Prachtig uitgelegd, Harold!! Zeer begrijpelijk, zelfs een Duitstalige. Heel erg bedankt en groeten naar Nederland
@HansKeesom8 ай бұрын
Ik ben het helemaal eens met deze video, maar toch een beschrijving van een mogelijke variant. Je kan in noodsituatie prima met minder vermogen en heel veel verbruik achterwege laten. Zeker als het toch maar 4 uur duurt. Dat spaart heel veel investeringen in apparatuur en je kan langer door met je zonnestroom. Ik heb voor het geval dat de stroom uitvalt twee transferswithes geinstalleerd, een 25A versie in de keuken en een 10A bij de internetaansluiting. Als de stroom wegvalt schakelen ze om naar de omvormer die aangesloten op de generator ingang van de transferswitch. Voor de 25A versie is het een 2000 watt omvormer, voor de 10 A versie is het slechts een 375 watt versie. Die laatste is genoeg om het internet overeind te houden, de eerste is om in de keuken wat basis zaken te kunnen doen, zoals het lopend houden van de koelkast/vriesvak. Niet perse tegelijkertijd en niet alle apparaten, maar voor noodsituaties is dat ruim voldoende. De twee omvormers zijn aangesloten op twee batterijen die zowel door zonnestroom als AC-stroom bijgeladen worden zodat er altijd stroom op voorraad is en als de stroom uitvalt ik de boel kan rekken met de zonnestroom. Ik hou dus niet mijn hele huis onder stroom, dat is wat mij totaal niet nodig. Als de stroom uitvalt kan ik wel een paar dagen zonder stofzuigen of wassen. Mocht het erg koud zijn dan leg ik een verlengsnoer van de keuken naar de C.V. ketel en kan zo op gas mijn huis verwarmen. En als je uitgaat van 4 uur, dan daalt de temperatuur niet zo veel.
@ArieHuijzers8 ай бұрын
Mooi filmpje Harold, mooie installatie ook daar in die garage😇
@bloepje8 ай бұрын
Na de laatste stroomstoring die 10 minuten langer duurde ( 1 uur) dan mijn UPS'en aankonden, was het voor mij wel duidelijk dat een victron in UPS mode vele malen beter is dan een UPS. En met de huidige prijzen zijn ze kwa kosten (met een home made batterij) ook nog eens gelijk aan de standaard UPS. En ze zijn ook vriendelijker dan de standaard UPS, omdat ze rustig aan de bijdrage van de inverter stoppen in plaats van doodleuk knal over. Ik heb heel wat servers dood zien gaan door falende professionele UPS'en.
@henkbaas58788 ай бұрын
Dank je wel voor deze duidelijke uitleg!
@xander543328 ай бұрын
Bedankt weer! Het is een best doolhof Qwa uitzoeken voor jou maar ook voor ons! Maar het word mij wel steeds stapje duidelijker wat wel en niet te gaan doen! Gelukkig solar edg gekozen afgelopen na jaar ook ivm met m,n Nibe warmtepomp integratie 🥳
@GeheimAccount-j3i8 ай бұрын
@harold, Ik heb ook enphase, en als de victron de frequentie gaat shiftten reduceren de micro’s en bij 51,5hz schakelt de Q-relais af. Wellicht niet ideaal, maar het werkt wel gewoon.
@NaamNatuurlijkniet8 ай бұрын
Ik dacht ook zoiets gelezen te hebben. Maar dat zou betekenen dat de iq7 of hoger ook het vermogen iets terugregelt bij een iets hogere frequentie om bij 51,5 Hz door het relais helemaal uit te gaan. Gaat dat relais ook weer automatisch aan trouwens ? En wat is dan de omschakeltijd om het aan/uit jutteren te voorkomen ?
@GeheimAccount-j3i8 ай бұрын
Hij gaat wel weer aan, maar heb verder nog niet getest hoe dat met het jutteren zal gaan, volgens mij kun je ergens in de Victron een bepaalde spanning aangeven wanneer hij de frequentie weer terug shift, wat er voor zorgt dat het q-relais weer aanschakeld. Ik denk dat ik nog een test wil doen met het q-relais verwijderd, maarja dat mag eigenlijk niet.
@NaamNatuurlijkniet8 ай бұрын
@@GeheimAccount-j3i Dat Qrelais is er eigenlijk alleen om teruglevering te voorkomen bij stroomuitval toch ? Op de uitgang van de victron neemt die victron die functie over. De vraag is dan hoe de micros reageren op frequentieverhoging en wanneer zij stoppen met leveren wanneer er geen qrelais tussen zit om ze uit te schakalen. Iq7a offgrid profile. community.victronenergy.com/storage/attachments/53797-enphase-profile-offgrid.pdf
@GeheimAccount-j3i8 ай бұрын
@@NaamNatuurlijkniet klopt, en dat wou ik dus testen. In mijn specifieke geval zitten de micros normaal aan de ac-in zijde van de Victron, maar ik kan ze handmatig omschakelen naar de ac-out, dus bij stroom uitval zit ik altijd wel eerst in het donker en moet ik een aantal schakelaars omzetten om weer stroom te hebben.
@NaamNatuurlijkniet8 ай бұрын
@@GeheimAccount-j3i Vond dit ook nog: When you are in backup Mode your Multiplus has frequency shifting between 50 Hz and 53 Hz, if you have standard parameter´s. You need an offgrid profile for the enphase system. Pls contact enphase to get this grid profile. Your edge points in this grid profile should be 50 hz for normal operation, 50,2 Hz for beginning reducing energy feed in until 52,0 Hz ( this is the parameter end by Enphase) and then 52,7 Hz for stop energy feed in by enphase. This parameter´s you must also changed in the victron system under ESS configuration. Because the standard parameter´s in the victron system are: 50Hz normal mode 50,2 Hz beginning reducing energy feed in 52,7 Hz end of reducing energy feed in 53 Hz stop energy feed in
@YvesWinkel8 ай бұрын
Super interessant Harold. Gave aflevering wederom. Wat gebeurt er nou wanneer je een mppt aan je batterij zijde hebt zitten en de accu is vol (bij een grid storing?) Kan je Cerbo dan daarin iets betekenen? Neem aan dat die ook moet gaan stoppen met werken. Nogmaals, toffe aflevering. Zeer vermakelijk om te kijken. ✅
@HHalewijn8 ай бұрын
De MPPT wordt dan afgeremd en stopt uiteindelijk met produceren of alleen nog die productie die nodig is voor interne (critical) load.
@gerardhilde018 ай бұрын
Bedankt voor de upload. Erg interessant. Ik vind de batterijen nog te duur. Zeker nu we langer kunnen salderen begin ik er nog niet aan. Maar heel goede info in deze video.
@louwrentius8 ай бұрын
De energie maatschappijen zijn bezig om salderen effectief dood te maken door teruglevertarieven in rekening te brengen
@HHalewijn8 ай бұрын
Batterijen kosten 2 jaar terug 6000 per 15kWh. Nu nog maar ong. 4000
@motolab.EuropeanMotorcycles5 ай бұрын
@@HHalewijnheb je de mogelijkheid de prijzen op je website in de voorbeelden aan te passen/bij te werken? Als eea inmiddels zoveel scheelt…
@HHalewijn5 ай бұрын
@@motolab.EuropeanMotorcycles zeker. Na 1 juli komt er een update van alle onderdelen en opties
@offgridd6 ай бұрын
Interessante blog Harold! Naast de door jou genoemde nood opties om de accu's te laden heb ik op youtube nog een derde optie gezien: de SmartSolar 250-48 waarmee je de gelijkgerichte uitgang van een klein (110V??) aggregaat kunt gebruiken om de accu's te laden. Welke dc lader heb je trouwens staan achter je (die op de car 2 home uitgang van de auto of op een kleine honda aggregaat wordt aangesloten)? nice touch die SMA EV charger, daar komt binnenkort een nieuwe van aan die ook nog eens rfid cards ondersteunt!
@ranjoow8 ай бұрын
Mooie video! Ik had al een beetje spijt dat ik Enphase heb gekozen, maar na het kijken van dit filmpje heb ik dat nog meer. En schijnbaar kunnen de Enphase batterijen ook zorgen voor offgrid mogelijkheden, maar ik weet zeker dat dat maar amper stuurbaar zal zijn.
@HHalewijn8 ай бұрын
De offgrid Enphase batterijen zijn voorlopig niet leverbaar in NL
@Johan-gf5fh8 ай бұрын
Mooie uitleg wederom. Mij viel op toen je het grid afsloot dat er bij jouw battery Time to go komt te staan. Remaining time, waar komt die waarde vandaan? Heb het bij mij geprobeerd, maar hier geeft hij dat niet aan. Komt het door de shunt misschien?
@HHalewijn8 ай бұрын
Het is inderdaad een functie die vis de Shunt wordt berekend
@arandoolin20208 ай бұрын
Hallo Harold, wederom een geweldig informatieve video! Dank. Is het een idee om een keer over aarding te vertellen? Hoe kun je op een verantwoorde manier de constructie van de zonnepanelen aarden en de verschillende behuizingen en omkastingen van de apparatuur daarbij meenemen? Zou dat een oplossing moeten zijn met èèn centrale aardrail om lussen te voorkomen? In woonhuizen is meestal alleen een randaarde te vinden in de wandcontactdozen. Daar sluit je niet verantwoord een aarddraad aan om te verbinden met een aarderail. Alvast dank en hartelijke groet!
@rogierbanis8 ай бұрын
Leuk weer. Thnx
@skinkie8 ай бұрын
Op 8:02 heb je het over non-critical-loads en critical-loads. Nu is de voorziening van die laatste groep ook nog te verdelen in de situaties uninterruptable power supply versus 'nood-stroom'. Moet de generator permanent meedraaien (historisch het grote vliegwiel, inmiddels de accu + inverter route) of accepteer je de automatic transfer switch waar je het in eerste instantie bij de overige fabrikanten over hebt. Ik ben erg benieuwd wat de standaard situatie is voor jouw systeem: werkt dat intern door de critical-load permanent te voorzien van een eigen sinus inverter (off-grid situatie) of wordt er net als alle andere leveranciers gewoon geschakeld van netspanning naar nood stroom op het moment dat het noodzakelijk is? Want als het een eigen sinus inverter is, zou je helemaal geen last moeten hebben van een (waardeloze) generator. Je gaat iets later in op je drie fase systeem, dat het eigenlijk drie losse apparaten per fase zijn (in plaats van een 3 fase hybride systeem). In toeverre synchroniseert jouw setup (en de quatro op 27:00) zodat je warmtepomp (of beter gezegd: een drie fase motor) in een noodstroomsituatie ook nog werkt? Is dat een configuratie truckje? Op 17:40 beschrijf je de situatie dat productie zonder load leidt tot een hogere net frequentie. Is het, in plaats van sturen op netfrequentie, niet een veel slimmer idee om te sturen op load? Verschillende hybride omvormers gebruiken een Eastron/Chint RS485 verbinding om het actuele verbruik (per fase) te krijgen. Er staat helemaal niets in de weg om geen meter aan te sluiten, maar de omvormer te voorzien van wat jij wilt dat de omvormer produceert en op welke fase. Op 41:50 zeg je "Chinese spullen gaat niet werken", dat klopt niet. Growatt SPH-serie is prima te sturen, en zelfs de "consumenten-editie" MOD-serie kan dat. Welke beperkingen op dat gebied hebben jullie gevonden?
@HHalewijn8 ай бұрын
De generator hoeft niet permanent mee te draaien. De Victron omvormers creëren hun eigen eiland bedrijf. Bij het instorten van de generator moet de frequentie van de omvormers dus gesynchroniseerd worden met de genset. Het trucje is gewoon het sterke punt van Victron. De fase verschuiving wordt software matig geregeld. Ook het parallel schakelen. Je kunt dus ook echte 3 fasen apparatuur in eiland bedrijf laten werken. Zie ook de elektromotor in de boot. Chinese spullen worden wel beter maar wij komen bijna altijd in bestaande situaties. En dan moet je het doen met de spullen die je dan aantreft en goedkoop zijn geleverd. Growatt, Solis en al die andere exotische merken. Soms kiest een klant dat moment om de Chinese omvormer te vervangen door een MPPT lader. Of we maken een work-around
@skinkie8 ай бұрын
@@HHalewijn Dank voor het uitgebreide antwoord. Ik snap niet zo goed wat de gedachtegang is van een koper om installatie te maken van meerdere merken, anders dan dat er al is geinstalleerd. Meest logische is uiteraard de MPPT-lader. Waarom heb jij thuis dan toch gekozen voor SolarEdge?
@HHalewijn8 ай бұрын
@@skinkie omdat mijn SolarEdge installatie al langer in gebruik is dan het ESS. En een SE installatie aanpassen voor MPPT is teveel werk vanwege alle optimizers die je dan zou moeten verwijderen
@erik78538 ай бұрын
@@HHalewijnik heb een 12kw deye omvormer, en deze kan zelfs 3 fasen scheef belasting leveren off grid. 6kw op een fase zelfs. Prima dat Chinese spul
@roversberg8 ай бұрын
moet er ook nog een aardlekschakelaar tussen de generator en de thottle sxhakelaar? dit is weer een topvideo hoor..bedankt!
@HHalewijn8 ай бұрын
Als er een stekker aanzit moet er ook een aardlek tussen
@kuifmans20015 ай бұрын
Die 253V is een gemiddelde (+10%) over 5 of 10 minuten. Pas bij +15% (dus 264,5V) moet een omvormer direct afschakelen (voor terugleveren op die fase als het een slimme omvormer is). Zulke 'netcongestie' situaties komen weinig voor, en kan je zelf voorkomen door wat dikkere kabels tussen je omvorner op zolder en je meterkast, want dan schakelt de omvormer van je buren simpelweg eerder uit (jij wint!) 🤣
@blankev8 ай бұрын
😁👍Uitstekende uitleg. Stukje zekeringen zullen wel in een andere video te zien zijn. Doe jij ook professioneel aan huis PV panelen aansluiting? Zo ja: Please send me the website. Alkmaar Nederland
@HHalewijn8 ай бұрын
Zonnepanelen doen we soms, uitsluitend in samenwerking met een ander bedrijf uit de regio en alleen met producten van Nederlandse bodem en als het een onderscheidend project is ;-) Dat maakt het duurder maar ook speciaal. Mocht dat je aanspreken, dan hoor ik dat graag. Www.hetslimmehuis.nl is onze website.
@kuifmans20014 ай бұрын
Haha @35:50 die (Honda) generator... Wat benzine/diesel er in, een trekkoordje en je hebt iets wat lijkt op netstroom dus 🤣
@gubbernl8 ай бұрын
Weer een mooi vervolg! Vroeg me al een tijdje af hoe je dat doet met de diesel: Heb je een optimaal toerental voor de diesel ingesteld opbrengst / verbruik waarmee je 'm laat draaien om de batterij te laden? Is dat uit een grafiekje, of zelf uitgevogeld. Hoe zorg je er dan voor dat de motor eerst enkele minuten warm kan draaien? Kun je dan vanuit de Cerbo ook regelen, of heeft die alleen een genstart aan/uit. (En bij nood, kun je dan meteen volle bak optoeren?) Overigens is de term MPPT natuurlijk ook van toepassing voor een 230v inverter. De aanvulling dat het een Victron SmartSolar is die een 48V DC uitgang heeft, en dus de batterij direct oplaadt is wel eenn handige aanvulling.
@HHalewijn8 ай бұрын
Generator controle kun je tot op vele details instellen. Er zijn zelfs genset die via een modbus aansturing volledig geïntegreerd kunnen worden.
@estelle66608 ай бұрын
Wat een duidelijke video. Misschien is het er al maar welke accu's adviseer jij.
@HHalewijn8 ай бұрын
Lifepo4 zijn de beste voor thuis. Over merken doe ik geen advies geven want ik ben niet geheel onafhankelijk.😉
@danseresdan5738 ай бұрын
Hallo , leuk filmpje. Ik heb thuis ook 3 x MP 5000 / 48 V accuset en heel het huis staat achter de omvormers. Zonnepanelen laden accu met MPPT. En de kleine diesel generator met inverter, wil ik via een aparte acculader, direkt de accu laten laden, voor noodstroom. Heb je geen schakelaars nodig, geen kans op fouten en eventueel toch aan te sturen met een start relais. Wat ik nog wel een dingtje vind is de diesel brandstof. door al die toevoegingen ( bio) is die brandstof zeer gevoelig voor veroudering en kan een hoop ongein veroorzaken. Wanneer je met verouderde brandstof gaat draaien. Nu zit ik te denken aan 100% HVO. Mij is wijsgemaakt, dat die niet veroudert groet.👍?????
@HHalewijn8 ай бұрын
Dat kan ik bevestigen. Ik heb 80% HVO en daar gebeurt niks mee.
@Inventerius8 ай бұрын
Bedankt voor de zeer informatieve video. Ik had de accu lader tussen de aggregaat ook bedacht maar meer vanwege een eenvoudige 1 fase nood laad optie ipv een dure 3 fase agregaat. Ik heb een vraag. Hoe schakel je bij brand de spanning van het huis zodat er geblust kan worden? Doe je dat met zo'n brandweer schakelaar met rood lusje kastje wat je wel eens op gebouwen ziet zitten?
@HHalewijn8 ай бұрын
Je kunt een noodschakelaar/paniekschakelaar in de groepenkast plaatsen die daarna het ESS afschakelt. In de 2e video over veiligheid heb ik daar wat over uitgelegd.
@alexveldman24658 ай бұрын
Dank voor wederom een mooie video. Als ik je hoor over gerenommeerde merken omvormers dan hoor ik je nooit over Fronius. Zelf heb ik een MPPT en een Fronius Symo 6.0-3 gekoppeld aan de multiplus. En dat werkt goed. software matig kunnen beide terug gezet worden in vermogen tot 0. Hoe denk jij over over de fronius?
@HHalewijn8 ай бұрын
Wel een paar keer tegengekomen bij klanten maar nog niet zelf geplaatst. Maar dat gaat binnenkort veranderen!
@alexveldman24658 ай бұрын
@@HHalewijn ben benieuwd of je daar een video van maak. Zou mooi zijn. 👍
@dirckdevriez66618 ай бұрын
2 losse systemen? Mijn Camper is volledig Off Grid mogelijk met DC voeding voor vrijwel alles. En bij bewolkt weer en geen panelen stroom start ik de motor, de restwarmte is kachel uitzetten dus de motor stookt alles warm en met extra isolatie zal die langer op temperatuur blijven. Maar thuis, alles 230Volt spullen en de 12 DC koelkast in Camper is erg klein en duur. Ook de wasmachine en vaatwasser ombouwen is erg duur dus dan maar dagje later draaien. De Vriezer kan 24 uren zonder stroom maar Koelkast nu omgebouwd dat deze op DC groep zit en ik heb voor de panelen op 't dak een gewone AC inverter + DC inverter en kan omschakelen. Ja, een nieuwe woning met DC Led verlichting en een 2e netwerk met 230 Volt. Een Thuis accu die groot genoeg is + regelaars zal flink geld kosten. Ik koos voor A++++ woning bouwen en de houtkachel is bij elke stroomstoring ook prima te stoken. Wel moet ik voor rest woning het ventilatie systeem met WTW Unit ook op 24volt DC gezet. Ik heb thuis dus 12 & 24 DC groep gemaakt. De laptop kan prima op de 24 DC groep gehele week draaien en dat ik op de AC kant opgewekte stroom naar kleine thuis batterij kan voeden + dynamisch deel aftoppen. Ik ga de Chinese zooi voor de omvormers niet wegdoen, werken 360 dagen per jaar prima. En als mijn huis leeg is en onleefbaar zou worden, de Camper is volledig Off Grid en ga ik rondje rijden. De diesel die niet overal meer welkom is vervangen door Benzine + LPG en dat is overal welkom. Ik hoef zo maar heel weinig te programmeren en investeren en over aantal jaren als dit wat U hier noemde later wel als je ervaring hebt en deze betaalbaarder werden. Naast nieuwe verkoop moet je straks ook vaker storingen / defecten herstellen en fouten gebruikers herstellen. Daarom heb ik nu AC en DC apart gehouden in mijn huis. Zodra er stroom storing is koppelen die los van elkaar. Rest van 't jaar gekoppeld maar niet altijd. U heeft nu veel tijd en geld geïnvesteerd afgelopen 10 jaren maar daar ben ik nu te oud voor. Daarom heb ik 2 losse AC & DC aangelegd die bij stroom storing los gaat van elkaar. Dan maar de vuile was dagje later zoals vele andere nu ook doen bij een langere stroomstoring!
@joostvanputte5 ай бұрын
Hi Harold, erg interessant allemaal! Heldere uitleg! Wordt met de introductie van de nieuwe enphase energie router het genoemde sturingsprobleem opgelost?
@HHalewijn5 ай бұрын
Er zijn wat aankondigingen gedaan. Maar waar Enphase vooral heel goed in is, is marketing😉
@joostvanputte5 ай бұрын
@@HHalewijn Haha mee eens, de Apple onder de pv systemen 😉
@jeroenrevalk8 ай бұрын
Thanks wederom voor de heldere uitleg! Welke lader wordt er gebruikt in het voorbeeld om via vehicle to load om de thuis batterij met enkel fase te laden?
@HHalewijn8 ай бұрын
Te bestellen via de webshop accupowershop.nl
@jeroenrevalk8 ай бұрын
@@HHalewijn Dank!
@pesmi8 ай бұрын
Dit is het eerste van je filmpjes wat ik zie en ik vind het werkelijk fantastisch Dank je wel. Ik ben me nog erg aan het inlezen en heb een vraag over de V2L-lader (42 minuten vanaf de start van je filmpje). Het lijkt me briljant! Ik 'krijg' binnenkort ook een auto (een Kona) met zo'n V2L. Volgens het instructieboekje kan die 3,6 kW leveren. Mijn huis verbruikt ongeveer 35 kWh per dag. Als ik even aanneem dat mijn batterij (die ik trouwens nog niet heb) dat dagverbruik kan opvangen; dan kan mijn Kona toch in 10 uur die batterij genoeg 'bijladen' om het huis een dag van stroom te voorzien? Als de stroomstoring aanhoudt; rijd ik met de auto naar het dichtsbijzijnde tankstation wat geen last van die storing heeft en laad daar in een half uurtje weer 45 kWh. 'Auto als noodstroomgenerator'. Of maak ik nu een denkfout of rekenfout?
@HHalewijn8 ай бұрын
Nee, geen denk of rekenfout, dit is het precies
@julianm15028 ай бұрын
Bedankt weer voor je fimpje. Het valt me op dat het boven steeds warmer is dan 30 graden, nu 33. Klopt dat wel of meet die temp wat anders dan de bovenverdieping van het huis?
@HHalewijn8 ай бұрын
het is de temperatuur in de kast waarin de omvormers hangen.
@jcgcs8 ай бұрын
Leuke informatie! Denk dat we vroeg of laat allemaal aan de thuisbatterij willen of moeten. Ik zie in het filmpje dat de solaredge vlak bij de batterij en de Victrons hangt. Waarom is hier niet voor een Victron MPPT gekozen? Lijkt mij wat efficiënter?
@HHalewijn8 ай бұрын
Ik had al een uitgebreide PV installatie met SolarEdge. Dus die heb ik lekker laten zitten. Bovendien is het weghalen van 78 optimizers een enorme klus
@82edje8 ай бұрын
Hallo Harold, Wat is de rede dat je voor en na de multi PV heb zitten? Kun je niet beter dan alle PV achter de multi hebben?
@HHalewijn8 ай бұрын
Er is een ontwerp regel die niet toestaat dat de som van het opgewekte vermogen groter is dan het max vermogen vd de Victron omvormers.
@82edje8 ай бұрын
Oke, Opzich wel logisch, ja. Je kan toch niet meer gebruiken dan je omvormer kan wegzetten naar het laden of als inverter naar 230V. Bedankt voor het antwoord.
@wesselspeed48 ай бұрын
Leuke installatie, leuke hobby. Snap overigens niet waarom je zoiets in een land als Nederland zou willen installeren. Dan kun je toch veel beter een klein generatortje aanschaffen zodat je ook voor langere tijd netonafhankelijk kunt draaien? Overigens zijn op bijvoorbeeld Growatt omvormers wel degelijk derating profielen in te stellen bij (sterk) afwijkende (net) frequenties?
@HHalewijn8 ай бұрын
De nieuwe Growatts laten dat toe. Wij komen nog veel oudere omvormers tegen waarbij dat niet ingesteld kan worden.
@meijerbc8 ай бұрын
Wat is jouw mening over modbus sturing van omvormers achter de mulitplus-critical load. Door de Cerbo of door Home Assistant kun je veel omvormers regelen qua geleverd vermogen via modbus. En dus ook controleren in eilandbedrijf.
@HHalewijn8 ай бұрын
Helemaal prima. Zo doe ik het ook. Of neem een Fronius omvormer, die kan actief vanuit de Cerbo bestuurd worden.
@SjoerdBeukers2 ай бұрын
Als je softwarematig je PV wilt regelen (bijvoorbeeld via Homeassistant) dan laten Solaredge omvormers dit heel mooi toe. Via modbus over ip, het liefst bedraad zijn ze netjes 0-100% te regelen. Zijn de Victron apparaten makkelijk te koppelen met Homeassistant? Via lokale API?
@HHalewijn2 ай бұрын
Ja. Er zijn plug-ins voor HA. Je hoeft alleen modbus TCP aan te zetten en klaar is kees
@NaamNatuurlijkniet8 ай бұрын
Hoi Harold, Goeie Video 👍🏼 Ik meen te weten dat er voor “weinig” auto switches / omschakelautomaten zijn die automatisch op basis van aanbod schakelen tussen het net “de wal” aansluiting en een eventuele generator. Deze zou je dan toch gewoon op de ingang van de Multi kunnen aansluiten ? Valt de netspanning dan uit, schakelt hij vanzelf om, gaat ondertussen door op de accu tot je de generator hebt gestart. En is het niet zo dat je bij de ESS instellingen het terugleveren gewoon helemaal uit kunt zetten ? Je zou dan slechts een manier moeten vinden om die teruglever switch uit te schakelen op basis van aanbod. Wellicht heeft de cerbo een ingang die voor zoiets geprogrammeerd kan worden. (Nog niet uitgezocht) Op die manier kan je dan relatief goedkoop bij een langdurige storing even met de hand een generatortje starten. Zeker omdat de multi’s nu zeer scherp geprijsd zijn en de quatros eigenlijk onzinnig duur voor een dergelijke beperkte functie. Samen met een beperking van de ingangsstroom kan dat dan zelfs een kleintje 1-3 kWh zijn. Voor weinig zijn er mooie inverter generatortjes die voldoende leveren op de accu vol genoeg te houden en ook nog een mooie stabiele sinus afgeven. Of zie ik nu iets voor de hand liggends over het hoofd ? Groet, Mike
@HHalewijn8 ай бұрын
Het kan wel, maar dan moet je wel heel diep in de software gaan ingrijpen of functies gaan uitzetten. ESS is bedoeld voor grid-connected. Generator is daar niet voor bedoeld. Bovendien kan een enkel fase niet op een 3 fasen ESS aangesloten worden omdat de ingangen (netcode!) Verplicht als groep schakelen.
@paulhermans828 ай бұрын
Hoi Harold, een vraagje: in het filmpje laat jij zien dat je een magneetschakelaar voor de Enphase hebt zitten. De Enphase zal in een off-grid situatie bij frequentie verhoging minder vermogen leveren zo lees ik in de documentatie. In welke situaties maak jij dan gebruik van de magneetschakelaar? Alvast hartelijk dank voor je toelichting. Groeten Paul
@HHalewijn8 ай бұрын
Als de SoC >95% in eilandbedrijf. Om zekerheid te hebben dat de installatie ook echt uitgaat
@TristanLam-h5t8 ай бұрын
Goedenavond Leuke goede uitleg Ik heb alleen een vraag over standby verbruik van alles wat aan staat Hier hebben we 3 fase Growatt omvormers die zouden 70w per uur kosten Kan zelf de reken som maken 70 watt X 3 omvormers 210 210 wat keer 24 uur = 5000 wat per dag weg foetsie Heeft Victor dat ook ?
@HHalewijn8 ай бұрын
Niet zoveel, ong. 11 Watt per omvormer
@janschober8 ай бұрын
Mijn multiplus (3kW) (off grid opstelling) gebruikt 30 watt standby vermogen. Gebruikt en multiplus in ESS opstelling minder standby vermogen?
@autobootpiloot5 ай бұрын
Interessante video. Echter heb ik nog wel een opmerking over de generator. Met name de efficiëntie. Als ik kijk naar generatoren waar ik mee werk leveren die tussen de 3,8 en 4,4kw per liter per uur. Ik heb gekeken bij generatoren van 40 tot 1100kva, zowel volledig electronisch geregeld als deels electronisch geregelde motoren. Volledig mechanisch geregelde motoren kan ik het niet aflezen maar die verbruiken niet merkbaar meer diesel. Dat maakt een dieselgenerator zeker zo efficiënt als een elektriciteitscentrale en als je de restwarmte kunt gebruiken is die dieselgenerator opeens verreweg de meest efficiënte oplossing als de zon niet schijnt. En aangezien je in Nederland in de winter een huis niet op zonne-energie kunt voeden draait voor ieder huis een energiecentrale. Je stoot dus minder co2 uit. Nadeel is wel dat je andere uitstoot heb dan co2. Denk aan roet en nox. En dat het wellicht iets duurder is omdat er zoveel belasting op diesel zit.
@HHalewijn5 ай бұрын
En daar zit ook het verschil tussen thuis en in een e-centrale; daar wordt de restwarmte benut voor stadsverwarming e.d. Dat scheelt dan 30-40% rendement. Maar er zullen er maar weinig zijn die de restwarmte ook thuis kunnen benutten. In liter diesel zit 10kWh energie. 30% wordt benut. Dat is 1,80/10/0,3=€0,54 per kWh. Dat is best veel.
@autobootpiloot5 ай бұрын
@@HHalewijn nee, je zit er 30% naast. Een beetje moderne diesel zit echt op 40% rendement dus dat maakt een kWh 45ct en geen 60ct bij een literprijs van 1.80 (geen idee hoe je aan 54ct komt trouwens). Ik weet van een aantal varende woonboten dat die de restwarmte van hun generator kunnen gebruiken. Ik denk dat woonboten bovengemiddeld vaak bezig zijn met offgrid systemen en daarom is dat relevant. En voor hun berekening is het heel belangrijk om het rendement van een dieselmotor goed te hebben. 30% meer stroom is relevant.
@HHalewijn5 ай бұрын
@@autobootpiloot toon naar aan. Je komt niet verder dan 35-36%
@bastiaanmaalman8 ай бұрын
Als ik meer wil lezen over het aansturen van een Solaredge omvormer, op welke termen dien ik te zoeken?
@HHalewijn8 ай бұрын
Solaredge Modbus
@hansenmoniquefilms8 ай бұрын
Hoi Harlod, goede uitleg vraagje betreft een extra voeding vanaf een losse Multi (zoals de kleine voeding V2L) moet die op een aparte cerbo ? zou een extra accu pakket met een multiplus beetje verder weg willen zetten voor noodstroom, vandaar. Die dan op een 3F systeem op 1F noodsstroom kan leveren AC dus gr Hans de Waard
@HHalewijn8 ай бұрын
Nee, kan op dezelfde cerbo en ve.bus
@Confuzer8 ай бұрын
Hoi Harold, ik ben aan het experimenteren met off grid en heb een 1.2KWH batterij met 2 zonnepanelen in de tuin. Nu raakt hij vol en veel opbrengst gaat verloren. Ik heb een zuivere sinus convertor voor mijn tuinlichten die als enige wat afneemt. Ik heb de kleinste mppt van Victron (de 15 amp) waar wel een load uitgang op zit. Hoe kan ik overtollige opbrengst gaan terug voeden in het net via een stopcontact (veilig). Ik lees over grid tie inverters wat denk ik weer wat anders is dan de 12v -> 230V converter die ik nu heb? Sorry voor deze redelijk off topic vraag, misschien heb je tijd ;)
@HHalewijn8 ай бұрын
Je kunt met de kleinste multiplus een hybride oplossing maken, dan heb je nog wel een GX device nodig (Cerbo of CCGC of Ekrano)
@justOffgrid-ph7uo5 ай бұрын
Harold ik heb een vraag: , is het verstandig om altijd een handmatige schakeling te hebben wanneer je Off Grid wilt draaien? Al's je dit automatisch door de hybrid omvormer laat regelen.... En het grid is ER gewoon maar je omvormer gaat stuk wordt er ook geen grid naar je huis gestuurd. Of zit ik verkeerd te denken?
@HHalewijn5 ай бұрын
Klopt. Wij bouwen altijd een omschakeling in bij installaties. Hoewel er nog nooit een omvormer is gesneuveld
@joy4use8 ай бұрын
Als je nu de generator op de accu zet. Is dat mogelijk met een Multiplus II?
@HHalewijn8 ай бұрын
Hoe bedoel je dat: generator op de accu?
@sparkelende7 ай бұрын
Zeer behulpzame filmpjes als het om Victron gaat. Zelf overweeg ik 3x multiplus 5000 (3-fase), en dan de gehele meterkast als critical load (Vooral vanwege het installatie gemak). Dit betekent dat mijn PV omvormers AC gekoppeld op de uitgang van de multiplus zitten. (2x Solaredge SE5K, 1x SE2200H). Kunnen de PV omvormers via de multiplus wel terugleveren aan het net als de accu's vol zijn?
@HHalewijn7 ай бұрын
Ja hoor. Want als je net-gekoppeld ben zijn de relais gewoon allemaal gesloten en is de uitgang dus verbonden met de ingang.
@patrick-bu3eq8 ай бұрын
Leuk blijft je koelkast en lampen doorlopen..
@picobyte8 ай бұрын
Ik woon alleen en draai mijn hele huis op een multiplus 5kva. Ik heb de duurdere multiplus genomen wegens veelzijdigheid. Hij kan alle soorten vraag en aanbod aan.
@thierryteirbrood6218 ай бұрын
Ik worstel inderdaad met het enphase probleem 😢 , heb Eén Iq8 1200kwh pik vermogen pv instalatie met een 10t home bat. Wil 3 multi plus 5000 hangen met extra bat , voor off grid situatie , ben enkel bang dat in off grid bij volle bat mijn multi plussen zullen ontploffen bij volle productie pv , kan ik dat afregelen met die extra relais in je filmpje ?
@HHalewijn8 ай бұрын
Ja. Of zet de Enphase installatie op de ACOUT2 poort van de Multi en programmeer die met de juiste instructies.
@cordebakker55134 ай бұрын
Bij mijn weten kunnen de enphase omvormers gedeeltelijk of allemaal uitgeschakeld worden door de IQ gateway zodat alleen de energie wordt geproduceerd die ook verbruikt kan worden.
@mischadebrouwer98558 ай бұрын
Ik meet met mijn P1 meter elke van de 3 fasen, en er is apparatuur die al het verbruikt trekt over 2 van die 3 fasen, dus je kan het niet 'eerlijk' verdelen over de 3 fasen.
@NaamNatuurlijkniet8 ай бұрын
Welke apparaten verbruiken dan op 2 van de 3 fasen ? Normaal verdeelt een 3 fase apparaat zijn belasting, behalve bij bv een 90cm kookplaat waar midden/links/rechts overeenkomt met de 3 fasen (heb je dus zelf controle over) of het moet een kookplaat zijn die volgens dubbel 230 aangesloten zit op 2 fasen, waarvan ik me afvraag of dat mag.. maar dat is iets anders. Verder zou een onevenwichtige belasting van de 3 fasen allen kunnen komen door 1 faseapparaten lijkt me. Wat voor 2 fase apparaten heb je dan in huis ? Een doorstromer of zo ?
@mischadebrouwer98558 ай бұрын
@@NaamNatuurlijkniet misschien mijn laadpaal, mijn zonne inverter, of mijn thuisaccu. Ik heb het niet paraat nu.
@samwuijster71507 ай бұрын
Hallo Harold, Zou jij de nieuwe ekrano gx aanbevelen als vervanger voor de cerbo gx?
@HHalewijn7 ай бұрын
Dat hangt er vanaf hoe je de ekrano inbouwt. Deze moet in een uitsparing van een kast of deur gebouwd worden.
@joostwestra8 ай бұрын
Die V2L is nog wel een leuke. Heb je enig wat de efficiëntie is? Zag op tweakers iemand die de V2L gebruikte met een flinke gelijkrichter en condensators direct op een SMA solar inverter had aangesloten. Kan vast ook wel een Victron. Denk als je een nette oplossing voor zo'n V2L load maakt die kan schakelen tussen laden en ontladen dan is daar denk ik wel een markt voor.
@HHalewijn8 ай бұрын
Zoals wij het nu toepassen is het al een mooie toepassing en daar is markt genoeg voor 😉
@Tim.T.S.8 ай бұрын
Kan je een generator niet beter DC koppelen aan je accu? Dan ben je van je frequentieproblemen af en kan je zelfs vanuit de DC kant terugleveren naar het net.
@HHalewijn8 ай бұрын
Dat is ook een optie. Als er maar wel een sturing mogelijk is. Ook de generator moet power afregelen als er minder vermogen nodig is of als de accu vol is.
@NaamNatuurlijkniet8 ай бұрын
Dan heb je een generator nodig met de juiste 50+ volt aansluiting toch ? Maken ze die ?
@HHalewijn8 ай бұрын
@@NaamNatuurlijkniet er bestaan wel dc generatoren. Zijn best kostbaar
@Fritsvrolijk8 ай бұрын
Ik koop een Renault 5 electric en die kan terug leveren aan het net ,Win win situatie
@HHalewijn8 ай бұрын
Eerst zien dan geloven. V2G klinkt leuk maar vraagt een DC lader en die is net zo duur als een thuisbatterij. En wat heb je aan die auto als je noodstroom nodig hebt? En als je onderweg bent?
@Fritsvrolijk8 ай бұрын
Ach ja zo vaak valt de stroom niet uit en zolang ik nog mag salderen is een thuis accu volgens mij niet een echt verstandige investering
@robjuurlink4908 ай бұрын
Wat ook kan is een omvormer rechtstreeks op de 12V accu van een elektrische auto. De Tesla Model S bijvoorbeeld heeft een "step-down" converter die 200 Ampere leveren. Piek zelfs 2500W. Prima toch als "aggregaat" voor noodsituaties.
@HHalewijn8 ай бұрын
@@robjuurlink490 tesla heeft geen V2L aansluiting.
@robjuurlink4908 ай бұрын
@@HHalewijn Klopt, vandaar mijn alternatief met een zekering, Anderson connector en een 2000W omvormer op de 12V accuaansluiting. Poor man's V2L 😅
@patrickmathijssen93888 ай бұрын
Als je een Victron MPPT PV omvormer installeert, en dus gewoon met DC de accu’s bij laad, dan heb je niets met schommelende Frequenties te maken indien je een generator zou willen gebruiken. Dit werkt tesamen.
@HHalewijn8 ай бұрын
Dat klopt. Dat zit toch in de video
@patrickmathijssen93888 ай бұрын
@@HHalewijn o, dat stuk heb ik dan gemist. Mooie video trouwens 👍
@NaamNatuurlijkniet8 ай бұрын
Dat klopt wel, maar die MMTP laders zijn niet te combineren met iets van optimizers of zo. Dus de voordelen van eventuele microomvormers mbt tot schaduw bijvoorbeeld vallen volgens mij dan ook weg. Aan de andere kant is over de 230 kant de batterij laden eigenlijk veel onrendabeler door de dubbele omzetting. Dat pleit weer voor eventueel meerdere MMTP laders ipv van micro’s
@ErikBuijs-r8s8 ай бұрын
@@NaamNatuurlijkniet Heb ondertussen ook een paar MPPT's hangen. Met het relatief lage spannning tov het vermogen wat de huidige PV-panelen produceren geeft het je de kans om een combinatie van serie en parallel te zetten. In mijn geval heb ik een MPPT 100/20. Daarop zitten 4 PV panelen van ieder 410Wp. 2 groepjes parallel van ieder 2 in serie. Komt regelmatig op 2 panelen schaduw, en daardoor blijven de andere twee vrolijk door produceren. In mijn geval hebben de MPPT's een gemeten efficiency van 97% op vol vermogen. Mijn bestaande PV-systemen (2x Goodwe GW5K-DT's ) hebben bij maximale capaciteit een efficiency van 86% wanneer de accu opgeladen wordt. Bij direct verbruik zijn de AC-opvormers echter weer efficienter. In het geval van een ESS zou ik persoonlijk altijd een overcapaciteit aan PV leggen. Zou je al je PV op een DC lader aansluiten en je batterij raakt vol, dan zal al het vermogen via de Multiplus(sen) naar het net moeten gaan. En hogere PV capaciteit dan de Multi's kunnen verwerken zal er dan dus voor zorgen dat het vermogen wordt teruggeregeld; zonde dus. Ik zou persoonlijk altijd een gedeelte aansluiten via een DC-lader (om zo efficient mogelijk de batterij te kunnen laden) en een gedeelte via AC-omvormer (om zo efficient mogelijk te voorzien in direct verbruik). Dus ik snap de combinatie van beiden dan ook weer wel.
@JohnvL8 ай бұрын
Het belangrijkste is toch wel mijn koelkast en vriezer, en de 4min 750w magnetron voor de nood pizzas 😎👍🍕, de rest eventueel op Kamping gas en ouderwetse kaarsen als lichtbron.😂 kzbin.info/www/bejne/j52bYpeMd7SHpbssi=r8aTg7w9UUxcaA6j
@fryske.tynster8 ай бұрын
het grid........
@louwrentius8 ай бұрын
Goed verhaal hoor Harrold, maar die Russen zullen direct je generator stelen 😂
@HHalewijn8 ай бұрын
Ja, daar ben ik ook bang voor. Dan moet de boot maar afgezonken worden in de oorlog, net als in WO-II
@roversberg8 ай бұрын
fantastisch..de software hebben ze al bij je gedumpt..hoe is t daar mee afgelopen na je filmpje? geen thee drinken hoor buitenshuis hahaha @@HHalewijn
@HHalewijn8 ай бұрын
@@roversberg het software bedrijf heeft inderdaad aangetoond dat een deel vh verkeer via Rusland verloopt. Zij bieden mij nu een off-line versie aan. Als ik tijd heb zal ik dit nog eens verwoorden