Mulțumesc că ne ții informat (inclusiv pentru formatul și tipul informațiilor). Știrile de 2-3 min de la TV sunt doar o idee față de informația necesară.
@ECODRIVE4 ай бұрын
Ai dreptate. Sunt mult mai multe lucruri de discutat decat ce poti spune in 2 min la TV.
@aurel17104 ай бұрын
Multumim pentru video si explicatie. Ai tradus pe intelesul tuturor o lege pompoasa si nesimtita.
@matbogdan4 ай бұрын
Dacă aș putea face ca în tarile civilizate să consum din rețea ieftin și să dau înapoi când este scump, as investi câteva zeci de mii în baterie cu care să echilibreze rețeaua locală de domiciliu, dar cum ei nu permit nici tarif diferențiat zi/noapte, nu mă aștept să facă preț în timp real. De vpp (virtual private powerplant ) ca în USA nici nu visăm. Deci, o să investesc în baterii pentru consumul propriu la sistemul fotovoltaic de 20kw și îi pup pe portofel, nu mai consum 1 wat din rețea dar nici nu mai injectez. Le urez succes cu 195v pe faza ziua, până se vor arde trafurile. Am făcut un test azi și am oprit injecția în rețea și s-a luat curentul de 2 ori la prânz cu tensiuni de 185-190v per fază. Bravo băieți, după ce că mă furați la kilowatii injectați, acum vreți să vă echilibreze eu rețeaua pe banii mei în măsură în care kwh activ costa 0.28 iar taxele de rețea 0.7 🎉. Hai success și da, sunt de-acord să oprim exportul până le vine mintea la cap. Și dacă le cade rețeaua, ma doare la pansament, am deja 15kwh baterii, pot sta și offgrid vara asta fără să mi se imputa mâncarea în frigider sau să transpir stand pe scaun.
@svdumitrescu4 ай бұрын
Mai agresiv decât legea :) Vă înțeleg frustrarea dar debranșarea cred că este o imprudență. Cât timp încă nu știm mai nimic de fiabilitatea echipamentelor, toate materialele și tehnologiile fiind relativ noi.
@zordorian554 ай бұрын
@@matbogdan Bravo vere, ce bine le faci, si eu aș face la fel!! Dacă aș avea cu ce... Numai javre. In concluzie, pt sezonul toamnă-iarnă mouhee eternă psd pnl(aur-sos) si la toți votanții acestora cu neamuri, famelii, strămoși etc etc!! Nu e bine așa? Cine se opune? La alegerile ce vin mă refeream!
@Xeridas4 ай бұрын
la care tara te referi? cel putin in spania ii pret fix de 200e pe luna ce poti DECONTA din factura, iar asta numa dupa 1 an, si esti obligat sa le dai tot curentul cel generezi extra, deci fac astia bani gratis pe spatele tau, mai ales aici in centru tari unde 90% din timp ii senin. (aveau si taxa pe soare 2015/2018), TAXA PE SOARE deci poc.
@matbogdan4 ай бұрын
@@svdumitrescunu am zis că debranșarea este o soluție. Am zis că fac tot posibilul să pun 30-50kwh baterii și nu mai injectez nimic în rețea și că le urez success cu 200-209v pe faza aici local până o să se ardă taraful. Bateriile s-au ieftinit și cu max 1500 eur cumperi life 48v 280ah (14kwh). 3 baterii deastea și nu mai tragi un gram de zeamă din rețea... și eu sunt consumator de 2000-3000kwh pe iarnă. Fac autoconsum și să își bage rețeaua în dos. Tot sistemul este pe finanțare proprie, că am zis că fac o treabă cu băieții deștepți, nu mai încarc rețeaua cu 2 mașini electrice, incalzire/răcire și apa caldă electric, gătit electric și în același timp ajut și comunitatea locală echilibrand rețeaua. Atât de naiv am fost de făceam și compensare reactiva locală tot pe sistemul meu și pe banii mei. La mine s-a închis robinetul până le vine mintea la cap. Am pus un 40kva stabikizator de tensiune la mine în caz că voi avea nevoie de ceva zeamă de la ei să îmi protejez casa și bunurile de calitatea proastă a rețelei cu vârfuri de 260v și minime de 180v și în rest le urez success. Hai să avem soare și energie gratis.
@svdumitrescu4 ай бұрын
@@matbogdan :: Interesant. Iar cu invertorul adecvat acestui aranjament, apoi înțeleg și un stabilizator separat de 40KVA, și împreună cu bateria de... baterii specificată, deci la cât duce tot aranjamentul ăsta?
@mariusserban75624 ай бұрын
În sfârșit auzim cine este responsabil pe persoană fizică pentru mizeria de lege. Până acum dădeam vina doar pe Partidul Sărăciei și Distrugerii, acum avem un individ care urăște prosumatorii, urăște energia verde, mai precis tovarășuAlfred Simonis. Dacă ești prosumator și individul ăsta candidează în colegiul tau, ajută-l să își găsească o altă slujbă din toamnă. Nu mai votați cozi de topor care votează lucruri pe care nu le înțeleg.
@ECODRIVE4 ай бұрын
Așa ar trebui să procedăm cu toți politicienii indiferent de partid. Doar așa pot fi responsabilizați.
@tricisport82594 ай бұрын
Welcome to Romania 😆
@militziaa4 ай бұрын
deja este ales presedinte al CJ Timis ....il dore la basca ...
@vasilemorar14364 ай бұрын
Onoare! Domnu'Ciprian in ce măsură , dacă ai (doar) mașină electrică cu sistem V2L poți utiliza energia la casă ? E mai tehnică întrebarea Se poate cumva racorda cumva la consumul casei evident în limita puterii furnizate Merçi
@bogdy720004 ай бұрын
pana si frasu a ajuns primar :D daca pana si valutistii au ajus sa v-o dea la mumu meritati cu prisosinta titlu de prostsumatori.
@serebanalex52764 ай бұрын
Avem nevoie de oameni ca Tine. Multumim!
@danielgavrilescu20403 ай бұрын
Din nou un episod informativ bine venit, util si echilibrat in argumentatie. Sunt prosumator finantat din fonduri proprii care depaseste limita de 10.8kw (criteriu impus de legiuitor dar neclar pt mine ) ma bucur ca m-am inscris si in asociatia prosumatorilor din Romania APCE, sunteti o echipa de profesionisti, buni comunicatori si va sustin pt demersurile care apara drepturile prosumatorilor si incurajeaza tranzitia catre energie verde pe orice cale in limitele realiste ale contextului in care traim. Apreciez scrisoarea deschisa catre Presedinte si sustin fiecare punct adresat de catre asociatia noastra, mai ales ca pt prosumatorii care au instalat (cu atat mai mult prin fonduri proprii semnificative), sisteme care acum nu sunt compatibile cu stocarea in baterii, retroactiv o lege inca nepromulgata ne obliga la modificari si cheltuieli substantiale, din cauza unor interese, dezinterese, si in final necunoastere si lipsa de profesionalism a unor legiuitori. Succes in continuare !!👌
@robertgagyi4 ай бұрын
Eu mi-am finantat din bani proprii sistem fotovoltaic , si sunt total off-grid. Finantare nici nu exista ( nu a fost la momentul acela ) , pt off -grid , si nici nu cred ca va fii . Am casa pe téren intravilan, dar fara retea de electricitate. ( in astfel de situatii mai sunt si altii ) Dar in fine ma bucur ca am procedat astfel , si acum nu am bataie de cap . Din pacate sa schimbi invertorul si sa iti cumperi baterii , ajungi la suma cu care puteai din start sa-ti platesti singur un sistem , si nu trebuia sa devii prosumator. Oricum , mi se pare o batjocorie , dar nici nu te poti astepta de la ai nostri politicieni la ceva bine.
@adriantepelus31243 ай бұрын
Legea s a dat doar ca au politicienii combinații cu distribuitorii de energie
@ConstantinLazarIgnea3 ай бұрын
Cea mai corecta solutie. Si eu am facut la fel.
@ProsixOfficial4 ай бұрын
Chestia este simpla. Distributia trebuie modernizata si prosumatorii forteaza infrastructura. Companiile in loc sa scoata bani din buzunar sa modernizeze mai bine ii da plicu lu Burduja si da in cap oamenilor care si au pus sistemele astea asa cum si le au pus in speranta unor facturi mai mici. Probabil Burduja e foarte suparat ca nu a avut nici o sansa la primaria capitalei si acum spera macar sa se aleaga si el cu ceva… in cazul asta plicu si contu mai gros. Mereu in Romania follow the money! Multumim pentru video!
@danielmarius41394 ай бұрын
Pai ei modernizeaza...nu se vede? Baga contoare inteligente sa te fure ei in loc de tine...au fost italienii...acum au venit greci...sefii la hoti...
@emilpredescu42764 ай бұрын
Burduja este pnl.ist ? Parca multora le plac pnl.istii de parca nu se stie ca sunyt hrapareti si mincinosi ! Ei sunt de vina ca ne fac sa credem asta ! Imi pare rau ,parca nici pensii nu voiau sa mareasca !
@cristioancea37083 ай бұрын
Care companii trebuie sa modernizeze infrastructura? Te referi la Transelectrica sper, pt ca aia se ocupa de toata reteaua. Despre ce plicuri este vorba? Transelectrica este companie de stat, aceasta lege reprezinta inca unul din multele esecuri are guvernarii psdnl.
@adicuu4 ай бұрын
Am panouri de 1 an si sunt prosumator de 4 luni. In anul acesta am consumat din retea 1,8 MW x 0,55 = 1.000 lei rotunjit (am 6 kwh Est-Vest si in 4 luni am injectat 2,8 MW). Cu o baterie de 5 kwh teoretic te poti descurca, dar ideal ar fi 10 kwh pentru ca mi-am montat 3 aparate AC cu care as incalzi si in perioara primavara-toamna ca sa nu pornesc gazul. Am invertor Huawei si sunt nevoit sa iau baterii Luna care sunt ceva mai scumpe. (22.500 lei pe ElectriUp). Deci amortizarea investitiei se intinde pe 22 de ani. Nu mai pun la socoteala ca nu o sa pot acoperi cu bateriile toti cei 1,8 MW, iarna mai greu de mentinut bateriile pline, incarcare/descarcare de la 20 la 90%, degradarea bateriilor ... etc. Daca nu sunt subventionate bateriile nu prea este rentabil.
@calibrucaterincaceanura76654 ай бұрын
22.500? vai de capul meu...de fapt de al tau. cu banii aia iti iei 10kw de baterii inventor de 8kw hibrid si panouri de pe google. mai pui 1000 de euro si iti iei niste placi video si iti amortizezi investitia in 3 ani...mergi in guatemala
@emirates98473 ай бұрын
Să știe ca a apărut model nou de Baterii Huawei .Se numesc S1 și o baterie are capacitatea de 7 kw cu putere de 3,5 daca nu mă înșel. Modelu vechi puteai de 6000 ori sa descarci și sa încarci modelu nou are 15 ani garanție și 12000 cicluri.Huawei resista sa descarci pina la 0 și sa încarci 100%.Plus nu uita au sistem montat interior pt incendiu .Eu zic ca merita bani .
@MihaiAdrianNegru4 ай бұрын
Trăiesc în Danemarca și stau pe stradă cu alți prosumatori. De doi ani nu a căzut niciodată invertorul asa cum văd in poveștile horror din grupurile de Facebook din România. Problema e cu modernizarea rețelei din România și faptul ca nu se investește activ în modernizarea distribuției. Mi se pare hilar ca vina cineva și sa modifice manual tensiunea pe transformator.
@claudiutamas794 ай бұрын
@@MihaiAdrianNegru e și calitatea rețelei, dar poate vecinii au baterie. Astfel, când invertorul sesizează tensiune ridicată (curent în exces în rețea) începe să umple bateriile și n-are de de să se mai oprească.
@MihaiAdrianNegru4 ай бұрын
Asta și spun. Operatorii rețelei de energie trebuie sa investească mai mult în rețeaua electrică, în modernizarea acesteia. E aiurea ca am ajuns să dăm o lege în care să limitam prosumatorii pentru că e mai ușor așa...
@claudiutamas794 ай бұрын
@@MihaiAdrianNegru dvs vorbiți de altă problemă decât cea de față: bateriile la prosumator. Aici nu e statul obligat să se implice. O va face, dar minimal. Reglarea (cumpărarea de baterii de către prosumator) se va face oricum automat când vor implementa prețul dinamic pe kwh, așa cum e în țările civilizate. Problema la noi e că trecem prin pași intermediari: - montare invertoare fără posibilitate stocare; - montare contoare fără posibilitate preț dinamic. Adică facem toți pașii făcuți de alte state înainte, în loc să trecem direct la varianta optimă: productie + stocare + preț dinamic. Astfel prosumatorilor le-ar fi convenabil să stocheze energia pentru a o vinde la tariful maxim. Doar așa avem toți de câștigat, nu când prosumator injectează peste capacitatea de consum la mijloc de zi, iar seara, spre apus, ne lasă pe toți baltă.
@dragosj4 ай бұрын
traiesti intr-o tara in care se doreste binele tuturor si nu exista "baieti destepti" in energie....
@robertaccess4 ай бұрын
@@claudiutamas79 nu o sa te lase pe tine sa vinzi la tarif maxim... insa ai dreptate. Ne mai pacalesc inca o data ca sa luam baterii sa mearga reteaua in care nu au investit niciodata ca sa poata face ei si mai multi bani
@rihmah70424 ай бұрын
Cineva a trebuit să scape de stocul de invertoare IGrid, acum cineva vrea să vândă invertoare hibrid și acumulatori.
@alinstancu12334 ай бұрын
Sunteti elegant. Aceasta lege ma duce cu gandul la tradare: de tara, de oameni…Am ajuns sa platesc curentul cu 0,28 si distributia cu 0,4 (pe langa restul taxelor). Asta in timp ce alimentarea cu energie cade zilnic 30 de minute cel putin. Si nu ai cu cine sa vorbesti, nici la producator, nici la distributie. Investitii - absolut deloc, pana si citirea se face o data la 6-9 luni.
@ioanolari44334 ай бұрын
Felicitări pentru aceasta implicare!
@iuliandavid23534 ай бұрын
esti un baiat destept, o placere sa te ascult , numai informatii de calitate !! BV !!
@liviuradu38854 ай бұрын
Bravo! Mulțumim ptr informație !
@emilionutz2654 ай бұрын
de ce nu face statul stocare? companiile de stat producatoare de energie au stocare?
@olivianilie4 ай бұрын
Deja anul acesta este supraproducție în comunitatea mea aparținând celui mai apropiat transformator. Ce prevedere legală îmi permite să Solicit Transelectrica să rezolve această situație pentru că am un sistem de 6,5 kW oră și injectezi în zilele senine doar 2,5 anul acesta. Felicitări pentru toate implicarea și te urmăresc îndeaproape pe canal. Mulțumesc pentru ceea ce faci! Sugestii pentru lege, Casa verde pentru stocare pentru prosumatori, subvenție pentru echipamente de stocare de 5 kW.
@florincocos21424 ай бұрын
Felicitări pentru material! De pe 11.07.2024 sunt prosumator, cu 15.66kw putere instalată (pe bănuții mei). Nu pot să spun decât că este încă o lege, "cu dedicație", pusă pe foaie doar ca să aibe efect pentru anumiți producători de energie, care au de pierdut din cauza prosumatorilor. Întrebarea este, chiar dacă vreau sa-mi pun stocare, dar spațiul nu-mi permite, cum facem?!?
@GolfAlh4 ай бұрын
Nu e pt producători, e pt băieții "deștepți", care importa la preturile cele mai mari din UE
@matasofutpemata4 ай бұрын
@@GolfAlh poti sa iti cumperi 1 container maritim mic (de 5-10 feet), il izollezi cu spuma cu celula inchisa de strat de 15 cm, schimbator de caldura, ac (caare baga si cald), torni placa de beton de 5cm grosime cu armatura pe care sa pui containerul si gata, ai loc de stocare.
@agendandreibechet66144 ай бұрын
Explică mai clar.@@matasofutpemata
@luciiacob4 ай бұрын
@@agendandreibechet6614iti sugereaza sa iti faci o ‘magazie’ izolata pentru baterii, pentru a le asigura temperatura optima de functionare indiferent de anotimp
@tudor744 ай бұрын
Ca prosumator existent ma tenteaza sa am 5- 7 kw instalati in baterii, pentru consumul propriu, nu as mai lua din retea nimic, dar trebuie bani ce nu i mai vezi scosi , este asa sa facem ceva cu banii nostri in avans , iar cand se amortizeaza trebuie altele. Eu nu as da subventii pentru baterii la persoane fizice , este ineficient si greu de implementat acasa . As face hub uri de putere mare in fiecare oras ,sau pe cartiere acolo unde spatiul permite .Ar fi mult mai usor de gestionat si mult mai economic . Una este sa fac eu o instalatie de 5 sau 10 kw langa casa , sa i mai dau si foc , oricum trebuie asigurate conditii si vara si iarna ,alta este sa se monteze un container -doua intr o zona sigura . Distributia ar trebui sa faca acest lucru , cu fonduri , subventii , etc. O mare vrajeala a oamenilor politici ce au lipsit de la scoala , altfel ar fi la locuri de cinste intr o meserie respectata . Suntem condusi de niste RETROGRAZI!
@fhshsjxАй бұрын
5-7 e putin, iarna trebuie minim 15
@tudor74Ай бұрын
@@fhshsjx azi am pus de 10 , victron , consum cam 7 kw pe zi , oricum duce mult investitia
@fhshsjxАй бұрын
@@tudor74 eu am offgrid cu 10kw stocare si am emotii pt 20 decembrie cand ziua e scurta, dar deja din ianuarie merge bine. Eu am panouri doar 4.8kw instalat. Am calculat ca vara ajunge 5kw si iarna trebuie 15 sau 20 sa nu ai emotii deloc.
@tudor74Ай бұрын
@@fhshsjx am 8 kw panouri
@radufundulea69394 ай бұрын
Bună ziua. Prosumatorii din Romănia livrează, cred, în rețea o cantitate importantă de electricitate. Pentru a-i "curenta" pe politicienii noștri, ar trebui ca la un moment dat (coordonat on line), prosumatorii să nu mai livreze surplusul de electricitate în rețea. Pe perioda de timp căt se discută legea, până la finalizarea ei. Eventual pot alimenta cu electricitate vecini.
@geodad4 ай бұрын
Foarte bună ideea. Ar trebui pusă în practică într-o zi.
@matasofutpemata4 ай бұрын
nu este greu de realizat, iti trebuie o conventie de plata cu 1 vecin, cabluri, contor, mccb-uri si fuzibile si gata, ai rezolvat consumul vecinilor, dar la jumate kwh fata de pretul mediu din factura si te-ai scos.
@eunu69284 ай бұрын
@@matasofutpemataBuna ideea, dar e legală ? :)
@StefanDeleanu4 ай бұрын
E riscul să fie infracțiune. Chiar pe siguranță națională.
4 ай бұрын
Pe politicienii noștri îi doare în gluc. Și nu... nu poți să-ți alimentezi vecinii, legal, fără a fi furnizor avizat anre. Ai curent gratis? Folosește-l tu și restul să-și facă.
@vladpalas4 ай бұрын
Superb clip, presupun eu ca prin puterea bateriei se refera la maximul de kw care se poate livra, ca altfel stocare ar insemna pana la urma si o masina (nu ar fi stocare stationara dar nu-i mentionat) echipata cu V2L din care se poate scoate o putere de 2-3 kw. Eu planific sa construiesc si bineinteles inca din proiectare o sa vreau cat mai multa energie solara sa pot produce pe acoperisul casei, dar asta nu inseamna ca vreau 50% stocare pentru ca de regula supradimensionezi sistemul pentru productia mai slaba din iarna. Deci tind sa cred ca legea asta o sa alunge viitori prosumatori care ar sustine mai mult sau mai putin sistemul national care nu o sa vada decat consum din ce in ce mai mare pentru ca toata lumea monteaza sisteme de AC + o crestere constanta predictibila din incarcatul de EV.
@ECODRIVE4 ай бұрын
Legea asta a avut ca scop să blocheze niște prosumatori noi pe terme scurt. In primul rand ii blocau pe cei cu Casa Verde si niste proiecte pe fonduri europene aflate in desfasurare. Tehnologia evolueaza mai rapid decat smecheriile pe care incearca ei sa le faca. Eu cred ca bateriile lifepo4 vor deveni si mai accesibile iar tehnologiile V2L si V2G ii vor ajuta pe multi sa devina independenti sau semi-independenti. Toate deciziile astea se vor intoarce impotriva lor.
@militziaa4 ай бұрын
si eu recomand persoanelor sa boost-eze sistemul in detrimentul stocarii pentru perioada de iarna
@adrianbuzila99784 ай бұрын
Buna seara, Productia de energie nu trebuie legata de stocare la nivel de prosumator/producator. Pentru asta avem retea. Stocarea trebuie stimulata, dar pot fi entitati diferite, cele care stocheaza, de cele care produc energie. Si nu trebuie neaparat stocare in baterii. Poate fi stocare hidro - pe care nu o poate face un prosumator persoana fizica. Poate fi un program de stimulare a consumului la nivel de gospodarie/firma in functie de productie. Pentru asta trebuie si niste contoare capabile sa iti dea un pret in funtie de cantitatea de energie disponibila. In cazul asta vei fi tu interesat sa iti instalezi capacitati de stocare care sa traga energie din retea cand e ieftina. De hidrogen nu stiu ce sa zic... Nu cred ca merita. Pot fi create sisteme de irigatii care sa consume surplusul de energie... de irigatii ai nevoie vara. Nu e cazul Romaniei, dar pentru alte zone pe glob pot fi create proiecte de desalinizare cu surplusul de energie verde. In rest, nu pot decat sa va dau dreptate. Legea e o mare tampenie... inhiba productie de energie fotovoltaica...
@svdumitrescu4 ай бұрын
În mod sigur au avut comisioane la panouri, acum sunt comisioanele la baterii. Fiți convins că banii grei se fac la nivelul celor care n-au măcar habar despre ce sunt toate astea. Mă refer la mafiile care controlează importurile acestor echipamente. Aș fi crezut inițial că por fi raționamente solide, niște bune motive tehnice pentru această obligație, ceva de genul că un invertor conectat direct în rețea produce oarecare perturbații când intră pe „injecție”, iar o baterie ar atenua oarecum, ar regula procesul, dar nu văd totuși cum ar putea să ajute simpla conectare a bateriei în sistemul casnic.
@dragosj4 ай бұрын
exact ce spuneam....calculate toate subventiile pana la final, ar permite instalarea si acoperirea cu succes al consumului pe cateva nopti al Romaniei daca s-ar fi bagat in stocare. Sau jumatate in stocare si jumatate in modernizarea retelelor. Dar cum sa se bage mana in buzunarele baietilor destept.....?!?!?!? Mi-am permis sa dau share la acest video pe FB pentru ca in felul asta cat mai multi dintre noi (prosumatori sau nu) sa intelegem ce fac domnii care ne conduc.
@GNHacks4 ай бұрын
De 1 săptămână am panouri pe casa și nu sunt încă prosumator cu acte în regulă dar parlamentarii zici ca joacă în altă echipă Să sperăm ca își revin după concediu
@danzeicu12584 ай бұрын
Felicitări pentru implicare!
@gameover-tp7ie4 ай бұрын
Felicitari pentru tot efortul depus !
@trainspottingtech234 ай бұрын
D.p. meu d.v. legea asta ar trebui desființată, iar în schimb ar trebui băgați bani în modernizarea și extinderea rețelelor de transport, respectiv, distribuție, că de-aia vor ei să te oblige să-ți pui baterie, ca să se poată spăla pe mâini să ne spună "Da' domnule, am promovat energia verde", când de fapt n-au rezolvat nimic. 😒🙄
@claudiutamas794 ай бұрын
@@trainspottingtech23 nu se poate fără stocare la sursă. Fotovoltaicele n-au sens economic (și ECO) dacă nu există stocare pt orele cu vârf de producție. Tehnic nu are logică altfel (chiar dacă in teorie este posibil). Problema e că nu au gândit-o cu stocare de la început.
@geodad4 ай бұрын
@@claudiutamas79se poate, se poate: cu rețele modernizate. Să urce surplusul în rețeaua de medie sau înaltă tensiune. Dar ar pierde bani șmecherii care căpușează industria.
@eunu69284 ай бұрын
@@geodadși dacă ai rețele moderne dar consumul e in perioada de vârf când fotovoltaic e 0, cu ce ajuta ?
@allodumi4 ай бұрын
ce ore de varf ca la orele de varf este consumul maxim se opreste invertorul si numa injecteaza nimic a scade tensiunea sub 180 de volt pe retea si ia avarie..... in romania vara la orelele de varf ii sete mare de curent si retardatii astia au o retea de tot 💩 si faci plangeri ca prostu ca nu te ia nimeni in seama@@claudiutamas79
@danlung54564 ай бұрын
Asa cum in pretul final platit de consumator final se regasesc doua componente, pret de furnizare, respectiv pret de distributie, de ce nu s-ar regasi si un pret de stocare cum ar fi normal. Adica de ce statul pune povara financiara a stocarii in carca prosumatorului, urmand ca dupa aceea sa castige doar furnizorii eligibili si distribuitorul? In opinia mea as schimba fundamental legea energiei electrice, astfel incat sa fie recompensat si stimulat prosumatorul care stocheza. Sunt convins ca se pot gasi solutii tehnice de punere in aplicare.
@alexandruilea9154 ай бұрын
Tarife diferențiate pe intervale orare ar fi ceea ce cauți tu. Stochez la pranz și vând la oră de varf la preț mare.
@ionutteodorbota35423 ай бұрын
Multumim pentru update uri!
@Oz-yt-ch4 ай бұрын
Oare de ce era graba sa dea legea in ultimul minut? Pentru ca este o lege la comanda... ca mai toate legile din Romania. "Baietii destepti" au cerut... "alesii neamului" au executat.
@mihaitaiosub4 ай бұрын
Felicitari pentru efort!Eu sunt prosumator de doi ani si am si un banc de baterii de 30 kwh,banc de baterii pe care mi l-am manufacturat singur,cu celule comandate de pe alibaba.Imi e groaza de momentul din 2027 cand va veni un Dorel sa verifice ce am facut eu.
@fhshsjxАй бұрын
Ai pe 48v sistemu de stocare?
@mihaitaiosubАй бұрын
@@fhshsjx Da
@mihaitaiosub27 күн бұрын
@fhshsjx Da
@danielbis4 ай бұрын
Nu sunt prosumator, as vrea, dar din pacate e prea mare bataie de cap pentru asta ... poate vreodata sau poate niciodata. Nici macar masina electrica nu am, dar sper sa reusesc acum, ca data trecuta mi-au respins cererea la Rabla Plus pentru o problema minora de fond (168 lei datorii sub forma de penalitati). Si desi le-am platit pana la data depunerii dosarului (greseala mea a fost ca din neatentie am incarcat vechiul CERTIFICAT DE ATESTARE FISCALA cu datorii in locul celui nou) si le-am trimis noul CERTIFICAT DE ATESTARE FISCALA fara datorii care atesta ca la data depunerii nu aveam datorii ... tot degeaba. Dar dupa parerea mea legea ar trebui sa prevada: 1. - nici o schimbare/obligatie suplimentara pentru cei vechi (nu se poate aplica o lege retroactiv), dar cu posibilitatea unui program (optional) care sa sustina partial costul inlocuirii invertorului si achizitiei de baterii 2. - eliminarea oricarei limitari a puterii de injectare in retea 3. - pentru cei noi sa fie obligatorie instalarea unor baterii de o capacitate rezonabila, corelata cu puterea instalata (cat procentual e greu sa imi dau cu parerea) 4. - cresterea subventiei astfel incat sa acopere si aceste costuri mai mari determinate de instalarea bateriilor si un invertor mai scump Aceste masuri mi se par de bun simt (poate gresesc, dar macar am o scuza, ca nu sunt prosumator sau specialist in domeniu) Noua lege este de fapt o incercare de blocare a injectarii in retea, astfel incat firmele mari producatoare sa elimine mica concurenta sau cele care fac bisnita pe piata energiei sa castige cat mai mult.
@vasicherciu37324 ай бұрын
Se poate face o propunere să se faca casa verde pentru stocare? Pentru cei care și-au montat deja panouri prin casa verde ma refer
@johnnylight04 ай бұрын
Noi nu cred ca avem producție mai mare de 3kw
@anatoliana20594 ай бұрын
Nu pe banii nostri.
@iepu914 ай бұрын
Felicitări pentru acest material, mult succes pentru a respinge proiectul de lege
@bjntcsmnful4 ай бұрын
Bravo ptr.initiativa luata cu privire la prezenta lege mizerabila. Ma refer la amendarea ei.❤
@palasanucristinel70234 ай бұрын
Bravo felicitări Doamne ajută și la Românul de rând nu numai la băieții deștepți!!!
@flaviuscornelbara61294 ай бұрын
Felicitări Ciprian!👏
@claudiutamas794 ай бұрын
12:26 "A doua țară cu potențial fotovoltaic"? Peste Grecia, Italia (presupun Spania pe primul loc - teoretic)? Poate la energie ECO dacă includem posibilitatea eolienelor în Marea Neagră.
@ury4u4 ай бұрын
Eu locuiesc de 8 luni off grid, cu 30KW baterii, am scos un aviz ca să mă branșez, în ideea de a fi prosumator. După ce am văzut filmul asta nu îmi mai trebuie nici o branșare, nu am nervi de ăștia!
@catalinbrasoveanu88193 ай бұрын
Foarte bine explicat, respect.
@claudiutamas794 ай бұрын
12:18 "Noi am avut probleme în timpul zilei, vara, pe caniculă" Or fi fost, dar personal nu știu de aceste probleme. În schimb știu de cele de la orele 20:00 spre 23:00 când am importat și peste 2000 MW - când am rămas fără fotovoltaice, dar încă erau turate aerele condiționate. Deci problema urgentă e la stocarea imediată (4-5h pe la apus și imediat după) .
@cristioglice4 ай бұрын
Zilele trecute importam 2000MWh in plina zi ...
@radudimofte4 ай бұрын
Sunt prosumator de mai bine de 1an și jumătate, fără casă verde, și da, înțeleg nevoia unui sistem de stocare, pe care de altfel urmează în curând să îl adaug sistemului meu fotovoltaic. Dar nu pot fi de acord cu felul în care acești mizerabili procedează pentru a prezerva avantajele și beneficiile nemeritate băieților deștepți din energie….
@83glacius4 ай бұрын
stai tu sa vezi ce baterie pui..ca daca ai huawei..20000 lei sa dai pe un 5kw in conditiile in care eu cu banii aia iau 20 kw la un invertor Deye..e altceva!
@zordorian554 ай бұрын
Nu mai votati ciuma rosie-galbena, e atat de greu de inteles??
@flaviandd4 ай бұрын
@@83glacius Mai bine iei cu 15.000 ron baterie de 15kWh cu tot cu invertor 5KW all in one, la pachet. Portabil, il iei cu tine si in camping daca vrei. Legi direct panourile la el, scapi si de cablaje ;)
@johnflower83844 ай бұрын
Nu știu dacă prevederea se referea numai la parcurile fotovoltaice mai mari de 400kW, dar știu că exista obligația de a avea stocare imensă care să asigure o anumită putere pe o anumită perioadă de timp și m-am contrazis cu Neluțu Dogaru pe tema calculului capacități bateriilor de stocare! Chiar calculată corect, capacitatea era imensă și nu cred că o respectă cineva căci probabil nu ar mai avea niciun profit! Ar trebui să începeți să verificați dacă acea prevedere este respectată de către mării producători de energie solară sau eoliană!
@cosmincata44634 ай бұрын
Va salut domnule Ciprian, sunt fan activ EcoDrive, posesor instalatie fotovoltaica trifazica de 10 kW, si intentionez ca achizitionez o masina electrica cu tehnologia noua V2G. Pana la urma ne vor "calarii" guvernantii nostri, si nu vom scapa de ogligativitatea stocarii. In aceasta idee vreau o masina electrica cu tehnologie V2G, pentru ca noaptea cand masina sta in curte sa poata injecta in retea la preturi "de moapte". Vad ca me pregatesc tarife diferentiate pe ore la consum si injectie. Ce autoturisme electrice sunt acum disponibile sa in viitorul apropiat, cu astfel de tehnologie? Poate ne ajutati sa dezvoltam acest subiect. Multumim pentru tot ce faceti! Cu respect. Cosmin Căta.
@ECODRIVE4 ай бұрын
Si eu cred ca ne îndreptam in direcția asta. V2G va fi pe Renault 5 si cred ca si pe KIA EV3 (o sa aflam in toamna). Exista deja un protocol V2G european si câteva tehnologii care se testează. Sunt in contact cu companii care lucrează la echipamente si cred ca voi reuși sa prezint in premiera soluțiile lor 😉
@radulkv4 ай бұрын
Felicitari ! Multumim !
@HanYou24 ай бұрын
Multumim ca ne tii informati. Am o intrebare, dar o intreb asa in gol nu ma astept la un raspuns, eu daca am aplicat la casa verde 2023 si inca nu mi s-au montat panourile, eu 1 an de zile dupa ce le montez nu am voie sa pun baterii dar sunt obligat sa le pun pana in 2027 si sa schimb invertorul?? =))) de rasul curcilor! Eu chiar vreau stocare cat mai multa dar nu ma lasa!
@ECODRIVE4 ай бұрын
Daca legea se vota, in cazul dumneavoastră era mai rău. Nu ați fi putut monta sistemul fără sa ii puneți baterii. Adică trebuia de acum să schimbați inverterul si sa adăugați baterii….sau să renunțați la finanțare. Prevederea cu 2027 era doar pentru cei care sunt deja prosumatori 🤦♂️
@DarkVader-o4q4 ай бұрын
Bravo! Felicitări!
@79Mrdan4 ай бұрын
Si daca depasesti 400kw nu mai trebuie baterii?
@bogdan9714 ай бұрын
Dacă depășești 400kw nu mai ești prosumator ci producător și te supui altor legi
@Liviu_254 ай бұрын
Salut, In primul rand vreau sa iti multumesc pentru implicare! Ce intelegeti voi prin sistem de stocare? Nu este specificat nicaieri faptul ca trebuie sa instalezi baterii. Eu detin un invertor Fronius la care a fost integrat un Ohmpilot (cu rezistenta de 9Kw) care preia energia in exces si o stocheaza sub forma de apa calda pentru a fi utilizata ulterior pe timp de noapte. Cand se intocmeste ATR-ul in mod normal trebuie sa declari consumatorii. Va rog pe aceasta cale sa verificati, in interventiile ulterioare daca acest sistem de stocare (pentru ACM) poate fi considerat sistem de stocare conform legii propuse. Multumesc.
@ECODRIVE4 ай бұрын
Multumesc pentru mesaj! Nu vorbeste despre ce tip de stocare. Spune doar ca trebuie sa aiba o anumita putere. O sa intrebam si lucrul asta 👍
@Liviu_254 ай бұрын
1. Legea trebuie sa incurajeze autocunsumul. Sunt prosumatori care au drept scop injectarea in retea, ca la final sa fie remunerati, in fapt, acest lucru produce efectele negative asupra retelei de distributie. 2. Instalatorii, desi autorizati, executa lucrari de mantuiala, fara impamantare desi este obligatorie, modifica parametrii pentru a injecta in retea la alti parametrii fata de cei reglementati de ANRE. (acest lucru debalanseaza si mai mult reteaua deja pusa in dificultate) 3. Multe invertoare nu pot realiza o balansare activa a fazelor pentru energia injectata in retea, cele ongrid distribuie egal puterea intre faze (pentru sistemele trifazate)
@sanduchiorean59334 ай бұрын
O sa ajunga sa dea lege ca fiecare locuitor sa-si puna asfalt pe strada de langa bloc/casa..... A vazut simonis ca locuitorii din zonele metropolitane ale Timisoarei behaie ca n-au curent civilizat si uitandu-se asa in zare cum pe multe case sunt panouri ev, i-a puscat ideea : " ia sa-i oblig eu, ca pot, sa-si puna baterii, ca astia au bani si mai si comenteaza". E clar; reaua intentie cu care a fost elaborata legea. Asa alegi, asa ai....
@catalincucu6864 ай бұрын
In toate tarile civilizate din UE puterea maxima a invertorului e limitata la max 5KW. In Uk sunt chiar limite mai jos pana la 3.6 KW. Aici a fost greseala, ca s.a lasat prosumatorul sa monteze invertoare de putere foarte mare fara a se considera impactul catre retea... In Irlanda de pilda acum 1 an au redus puterea maxima de la 6kW la 5kW tocmai datorita cresterii tensiunii in retea pe timpul verii. In plus 90% din instalari au capacitati de stocare cel putin egale cu puterea instalata. Sa nu fiti mirati daca pe viitor puterea de export va fii limitata la 4-5kW. Dupa cum am spus greseala a fost facuta in prima faza cand s.au lasat invertoare de puteri prea mari la prosumeri casnici...
@matbogdan4 ай бұрын
Nu mai bine nu mai injecta nimic să își bage rețeaua în dos până le vine mintea la cap. Ei cherlaie că nu au curent pe țeavă și ne recomandă să transpiram puțin fără aere și ne bagă nouă prosumatorilor pumnul pe gât. Nu ți se pare puțin dubios să urlii că nu ai zeamă în rețea vara cu soare afară și în același timp să forțezi producătorii locali să oprească producția?
@naeionescu37344 ай бұрын
Gresit.
@catalincucu6864 ай бұрын
@@matbogdan nu este asa. Daca tu vrei sa exporti si sa faci bani tre sa platesti si transformatorul. Doar nu vrei amaratii d la bloc sa suporte costul aluia. Daca esti operator industrial n.ai nici o sansa fara tran sformator. Invertoare cu puteri de max 5kW erau suficiente si nu puneau in cap reteaua. Eu am 5kW , dar pe DC.merge pana la.7.5kW asa ca fac load balancing in peak time si trag in baterii. Instalatia nu e in Romania. Am.doua set.upuri asemanatoare si.in Irlanda si in Italia...
@matbogdan4 ай бұрын
@@catalincucu686 nu vreau să fac bani. Eu consum acum peste 70-80% din energia produsă și restul în rețea aproape gratis. Le echilibrez lor rețeaua locală pe banii mei. Oricum noi ca prosumatori nu exportam în național ci doar de la noi se duce la vecini pe linie până în traf. Dacă opresc eu producția în momentul ăsta scade tensiunea ziua la 180-209 volți pe faza. Cât injectez stau tensiunile cat de cat bune 220-240v și asta văzute la vecinii mei. Și am vârfuri de injecție în rețea la amiază și de 17-18kwh. O să pun încă 30-50kwh de baterii și le urez success cu rețeaua lor cu tot, nu mai injectez nimic. Să se spele pe cap cu reclamații că li se strică oamenilor sculele de prin casă cu tensiunile lor de rahat din rețea pentru care încasează mulți bani și nu investesc nimic. Legat de plata trafului, nu am de ce să plătesc asta, pentru ca taraful este folosit să ia din național să dea în joasă, atât. Eu, injectez de la mine pe sarmele locale de la stâlp până la vecinii mei, pentru care ăștia cer 0.48 ron/kwh doar transport.
@catalincucu6864 ай бұрын
@@matbogdan pai asta e problema ca nu echilibrezi tot timpul reteaua. Cand vecinii tai o sa injecteze si ei cu 15kW o sa fie probleme mari. Crede.ma ca lucrez cu asa ceva si nu in Romania. REPET. Greseala enorma a fost cand legiguitorul a lasat pe consum casnic imvertoare de putere mare. Asa ceva nu se face. PUNCT. Poti sa te contrazici cu mine cat vrei cred ca stiu mai bine ca tine. Pe Sofar si Solis din importurile pe anul trecut nu am trecut de 5kW. Doar in Romania.au fost niste presiuni.acum ceva ani - si a fost legea scrisa prost de la.bun inceput... ei s.au gandit ca e ceva elitist si nu isi va permite lumea sa instaleze asta ceva... mare greseala. Retele casnice de distributie nu sunt gandite pentru importuri de sute - mii kW in peak. De aia sunt numite retele de distributie...
@biemil-BIE4 ай бұрын
Marile companii încearcă din nou sa facă legea . Știți care e singura prevedere din legea energiei, care nu a fost preluata în metodologia ANRE? ART.73.1, SE FACTUREAZA DOAR DIFERENTA DINTRE PRODUS SI CONSUMAT. DECI CINE FACE LEGEA? CINE DICTEAZA INCLUSIV LA ANRE? CORPORATIILE....
@larissagildarasina75804 ай бұрын
Nu, marile companii vor baga mana in buzunarul consumatorului cu orice pret. Maine veti fi denumiti roboti si o sa acceptati cu zambetul pe buze, pentru ca e modern....
@luciano88253 ай бұрын
In loc sa scada pretul ptr. a creste consumul si astfel nu va mai fi pierderi asa de mari de energie ptr. ca nu se consuma te obliga sa pui capacitate de stocare logica va creste si pretul/kw investie mai mare pret mai mare,faza aici este ca nu se vrea ca tot omu sa i-si permita sa cosume mai mult ci profitul cat mai mare pe spatele populatiei inclusiv si pe prosumatori ,aici statul prin pnrr sau fonduri europene ar trebuie sa puna aceste capacitati de stocare ,o mare harababura si cu aceasta liberalizare a energiei stres mare ptr. populatie .
@sandulacheandrei25434 ай бұрын
Salutare Ciprian! În bugetul de 20 mii euro este ok o tesla model 3 sr de prin 2019-2020? Ce parere ai?!
@DorinVasile-rc5fu4 ай бұрын
Spuneti-mi va rog care sunt limitările de injectare referitoare la tensiunea din rețea. Eu am acum frecvent in orele însorite 248 -250 V tensiune de intrare în rețea. Cine trebuie să rezolve această problemă? Care sunt parametrii de livrare a energiei electrice- mă refer la tensiune și frecvență?
@valentinir40894 ай бұрын
Idea de a iti stoca energia.produsa ziua pentru o eficienta maxima a costurilor e ideala dar nu trebuie constransa. Sunt prosumator din 2020 si pentru ca mi-am optimizat consumul de energie astfel incat sa folosesc pe cat mai mai mult energia solara, planul de viitor era marirea capacitatii de productie dar si implementarea stocarii ei. Dar nu sa imi spuna statul cand pe banii mei. Apropo era proiectul REpower cu 5000 euro pentru panouri/baterii sau pompe caldura...l-au pus in cui si pe asta?
@florinonofresei60894 ай бұрын
Felicitări Ciprian! In calitate de prosumator de 3 ani îți mărturisesc că este o investiție făcută în van, deoarece se schimbă des regulile de facturare, desocotire, etc. Da sistemul național de transport energie este slab configurat, depășit tehnologic și cel mai ușor Autorităților le-a venit să schimbe regulile pentru a descuraja noi instalări, in locul modernizării transformatoarelor care să preia întreaga producție, chiar și pe vârf. Eu au autorizat doar invertoare care se resetează la creșterea tensiunii pe faza respectivă și astfel au limitat producția. Au reacționat pompieristic la sugestia "specialiștilor" din sistem, a se vedea DelgazGrid - o companie cu acționariat majoritar german care aprobă orice proiect de investiții la Munchen. Ținem aproape!
@robertaccess4 ай бұрын
Dar oare ATR-ul nu il pot modifica si in jos? in loc de 20kwh sa imi fac de 10kwh? ca daca trece legea, asta e singura solutie, ca deja am pus pompa si nu vreau sa o anulez, dar daca ma "omoara" cu preturile la kw si nu ma lasa nici sa injectez, o sa ma trec pe lemne... nu vad alta solutie de ce sa platesc 5.000 ron pe luna la curent in loc de 400 ron? daca iau si carbuni e si mai ieftin...
@robertaccess4 ай бұрын
Dar ce treaba au IMM-urile ca si-au pus 400kwh de fotovoltaice? De obicei functioneaza ziua, si ideea este sa consume direct kw produsi din panourile instalate... Problema e la cei mici, prosumatorii, ca e o investitie sa pui o pompa de caldura si sa duci surplusul de panouri in beci, mai ales ca ai nevoie pentru la iarna de kw injectati. Nu mai zic ca in momentul de fata cumpara kw de la tine cu 0.2 ron, iar cand il dai inapoi trebuie sa mai adaugi pe langa inca 0.8 ron taxe.
@cristianrobertrozenfeld36393 ай бұрын
Bravoo Vouă. Nu va lăsați
@7412553 ай бұрын
În UK ai panouri, ai exces de energie, poți sa dai energia în rețea în schimb de credite contra facturii de la furnizor sau poți vinde energia la un preț stabilit de autorități. Și plus, curat, rapid, digital. E treaba national grid sa stocheze si sa distribuie energia, nu a prosumatorilor.
@claudiuminciu4 ай бұрын
👍👍👍👍👍👍👍👍👍
@teodornanau32123 ай бұрын
Ca prosumator cu investitie 100% personala consider ca nu trebuie conditionata montarea unor capacitati de stocare. Pentru cei care nu doresc sau nu au posibilitatea sa faca alta investitie , sa existe o taxa pe kw injectati in retea pt ca statul sa poata dezvolta capacitati de stocare mari la nivel national si care ar rezolva mult mai sigur si unitar problema.
@gae92034 ай бұрын
Legea s a intors pentru modificari in parlament..asteptam modificarile
@virgilius19793 ай бұрын
Nu am auzit ce se întâmplă cu marile parcuri fotovoltaice, evident ca si acolo ar fi nevoie de stocare a energiei. Oare nu ar fi mai simplu ca firmele de distribuție a energiei electrice sa beneficieze de susținere pt a adăuga ele această capacitate de stocare, care este absolut necesara, imi imaginez un container plin cu baterii cum produce Tesla (am văzut si Siemens prin Slovacia recent, asigura backup pt un telescaun) pt fiecare stație locala de transformare de la tensiune medie la joasă.
@mariusraducan13484 ай бұрын
Toată speranțele în China. Azi am văzut pe Alibaba batterii CATL LiFePO4 la 60$/kwh. Cele cu Na+ se așteaptă să fie și mai ieftine.
@nitaandrei67114 ай бұрын
Nu stiu ce baterii ai vazut tu dar noi importam LFP japoneze de ultima generatie de 5,12 kw si sunt undeva la 1200 euro!
@mariusraducan13484 ай бұрын
@@nitaandrei6711 Intru des numai să verific prețurile. Sunt în scădere, 234$/kwh e mult.
@iulikdev4 ай бұрын
Asta am spus si eu ca se ieftinesc si au transport gratuit.
@sirbuconstantin51873 ай бұрын
Termenul de prosumator este prea larg definit, persoane fizice sau juridice cu puteri instalate pana in 200 KW (ar trebui sa fie strict persoana fizica si putere 6kw). Nu stiu procentul dar majoritatea prosumatorilor cred ca sunt persoane fizice care au instalat prin Casa Verde in scopul de a economisi la factura de curent ( 3-6kw ) cat instaleaza firmele prin Casa Verde si cam cat consuma o casa pe zi.. Bateriile sunt pentru zone unde nu exista retea, (barci, cabane in mute, etc..) sunt considerate un comfort sau o necesitate, si nu pot produce o economie, indiferent de capacitatea de inmagazinare ele vor costa mai mult initial si cand se vor inlocui decat daca ai cumpara direct energia inmagazinata de la furnizor. Prin programul Casa Verde furnizorii au fost obligati sa cumpere energie de la prosumatori, fapt pe care pe ei nu ii prea incanta, ei au infiintat firma ca sa vanda energie nu ca sa cumpere, profitul lor vine din vanzari, chiar daca o cumpara cu 0.2/kw de la un prosumator si o vinde vecinului cu 1 leu pe factura adaosul este al transelectrica injectie/extractie furnizorul nu castiga nimic, castiga distributia/statul si furnizorii sunt deranjati de acest lucru, ajung sa nu mai vanda nimic vara.. si atunci prin influente politice apar legi de genul.. pana la urma au si ei dreptate, au facut un business si vine statul sa ii oblige sa cumpere curent de la oameni? de ce ? ei vor sa vanda nu sa cumpere, si nu i-ar deranja prea mult prosumatorii mici cat parcurile fotovoltaice de 200kw care sunt bagate in aceeasi categorie, si de aici persoanele fizice au de suferit. Indiferent de perioada (seceta, vara ) nu exista sa nu fie energie electrica, chiar daca o importa din exterior, mai scump, o vand mai scump, ei tot fac profit. Prosumatorii sunt un obstacol in afacerea lor.
@NicolaeNChirila4 ай бұрын
Salut! Ce înseamnă 3kw, puterea maxima instant de injecție sau 3 kw in 24 de ore? Mulțumesc
@ECODRIVE4 ай бұрын
3kW este puterea. Adică dacă injectezi 3 kW timp de 3 ore, cantitatea injectată va fi 9 kWh. Cantitatea de energie pe care o vezi facturată lunar este exprimată in kWh.
@NicolaeNChirila4 ай бұрын
Mulțumesc @@ECODRIVE
@svdumitrescu4 ай бұрын
Și după cum evoluează legile în domeniul ăsta, la experiența și documentarea avansată care le aveți, care este puterea optimă instalată și care este capacitatea optimă de stocare, încât pe terment mediu spre lung să rămânem în niște limite sigure de conformare la cerințe? O estimare.
@dorubond4 ай бұрын
Nu sunt normali ,pai eu am Invertor Ongrid cum sa stocheze ? Aaaa să-mi cumpăr alt Invertor Hibrid!? etc
@fhshsjxАй бұрын
Nu te ajuta invertoru hibrid, ala offgrid e cu prioritizare bateria, la cel ongrid hibrid bateria e un fel de ups, cateodata merge din baterie daca pica reteaua. Este si offgrid hibrid cum am si eu, poti lega la el orice, panouri, eolian, reteaua publica, generator
@Energy4free_4 ай бұрын
În România nu este o viziune și un proiect gândit pe termen lung. De asta apar și legi care se contrazic în timp. Către ce tindem în următorii 5 + ani? Smart grid, ce tip de rețele se vor folosi în anumite regiuni? Când ai un plan, pot să faci și legi care să te ajute să îl realizezi. Noi nu trebuie să inventăm sau experimentăm ceva. Dacă folosit date și soluții implementate de alții țări, gen Olanda, Danemarca etc. o vor duce super bine. Marele nostru avantaj este regiunea geografică plus resursele naturale. Totul trebuie gândit de la nivel de rețea națională până la consumator. Sunt sigur ca sunt destui oameni deștepți în România care să facă un astfel de plan.
@emilpredescu42764 ай бұрын
Asa este ,e o babilonie creata si intretinuta de...
@MarianToma-e5mАй бұрын
Ce facem fraților ? ajungem la vorba .....trăim în România și asta ne ocupa tot timpul .
@invertor42454 ай бұрын
Concluzia ați tras-o la un moment dat,"se strică alte business-uri". Din experiența personală 3kwh producție este arhisuficientă pentru un utilizator casnic obișnuit. Nu sunt și nu voi fi prosumator.
@psihozefir3 ай бұрын
@ECODRIVE Prosumatori ar trebui să fie și cei care își instalează o capacitate de stocare, fără capacitate de producție. Astfel, chiar și cei care locuiesc în apartament ar putea deveni prosumatori. Nu înțeleg de ce se cuplează producția cu stocarea. E ca și cum ai obliga o hidrocentrală sau o centrală eoliană să aibă capacitate de stocare. Sau ca și cum o capacitate de stocare hidro ar fi obligată să și producă. Este clar că aici e mâna celor din marea industrie energetică, care cu vrea concurență.
@yduovi4 ай бұрын
buna ziua..va rog faceti o solicitare postului realitatea tv in special la D-na Anca Alexandrescu pentru a spune in direct aceste lucruri sa-i sune in direct pe cei responsabili..
@e-consultanta4 ай бұрын
De ce stocare individuala in baterii chimice poluante, care se pot intretine gresit fapt care le scurteaza viata devenind ai mai poluante? De ce nu stocare sub forma de caldura intr-o baterie termica imensa sau pneumatica in mine de sare etc.
@sorinursu26984 ай бұрын
felicitari pentru emisiune ,de ce oare nu sunteti contactati pentru expertiza ca le-ar trebui acestor conducatori de doi bani
@CristianRica4 ай бұрын
Niște Golani!
@icismasu14 ай бұрын
Bravo!....dacă sânteți deătepți avand capacitate de stocate puteti negocia mai bine alte condiții de injectare in rețea in viitor la ore critice pt. consum. Asa că trebuie pregătit momentul.
@tibilosudeme4 ай бұрын
Felicitari Ciprian.
@mindricangabriel5534 ай бұрын
Prosumatorii sunt producatori pentru consum propriu! Dar multi au devenit producator de energie . Si secundar au aparut probleme de echilibrare a sistemului energetic. Si aceasta lege blocheaza acesti producatori de energie.
@TheVicontele4 ай бұрын
Eu am curiozitatea dacă se poate și nu vă deranjez; -- De ce aceste probleme nu există în alte zone ale U.E.? O fi S.N. nai inteligent executat,or fi inginerii lor mai performanți și mai capabili,sau pur și simplu nu există băieți deștepți în energie? Ca sa nu mai pomenim că noi defapt cumpărăm energie la greu pe bani și mai grei,iar turbinele hidrocentralelor tac sau sunt în R.k. că asa-i ordinul.,de energia nucleara nu mai pomenim e tabuu.
@CristianMateescu121019744 ай бұрын
Înțeleg că eu ca prosumator dacă până în 2027 nu mi-aș pune baterii mi-ar limita injecția în rețea la 3Kw. Dar ce să fac eu daca am baterii și cu toate astea din cauza rețelei sunt limitat la 3.8kw injecție de câteva luni? Pentru faptul că mi-am pus baterii nu ar trebui să-mi asigure condițiile să injectez cu cât poate invertorul meu? Adică, cu alte cuvinte, dacă nu-ți pui baterii îți limitez injecția, dar dacă îți pui baterii mă doare în cot că oricum nu poți injecta. Nu ar trebui dați în judecată fix pe legea lor? Ok, pe legea voastră am baterii, deci asigurați-mi condițiile tehnice să pot injecta tot surplusul meu.
@danpadure4 ай бұрын
O tarifare in functie de pretul din piata in acel moment ar rezolva natural toate problemele! Sa vezi cum ne-am instala cu totii baterii sa putem injecta seara la ora de varf!
@ciprian23744 ай бұрын
desigur si cu plata dupa o luna, nu dupa doi ani ca acum :)
@ciprianradusofariu13174 ай бұрын
Pentru a utiliza baterii este necesar circuit separat pentru consumatorii "vitali": frigider, centrala, etc.
@Pyronides4 ай бұрын
Bateriile trebuie să compenseze pierderea de putere efectivă când sunt nori.
@MrMacel124 ай бұрын
sunt prosumator de aproape 2 ani....abia luna aceasta mi-au venit facturile....sunt obligat sa le platesc pe toate pana in luna auguat...si ei compensarea mi-o dau peste 2 ani...ca asa zice legea 2 ani de la data facturarii..nu de la data producerii....unde e corectitudinea?
@ionciubotaru4 ай бұрын
Soluția e simpla, dar nu o dorește nimeni, vinde consumatorului final cu 3 lei KWh la orele de vârf si cu 0.1 lei la orele de minim si o sa-si pună el pe banii lui baterii fără sa-l obligi tu ca stat. In acest mod banal, fără costuri pt. stat o sa ne punem toți baterii, iar sistemul se va echilibra de la sine.
@emilmanea45163 ай бұрын
Dar marile parcuri fotovoltaice au această obligație de a avea capacități de stocare?
@cristitomescu3733Ай бұрын
Sunt prosumator,cum devin membru al asociației?
@ECODRIVEАй бұрын
asociatiaprosumatorilor.ro/inscriere-membri/
@victorpop97984 ай бұрын
Sunt împotriva obligării prosumatorilor existenți la modificarea stării de fapt. Guvernul n-are decât să stopeze programul casa verde și să pună condiții de legare la rețea de acum încolo.
@ECODRIVE4 ай бұрын
In modern normal ar trebui sa introduca astfel de prevederi fără să afecteze contractele aflate in desfășurare
@MRD13004 ай бұрын
Parcă erați pentru stocare. Acum văd ca aveți o altă opinie. Oare bateria de la mașinile Vehicle to Load se pun ca baterie integrată în sistemul fotovoltaic?
@ECODRIVE4 ай бұрын
Eu sunt pentru stocare. 1. Programele guvernamentale ar trebui sa fie obligatoriu cu stocare. 2. Recomand tuturor sa isi instaleze sisteme hibrid cu baterii Problema acestei legi este ca blochează câteva zeci de mii de dosare casa verde si alte fonduri europene pentru ca schimba regulile peste noapte. Se poate introduce obligativitate pt stocare dar nu in acest mod. Mai este si problema modului in care a foat scrisa legea…cu foarte multe greseli.
@cos_marc4 ай бұрын
Am vazut recent in state o "fabrica de curent" cu stocare in baterii din prima generatie de nissan leaf.... megawati intregi.... ziua le incarcau cu solar si seara vindeau curentul la un pret un pic mai mare decat costul de productie.
@eunu69284 ай бұрын
@@cos_marc u.s. are implementat tariful in funcție de ora. La noi nu.
@nxhАй бұрын
Hello, Cum vi se pare programul prin fonduri europene de a monta (prosumatorii) baterii? Se spune ca suma ar fi de 5.000 euro? @all --> Pareri - stiti voi mai multe detalii?
@ECODRIVEАй бұрын
Deocadata nu stiu toate informatiile legate de acest proiect. O sa ma documentez si revin.
@nxhАй бұрын
@@ECODRIVE mulțumesc frumos, zi faina!
@Energy4free_4 ай бұрын
O mașină electrică, din care se poate scoate energie, prin diferite sisteme (aici aș evita să mă rezum la abrevieri care se pot schimba în timp) este considerat ca și un sistem de stocare ? Dacă da, atunci ar putea să rezolve cat de cat problema acestei legi
@iulikdev4 ай бұрын
Nu prea as folosi o masina ca sa injectez in retea, nici macar sa folosesc noaptea. Ce economie faci pe o luna 30ron?
@pitircas4 ай бұрын
Sistemul Energetic National este interconectat cu sistemele vecine,asa ca in orice moment exista circulatii de putere.Din acest motiv,nu cred ca se poate invoca motivul de supraproductie si ca n-ai ce face cu energia si trebuie sa o stochezi.Eu as fi vrut sa fiu prosumator tocmai fara stocare,care este o cheltuiala in plus pe care as fi facut-o in directia cresterii de putere instalata.Acumulatorii sunt scumpi si trebuie sa-i schimbi la cativa ani,deci o solutie proasta pentru prosumerul obisnuit.
@iulikdev4 ай бұрын
LFP are 3000 de cicluri poate si mai mult, in cati ani omori bateria daca o descarci zilnic? Nu poti sa muti energia dintr-o zona in alta pentru ca sunt linii de joasa tensiune/linii de medie tensiune si de inalta tensiune iar intre ele exista transformatoare si exista pierderi. Nu poti sa muti 1 kw de la tine de la sat in oras ca ai produs tu in plus. Trebuie sa vii cu puteri mari. Ce produci tu trebuie sa consume vecinul. Ziua sunt 240v ca toti injectati in retea si seara sunt 190v... este gresita mentalitatea ca injectati voi cat puteti eventual mai vreti si bani... Nu! Trebuie sa iti asiguri consumul tau, ca nu te-ai nascut producator de energie peste noapte. Vrei sa produci energie iti faci parc, firma, se asigura un bransament pe masura si un plan de distributie pentru energia din parcul tau.
@peterring19784 ай бұрын
Bravo! Iti multumim ca ne luminezi si pe noi dar te rog sa nu mai spui ca politicienii nu au viziune sau ca sunt prosti pentru ca ei stiu exact ce sunt pusi sa faca adica sa faciliteze sifonarea de bani publici ! Succes !
@anonimous__ho4 ай бұрын
salut, e posibil oare să îmi instalez panouri și baterii și să nu fiu obligat în fața nimănui ??? să zicem ca îmi plătesc totul singur….
@johnflower83844 ай бұрын
Nu știu dacă prevederea se referea numai la parcurile fotovoltaice mai mari de 400kW, dar știu că exista obligația de a avea stocare imensă care să asigure o anumită putere pe o anumită perioadă de timp și m-am contrazis cu Neluțu Dogaru pe tema calculului capacități bateriilor de stocare! Chiar calculată corect, capacitatea era imensă și nu cred că o respectă cineva căci probabil nu ar mai avea niciun profit! Ar trebui să începeți să verificați dacă acea prevedere este respectată de către mării producători de energie solară sau eoliană!
@alexie40stencsi54 ай бұрын
😂😂😂😂😂nu te lași...😂😂😂😂😂
@ECODRIVE4 ай бұрын
😂😂😂
@leongrosu4 ай бұрын
Pun și eu un comentariu "blând", că nu mă pot abține.
@ECODRIVE4 ай бұрын
😂😂😂
@stefannica35282 ай бұрын
Se pot instala prin casa verde 2024 daca am.instat panourile.prin casa verde 2023? Ca nu gasesc expres...
@toriann75Ай бұрын
Acuma am vazut clipul ,dar nu prea inteleg eu - cum rezolvi problema micro (adica pe cateva strazi racordate la un trafo ,daca jumatate din oameni injecteaza la greu) ,cu problema macro (adica baterii de MWh , centralizate- pe High Voltage??) Ca de politica sunt satul.