Glykolys

  Рет қаралды 86,875

Magnus Ehinger

Magnus Ehinger

5 жыл бұрын

Läs om glykolysen på ehinger.nu/undervisning/kurse...
Övningsuppgifter, gamla prov, laborationer m.m. finns på ehinger.nu/undervisning/kurse...

Пікірлер: 78
@la6007
@la6007 3 жыл бұрын
Ett enormt tack till dig för tiden du lägger ned på att göra dessa videos!!
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 3 жыл бұрын
Ett lika stort tack till dig för den tid och kraft du lägger på att lära dig det här! 😊
@oliver222b3
@oliver222b3 3 жыл бұрын
Tack Magnus för dina grymma genomgångar. Tack vare dig så gick mitt biologi prov idag super bra! Evigt tacksam!!👍😃🙏🏻
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 3 жыл бұрын
Vad härligt att höra! 😊 Den här videogenomgången är ju för Kemi 2, men det visar ju egentligen bara att biologi inte är något annat än tillämpad kemi! 😉
@christinewong3139
@christinewong3139 4 жыл бұрын
It was good to come back and visit your videos again! Always neatly explained! Studying dentistry now but I keep coming back to your videos for revisions :))) Thank you again Magnus!!!
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 4 жыл бұрын
Good to have you back, hope your dentistry studies are going well! 👍
@eliaschukri6216
@eliaschukri6216 Ай бұрын
Hej Magnus, jag uppskattar din video genomgångar väldigt mycket. Jag ville bara nämna att vid 6:52 så var plustecknet mellan Acetyl-CoA och NADH lite högre upp än vad det ska vara. Det är väldigt litet och petigt av mig att säga men jag är bara en perfektionist. Men ta det inte på fel sätt. Tusen tack för allt du gör Magnus
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 Ай бұрын
Haha, det har du ju rätt i! 😊 Det var en kommentar för en riktig finsmakare. Ska försöka korrigera det till nästa revidering!
@manne466
@manne466 2 жыл бұрын
Hej Magnus, i början av videon skriver du att glukosmolekylen bryts ner och blir två pyruvatjoner. Är det endast för alfa-glukos som detta gäller då du ritat upp den, eller är det exakt likadant med beta-glukos?
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 2 жыл бұрын
Det är likadant med β-glukos.
@leila466
@leila466 5 жыл бұрын
Tack 💐
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 5 жыл бұрын
Håll till godo! 😊
@nouralmasri2224
@nouralmasri2224 4 жыл бұрын
Hej Magnus! Tusen tack för dina fantastiska videos! Jag har bara några frågar som jag hoppas att du kan svara på , vilka fettsyror kan Acetyl- coA gå i syntesen av? skulle du gärna ge ett exempel genom att skriva en reaktionsformel där Acetyl- coA ( CH3-CO-S-COA) går i bildandet av en fettsyra. Den andra frågan är varför kan man bli fet av socker? är det efetsom socker bryts ner till glukos som därefter glykolersras(bryts ner) till pyruvatjoner och som i sin tur bilda acetyl-koenzym A där den går in i syntes av fettsyror? är det allt jag kan svara på frågan. Den tredje frågan är varför kan inte acetyl-koenzym A omvandlas tillbaka till pyruvatjoner? är det eftersom cetyl-koenzym A har mindre energi än pyruvatjoner och krävs därför energi för att omvandla den. Jag skulle vara mycket tacksam om du kunde svara på mina frågor.
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 4 жыл бұрын
Acetyl-CoA kan, såvitt jag vet, användas för att tillverka alla fettsyror som cellen behöver. Du kan lära dig mer om fettsyrasyntes (och även se reaktionsformeln) på min hemsida: ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-2/lektioner/biokemi/glukoneogenes-och-fettsyrasyntes.html Anledningen till att man blir fet av socker är just att överskottet av acetyl-CoA som bildas i glykolysen omvandlas till fettsyror. Jag vet inte på rak arm varför acetyl-CoA inte kan omvandlas till pyruvat. Det kan vara så som du säger att skillnaden i entalpi är för hög.
@jasminsauerland9322
@jasminsauerland9322 4 жыл бұрын
Hej Magnus! Superbra video, och vilken timing då jag snart har prov i kemi 2! Jag försöker kombinera din videogenomgång med vad som står i vår bok (vi använder Kemiboken 2 av Borén et al.), eftersom det nämns några fler steg där som min lärare kanske vill att jag ska kunna (se Kemiboken 2, sida 254). Men jag får inte riktigt ihop mängden fosfat och ATP som bildas/förbrukas... Här är som jag har förstått det: 1. Under fosforylering av glukos bildas det 1 fruktos-1,6-bisfosfat med fosfor från 2 ATP 2. Fruktos-1,6-bisfosfat klyvs sedan till 2 stycken glyceraldehyd-3-fosfat 3. Varje glyceraldehyd-3-fosfat tar upp 1 Pi 4. Den senast adderade fosforn avspjälkas från båda molekylerna och reagerar med 2 ADP till 2 ATP 5. Den resterande fosforn avspjälkas från de 2 glyceraldehyd-3-fosfat-molekylerna och det bildas 2 ATP Reaktionsformeln är: glukos + 2 ADP + 2Pi + 2NAD+ --> 2 pyruvat + 2 ATP + 2NADH + 2H+ + 2 H2O Mina frågor: 1. Varför står det i reaktionsformeln att det bara bildas 2 ATP när det står i din folie (05:05) att det bildas 4? 2. Varför står det i reaktionsformeln att det går åt 2 ADP när fosforn för klyvningen av glukos hämtas från ATP (04:10 i din video)? Borde det inte stå att det går åt 2 ATP istället? 3: Varför avspjälkas fosforn i steg 4 efter att den precis har adderats i steg 3? Hypotes: Energin som skapas när bindningen bryts används för att fosfor ska reagera med ADP till ATP. Kan det stämma? Förlåt för alla mina långa frågor! Jag förstår såklart om du kanske inte hinner. Jag är supertacksam för alla dina videor, de har hjälp mig så mycket!!!
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 4 жыл бұрын
Jag svara så mycket som jag kan och hinner! 😊 1-2. I glykolysen går det åt två ATP, men samtidigt bildas fyra ATP. Sammanlagt (netto) bildas det alltså två ATP för varje glukosmolekyl som spjälkas. 3. Att en molekyl fosforyleras innebär ofta att den aktiveras på så sätt att cellens enzymer "känner igen" den, och har lättare att göra något med den. Det kan vara detta som är anledningen till att glukosmolekylen fosforyleras till fruktos-1,6-bisfosfat, bara för att sedan defosforyleras igen, men jag vet inte säkert.
@jasminsauerland9322
@jasminsauerland9322 4 жыл бұрын
@@MagnusEhinger01 Åh tack så mycket! De tär så fint av dig att svara på alla kommentarer. Du hjälper så oerhört mycket!!!
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 4 жыл бұрын
@@jasminsauerland9322 Tack själv! Jag hinner tyvärr inte svara på _alla_ kommentarer, men jag gör så gott jag kan! 😊
@atosh3409
@atosh3409 3 жыл бұрын
Ska vara riktigt ärligt. Du är Sveriges bästa lärare på att förklara saker 😒😒👌
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 3 жыл бұрын
Om kemi och biologi, kanske ja. Men när jag ska förklara hur man böjer tyska verb, då blir det inget vidare! 😉
@BarryM83
@BarryM83 3 жыл бұрын
Riktigt bra videor!
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 3 жыл бұрын
Tackar! 😊
@taekooklovekyn6337
@taekooklovekyn6337 3 жыл бұрын
Jag fattar inte det med pyruvatjonernas öde.. är det viktigt? Undrar om du kan förklara det lite snälla! Btw ett stort tack till dig!!! Allt låter så enkelt med dina förklaringar ❤️❤️❤️
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 3 жыл бұрын
Tack själv! 😊 I korthet är det såhär: Vid syrerika förhållanden (aeroba) oxideras pyruvat till acetyl-CoA, som sedan går in i citronsyracykeln. Vid syrefattiga förhållanden omvandlas pyruvaten istället till mjölksyra i våra celler eller etanol i jästceller. I videogenomgången (från 5:18) går jag sedan in lite djupare på vad som händer på molekylnivå i de olika processerna.
@MJ-mu3cu
@MJ-mu3cu 5 жыл бұрын
Hej Magnus, vad är det för program du använder för att göra dina videos? =D
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 5 жыл бұрын
Den frågan får jag såpass ofta att jag faktiskt gjort en liten video om det! Du hittar den på den här länken: ehinger.nu/undervisning/starta-har/nyheter/1242-flippat-klassrum/6250-min-egen-uppstallning.html
@MJ-mu3cu
@MJ-mu3cu 5 жыл бұрын
Tack! Jag pluggar biologi på universitet tack vare dig idag. Jag läste upp biologin på komvux på egen hand (läste på distans) för två år sedan. På två månaders tid lyckades jag läsa upp både biologi A och B och fick toppbetyg tack vare dina videos. Jag kommer göra ett försök att spela in videos på ditt sätt över sommaren för molekylärgenetiken eftersom det är många som har svårigheter med just den här kursen. Jag kanske lånar vissa delar av ditt material också och kompletterar det med mer djupgående material från kursboken. Jag hoppas det är ok för dig. Jag har dock ingen mac och är fattig så kommer kanske att vara tvungen att använda andra program än du. Mvh
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 5 жыл бұрын
@@MJ-mu3cu Vad roligt att jag har fått hjälpa dig till biologistudier på universitetet! 😊 Du behöver absolut inte ha en Mac för att kunna göra bra videogenomgångar i molekylärbiologi. PowerPoint (eller något gratis officepaket, typ OpenOffice eller LibreOffice) funkar utmärkt. I PowerPoint kan du lägga till din röst direkt till varje bild, om du vill, eller också så kan du använda gratisversionen av Screencast-o-matic för att spela in din skärm. Stort lycka till!
@Sindragoza
@Sindragoza 4 жыл бұрын
Hej Magnus! Undrar över mjölksyran som bildas av pyruvat, H+ och NADH. Borde det inte vara en laktatjon? Ser inte någon karboxylgrupp, eller har jag missat något?
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 4 жыл бұрын
Var i videon (vilken tid) menar du då?
@Sindragoza
@Sindragoza 4 жыл бұрын
@@MagnusEhinger01 runt 06:20
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 4 жыл бұрын
@@Sindragoza Jo, det bildas en laktatjon. När pyruvaten (som redan innehåller en karboxylatgrupp, -COO⁻) reduceras, så är det ketogruppen som omvandlas till en sekundär alkohol. Karboxylatgruppen är kvar längst till höger i strukturformeln för laktatjonen, CH₃CH(OH)COO⁻.
@Sindragoza
@Sindragoza 4 жыл бұрын
@@MagnusEhinger01 Aha, det är en karboxylatgrupp, inte en karboxylgrupp! Jag blev förvirrad när det stod "mjölksyra" eftersom syror som jag förstått det måste innehålla en karboxylgrupp. Tusen tack för svar och alla dina fantastiska videos
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 4 жыл бұрын
@@Sindragoza Vad bra att det ordnade sig!
@elbig2968
@elbig2968 2 жыл бұрын
En hjälte är vad du är Magnus! En fråga.. på 6.25.. borde det inte stå laktatjon då strukturen saknar en väteatom och är därmed en negativ laddad jon?
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 2 жыл бұрын
Nu förstår jag inte riktigt hur du menar? Det är väl precis det jag säger vid 6:25 och de följande sekunderna?
@elbig2968
@elbig2968 2 жыл бұрын
Jag menar om det inte borde stå ”laktatjon” istället för ”laktat”. Med tanke på att det är en karboxylatjon på laktaten som du har ritat antog jag att det var en laktatjon. Men det står ju under mjölksyra ”laktat”.
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 2 жыл бұрын
Aha, då förstår jag hur du menar! Man kan både säga att det bildas en laktatjon och att det bildas laktat, det är fullständigt ekvivalent.
@lovisaheed5020
@lovisaheed5020 2 жыл бұрын
Hej, vet du hur fermentering med mögelsvampar går till och hur reaktionsformeln ser ut?
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 2 жыл бұрын
Jäst är ju en slags svamp, så det är inte omöjligt att fermentering hos mögelsvampar ser likadan ut som i jästceller. Jag pratar om den i videon från 5:13.
@lovisaheed5020
@lovisaheed5020 2 жыл бұрын
@@MagnusEhinger01 En till fråga, är det någon skillnad mellan jäst eller en jästsvamp? Eller är de bara synonymer till varandra?
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 2 жыл бұрын
@@lovisaheed5020 Det finns en rad olika jästsvampar, men oftast menar man samma sak med jäst och jästsvamp, nämligen jästsvampen _Saccharomyces cerevisiae._
@ahmeddughaim8821
@ahmeddughaim8821 4 жыл бұрын
Hej Magnus , tack för en fantastisk genomgång. Undrar bara om hur glokus-molekylerna tar sig in till cellen genom cellmembranet. Dock kommer vi ha det på biologi provet nästa vecka så en utförlig beskrivning skulle uppskattas. 😁🙌🏻
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 4 жыл бұрын
Tack själv! Eftersom glukosmolekyler är polära kan de inte ta sig igenom cellmembranet utan vidare. Istället diffunderar de genom specifika kanaler (selektiva transportörer) eller, ibland, pumpas de in i cellen (aktiv transport). Du kan lära dig mer i min videogenomgång om diffusion och osmos + transport över membran på den här länken: ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-2/lektioner/cell-och-molekylarbiologi/5995-diffusion-och-osmos-transport-over-membran.html
@taekooklovekyn6337
@taekooklovekyn6337 3 жыл бұрын
Hej! Vid 5:13 sa du att totalt 4ATP bildas men i reaktionen står det bara 2ATP?..
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 3 жыл бұрын
Ja, det bildas 4 ATP, men eftersom det även går åt 2 ATP bildas det netto endast 2 ATP.
@henrycronholm-levin7814
@henrycronholm-levin7814 3 жыл бұрын
@@MagnusEhinger01 Hej! Superbra video! JAg hänger med på att det bildas 2 ATP netto eftersom två st går åt till det första steget, men hur bildas det fyra stycken? Vi fick ju bara 2 fosfat från klyvningen av Fruktos 1,6-bisfosfat...
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 3 жыл бұрын
@@henrycronholm-levin7814 Det stämmer att det bara bildas två ATP-molekyler från fosfatgrupperna i fruktos-1,6-bisfosfat. Men från annat ADP + Pi som finns i cellen bildas det ytterligare två ATP med hjälp av energi som frigörs när det bildas pyruvat.
@henrycronholm-levin7814
@henrycronholm-levin7814 3 жыл бұрын
@@MagnusEhinger01 Ok tack för svar och förklaring!
@user-yk2zn2wk7c
@user-yk2zn2wk7c 23 күн бұрын
Hej! Varför blir det ett överskott på vätejoner när det är låg syrehalt? (5:27) Och så undrar jag varför syror (ex. mjölksyra) protolyseras i cellen?
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 23 күн бұрын
1) Det krävs egentligen inte att lösningen är speciellt sur för att pyruvaten ska omvandlas till etanal + koldioxid. I en vattenlösning (vilket det ju är i cytoplasman) finns ändå alltid vätejoner, även om de kan vara i större eller mindre koncentration. 2) Anledningen till att de organiska syror såsom mjölksyra är protolyserade är för att cellen (och kroppen) har ett buffertsystem som håller pH på en jämn nivå, cirka 7,4. Detta pH är lite basiskt. Det gör att det är ett överskott på hydroxidjoner, OH⁻, vilka reagerar med de flesta syrorna, så att de protolyseras.
@user-yk2zn2wk7c
@user-yk2zn2wk7c 22 күн бұрын
Okej nu förstår jag! Tack så mycket för snabbt svar👍🏻
@Miniraknare420
@Miniraknare420 Ай бұрын
6:49 ska det vara NADH eller går det också att skriva det som övre formeln (alltså NADH + H+)
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 Ай бұрын
I så fall bör man också ange att det är pyrodruvsyra, CH₃C(O)COOH som reagerar, inte pyruvat, för att det ska stämma med vätena.
@user-il9ze5xr8l
@user-il9ze5xr8l Жыл бұрын
Hej! Vad händer med laktaten som har producerats under anaerob glykolys? (En av instuderingsfrågorna till min tenta på universitetet)
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 Жыл бұрын
Kan det vara Cori-cykeln som du menar då? I den transporteras laktaten till levern, där den först omvandlas till pyruvat, som som sedan fogas samman till glukos.
@user-il9ze5xr8l
@user-il9ze5xr8l Жыл бұрын
@@MagnusEhinger01 Det kan det nog vara, tack så mycket! Vi är flera kursare som tittar på dina videos och vi är väldigt tacksamma för dem 🤩
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 Жыл бұрын
Och jag är lika tacksam att ni lär er en massa kemi! 😊
@armishlaibasheraz3744
@armishlaibasheraz3744 2 ай бұрын
Hej Magus, en fråga vad är en pyruvatjon exakt?
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 2 ай бұрын
Det är den anjon (negativa jon) som bildas när pyrodruvsyra protolyseras. I glykolysen bildas det två pyruvatjoner från varje glykosmolekyl. Från 1:44 visar jag hur en glukosmolekyl klyvs "på mitten" så att det bildas två pyruvatjoner (två pyruvat) istället. Var det tillräckligt exakt för att besvara din fråga?
@armishlaibasheraz3744
@armishlaibasheraz3744 2 ай бұрын
@@MagnusEhinger01 Förstod genast bättre tack, har aldrig tidigare hört talas om pyruvatjon eller pyrodruvsyra innan så är osäker, men är vad innehåller eller består pyrodruvsyra av ?
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 2 ай бұрын
@@armishlaibasheraz3744 Pyrodruvsyra är en organisk syra som bildas i glykolysen. Man kan skriva pyrodruvsyrans kemiska formel CH₃C(O)COOH. I den här bilden kan du se en modell av en pyrodruvsyra-molekyl: sv.wikipedia.org/wiki/Pyrodruvsyra#/media/Fil:Pyruvic-acid-3D-balls.png De svarta bollarna är kolatomer, de röda är syreatomer och de vita är väteatomer.
@armishlaibasheraz3744
@armishlaibasheraz3744 2 ай бұрын
@@MagnusEhinger01 Tackk så mycket Magnus ☺️☺️
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 2 ай бұрын
Varsågod! 😊
@keving8631
@keving8631 4 жыл бұрын
Good vid broshan
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 4 жыл бұрын
Tackar! 😊
@ehsangamer2604
@ehsangamer2604 2 ай бұрын
är kolhydrater och stärkelse samma sak
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 2 ай бұрын
Nej, inte riktigt. Stärkelse är en _typ_ av kolhydrat. Det finns många andra kolhydrater, till exempel glykogen, glukos och sackaros ("strösocker").
@ehsangamer2604
@ehsangamer2604 2 ай бұрын
@@MagnusEhinger01 tack så jättemycket för hjälpen.
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 2 ай бұрын
@@ehsangamer2604 Varsågod så mycket! 😊
@tysken0251
@tysken0251 2 жыл бұрын
Blir det inte NADH+H+ när pyruvat blir till acetyl-CoA
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 2 жыл бұрын
Jo, det gör det. Det är precis det jag säger vid 6:29, även om jag inte tar med vätejonen där. (Om pyruvaten hade varit protonerad, alltså pyrodruvsyra, hade jag samtidigt kunnat ha med att det även frigörs H⁺.)
@hasge2124
@hasge2124 4 жыл бұрын
Att läsa Kemi 2 är det absolut mest idiotiska beslutet jag har tagit i mitt liv.
@MagnusEhinger01
@MagnusEhinger01 4 жыл бұрын
Det var tråkigt att höra! Men jag kanske kan hjälpa dig att förstå den?
@hasge2124
@hasge2124 4 жыл бұрын
@@MagnusEhinger01 jag uppskattar verkligen alla videor, särskilt nu under distansundervisningen, så du har hjälpt tillräckligt 🙏🏼
@bellau262
@bellau262 2 жыл бұрын
Same..
Beta-oxidation
5:38
Magnus Ehinger
Рет қаралды 36 М.
Mono-, di-, oligo- och polysackarider
9:43
Magnus Ehinger
Рет қаралды 44 М.
TRY NOT TO LAUGH 😂
00:56
Feinxy
Рет қаралды 16 МЛН
Just try to use a cool gadget 😍
00:33
123 GO! SHORTS
Рет қаралды 81 МЛН
Syrakonstanten Ka
8:21
Magnus Ehinger
Рет қаралды 82 М.
Joners protolys
18:19
Magnus Ehinger
Рет қаралды 36 М.
Aminosyror
11:15
Magnus Ehinger
Рет қаралды 39 М.
Cellens eneriomsättning del 1 : ATP
16:12
agne paulsson
Рет қаралды 56 М.
Glycolysis | Metabolism
9:38
Dr Matt & Dr Mike
Рет қаралды 52 М.
Cellandningen (Biologi 2)
12:54
Magnus Ehinger
Рет қаралды 138 М.
Diffusion och osmos. Transport över membran
9:37
Magnus Ehinger
Рет қаралды 157 М.
När koncentrationen rubbas i ett jämviktssystem
10:25
Magnus Ehinger
Рет қаралды 55 М.
Cellens energioms 2
27:03
agne paulsson
Рет қаралды 32 М.
Enzymer
9:10
Magnus Ehinger
Рет қаралды 45 М.