Fijn dat dit wordt aangekaart. Ik wens iedereen die hiermee te maken heeft sterkte toe, ik hoop dat het de komende jaren allemaal wat makkelijker wordt om jezelf te ontplooien...
@ChristenDOM0102 жыл бұрын
🙏🏽🙏🏽🙏🏽
@jw75002 жыл бұрын
Hoe het er nu uitziet? Kleine kans. Enorme vergrijzing, lonen stijgen niet tenzij er samenleving opbrekende protesten gaande zijn. De vorige generatie heeft voor een duppie op de eerste rang gezeten en de kosten van de 2008 catastrofe lekker doorgeschoven. En net als een domino opstelling tikt het ene weer het andere aan. Wij gaan het slechter hebben dan onze ouders gemiddeld, zet je maar alvast schrap. (En dan toch liberaal VVD blijven stemmen).
@giorgiorechards4212 жыл бұрын
De vijand van mijn vijand is mijn vriend techniekje
@ChristenDOM0102 жыл бұрын
@@giorgiorechards421?
@DaveWraptastic2 жыл бұрын
Gemeentemedewerker hier. De gemiddelde tijd dat iemand met schulden rondloopt voordat ze zich bij de gemeente melden is 5 jaar. 5 jaar van slapeloze nachten, boetes, honger, tranen, terwijl ze volledig gratis en vrijblijvend om hulp kunnen vragen bij hun gemeente. Zoveel mensen weten dat niet. Alsjeblieft, zelfs als je nog geen schulden hebt maar je merkt dat je het steeds moeilijker krijgt: neem contact op. We zijn er voor je.
@freedomneverexisted50932 жыл бұрын
Ook al je bijvoorbeeld redelijk oke betaald krijgt maar niet op de dag van uitbetaling maar in 4 delen door hele maand waardoor je beetje bij beetje de dupe raakt met rekeningen betalen etc?
@ellenotten96635 ай бұрын
Wat heeft dit ermee te maken? Want als je gewoon genoeg geld op je lopende rekening hebt staan moet dat geen probleem zijn. Ik zou dan wel een andere rekening nemen voor mijn boodschappen/variabele kosten@@freedomneverexisted5093
@Alastair_Yates2 жыл бұрын
Goeie video NOS op 3! Maaaaaar één tip aan jullie grafische vormgever: ruis, confetti, sneeuw, regen, ect. verwarren de compressie algoritmes, waardoor de video eruitziet alsof de bitrate enorm laag is. Heel jammer, want ik denk dat de HQ renders er heel vet uit zien. ❤️
@LEQN2 жыл бұрын
Goede tip, wilde hetzelfde typen!
@MartijnCalkhoven2 жыл бұрын
"Ik zit zo ver in de schulden, ik kan die hoge bitrate niet veroorloven!"
@skrijgsman2 жыл бұрын
Het is zo zichtbaar dat ik er eigenlijk vanuit ging dat het expres was om een punt te maken ofzo. Ik kon er alleen geen goeie reden bij verzinnen. Niet geslaagd either way.
@poppop-oj6by2 жыл бұрын
Nog een tip: upload hogere resoluties. Dat helpt ook voor beschikbare bitrates op lagere resoluties waardoor de HD versie een stuk minder lelijk wordt.
@DrummerRF2 жыл бұрын
Niet helemaal correct qua uitleg maar wel een goed advies. Ruis heeft een hele hoge entropie (informatiedichtheid) per frame waardoor de kwaliteit van de rest van de beelden omlaag moet in kwaliteit compressie om de datarate laag te houden. Ruis is in die zin niet comprimeerbaar omdat het pure informatie is (ipv een zwart vlak) dus je zal de consequenties zien op de comprimeerbare stukken. De bitrate van de beelden lijken niet lager maar zijn lager om te compenseren voor de ruis.
@chriswatchingponies98772 жыл бұрын
Ik heb 20 jaar geleden ook schulden gehad. Het terugbetalen heeft me 6 jaar van m'n leven gekost. Het was m'n eigen schuld en ik zag door de bomen het bos niet meer. Herken je probleem, en zoek hulp. Wacht niet te lang, please. Zonde van je leven.
@henrydr76152 жыл бұрын
Mooi dat je er eerlijk voor uitkomt en goed bedoeld advies geeft. Heel herkenbaar ook, zelfde schuitje en veel te lang gewacht. Kortom zit je in de shit, vraag hulp. Want je gaat steeds dieper en duurt het veel langer voor je eruit bent.
@chriswatchingponies98772 жыл бұрын
@@henrydr7615 Thanks Henry ! Ik hoop dat je helemaal van je problemen af bent. Ja, in eerste instantie had ik geen zin om een heel boek te schrijven hier. En ik ga dat nu ook niet doen. Maar voor degene die in de sh*t zit en in stilte mee leest: help jezelf. Ik ken de stress: loonbeslag, deurwaarders, ongeopende post in plastic tassen achter de bank. Wat een hel als ik eraan terugdenk. Ik ken het.. Ik had 40k schuld. Ik gaf niets meer om mezelf of het leven. Mijn vriendin en mijn vader waren overleden en mijn lieve moeder was ernstig ziek. Ik zat vol met stress en verdriet. Ik deed maar wat. Het enige stabiele was mijn werk. Toen alles in elkaar viel (mijn auto werd op straat verkocht tegen opbod, bijna uit m'n flatje gegooid) moest ik wel met mijn moeder praten. Ik vond dat verschrikkelijk. Zij gaf me de tip een brief te schrijven naar de Stadsbank van de gemeente. Zij namen me aan. Al mijn schulden namen ze over en namen contact op met m'n schuldeisers. Gelukkig, gelukkig, wat een mazzel vond ik een kamer om te wonen voor nog geen 250/maand. Ik hield 150 over voor boodschappen en dat was het. 6 jaar lang. Maar weet je, er viel in die tijd zoveel van me af. De stress, de zorgen, mijn zelfhaat. Ik was trots op mezelf dat ik er alles voor deed om eruit te komen. En dat gebeurde. Help jezelf.. please.
@bartwestenenk60882 жыл бұрын
Waar zou je dan naartoe gaan?
@chriswatchingponies98772 жыл бұрын
@@bartwestenenk6088 Hey Bart. Ik heb al 2x een antwoord gepost maar die verdwijnen iedere keer weer. Ik probeer het nog een keer: Zoals ik in mijn comment op Henry beschrijf heb ik een brief geschreven aan de Stadsbank van mijn gemeente. Misschien waren er nog betere oplossingen, maar ik heb gedaan wat ik deed. Zoek op internet ''Gemeente Schuldhulp''. Ik zou zeker iets van de overheid zoeken. Zoek op internet. Ga naar je plaatselijke Stadhuis. En pak zeker de hand als je een van die lieve mensen als in het filmpje voor de deur hebt. Gooi je schaamte of trots (lol) aan de kant. In een land als Nederland hoef je er niet alleen voor te staan.
@jorg_porsche_46132 ай бұрын
Respect voor je eerlijkheid ik hoop je nu geniet van je leven en weer verder kunt
@basmca12 жыл бұрын
Op de lange termijn denk ik de de rol van ouders en school ook benoemd mag worden. Ik heb van mijn ouders echt geleerd hoe je met geld om moet gaan en wat het kan betekenen als je bijvoorbeeld geen buffer opbouwd. Ik ben de afgelopen jaren in een financieel moeilijkere periode gekomen maar dit is nooit echt een probleem geweest mede door die opvoeding. Ik zie om me heen veel jongeren die gewoon niet de zelfde lessen hebben meegekregen als ik en daardoor veel sneller in de problemen kunnen komen.
@jac71982 жыл бұрын
oke maar het leven is op dit moment ronduit onbetaalbaar voor studenten dus ja er mag zeker op de middelbare school meer les komen in grote mensen dingen, zoals wij dat zeiden. maar op dit moment nu om de jongeren te helpen moet die tt huur omlaag, energie omlaag, de beurs omhoog. we krijgen geen lucht meer.
@-_YouMayFind_-2 жыл бұрын
Dat heeft ook met karakter te maken en hoe psychisch stabiel je bent ook.
@freedomneverexisted50932 жыл бұрын
Wtf... Het gaat niet alleen om hoe je met geld om gaat. Hebben je ouders je ook geleerd hoe de overheid met onze centen om gaat? Heb je uberhaupt door wat er allemaal gebeurt? Of zit je nog in de chill jongeren zone onder 25? Want dan zou ik zeggen, houd je goed vast voor 2030. Daar word het pas echt serieus en dan zijn de meeste mensen hier weg.
@basmca12 жыл бұрын
@@freedomneverexisted5093 Ah yes, evil roverheid toch? Gelukkig mag je daar lekker zelf ook op meestemmen. En ja, ik ben 25+, met een baan, huis, auto, ect. Ik betaal ook lekker mee aan de belasting.
@Keyakina2 жыл бұрын
Die gast (Jean-Willy) lijkt me echt mega chill! Super professioneel en empatisch hoe hij hierover praat!
@TheRisingIcarus2 жыл бұрын
Heel fijn, deze video. Tot een paar maanden terug dacht ik dat ik nog prima zat eigenlijk en was ik best positief over mijn financiële situatie, maar de laatste weken maak ik me steeds meer zorgen. Voorheen heb ik eigenlijk altijd al mijn rekeningen kunnen betalen, en sinds een maand geleden lukt dat dus niet meer.
@TheCreativeManGuy2 жыл бұрын
Mijn grootste aanraders: - Stoppen met streamingdiensten als Netflix (tegenwoordig staat binnen een uur ergens een link om een film te downloaden). - Gebruik de fiets in plaats van een deelscooter/deelfiets. Ook een abonnement afsluiten bij Swap zorgt voor een onnodig hogere maandlast. Leer zelf je band te plakken en je fiets te onderhouden. - Koop op de markt en niet in de je plaatselijke supermarkt. Dit scheelt misschien niet veel, maar aan het eind van de maand zal je het verschil zeker merken. Ga natuurlijk ook een drankje doen en er op uit, maar met mate.
@ChristenDOM0102 жыл бұрын
Goeie tips!
@OscarLT3212 жыл бұрын
Werken naast studie kan ik ook wel aanraden
@gossicraft2 жыл бұрын
@@OscarLT321 In mijn ogen moet je daar wel mee oppassen. Sommige studies zijn erg zwaar en kost je een boel tijd en energie. Je moet jezelf niet in een burnout werken tijdens je studie omdat je ernaast ook nog bent gaan werken.
@OscarLT3212 жыл бұрын
@@gossicraft Ik doe een zware studie en het klopt, ik heb niet heel veel vrije tijd, maarja, beter dan 40k in de schuld gaan
@gossicraft2 жыл бұрын
@@OscarLT321 Ik had ook zoon zware studie tenminste het koste me veel tijd, moeite en energie. Ik heb er niet naast gewerkt. heb 37k schuld waarvan ik 15k op mijn rekening had staan toe ik klaar was. Had gewoon beetje zuinig aan gedaan met geld. O en het helpt naar het buitenland te gaan voor studeren. half jaar zuid korea studeren was goedkoper dan mijn 300 euro huur in nederland. en dat is met de vluchten inbegrepen.
@NinaJoustra2 жыл бұрын
Hoi NOS op 3! Ik woon en werk sinds kort in het buitenland en ik moet je zeggen dat het hele process van emigreren met een studieschuld en überhaupt alle regels over werken in het buitenland als Nederlander maar wat verwarrend zijn. Steeds meer van mijn vrienden volgen ook de droom om het avontuur op te zoeken en eigenlijk begrijpt niemand van ons wat dat financieel en wettelijk gezien inhoud. Het is onmogelijk om duidelijke informatie te krijgen vanuit de overheid of verzekerings instanties, iedereen praat elkaar tegen. Ik heb mijn best gedaan om alles goed aan alle overheidsinstanties door te geven maar leeg toch telkens met de stress dat ik iets belangrijks vergeten ben. Zouden jullie hier een explainer over kunnen maken? Denk dat veel Nederlandse jongeren met een drang naar buitenland dit erg waarderen.
@lucas11102 жыл бұрын
Same ik woon bij mijn ouders op 25 jarige leeftijd. Ik werk hard om vermogen op te bouwen, maar wonen en rentenieren in het buitenland is wel het motto
@MD-qw1wd2 жыл бұрын
NOS op 3, mochten jullie hier ervaringsdeskundigen voor nodig hebben, ik heb heel veel geleerd over de tegenstrijdige wetgeving en problematiek rondom dit onderwerp bij zowel emigratie als remigratie.
@geengijs2 жыл бұрын
Goed idee joh! Mensen aansporen om weg te gaan uit Nederland. Beetje gek onderwerp
@hermannus38942 жыл бұрын
Nina, ben je geemigreerd, dan krijg je vanuit NL niets meer (denk aan medische hulp en andere voorzieningen). Sta je nog wel ingeschreven in NL op een woonadres, dan moet je alle verplichte zaken, bv zorgverzekering, betalen. Je hebt dus alle rechten en plichten die in NL gelden. Tevens moet je dan een verplicht aantal dagen in NL zijn.
@SpermDonorAnthonyGreenfield8 ай бұрын
Ik wil ook emigreren. Maakt niet uit waarheen, liefst een tropisch land. Hoe heb je inkomen kunnen regelen in het buiteland?
@dvdv81972 жыл бұрын
Een broodnodig filmpje!! Hopelijk helpt 't velen en accepteren zij die hulp! 👍👏
@bremcurt95142 жыл бұрын
Kapitalisme is gewoon een scheef systeem. Schuldhulp gaat mensen niet redden. Maar op individuele schaal helpt het heel erg (Alleen jammer dat ze je privacy opzij gooien en dat je in een heel traject terecht komt)
@matthijs31342 жыл бұрын
Iedereen lachte me uit als ik op m’n uitgaven lette tijdens m’n studie tijd. Wie het laatst lacht lacht het best.
@andriy76422 жыл бұрын
Lekker Matthijs jij komt er wel
@julian53452 жыл бұрын
Same
@mjaartje2 жыл бұрын
Ik zou je nooit uitleggen! Ik zie het bij jongere collega's die problemen hebben met hun rekeningen omdat ze erbij willen horen, maar vergeten dat ze vaste lasten hebben en eventueel kinderen maar tja hun vrienden gaan elke weekend uit, dus..... Nee, ik applaudiseer jou.....
@nielskorpel88602 жыл бұрын
Jij werd daarvoor uitelachen? Dat is stom gedrag! Gelukkig herken ik dat als huidig student niet zeg. (Het kan zijn dat het alleen in mijn omeving zo is, maar toch, bij deze)
@guyspr2 жыл бұрын
Ik heb tegenwoordig nog wel eens opmerkingen waarom ik niet mee op stap kom, maar de financiële ruimte is er niet altijd. Vrienden snappen niet dat die paar duizend euro op de bank buffers zijn voor als eens iets onverwachts stuk gaat. Die kan ik niet zomaar uitgeven
@robertv.88932 жыл бұрын
Wat ook vertelt mag worden is dat er een groep mensen is die wel schuldhulpverlening wil maar niet geholpen worden omdat ze niet binnen de regels passen. Bijvoorbeeld dat je een bewindvoerder moet accepteren. Ik heb in het verleden preventieve bewindvoering gehad en ben daar slechter uitgekomen dan dat ik er in ben gegaan. Kortom ik heb ernstige trauma's aan bewindvoering. Ik sta wel open voor boekhouders, niet voor bewindvoerders. En dan is de gemeente Arnhem heel kort: 'Als jij je autonomie niet op wilt geven gaan we je niet helpen'. Waarom is het tot regel gemaakt dat je autonomie moet opgeven om hulp te krijgen. Kortom, voor de groep welwillenden die niet geholpen wordt maar wel zouden moeten zijn slechte regels het probleem. Graag ook daar aandacht voor!
@justboschma50472 жыл бұрын
Ik had vroeger geldproblemen en daardoor schulden. Vooral door verslaving, niet behouden van een baan en alleen een HAVO diploma waardoor ik vaak banen had die dicht bij de minimumloon aanzitten. Ik durfde het niet te vertellen vanwege schaamte enzo en had een schuld tussen de 2500 en 3000 daardoor. Op een gegeven moment toch hulp gezocht en daardoor nu schuldenvrij al een paar jaar. Dus sterkte want ik weet hoe het is en zoek inderdaad hulp voordat het te veel wordt.
@ChristenDOM0102 жыл бұрын
Knap dat je de moed hebt gehad om hulp te zoeken en te accepteren💪🏽
@HalfLife3332 жыл бұрын
Sorry hoor, maar als je had gewerkt en betalingsafspraken had gemaakt had je die paar centen makkelijk en relatief snel kunnen betalen. Dit zijn geen schulden te noemen.
2 жыл бұрын
@@HalfLife333 Blij dat hij zijn schulden heeft afgelost toen het voor jou gevoel nog geen "schulden" waren. bij de schuldsanering is soms het zelfde. "Oh heb je maar zo weinig schulden". Dit wil je eigenlijk niet en is stigmatiserend. dan komt iemand 10 jaar later terug met een 10x of 100x hoger bedrag en dat is nou net wat je wilt voorkomen (ook waarom NOS deze video heeft gemaakt)! Toppers bij NOS!
@ChristenDOM0102 жыл бұрын
@ helemaal mee eens naamgenoot :) Ken je oorsprong van jouw naam?
@ShamaticWow2 жыл бұрын
Knap dat het jou toch gelukt is!
@harmenstuit63772 жыл бұрын
NOS op 3, jullie hebben er een abonnee bij. Ik vind het altijd zo fijn om naar jullie video's te kijken. Jullie goede uitleg en duidelijke illustraties geven de onderwerpen goed weer, in duidelijke taal zelfs. Hoe ingewikkeld situaties ook zijn, jullie kunnen ze altijd goed uitleggen. Zeker in tijden als deze, kunnen we veel duidelijkheid gebruiken. Ik kijk uit naar nog meer video's op dit kanaal! Blijf zo door gaan. Mijn complimenten!
@pierboers8242 жыл бұрын
we buy things we don’t need, with money we don’t have to impress people we don’t like. Geld in veel gevallen
@alejandrojavierhernandezra58242 жыл бұрын
Belangrijkste quote in deze eeuw van consumisme, en die quote wordt alleen maar belangrijker en belangrijker
@Khaelos842 жыл бұрын
Goed om dit te bespreken, vrienden van ons hebben een zoon die inmiddels 23 is maar al 2 jaar aan het afbetalen is na dat hij eindelijk aan de bel trok/er voor hem werd getrokken. Zorgverzekering, telefoon abonnement, poffen bij de kroeg, geld lenen van vrienden en van ouders.. en bovenop dit alles had hij ook een gok en coke verslaving (waarvoor hij het geld nodig had) In totaal was het zo'n 20.000 euro!! Daar is nu gelukkig nog maar een kwart van over en werkt hij fulltime en zit dus in de schuldhulpverlening.
@CfspottedNL2 жыл бұрын
Kunnen jullie een video maken over 12 jaar Rutte?
@Eftel-siteNl2 жыл бұрын
😂 lijkt mij niet nodig. Maar ga er ook maar aan staan. Ik vraag me af of je het zelf beter had gedaan. Ik denk dat als minister president je het niet makkelijk goed kan doen. Als je denkt dat je het beter kan moet je vooral zorgen dat je minister president wordt. Maar ik denk dat je al heel snel het pispaaltje wordt van de politiek. Iedereen klaagt wel maar niemand die dit baantje wil toch? En hij doet het niet alleen hij kan ook niet veel anders met al die andere in eerste en tweede kamer. Denk maar niet dat je alles beter had kunnen doen. Maar van mij mag je het proberen hoor. Hij zit er natuurlijk ook omdat blijkbaar toch veel mensen gestemd hebben. Na dat opstappen na toeslagenaffaire waar kinderen zelfs uit huis geplaatst zijn had hij van mij al niet meer terug mogen komen. In mijn ogen ook grof schandalig dat mensen er blijkbaar toch op VVD gestemd hebben. in mijn ogen ben je dan eigenlijk niet menswaardig.
@jaapspruitenburg66252 жыл бұрын
Dat is dit filmpje juist, iedereen zit in de schulden behalve VVD en D66 stemmers... die zijn alleen maar rijker geworden omdat ze geholpen worden om hun geld te laten werken en hun kapitaal in stant te houden met subsidies. Het werkende deel van de mensen worden juist in de schulden gemanoeuvreerd zodat ze daarna de rest van hun leven hypotheek of huur moeten betalen en daarvoor moeten werken. Ze kunnen in tijden van crisis een applaus krijgen en de CAO wordt gebruikt om ze te onderdrukken. Activiteit zorgde in het systeem voor vooruitgang dus daar heeft de waarde van ons land altijd gelegen. Maar helaas gaat het bezittende deel er met de beloning van door omdat die het geld verkrijgt uit bezit dat schaars wordt gemaakt, woonruimte bijvoorbeeld. Daarom is het systeem ook zo kapot, want de macht ligt nu bij kapitaal en dus winstmaximalisatie in plaats van activiteit in ruil voor geld, zodat mensen daar weer iets mee kunnen vergaren voor hun kwaliteit van leven.
@lucas11102 жыл бұрын
Dat wordt geen leuke video😉
@CfspottedNL7 ай бұрын
@belonefish678 Ik heb echt niks gezegd over met welke mening over met wat voor bril je naar zon video zou moeten kijken
@confuciuslola2 жыл бұрын
Dit is een belangrijk onderwerp. Met de stijgende voedselprijzen en een verdubbeling van mn studiekosten moet ik echt op alles bezuinigen, zoals inderdaad energietermijn betalingen omlaag en niet meer uitgaan. Ik kan me voorstellen dat er veel andere zijn die ook met die constante stress zitten.
@alejandrojavierhernandezra58242 жыл бұрын
Bezuinigen is al goed, betekent dat je bezig bent met budgeteren en prioriteiten stellen. 💪 Die je top Mozes. Blijf zo doorgaan.
@LuCkiiEsZz2 жыл бұрын
@@alejandrojavierhernandezra5824 je praat dwang goed... mensen worden gedwongen mee te gaan in wanbeleid van de overheid en ze worden ge-gaslight in het denken dat de burger zelf het probleem is. wij leven in overheids gecreëerde problemen die ze graag in stand houden om een agenda er door te drukken en jij enabled hun daar in goed gehoorzame onderdaan
@jopie822 жыл бұрын
De overheid vindt dit soort problemen heerlijk. Eigen volk laatst👌
@jimmy-stevenbiemans14862 жыл бұрын
Ik denk dat er een andere oplossing bedacht zal moeten worden om mensen aan te sporen/te helpen hun schulden te betalen in plaats van het uitdelen van geldboetes. Het lijkt mij logisch dat geldboetes voor beide partijen het probleem juist erger maken in gevallen waarin een persoon/partij moeite heeft een rekening te betalen. Mensen die moeite ervaren een rekening te betalen lijkt mij ook de grootste groep mensen van wie de schulden blijven liggen.
@ShamaticWow2 жыл бұрын
Ik ben dus afgewezen voor mijn energietoeslag omdat ik een student ben. Dit terwijl ik onder de armoede grens zit
@nvelsen19752 жыл бұрын
Als eerst: Heb je een eigen energiecontract? Je kunt samen aanvragen met huisgenoten totdat jullie samen (als één aanvrager) één energiecontract vullen. Weigeren puur omdat je student bent en wel aan de andere voorwaarden voldoet is discriminatie en als je in bezwaar gaat tegen de beslissing zal je dit altijd winnen. O.a. gemeente Nijmegen heeft hier twee rechtszaken op verloren.
@RickarRickani2 жыл бұрын
Wat mij heel erg geholpen heeft is twee rekeningen nemen; één voor zakgeld en de andere voor vaste lasten.
@thomasb69582 жыл бұрын
same dat doe ik ook is de meest makkelijke overzichtelijke en veilige manier
@jildoubouma63172 жыл бұрын
Hoi! RTL nieuws heeft vandaag een artikel gedropt over dat het rente percentage van de DUO lening omhoog gaat, en dat afbetaalers meer gaan betalen per maand. Hoe zit dat? Waarom kun je een lening afsluiten en waarom mag die rente ineens omhoog? Misschien een ideetje voor een andere video :)
@AverageCommenter20232 жыл бұрын
Het hoogste bedrag wat ik ooit in de min heb gestaan is €300, ik was toen 18 en een beetje eigenwijs haha. Maar dat lijkt me dan ook wel vanzelfsprekend, nu inmiddels 2 jaar schuldenvrij.
@goedendag53352 жыл бұрын
Ik zou zo graag zien dat middelbare scholen hier al aandacht voor hebben en een aanvulling maken op het vak maatschappijleer. Je staat met 3-0 achter als je ouders je niks mee geven. Hoe werkt DigiD, welke toeslagen heb je recht op, hoe zoek je een zorgverzekering, etc, etc. Edit/aanvulling op de etcetera's: welke kosten moet je rekening mee houden als je uit huis gaat? Huur en dergelijke is logisch, maar gas, water, licht, gemeentelijke belastingen, rioolheffing, nodige abonnementen, hoe hou je overzicht in financiën, hoe spaar je voor grote uitgaven? Allemaal belangrijke zaken. Sommige ouders denken er niet aan of vinden het ingewikkeld om het daarover te hebben, sommige ouders hebben een boekhouder die veel regelt. Allemaal redenen om op achterstand te komen. Ondersteun je dit al op de middelbare school dan sta je niet meer op grote achterstand met leeftijdsgenoten!
@nielsvanderveer2 жыл бұрын
Belangrijk onderwerp, goed dat jullie het onder de aandacht brengen! Wel een notitie, ik betwijfel of de infographics in deze video goed toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking. Jammer, want hiermee sluit je heel veel onbewust uit mensen!
@DrentseRedneckOfficieel2 жыл бұрын
Alles word duurder behalve aandelen.
@Njurdi2 жыл бұрын
Ik vind ook dat er te weinig aandacht is geweest voor de studieschuld en wat voor effect het heeft…
@stephans19902 жыл бұрын
Ik zou alle jongeren die financiële problemen hebben er graag op willen wijzen dat de vraag naar arbeid nog nooit zo hoog is geweest als nu! Een avondje achter de bar ipv een avondje aan de bar helpt toch om je financiële problemen weer een beetje te verlichten!
@LuCkiiEsZz2 жыл бұрын
jaman lekker het probleem in stand houden en er in mee blijven gaan, lekker meer doen voor minder. simpele ziel. types als jij blijven ook graag in een relatie met narcissistic disorders, als de enabler van het probleem dat je bent.
@cristakampert87402 жыл бұрын
Jongeren werken best veel en ontspanning is ook belangrijk. Ik zie mensen die veel werken en lenen, maar dan nog financiele problemen hebben. Dan lijkt mij de manier van uitgaven doen een belangrijkere zaak om op te richten ;)
@gies5281 Жыл бұрын
Dit
@OscarLT3212 жыл бұрын
De problemen zullen altijd terugkomen zolang lonen los staan van de inflatie. Als alles twee keer zo duur wordt door inflatie, maar je loon ook twee keer zo hoog wordt dan is het allemaal wel te overzien
@l0lbr03kl0lbr03k2 жыл бұрын
Lonen verhogen heeft geen zin! Loon is kostenpost voor de werkgever, dus de werkgever moet dat weer doorberekenen in hun product/dienst.
@OscarLT3212 жыл бұрын
@@l0lbr03kl0lbr03k Als 10 euro opeens 5 euro waard zou zijn, dan zullen alle prijzen al 2 keer omhoog gaan om te compenseren. De werkgever krijgt dus twee keer zoveel terwijl de werknemers nog steeds hetzelfde krijgen. Dus ja, kosten gaan 'omhoog' maar dat gingen ze sws al.
@BennieVredestein2 жыл бұрын
@@OscarLT321 Het gaat erom dat de huidige inflatie eigenlijk los staat van de lonen, als je dus ook de lonen zou verhogen zou de inflatie nog hoger worden. Neemt natuurlijk niet weg dat ik wel in de kern met je eens ben
@ridderbanaan2 жыл бұрын
Nee, hogere lonen betekent nog hogere inflatie. Is zo wat het eerste wat je leert tijdens economie les op de middelbare school.
@blackocean03572 жыл бұрын
Google loon spiraal
@koffiegast2 жыл бұрын
Ook mensen die jarenlang hebben gespaard, niet steeds uit eten/nieuwe kleren/trips/etc. komen in de problemen. Alleen al de onmogelijkheid om een huis te kopen is nu voor de bevoordeelde, of bij pap/mams tot je 35e thuis blijven wonen en hopen dat je salaris wat hebt kunnen oppotten.
@gert-janschaap31942 жыл бұрын
Super goed belangrijk onderwerp! Dank jullie wel NOS op 3
@veravanschuilenburg98072 жыл бұрын
Wat voor hulp, ik bel gisteren met de gemeente dat ik energietoeslag nodig heb om dat ik het niet kan betalen (als student die noodgedwongen niet thuis kan wonen). Zeggen ze "de studielening (ja, alles is voor mijn generatie een lening, er is geen basisbeurs meer) telt als inkomen en als die maximaal ZOU ZIJN is is dat te veel. Als je nu nog niet maximaal leent leen dus maar gewoon meer." In andere woorden omdat je meer KAN lenen krijg je geen energiestoeslag. Alsof je tegen een minima zou zeggen "neem maar een tweede hypotheek om je energierekening te kunnen betalen.". Het is achterlijk en ik voel me compleet in de steek gelaten door de gemeente, de maatschappij en de overheid. Mijn verwarming blijft de hele winter uit. En hopelijk wordt ik dan gewoon op een dag niet meer wakker om met alle ellende te dealen.
@xiinVenTor2 жыл бұрын
Loonsverhoging vragen op je werk? Meer werken? Op andere kosten besparen? Als je meer kunt lenen heb je in ieder geval nog een optie. Er zijn tig mensen die dit niet eens hebben, dus beetje vreemde uitspraak.
@veravanschuilenburg98072 жыл бұрын
@@xiinVenTor denk je dat je bij een klein bijbaantje zomaar loonsverhoging kan vragen? Nee. Daarnaast meer werken? Ik studeer 50 uur in de week. Ik slaap 4 uur per nacht. Iedereen in mijn klas stort in. Er zitten grenzen aan wat je kan doen. Daarom is er energietoeslag! Want de vaste lasten KUNNEN niet gecompenseeerd worden met een normale werkweek. Laat staan als je daarnaast ook fulltime studeert
@lars80652 жыл бұрын
@@veravanschuilenburg9807 168 uur in week - 50 uur van studeren - 4 uur slaap per dag zit je op 90 uur wat je nog over hebt. Ik denk dat als je oke bent om 4 uur te slapen dan valt er nog heel veel te doen om je huidige situatie te verbeteren
@Iroh123452 жыл бұрын
@@lars8065 4 uur slaap per dag? Je lult uit je nek
@ridderbanaan2 жыл бұрын
Het energiecontract moet sowieso op je eigen naam staan, voordat je er recht op hebt. Ik doe maar even een aanname en denk dat je dus op jezelf woont en niet in een studentenhuis, want de informatie die je deelt is nogal schaars. Nou, neem een huisgenoot en deel de kosten. Overigens is het heel logisch dat ze de maximale lening gebruiken. Anders is het wel heel eenvoudig om te frauderen met de aanvraag.
@Guironey2 жыл бұрын
goede video, inhoudelijk en super relevant.
@sensiredanmyworld2 жыл бұрын
Wauw wat super mooi onderwerp Love this nos op 3 Ga zo door
@Qboy7772 жыл бұрын
Goeie video weer! Wat ik wel mis is het aanstippen dat mensen met schulden een verdienmodel zijn voor sommige bedrijven. Als iemand moeite heeft met betalen, waarom wordt er dan gestraft met meer geld eisen waar het niet is? Dat is het actief in de problemen brengen van mensen. Een tijdje je brievenbus niet openen door (mentale) klachten en je hebt zo een schuld van 20k, mooi verdiend voor degene die het int! En overal worden mooie leenopties aangeboden, studielening, hypotheek, snelle bedrijfslening en natuurlijk de creditcard. Wie wordt daar uiteindelijk beter van? Wellicht iets voor een volgende video?
@nvelsen19752 жыл бұрын
Huh? Als iemand zijn kop in het zand steekt en asociaal weigert om zelfs maar te reageren op een rekening, verdienen ze hogere kosten om het gezeik en de verloren tijd van hun schuldeisers te vergoeden. Eigen schuld. Dat zijn geen 'mentale klachten', dat is gewoon te lamlendig zijn om je problemen op te lossen.
@Qboy7772 жыл бұрын
@@nvelsen1975 Aardig eenzijdige reactie, je gelooft duidelijk niet in het bestaan van stoornissen als depressie of je werkt voor een deurwaarder ofzo. Ik heb zelf nooit betalingsproblemen gehad, maar mentale klachten kunnen zeker een oorzaak zijn, zie ook video.
@nvelsen19752 жыл бұрын
@@Qboy777 Ik geloof leugenaars die gillen dat je een 'depressie' zou hebben als je weigert te betalen inderdaad niet. Met name omdat ik zelf een depressie gehad heb en de gedachte "Kom, laat ik kopen op afbetaling en geld stelen van schuldeisers" toen nooit bij me opkwam. Waarom geloof jij die leugen wel?
@dotexe49812 жыл бұрын
Grootste probleem is de belastingdienst die niks van zich laat horen totdat ze dikke boetes erbij gooien als je te laat bent
@ChristenDOM0102 жыл бұрын
Vanuit mijn werk heb ik veel te maken met de schuldhulpverlening van de gemeente, deze mensen willen je echt helpen!
@maik89222 жыл бұрын
Toen ik 18 was met schulden kreeg ik ook hulp. Alleen het probleem was dat ze mij wel wouden helpen maar eigenlijk nergens invloed op hadden. Het was meer koffie drinken en praten.
@ChristenDOM0102 жыл бұрын
@@maik8922 Daar heb je inderdaad niet zoveel aan. Nu schuldenvrij hoop ik? Of goede betalingsregelingen getroffen?
@robinjeronimus48362 жыл бұрын
Weet je wat key is die belachelijk hoge administratie kosten nog voor dat de brief van de deurwaarder op de mat ligt of her aansluitings kosten bij telecom bedrijven als je daar je achterstand hebt betaald betaal je nog eens 25 tot 45 euro om weer signaal te krijgen en dat is voor die klanten service medewerker maar letterlijk 1 druk op de knop.
@hjvdd2 жыл бұрын
Op school leer je ook niets over geld. Wat voor hulp je kan aanvragen, over studiefinanciering en andere geldzaken wat er later nodig is.
@yousufleads2 жыл бұрын
Je leert Frans en Duits wat je nooit gebruikt
@hjvdd2 жыл бұрын
@@yousufleads exact! Hoewel Duits 50/50 is
@sannekram96232 жыл бұрын
ik heb afgelopen 6 maanden door bepaalde dingen schulden opgebouwd, dit moet ik afbetalen naast mijn studie. Daarboven komt de huur en alle rekeningen. Het komt er op neer dat voor eten, vervoer en andere dingen ik nog geen 200 euro per maand over heb.. Maar omdat gas steeds hoger word kom ik waarschijnlijk volgende maand niet meer rond. En toen ik hulp vroeg kreeg ik video's met tips. Erg leuk
@Luc_de_M2 жыл бұрын
Mooie dag toegewenst mensen.
@ChristenDOM0102 жыл бұрын
Tnx, jij ook!
@sergiovalk7552 жыл бұрын
Bedankt dat hier naar gekeken word! Eindelijk!
@israai16092 жыл бұрын
Ik hoop dat de rente van DUO niet omhoog gaat.. we zullen het binnenkort horen..
@elinenagel15532 жыл бұрын
Mooi filmpje weer, een tip is ook aankloppen bij buurtteams die verschillende steden hebben. Bij deze teams kun je voor alle problemen te terrecht, financienen, maar ook eenzaamheid, hulp bij je huishouden, mentale klachten, zorg voor iemand naast je. Dit is voor alle leefdtijd alle afkomsten, en gratis. Voordeel daarvan is dat je vrij anomiem bent. Alleen je contactpersoon weet er gaande is kan je door sturen naar een collega, huisarts of andere specialist. En voor de rest hoeft niemand het te weten
@nvelsen19752 жыл бұрын
Nope. Alle studenten zijn buitengesloten van dit soort gemeentelijke hulpverlening.
@celanis71642 жыл бұрын
Op mijn leeftijd waren mijn ouders halverwege met het afbetalen van hun eerste hypotheek. Ik moet nog beginnen, en het perspectief is niet dat dit binnen 5 jaar gaat gebeuren. En ik heb geen schulden. Ik loop voor op bijna een hele generatie, en ben er nog niet..
@rosegold-beats2 жыл бұрын
Je gaat weer achterlopen omdat jij je huis op afbetaling gaat kopen
@Trancelistic2 жыл бұрын
Het allerergste is om je woning kwijt te raken. Dan kan je 15 + jaar gaan wachten... Of te wel mensen worden dakloos en gaan een crimineel, etc worden.
@alejandrojavierhernandezra58242 жыл бұрын
Dit is 1000% echt zo, ben 2x dakloos geworden door verkeerde keuzes te maken in relaties! (Geen familie om op terug te vallen, en dan ZOU criminaliteit aantrekkelijk zijn zelfs!) Maar ben gaan werken en moed niet opgeven naar de zoektocht van een woning ! Mijn tip, woning,werk en jezelf gezond houden is het belangrijkste. Uitgaan en buiten eten. Stel dat maar uit voor als je financieel de klappen van inflaties en economische depressies kan vangen. Zie niet zo snel iets veranderen in NL qua woningmarkt, en energieprijzen. These periods are a tough cookie to crack.
@Trancelistic2 жыл бұрын
@@alejandrojavierhernandezra5824 Yep.
@Trancelistic2 жыл бұрын
@@alejandrojavierhernandezra5824 Precies ja. Ik doe al jaren zuinig en nu helpt het een beetje in deze tijden.
@gies5281 Жыл бұрын
Zorg dat je 10000 hebt. Dan snap je de waarde van geld, heb je een buffer en kun je af en toe wat uitgeven uitlenen
@popolopo102 жыл бұрын
Dat prijsplafond op energierekeningen, geldt helaas niet voor woongroepen met een gedeelde CV ketel. Omdat je met zeven huishoudens op 1 contract natuurlijk veel meer verbruikt dan 1 huishouden op 1 contract. Heel zuur, vooral omdat onze wooncorporatie die CV ketel een aantal jaar geleden heeft laten zetten met als reden dat het zuiniger zou zijn. In tegendeel dus! Het is haast verdubbeld. En dan stijgt de energierekening straks ook nog meer als ons contract is verlopen door de energiecrisis. Ik hoop dat de regering hier ook een regeling voor gaat maken en dat de woningbouw een ander systeem gaat instellen.
@CtrlAnimate2 жыл бұрын
Misschien een idee om niet meer met die ruis de graphics te doen. De bitrate van de video gaat er zo erg van naar beneden, dat de video voor mij bijna niet meer te kijken valt.
@AnnaHogendoorn2 жыл бұрын
denk om het punt van de onzichtbaarheid van het probleem te laten zien, maar kan me dat voorstellen
@quadlex192 жыл бұрын
70% van de comments onder NOS3: "Wauuww. Wat een geweldige video! Echt suuperr goed uitgelegd. Goed dat dit wordt aangekaart. Echt diepe respect. Dit is niet normaal meer! Ik heb in mijn 13 jaar youtube ervaring nog nooit zo'n goede video gezien. Bizar."
@alejandrojavierhernandezra58242 жыл бұрын
Zijn vaak mensen die mensen kennen die aan de video's werken😉
@xander86362 жыл бұрын
@@alejandrojavierhernandezra5824 nee hoor
@niekh63492 жыл бұрын
Hi, toevallig kreeg ik een maandoverzicht te zien van mijn bank. Even ventileren. Deze was als student van 21 veel te hoog. 2400 euro om precies te zijn. Als ik hier eerlijk na kijk is 400 te besparen geweest. Van de 2000 euro is een nieuwe telefoon 350 (viel kapot uit m'n zak op de fiets) een noodzakelijke uitgave geweest. Auto, zorg en reis verzekeringen a 250 euro zijn verplicht. Benzine 300 euro omdat ik constant heen en weer reis omdat ik niet kan huren. Orthopedisch schoenen a 200 die niet vergoed waren waarbij ook nog het eigenrisico van 350 bijkwam. Een schuld bij m'n vader van 200 euro per maand die hij echt nodig heeft. Studie schreef 450 euro af (voor 12 uur les in de week). Nu had ik een incasso op kleding die ik niet kon betalen van totaal 90 euro. Nu heb ik nog geen boodschappen geld gerekend. Mijn vader is overigens beoordeeld om niet te werken maar toch heb ik geen recht op een studiebeurs. Dit komt omdat mijn vader wel 1500 euro van zijn oude werkgever krijgt wat dan als inkomsten word gezien. Ik heb dus vrij veel geld nodig deze maand, waar een normale maand ongeveer 800 euro aan vaste lasten bedraagt. Ik val dus complete ter genade van een instantie als Duo. Mijn opleiding is ingericht dat ik meerdere keren stage moet lopen waar werkgevers niet verplicht zijn om je een stagevergoeding te geven. Hierdoor zie ik enorm op tegen een stage. Want doordat ik 40 uur per week word geacht te werken(wat ik prima vind) voor niks tot weinig kan ik dit allemaal echt niet betalen. Ik ben doorgaans positief met lieve mensen om mij heen maar dit knaagt toch iedere dag aan mij, omdat mijn toekomst zo onduidelijk word. Mijn schuld zal tegen de 15000 oplopen aan het einde van dit jaar. Wat kan ik hier nu toch mee doen?
@nvelsen19752 жыл бұрын
Hoe werkt het precies dat je vader en 70% van zijn laatste loon (WAO) EN 1500 per maand krijgt en nog steeds geld van jou nodig zou hebben? Zelfs als hij toen het minimumloon verdiende geeft dat je vader een inkomen van ruim € 2700 per maand. Hoe lukt het hem precies om 2900 per maand uit te geven? Ik kan het niet zien natuurlijk, maar de cijfers doen het klinken alsof hij overal gouden deurknoppen heeft laten installeren. 😉 Met het woud aan toeslagen (witgoedregeling bijv) zou dat nog hoger moeten uitvallen. Vraagt hij wel alles aan? Doen jullie elk jaar aangifte inkomstenbelasting? Veel mensen laten honderden euro's per jaar liggen omdat ze belastingaangifte doen teveel moeite vinden en het is doodsimpel. Ik had hetzelfde probleem omdat mijn vader zelfstandig ondernemer is en ze alle afdrachten voor pensioen, verzekeringen enz als extra inkomen meerekenen terwijl dat bij werknemers niet meetelt. Mede vanwege dat kwam ik al snel uit op beveiligingswerk. Lekker 10 uur lang 's nachts in een leeg pand zitten en je tentamens leren, ik heb nog nooit zulke hoge cijfers gehad als toen ik dat deed als bijbaan. Nog dikker waren de diensten bij de nachtopvang voor zwervers, want daar mocht je slapen. Meestal dus minstens 3 uur en vaak 5-6 uur slaap op een nacht die je plande om wakker te zijn. Durf ook druk te zetten op een stageplek. 'Nee' als regel instellen is erg makkelijk. Dat volhouden als iemand het na een maand heel expliciet vraagt, is veel moeilijker en 300 per maand is peanuts voor elk bedrijf. De meeste stages leveren hen veel meer op dan dat omdat je veel meer werkt dan leert. Ik had overigens € 49.500 studieschuld toen ik begon te werken (langstudeerder vanwege zorgtaken). Als ik even zit te rekenen, ik had vier jaar lang een enorme meevaller qua werk (dank je Bush) maar als ik dat eruit reken dan zou er 10 jaar werken later nog 28.000 van over zijn geweest en wel een zeer aardig koophuis kunnen krijgen (want studieschuld verzwegen voor de banken, met het bedriegen van bedriegers heb ik geen probleem). Na 10 jaar bijna op de helft en ik moet nog minstens 30 jaar werken, dus we komen er wel.
@esrapk2 жыл бұрын
wat een nutteloze familie heb je, is mijn eerste gedachte.
@niekh63492 жыл бұрын
@@esrapk verklaar je nader
@esrapk2 жыл бұрын
@@niekh6349 @Niek h Dat jij als student niet wordt geholpen vind ik walgelijk. Je familie heeft je duidelijk in de steek gelaten/is meer met zichzelf bezig. Mensen krijgen achteloos kinderen en vinden het normaal dat ze met financiele stressen te kampen hebben. Ik vind het niet normaal en walgelijk. Niemand helpt -.-
@Kev20002 жыл бұрын
Hele toffe video weer en zeker kenmerkend voor deze tijden. Heb zelf nooit een schuld gehad buiten de studieschuld. Ik denk altijd maar als je het niet kan kopen doe het dan ook niet haha. Maar goed dat is natuurlijk ontzettend moeilijk met allerlei sociale dingen. Maar goed ik houd er wel goed aan want in de schulden terecht komen is niet best.
@tom44652 жыл бұрын
En dat is al genoeg om niet aan een huis te kunnen komen ;)
@Kev20002 жыл бұрын
@@tom4465 Heb nog geen eigen huis inderdaad maar natuurlijk moet je een hypotheek nemen haha. Maar die reken ik nog niet mee voor mijzelf.
@tom44652 жыл бұрын
@@Kev2000 Dan telt die studieschuld dus extra mee (als in, meer dan je lening).
@dvdv81972 жыл бұрын
Fantastisch dat die bedrijven een meldingsplicht hebben wanneer er achterstanden zijn! Wist ik zelfs niet!
@StormofBytes2 жыл бұрын
goed filmpje, Maar zouden jullie niet weer dat rare stippel effect willen gebruiken? Het maakt woorden (zo als op 1:52) voor mij gewoon onleesbaar (zeker omdat het ook nog beweegt/draait), en geeft mij lichtelijke hoofd pijn
@itsmefrifri_2 жыл бұрын
Ben ik de enige die de vormgeving een beetje gek vind? Alles lijkt korrelig en niet zo smooth als normaal? Of is deze esthetiek bewust gematcht met het vrij sombere onderwerp? Anyhow, succes iedereen in deze lastige tijden! Hang in there!
@AnnaHogendoorn2 жыл бұрын
ik denk het wel,
@ShatterNL2 жыл бұрын
Nee het is inderdaad slecht leesbaar, leuk dat er geëxperimenteerd word met visuals, maar mag wel een stuk leesbaarder in het vervolg :P
@krysspace2 жыл бұрын
Heeft met videocompressie te maken, vind kleine bewegende korreltjes nooit zo fijn 😉
@ryonnl2 жыл бұрын
Ik raad iedereen aan om zo lang mogelijk de studieschuld op het minimale te zetten qua afbetalen, hoe hard de inflatie gaat is dat straks toch niks meer waard :p
@BennieVredestein2 жыл бұрын
Lol, het probleem is juist dat je loon niet meestijgt met de inflatie, dus je argument klopt helaas niet. Tweede punt : je gaat straks ook meer rente betalen dus netto ga je alleen maar meer betalen als je langzaam aflost
@ryonnl2 жыл бұрын
@@BennieVredestein Als je ondertussen stil zit heeft het niet zoveel zin natuurlijk. Echter stijgt de rente elke 5 jaar een klein beetje. Je kan voor jezelf wel weer berekenen hoeveel dat op termijn gaat uitpakken. Maar als je bijvoorbeeld 5 jaar niet afbetaald, en de inflatie blijft zo hoog. Kom je er wel weer voordeliger uit mits je het wel voor elkaar krijgt natuurlijk om je salaris omhoog te krikken.
@demi31152 жыл бұрын
Waarom krijgen gezinnen voorrang? Waarom niet op basis van aanmeldingsvolgorde? Maar goed, alleenstaanden staan voor alles achter in de rij, dus het wordt gewoon genormaliseerd.
@dayesonn2 жыл бұрын
Als Nederland zo door blijft gaan dan stort Nederland in elkaar
@ninoooo7392 жыл бұрын
Top video weer! Zouden jullie een video kunnen maken over de situatie rondom de Britse premier van dit moment?
@gonnievanherwijnen70662 жыл бұрын
Toen ik jong was waren de scholen gratis. Dat is punt 1 dat moet veranderen. Punt 2 is .ze hebben OV maar gaan toch in een dure stad wonen. Dat kan beter. Een half uur met de trein of bus is niet erg. Je kan aan de scriptie of huiswerk werken of lezen. Punt 3 is dat wij vroeger niet echt veel uit konden als we nof op school zaten. We gingen gewoon op visite bij elkaar. Of hoogstens een keer naar de film. Eten was gezond maar eenvoudig. Uit eten was sporadisch Kleren kochten we merkloos en goedkoop in de uutverkoop van de C&A. De kapperschool is een optie. Goedkoper. Maar ik knip zelf mijn haar. Als je een beetje oplet kan sat bij langvhaar wel Bij heren is dat natuurlijk moeilijker. Ga na de lidl voor boodschappen en kook zelf met verse produkten uit de aanbieding Koop kleding bij de kringloop. Action voor shampo etc. Alle beetjes helpen.
@nvelsen19752 жыл бұрын
Toen kon de boomer generatie nog 12 jaar lang een pretstudie doen. Tegenwoordig hebben we niet meer zoveel geld over doordat we verplicht zijn diezelfde boomer generatie tot in het graf steenrijk te houden. Bovendien moeten we pretstudies afremmen. Geen optie dus. Gast, denk even na. Er zijn mensen die 3-4-5 uur per dag moeten reizen. Tokkies de stad uit, studenten de stad in, simpel. Weg met de sociale gezinswoningen. De dure stad is voor wie nuttig is voor de stad.
@kevinkweetniet2 жыл бұрын
Heel goed dit, maar tegelijkertijd ook symptoombestrijding. “Money management” moet wat mij betreft verplicht worden op de basisschool en middelbare school.
@MissMoontree2 жыл бұрын
Ik zit in de schulden door de afschaffing van stufi. Sommige studies kon je gewoon niet naast werken. Andere wel, weet ik. Maar de overheid koos bewust voor jongeren (vanaf 16 jaar) die zich in de schulden mochten steken voor hun studie.
@AdaptorLive2 жыл бұрын
Een oplossing zou zijn om een flinke cap te zetten op incassokosten. Incassoburo's en deurwaarders zijn echt aasgieren. Hoe makkelijk kun je bakken met geld verdienen met het versturen van een paar brieven? En dan nog over de rug van de mensen die het al moeilijk hebben...
@nvelsen19752 жыл бұрын
Dat is al lang beperkt via de wet. Was ergens 2012 dat dat geregeld is. Je krijgt zelden tot nooit met incasso te maken als je niet zelf foute beslissingen neemt, dus dat is sowieso geen probleem.
@pencilmandude79702 жыл бұрын
De huur voor veel jongeren is ook veel te hoog! Huurtehoog gaat de strijd aan tegen huisjesmelkers. Studenten kunnen op hun site een huurverlaging aanvragen en kunnen vaak met terugwerkende kracht hun huur terug krijgen. Zeker de moeite waard om eens op hun site te kijken!
@mereldrost55712 жыл бұрын
Goed laten zien in de video met de vagen plekjes.
@superlolman78835 ай бұрын
Gemeente ja ..... Ik ben daar al mijn vertrouwen. Ik en mijn partner gingen op gesprek voor een bijstand. Ow goed dat jullie geen schulden hebben goed dat je studeert goed dat je een bijbaan heb. Maaaarrr je krijgt geld van duo daar kan je van Lenen dat is een vast bedacht waar we vanuit gaan . Wat ik niet krijg per maand hield ik 500 over om alles te betalen en dan maken ze ook nog fouten bijvoorbeeld vergeten omlaagt te scrollen bij belangrijke documenten. veel type fouten zoals verkeerde maand verkeerde bedragen waar wij de dupe van zijn en uiteindelijke veel moeten terug betalen. En bedankt gemeente we waren beter af zonder ze
@DB-im2ko2 жыл бұрын
Op school leer je niks over waar het echt omgaat in het leven
@Mark-th1gn2 жыл бұрын
Het leven draait enkel en alleen om keuzes maken, dat krijg je toch wel op school geleerd hoop ik.
@DB-im2ko2 жыл бұрын
@@Mark-th1gn doe je dom of ben je dom
@ThePalmWoods2 жыл бұрын
Het leven gaat niet alleen om geld. Dat is wel erg cynisch.
@DB-im2ko2 жыл бұрын
@@ThePalmWoods wat kan je doen dan als je niks heb ?
@DB-im2ko2 жыл бұрын
@@ThePalmWoods je heb je grote problemen zonder geld dus leg maar uit waarom het niet alleen om geld draaid
@Psilocybism2 жыл бұрын
Hoorde altijd vet veel mensen zeggen, maar dit krijg je toch op school? Nou mijn economie leraar zat 1.5 jaar van de 2 jaar in burn-out zonder een vervanger en er is een schreeuwend te kort aan.. jawel... economie leraren.. dus nee, we kregen het niet op school en ouders zijn te druk met werk en gaan ervan uit dat het op school gegeven wordt.
@timolff92392 жыл бұрын
wel een beetje raar dat NOS op drie het niet over de olifant in de kamer heeft. Als je 18 bent en je begint direct het het oplopen van schulden doordat je rood staat op de bank en je betaalt je zorgverzekering niet dan is er toch overduidelijk een probleem tussen jou en de ouders. Dus dan wordt het kind al sterk verwaarloosd door de ouders
@e-numbre2 жыл бұрын
Gefeliciteerd Jeanine!
@xxmilannathanxx Жыл бұрын
Als je er zelf middenin zit raak je door de stress het overzicht kwijt omdat je het niet wil zien en je wilt het ontvluchten. Daar wordt het inderdaad alleen maar erger door met extra incassokosten. Het beste is wel hulp en iemand die je helpt om je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. En om direct met alle schuldeisers afspraken te maken. En dat is niet makkelijk. Als het over jezelf gaat durf je misschien niet te bellen met een schuldeiser. Ze zijn ook niet altijd even vriendelijk. Maar iemand anders kan dat soms beter want die staat er minder in met de emotie die jijzelf hebt en die je soms totaal blokkeert. Als je dan alles op een rijtje hebt en de afspraken zijn gemaakt met de schuldeisers dan heb je nog wel stress dat je minder geld hebt maar aan de andere kant is er ook een opluchting dat alles goed geregeld is en dat de schulden niet meer hoger worden. Want je kan altijd een rentestop vragen of een kwijtschelding van de rente bij een betalingsregeling. En waar bedrijven een hekel aan hebben is mensen die niet reageren. Als je wel reageert en probeert een afspraak te maken en dingen uitlegt tot op bepaalde hoogte zijn er ook echt wel veel mensen die begrip hebben voor je situatie.
@abudhabi98502 жыл бұрын
Goed item! Leuke kledingstijl trouwens!
@48pluto2 жыл бұрын
Ze is zwanger zo te zien..
@glennyoverbeek2 жыл бұрын
Wat er tegenwoordig wel niet in kledingcontainers zit.
@joshua63422 жыл бұрын
Correspondentie vanuit de gemeente is als volgt "Bedankt voor uw mail. Wij ontvangen deze signalen heel veel. (m.b.t. te hoge inkomen (netto 2000 euro per maand) voor eenmalige energietoeslag van 1300 euro) Wij snappen uw frustratie en uw gevoel van onrechtvaardigheid heel goed. Helaas hebben wij niet de vrijheid om dan alsnog € 1300,00 aan energietoeslag toe te kennen. Ondanks uw situatie, voldoet u nog steeds niet aan de voorwaarden. Spijtig genoeg kunnen we hierin verder niets voor u betekenen." Hulp vanuit de gemeente kun je wel vergeten, de pestkanker kunnen ze krijgen!
@XKaulitza2 жыл бұрын
Ja bedankt overheid 🎉
@MCL26842 жыл бұрын
Volgend onderwerp is, netjes afgestudeerd zijn, twee diploma's hebben, schulden hebben en bij niemand terecht kan omdat men dan, zogenaamd een goede baan heeft. Gemeente helpt je niet, duo denkt niet met je mee en tonen weinig begrip als je zegt dat het een moeilijke tijd is voor iedereen en verhogen doodleuk gewoon je maand bedrag om af te lossen en woningcorporaties verwijzen je naar een veel te duur huis omdat je bruto "goed" verdiend, maar netto maar nauwelijks rond kan komen en soms bijna zeven dagen per week werkt om maar net rond te komen. Als je je werkgever aangeeft dat jij je de pleuris werkt en graag een iets hoger salaris wil, dan kijken ze je aan alsof je gek bent. Hierdoor niet van je spaargeld kan genieten en met je spaargeld rekeningen en schulden betaald. Nergens kan men naar toe als je altijd netjes binnen de lijntjes gekleurd hebt en aan een maatschappelijke eisen voldoet. Nergens............ Waar kan men wel terecht?
@outanowhere26142 жыл бұрын
0:53 stranger things?
@diane_princess2 жыл бұрын
Mijn tip: dit kan iedereen overkomen. Schaam je niet maar wees er op tijd bij. Ga praten met de decaan op school, met de gemeente of bij organisaties als Humanitas. En ook gewoon met je vrienden. Heb je het idee dat je niet genoeg skills hebt om goed met geld om te gaan maar heb je (nog) geen schulden: er zijn cursussen via de gemeente wijzer omgaan met geld waar je aan mee kunt doen. Soms organiseren banken en andere organisaties ook zoiets.
@andriy76422 жыл бұрын
Kan niet iedereen overkomen. Overkomt alleen mensen die niet scherp zijn en lui.
@rachellejanssen26552 жыл бұрын
Ik heb geluk gehad dat ik nog in het oude leenstelsel zat en dat ik een (redelijk) prima opleiding informatica (later HBO-ICT) in de beurt had, ik hoefde niet op kamers. Daarbij zat ik geen toegevoegde waarde om een master of iets dergelijks te gaan doen, praktijk kennis is veel belangrijker voor software bedrijven
@andriy76422 жыл бұрын
Is niet nodig maar met master kan je nog een stuk meer pakken. Heb hbo software engineering gedaan op HvA en master data science op UvA.
@username62652 жыл бұрын
Als Tip zou ik zeggen: Ik raad iedereen die dit lees aan om het boek '' Rich dad poor dad'' of ''rijke pa arme pa'' te lezen. met een beetje zoeken op internet is hij ook te downloaden in het Nederlands als audioboek.
@Don-po8vl2 жыл бұрын
Kijk uit met oudere info, tijden veranderen snel tegenwoordig dus niet alles letterlijk nemen (niet dat je dat doet maar dat boek is al verouderd).
@username62652 жыл бұрын
@@Don-po8vl ja daar heb je een punt, zeker nu alles in een stroomversnelling komt. Maar het basisprincipe ( verschil tussen ''goed en slechte schulden'' ) en het begrijpen van het verschil ''bezittingen en lasten '' blijven natuurlijk wel bestaan. Simpel gezegd; bezittingen die geld UIT je portemonnee halen en dingen die voor geld IN je portemonnee zorgen . Thanks voor de aanvulling:)
@PRGames_2 жыл бұрын
Het zou mij fijn lijken als Nederland een stopt met verplichte zorgverzekeringen... Ik heb als chronisch zieke elke dag (zware) medicijnen nodig. Maar niets hiervan wordt vergoed. Ik ga naar de tandarts, ik betaal het grootste deel zelf (als ik al wat heb). Zelfs mijn verdoving wordt niet vergoed, terwijl er op de website van Nationale Nederlanden staat ''100% vergoed op uitwendig bleken na''. Dat vind ik dus puur mensen bedonderen. Ik begrijp serieus niet waarvoor ik nog zorgverzekering betaal. Ik moet verdikkeme elke maand ruim €170 betalen, dat is per jaar €2.040. Die 2K kan ik toch beter gebruiken voor mijn medicijnen? Maar, mijn medicijnen komen daar nog eens bovenop, á €4.500 per jaar. Laat mij dan gewoon géén zorgverzekering hebben alsjeblieft, ik betaal toch alles zelf. En ja, ik weet het, nu krijg je natuurlijk ''ja, maar als''. Precies, als?! Als wat? Ik heb in de afgelopen 20 jaar nooit wat medisch gehad op een paar onderzoeken na, en een gebroken hand (dit was wel mijn eigen schuld). Maar wat mij betreft had ik dit allemaal prima zelf kunnen betalen van dat geld van afgelopen 20 jaar die ik betaald heb voor Jean Lue. Maar goed, in Nederland ben je verplicht, want anders krijgen ze geen doekoes. Bahh.
@Tamietwist6 ай бұрын
Ja mijn ziektekosten was voor de pandemie nog rond de 80 euro. Nu dik betalen 146 per maand. Echt niet normaal.
@Kovamix2 жыл бұрын
Door deze tijd ga ik er zwaar onder door. Ik had sowieso al moeite met een simpele 40u p/w op mezelf te wonen. Door de toeslagenaffaire is me zus met d'r dochter uit huis getrapt. Ik ben 24 en bouw al een jaar schulden op omdat ik ervoor moet kiezen of ik mijn rekeningen moet betalen of eten op tafel kan zetten. Deurwaarders/incassobureau's kennen geen moreel eergevoel en trekken je gewoon leeg ondanks de situatie.
@nvelsen19752 жыл бұрын
En spreek je daarmee dan een betalingsregeling af, of negeer je de brieven en vind je het stom als ze je daarna behandelen als iemand die zijn kop in het zand steekt?
@Kovamix2 жыл бұрын
@@nvelsen1975 Na een bepaald moment kun je zelfs je betaalafspraken niet nakomen. Ookal informeer je ze daarover moet je je daaraan houden volgens hun. Ondanks dat dat zou betekeken dat je een week niet kan eten. In hun woorden "is het niet hun probleem" dat mijn inkomen niet sufficiënt genoeg is.
@nvelsen19752 жыл бұрын
@@Kovamix Uh nee, dat moment komt niet tenzij je geld uitgeeft dat er niet is.
@martijn69692 жыл бұрын
Toch is het 99/100x eigenschuld
@farres66672 жыл бұрын
Tip: Geld dat je niet hebt, kan je niet uitgeven. Ga dus nooit lenen, behalve voor een studie of hypotheek. Geld lenen kost geld.
@eddie_cooper Жыл бұрын
Ze mogen zorgverzekering wel vanaf 20-22 jaar doen
@jeroenreijers80092 жыл бұрын
Correctie: Zorgverzekering is NIET VERPLICHT!!! Jordy Swarts heeft de rechtzaak tegen het CAK gewonnen. Hij kreeg €15.000 ONTERECHT betaalde premie's terug en heeft nu GEEN ZORGVERZEKERING en spaart de premie nu op EIGEN REKENING 😎
@TheWolfeGamer2 жыл бұрын
Welkom in Nederland
@Abs-mk2 жыл бұрын
Als je wilt studeren ga er vanuit dat je gwn in de schulden komt, tenzij je pa een groot gevulde rekening heeft.
@andriy76422 жыл бұрын
Of tenzij je niet te lui bent om je handen uit te steken, geen gat in je hand te hebben of bedrijven te starten naar je studie zodat je je eerste miljoen kan bijschrijven na 5 jaar.
@bdcp2 жыл бұрын
Suggestie: kunnen jullie een video maken over recyclen? Waarom in andere lander je veel meer ziet dan in Nederland? Hoeveel percentage wordt echt gerecycled? Klopt het dat als een stukje plastic in de kartonnen bak valt is de hele batch onbruikbaar? Waar wordt mijn vuilniszakken überhaupt gebracht, wordt iets met recyclen daar gedaan?
@xander86232 жыл бұрын
saai kut onderwerp
@SuperHD22 жыл бұрын
0:31 echt deze vrouw komt niet eens boven het stuur uit ze kan bijna de weg niet zien levensgevaarlijk
@harm38252 жыл бұрын
Leen nooit geld om een schuld af te betalen. Dan ruil je de ene schuld voor de ander in
@isso0132 жыл бұрын
Pfff thanks voor het herinneren dat ik mijn dou nog moet betalen
@alikara54652 жыл бұрын
Omdat kinderen alleen maar gok reclames krijgen. En zijn allemaal aan t gokken zonder dat ze bewust zijn
@metehanyilmaz97162 жыл бұрын
Als je een rekening niet kan betalen kun je het beste even bellen met de organisatie voor een oplossing. Als dat moeizaam gaat wordt dan zeker wat emotioneel want daar zijn ze erg gevoelig voor. Hoe eerder je belt hoe makkelijker het op te lossen is. Succes!
@Eftel-siteNl2 жыл бұрын
Ik denk dat je zelf toch wel een beetje verantwoordelijk bent voor eventuele schulden. Het is natuurlijk nogal makkelijk om te zeggen dat papa of mama wel zal betalen. Ook denk ik dat ook studiefinanciering en ov kosten nooit terug betaald zouden moeten worden. Want dat levert gewoon meer problemen op dan nodig is. En zeker de kosten die je maakt voor school zijn gewoon juiste investeringen. Je moet het alleen niet voor stappen e.d. gebruiken. Want als je dat doet vind ik wel dat het terug moet. Eigenlijk vind ik een lening voor je studie al gewoon al fout. Ik mijn ogen moet je als overheid dit niet aanmoedigen. Omdat jongeren al gelijk op een foute manier beginnen om maar te gaan lenen. Het is niet voor niks dat er altijd een disclaimer zit als je een reclame spotje ziet over geld lenen. De generatie zal ook steeds vaker lening afsluiten voor auto, telefoon en andere zaken die ze graag willen hebben. Als je een telefoon of een auto wil betaal je die gewoon in een keer af. Wil je een telefoon van €1200 gewoon betalen bij afhalen. Nooit geen telefoon op afbetaling of een auto op afbetaling kopen. De generatie die nu leent voor zijn studie kan hierdoor wellicht behoorlijk in de problemen komen in de rest van zijn of haar leven. Aan de ene kant wil de overheid dat men niet gaat lenen en als het om studie gaat wordt het zelfs aangemoedigd om een studiefinanciering te nemen. Ook als je de studie niet af maakt lijkt het mij nog steeds dat je niet terug zou moeten betalen. Als het voor studie gebruikt is niet in ieder geval.
@nvelsen19752 жыл бұрын
Studielening is samen met een hypotheek nou net één van de twee vormen van lenen die wel goed zijn. Het probleem is dat de banken daarna via het achterdeurtje de studielening tot een probleem hebben gemaakt en bijvoorbeeld willen dat je dit opgeeft bij een hypotheekaanvraag. (nooit doen! Altijd studieschuld verzwijgen! Zijn extreem discriminerende regels door boomers bedacht, je kunt nooit een huis krijgen als je studieschuld opgeeft) Hiermee worden ook pretstudies afgeremd waar je niks aan hebt en dit is zeer positief. Als iemand zeven jaar lang tijd wil verspillen met een onzinnige studie als gender studies, leisure studies of iets dergelijks, is het logisch dat ze dit afbetalen. De samenleving is immers niet verantwoordelijk voor hun relaxte hobbyproject. Dit straft hen voor de tijdverspilling omdat ze een lager loon hebben vanwege een nutteloze studie en remt zo mensen af om zo'n dom iets te kiezen. Iemand die daarentegen een technische studie doet, lost binnen 5 jaar zijn studieschuld af en verdient in zijn carrière veel meer geld. Zo promoten we dus gezonde studiekeuzes.
@IcanseeeverythingwhatyouDohere2 жыл бұрын
Hopelijk gaan ze is n keer over bewindvoering hebben!
@JordyVvl2 жыл бұрын
Zozo op Donderdag een video? Komt er zaterdag ook een?
@martijngroenendijk31467 ай бұрын
welke jongeren dan exact?
@jurouh527227 күн бұрын
leuk dat we dan nu ook een 3k studeer boete krijgen :)
@superjorn2 жыл бұрын
Hulp krijgen is ook super lastig als je student bent. Burn out? Je kan dan niet meer werken? Financiële steun kan je dan om fluiten, want je bent een student.