ayrıntılı bilgi için tebrik ederim sıvı gübre yapmak isteyen kişilerin aerobik ve anaerobik sistemi çok iyi bilmeleri gerekiyor ki hangisinde hangi bakterileri elde edeceğini daha güzel anlamış olurlar
@GenomX4 ай бұрын
aerobik ve anaerobik sistem uydurma bir sözdür amacı başkadır zor olsun da yapmasın millet demektir. aldanmayın .
@Melihhami11 ай бұрын
Teşekkürler
@mustafakendigelen31634 жыл бұрын
daha önce seyredip beğeni yapmışım teşekkürler ...
@zeynepkuden22524 жыл бұрын
Çok teşekkürler bu bilgleri heryerde bulamazlar öncülük yapıyorsunuz
@habibepeksoz660810 ай бұрын
Kefir yerine başka ne kullanabiliriz
@tulaysabuncu40319 ай бұрын
Merhaba tarife uygun olarak yaptım 4 ay oldu nasıl kullanabilirim bilmiyorum
9 ай бұрын
4 litre suya 30-40 ml balık gübresi ekleyip kullanın.
@halis19582 жыл бұрын
İçine şeker pancarı melasindan da koysak olurmu
2 жыл бұрын
Olur ama amacımız fermentasyonun yavaş olmasını sağlamak. Şeker türü ürünler ile olay çok hızlanıyor.
@ozgurteker28396 жыл бұрын
Merhaba Gürkan Bey, çok yararlı video olmuş teşekkürler. 4 ay sonra oluşan sıvı gübrenin seyreltilişi ve toprağa uygulanışı ile ilgili video ya da yazınız var mıdır? Yoksa bu konuda bilgilendirici video çeker misiniz?
6 жыл бұрын
Tabii, en kısa zamanda çekerim.
@oguzdogan34947 ай бұрын
Hocam içine mikoriza mantarı koysak mantar populasyonu artar mi?
7 ай бұрын
Güzel soru. Teknik olarak mikoriza için gerekli besinler var ama asidite olarak biraz fazla. Bence toprağa mikoriza uygulanmalı sonra üzerine bu balık gübresi dökülmeli.
@yusufklc186710 ай бұрын
Bu hava çıkışını yapmak lazim mı? Birde kapak kapali halde cok koku oluyor mu acaba? Evin altinda yapacağım
10 ай бұрын
Evet bu kokar. Hem de feci kokar.
@GenomX4 ай бұрын
kardeş hava alması gerekmiyor direk kovanın ağpzını kapat olur. bu senin yaptığın şekilin amacı ZOR OLSUN insaNLARA YAPAMASIN DAAAAAAA BİZ GÜBRE SATALIM diyen firmaların ziraatçilerinin uydurmasıdır. bunlara itibar etmeyin.
@halis19582 жыл бұрын
İyi günler içine şeker pancarı melasindan da koysak olurmu
2 жыл бұрын
Olur. Kuru şekerin yaptığı işi tam olarak yapamasa da olur.
@halis19582 жыл бұрын
@ kuru şeker derken hocam nasıl anlamadım.bildigimiz sofralarda kullandığımız şekerini ?onu kullansak dalgamı çok etkili. Ölçüsü varmı peki ne kadar şeker kullanmaliyiz
@halis19582 жыл бұрын
@ ?
2 жыл бұрын
Balığın bu videoda anlattığım şekilde fermantasyonu sırasında şekere ihtiyaç yok aslında. Ben amino asit gübresi ile karıştırdım. Amino asit gübresi de balık direk toz şekere gömülüyor ve balığın çözülerek erimesi sağlanıyor.
Bunun birde ermiş halini görmek isterdim. Geniş çaplı üretim yapıyoruz bitkilerde denemek istiyorum
5 жыл бұрын
Şu anda bakla ve bezelyede kullanıyorum. Daha sert ve kalın saplar ve geniş yapraklar görüyorum. Sanırım bariz etkisi gözle görülebilir.
@kullanicikullanici32065 жыл бұрын
100 litreye ne kadar kullandınız yapraktan ..balık in çoğunluğu eriyor mu yani
5 жыл бұрын
100 Litre için 300 ila 500 ml yeterli olur. Evet balığın tamamı eriyor ama 6 ay gibi bir sürede.
@kadirkaratas40734 жыл бұрын
Gürkan Yeniçeri balık gübresi aminoasit olmuyormu acaba
@yasinergul3 жыл бұрын
Ben aerobic fermantasyonda unaerobic fermantasyona göre gübre üretimi için daha az zararlı patojen ürediğini biliyorum hatta bu yüzden genelde hep hava motoru ile takviye edilip sıksık karıştırılır FPJ gibi ürünler yapılırkende. Burada unaerobic seçmenizi gerçekten merak ettim. Biraz aydınlatabilir misiniz
3 жыл бұрын
Bu gübre maya bakterileri ile oluyor. S. cerevisiae gibi. O yüzden oksijen gereksinimi yok ve asidite yüksek. Yani patojen bakteri büyüme şansı yok denecek kadar az. Balık hidrolisat gübresi bu şekilde yapılıyor. Elaine İngham yakın zamanda Bizim KNF camiasından Chris Trump ile görüştü ve tekniklerin mantıklı olduğunu kabul etti. Bu iki farklı görüş yani Ingham ve Kore Doğal Tarım farklı yollardan aynı sonuca ulaşıyor.
@GenomX4 ай бұрын
kardeş hava alması gerekmiyor direk kovanın ağpzını kapat olur. bu senin yaptığın şekilin amacı ZOR OLSUN insaNLARA YAPAMASIN DAAAAAAA BİZ GÜBRE SATALIM diyen firmaların ziraatçilerinin uydurmasıdır. bunlara itibar etmeyin.
@metindemirci71062 жыл бұрын
Selamlar ve bu açıklayıcı video için teşekkürler. Kefir yerine (evde bulunan) probiotik yoğurt mayasını kullansam olur mu, ne dersiniz?
2 жыл бұрын
Yoğurt ile beraber biraz ekmek mayası atarsanız olur. Yoğurdun probiyotik olarak isimlendirilmesi gereksiz bu arada çünkü her yoğurt probiyotiktir. Probiyotik olmayan yoğurt yok.
@salim6416 Жыл бұрын
Balik artiklarini topraga gomseniz olmuyor mu
Жыл бұрын
Olur ama uzun zaman alır
@salim6416 Жыл бұрын
@ kemik unu baliktan belki 10 kat daha cok fosfor iceriyor..sadece kemigi kaynatip yagindan arindirip parcalayip ufalamak lazim yani ögutme gorevi yapacak bir alet
Жыл бұрын
@@salim6416 Ben kemikleri sadece ağırlık yapsın diye kullandım. Kemikten yapılan başka gübreler de var.
@sametuysal4391 Жыл бұрын
@@salim6416Salim Bey, biraz daha ek bilgi verir misiniz. Kemiği kaynatıp yağından nasıl ayıracaz? Kemiği çekiçle kırıp ufalasak olmaz mı? Bitkilere uygulama ne şekilde olacak? Teşekkür ederim, bilgi verirseniz sevinirim.
@salim6416 Жыл бұрын
@@sametuysal4391 selemun aleykum..ametör sekilde yani evde bizim yapacagimiz kemigi kaynatmak kaynayinca suya karisan yaglarla birlikte suyu ayirmak..sonra kuru kemigi bir sekilde parcalayip un ufak etmek..bu parcalama işi pek amatorlukle olacak seye benzemiyor bir sekilde parcalayici makineye sokmak lazim
@bestpc94694 жыл бұрын
mikoroza üretimi veya çoğaltılması üzerine çalışmanız var mı ?
4 жыл бұрын
Evet var. Bunun için arpa ve pişmiş pirinç ile beslenmiş solucan gübresi yapıyorum. Ayrıca başka bir yerden az pişmiş pirinç ile beyaz mantar yapıp bahçeye taşıyorum.
@bestpc94694 жыл бұрын
@nasıl hazırlıyorsunuz.solucan gübresi katı mı sıvı mı ?
4 жыл бұрын
@@bestpc9469 Katı. Solucan gübresi tamamen mikoriza ile kaplanınca bunu direk toprağa gömüp sıvı balık gübresiyel suluyorum. Gömülmesi şart
@pusatdemiroglu4778 Жыл бұрын
Hocam bunda azot varmi ?varsa ne kadarlik azot oluyor
Жыл бұрын
Azot miktarı fazla ama buradaki esas amaç iz minerallerini de toprağa kazandırmak.
@pusatdemiroglu4778 Жыл бұрын
@ topragami.bu yaprak gubresi degilmi
Жыл бұрын
Her ikisine de olur. Ben toprağın üzerinde her zaman kalın bir malç tabakası tutyorum ve gübre ile malç içinde büyüyen mantarları da besliyorum.
@pusatdemiroglu4778 Жыл бұрын
@ peki bu videolarda izledim.deniz yosunu gubresi var yapraktan veriyorlar.bu konuda bilginiz varmi.nasil bir gubre.cok faydalibdiyorlar.onda azot degiri nasildir acaba
Жыл бұрын
Yosun gübresinde azot fazla olmaz. Daha çok iz mineralleri ve besleyici diğer maddeler olur. Potasyumu fazladır.
@taylanfpv75603 жыл бұрын
selamlar. kovadaki oluşum ne zaman sona eririyor. hava kabarcıkları bittiği zaman oluşum tamamlanmış mı oluyor. birde damlamadan dekara kac kg kullanammız lazım ve yapraktan 100 lt suya kac gr kullanabilirz.yeni keşfettim sizi başarılarınızın devamını umarım görebilirz :)
3 жыл бұрын
Fermente aslında 1 sene sonunda tam olarak olmuş oluyor. Bütün balık kemikleri eriyipi suya karışıyor. Ama 6 aydan sonra kullanılabilir. Damlamadan verilecekse 1:1000 oranında yani 1 litre suya 1ml karışacak biçimde verilir. Tabii damlama için gübrenin çok iyi süzülmesi gerekirki memeler tıkanmasın. 1 dekarlık hortumun içindeki suyu da hesaba katarsak başlangıç olarak 5:1000 oranı ile başlayıp 2-3 saat içinde 1:1000 oranına düşürmek lazım. Yapraktan verilecekse laktik asit bakterileri ile karıştırılması daha iyi olur. Gene spray pompasının rezervuarına 1:1000 şeklinde seyrelterek yapraklara uygulanabilir. Miktarlar az gibi durabilir ama 2 haftada bir uygulanacağını ve kuvvetli bir gübre olduğunu düşünürsek az değil aslında. Çok ekonomik olduğu kesin.
@taylanfpv75603 жыл бұрын
@ çok teşşekür ederim zaman harcayıp cevap verdiğin için. borç harc bir üzüm bağı aldım bu sene. eskisini kazdım yenice bağ diktim. çiftcilerin kazandığı parayı bir banka alıyor birde ziraat ilaç bayi. ben bunu organik tarım olarak yetiştirmek isitiyorum.bir sorum daha olucak bu baliktan elde ettiğimiz sıvı etkin mikroorganizma diyebilirmiyiz. etkin mikroorganizmayı arastırdğımda mutfak artıklarından elde edilen sıvı diye karsıma cıkıyor. sizce etkin mikroorganızmayı daha hızlı nasıl yapabiilrim. ve raf ömrünü nasıl uzatabilirm saygılar
@cenkbarer2 жыл бұрын
Selamlar Hocam , bu yaptigin miktar ne kadarlik bir alana ne sure yeter acaba ?
Жыл бұрын
Ben yapınca bitirmek için her yere sıkıyorum. Bekletmek iyi değil. 20 litre yaptığımda 40 ağaca ve 70 metrekare sebze yetiştirme alanına yetiyor. Ağaçlar büyük değil.
@ramazanyorgun82494 жыл бұрын
Hocam zeytinliklerim için bu gübreyi yapmayı düşünüyorum ancak ağaçlarda xyella ve dal kanseri hastalığı var. Mücadelede azot içeriği yüksek gübreleme yapmayınız diye bilgi var bu gübre zarar verebilir mi?
4 жыл бұрын
Evet bu gübre azot açısından zengin bir gübre.
@ramazanyorgun82494 жыл бұрын
Hocam balık atıklarını söylediğiniz herşeye uygun 2 ad ayrı 50 kglik bidonlarla doldurdum biri çok güzel çalışıyor diğerinde pek gaz çıkışı yok ve şişenin icinde küçük kurtçuklar oluşturmuş bu durum sakıncalı mı ?
4 жыл бұрын
Sakıncalı değil. Bir bidonda kapağı aralık kalmış sanırım ve sinekler yumurta yapmış. İyi giden bidondan kurtluya biraz aktarın ve kapağını sıkıca kapatın. Sinekler bu gübrenin oluşumu sırasında kokuyu aldıkları için bidonun etrafına yumurta bırakabiliyor ve larvalar aralık varsa bidonun içine gidebilir. Etrafta tavuk varsa, larvaları onlara yedirebilirsiniz.
@ramazanyorgun82494 жыл бұрын
@ hocam teşekkürler o gün dediklerinizi uyguladım. Bugün açtım bidonun birini. (100 kg kadar atığı 3 ad 50 lt bidonda fermente ediyorum) hiçbir şekilde eriyen atık yok patatesler ve kafaları falan hala bütün ve yoğun koku devam etmekte. Sizce hâlâ süreye mi ihtiyacı var gübrenin
4 жыл бұрын
@@ramazanyorgun8249 şu anda az az süzüp kullanabilirsiniz. Erime 6 ayı buluyor, sıcaklığa bağlı olarak.
@safakerden76052 жыл бұрын
Gürkan bey kolaylıklar dilerim öncelikle, kanalınız ile henüz bu gece tanıştım. Çok ilgimi çekti, ve direk hayallerim gözümde canlanınca size soru sormadan duramadım, öncelikli sorum, sık kullandıgımız bostan sebzeleri için hangi gübrelerin daha uygun hazırlanabileceğini (domatese şu gübre bibere şu gübre gibi) ve kök hesabı ile örneğin balkonda yetiştireceğim 20 domates fidesi için kaç lt kadar gübre hazırlarsam tatmin edici sonuç alabilirim şeklinde iki soru sormak istiyorum. şimdiden teşekkür ederim.
2 жыл бұрын
Bu balık gübresini haftada bir 30ml ve 9 litre su ile karıştırıp 4-5 domatese veriyorum. Bitkinin meyve durumuna göre azaltıp çoğaltırım. Şu kadar domates için şu kadar gübre diye bir ölçü veremiyorum. 20 Domates fidesi için sanırım 4 ya da 5 litre hazırlasanız bütün sezon idare eder. Ben bitkiye göre farklı gübre hazırlamıyorum. Elde ne varsa değerlendirecek biçimde bazen tükenmez, bazen balık gübresi, bazen solucan gübresi yapıp kullanıyorum. Tamamen ne artık çıkardığıma ve nasıl kompost yaptığıma bağlı.
@balkondatopraksiztarim19376 жыл бұрын
Selam, Bu gübreyi topraksiz tarimdaki bitkilerin suyuna katabilirmiyiz, bitkilere ve balıklara bi zararı olurmu acaba?
6 жыл бұрын
Evet katılabilir ama önce ısıl işlemle içindeki bakterilerin öldürülmesi gerekiyor.
@balkondatopraksiztarim19376 жыл бұрын
Teşekkürler hocam sağolun :)
@ozlemgul27212 жыл бұрын
Herhangibir nişasta konulabilirmi
2 жыл бұрын
Evet, her türlü nişasta olur
@kaptanbalkevi38944 жыл бұрын
Hocam ben balikciyim ayni zamanda bahcemde var. Ure gubresi azot orani %46. Bu seviyeyi yakalayabilirmiyiz. Birde o sisedeki su 6 ayda bitmiyor mu.. Birde su konu hakkinda bilgi almak istiyorum çiftlik baliklarini beslemek için kullanilacak yemi biz solucan yosun vs.. Gibi canlilardan uretebilirmiyiz. Teşekkürler
4 жыл бұрын
Üre gübresi ile doğrudan azot oranını baz alarak karşılaştıramayız. Zira balık gübresi azotun yanında pek çok mineral, vitamin, amino asit ve diğer maddeler içerir. Bitkinin tek bir gıda yerine pek çok gıda türü ile beslenmesini sağlar ve kalitesini arttırır. Balık beslenmesi blaığın türüne bağlı olmakla birlikte solucan, azolla, su mercimeği, un kurdu, asker sineği larvası gibi pek çok besinle besleyebiliriz.
@kaptanbalkevi38944 жыл бұрын
@ hocam yosun yetiştiriciliği tr de daha baslamadi gibi birsey. Yosun yetistirdiniz mi. Ciftlik baliklarina yosun veriliyor bildigim kadariyla
@kaptanbalkevi38944 жыл бұрын
Ulke olarak yem en büyük sıkıntı buna bir çözüm gerek
@kaptanbalkevi38944 жыл бұрын
Eğer isterseniz kuluçka baliklara verilen yemi size göndereyim ilgilenirseniz
@halis19582 жыл бұрын
Sizce solucan sıvı gübresi yoksa sıvı balık gubresimi.hsngisini tercih edersiniz?ben fındık için yapraktan besleme solucan gübresi aldım.cok ovduler .Mart Mayıs arası 4 kez uyguladım.hicbir fark göremedim.yan taraftaki fındık bahçesinin sahibi hiç gübre atmadı bizim bahçeden fazla fındığı var.sizce solucan gübresi iyimidir tavsiye edermisiniz.yoksa balık sıvı gubreyimi tercih edersiniz
2 жыл бұрын
Solucan ve balık gübresi farklı şeyler. Solucan gübresinden verim almadıysanız bir de balık gübresini deneyin.
@halis19582 жыл бұрын
@ hocam ben bu sene solucan gubresi uyguladim.findiklari doktu.siz daha once solucan gubresi kullsnip memnun kaldiniz mi ? Ben bu sizin yaptiginiz gubreyi findikta kullansam dokermi ?
2 жыл бұрын
@@halis1958 Dökmemesi gerekirdi. Başka bir sebebi olabilir, araştırmak lazım. Bu gübre direk toprağa veya yapraklara seyreltilerek verilebilir.
@kullanicikullanici32065 жыл бұрын
Bitkilerde bariz fark oluyormu nasıl fayda sağlıyor. .
5 жыл бұрын
Oluyor. Tüm besinler topraktaki mikroorganizmaları beslediği için oldukça yararlı.
@mustafadursun79736 жыл бұрын
Kolay gelsin gürkan Bey kefir yerine pekmez koyabilir miyiz
6 жыл бұрын
Mustafa bey, olmaz. Kesilmiş süt olabilir. Şeker, pekmez gibi bakterileri coşturacak şeyler istemiyoruz.
@kafamagore18535 жыл бұрын
İstenmemesinde ki hikmetifarika ne onu anlamadım
@GenomX9 ай бұрын
@@kafamagore1853 sallıyor işte )) .. amaç ful bakteri üretip toprağı canlandırmak ama çok bilmiş işte.. zaten önce melas katılır 3 hafta sonra kefir veya laktik asit katılır.. evde un. nişasta ne varsa kat işte. toprak canlanır. azot tutar.
@MariahhUlu6 жыл бұрын
Merhaba Gurkan Bey, ismim Meryem Yemi zelandadan yaziyorum. Size artizan oeynir yapimi kursu ile ilgili soru sormak istoyorum. Peyniri cok seviyorum ve yapimini ogrenmek istoyorum. Aslinda biraz biliyorum basit oeynorleri karsli oldigum ve koude buyidugum icin. Burda cheesemaster denen 9 gunluk bir kirs var almak istiyorum ama cok oahali. Sizin fikriniz nedir 5 gunu uygulama olucak zaten. Burda igrenciyum kendi harcligimi kendim cikariyorum. Sizce bu kurs icin 3.000 nzd harcanir mi? Tesekkurler.
@MariahhUlu6 жыл бұрын
En guncel videonuz oldigu icin burya yazdim ama kusura bakmayin
6 жыл бұрын
Harcanmaz. Blogumdaki tariflere bakıp yapmaya başlayın. Kitabımı da tavsiye ederim. Önemli olan peynir yapmaya başlamak.
@pusatdemiroglu47782 жыл бұрын
hocam yapraktan faydasını gördünüzmü?
2 жыл бұрын
Evet özellikle element eksikliklerinde çok işe yarıyor
@Gecekondu-qy5zv7 ай бұрын
Hocam bunun finalinda ph derecesine baktiniz mi acaba?
7 ай бұрын
Bakmadım ama sulandırma fazla olduğu için toprakta farketmez. Hidroponik için ayarlama gerekir. pH düşüktür.
@horozlumesepermakulturveek90316 жыл бұрын
Çıkan sonucu bekliyoruz.
6 жыл бұрын
Son 3 senedir yapıyorum. Azot bazlı kullandığım tek gübre. Kokusundan yanına varılmıyor ama işe yarıyor.
@kafamagore18535 жыл бұрын
Pekmez le deniyorum ben ilk haftada ağır balık kokusu ortadan kalktı benim ilk denemem kokunun kaybolması başarımı başarısızlıkmı göreceğiz
@kullanicikullanici32065 жыл бұрын
@@kafamagore1853 kullandınız mi etkisi nasıl bitkilere
@caPcuPsaydam14 жыл бұрын
Merhaba bu gübreyi yaprak mi yoksa kök gübresi olarak mı kullanıyorsunuz ?
4 жыл бұрын
İkiside
@samikaya57425 жыл бұрын
Yapraklara nasıl veriyoz
5 жыл бұрын
Sabah sıcaklık 14 derece üstüne çıkmadan ve güneş yapraklara vurmadan önce yapraklara spreyleyerek.
@habibepeksoz660810 ай бұрын
Kefir yerine başka ne kullanabiliriz
10 ай бұрын
Kesilmiş süt veya ev yapımı LAB olabilir. Blogumda LAB tarifi var.