Interviu cu Ministrul Energiei, dl. Sebastian Burduja - prosumatori, taxa pe soare, stocare

  Рет қаралды 12,756

ECO DRIVE

ECO DRIVE

Күн бұрын

Пікірлер: 251
@luciangpl
@luciangpl Жыл бұрын
Foarte bun interviul, sper ca toate opiniile dl. Burduja, perfect sincronizate cu ale tale, sa rămână la fel si atunci când exista amenințare politica. Multi politicieni își schimba părerile atunci când partidul vrea alta direcție. Dar discuția asta va rămâne aici si sper sa nu fie nevoie sa o folosești ca reminder :) Felicitări amândurora!
@yodaddyvmd
@yodaddyvmd Жыл бұрын
Dl Cherciu este un om pregatit si il urmaresc cu drag.Nu bate campii, este la punct si virgula! Felicitari!
@LucianNistor-yq2lv
@LucianNistor-yq2lv Жыл бұрын
Tot respectul Ciprian! Ai reușit să realizezi acest interviu, pe care sincer îl credeam improbabil, și nu doar să clarifici poziția absolut corectă a prosumatorilor, dar să "speli" imaginea prosumatorilor pătată intenționat de conducătorii noștri vremelnici care nu servesc interesele masei mari a populației și acoperă problemele sistemului, datorate investițiilor infime în sistem și urmărind doar profit, cât mai mare. Felicitări! O surpriză extrem de plăcută este atitudinea pozitivă a ministrului Burduja! Aproape prea frumos ca să și cred, dată fiind discrepanța flagrantă între declarațiile politicienilor noștri și realizarea practică. Sper din tot sufletul ca domnul Burduja să fie excepția și deci surpriza să fie și mai plăcută!
@enebmw320
@enebmw320 Жыл бұрын
Felicitări pentru interviu și interesul arătat prosumatorilor cât și celor care investesc în acest sens.
@RChurricanes
@RChurricanes 11 ай бұрын
Felicitari ECO DRIVE pentru interviu si pentru felul cum s-au abordat subiectele discutiei 👍👍👍
@theWolf66612
@theWolf66612 Жыл бұрын
Super bun interviul! Acești miniștrii își pot lua consilieri sau pot numi pe funcții de conducere persoane competente ca tine, care au cunoștințe tehnice, au logică și au bună credință. Din păcate politicienii își iau în echipă tot felul de indivizi care nu au nicio calitate din cele enumerate. Sper să păstrezi legătura cu acest ministru care pare că înțelege mai mult decât alții de dinainte și poate devii consilier sau măcar să îi mai iei un interviu și pe viitor. De asemenea ar fi interesant și un punct de vedere al ANRE, poate totuși au ceva argumente tehnice sau dovezi pentru discuțiile provocate de ei in spațiul public.
@ciprimen
@ciprimen Жыл бұрын
Bravo tizule, am fost plăcut surprins de acest interviu deși eram sceptic având în vedere clasa politică de la noi. Nu credeam să văd un asemenea politician în viitorul apropiat și sper că nu vor rămâne doar vorbe, că nu i se vor pune piedici în a realiza ce si-a propus și de ce nu că va rămâne un aliat nu doar al prosumatorilor ci a tuturor "clienților energetici". Mulțumesc pentru materialele tale ca de obicei pertinente iubitorilor de energie verde!
@cristianoctavian1401
@cristianoctavian1401 Жыл бұрын
Super interesant. Asteptam si cu centru de comanda, si cu specialisti care lucreaza de 20 de ani in domeniu, sa aflam cu adevarat probelmele si solutiile din punctul lor de vedere!
@catalinstoica9344
@catalinstoica9344 Жыл бұрын
Felicitări și să ți de a Dumnezeu sănătate și putere !!Va trebui să ți pasul ăsta în continuare și cu viitori miniștri ,sa le poți lumina mintea !! Pentru ca toate se vor dandoaselea in tara asta!!! Exista din păcate multă frustrare și invidie ,mai ales în domeniul ăsta. Mult Respect!!
@cheranioncosmin9958
@cheranioncosmin9958 Жыл бұрын
Te felicit Ciprian, excelent materialul si il astept pe urmatorul.
@tgeo23
@tgeo23 Жыл бұрын
🎉 Taxa pe aer cand te plimbi prin parc? Taxa pe înjurătură, taxa pe "buna ziua"!!! Cămătarilor !!!
@ilxch
@ilxch Жыл бұрын
faci niste clipuri extrem de utile si relevante...keep up!
@grozamircea2630
@grozamircea2630 Жыл бұрын
1)Am vazut un ministru care s-a angajat sa scada consumul national (a semnat rapoarte catre UE in sensul asta). 2) Permite ca ANRE sa puna taxe pe autoconsum cand doreste conform atributiilor care-i revin prin lege. Nu mai trebuie sa ceara voie la nimeni. 3) Nu stie ca reteaua nu poate fi supraincarcata de prosumatori deoarece invertoarele opresc automat injectia in retea la atingerea unui prag de 253V, - E clar ca s-au apucat sa puna bete in roate prosumatorilor deoarece ii deranjeaza independenta acestora.
@stefybany
@stefybany Жыл бұрын
​@@fhshsjx15kwh 2200€ adusă la ușă. Am cumpărat eu
@mediaben4559
@mediaben4559 11 ай бұрын
Ce ma mira totusi...ca au inceput sa se bage peste prosumatori la nici 4-5 ani de cand au luat amploare fotovoltaicele...acesta este viitorul.....iti baga contuar in casa ca sa platesti ceea ce ai realizat 100%din banii tai...un fel de japca..Oricum foarte slab informat nenea ministru!
@mediaben4559
@mediaben4559 11 ай бұрын
Normal ca ii deranjeaza independenta....ei de unde mai ciugulesc....sunt sute de mii de masini deja electrice care nu mai aduc accize de la combustibil.
@iulikiri
@iulikiri Жыл бұрын
O surpriza plăcută.....chiar se poate discuta cu domnul ministru.......la mai multe
@adrianmocanu8914
@adrianmocanu8914 Жыл бұрын
Felicitari pentru interviu. Sper ca d-l Burduja sa ramana la ministerul energiei in continuare... In sfarsit ascult si eu un interviu ingineresc. Cu intrebari punctuale si raspunsuri exact. Fara vorbe goale si raspunsuri evazive! 🔝🔝🔝
@emil10139
@emil10139 Жыл бұрын
Multi bucuresteni spera asta 😉
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
😂😂😂
@Blizard1918
@Blizard1918 Жыл бұрын
Ar fi un primar infinit mai bun fata de ce am avut in utltima perioada. Omul face lucruri, este un politician cu ambiții btiii si care acționează.
@emil10139
@emil10139 Жыл бұрын
@@Blizard1918 Din pacate este politician, deci nu va face mare lucru, doar gargara. Din interviu nu mi s-a parut ca stie mare lucru, noroc cu Ciprian ca a aflat si el ceva.
@fullelectricro
@fullelectricro Жыл бұрын
Felicitări pentru interviu și mai ales pentru calculul cu stocarea in baterii și exemplul Australiei unde proiectele de stocare de ordinul MWh sunt deja la ordinea zilei. Câți bani s-au aruncat pe compensare către furnizorii de electricitate (firme străine), construiam deja 2-3 proiecte din astea in zone cheie. Și eram sigur ca va aduce în discuție același mit al bateriilor care nu se reciclează, și al câmpurilor de baterii…. E foarte simplu sa vezi imagini cu proiecte deja implementate și cât ocupă ele. Din punctul meu de vedere, cea mai simpla metoda de a echilibra sistemul energetic, chiar și cu un număr mare de prosumatori, este aplicarea tarifelor dinamice. Când este exces, prețul energiei să tindă către 0, și când este cerere, prețul să crească similar. În acest fel consumatorul va tinde să consume când este exces, și să se limiteze când este cerere. Acest model deja este aplicat în anumite tari. Sa speram ca vor ajunge și oameni competenți și cu viziune în posturile decizionale, ca până acum nu a fost cazul.
@benisovre9447
@benisovre9447 11 ай бұрын
Acest model de tarifare dinamica implica investiții în contoare inteligente și în digitalizare.
@teodorescusandu8295
@teodorescusandu8295 5 ай бұрын
@@benisovre9447 dar este un program util pt viitor si se poate acoperi din cheltuielile facute aiurea inclusiv cu cele de protectie a consumatorilor casnici.
@SerbanSeringa
@SerbanSeringa Жыл бұрын
Bravo Ciprian, super interviu! Keep up the good work!😉
@sebi1m
@sebi1m Жыл бұрын
Felicitări pentru interviu, l-am vizionat de doua ori...😊
@construieste-cu-Tonito
@construieste-cu-Tonito Жыл бұрын
Felicitari! Informatii valoroase pentru viitorul nostru.
@ionelgoldura4792
@ionelgoldura4792 Жыл бұрын
Felicitări, amândurora!
@GandestePodcast
@GandestePodcast Жыл бұрын
Felicitari Ciprian, foarte fain tot ce faci.
@asmarandivalentin1885
@asmarandivalentin1885 Жыл бұрын
Un interviu foarte bun,felicitări!
@colinauto
@colinauto Жыл бұрын
La mai multe interviuri de genul asta! bravo! Asteptam un interviu si pe tema RABLA PLUS. Cred ca sunt necesare multe clarificari si acolo
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
O sa încerc sa obțin un interviu la Min. Mediului.
@banii4527
@banii4527 11 ай бұрын
Nu cred ca se poate realiza ceva!😮,burduja este creatia varanului!!!sigur 😢
@raduioanitescu6704
@raduioanitescu6704 Жыл бұрын
Felicitari pentru initiativa. Foarte informativ interviul.
@marian75910
@marian75910 Жыл бұрын
Sunteți mult mai bine pregătit decât domnul ministru. Sper să vă cheme la anumite întâlniri și pentru a lua anumite decizii în viitor în acest domeniu. altfel, degeaba a fost de acord cu oricare dintre subiectele dumneavoastră. În materialul de mai bine de 37 de minute ați vorbit dumneavoastră 30 de minute ( ca să fiu indulgent) iar dânsul 7 minute. Și în discuția lui nu a spus mai mult decât DA, DA ,DA și SUNT DE ACORD Multe realizări în continuare și în zilele următoare o să mă înscriu la asociația prosumatorilor și cu siguranță o să și cotizez pentru a ajuta persoane ca dumneavoastră să mă reprezinte
@ionelcojocariu410
@ionelcojocariu410 Жыл бұрын
Și a mai spus de 8 ori "corect"
@zbobow
@zbobow Жыл бұрын
fix ce voiam sa scriu si eu. Dar altfel, foarte interesante informatiile venite de la Ciprian
@spanacize
@spanacize 11 ай бұрын
Felicitari pentru interviu . Ar fi frumos ca toate acele pareri si directii sa ramana si la urmatoarele mandate , cand mai mult ca sigur vor fi alti oameni la Minister.
@gabone1101
@gabone1101 Жыл бұрын
Felicitari Ciprian, super interviu! Cat despre dl Burduja sper sa ramana la ministerul energiei in continuare, deorece este cel mai competent ministru de pana acum, dar cu rugamintea sa lupte si pentru viata Complexului Energetic Oltenia.
@AlukarD2706
@AlukarD2706 Жыл бұрын
Foarte interesant! La mai multe interviuri....
@vasilefinta7294
@vasilefinta7294 10 ай бұрын
super interview-ul si intrebarile/raspunsurile. sper sa iasa si asa totul :) (PS: sper ca scade si pretul la curent candva, ca pana acuma doar s-au cotizat pt energie verde si de atunci platim doar mai mult ca si client si firmele electrice doar se lauda cu venituri tot mai mari si istorice pentru firma lor...ireal!)
@MirceaMoraru-l2p
@MirceaMoraru-l2p 9 ай бұрын
Mi-ați putea spune ce acte sant necesare pentru achiziționarea unor acumulatoare de stocare prin program
@tibilosudeme
@tibilosudeme Жыл бұрын
Felicitări!
@Mariuspapy
@Mariuspapy Жыл бұрын
Foarte tare!! Felicitari!
@TheCatalinfiraru
@TheCatalinfiraru Жыл бұрын
Felicitari! Super interesanta discutia si am asteptari ca ideile geniale furnizate sa fie puse in practica. Argumentele sunt mai mult decat pertinente si justificate.
@calugarurodica3686
@calugarurodica3686 Жыл бұрын
FELICITĂRI,CIPRIAN!
@stefanconstantinescu1576
@stefanconstantinescu1576 Жыл бұрын
Felicitări
@Blizard1918
@Blizard1918 Жыл бұрын
Bună discuția. Dl Burduja, este un bun roman, un om competent, si ma bucur ca a clarificat o parte din tâmpeniile vehiculate de politicieni în ultima perioada. Am doua nedumeriri : - de ce sunteți impotriva proiectului Tarnița ? Stocarea de energie, este un lucru benefic pentru tara. Stocare pe baterii nu trebuie să excludă acest proiect. The more the merrier. - ideal era să-l lăsați să vorbească un pic mai mult pe Dl Ministru. Avea lucruri interesante de spus. Poate trebuie să discutați un pic de Cernavodă si proiectele reactoarelor 3-5. Si statusul proiectelor SMR. Unde stundem ? Când devin operaționale, daca. In rest felicitări! O discuție buna. Putea fi o idee mai buna.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Nu sunt impotriva Tarnita. Bateriile si stocarea de la Tarnita pot fi complementare. Problema este ca proiectul Tarnita a inceput inainte de 1989 si pentru realizarea lui s-ar putea să mai asteptam cel putin 10 ani, daca totul merge perfect. Un proiect cu baterii, cu capacitate similara, se poate realiza intr-un an. Daca asteptam Tarnita o sa pierdem zeci de miliarde până când se va finaliza. Nu există politician care să își asume un termen de execuție. Toți își asumă termen de realizare pentru studiu de fezabilitate.... Germania a instalat in 2023 o capacitate de stocare in baterii de peste 2 ori mai mult decat Tarnita......trece trenul pe lângă noi. Multumesc pentru mesaj!
@gabrielmazare8914
@gabrielmazare8914 11 ай бұрын
Tot respectul! Felicitări!
@ovidiuc4
@ovidiuc4 Жыл бұрын
Bun interviul și de apreciat disclaimerul de la inceput cu temele de discuție.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Așa mi se pare corect față de toată lumea.
@nicolae-paulhirtop7421
@nicolae-paulhirtop7421 Жыл бұрын
Felicitari ambilor vorbitori !
@DanS-YT
@DanS-YT Жыл бұрын
Mi s-a părut, după fața dansului, ca multe aspecte le auzea pentru prima dată! Măcar dacă l-au pus pe gânduri și să ceară niște rapoarte pertinente. Asta dacă are cine să i le facă!
@alexandru-florea
@alexandru-florea Жыл бұрын
Felicitări pentru interviu! In general, ura pentru prosumatori e la fel de justificată ca ura pentru cei care conduc masini electrice. Pe viitor, mai iei doua camere și le poziționezi astfel încât să mai schimbi catre voi? S-ar vedea puțin mai bine😊
@ionutberlea
@ionutberlea Жыл бұрын
Bravo, bravo tine aproape de ei! Ai mai aflat ceva despre compensarea cantitativa intre 2 locatii? adica ai panouri la curte si la bloc sa poti compensa? desigur acelasi furnizor/proprietar.
@alexandruilea915
@alexandruilea915 Жыл бұрын
Cică s-a dat directivă europeană în acest sens dar probabil că nu au "tradus" încă legea la noi.
@emil10139
@emil10139 Жыл бұрын
@@alexandruilea915 In Spania sunt companii care ofera asa ceva.
@danielgavrilescu2040
@danielgavrilescu2040 Жыл бұрын
Asteptam , noi prosumatorii si nu numai , teme importante la nivel individual dar si national. Sper ca “taxa pe soare” nu va fi doar in manadatul actual eliminata din orice implementare dar si pe viitor printr act oficial cu valoare legala care sa o elimine total. Deasemenea eliminarea discriminării accesului la programele de sustinere a instalarii bateriilor pt prosumatorii din retail, care trebuie in mare masura sa instaleze un nou invertor compatibil cu managementul bateriei, mai ales cei care au investit semnificativ fara ajutorul unui program casa fotovoltaice, ar trebuii incurajati nu eliminati din programe, pt ca toti ai de castigat. Astept cu interes si alte interviuri cu actori relevanti , si cum va evolua organizația prosumatorilor pt ca este nevoie ca vocea lor sa fie cunoscuta. Respect pt ce faceti , discuții bine sustinute echilibrate ai documentate, si va urma in legatura cu energia verde in general.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Eu sper ca în februarie să introducem în lege paragraful care să spună că "Romania NU taxeaza autoconsumul", fără excepții, fără scenarii. Urmatorul pas ar fi includerea prosumatorilor in programele de achizitie pentru stocare.
@danielgavrilescu2040
@danielgavrilescu2040 11 ай бұрын
Ne anuti te rugam intr-un episod cand se va intampla cu fiecare etapa @@ECODRIVE , pana atunci la cat mai multi membrii pe asociatiei asociatiaprosumatorilor.ro/, si nu in ultimul rand poate revii cu o analiza ref la "taxa pe soare" si aspecte relevante pentru prosomatori din alte tari UE
@valistanescu
@valistanescu 11 ай бұрын
Salut Ciprian! Mulțumim pentru faptul că ne ții la curent cu cele mai noi informații în acest domeniu. Îți urmăresc cu interes toate postările de pe canal. Am o întrebare, poate un pic off-topic, sau poate nu. Cred că sunt mai mulți în această situație, poate ar fi util un video pe această temă. Sunt prosumator de peste 2 ani și mi-am instalat sistemul fotovoltaic, beneficiind de programul AFM în 2021. Am tot auzit prin media despre faptul că în 2024 programul va include și posibilitatea de achiziție de baterii, dar nu găsesc informații despre condiții. Cine poate beneficia de achiziția de baterii pentru un sistem fotovoltaic? Pot fi achiziționate doar baterii pentru un sistem fotovoltaic existent? Dacă ești prosumator, poți beneficia de program pentru achiziția de baterii? Dacă ai mai beneficiat în trecut de program pentru instalarea unui sistem fotovoltaic, mai poți aplica pentru achiziția de baterii? Mulțumesc încă o dată.
@ECODRIVE
@ECODRIVE 11 ай бұрын
Salut si iti mulțumesc pentru mesaj! Este in discuție un proiect la Min. Fondurilor Europene pentru finanțarea bateriilor dar din care au fost eliminați prosumatorii in general nu doar cei care au beneficiat de casa verde. Este o “scăpare” lipsita de logica din partea ministerului. Prin acest program încearcă sa te descurajeze sa devii prosumator in schimbul unor baterii. Practic, pe fonduri europene, Min. Fondurilor Europene protejează interesele companiilor de distribuție. Daca ai instalat un inverter ongrid nu poti instala baterii si nu ai voie sa schimbi inverter-ul conform programului casa verde. Daca ai inverter hibrid atunci ai putea sa instalezi baterii. O sa vedem in lunile următoare cum va iesi acest program de finantare care va include si baterii.
@petrusneacsu
@petrusneacsu Жыл бұрын
Ca fapt divers, nu e in regula sa se limiteze puterea aprobata pentru prosumatori in functie de consumul lor. Pentru ca unul e consumul inainte de a fi prosumatori si altul dupa. Dupa ce devine prosumator, cineva isi trece plita pentru gatit pe curent de pe gaz, cuptorul la fel il trece pe electric, apa calda o trece pe boiler electric, poate isi pune si o pompa de caldura, deci dupa ce devin prosumatori oamenii consuma mult mai mult. A limita oamenilor puterea la sistemele fotovoltaice pe baza de consumul dinainte de a fi prosumatori este incorecta din punctul meu de vedere din motivul specificat la inceput. Daca se va face asa ceva, imi fac un sistem mixt. Casa o pun pe sistemul off-grid (de putere cat vreau eu) care ia din retea cand acumulatorii se consuma, si sistemul on-grid normal pe retea. Sistemul fotovoltaic off-grid il pun cat vreau eu ca putere pana la urma.
@marianilie7321
@marianilie7321 Жыл бұрын
orice casa cu pompa de caldura si 1 masina electrica are nevoie de atr de prosumator de 26kw , la 2 masini electrice deja nu mai este de ajuns
@claudium1441
@claudium1441 Жыл бұрын
Daca tot am inceput sa dezbatem aceste subiecte mult dupa alte tari civilizate, de ce nu am putea sa exploatam la maxim cunoștințele si experiențele lor, si sa devenim din nou in vârful tăriilor dezvoltate energetic, asa cum am facut cu internetul in trecut!?
@marianilie7321
@marianilie7321 Жыл бұрын
@@claudium1441 fara sa ne inscriem in asociatie , nu ne lasa in retea baietii destepti pt ca firele au limite
@alexandruilea915
@alexandruilea915 Жыл бұрын
Corect dar când ceri ATR pentru consum automat îți da același ATR și pe injecție. Ca să-ți dea ATR pentru consum trebuie să justifici prin consumatori de ce ai nevoie de atât. La noi a fost simplu: pompa aer-apa 13KW consum maxim, plită electrică 7KW maxim, cuptorul și alte cele deja erau in plus la ce aveam noi nevoie. Din păcate maximul pe care ni l-au putut aproba a fost de 17KW ceea ce tot nu-i rau. Acum avem pompa si panouri cu invertor de 15KW și 20KWp instalate E-V. Mai mult de 13KW constant oricum nu produc niciodată panourile din cauza poziționării dar pe timp de vară avem productie peste 2KW de la 7 dimineața pana la 21 seară deci își fac treabă foarte bine pe timp de vară. Din păcate iarna cele de pe vest sunt aproape 0... Cat am produs vara estimez ca o să consumăm iarna. Pana acum am consumat 5 din 8 MWh injectați.
@alexandrak4464
@alexandrak4464 Жыл бұрын
Ciprian, m-ai impresionat…
@cgrosu
@cgrosu Жыл бұрын
Bravo
@vilaizvor7912
@vilaizvor7912 Жыл бұрын
Utila discutia. Hai cu domnul Ivan, baga-l in ring, da-i posibilitatea sa ne explice problemele echilibrarii, nevoile sistemului de distribuție, costurile de investitii (daca e monopol sau nu pe distribuție si daca da, de ce nu sunt bani de investiții) sa iasa omul sa vorbească, sa ne lumineze 😊.
@cgrosu
@cgrosu Жыл бұрын
A fost atat de evident ca nu-si doresc ceva rapid, ieftin si scalabil...si distribuit ca megapack-urile de la Tesla sau Northvolt sau CATL...etc Macar sa dea banii de subventie la privati, ca o sa facem noi stocare distribuita, cum am facut si 1500MW de productie!
@elvisake
@elvisake 11 ай бұрын
Energia e controlata si ciopartita de securisti. Respect eco drive pt eforturi.
@albindea
@albindea Жыл бұрын
Lectie cu politicieni! Cel mai greu! Felicitari!
@albindea
@albindea Жыл бұрын
Miercuri Va astept la teatru.
@Verbsdescribeus
@Verbsdescribeus 6 ай бұрын
De ce România se pregătește de blackout în loc să existe măsuri de economisire a energiei, dle Burduja?
@ECODRIVE
@ECODRIVE 6 ай бұрын
Ar fi normal sa faca investitii in productie si stocare ca sa nu mai stam cu gandul la blackout
@lilyrose7486
@lilyrose7486 Жыл бұрын
Reclama buna pentru un ministru ! E băiat deștept ! Dar are in spate alți băieți deștepți !😊
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Poate fi reclama doar dacă aplică ceea ce a promis. Primul test este taxa pe soare si asta va fi inainte de alegeri. Daca legea energiei va fi împotriva prosumatorilor atunci promisiunile nu vor mai avea valoare.
@mihailnovac
@mihailnovac Жыл бұрын
❤❤❤
@petrusneacsu
@petrusneacsu Жыл бұрын
Si care ar fi problema daca prosumatorii ar face profit cat timp nu se incalca legea? Profitul e ceva rau? E din seria: "Moarte burghezilor" asta cu profitul e ceva rau. Ne intoarcem in comunism? Nu prosumatorii au dat legea prin care sunt platiti daca injecteaza mai mult decat consuma, nu prosumatorii au dat legea prin care persoanele fizice nu trebuie sa declare venitul facut cu sisteme de pana-n 27kW si nu trebuie sa plateasca impozite ori sa plateasca CAS si CASS pe acest profit. Statul a dat aceste legi. Unde-i problema daca cineva s-a gandit ca poate face si bani din a fi prosumator daca statul insusi a dat aceste legi?
@marianilie7321
@marianilie7321 Жыл бұрын
in australia exista doar compensare financiara de mai bine de 15ani. nu este umilit cetateanul ca fiind mare afacerist . Electronii prosumatorilor bagati in retea sunt necurati si electronii baietilor destepti sunt sfintiti ? Prosumator = Producator + Consumator. Prosumator nu insemna Autoconsumator cum ar vrea anre si gasca . Autoconsumatorii sunt offgridarii
@anatoliana2059
@anatoliana2059 Жыл бұрын
Este foarte ok sa fii prosumator, dar pe bani proprii nu subventionati de stat cu 20000 ron.@@marianilie7321
@costinracila
@costinracila Жыл бұрын
Subiectele sunt bune. Mi-as fi dorit sa aud mai mult vorbind ministrul si mai putin reporterul.
@mediaben4559
@mediaben4559 11 ай бұрын
Ce sa stie ministrul...La cate a auzit de la reporter...probabil ca a ramas si el uimit!
@danche958
@danche958 11 ай бұрын
Bună ziua, legat de prosumatori care își pun panouri și nu consuma cât produc. Sunt total de acord cu dumneavoastră dar sunt persoane printre care și eu care nu primim facturi de la distributor și nu știu cum o sa fiu facturat am injectat 5000kw în rețea de un an de zile stau și ma cert și sun la distributor sa îmi emită facturi sa știu și eu cum o sa fiu facturat și cât sold o sa mai am raportat de la luna la luna. Întrebare, eu dacă nu achit facturile la termen sunt sancționat, distribuitorul de energie electrica când este sancționat? Și dece nu internvin la timp cei care trebuie sa rezolve aceste probleme.??
@ECODRIVE
@ECODRIVE 11 ай бұрын
Sunt cu facturile in aceeasi situatia ca dumneavoastra. Problema legata de facturare va fi discutata la ANRE. Eu consider ca furnizorii au intarziat in mod intentionat facturarea si in acest fel au generat in prejudiciu prosumatorilor. Lipsa de actiune a ANRE o includ in categoria de complicitate.
@shukaru111
@shukaru111 11 ай бұрын
Am si eu o intrebare .am tot cautat dar nimic concret. STIE CINEVA CARE E SITUATIA UNUI PROSUMATOR CU MAI MULTE PROPRIETATI?POATE SA SE SCADA CU AMBELE PROPRIETATI DACA E PROSUMATOR SI E LA ACCEASI COMPANIE DE ELECTRICITATE??
@shukaru111
@shukaru111 11 ай бұрын
Exista lege?macar proiect de lege in sensul asta?
@ECODRIVE
@ECODRIVE 11 ай бұрын
Din păcate, acum nu exista posibilitatea de a compensa producția si consumul in doua locuri diferite. Daca ar introduce compensarea financiara lunara ar fi posibil sa produci intr-o parte, sa încasezi banii lunar si sa plătești in alta parte. Asta afectează interesele companiilor din energie si prin urmare politicienii romani au respins aceasta posibilitate.
@alexandrut2070
@alexandrut2070 Жыл бұрын
Salutare, o idee pe care socrul meu a avut o a fost aceasta: nu se poate ca excesul de energie sa l pot distribui către cine diresc eu, adica spre exemplu către socrul meu iar el să pkătească doar transportul pe stâlp ccare și acesta ar trebui să fie rezonabil, în limita unor norne ale bunului simț?
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Dacă vom reuși să obținem compensare financiară lunară pentru toți prosumatorii, indiferent de putere, o să primiți bani pentru excesul de energie (doar energie activă fără transport) și apoi cu banii puteți face orice. Mi se pare o soluție mai simplă decât compensarea pe mai multe locuri de consum cu furnizori si distribuitori diferiți. Dacă vom primi banii lunar pentru energia injectată o să putem achita facturile în altă parte. Aceasta este o modificare pe care o vom susține când vor fi dezbaterile în Parlament.
@alexandrut2070
@alexandrut2070 Жыл бұрын
@@ECODRIVE Mulțumesc pentru răspuns. Da, e o variantă firească. Multă sănătate.
@alexandrut2070
@alexandrut2070 Жыл бұрын
Când vor fi dezbaterile în parlament?
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
@@alexandrut2070 in luna februarie este posibil ca legea energiei sa se discute in Parlament.
@dalsenov
@dalsenov 10 ай бұрын
E adevărat că în România SF-urile (studiile de fezabilitate) sunt SF?
@ECODRIVE
@ECODRIVE 10 ай бұрын
Din păcate s-au făcut multe SF-uri fără rezultate concrete…
@Alexmode_90
@Alexmode_90 8 ай бұрын
Salut Călin! Cunoşti situația parcului fotovoltaic de la Grăniceri-Pilu? Se lucreaza la el sau e abandonat?
@tvhelcap6122
@tvhelcap6122 Жыл бұрын
Salutare. Ciprian, care este procentul energiei regenerabile din reteaua Romaniei?
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Uite un link cu productia din 2022, impartita pe surse de productie www.statista.com/statistics/1236358/romania-distribution-of-electricity-production-by-source/
@alexandruilea915
@alexandruilea915 Жыл бұрын
23-23%, cam cât produce hidroelectrica în principiu + ceva din eoliene pe anii trecuți. În următorii ani cu ajutorul prosumatorilor acest număr poate să crească mult.
@benisovre9447
@benisovre9447 11 ай бұрын
1500 MW instalați în panouri fotovoltaice nu se poate echivala cu 1400 MW în nuclear. Trebuie, cel puțin 5000 MW instalați în panouri ca să avem productia anuala (în MWh) egala cu a centralei de la Cernavodă
@shpe11
@shpe11 Жыл бұрын
si eu vroiam sa fiu prosumator 3kw - casa batraneasca, dar avand ATR-ul de 2kw si stand 6luni cu o cerere de marire putere ca sa aflu ca mai vroiau nishte acte imposibile: autorizatie constructie si receptia la o casa din 70 ... m-am lasat pagubas(probaibl si montarea noului contoar ma costa 2-3K, plus ca nu stiam costurile estimate de mono/tri dinainte, nu ai cu cine vorbi - deci riscam fff mult sa raman cu okii in soare si sa platesc apoi sistemul eu care e mult supraevaluat 4000eur invertor/panouri 3k fara baterie - sau montajul o fi jumate din suma?!?)... am luat un invertor 10kw cu 6kw input solar, baterie 48V 5kw, si panouri amorfe 7.5kw cu mai putini banii cat ar costa cea mai ieftina o baterie care ar merge pe invertoarele agreate (baterie care is a must, deoarece ramai fara curent la incidente pe retea cu toate ca energia vine de la soare)
@danmarisescu8491
@danmarisescu8491 Жыл бұрын
as fi vrut sa dai exemplu ca o casa ,care foloseste panouri pt curent,pompa de caldura si 2 masini electrice au un consum anual de 15 ooo kw/ h asta inseamna ca din panouri de 5 kwh nu o sa acopere niciodata ,ca ei au in cap numai tampenii sa nu depasim 5-7 kwh putere instalata...bine el foloseste duster..zero exemplu de energie verde...
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Am evitat sa intru in detalii ca sa pot discuta mai multe subiecte. Ai dreptate in privința puterii instalate. Eu am instalat 17 kW si tot plătesc bani către furnizor. O sa fac video separat pentru fiecare punct in parte.
@ionut.5
@ionut.5 Жыл бұрын
EL e ministrul energiei și momentan dominant e petrolul, gazele naturale etc. De aceea încă merge cu Duster. 😀 La Ministerul Mediului trebuie verificat dacă au flotă de electrice, pentru a da exemplu celorlalți ca se poate cu EV.
@danmarisescu8491
@danmarisescu8491 Жыл бұрын
@@ionut.5 ai dreptate :)
@petrusneacsu
@petrusneacsu Жыл бұрын
05:08 Se poate instala putere mai mare decat ATR-ul daca limitezi injectia in retea la nivelul cat e ATR-ul. Adica daca ATR-ul e de 5kW sa zicem poti pune si 10kW panouri si invertor dar sa limitezi injectia in retea la 5kW. De ce-ai face asta? Pai daca ai pune sistem doar de 5kW atunci vei avea 5kW injectie in retea doar daca nu consumi nimic si e amiaza si insorit iar razele soarelui cad perfect perpendicular pe panouri. Dar asta se intampla foarte rar. Dimineata si seara cateva ore puterea e mult mai mica de 5kW, iarna soarele nu se ridica atat de mult si cade razant pe panouri, etc. Si atunci daca ai un surplus de putere in panouri si invertor vei avea 5kW productie inca din primele ore. Evident pierzi la amiaza dar castigi mult mai mult in rest. Plus in zilele innorate de iarna care sunt multe. Cand e innorat panourile produc 10-15% din putere. Una e sa ai 10% din 5kW si alta din 10kW. Alt motiv pentru a-ti pune mai mult e ca daca ai consum la masina de spalat rufe sa zicem 2kW, daca ai avea sistem de 5kW atunci 2kW sunt consum si 3kW injectie. Daca ai sistem de 10kW atunci ai 2kW consum si 5kW injectie (e setata limitarea la 5kW desi sistemul ar putea produce 10kW maxim sa zicem). Plus ca daca nu ploua o perioada mai mare, pe panouri se pune praf, gainat, etc. Si scade productia cu 10-20%. Daca ai surplus de putere se compenseaza. Plus ca in timp in ani de zile, panourile imbatranesc si produc mai putin. Daca ai 10kW atunci dupa 10 ani poate produci sa zicem 9kW si tot e bine.
@iongrosu769
@iongrosu769 Жыл бұрын
Vă rog să-mi spuneți de ce ca prosumator trebuie să plătesc dacă eu am produs 11MW am plătit aproape 6 mii RON și trebuie să mai plătesc încă o suma de bani dacă legea este cantitativ 1la1 aștept un răspuns și dacă vreți să-mi lăsați numărul de telefon as mai avea câteva întrebări mulțumesc.
@bogdanbosoi1483
@bogdanbosoi1483 Жыл бұрын
​@@iongrosu769Bine ai venit in tara baietilor destepti!
@alexandruilea915
@alexandruilea915 Жыл бұрын
​@@iongrosu769dacă nu consumi mai mult decât ai injectat ar trebui să plătești doar transportul adica circa 0.45 lei/kWh. Dacă depășești injecția ce trece peste plătești la pret întreg desigur. Câți kWh sunt injectați și consumați și la ce furnizor ai contractul?
@biemil-BIE
@biemil-BIE 8 ай бұрын
Imi transmite ideea de a cumpăra o mașina electrica, dar după în loc de 80 de bani sa plătesc 1.3 lei/KW pt tot ce consum. E corect ?
@ECODRIVE
@ECODRIVE 8 ай бұрын
Legea compensarii si plafonarii energiei electrice este cel mai mare furt dupa 89. Au reusit sa fure legal peste 5 miliarde de euro doar in 2022 si 2023. Este o mare prostie sa limitezi consumul de energie electrica prin penalizare la pretul de achizitie.
@hulubanroventanicolae5096
@hulubanroventanicolae5096 Жыл бұрын
Ai ridicat mult nivelul de intelegere al ministerului. Felicitari si politicianului ca a ascultat si a avut capacitatea sa inteleaga.
@costelpopa2937
@costelpopa2937 Жыл бұрын
si eu am avut facturi de 20 lei,dar asta platesc datorita panourilor fotovoltaice Eu nu sunt prosumator,iar din 300,350kwh cat consumam inainte acum consum 40-50 kwh din retea
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Sunt si astfel de situații. Chiar dacă acesta ar fi cazul pentru toti cei 100.000 de prosumatori tot raman cateva milioane de gospodarii. Din pacate asta este realitatea in România.
@marianilie7321
@marianilie7321 Жыл бұрын
pacat , vara la ora 14 va sta panourile degeaba
@pwdre
@pwdre 11 ай бұрын
nea Burduja, ia sa vedem cum intrii la mine pe prorietate sa imi pui contor pe panourile si pe bateriile platite de mine?
@photon2580
@photon2580 11 ай бұрын
Alta minciuna sau neînțelegere ce s-a întâmplat în Ungaria. Prosumatorii de acolo au fost plătiți pana acum pe net. Acuma-s plătiți pe brut. Simplu. Adică ca la noi, trebuie sa producem de 3 ori mai mult decât consumam.
@ECODRIVE
@ECODRIVE 11 ай бұрын
Noi nu suntem platiti pentru energia injectata decat dupa 2 ani, daca nu o folosim. In Romania este mai rau decat in Ungaria.
@photon2580
@photon2580 11 ай бұрын
@@ECODRIVE așa-i.
@danielenache54
@danielenache54 11 ай бұрын
Sunt curios cat costa ceasul de la mana Dreapta al domnului ministru!? Cate baterii se pot cumpara de el?
@mediaben4559
@mediaben4559 11 ай бұрын
2 baterii de Tesla de 100kw/h..noi!
@sandulacheandrei2543
@sandulacheandrei2543 Жыл бұрын
Poate faci un video cu Dan Cadar de la Zona IT, ar fi interesant !
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Am fost amândoi invitați de Turcescu intr-o emisiune unde am discutat despre masini electrice. kzbin.info/www/bejne/hX-zl3WXhsZnbZYsi=0DJ9ivc7R3XUv9zQ
@claudiuminciu
@claudiuminciu 9 ай бұрын
Ciprian, vi la Romexpo pe 11?
@ECODRIVE
@ECODRIVE 9 ай бұрын
Nu stiu ce este la Romexpo pe 11.
@claudiuminciu
@claudiuminciu 9 ай бұрын
@@ECODRIVE expozitia green energy, vin toate firmele de fotovoltaice, de invertoare, baterii. Or sa se etaleze toti cu ce au, tehnologic. Vino, facem si video pe youtube impreuna, daca vrei, ii luam pe toti la rand. Ce zici? Zero sapte cinci cinci, opt cinci noua, noua patru cinci. Ma suni cand vrei
@marianilie7321
@marianilie7321 Жыл бұрын
offgriderul are 8 luni curent gratuit, prosumatorul poate sa primeasca 12 luni curent gratuit, asta daca e lasat sa foloseasca reteaua. Daca prosumatorul nu este lasat sa trimita in retea cel putin de 3,5 X cantitatea care are nevoie iarna = nu are sens sa mai legi panourile la retea. Taxele de distributie si celelalte insumate au ajuns sa coste de 2,5 X mai mult decat energia produsa. 🤦‍♂️
@alexandruilea915
@alexandruilea915 Жыл бұрын
Noi am produs aproximativ 11MW si injectat 8.8MW din 15 Iunie pana azi. Am consumat din retea aproximativ 5MW pana acum si estimez că vom consuma inca 2-3 până trece iarna. Deci 8 injectați cu 8 consumați. Fără rețea n-am avea nici o șansă să ducem atâta energie din vară până în iarnă.
@ionut.5
@ionut.5 Жыл бұрын
Așteaptă facturile pentru cei 8 luați din rețea. O sa vezi că ai de plată niște taxe de distribuție + tva.
@marianilie7321
@marianilie7321 Жыл бұрын
@@alexandruilea915 pt recuperarea celor 8 mwh trebuie vara sa mai injectezi inca 20 mwh ca sa compensezi taxele, altfel ai de plata 0,65 lei x 8000= 5200 lei taxe
@alexandruilea915
@alexandruilea915 Жыл бұрын
@@ionut.5 pai o sa vina 8000 kWh înmulțit cu tariful de distribuție deci vreo 0.45 ron/kWh. Adica circa 3600 de lei, o treime din cât m-ar fi costat lemnele pe o iarna.
@fhshsjx
@fhshsjx Жыл бұрын
Acum iarna sistemu meu de 4.8kw produce in 5 ore la puterea medie de 2200w cca 11kw/zi... suficient pt o casa. Vara produce 40kw/zi.
@benisovre9447
@benisovre9447 11 ай бұрын
Eu nu sunt convins ca stocarea în acumulatori pe baza de litiu ar fi mai eficienta economic comparativ cu acumulatori hidraulici (ex: Tarnita, Măcin). Doar dacă vrem sa ne mărim dependenta față de China. Avem noroc cu hidrocentralele construite pe vremea lui Ceaușescu altfel toată echilibrarea SEN am face-o prin importuri și prin centrale pe gaze. Gazul trebuie folosit în industria chimică, asta e la mintea cocosului dar, se pare ca România trebuie sa rămână o tara de consum.
@claudiumatahala2623
@claudiumatahala2623 6 ай бұрын
Nu va doriti prosumatori dl ministru. Daca v-ati dori atunci ati incuraja prin legislatie fenomenul, nu sa puneti bete in roate prin legi nedrepte ca si legea cu care obligati prosumatorii sa instaleze baterii de stocare atat ptr cei existenti cat si ptr viitorii prosumatori.
@petrusneacsu
@petrusneacsu Жыл бұрын
Felicitari pentru ca ati intrebat de Tarnita. Legat de 22:20 poate ca acele baterii Tesla ar avea cat Tarnita, dar bateriile alea dupa 10 ani maxim trebuiesc aruncate. Adica acea investitie de miliarde dupa 10 ani s-a dus. Daca se face Tarnita, se baga poate miliarde dar ele vor aduce beneficiu zeci de ani (peste 50).
@marianilie7321
@marianilie7321 Жыл бұрын
tarnita 75% eficienta. megapack uri 98% eficienta. pierderi colosale de energie pe intreaga perioada de exploatare si durata de punere in functiune mult asteptata
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Tarnita si Megapack sunt complementare. La 12.000 de cicluri vorbim despre peste 30 ani de utilizare. Reciclarea bateriilor LFP a ajuns la peste 90%. Noi am platit mai mult decat aceste megapack-uri in subventii in 2022. Am fi putut sa avem energie ieftina pentru 30 ani.
@marianilie7321
@marianilie7321 Жыл бұрын
@@ECODRIVE cine de la conducere sau pe langa conducere doreste energie ieftina ?
@petrusneacsu
@petrusneacsu Жыл бұрын
@@ECODRIVE Pana la 12000 de cicluri capacitatea lor se reduce treptat. La Tarnita nu se reduce nimic dupa 30 ani. 12000 de cicluri sunt in specificatii. In realitate... se vede deja. Apropo stiti de scandalul prin care si Tesla falsifica prin soft autonomia masinilor? Iti arata ca poti merge multi km si dupa jumatate din cei care-ti spunea la inceput aveai deja bateria descarcata. In mod fals si artificial iti arata o autonomie mai mare decat cea reala. Asa si cu cele 12000 de cicluri. Cautati pe internet dupa: "Tesla, acuzată că a manipulat estimările de autonomie ale mașinilor electrice"
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
@@marianilie7321 puțini…
@nicm2967
@nicm2967 Жыл бұрын
Interesant! Dar de ce nu ați discutat despre stimularea consumului de curent? Cu toate că există un surplus de curent în rețele. Pe vremuri, cu cât consumai mai mult, aveai un tarif mai mic. Acum este exact pe dos. De ce ne mirăm atunci că suntem la nivel de ev mediu la acest capitol? Unde este economia de piață, cererea și oferta? Ne mirăm că românul strânge cureaua sa plătească 35 de lei? Ce se v-or face cei 5 milioane de abonați care v-or trebui să se încălzească electric? Sunt convins că atunci tarifele v-or exploda și tot la ev mediu o să rămânem.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Fiecare punct putea fi dezbătut pe larg dar nu am avut la dispozitie foarte mult timp. Sunt 100% de acord cu ce spuneți și este un lucru pe care îl susțin. Acesta a fost motivul pentru care am întrebat de ce este o bucurie atât de mare că 5 mil de gospodării consumă 35 lei/luna energie electrică.... O sa mai fac materiale pe această temă.
@nicm2967
@nicm2967 Жыл бұрын
@@ECODRIVE după părerea mea, scăderea tarifelor ar rezolva toate aceste probleme. Ar crește consumul de curent, implicit nivelul de trai, prosumatorii ar instala o putere mai mică, atât cât să le satisfacă nevoile, n-ar mai fi nevoie de sisteme de stocare, deci simplificarea sistemului, iar rețelele n-ar mai fi încărcate. O soluție foarte simplă. Nu s-ar putea face un control la societățile ce produc și la cele care distribuie energia electrică? Să se vadă cât profit fac prin creșterea artificială a prețurilor energiei electrice și care ar fi prețul real și decent. Din câte bănuiesc, ei sunt cei care se îmbogățesc, nu noi prosumatorii. Cred, după părerea mea că asta ar fi soluția, un preț real al energiei electrice. Într-o astfel de situație, nimeni nu ar mai investi în sisteme sofisticate și scumpe de sisteme fotovoltaice pe care cine știe când o să le amortizăm prețul. Numai că se pare că ni se pregătește o surpriză. Pe canalele de știri se vehiculează știrea că se dorește începerea construirii în viitorul apropiat al așa ziselor centrale nucleare de cartier. Asta la ce ar duce? Mă gândesc că automat la creșterea tarifelor, nu? Iar cu nivel de trai, de ev mediu.
@alincretu5671
@alincretu5671 Жыл бұрын
Intrrbare: de ce nu se plafoneaza preturile la incarcatoarele DC/AC? Ok, poate nu la nivelul de Hidroelectrica, insa mi se pare incredibil ca sunt multe statii/gen Renovatio-care factureaza aproape 2.5 RON/kwh. Chiar si cu amortizarea, mentenanta si profitul, nu ar trebui sa fie mai mult de 1.5-1.8 RON/kwh. De ce nu se abordeaza si acest subiect? Mersi.
@alexandruilea915
@alexandruilea915 Жыл бұрын
Pe ce te bazezi cand spui 1.5-1.8 RON/kwh? Normal ca un kWh pe ac este 0,75 RON dar pune si echipamentul de 50.000-100.000 de euro și o amortizare in maxim 4-5 ani in calcul...
@alexandruilea915
@alexandruilea915 Жыл бұрын
O stație AC trifazată costă putin într-adevăr și un preț nesimțit nu se justifică dar cele DC am vazut ca sunt de la 50.000 euro în sus...
@alincretu5671
@alincretu5671 Жыл бұрын
Ratele de profit la DC charges sunt de la 25% in sus. Amortizarea unei asemenea statii se calculeaza la minim 7 ani de exploatare, in unele cazuri chiar si pe 10 ani.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Prețurile la stațiile de încărcare vor putea fi mai mici dacă volumul de încărcare va crește. Deocamdată suntem într-o piață cu aproximativ 40.000 mașini electrice. Există o speranță ca anul acesta să crească numărul la 70.000. Prețul la încărcare ar putea să scadă dacă va crește și capacitate de producție a energiei electrice.
@alexandruilea915
@alexandruilea915 Жыл бұрын
@@alincretu5671 tu dacă ai fi renovatio ai face un lucru care să se amortizare in 10 ani? Este un business până la urmă. Dacă crezi ca-l poți face mai bine decât competiția atunci găsește un investitor și dă-i drumul. Doar că mai greu găsești pe cineva disponibil să-și investească banii pe 10 ani și să nu-i iasă nimic în ăștia 10 ani. Investiția la bursă este mai profitabilă și cu risc mai mic... Noi am pus pompă de căldură și panouri solare pentru confortul de a nu mai aprinde lemne in primul rand, nu neapărat că ar fi o investiție financiară foarte bună. Dacă o amortizez in 10 ani și ține tot 10 ani sunt ok dar nu fantastic.
@cosminpopa6876
@cosminpopa6876 11 ай бұрын
Orice lac de acumulare este o baterie mecanică. La fel și gazul natural sau păcura din rezervele producătorilor care erau considerați strategici și, într-adevăr, vindeau mai scump și uneori ”în pierdere”. Energia electrică stocată în baterii se pierde natural iar reinjectarea presupune pierderi și mai mari. Practic, se vor schimba doar beneficiarii ”subvenției”. De aceea ideal ar fi ca bateriile să și le instaleze fiecare producător de regenerabile (nu prosumator, producător) pentru a livra practic energie la parametri optimi.
@ECODRIVE
@ECODRIVE 11 ай бұрын
Lacurile de acumulare si bateriile sunt soluții complementare. Pe termen scurt si mediu bateriile sunt necesare. Au multiple avantaje: - pot fi instalate oriunde - timpul de execuție este de câteva luni (comparativ cu 10 ani) - in cazul României amortizarea se întâmpla in maxim 3 ani iar durata minima de funcționare este de 15-20 ani. - are eficienta mai mare. In cazul bateriile eficienta este peste 90% iar in cazul barajelor de acumulare este in jur de 75%. Bateriile nu “pierd” energie iar ciclul de incarcare/descarcare este zilnic. - timp de răspuns foarte mic (putem spune instant) asta înseamnă un risc mai mic de black-out. - reduce costurile de transport pentru ca este o soluție descentralizata. Eu vad planul pentru Romania in cateva etape: Cate 1000 MWh/an stocare in baterii (2024 - 2029). Total in 5 ani 4000-5000 MWh. Tarnița (baraj de acumulare) 3500 MWh in 2030. Pentru Tarnita este un termen optimist dar este posibil sa ne lungim pana in 2035. Singura solutie eficienta pentru reducerea costurilor cu energia si cresterea sigurantei si a securitatii este stocare in baterii de tip LFP.
@cosminpopa6876
@cosminpopa6876 11 ай бұрын
@@ECODRIVE Da. Dar nu sunt necesare decât pentru echilibrarea anumitor surse mari (în principal eoliene).
@tibiavram
@tibiavram Жыл бұрын
Imi place ca dl Ministru nu va contrazice deloc, e de acord cu toate, va da dreptate cu toate. Vom vedea rezultatul. PS: atat vreme cat rama taxa pe soare ca posibilitate in lege nu putem avea nicio incredere ca peste noapte nu se va trezi ANRE sa folosească aceasta optiune. Si la ce foame de bani are Guvernul sa fim cu ochii pe ei.
@alexandruilea915
@alexandruilea915 Жыл бұрын
Si cum au să măsoare autoconsumul? La noi n-au montat acel "al doilea contor" și nici că mă vor găsi acasă să-l instaleze în caz că le vine vreo idee. Oricum autoconsumul este infim în comparație cu energia livrată și ulterior consumata din rețea.
@tibiavram
@tibiavram Жыл бұрын
@@alexandruilea915 deci mai trebuie montat un contor. Ce frumos?
@alexandruilea915
@alexandruilea915 Жыл бұрын
@@tibiavram la cei care au făcut investiția prin casa verde știu că le montează și acel al doilea contor sigur. La noi cand au venit și au dat avizul au zis că ar trebui să avem pregătita o cutie în care să-l pună dar i-a spus telefonic instalatorul că o să vină să pună și cutia. După asta am discutat noi doi (eu cu instalatorul) și mi-a spus că nu au montat încă la nimeni și că prima dată trebuie să-i pună lui că el era deja prosumator de un an de zile și nu-l avea. Nici acum nu-l are oricum.
@alincretu5671
@alincretu5671 Жыл бұрын
Ciprian, ar fi bine sa intelegem ce se intampla la Hidroelectrica…este o problema care da mari batai de cap multora dintre noi. Ceva este aiurea acolo.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Probleme similare sunt si la ENEL. O sa încercăm o discuție cu ANRE pe acest subiect. ANRE are puterea sa rezolve situațiile cu facturile.
@mishulicius
@mishulicius Жыл бұрын
Domnule Cherciu, la capitolul despre consum sunteti putin in eroare. Am un consum lunar de maxim 50-60 kWh iarna si 35-40 kWh vara. Nu traiesc in saracie deloc. Dar am cumparat numai electrocasnice eficiente energetic, am numai lumini cu LED si sunt bransat la sistemul de incalzire centralizat al orasului. Se poate mai eficient de atat?
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Un frigider din clasa A consuma aproximativ 25 kWh/luna. Vara cu inca 10 kWh/luna nu puteti sa faceti mult… Cu siguranta pentru gatit folositi gaz. Despre sistemul de incalzire centralizat nu stiu ce sa va spun, difera de la oras la oras. Sunt situatii in care pierderile sunt uriase dar sunt acoperite din subventii. Pe langa toate acestea conteaza si cate persoane sunt in casa, daca sunt copii si multe alte criterii. Un consum de 50 kWh/luna pentru mai mult de 5 mil de gospodarii din 7,5 arata ca suntem o societate săracă.
@mishulicius
@mishulicius Жыл бұрын
@@ECODRIVE frigider LG clasa A+++ cod GBP20PZCFS. Consum declarat de producător 178 kWh/an. Cuptor electric Beko, pe care il folosesc in medie cam 2-3 ore pe săptămână. Plită pe gaz.2 adulți care lucrează de acasă si 2 copii mici, dintre care unul sugar. Mașina de spălat merge cam 4 ore / săptămână. Sistemul centralizat mi se pare oricum mult mai bun decat alternativa unei centrale de apartament pe gaz, cel putin il orasul meu.
@chiricadaniel5698
@chiricadaniel5698 7 ай бұрын
Cum sa speli doar 4 ore pe sapt la 4 persoane ? Eu sunt singur si spal mai mult . Apa calda o ai pe gaz ? Nu faceti dus ? Nu gatiti ? Consuma parintii mei la tara ,2 pensionari , mai mult ca tine ? Nu cred .
@Lu-channist
@Lu-channist 10 ай бұрын
Bun interviul si am sa caut si urmatoarele, dar, parca imi scapa ceva, sau totul merge prea struna. Subventia pentru casa verde pentru anul 2024 s-a injumatatit. Mai credeti ca programul va fi asa de atractiv? Pentru ca anul acesta se vor reduce toate subventiile si la alte programe ce sustin trecerea la zero emisii de carbon, eu nu cred ca Romania va avea o crestere a energiei electrice la consumatatorul final. Ci exact opusul, cum a spus si domnul ministru. Romania are populatia saraca in marea majoritate. Vedeti cate salarii minime pe economie sunt. Nu vedeti ca sunt subventii la incalzirea pe lemne, la sobe (!) iar cei care locuiesc in zona rurala tot cu cazane pe lemn se incalzesc. Poate in jurul marilor orase exista o crestere a montarii pompelor de caldura, dar in rest, tot pe gaze si lemne se incalzeste populatia. Cand te duci la furnizorul de energie electrica si ceri ( pentru consumator casnic) un spor de putere, in cel mai bun caz ti se da o mica marire si in nici un caz 27 kW. Va spun din proprie experienta. Imi pare rau sa va spun, dar nu cunoasteti realitatile. Asa este si la educatie si la asistenta medicala, una este la oras si alta in mediul rural. Si inca o observatie, trebuie eliminata conditia care specifica faptul ca, locul in care se instaleaza panourile fotovoltaice ( pentru cei care vor beneficia de subventie ) sa coincida cu cel din cartea de identitate a proprietarului.
@ECODRIVE
@ECODRIVE 10 ай бұрын
Stiu ca situația legata de conectări este gravă si ca sporurile de putere se obțin greu în anumite zone. Cu toate ca ne plângem ca nu avem consum, distribuitorii nu investesc in rețea ca sa permită oamenilor sa folosească energie electrică. Faptul ca ne încălzim cu lemne este foarte tris pentru ca încălzirea cu lemne este foarte scumpa si dificilă. Situația actuala este datorata proastei guvernări. Sistemul energetic are nevoie de reformă. Toți românii plătesc lunar taxe de distribuție care merg la câteva companii care ar trebui sa investească in rețea. Din păcate statul ii protejează si o sa vedeți ca unele persoane se plimba pe salarii mari intre ANRE, Distribuitori si Min Energiei. Am pus lupul paznic la oi.
@draven.bad.car.
@draven.bad.car. 11 ай бұрын
50 kw / luna .. 5 milioane de locuințe mi -a dat la temelie foarte .. foarte bun materialul ..
@elenaarginteanunysveen5664
@elenaarginteanunysveen5664 11 ай бұрын
Este rupt de realitate. Doar câțiva pot cumpăra acțiuni la Hidroelectrica doar ei din domeniu și politicieni restul trăiesc de la o lună la alta. Dacă se scumpește prețul la KW /h dublu , adică la 7 lei KW /h se măresc dublu și pensii /salarii în același timp!???? Sau este incompetență și nu știe el și Ministrul de Finanțe public cum să aducă bani la buget doar prin scumpiri la tot și toate. Ei nu pot să facă investiții solide de lungă durată ca să vină bani la buget ei doar fac comerț. Dânsul a dat exemplu din USA că din 2 pensionari 1 are acțiuni. Dar dânsul nu știe oare că milioane de oameni în România au salarii și pensii de trăiesc de la un salariu la altul, cu ce să cumpere acțiuni.!??? În Vestul Europei nu trebuie să aibă acțiuni cetățenii ca să aibă o viață decentă. Românii sunt iritați, revoltați. Cu regret o spunem că România este țara lui PAPURĂ VODĂ. Țara bananieră din Europa.
@florin_groza
@florin_groza 10 ай бұрын
După nici două luni de la acest interviu, deja circulă o grămadă de vești că ANRE îi va obliga pe prosumatori să monteze un contor suplimentar față de cel deja instalat. Costul e aproximativ 450€/contor. Știi ceva despre aberația asta?
@ECODRIVE
@ECODRIVE 10 ай бұрын
Da, cunosc cazul. Ca sa devii prosumator esti obligat sa instalezi "o cutie cu sigurante" in care Operatorul de Distributie va instala pe viitor un contor care sa masoare toata productia sistemului fotovoltaic si care sa poata determina autoconsumul. Asociata Prosumatorilor si a Comunitatilor de Energie (asociatiaprosumatorilor.ro) a facut deja demersurile pentru eliminarea acestei prevederi. O sa ne luptam cu tampenia asta pana cand va fi eliminata.
@florin_groza
@florin_groza 10 ай бұрын
@@ECODRIVE Mulțumesc mult pentru răspuns. Din păcate mereu apare câte ceva care să pună bețe-n roate prosumatorilor.
@MihaiRavici
@MihaiRavici 10 ай бұрын
Poate ne spune domnul Burduja de ce dureaza peste 6 luni sa devi prosumator.
@ECODRIVE
@ECODRIVE 10 ай бұрын
Lucrul ăsta este posibil pentru că ANRE protejează distribuitorii care nu respectă legea.
@silviucat
@silviucat 6 ай бұрын
De 500 mil euro ar putea sa cumpere stocare de la Tesla in capacitate de 2GWh. Ar deveni probabil prima tara green din Europa :)
@ECODRIVE
@ECODRIVE 6 ай бұрын
exact!
@silviucat
@silviucat 6 ай бұрын
@@ECODRIVE De cand ati facut calculul s-a mai ieftinit. Acum 3.8GWh e 950 mil $ fata de 1.5 miliarde atunci
@ECODRIVE
@ECODRIVE 6 ай бұрын
@@silviucat incredibil….nici măcar 1 miliard pentru aproape 4000 MWh
@robertaccess
@robertaccess 6 ай бұрын
Legea 1/1 este de fapt 1/6 adica trebuie sa produc de 6 ori sa consum 1kw/ Apoi pompa de caldura sare de 250kwh/ luna deci creste si kw-ul... Cum sustin ei "energia verde"? Acum ma obliga sa imi pun baterie... Pai Atunci dau jos din fotovoltaice, le bag in beci si nu mai injectez ca nu am zeci de mii de euro sa bag in baterii, cand nici macar nu am scos 10% din investitie, si ei zic ca facem bani? Pai de 4 ani nu am primit nimic... nici macar facturi ") :) :)
@nicolaecampan2385
@nicolaecampan2385 10 ай бұрын
Trebuia intrebat daca mai are bani de la tac`su de cand o devalizat Bancorex in calitate de director adjunct ;)
@banii4527
@banii4527 11 ай бұрын
Interviu cu creatia VARANULUI 😮
@DanS-YT
@DanS-YT Жыл бұрын
Desigur ca este un pas inainte și este de apreciat ca a dorit “să ia la cunoștință”😂
@ovidiumoro5470
@ovidiumoro5470 8 ай бұрын
Va lăudați ca a-ți discutat și oprit procesul de montare a unor noi contoare, dar este doar un fake, noile contoare sunt impuse prosumatorilor! Autoconsumul poate fi cunoscut din aplicație,
@photon2580
@photon2580 11 ай бұрын
Și sa nu uitam, noi investim zeci de mii de EUR iar statul se bate pe piept cât a investit. Pe bune? Taxa pe soare? De ce nu taxe pe aer pt politicienii noștri trădători?
@valium20008
@valium20008 Жыл бұрын
Se trag tevi de gaz caci gazul este mult mai ieftin per kwh (cu tot cu plafonare). Pe 2.000 kwh de gaz se plateste sub 600 de lei. Chiar si la cel mai ieftin curent (din momentul acesta) se plateste dublu la curent.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Din păcate, doar costul țevilor este mai mare decât costul pompelor de caldură pentru toti locuitorii care ar urma sa fie racordati la gaz. In unele cazuri depaseste 5000€/gospodarie. La o pompa de caldura ai avantajul ca iti poti produce o mare parte din consum. In plus este mai sigura si mai puțin poluata.
@valium20008
@valium20008 Жыл бұрын
@@ECODRIVESalut. Apreciez foarte mult munca ta insa trebuie sa nu uiti ca mare parte din lumea de la tara se incalzeste cu lemne. Trecerea la gaz este avantajoasa pentru mancare si incalzire. Vorbind de niste case nu prea izolate, pretul unei pompe de caldura ce sa acopere necesarul unei gospodarii cu apa calda menajera (atentie ca majoritatea pompelor nu au) si incalzire de 24 kW sare lejer de 10.000 de euro. Dupa instalare, mai ales iarna cand este nevoie mare, eficienta pompelor de caldura scade. Deci la final iesi mult mai ieftin cu gazul. Sunt perfect de acord cu poluarea de care toti suferim insa iti ziceam cauza instalarii instalatiilor: pretul. Multi oameni din Romania stau foarte rau cu banii, nu isi permit sisteme de incalzire / izolare in ideea ca isi amortizeaza banii peste 30 de ani.
@lilianpopescu8572
@lilianpopescu8572 11 ай бұрын
Politician.Nu te-a contrazis cu nimic si a raspuns exact cu ai vrut.Daca nu iese la alegeri am pierdut timp cu el trebuie atacat noul ministru cu astfel de probleme si cu ce ai mai invatat.Abia astept.Am legat clopotel ca la Altex😃
@vst9266
@vst9266 Жыл бұрын
In curand cred ca intri in politica. Era sa zic noroi.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Nu sunt membru de partid. Cred ca este vital sa ne implicam daca vrem schimbare si evoluție. Eu cred ca me putem implica si fără sa fim membri de partid. Toate aspectele vieții noastre sunt influențate de politica….asa ca este recomandat sa ne implicam in orice mod posibil.
@mariusmariuss5133
@mariusmariuss5133 11 ай бұрын
Ce mama dracului dezechilibreaza ? Am 190 v la intrare (oscilanta ) , pot trimite si foto , voi va mai faceti bine ?
@mariusmariuss5133
@mariusmariuss5133 11 ай бұрын
Bucuresti sect 4 Nu pe camp
coco在求救? #小丑 #天使 #shorts
00:29
好人小丑
Рет қаралды 120 МЛН
Quilt Challenge, No Skills, Just Luck#Funnyfamily #Partygames #Funny
00:32
Family Games Media
Рет қаралды 55 МЛН
Mom Hack for Cooking Solo with a Little One! 🍳👶
00:15
5-Minute Crafts HOUSE
Рет қаралды 23 МЛН
CUM EȘTI FURAT LA FACTURA DE ENERGIE - CASEBUNE.RO
29:24
Case Bune (CaseBune.ro)
Рет қаралды 139 М.
Un interviu cu Ciolan despre Ciolanul politic. Invitat - Sebastian Burduja
55:04
Starea Natiei Oficial
Рет қаралды 100 М.
Pompe de Căldură: RENTEAZĂ? În cât timp îți scoți banii?
27:26
Am parcurs peste 10.000 km cu MG4
29:23
ECO DRIVE
Рет қаралды 11 М.
VIAȚA CU RULOTA, FĂRĂ STRES, FĂRĂ FUM, PE BATERII - CASEBUNE.RO
19:46
Case Bune (CaseBune.ro)
Рет қаралды 10 М.
Prosumatorii obligați să instaleze baterii
17:56
ECO DRIVE
Рет қаралды 41 М.