Mooie opbouw in je verhaal. Tot de helft prima te volgen voor me. De tweede helft ga ik nog eens bekijken.
@hansenmoniquefilms5 ай бұрын
Top video , Harold, bedankt voor de duidelijke uitleg, mooi dat de Victrons ons wat extra bescherming even
@RogerV-NL5 ай бұрын
Wederom een super interessante video Harold, weer e.e.a. van opgestoken, veel dank daarvoor!
@cvonken5 ай бұрын
Super helder uitgelegd! Heel leerzaam. 👍
@instappenvanhetgasaf.43745 ай бұрын
Bedankt voor de uitleg en supergaaf dat je dat ook in de praktijk heb toegepast!
@Wirelessinfopuntbe5 ай бұрын
Respect Harold, prachtige uiteenzetting waarruit ik veel heb geleerd. Dank voor al je inspanningen om ons wat bij te brengen.
@YvesWinkel5 ай бұрын
Leerzame video Harold. Erg goed om hierbij stil te staan en uitleg over te geven. Dank je wel 🙏
@johnkivits26785 ай бұрын
Top zeg, een zeer informatieve video en perfect uitgelegd!
@LuciaGomez-yb3om5 ай бұрын
Leerzame video weer!
@zweriuskriegsman5 ай бұрын
Zeer interessante video. Bedankt!
@D7nam1k5 ай бұрын
Geweldige video weer Harold. Komende tijden zullen er veel backup interfaces e.d. geplaatst worden dus zeer relevant
@landmanp5 ай бұрын
Top video Harald, ik snap er veel meer van..
@haagsemark5 ай бұрын
Harold je bent een held .uit
@EymertVRSTGT5 ай бұрын
Geweldig leerzame video! Nooit geweten dat dit zo werkt met kortsluitstromen. Ging er eigenlijk van uit dat een 16A automaat bij kortsluiting per definitie zou trippen omdat de kortsluiting toch meer dan 16A stroom doorlaat. Maar dat is dus toch anders dan een nominatie belasting die een keer meer dan 16A is
@Jannick-mp7bf5 ай бұрын
Heel leerzaam, zelfs voor mij als tweedejaars elektrotechniek student! Bij m’n ouders thuis al een 16 panelen zonnestroom installatie met solaredge omvormer staan met dynamisch tarief contract. Hoop binnenkort ook zo’n mooie thuisbatterij te (laten) installeren. Zeker nu met de snellere afbouw van de salderingsregeling
@SolAce-nw2hf5 ай бұрын
Mooie video. Ik zat al te twijfelen of ik B10 automaten in zou zetten voor enkele zware apparaten die daar net binnen blijven. Vooral in de schuur die toch wat verder weg ligt en nog wat zonnepanelen krijgt, is dat met een PV verdeler mooi te doen. De warmtepomp die ik heb blijft binnen de 10A, dus de verdeler die ik daar gebruik kan ik ook wat strakker begrenzen zodat die geen gevaar vormt zodra ik aan de thuisbatterij ga.
@louwrentius5 ай бұрын
Hoi Harold, misschien goed om het gevaar om alleen MEGA fuses in te zetten te behandelen. De kortsluit stroom van lifepo4 accu’s is zo groot dat die MEGA fuses de vlamboog niet doven en dan brand je huis af. T1 fuses of vergelijkbare oplossingen beschermen wel omdat ze 15KA+ kortsluit stroom kunnen stoppen. Niet voor niets dat Victron nu ook een Lynx aanbiedt met ruimte voor T1 fuses. Heb je vast ook wel iets over te vinden.❤😂🌷 die lifepo4 accu’s zijn fantastisch maar we brengen ook weer nieuwe aandachtspunten / risico’s mee waar je je van bewust moet zijn. 🤷♀️🌷
@HHalewijn5 ай бұрын
Goed punt. Ik moet gewoon weer eens iets over de DC kant maken.
@dirkdaems8415 ай бұрын
Idd iets wat niet genoeg benadrukt wordt dat er aparte DC en AC zekeringen bestaan. Eens je wat met DC circuits gewerkt hebt lijkt het wel logisch dat er andere zekeringen voor DC en AC zijn. Maar de minder ervaren klusser durft al snel AC zekeringen in een DC kring plaatsen omdat er enkel naar de max toegelaten stroom gekeken wordt.
@louwrentius5 ай бұрын
@@dirkdaems841 ik heb ook moeten leren over vlambogen en DC, wist ik veel. Maar er zijn wat mooie youtube videos die je even goed wakker schudden.
@jetrocket31403 ай бұрын
@@HHalewijn zou dat graag zien. Viel mij ook op dat de generieke busbars in jouw installatie zijn vervangen met Lynx 1000. Het lijkt er zelf op dat je de distributor gebruikt i.p.v. de power In? Is dat simpelweg omdat het kon, of ook een specifieke reden? Zelfde voor de Lynx shunt i.p.v. smart shunt?
@jetrocket31403 ай бұрын
Zeer leerzame video, veel bekende informatie, maar mij nooit bezig gehouden met de specifieke theorie van kortsluit stromen en beveiliging. Dank hiervoor! Wat alleen bij mij nog wel blijft hangen, welk extra risico dekt de magnetische beveiliging af? Het is uiteraard sneller en daarmee iets veiliger, met name voor zeer hoge vermogens, waar een seconde kan uitmaken. Maar juist bij de lagere vermogens, zoals de demonstratie achter de Victron omvormers, zal de thermische beveiliging toch ook inschakelen (zij het iets later)? Is het dan om de omvormers te beschermen?
@tomgray29385 ай бұрын
Piekvermogen en super condensatoren... die titel wil ik zien.: wat met een beperkte batterij 16S1P 280Ah LFP en 3x MP5, piekvermogen opvangen, is het de moeite? Fantastische tafel trouwens!
@BMWHP25 ай бұрын
Dank u Harold, voor de uitleg. Ons huis heeft uiteraard overal aardlekschakelaars op de groepen en een hoofd schakelaar. Echter, toen deze week een installatie bedrijf bij ons de aansluiting kwam plaatsen voor onze 3-fase EV laadpaal, moesten we aan het installatiebedrijf bijna €200 extra betalen voor een extra aardlekschakelaar. We begrepen eerst niet precies waarom, omdat de laadpaal via de energie leverancier was aangeschaft inclusief de plaatsing en aansluiting. Ik denk dat we nu begrijpen dat dit voor de 400v weer apart gedaan moest worden.
@HHalewijn5 ай бұрын
Veiligheid kost geld ;-)
@gubbernl5 ай бұрын
Heeft overigens niks met 400Volt of 3fase/Krachtstroom te maken. Maar met DC lekstromen. Alle normale aardlek automaten kunnen daar niks mee en verzadigen zelfs door deze gelijkstroom lekjes. Daardoor werken ze niet (meer). Dit zijn zogenaamde type A aardleks. Jouw laadpaal kan gelijkstroom lekken (6mA ofzo, niet veel, maar wel genoeg om een normale aardlek niet te laten werken). Vandaar dat je een type B aardlek hebt gekregen. Die kan daar wel mee omgaan, en is ook duur
@scsirob5 ай бұрын
Goed verhaal, Harold. Misschien ook goed om te weten: Een veel gehoorde misvatting is dat de automaten je apparatuur beschermen. Dat is niet het geval, de automaten zijn bedoeld, en gedimensioneerd om je bedrading te beschermen.
@HHalewijn5 ай бұрын
Dat klopt. Ik verbaas mij er daarom nog wel eens over dat er kabels lopen naar een schuur oid waar dan een extra verdeler hangt maar de kabel tussen schuur en meterkast niet beveiligd is maar direct achter de hoofdschakelaar is verbonden.
@mremmob5 ай бұрын
Hoi Harold, Ik had het al eens in de reacties onder een van jouw videos gevraagd. Dank voor de heldere uitleg. Goed dat de multi’s een extra beveiliging hebben en afschakelen. Ben eigenlijk benieuwd of een multi 8, wel de kortsluitstroom van een C16 kan leveren? Nu het gerommel op de energiemarkt toeneemt, wordt het wel interresanter om na te denken over een accu systeem.
@HHalewijn5 ай бұрын
Mijn gevoel zegt van wel maar de proof is in eating the pudding
@JohnVissercvoptimalisatie5 ай бұрын
Zou het wel goed gaan met 3x de victron multiplus || 48/8000
@HHalewijn5 ай бұрын
Dat ga ik testen in de werkplaats. Ik verwacht het wel
@JohnVissercvoptimalisatie5 ай бұрын
@HHalewijn Ik ben benieuwd.. 👍🏻 Liever dat de B16 automaat eruit gaat dan dat de omvormer in storing gaat.. Ik heb bij de buurvrouw 1 hybride 3fase 5kw omvormer geplaatst.. bij overbelasting gaat de omvormer uit als hij in back-up functie staat..😬 Bij ons komen er 3 omvormers.. waarschijnlijk van 8kw.. 💪🏻 Afhankelijk van jouw test resultaten..😊
@ytdlgandalf5 ай бұрын
Op tijdstip 25:00 mis ik even waarom je een stroom van 287A tijdens de test kan hebben met een b automaat. Ik snap dat dat binnrn het bereik van een c automaat ligt, maar het gaat toch om een b in dit geval? Ofwel waarom tript hij niet tijdens de test? Puur door de kortstondigheid vd test?
@Deiphobuzz5 ай бұрын
Omdat je niet de kortsluiting uitvoert, maar het uitrekent dmv de wet van Ohm. Je meet de circuit impedantie, vanaf je WCD naar de trafo. Vervolgens is het 235v delen door de weerstand, 0,77ohm, is circa 285A wat er KAN stromen. Als je die 285A even laat stromen met kortsluiting, dan had je de geleiders wel in de buizen horen rammelen.
@ytdlgandalf5 ай бұрын
Dat verklaart. Ik zat al te denken wat een immense elco er in dat apparaat moest zitten.
@nietvantoepassing23695 ай бұрын
Zou de spoel van je verlengkabel geen smorend effect hebben gehad tijdens de korte kortsluitstroommeting (mogelijks verwaarloosbaar, maar dacht er even aan)? Hier in België is de standaard een C-karakteristiek. Mijn keurder deed er moeilijk over na het meten van de kortsluitstroom in off-grid mode met mijn MP5000, maar blijkbaar was het uiteindelijk toch oké en zijn er afspraken rond. Geen idee of die afspraken de veiligheid ten goede moeten komen of eerder commerciële/economische belangen…
@Deiphobuzz5 ай бұрын
Als het goed is niet, want je heb een spoel die linksom loopt, maar de nul loop daar rechtsom bij langs, terug naar de bron. Dus die twee magnetische velden heffen elkaar op.
@nietvantoepassing23695 ай бұрын
@@Deiphobuzzklopt, was duidelijk nog niet goed wakker :)
@Gerardus805 ай бұрын
ik vraag mij af hoe snel de omvormers uitschakelen.
@HHalewijn5 ай бұрын
Ik heb het niet met een stopwatch gemeten maar ik schat 0,5-1s