea1580
@manubodea1580 3 жыл бұрын
Dacă germinez o castană comestibilă, voi obține tot un castan comestibil?
3 жыл бұрын
Bineînțeles, doar că nu vei avea garanția că fructul va avea aceleiași calități ca și fructele pomului mamă.
@stefanciocaneala5916
@stefanciocaneala5916 Жыл бұрын
Bună ziua. Ce faci cu plantele pe timpul iernii.
Жыл бұрын
Dacă te referi la cele recent germinate, se țin într-un loc luminos până în primăvară, dacă te referi la plante deja dezvoltate, acestea se pot transplanta fără nici o problemă, afară castanul este o plantă rezistentă la frig.
@snrnsjd
@snrnsjd 4 жыл бұрын
Cum deosebiți castanele comestibile de cele necomestibile?
4 жыл бұрын
Sunt specii diferite, dar dacă te referi doar la fruct, castanele sălbatice sunt mult mai rotunde decât cele comestibile, în această perioadă e sezon de castane și pot fi găsite în multe supermarketuri, ai putea cumpăra câteva sau doar să le vezi în magazin și vei înțelege diferența, dacă ai și castane din cele sălbatice. Ca arbori sunt foarte multe diferențe de la forma frunzei până la flori și perioadă de înflorire, cel comestibil înflorește foarte târziu, undeva prin iunie / iulie, pe când cel sălbatic în aprilie și este folosit la noi în țară în special ca arbore decorativ.
@bulboacadan4067
@bulboacadan4067 2 жыл бұрын
Va salut .Credeti ca se poate face bonsai din castan ? Mulțumesc !
2 жыл бұрын
Din păcate nu prea am nici o tangență cu bonsaiul, deci nu sunt cel mai indicat să dau sfaturi în acest domeniu, dar cred, din cauza că, castanul este o plantă de vigoare mare, e greu de convins să crească într-un spațiu mic.
@lcristi4881
@lcristi4881 Жыл бұрын
Buna ziua, se poate face si cu rumegus?
Жыл бұрын
Din păcate nu am probat, deci nu pot confirma acest lucru, confirm lucruri doar atunci când le probez și sunt 100% că funcționează.
@dorumoldovan4701
@dorumoldovan4701 3 жыл бұрын
Buna seara am o intrebare se tine la intuneric cand le pui in nisip sau la lumina leam pus de vreo 5 zile si mam uitat le-am scos sa vad ce se vede dar nici un rezultat chiar unpic de colt are una restu mic de nici nu se vede sa mai le las inca vreo săptămână? si inca ceva le tin la temperatura camerei ie bine? Multumesc frumos
3 жыл бұрын
Normal ar fi să fie ținute la întuneric până încolțesc, apoi pentru o bună dezvoltare a plantei la lumină. Dacă se vede la una vârful, înseamnă că într-o săptămână vor încolți toate dacă sunt bune, contează mult de unde le-ai luat, dacă le-ai luat de la un supermarket este posibil ca unele să fie prea vechi și să nu încolțească, cele mai bune rezultate se obțin cu castane proaspete.
@dorumoldovan4701
@dorumoldovan4701 3 жыл бұрын
Multumes frumos sunt proaspete luate cu mana mea de pe jos
@elfsage7829
@elfsage7829 Жыл бұрын
Intrebare: Am in fața blocului castane sălbatice. 1. Pot urma procedura indicată pt germinare si creștere, apoi la maturitate să le altoiesc pt a obține castane comestibile? (la ce vârstă poate fi altoit castanul, știți?) 2. Castanele sălbatice pot fi altoite si transformate in castane comestibile? 3. Totuși, nu imi este clar cum fac diferența dintre castanele sălbatice și cele comestibile, știți? Mulțumesc anticipat pt răspuns
Жыл бұрын
Bănuiesc că te referi la „Aesculus hippocastanum Lin.”, cunoscut în România ca și castan sălbatic sau castan porcesc, care nu are nici o legătură cu castanul comestibil „Castanea sativa”, deci nu se poate altoi pe el castan comestibil, din păcate. Iar ca răspuns cum poți diferenția un castan comestibil de unul sălbatic este că plantele sunt total diferite, atât ca tip de frunză cât și ca flori, cu o căutare pe Google după numele latinesc vei vedea cum arată un castan comestibil și unul porcesc.
@munteanbogdan1578
@munteanbogdan1578 5 жыл бұрын
Şi in ce perioadă se plantează afară? 🤔
5 жыл бұрын
Dacă le-ai semănat acum, aștepți până la primăvară, dacă le semeni în primăvară le poți transplanta oricând, dacă o faci cu pământul din ghiveci, dacă vrei să o faci cu rădăcină nudă aștepți perioada de repaus vegetativ.
@munteanbogdan1578
@munteanbogdan1578 5 жыл бұрын
Mulțumesc frumos 😊
@serihasali366
@serihasali366 5 жыл бұрын
Cum arată castanele comestibile?
5 жыл бұрын
Exact ca cele din video.
@alinabalint5220
@alinabalint5220 3 жыл бұрын
Bună, trebuie altoite?
3 жыл бұрын
Depinde ce vrei să obții, altoirea se face atunci când să dorește o plantă identică cu cea din care s-a luat altoiul, din sămânță se obține o plantă care poate fi asemănătoare cu părinții, dar nu afli calitatea fructelor decât atunci când rodește prima dată.
@mariageorgescu7625
@mariageorgescu7625 2 жыл бұрын
La ce distanță se pun castanii?
2 жыл бұрын
Castanul e un arbore viguros la fel ca și nucul, deci are cam aceleiași cerințe, ideal este de 10 /12 m între pomi.
@federicaandreeacimpoeru5296
@federicaandreeacimpoeru5296 Жыл бұрын
Castanul după ce crește trebuie altoit?
Жыл бұрын
Depinde de cea ce dorești să obții, dacă vrei o plantă identică cu planta mamă sau un anumit soi ori o plantă care să dea sigur fructe de calitate, atunci da, trebuie altoit. Dar dacă vrei doar ca să fructifice, fără să conteze dacă calitatea fructelor e bună sau nu, atunci nu trebuie altoit. Toate plantele obținute din semințe fructifică, nu trebuie altoite pentru asta, altoirea e pentru a păstra calitățile plantei din care este luat altoiul și pentru a fructifica mai repede.O problemă importantă la castan, ar fi, în cazul în care nu ai castani în zonă polenizarea, atât la castanii obținuți din sămânță cât și la cei altoiți, fără polenizare nu vor exista fructe.
@iosifsain3514
@iosifsain3514 3 жыл бұрын
Mulțumesc Mai ținem legătura dacă doriți.
3 жыл бұрын
👍
@funkblack
@funkblack Жыл бұрын
Dupa cati ani vor da roade?
Жыл бұрын
Este prima dată când probez cu castane, iar în zona în care locuiesc nimeni nu cultivă castane, deci nu știu din proprie experiență. Bănuiesc că e la fel, aproximativ ca la nuc, între 5 și 7 ani, dar depinde mult și de dezvoltarea plantei sau de materialul genetic. Cei pe care i-am semănat direct afară la un an după ce-i din video, încă nu au rodit, cei din video i-am făcut cadou în Spania că acolo am făcut germinarea și nu mai știu nimic de soarta lor. Voi face un video cu ai mei când vor rodi prima data și îl voi publica pe acest canal, dar bănuiesc că va mai dura cel puțin 2 ani până să rodească la mine, pentru că las plantele să se descurce singure, din acest motiv dezvoltarea e un pic mai lentă. Probabil cu ceva ajutor ar rodi și s-ar dezvolta mai repede. Plus că țin mai multe plante în același loc, din cauza problemelor pe care le au castanii în România, pentru ca în cazul în care se îmbolnăvesc să păstrezi doar plantele rezistente, dacă rezistă. De moment nu au apărut probleme!
@vasiletrache8222
@vasiletrache8222 5 жыл бұрын
Cum le ținem peste iarnă
5 жыл бұрын
Dacă te referi la castane, într-un loc rece și aerisit pentru a preveni mucegăirea, dacă te referi la plante germinate, le poți ține în ghiveci lângă o fereastră unde să aibă soare / lumină toată ziua. Dar dacă nu ai o cameră luminoasă e mai bine să aștepți și să le germinezi în primăvară.
@vasiletrache8222
@vasiletrache8222 5 жыл бұрын
@ mulțumesc frumos și multă sănătate
@marianazahariuc303
@marianazahariuc303 Жыл бұрын
Bună ziua va rog trăiește și în gradina mulțumesc frumos
Жыл бұрын
Ar fi perfect să reformulezi, că nu înțeleg ce vrei să spui!
@marianazahariuc303
@marianazahariuc303 Жыл бұрын
@ vreau sa va întreb dacă iarna castanul necesita acoperire mulțumesc frumos
Жыл бұрын
Castanul nu are nevoie de protecție pe timpul iernii este destul de rezistent la frig.
@neluvladoiu3151
@neluvladoiu3151 Жыл бұрын
Dar roscovul cum se pune la germinat?
Жыл бұрын
Din păcate nu cunosc planta, dar din informațiile pe care le-am găsit pe internet se pare că sămânța acestei plante trebui să treacă printr-un anumit proces pentru a germina, cel mai rapid mod ar fi ca să treacă prin sistemul digestiv al unui animal, acestea germinează cel mai ușor. Alții folosesc diferite metode, de trecere prin apă caldă, apoi rece sau diferite substanțe pentru erodarea / corodarea cojii, unii pilesc puțin vârful și apoi le ține în apă până se umflă, etc.. Dar cum nu am probat nu pot recomanda nici una din aceste metode!
@neluvladoiu3151
@neluvladoiu3151 11 ай бұрын
@ am făcut exact ca la salcâm si mi-a ieșit în doua săptămâni.(roscovul sălbatic sau glădiță)
@valericaursu7680
@valericaursu7680 3 ай бұрын
​@@neluvladoiu3151Și eu, la fel. Am pus,jumatate pământ, jumătate nisip. Din 10 semințe, au germinat 8.
@vasilegr9886
@vasilegr9886 4 жыл бұрын
Si in cele 10 zile trebuie udat nisipul
4 жыл бұрын
În mod normal, dacă recipientul este acoperit, nisipul nu se usucă nici în aproximativ o lună, dacă este păstrat la o temperatură sub 20º C, eu nu l-am udat, dar dacă vezi că la tine își pierde umiditatea, mai poți da un pic de apă.
@vasilegr9886
@vasilegr9886 4 жыл бұрын
@ mulțumesc
@misterbob0
@misterbob0 3 жыл бұрын
trebuie neaparat nisip?
3 жыл бұрын
Se pot folosi șervețele de hârtie umezită, în pământ direct durează mai mult germinarea.
@dorubalan8787
@dorubalan8787 2 жыл бұрын
De ce nu explicati si ce se intampla cu castanul dupa 5 ani ......... si care ar fi metodele de vindecare a bolii ?
2 жыл бұрын
Bănuiesc că te referi la ciuperca Cryphonectria Parasitic, din nefericire nu sunt un specialist în bolile castanului, deci nu pot oferi soluții la această problemă, în plus cultivarea plantelor pentru mine este doar un hobby, cultiv plante doar din plăcere și pentru autoconsum, totul bio. Din fericire pentru mine, deocamdată, zona în care am pământul nu este o zonă în care castanul să fie cultivat intensiv, sau să fie prea apreciat, deci posibilități mai mici să poată fi contaminați. Deocamdată castanii semănați o duc bine(merg spre anul 5), dacă vor supraviețui și vor ajunge să rodească voi publica pe acest canal la fel și dacă vor avea probleme.
@baicutivga1410
@baicutivga1410 Жыл бұрын
In cați ani ajunge pe rod ! ...
Жыл бұрын
Depinde de diferiți factori, cum ar fi materialul genetic sau dezvoltarea plantei, dar nu înainte de 5 ani și poate întârzia și peste 10, ca la majoritatea pomilor obținuți din sămânță.
Force the germination of walnuts - germination in sand
17:04
Grădinărit
Рет қаралды 286 М.
The Amazing Thing About Chestnut Seedlings
12:31
Gold Shaw Farm
Рет қаралды 458 М.
Inside Out 2: ENVY & DISGUST STOLE JOY's DRINKS!!
00:32
AnythingAlexia
Рет қаралды 18 МЛН
pumpkins #shorts
00:39
Mr DegrEE
Рет қаралды 107 МЛН
Castane coapte la cuptor, nu le poti rezista | Maria Popescu
4:21
Maria Popescu
Рет қаралды 35 М.
Incoltirea Nucilor in 10 zile - Walnut Germination in 10 Days
14:05
Sergiu Cioban
Рет қаралды 19 М.
Producerea puetului portaltoi exemplu la măr.
7:54
Sidol Macsiniuc
Рет қаралды 2 М.
Inside Out 2: ENVY & DISGUST STOLE JOY's DRINKS!!
00:32
AnythingAlexia
Рет қаралды 18 МЛН