Nice, studying in The Netherlands. But there's a catch.

  Рет қаралды 222,923

NOS op 3

NOS op 3

Жыл бұрын

The number of international students in the Netherlands has been increasing for years, but universities and colleges say there are too many. NOS on 3 explains the problem.
We would like to thank Pieter Slaman - education and policy historian at Leiden University - for the valuable feedback and reading of our script. Daan Donkers of Hospi Housing, which matches people with a place to a seeking student, also offered valuable help.
Music:
• Rusko - Yahova
• GHIZ - Narassvete
• Miami Vice - Theme song
• ThatKidGoran - Against the Ropes
• ThatKidGoran - Holy Grail
• Kanye West & Jay-Z - No Church in the Wild
• Noriah - Overthinking
• Sam Shure - Nandoo
• Stay High Remix - Tove Lo
• Kid Francescoli - Moon
• Unders & Friends - Collecting Stories
More videos? Subscribe, turn on your notifications 🔔 and join the conversation! bit.ly/2PJk8Xg
Follow us on Instagram: / nosop3
QUESTIONS/TIPS/IDEAS? We'd love to hear what you think of the news and our explanation, let your opinion be heard in the comments or send us an email: nosop3@nos.nl
NOS is the largest news organization in the Netherlands. Every Saturday we publish a video about news you can't miss. We investigate news from your world for you. We also explain the news at this channel.

Пікірлер: 927
@nosop3
@nosop3 Жыл бұрын
We've added English subtitles for this video!
@Bretaxy
@Bretaxy Жыл бұрын
No hablo espanol
@harm3825
@harm3825 Жыл бұрын
@@Bretaxy blijkt wel; je kan ‘español’ niet eens spellen
@HGZie
@HGZie Жыл бұрын
Erg bedankt voor de Engelse en Nederlandse ondertitels. Ze helpen me veel om mijn Nederlands te oefenen
@A2Lettuce
@A2Lettuce Жыл бұрын
@@harm3825 ooit gedacht aan euthanasie, misschien interessant
@PixlyPenguin
@PixlyPenguin Жыл бұрын
@@harm3825 isgaspanenol
@Roosch
@Roosch Жыл бұрын
Ik vind het een lastige kwestie. Zelf heb ik psychologie gestudeerd en in die tijd kwamen er een hoop Duitse studenten omdat het in Nederland veel makkelijker is om psychologie te studeren dan in Duitsland (in Duitsland moet je gemiddeld een 8 staan geloof ik). Wat gebeurt er vervolgens: minder Nederlandse studenten worden toegelaten tot de opleiding, veel Duitse studenten worden wel toegelaten. Maar nagenoeg alle Duitse studenten vertrekken na hun studie weer naar Duitsland. Dan faciliteer je dus eigenlijk dat meer Duitsers psychologie kunnen studeren. Vind dat een bijzonder fenomeen. Snap het kenniseconomie argument ergens wel, maar is dat niet ook een beetje ouderwets... Het blijkt nu dat je daar niks aan hebt aangezien we vakmensen tekort komen omdat mensen te hoog opgeleid zijn. Al met al heb ik er niet echt een antwoord op, maar ik denk dat de universiteiten wel een taak hebben in het goed voorlichten van buitenlandse studenten over de situatie in Nederland wbt huisvesting.
@roeldejong9297
@roeldejong9297 Жыл бұрын
Eigenlijk waar we het dan over hebben is 'braindrain' ik denk namelijk eigenlijk dat het voor studenten uit Griekenland, Roemenië en Polen wél een stuk verleidelijker is om na een studie in Nederland ook in Nederland te blijven. Die landen kampen alleen met het probleem dat hun aandeel academici langzamerhand uitdunnen. Na het begin van de schuldencrisis zijn er bijvoorbeeld grote groepen hoogopgeleiden vanuit Spanje, Italië en Griekenland al vertrokken naar Duitsland. Dat is fijn voor Duitsland maar zeer problematisch voor zuid Europa.
@roeldejong9297
@roeldejong9297 Жыл бұрын
@@rickrozen2341 heb je de wachtlijsten gezien in de GGZ?
@Roosch
@Roosch Жыл бұрын
@@rickrozen2341 bedankt 👍🏻
@jaapspruitenburg6625
@jaapspruitenburg6625 Жыл бұрын
Kenniseconomie zou zijn als je 'de succesformule' creëert en die verkoopt in het buitenland, zodat zij met hun cultuur ook een eigen blauwdruk daarmee kunnen creëren. Nu is er geen succesformule geweest behalve een beleid om te lobby'en en vooral marketing te voeren. De regering had het dus over kwaliteitsonderwijs maar uiteindelijk werd het vooral een marketing- en verdienmodel. Want buidenlands geld in de Nederlandse economie is altijd de focus geweest...
@rickrozen2341
@rickrozen2341 Жыл бұрын
@@roeldejong9297 Jep want de GGZ gaat echt een hele hoop psychologen aannemen terwijl de VVD bezuinigd op de gekkenhuizen in Nederland.
@another_pointless_account4130
@another_pointless_account4130 Жыл бұрын
Ik kom uit het VK. Ik ben al vier jaar in NL dus heb ik Nederlands geleerd om een opleiding te doen. Ik vind dat als je in Nederland wilt studeeren, moet je eerst tenminste een basis niveau Nederlands moet leren. Buitenlanders kiezen Nederland omdat je geen Nederlands hoef te spreken om hier te studeren. Het is de keuze van iemand die een "internationale studenten ervaring" zonder verplichtingen wil hebben. Als buitenlandse studenten Nederlands leren, is de kans groter dat ze hier blijven wonen en niet meteen na hun studie naar een andere land gaan.
@caskraker
@caskraker Жыл бұрын
Het is allemaal waar. Maar je taalkennis is nog lang niet op het niveau om een Nederlandse opleiding goed te kunnen volgen.
@another_pointless_account4130
@another_pointless_account4130 Жыл бұрын
@@caskraker voor wiskunde wel.
@simpyglizssz414
@simpyglizssz414 Жыл бұрын
@@caskraker Ik denk van wel. Schrijven in een vreemde taal is veel lastiger dan een vreemde taal verstaan. Dit geldt natuurlijk niet voor een studie Nederlandse literatuur of zo
@andrekloer
@andrekloer Жыл бұрын
​@@caskraker wat een zure opmerking, en er klopt ook niks van. Er staan hooguit 2 taalfouten in de comment van Another_Pointless_Account. Omgekeerd is jouw eigen comment niet vrij van fouten, volgens de taalpuristen.
@caskraker
@caskraker Жыл бұрын
@@andrekloer 😂😂😂😂 vertel eens wat er niet klopt aan mijn reactie? 🤮
@cvb5092
@cvb5092 Жыл бұрын
Typisch een probleem wat geen probleem had hoeven zijn als we in Nederland wel een functionerende woningmarkt hadden. Zelf ben ik mede veroorzaker van het probleem omdat ik nog een studentenkamer bezet houdt terwijl ik al 2 jaar ben afgestudeerd en fulltime werk. Ik wil graag wat meer geld betalen voor wat meer woning, maar het segment van de woningmarkt dat past bij mijn financiële situatie/wooneisen bestaat niet op dit moment…
@cmonc1984
@cmonc1984 Жыл бұрын
Er komen per jaar c.a. 100.000 mensen bij, vooral arbeidsmigranten. Daar valt niet tegenop te bouwen, het is dweilen met de kraan open. Bovendien zit Nederland al stampvol en wordt het steeds moeilijker om nog meer woningen te bouwen vanwege ruimtegebrek, leefbaarheid die in het gedrang komt, water- en energievoorziening die tegen grenzen aanloopt enz.
@cvb5092
@cvb5092 Жыл бұрын
@@cmonc1984 arbeidsmigranten boeien niet. De reden daarvoor is simpel, hun aanwezigheid is gewenst om arbeid te verrichten en dus onze economie te steunen. Als er geen werk voor ze was waren ze hier niet naartoe gekomen. Oftewel, het woningtekort oplossen door minder migratie toe te staan betekent dat bedrijven zullen moeten sluiten omdat ze hun product of service niet meer kunnen verkopen. De uitzondering hierop zou arbeidsmigratie voor de landbouw kunnen zijn. Als die boerenbedrijven moeten sluiten stoten ze geen stikstof meer uit en wordt op die manier een belangrijk obstakel voor het oplossen van het woningtekort weggenomen.
@army_dreamer_8088
@army_dreamer_8088 Жыл бұрын
@@cvb5092 En dan is het probleem van overbevolking ook snel opgelost want dan gaan we allemaal dood van de honger 😀
@Krekkertje
@Krekkertje Жыл бұрын
@@army_dreamer_8088 kijk voor de grap eens op de verpakking van je biefstuk waar hij vandaan komt
@cmonc1984
@cmonc1984 Жыл бұрын
@@cvb5092 Dit is een piramidespel. Er worden banen gecreëerd (waarvan je je soms ook af kan vragen of ze wel noodzakelijk zijn) waarvoor dan mensen worden aangetrokken, die ook extra behoefte creëert aan woningen, energie, zorg etc., wat ook weer meer banen creëert, waarvoor dan weer mensen moeten worden aangetrokken enz. Dit betekent eindeloze groei, en gaat uit van een oneindige beschikbaarheid van ruimte, energie, grondstoffen etc. De werkelijkheid is dat deze beperkt zijn, en je op een gegeven moment dus tegen grenzen aanloopt, waardoor dus al deze problemen ontstaan. Wat betreft de boeren: we zijn een zeer groot exportland van landbouw- en veeteelt producten, maar netto zijn we een importland. We kunnen onze eigen voedselconsumptie niet binnen eigen landgrenzen produceren. Dan nog hebben we het stikstofprobleem in moet de landbouw inkrimpen, waardoor je dus nog meer afhankelijk wordt van import. Als er internationale bonje ontstaat, wat gezien de vele problemen en oprakende grondstoffen niet ondenkbaar, en misschien wel onvermijdelijk is, heb je wel een probleem. Je kunt in de moderne samenleving niet alles produceren binnen eigen land, maar moeten we zo afhankelijk willen zijn wat betreft onze primaire levensbehoeften?
@hbergwerf
@hbergwerf Жыл бұрын
Ik heb wel eens gehoord dat veel opleidingen massaal Engels zijn geworden specifiek om internationale studenten aan te trekken. Die leveren per persoon ook meer op dan Nederlandse studenten omdat ze meer collegegeld betalen. Universiteitsbesturen doen dit willens en wetens, puur om meer geld binnen te harken en belangrijker te zijn.
@pietervanniel9263
@pietervanniel9263 Жыл бұрын
Als een Nederlandse student binnen 'normale' tijd afstudeert, krijgt de hbo/uni uiteindelijk evenveel collegegeld als bij een internationale student die er even lang over doet, toch? Internationale studenten kosten hbo's/uni's juist vaak meer geld, omdat ze gemiddeld meer begeleiding en hulp nodig hebben. Denk aan studentendecanen, studentenbalies, administratiegebeuren, organisatie van huisvesting, taalcursussen, etc. Allemaal extra werk, dus extra kosten.
@willemrood
@willemrood Жыл бұрын
Hetzelfde geld voor PhD posities. Alles kan zolang je met een koffer met geld aankomt. Zodra ze klaar zijn vertrekken ze meestal weer, dus weg kennis.
@jdjphotographynl
@jdjphotographynl Жыл бұрын
@@pietervanniel9263 Nu weet ik niet hoeveel een HBO of uni krijgt per afgestudeerde student, maar het collegegeld voor een Nederlandse student (en ik vermoed daarmee sowieso voor studenten uit de EU, maar correct me if I'm wrong) ligt op rond de twee ruggen per jaar. Bij mij op het werk hebben we in de loop der jaren wat stagiaires uit Vietnam gehad, en die blijken zo'n 8000 euro collegegeld per jaar te betalen. Dan wordt het voor HBO's en universiteiten natuurlijk wel interessante business als je voor non-EU-studenten het viervoudige kunt vragen dan voor Nederlandse dan wel EU-studenten.
@StardidiMarcelis
@StardidiMarcelis Жыл бұрын
@@jdjphotographynl Naar mijn weten is dat alleen in wat de student betaald, niet wat de onderwijsinstelling ontvangt. Voor studenten uit de EU betaald de overheid dat verschil
@karinneeskens
@karinneeskens Жыл бұрын
@@jdjphotographynl Nederlands student betaald rond 2 duizend. De rest word gesubsidieerd en aangevuld door de overheid. Dus voor uni maakt het niet veel uit wat voor student er binnen komt.
@bywavy
@bywavy Жыл бұрын
Deze presentatrice presenteert het echt heel leuk. Ga zo door! 😊
@liamtahaney713
@liamtahaney713 Жыл бұрын
I was going to study in the Netherlands, but chose Belgium instead because of housing indeed. Think it was a good choice in retrospect. Didn't realize how rough it really is in NL
@MissMoontree
@MissMoontree Жыл бұрын
Belgium has a good system indeed. Especially considering housing. However, there are too many Dutch students at some universities there, so they stopped promoting their universities in the Netherlands. I even heard that Dutch students no longer can apply for living on campus for cheap.
@nosop3
@nosop3 Жыл бұрын
Hi! Which course did you choose?
@sant_vauls
@sant_vauls Жыл бұрын
i did the same as well :P
@liamtahaney713
@liamtahaney713 Жыл бұрын
@@nosop3 I studied finance at Antwerp Management School:) it was great, and now I am working down here!!
@SnipinG1337
@SnipinG1337 Жыл бұрын
I was right on the border, so decided to live in Belgium but study in The Netherlands still. Easy choice when housing is half the price and twice the size.
@ywee3980
@ywee3980 Жыл бұрын
Ik heb een vriendin die in Wageningen had gestudeerd. Daar zijn ook veel internationale studenten. Voor een vak moest ze met een groepje een veehouder interviewen voor een probleem en dan vanuit de literatuur een aanbeveling schrijven, uiteraard in het Engels. Één probleem, de internationale studenten konden noch Nederlands verstaan ,noch Nederlands spreken. De boeren verstonden en spraken geen tot weinig Engels. Dit maakte communiceren lastig en betekende dat de Nederlandse studenten als vertaler moesten dienen en een sleutelfiguur waren om een voldoende te behalen. Ook hadden de Nederlandse studenten meer werk dan hun internationale studiegenoten hierdoor. De Nederlandse studenten hielden het contact met de boeren en gaven ook een terugkoppeling van hun paper, die wederom in het Engels was geschreven. Mijn vriendin vond het eigenlijk dat dit vak uit de opleiding geschrapt moest worden of alleen in het Nederlands gegeven moest worden. De internationale studenten konden niet zelfstandig het interview uitvoeren en leunden zwaar op hun Nederlandse groepsgenoten. De boeren, om wie het allemaal ging, hadden weinig aan een aanbeveling als het alleen in het Engels was geschreven. Sommige konden op zich wel redelijk Engels begrijpen, maar geen academische paper.
@mel01berlee6
@mel01berlee6 Жыл бұрын
Echt heel krom. Het werkt gewoon niet.
@mastermight2
@mastermight2 Жыл бұрын
Dit heb ik sowieso met vakken waarbij je een onderzoek uitvoert voor een cliënt en vervolgens een aanbeveling moet schrijven in academische stijl. Die cliënten willen vaak gewoon de praktische kant van zaken onderzocht en aanbevelen hebben, niet een academische paper waar het voornamelijk gaat over de goede onderbouwing uit de literatuur en vaak een of ander academisch framework.
@rogiervdheide
@rogiervdheide Жыл бұрын
I believe that teamwork, and building on each other's strengths, is not a bad thing to experience for young, developing adults.
@mjferroni
@mjferroni Жыл бұрын
Het zou een acceptatie eis moeten worden dat je huisvesting hebt gevonden voor je je mag inschrijven. Dat was in engeland ook zo, je mag geen student zijn voor dat je aan kunt tonen dat je huisvesting hebt in de UK
@Galloh
@Galloh Жыл бұрын
Ook lekker, betaal je huisvesting vanaf April tot Augustus om er na 6 maanden achter te komen of je wel/niet geäccepteerd bent.
@MissMoontree
@MissMoontree Жыл бұрын
Dan mag die woningmarkt ook wel eens veranderen, of het inschrijfmoment mag opschuiven. Nu weet je vaak pas een maand van tevoren of minder of je een kamer hebt of niet. En dan mag je meteen huur overmaken, want voor jou 10 anderen.
@jobeucken640
@jobeucken640 Жыл бұрын
Mee eens.
@luiscobos123
@luiscobos123 Жыл бұрын
Nice bit of made up info. Hahahahahahahahhahahshahahaha
@Moe5Tavern
@Moe5Tavern Жыл бұрын
Ik ben Duits en heb zes jaar in Nederland gestudeerd. Toen vond ik het altijd al bizar dat Nederland hun eigen studenten steeds minder opties qua studies in hun eigen taal biedt en meer voor internationaale studenten doet. Ik heb door veel in de horeca te werken redelijk goed Nederlands geleerd en mijn eigen goed geintegreerd. Maar veel andere buitenlandse studenten blijven maar een paar jaar en leren voor geen meter Nederlands, of erger: leren geen Nederlands en blijven voor altijd. Daar snap ik niet goed wat een land daar aan heeft. Het maakt de samenlevening niet echt leuker ook al komen natuurlijk onder meer ook veel gekwalificeerde studenten.
@MadoctheHadoc
@MadoctheHadoc Жыл бұрын
Ik ben Engels en begon studeren in Nederland in de laaste mande; ik denk precise de zelvde
@billy5926
@billy5926 Жыл бұрын
Neem deel aan een professioneler systeem van beleggen/handelen, dat veel winstgevender is dan elke andere bron die iemand zou kunnen gebruiken. Met de hulp van een ervaren handelaar zoals Thomas Stuart mark Wie kan u helpen kennis over de markt op te doen Ik leer terwijl Thomas namens mij handelt hulp krijg van Thomas om veel verlies te voorkomen de hulp van een expert is van vitaal belang in handel
@jane-vd6pb
@jane-vd6pb Жыл бұрын
Dit merk van Thomas Stuart Mark op bijna alle platforms verschijnen. ze stelden hem ook voor op een podcast waar ik naar luister, hoe werkt hij?
@kathywesley6283
@kathywesley6283 Жыл бұрын
het beste deel van het werken met Thomas Stuart Mark is dat je volledige toegang hebt tot je geld en dat je hem kunt volgen en het patroon kunt leren dat hij gebruikt om Gaines regelmatig te maken
@nerobrown1465
@nerobrown1465 Жыл бұрын
Thomas rekent 25% aan op elke winst die hij maakt terwijl hij handelt namens zijn verantwoordelijke klantenkring, dat zijn zijn kosten en de laatste tijd maak ik nog steeds winst door met hem te werken. Ik verdien elke twee weken meer dan $ 12.000, we hebben meer mannen zoals hij nodig in de handel wereld weet hij echt wat hij doet als het gaat om handelen.
@kendrickwills2867
@kendrickwills2867 Жыл бұрын
Dosis Thomas handelt gratis?
@lindalily6924
@lindalily6924 Жыл бұрын
Hij rekent 25% commissie aan op alle inkomsten die hij voor zijn klant genereert. Hij handelt niet gratis
@rosamore4698
@rosamore4698 Жыл бұрын
Mijn opleiding was het eerste jaar in het Nederlands, en vanaf het tweede in het Engels. Daardoor konden geen internationale studenten de hele opleiding doen, maar alleen een semester meedraaien. Ik ben blij om Engelstalig onderwijs te hebben gehad, want dat is heel fijn voor de doorstroom naar een master, die bijna altijd in het Engels is.
@TheTiemotje
@TheTiemotje Жыл бұрын
'Want toe studie in de Nederlands? - Kennie!' Weer lekker ge-engelsd!
@itr00ow93
@itr00ow93 Жыл бұрын
Ongeveer ook het engels wat op de "engelse" universiteiten wordt gesproken :P
@dnmw2705
@dnmw2705 Жыл бұрын
Ik ben van mening dat we in Nederland iets minder moeten willen, ondanks onze geschieden is wereldspeler, zijn we maar een klein land waar we altijd maar de beste of de grootste willen zijn, juist hetgeen waardoor de boel nu stagneert. Ook uit deze video haal ik weer het feit dat er we teveel willen als land..
@gregoryrichter57
@gregoryrichter57 Жыл бұрын
Ik ben het ermee eens, echter is een grote problem in nederlands dat ze altijd denken ze zijn het best in alle dingen, niet alleen in opleiding ook terwijl corona moesten ze altijd een bijzondere weg gaan
@Aranoura
@Aranoura Жыл бұрын
Het is sowieso gewoon belangrijk om het studenten huisvesting probleem aan te pakken door meer studentenkamers te bouwen. Wat veel mensen namelijk misschien niet weten, is dat veel huizen die nu wel gebouwd worden in de 4 tot 5 ton categorie zitten. Daar hebben noch starters noch studenten iets aan. Misschien moeten we daar ook iets aan gaan doen?
@hansklashorst2445
@hansklashorst2445 Жыл бұрын
Beter hier niet naartoe komen om te studeren. Kom huizen bouwen, dat heeft Nederland nodig op dit moment. Niet mensen die kamers zoeken, studie volgen en weer weggaan.
@michellezevenaar
@michellezevenaar Жыл бұрын
Inderdaad je kan niet doorstromen. Het is ook gek dat weekenden die naar Nederland komen ook naar studenten huizen gaan om te wonen. Wij zitten vast in een sociaal huurwoning en kunnen niet doorstromen naar koop omdat we eerst 100,000 euro moet sparen om de gat te dichten tussen wat we kunnen lenen en wat een starters woning kost. En omdat we boven de 35 zijn kunnen we dat geld niet krijgen van family en ook geen korting op de overdrachtsbelasting. Echt leeftijd discriminatie die er voor zorgt dat we niet kennen doorstromen en dat ons wonen niet vrijkomt voor iemand die nu als werkende in een studenten kamer woont.
@jobeucken640
@jobeucken640 Жыл бұрын
Kwestie van vraag en aanbod.
@casparkok3543
@casparkok3543 Жыл бұрын
Er is ook een probleem met doorstroom, mensen die meer kunnen betalen blijven nu in starter woningen zitten omdat ze niks beters kunnen vinden. Als die 4/5 ton categorie huizen gebouwd zijn kunnen zij doorschuiven daarnaartoe en komen starter woningen weer vrij, dan kunnen oud studenten die in studentenwoningen zijn blijven zitten ook weer door
@michellezevenaar
@michellezevenaar Жыл бұрын
@@casparkok3543 de starters woning die dan vrij komen worden door investeerders gekocht om studenten huizen te maken.... er moet echt meer bescherming komen voor koopwoningen. Een verhuur vergunning zou ook een goed idee zijn. Vooral als er kwaliteitseisen zijn aan de woningen. Woningbouwvereniging moeten wel aan allemaal regels voldoen dus zouden particulieren verhuur eigenlijk ook aan de zelfde regels moeten voldoen.
@freestylestuntkayak
@freestylestuntkayak Жыл бұрын
De colleges in het steenkolen-Engels vind ik amper te volgen. Ze gebruiken de NL grammatica en letterlijke vertalingen en hebben zo'n sterk accent dat je probeert de zinnen te vertalen. Daarna zou je de stof nog moeten begrijpen.. maar zijn ze alweer verder.
@georghuppertz5727
@georghuppertz5727 Жыл бұрын
Welke opleiding? Bij mijn studie is het Engels best goed.
@rickrozen2341
@rickrozen2341 Жыл бұрын
@@georghuppertz5727 Deze man volgt de studie “Engels”
@FeedsNoSliesMusic
@FeedsNoSliesMusic Жыл бұрын
Ik heb dit probleem met collega's in Amsterdam. Iedereen praat liever engels maar ze gebruiken zo weinige woorden dat alles "this one" wordt en overal "there" wordt, en ja ze zeggen dingen zoals "does this one can go here?" Ja ik denk dat het idee dat Nederlanders zo ontzettend goed in het engels zijn niet helemaal waar is.
@A2Lettuce
@A2Lettuce Жыл бұрын
@@FeedsNoSliesMusic dan raad ik je sterk aan om even een italiaan of een fransman engels te horen spreken
@kevinhoogers7682
@kevinhoogers7682 Жыл бұрын
Zelf alleen ooit gezien op een open dag in nijmegen door een rus. Nu op de uni al 3 jaar geen last van gehad.
@xBasZx
@xBasZx Жыл бұрын
Het is goed dat jullie hier aandacht aan besteden, vooral ook het economische aspect erbij benoemen. Zelf ben ik lange tijd in de medezeggenschap actief geweest en heb de switch naar Engelse bachelors meegemaakt. Jarenlang is door universiteiten voor gehouden dat het niet draaide om het geld, maar om de 'international classroom'. Toch zijn bijna alle universiteiten tegelijkertijd hun bachelors naar Engels gaan switchen, en ontstonden er geldproblemen toen door corona de internationale instroom terugliep. Verder werkte het 'oude' model voorheen prima, waarin de bachelors Nederlands waren en de masters in Engels. Zelfs toen waren er al problemen met huisvesting en kampte universiteiten met te weinig (werk)plekken. Onder druk van het beleid van de overheid, zoals jullie deze hier ook in de video benoemen, zijn voornamelijk technische universiteiten in een rap tempo geswitcht naar Engelse bachelors en moesten andere universiteiten ook volgen. Om dit te bekostigen is mede de basisbeurs afgeschaft (dit kwam naar voren in een uitgelekte notulen van de VSNU). Hoewel de universiteiten wisten dat ze de groei niet aan konden, hebben ze toch jarenlang intensief gepromoot in het buitenland. Elk jaar werd er weer beloofd dat het aantal studenten niet verder zou groeien, en toch bleek elk jaar weer dat dit niet klopte. Zelf was ik aanwezig in 2018 bij een bijeenkomst van de Nuffic, een organisatie die opkomt voor internationaal onderwijs in Nederland, waarin werd gesproken over de voor- en nadelen van internationalisering in het onderwijs. Toen waarschuwde al een internationale student luid en duidelijk dat als de overheid en de universiteiten door zouden gaan met het beleid dat ze toen voerde, er binnenkort geen kamers meer beschikbaar zouden zijn. De rest is geschiedenis zullen we maar zeggen...
@derkhaslol
@derkhaslol Жыл бұрын
Dat VVD-beleid is gewoon niet geschikt voor ons kleine landje. Qua groei zijn ze zeker succesvol geweest, maar ze hebben totaal geen rekening gehouden met de consequenties. Vandaar dat we nu met de gebakken peren zitten.
@Ironborn4
@Ironborn4 Жыл бұрын
Leuk en aardig, maar NL-studenten kunnen echt niet zo makkelijk naar buitenland voor een studie als buitenlandse studenten naar NL. Studies in het buitenland worden bijna nooit in het Engels aangeboden, zijn vaak stervensduur en er zijn totaal niet dezelfde voordelen als Stufi beschikbaar die studenten uit EER wel kunnen genieten hier. Dan kan je wel die studenten uit EER dezelfde rechten geven onder het mom dat wij die rechten ook hebben, maar in de praktijk is dit echt 1 richtingsverkeer. Andere landen genieten van onze voorzieningen terwijl wij weinig voordeel hebben van hun voorzieningen.
@markuserikssen
@markuserikssen Жыл бұрын
Dat eerste ben ik het niet helemaal mee eens. In bijvoorbeeld bepaalde Scandinavische landen kun je in principe gratis studeren. Ik heb een Master in Zweden gedaan en hoefde geen collegegeld te betalen. Alleen de boeken waren niet gratis. En omdat je uitwonend bent, komen de kosten voor huur er nog bovenop. Het proces om je aan te melden bij een universiteit in Zweden was ook makkelijk.
@Ironborn4
@Ironborn4 Жыл бұрын
@@markuserikssen ja, Scandinavische landen doen het daar goed in. Die hebben ook veel Engelstalige opleidingen. België is ook nog wel prima. Echter heb je geen recht op stufi oid in die doorgaans dure landen dus de optie om in die landen te studeren is ook enkel open voor vermogende leerlingen. Studenten uit die landen hebben wel dat recht in NL. Daar houdt het verder dan ook wel op. Dat zijn er 3, misschien 4 van de 32 landen? Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Portugal, Zwitserland, Bulgarije, Roemenië, Griekenland etc. hebben publieke scholen die enkel opleidingen in hun eigen taal aanbieden en dus moet je om een Engelstalige opleiding te doen naar een absurd dure privé school gaan. Doen landen sturen wel en masse hun studenten naar NL.
@5Fem5Fem
@5Fem5Fem Жыл бұрын
@@markuserikssen my point! Het is wel een beetje veranderd tov een aantal jaar geleden, maar de voorwaarden in Zweden en Finland zijn nog steeds heel goed!
@jac7198
@jac7198 Жыл бұрын
inderdaad, je hebt helemaal gelijk! studenten uit de eer krijgen gewoon stufi van onze overheid. en wij krijgen niet eens een basisbeurs! tis toch te belachelijk. daarnaast inderdaad kunnen wij vaak niet in andere landen dan engeland studeren, omdat wij naast engeland het enige land zijn dat o extensief engelse opleidingen biedt. enáls je dan in engelandt( of any other place) wilt studeren, dan kan je de hoofdprijs betalen
@theninja4137
@theninja4137 Жыл бұрын
Een solutie zou zijn een minimum level Nederlands te eisen. Geen hoge niveau, A2 of zoiets. Voor Nederlanders geen probleem natuurlijk. En voor echt geïnteresseerde buitenlandse studenten ook niet, als ze bereid zijn een antaal manden de taal te leren. Maar een deel van de studenten (die eigentlijk niets met Nederland te doen willen hebben, alleen in hun internationale groepjes zouden blijven en naar het afstudeeren naar hun eigen land terug zullen gaan) zou dan liever thuis blijven Dus twee voordeelen: minder internationale studenten, en die studenten die er zijn zijn dan alleen die die aan de Nederlandse samenleving deelnemen en misschien later hier ook gaan werken (Ik ben Duits en studeer Electronic Engineering in Eindhoven)
@T0MMYNAT0R
@T0MMYNAT0R Жыл бұрын
Wettelijk gezien blijven de eisen voor alle studenten gelijk. Dus dit is wel een zeer goede oplossing. Helaas zal dat betekenen dat de politiek waarschijnlijk niet op dit idee komt.
@rickrozen2341
@rickrozen2341 Жыл бұрын
Je bent Duits en je spreekt op een hoog niveau Nederlands. Wat is het verschil tussen Duitsers en Angel Saksische en Chinese studenten? Het feit dat de Nederlandse taal onderwezen wordt op Duitse scholen specifiek ter voorbereiding van een studie dan wel een tijdelijk of permanent werkend leven in Nederland. Ik heb zelf op een HBO instelling in Leeuwarden gezeten en in woonde destijds op kamers in die prachtige stad. En op mijn opleiding waren er ook veel Duitste studenten. Sommige spraken zeer beperkt Nederlands en Engels en die maakten de opleidingen niet af. Andere spraken vele malen beter Nederlands dan de lokale Frieze studenten. Verder is de kans ook vele malen groter dat Duitsers in ieder geval voor een tijdje in Nederland blijven wonen en belasting betalen en roven ze ons Nederland niet leeg qua kennis om gelijk in China alle geheimen door te verklappen aan de communisten. Daarom vind ik dat alleen EU studenten zouden moeten studeren in Nederland en dat buitenlanders per jaar VISA kosten van tien duizend euro zouden moeten betalen.
@Somebody0utThere
@Somebody0utThere Жыл бұрын
@@rickrozen2341 Ik ben ook Duits en bijna niemand in Duitsland heeft Nederlands op school. Het verschil is vooral dat Nederlands voor ons makkelijker te leren is - ik ben binnen zes weken van nul tot niveau B2 gegaan, en dat is in geen andere taal mogelijk voor mij.
@naomieamsing9215
@naomieamsing9215 Жыл бұрын
@@T0MMYNAT0R Dit is al ingevoerd bij de opleiding Werktuigbouwkunde op de TU/e, dus wettelijk kan het (nog) wel!
@rickrozen2341
@rickrozen2341 Жыл бұрын
@@Somebody0utThere Nederland wordt wel gegeven maar het is een keuze vak.
@azumarie229
@azumarie229 Жыл бұрын
Voor mij is het ook een moelijkes onderwerp. Ik mezelf heb mijn vriendje van over een jaar online gevonden en hij komt uit het Nederlands, en ik ben duits. Doordat wij ons vaak kunnen bezoeken, heb ik met hem veel tijd in het Nederlands doorgebracht. Daarwegen heb ik gemerkt, dat Nederlands een heel leuke taal en cultuur is en nu wil ik waneer ik ouder ben en mijn onderwijs hier in Duitsland heb gevoltoen, daarheen gaan. Dus begrijp ik, waroom zo veele mensen daar wonen wollen. Maar ik personlijk wil echt daar wonen blijven omdat ik het maar heel cool vind. Ik zie zo veele aspecten welke in her Nederlands heel veel leuker zind als in Duitsland. Sorry voor enige fouten welke ik heb gemaakt, als ik zegte, ik ben de taal eerst sinds ongeveer een jaar an te leren
@xolanimiel616
@xolanimiel616 Жыл бұрын
Je doet het geweldig loll
@CeleTiXx
@CeleTiXx Жыл бұрын
Voor mij is het precies andersom, Ik ben Nederland zat aan het raken en ik zou dol graag naar Duitsland willen verhuizen. Mijn doel is om Duits docent to worden en een aantal jaar ervaring op doen hier in Nederland om vervolgens naar Duitsland of Luxemburg te vertrekken. Succes met je plannen tho!
@Gelre1542
@Gelre1542 Жыл бұрын
Je doet je best om je het Nederlands eigen te maken. Daarvoor neem ik mijn hoed 🎩 af!
@gwnlars_8306
@gwnlars_8306 Жыл бұрын
Je bent al een eind gekomen! Het is prima leesbaar, geen zorgen ;-)
@RoxanneRemeeus
@RoxanneRemeeus Жыл бұрын
Je hoeft geen sorry te zeggen, je doet ten minste de moeite om onze taal te leren en wilt hier wonen en werken, de meeste Exchange students leren geen Nederlands en blijven hier ook niet wonen.
@svdv20
@svdv20 Жыл бұрын
Ik vind dit format van de video's nog altijd beter dan het format met de duo's in de loods
@d.5688
@d.5688 Жыл бұрын
Ik vind beide goed
@Ysbra
@Ysbra Жыл бұрын
Mijn ervaring in Spanje was net wat anders, daar bleek bij aankomst dat de vakken die ik gekozen had helemaal vol zaten.. Een bomvolle school met honderden studenten die daar voor niks kwamen, maar ondertussen wel een kamer hadden gehuurd en alles hadden achtergelaten. University of Valencia, komische praktijken daar. Dan is het in Nederland echt niet zo slecht geregeld.
@jaapspruitenburg6625
@jaapspruitenburg6625 Жыл бұрын
We zouden dus eigenlijk gewoon oude docenten moeten exporteren die in hun nadagen van de Spaanse zon en de mooie stad daar gaan genieten... dan kan je het probleem daar oplossen en heb je dezelfde kennis verspreid zitten zodat de druk over een groter oppervlakte verdeeld wordt.
@fruiteend
@fruiteend Жыл бұрын
Oh god, ik vertrek in september naar Spanje (Almería) en ik sta nog altijd niet ingeschreven voor m'n vakken omdat ze problemen hebben met hun systeem. Ze hebben nu vakantie dus gaan er pas 1,5 week voor het begin van het academiejaar weer naar kunnen kijken. Echt n circus idd 😅
@willemvanoranje5724
@willemvanoranje5724 Жыл бұрын
mensen hebben ook vaak te neiging om snel te zeiken.
@judithd7560
@judithd7560 Жыл бұрын
Ik zou in September naar Barcelona gaan, maar hetzelfde probleem. Wel een plek als student, maar kan geen vakken volgen…
@hoidoei941
@hoidoei941 Жыл бұрын
En wat heb je toen gedaan? Wiet kweken in de bergen tussen de hippies?
@davidbreukelman3901
@davidbreukelman3901 Жыл бұрын
Ik ben een geboren Groninger en ik heb mijn stad echt kapot zien gaan aan de enorme hoeveelheid internationale studenten die alleen maar blijft stijgen. Het is veel te druk, niemand vindt woonruimte, iedereen spreekt Engels of een andere taal en er wordt verwacht dat wij ons allemaal maar aanpassen. Na hun studie gaan ze allemaal de economie van hun thuisland stimuleren dus we hebben er niks aan. Profiteren, de straten bevuilen, banen en huizen bezetten en dan weer weggaan voor een nog grotere lichting achter ze aan. Ik heb liever vluchtelingen hier die het nodig hebben en een duit in het zakje willen doen in de Nederlandse economie.
@ooievaar6756
@ooievaar6756 Ай бұрын
100% mee eens, erger mij ook dood aan al die k studenten in Groningen , de verengelsing en hun manieren. Volkomen overbodig, geldverslindend tbv globalisering en anderen. Leenstelsel zsm invoeren weer en NL aks voertaal
@RicoTonetti
@RicoTonetti Жыл бұрын
Wow! Dit is volledig langs mij heen gegaan! Ik wist helemaal niet dat het zo’n probleem was. Goeie video NOS!
@sander2723
@sander2723 Жыл бұрын
Onder een steen gelegen de afgelopen jaren?
@hitsigekever6363
@hitsigekever6363 Жыл бұрын
@@sander2723 jij bent een steen zak
@DeezNuts-zv6mj
@DeezNuts-zv6mj Жыл бұрын
De NOS weet maar al te goed problemen te propageren.
@sasjameijer2495
@sasjameijer2495 Жыл бұрын
haha, sarcasticsh?
@lambo22222
@lambo22222 Жыл бұрын
Goede video! Ik mis nog het belangrijke punt dat universiteiten veel meer (~5x meer) collegegeld krijgen van internationale studenten (buiten EU). Verder wel een super leuke internationale vriendengroep aan overgehouden :)
@maartenpetit2113
@maartenpetit2113 Жыл бұрын
Universiteiten krijgen niet meer collegegeld voor internationale studenten. Het verschil is alleen dat internationale studenten het volledige bedrag zelf betalen aan de universiteit terwijl bij NL en EU studenten de overheid het resterende bedrag bekostigt.
@chrisvanoosten3233
@chrisvanoosten3233 Жыл бұрын
@@maartenpetit2113 als je de opleiding volledig moet betalen zonder compensatie van de overheid, dan is het al gauw 5 keer duurder ja. Want wat de Nederlandse en EU burgers aan collegegeld betalen is natuurlijk een schijntje vergeleken de werkelijke kosten, ook al is Nederland dan nog relatief goedkoop.
@derTaugenix
@derTaugenix Жыл бұрын
Door de hoeveelheid studenten en met name buitenlandse studenten wordt de woonsituatie steeds nijpender. Er moet op een gegeven moment worden ingegrepen. Het beste zou zijn om in ieder geval alle bachelors in het Nederlands te geven. Mijn ervaring is dat studenten die heel erg graag een studie willen doen (geneeskunde, psychologie) bereid zijn om een taal te leren. Zo kunnen de hele gemotiveerde studenten nog hier studeren, ontlast je de woningsmarkt en de universiteiten en als kers op de taart heeft het als positief effect dat de buitenlandse studenten die er zijn ook meer contact met Nederlanders studenten krijgen. Vaak staan buitenlandse studenten buiten de sociale kring, omdat ze het Nederlands niet beheersen.
@Kaasbaas045
@Kaasbaas045 Жыл бұрын
Wat een onzin in onze klas spraken sommige mensen koeterwaals, nooit problemen gehad. De enige die buiten de boot viel was een of andere kut gotic.
@yaelomannetje
@yaelomannetje Жыл бұрын
Dit is een te eenzijdige kijk. De nood komt voornamelijk door de niet functionerende woningmarkt. Tuurlijk dragen de vele internationale studenten daar wel wat aan bij, maar hun afwijzen zal dit probleem niet oplossen. Daarnaast is het voor vele bachelors helemaal niet handig als deze in het Nederlands moeten worden gegeven. Veel vaktermen en belangrijke werken zijn al in het Engels en veel studies hebben sowieso een internationale insteek.
@rahel8000
@rahel8000 Жыл бұрын
Nope; this is wrong assessment on many level. First nearly everyone speaks English in Dutch compared to other non-English speaking European countries. Second, even the small children want to speak English thanks to the high influence of American culture, movies, music etc. Third as a former student in the Netherlands, no finding oneself outside of social circles depends very much on the personality of the International student. I thought and felt (when I was there) that the Dutch people are pretty friendly and very surprised to see this movement 🤔
@ywee3980
@ywee3980 Жыл бұрын
@@yaelomannetje Dan is het juist handig als men zelf de vertaalslag weet te maken om de Engels termen ook in goed Nederlands kan verklaren. Ik merk dat de verengelsing ( niet te verwarren met internationalisering) er voor zorgt dat studenten het Nederlands minder goed beheersen. Sommigen kunnen geen paper meer in het Nederlands schrijven!
@Gerbengiorgio
@Gerbengiorgio Жыл бұрын
Wat jij eigenlijk zegt is dat omdat de problemen nu dusdanig groot zijn er nu geen weg terug meer is. Dat is nu juist niet zo. Alle termen zijn al in het Engels? Die kan je makkelijk vernederlandsen. Studies hebben een internationale insteek? Buig dit om naar het Nederlands. Dit kan allemaal, maar het lijkt van niet omdat we de academische wereld in Nederland zo hebben laten verslonzen in de hoop op meer geld.
@luukvandenbroek1371
@luukvandenbroek1371 Жыл бұрын
Na zelf een Bachelor en een Master in het Engels gedaan te hebben met internationale studenten denk ik dat er voor beide kanten wel punten zijn. Ik moet echter wel zeggen dat internationale studenten wel je gezichtsveld openen door vaak andere culturen en dus bijdragen aan je eigen ontwikkeling in een vorm die onderwijs je nooit kan geven. Tevens is het Europese recht voor alle studenten binnen de EER een goeie zaak omdat ook wij als Nederlanders daardoor naar universiteiten in andere landen kunnen zonder dat daar extra kosten op ons worden verrekend. Dat is een optie die onze ouders in die vorm niet hadden en waar wij ook meer gebruik van kunnen maken. In mijn ervaring waren veel internationale studenten wel altijd hard werkend en deden ze echt hun best, vaak meer dan mijn Nederlandse medestudenten. Maar dit kan toeval zijn. Ik ben het ermee eens dat als docenten geen goed Engels kunnen een Engelse versie van een opleiding weinig toevoegd en dat elke universiteit daar eerlijk naar moet gaan kijken en naar zijn medewerkers. Maar het grootste probleem zijn de woningen en dat is het gevolg van een fout van de overheid vanaf 2010. Daar valt de meeste winst te boeken samen met het kritische evalueren van de kwaliteit van het Engelse onderwijs in verband met de taalvaardigheden van docenten. Maar het uitsluiten van internationale studenten binnen de EER? Dat vind ik onzin en mag niet mogelijk gemaakt worden :)
@jdjphotographynl
@jdjphotographynl Жыл бұрын
Het uitsluiten van internationale studenten binnen de EER zal neem ik aan ook als laatste redmiddel worden ingezet als er echt niks anders mogelijk is. Dat gezegd hebbende denk ik wel dat het beter is om zo'n mogelijkheid te hebben om als het echt niet anders kan aan de noodrem te trekken. Beter mensen teleurstellen als ze nog in hun land van herkomst zitten en ze nog alles te kiezen hebben dan dat zij hier op de stoep staan en alles behalve hun onderdak al geregeld hebben.
@Kaasbaas045
@Kaasbaas045 Жыл бұрын
Heb je weer zo een witte ridder op het paard. Houd toch op met je"andere culturen" gezanik. Werd daar strontziek van op mijn school.het zijn mensen met een andere taal, maar om nu te zeggen dat je cultuur verrijkt is echt een waanzinnig broodje aap verhaal. Ze waren precies hetzelfde als mijn Nederlandse klasgenoten. Zaten allemaal aan fb en social media vast, zopen net zoveel als ons en hadden totaal niks extras in te brengen. Houd je bek gewoon.
@Ironborn4
@Ironborn4 Жыл бұрын
Ik ben het met je eens. Als Nederlandse student had ik sterk het zesjescultuur mentaliteit ingeprent. Na mijn eerste jaar op een Engelstalige studie met veel internationale studenten was mijn mentaliteit volledig omgeslagen en deed ik erg mijn best om te excelleren. Het gevolg is dat ik een dikgevulde CV had bij afstuderen, meer begaan was met mijn studieperiode (en ook persoonlijk trotser op ben) en nu een zeer goed betaalde baan heb. In mijn persoonlijke beleving waren internationale studenten een verrijking.
@Kaasbaas045
@Kaasbaas045 Жыл бұрын
@@Ironborn4 hoe zielig ben je als je andere mensen nodig hebt om je best te doen. Echt jonge, mensen hebben totaal geen ruggengraat meer. Er zijn ook mensen die volledig door zichzelf het beste eruit halen. Niet iedereen is zo een verwaande aap als jij.
@Ironborn4
@Ironborn4 Жыл бұрын
@@Kaasbaas045 zo wat een gedediceerde en fijne reactie. Sta je 's ochtends altijd zo vrolijk op? Wat je zegt slaat natuurlijk de plank volledig mis en laat zien dat je weinig van mensen noch de wereld snapt. 1. Mensen worden altijd beïnvloed door hun omgeving. Dat is gewoon een realiteit van mens zijn. Deelder zei "de omgeving van de mens is de medemens." 2. Mensen handelen naar de systemen waar ze in zitten en beloond voor worden. Als je VWO doet, kan je wel een 8 gemiddeld staan, maar met een 5.5 heb je ook toegang tot de beste universiteiten. Die 2.5 punt hoger brengt heel weinig, dus handelen leerlingen daar naar. 3. Ik denk dat het juist laat zien dat ik op basis van nieuwe impulsen en informatie bereid ben mijzelf te veranderen. Dat is een zeer positieve eigenschap. Een niet verbeterbaar persoon die vindt dat die al "af" is kan helemaal niet zijn eigen tekortkomingen zien en dus zal hij altijd de zelfde fouten maken. Je eigen fouten herkennen, toegeven en verbeteren vereist juist ruggengraat. Iedereen kan zijn kop in het zand steken. 4. Jouw houding laat zien wat de waarde is van een internationale studentenpopulatie. Stel je eens voor dat we in een land leven met enkel zure en bekrompe mensen als jij. Vreselijke gedachte. 5. Ok, boomer.
@mehmetkisa34
@mehmetkisa34 Жыл бұрын
Geef internationale studenten bewustzijn over het woningtekort en de gevolgen ervan, al voordat ze zich inschrijven. Zo kunnen ze zelf beslissen of ze het risico willen lopen of niet. En maakt het de studie ook minder aantrekkelijk voor internationale studenten.
@gijsjonkheer9863
@gijsjonkheer9863 Жыл бұрын
Wordt er al een waarschuwing verstuurd naar internationale studenten voordat hun inschrijving definitief is? Het weigeren van studenten, of dat nou met een omweg is of niet, is best een heftige oplossing voor het huisvesting probleem.
@kommuntetao2065
@kommuntetao2065 Жыл бұрын
Universiteiten kunnen de engelstalige studie ook online bieden, zodat de internationale studenten niet verplicht zijn om naar Nederland te komen
@johandeeerste
@johandeeerste Жыл бұрын
Dit is wat ik al jaren opmerk. Ikzelf woon al hele lang tijd in Maastricht en het is merkwaardig hoe internationaal de stad geworden is. Zelfs de bediening in horecatentjes spreekt vaak geen Nederlands.
@BlackFighterz
@BlackFighterz Жыл бұрын
Kijk daar niet meer van op in Amsterdam. Maar zelfs in Maastricht verbaasd me inderdaad.
@tom.1
@tom.1 Жыл бұрын
Groningen zelfde verhaal...
@henkdriesen9303
@henkdriesen9303 Жыл бұрын
Van iemand die gaat studeren verwacht je wel dat je vooraf dat je in een ander land gaat studeren je wat onderzoek doet qua huisvesting etc
@berendt87
@berendt87 Жыл бұрын
Als je als land een kenniseconomie wilt zijn, dan lijkt het me ook handig dat die kennis in jouw land blijft.
@jochem2029
@jochem2029 Жыл бұрын
Hele goede uitleg weer!👏🏻💯
@user-mv8zk2yk5d
@user-mv8zk2yk5d Жыл бұрын
Men spreekt tegenwoordig alleen Engels als je de winkel in Amsterdam binnenloopt
@rickrozen2341
@rickrozen2341 Жыл бұрын
Hier in ‘s-Hertogenbosch huur ik een studio voor belachelijke prijzen en de uitbater is “Holland to stay”. Als je die lui belt dan krijg je louter Engels sprekende mensen te horen (en vaak ook clownesk slecht Engels 🤡🤡). Ik zeg dan in het Nederlands dat ik geen Engels spreek terwijl ik in werkelijkheid een examen heb afgerond voor B2 Engels. Ik weiger een taal te spreken in mijn eigen land anders dan ABN Nederlands of mijn lokale dialect.
@Izzy-jj5ev
@Izzy-jj5ev Жыл бұрын
I'm studying at Leiden for my year abroad from the UK, and I just wish I'd be properly warned beforehand regarding the housing crisis, so I could of picked another country. Perhaps this is a problem specifically from Leiden, but all they told us is to 'apply early' for housing, which is vague as what constitutes early for the Netherlands? Plus, as a year abroad student who has to go through a lengthy application process, you automatically don't get alot of time anyway to sort out accommodation. Furthermore, Leiden University advised us not to go if we found no where to stay, but again, to an international student, this seems kind of obvious! Universities need to make it clear from the START of the application process, and also inform partner universities, of the current housing nightmare - I'm from the UK so I'm well aware of the housing shortages currently, but the NL is on another level! Its a really unfortunate situation also, as it only worsens the divide between international and Dutch students, making integration much more difficult - something the free movement of persons and provision of education is meant to achieve! Reading some comments, and you can just see that some Dutch students are blaming internationals for this whole mess, when it's not particularly our fault either! The law should really be tweaked as it isn't fair on any of the parties involved, but I do see the dilemma where teaching in Dutch worsens rankings. Perhaps for year abroad students for example, there should be a simple module taught in Dutch of which you would need a level of proficiency in the language to pass. Therefore Universities can force some kind of Dutch proficiency as an admission requirement, and be able to apply it to both Dutch and international students, which wouldn't be against EU law. As it's a simple module and should be easily passable providing you have some Dutch knowledge, it wouldn't affect rankings, and it would discourage students who can't be bothered to undertake the admission requirement to want to study at X university. I was exceptionally lucky to end up finding somewhere, and yet my living conditions are not great (i.e. i'm sleeping on a sofa for now as I have no bed), and I have to commute from the Hague. My friend from my home University was meant to be with me, yet she had to drop out as she couldn;t find somewhere. What was crazy to me was that in the welcome week, half of the people I met were living in hotels!! Something worrying is that the housing shortage is jeopardizing mainly female students' safety, as it is pushing students into worser neighborhoods, into dodgy contracts, or living with creepy men. If you're an international on top of this, who doesn't know the country that well, it is even worse. I'm not living in the best area, but my friend is in Schilderswijk, the Hague, one of the worst neighborhoods to be in, especially as a female, but it's either that or she misses out on education. Universities and law-making bodies really need to work together to solve this issue, as the ramifications of them just pointing fingers at eachother rather than getting anything done, is having ramifications that go much deeper (for example, safety).
@cerinebouber2161
@cerinebouber2161 Жыл бұрын
Over dat meedoen in de academische wereld vraag ik mij ook af in hoeverre het conservatorium belangrijk is om dat te bereiken. Dat trekt enorm veel internationale studenten. Is er onderscheid te maken tussen studies waarbij NL per se wil dat ze 'blijven meedoen' en studies waarbij dat eigenlijk niet zoveel uitmaakt?
@ElroyTimmermans
@ElroyTimmermans Жыл бұрын
Ik werd al vrolijk toen ik Rusko met Jahova hoorde, 10/10.
@Niloc_
@Niloc_ Жыл бұрын
Lekker man!
@sensiredanmyworld
@sensiredanmyworld Жыл бұрын
Wauw super mooi video Love naar jullie.
@ariela78
@ariela78 Жыл бұрын
On the Dutch Antilles there are Medical Universities where the international Students can come and do their first 2 years and afterwards they go back to the States or Canada to finish these. Perhaps it would be great to invest in the Dutch Antilles to build universities where students study the first two yeats and finish these in the Netherlands
@maartent9697
@maartent9697 Жыл бұрын
Our government can also just subsidize housing again so more houses are build, we can also scrap the 'not taller than this Church' rule so we can build taller buildings with more rooms.
@jemoedermeteensnor88
@jemoedermeteensnor88 Жыл бұрын
Mijn opleiding ging van ~250 aanmeldingen naar 750 toen die naar Engels overging. Wat echt niet te doen is want voor alle vakken is er vaak een enkele professor. Dat is vaak zat voor 250 mensen al te weinig laat staan de college zalen zelf die dat niet aan kunnen, maar voor 750 is dat niet te doen. Dit is natuurlijk wel een beetje minder aangezien het voor mijn opleiding wel beter is om die in het Engels te geven.
@a.ar-castrejon6014
@a.ar-castrejon6014 Жыл бұрын
I'm an international student in the Netherlands, it sucks for both sides. I definitely agree that more needs to be done. I suggested to my University of mixed learning-hybrid and online and it seemed at the time that the University kept pushing only in person (they still are) but I don't see why some exceptions could be made for students that were struggling (pandemic). I knew a couple of international students who stayed back in their country, flew in for the exams and left. They had their jobs back home and life could continue for awhile. It was because of "social" aspect of things that the University I am in didn't want to do online learning anymore. However, I think while it may be nice to experience life in the Netherlands, not having a house is obviously a bigger problem and ends up affecting students academically. International students would be happy, Dutch students would be happy so I guess there could be some balance there if there was a better approach to learning environments (online and in person) for students without housing.
@xybersurfer
@xybersurfer Жыл бұрын
i agree completely. but the dutch Universities keep making up excuses for not offering online lessons
@casper64
@casper64 Жыл бұрын
we national students in the netherlands don’t want to go back to online lessons because of the experiences we’ve had in covid times. We need the social aspect of personal lessons. And many universities feel the same. Also why would a university also pull out the resources (they don’t have) to provide online lessons for a small percentage of their students?
@xybersurfer
@xybersurfer Жыл бұрын
​@@casper64 you can't speak for all of us. having an education with less of a social aspect, is better than having no education. the resources can indeed be a problem, although it's a bit of chicken and egg situation. however even the bare minimum of just recording the lectures is already subject to made up excuses by dutch Universities (personal experience). recorded lectures also benefit students that physically attend
@jac7198
@jac7198 Жыл бұрын
ofcourse dutch students wouldnt be happy. we dont want our classmates to live overseas, not see them ever, not build up a social life. so tell me, in what way would this make international students happy? if u dont mind following online classes, cant you choose another country? we are full.
@ClipsByLaura
@ClipsByLaura Жыл бұрын
Ik heb een Engelstalige en internationaal gerichte master gedaan waarbij zo'n 2/3e buitenlands was (waaronder ook buiten de EU, zoals uit India, Zuid-Afrika, Ethiopië en Canada). Dat had echt zo'n meerwaarde, zeker ook omdat het een humanities studie was waarbij al die verschillende achtergronden, ervaringen en perspectieven écht iets toevoegen aan je studie en je studie-ervaring. Maar toen (2017) hadden ook al meerdere van m'n medestudenten moeite met een kamer vinden, zowel Nederlands als internationaal. Ik vind dat canpussen veel normaler en verder ontwikkeld moeten worden, zoals de campus in Utrecht verder ontwikkelen met meer studentenflats. En de sociale huur en mogelijkheden voor eenpersoonshuishoudens stimuleren en ontwikkelen, want dan kunnen oudstudenten doorstromen.
@wardmeessen86
@wardmeessen86 Жыл бұрын
Een oplossing zou zijn om per opleiding ook 1 vak academisch schrijven in het Nederlands te geven. De rest van de vlakken gewoon in het Engels. Zo worden een aantal buitenlandse studenten afgeweerd. Hebben de Nederlandse studenten ook meer kans op de arbeidsmarkt later omdat ze ook in het Nederlands zaken kunnen uitleggen. Bovendien heb je meer kans dat de buitenlandse student helemaal Nederlands gaat leren en dat deze hoogopgeleide student hier blijft.
@Treinbouwer
@Treinbouwer Жыл бұрын
Wat dacht je er van om bij studies waar Engels niet dusdanig belangrijk is gewoon alles in het Nederlands te doen en als er internationaal zoveel animo is één klas in het Engels. Andere landen doen ook niet nagenoeg alles in een vreemde taal en de Engelse vaktermen kun je gewoon naast de Nederlandse in het boek zetten. Dan kun je gewoon internationaal meedoen, want voor uitwisselingen, internationale onderzoeken etc. is de beheersing van het Engels in principe goed genoeg.
@youssb316
@youssb316 Жыл бұрын
Wat heel krom is in Nederland, is dat we zoveel opleiding in het Engels aanbieden en heel internationaal georiënteerd zijn op de scholen, maar op de arbeidsmarkt is het voor veel werkgevers een eis dat je ook goed Nederlands spreekt. Dit creëert een nieuw probleem, namelijk dat die internationale studenten geen goed betaalde baan vinden en eindigen in de uitkering. Horeca is vaak een van de weinige uitwegen wat absurd is. Ook heb je de internationale studenten die met een studentenvisum hier komen en die mogen voor max 16 uur per week werken en de werkgever moet een TWV aanvragen wat ze vaak te veel moeite vinden en dus blijven ze werkloos. Zonder werk geen onderdak, ook tijdens je studiejaren. Onze systemen hier kloppen gewoon in zijn totaliteit niet.
@jeroenransijn25
@jeroenransijn25 Жыл бұрын
Als je hier wilt gaan werken, lijkt het mij logisch dat je de taal kan spreken. Ik ken veel studenten en sommige gaan inderdaad naar taalcursus als ze hun toekomst in nederland zien. Prima! Zou ik zelf ook doen als ik in een ander land iets wil gaan opbouwen of blijven. Lijkt mij niet meer dan logisch.
@youssb316
@youssb316 Жыл бұрын
@@jeroenransijn25 Nou zo "logisch" is het niet. Het is een beperkt gedachtegoed dat je per se Nederlands moet spreken. Met de Nederlandse taal kom je niet verder dan Nederland en België en misschien een beetje in onze gekoloniseerde landen zoals Zuid Afrika, Suriname en de Antillen. Terwijl Engels een internationale taal is. De reden waarom Duitsland, Spanje en Frankrijk (om een voorbeeld te geven) zo achter lopen is omdat ze hun taal heilig verklaren. Nederland is daar gelukkig iets flexibeler in, maar nog steeds overheerst de Heiligheid van de Nederlandse taal bij velen (werkgevers) wat absurd is. Ik kan mij geen baan bedenken in Nederland op dit moment waar je met alleen Engels niet zou kunnen functioneren, even los van Nederlandse tolk, docent Nederlands en de overduidelijke banen waar een directe link met de Nederlandse taal is. De enige reden dat je een andere taal zou leren in een andere land is overigens omdat ze je Engelse taal niet accepteren.
@Jeroen1983
@Jeroen1983 Жыл бұрын
@@youssb316 "De enige reden dat je een andere taal zou leren in een andere land is overigens omdat ze je Engelse taal niet accepteren." Culturen bestaan niet in vertaling. Als je het land waar je woont wil snappen, moet je de taal leren. Dit is zó'n elementair begrip dat ik me afvraag hoe het kan dat je dat niet hebt meegekregen. En als men daar geen zin in heeft, dan lijkt het me dat we in de dampende berg wanhopige Anglo's wel lieden kunnen vinden, die dit basisrespect op kunnen brengen.
@youssb316
@youssb316 Жыл бұрын
@@Jeroen1983 Cultuur leren kennen staat los van het aannemen van iemand voor werk. Lees even goed terug voor je dingen gaat schrijven. Het gaat erom dat werkgevers mensen weigeren die geen Nederlands spreken. Wat volstrekt onzin is.
@Jeroen1983
@Jeroen1983 Жыл бұрын
​@@youssb316 Waarom? Niet iedereen spreekt Engels, noch is dat nodig. De meest recente gegevens vertellen ons dat 70% van de Nederlanders minstens conversationeel zich kan uitdrukken in het Engels. Maar dat betekent niet dat ze dat vloeiend genoeg kunnen om zich duidelijk te maken. Het betekent ook dat zo'n 30% (of 5,25 milljoen Nederlanders) dat niet kan. Je moet uiteindelijk toch ook met hen kunnen communiceren? Er is niks mis mee te eisen dat mensen die in een bepaald land willen werken, ook de landstaal beheersen. Zo werkt het namelijk overal.
@roelofvenema6500
@roelofvenema6500 Жыл бұрын
Goede video, NOS. Bedankt voor de uitleg Sophie onze voorgaande kabinetten hebben er een lekkere puinhoop van gemaakt en ik heb de indruk dat dit kabinet er ook weinig aan gaat doen. Een nieuwe bestuurscultuur zoals wij in de havens zeggen: lik mijn kloten. Dit kabinet gaat gewoon verder op de ingeslagen weg van 2009 tot nu toe. Er gaat niks veranderen ga ik vanuit en de ellende voor de internationale studenten wordt alleen maar groter. 🏠 vesting voor de eigen bevolking is al een probleem laat staan voor studenten die hier mogelijkerwijs na hun studie in dit land blijven wonen. Hoe nu verder???? Ik weet het ik niet meer maar maak mij er wel grote zorgen over. Groet uit Zandvoort.
@KaomahospitalTV
@KaomahospitalTV 8 ай бұрын
Dank voor een heldere en waardevolle uitlegger, @NOS!
@adaya6650
@adaya6650 Жыл бұрын
Another major contribution which drives international students to Netherlands is the Zoekjaar visa which allow you to stay in the Netherlands 1 year after graduation and gives complete access to the dutch market. So for people wanting to leave their country, this is a very viable option
@basieluxanno7909
@basieluxanno7909 Жыл бұрын
ik was voorzitter van de Luxemburgse Studenten in Nederland en je zag daar ook een groote stijging van luxemburgers die naar Nederland kwamen. als ik mij niet vergies was 2012 net 100 luxemburgers, 2016 400 en in 2019 goed over de 1000! de meeste luxemburgers zijn in Amsterdam en Maastricht.
@eriol33
@eriol33 Жыл бұрын
I studied my master's degree in mixed mode (distance+ bi-annual meeting + written exam) in 2013-2015 in New Zealand. At that time, I really hated it because I wish I spent more time on the classrooms, interacting with my friends. However, after the pandemic I think distance learning is the FUTURE and should not only be limited to master's degree level. Why not accepting bachelor's degree students and just invite them to come when they need to do the written exams?
@jjproductions4768
@jjproductions4768 Жыл бұрын
Well, might be interesting when you are older, but for me distance learning was the most disastrous experience ever. No free time at all as you have to sit in front of your camera from 8:45 to 18:00, no empathy at all from lecturers. Everyone hides behind their computers which makes group projects really impractical. I would have opted for continuing my education by getting a masters degree, but with even the slightest chance of lockdown: no thank you. I rather work since I am welcome at my office no matter what.
@julie3686
@julie3686 Жыл бұрын
I think that sounds like a very sad future. Studying is also a time to network, socialise and grow as a person. I think all this distance learning did a lot of horrible things for people's psyche. Including my own.
@Kippelientje
@Kippelientje Жыл бұрын
Ik studeer psychologie aan de Universiteit Leiden. Ik heb een aantal vrienden die hier zijn gekomen als internationale studenten. Ik vind het fantastisch leuke, slimme mensen, maar ik moet wel zeggen: Nederland heeft er weinig aan. Ze hebben weinig binding met ons land, leren de taal niet, want dat is niet nodig in de academische wereld, ze bemoeien zich veel minder met het reilen en zeilen in ons land en dus ook in hun buurt en dus ook niet met politiek e.d., ze kunnen ook zomaar weer vertrekken naar het buitenland. Maar ondertussen nemen ze dus wel een studieplek in, een baan en een woning, terwijl ze weinig toevoegen aan onze maatschappij. Niets wat een Nederlandse academicus niet ook zou kunnen. En ondertussen leidt het onderwijs eronder. Alles in het Engels, vaak genoeg docenten die echt wel hun vak weten, maar het niet goed kunnen overdragen in het Engels. Alle voorzieningen en docenten hebben het druk, voor een afspraak met de studieadviseur oid moet je soms maandenlang wachten. En wat heeft Nederland hier aan? We zijn het dichtstbevolkte land van Europa. Bijna geen vakmensen meer te krijgen. Wat heeft Nederland aan het kosten wat kost hooghouden van de status van deze universiteiten en dus alles international-friendly en Engels maken?
@Steven-dc7bz
@Steven-dc7bz Жыл бұрын
Het is hier veel te aantrekkelijk voor internationale studenten. Ik snap hen heel goed dat ze hun dromen achterna willen gaan, maar het is echt storend voor mij en vele anderen die nu geen kamer kunnen vinden en dagelijks uren kwijt zijn aan reistijd. Zelf woon ik in Velsen en studeer ik in Amsterdam en werk ik op Schiphol. Een kamer in die regio zou mij fantastisch uitkomen, maar deze veel te krappe woningmarkt maakt het onmogelijk en te duur. Excuses voor mijn geklaag, even mijn hart luchten 😌
@FernandoSchulman
@FernandoSchulman Жыл бұрын
Ik woon in Brazilië en over een paar jaar zal onze zoon ook naar de universiteit gaan. We weten nog niet waar, maar Nederland staat zeker op het verlanglijstje juist vanwege het hoge niveau. Een kennis van ons is op dit moment (as we write) in Maastricht op zoek naar een kamer of ap voor zijn zoon, en dat is heel moeilijk. Wel heeft de universiteit gezegd als je geen woonadres hebt kun je niet studeren. Btw goede vídeo.
@Isablanca
@Isablanca Жыл бұрын
Optijd gaan zoeken naar een woning! Je kan beter een kamer aanhouden en leeg laten dan telaat gaan zoeken. Succes!
@Serenablacklady
@Serenablacklady Жыл бұрын
belgie is ook goed
@Mart538-
@Mart538- Жыл бұрын
Echt op bijna elk groot thema gaat zo veel mis in NL en de overheid laat alles toe.
@rickyterheege20duitseherde36
@rickyterheege20duitseherde36 Жыл бұрын
zodat ze daar mee bezig zijn en niet met de extreme fouten van de 2de kamer kaag rutte etc
@Mart538-
@Mart538- Жыл бұрын
@@rickyterheege20duitseherde36 Vooral na de schorsing van kaag moest het al klaar zijn. Er moet echt wat gebeuren om dat soort mensen te kunnen weren uit de politiek
@piepkwiep4312
@piepkwiep4312 Жыл бұрын
Ik heb niet op dat zooitje gestemd jij wel?
@Mart538-
@Mart538- Жыл бұрын
@@piepkwiep4312 ik ook niet. Maar genoeg anderen wel
@Inderdaad
@Inderdaad Жыл бұрын
Persoonlijk ben ik Nederlands en vorig jaar een Engelse opleiding gestart. Zeker leuk ook met alle internationale studenten, maar je merkt precies hetgene dat de helft in hotels leeft of dagelijks terug moet reizen naar Duitsland bijvoorbeeld.
@UrsulaSkaug
@UrsulaSkaug Жыл бұрын
Mijn vader (een Noor) begon zijn Master in Delft in de jaren '90. Hij moest eerst stoomcursus Nederlands volgen, want bijna alle vakken werden nog in het Nederlands gegeven :-)
@Xeonzs
@Xeonzs Жыл бұрын
Het is hetzelfde met vluchtelingen, het is allemaal leuk en aardig dat we iedereen willen aannemen, maar er is al een huizen tekort. Het is een klein landje, we hebben niet zoveel land als Duitsland of Frankrijk, laat staan zoals Amerika. Daarom is het gewoon dus niet realistisch om iedereen maar toe te laten, het eigen volk moet voor komen en als er extra ruimte, plek, comfort en stabiliteit is dan kan dit gedeeld worden.
@apathfinding9294
@apathfinding9294 Жыл бұрын
Het niveau van buitenlandse studenten is niet altijd gelijk aan Nederlanders als ze van de middelbare komen. In Nederland moeten we VWO afronden om naar de uni te kunnen, buitenlanders hoeven dat niet. Dit creeert een oneerlijk veld en kan denk ik ook leiden tot lager kwaliteit onderwijs omdat de unis zich moeten aanpassen aan minder gekwalificeerde studenten.
@MNHS16
@MNHS16 Жыл бұрын
Eens, weg met buitenlandse studenten die niet van onze eilanden of van Europa komen. Die Amerikanen, Chinezen en Indiers moeten opsodemieteren.
@chipmunck2903
@chipmunck2903 Жыл бұрын
In Groningen hadden we de eerste noodopvang (die schandalig duur was) al in 2018. Sinds dien gaat het elk jaar weer hetzelfde (met uitzondering van pandemie jaar ofc). Het is echt vreselijk. Studenten die al maanden van bank naar bank hoppen en tegelijkertijd stressen over tentamens omdat het gewoon niet te doen is, geldstress omdat ze worden afgetroggeld, en dan heb ik het nog niet gehad over de meerdere klasgenoten die ik heb gehad die letterlijk een paar weken op straat hebben moeten leven. Dit is echt een groot probleem.
@Abihef
@Abihef Жыл бұрын
Ja zou een goed idee zijn, studiefinanciering voor inheemse studenten terug en prijzen omhoog. Nu heb ik als Nederlander De universiteit laten schieten omdat het te duur was en alsnog een studieschuld van hier tot daar. En samen met de expats en nog een andere doelgroep kost het inderdaad al onze toch al te kort aanwezig zijnde woningen voor de huidige inwonersaantallen hier.
@TheMx5Channel
@TheMx5Channel Жыл бұрын
Ja sorry als ik kort door de bocht ben, maar we kunnen geen betaalbare woningen voor onze eigen inwoners realiseren? Daarnaast hebben we nog migratie en vluchtelingen en dan hebben we ook nog studenten. Ergens denk ik dat (internationale) studenten echt op de laatste plek staan, (sorry), je hoeft niet persé in Nederland te studeren. Zeker niet als dat betekend dat vele starters ook geen woning kunnen krijgen die ook eens verder willen met hun leven. Lijkt alsof we in Nederland mee bezig zijn met andere landen en hoe wij erop staan bij andere dan onze eigen mensen. We zijn heel bang om nee te zeggen, we zeggen continue, kom maar! of ja is goed. Terwijl we daarna pas denken of iets echt wel kan, Sofie zegt het zelf, lokalen zitten te vol, steden zijn vol... Tja dan heb je dus gewoon niet genoeg capaciteit, en moet je dus gewoon nee zeggen, je kan gewoon studenten weigeren. En waarom kan je je inschrijven als je geen woonplaats heb? Leuk dat we geen studenten mogen weigeren, maar je mag wel een limiet zetten op je school. Dan wordt het tijd de wet te herschrijven, dat een wet geschreven is wil niet zeggen dat dit voor altijd zo moet zijn. Ooit was het in Frankrijk ook oké om iemand op te hangen als je dacht dat de persoon vervloekt was. Het kraakt aan alle kanten. Misschien moeten scholen zorgen dat ze op hun eigen grond woningen realiseren op het campus, en als ze dat niet kunnen is dat helaas. Moet ik dan mijn spullen pakken en naar Canada emigreren? Is dat nu de nieuwe realiteit?
@Meneer_Rogier
@Meneer_Rogier Жыл бұрын
Laten we eindelijk weer eens een beetje trots zijn op onze eigen taal en gewoon lesgeven in het Nederlands. Dat lost dan ook meteen dit probleem voor een groot deel op.
@moes5991
@moes5991 Жыл бұрын
Wat ik er van merk? Ik sta al sinds mijn 18de ingeschreven voor een huurwoning om op mezelf te gaan wonen, ben nu bijna 27. Maar doordat er steeds meer studenten en ook vluchtelingen hier naar toe komen omdat het hier allemaal zo "prachtig en "goedkoop" is, krijg ik de kans niet. Dat moet echt ophouden, dit land zit te VOL met mensen! gooi de grenzen dicht! meer betaalbare huurwoningen creëren!
@msdenise1234567
@msdenise1234567 Жыл бұрын
Er woonden veel Roemenen in mijn studentencomplex in Engeland. Zij gaan vaak naar het Verenigd Koninkrijk of Nederland. Die landen hebben beide één obstakel, dus daartussen kiezen ze dan: voor een studie in het Verenigd Koninkrijk moet je hele hoge cijfers hebben van je middelbare school en in Nederland kan je geen huis vinden. Meer aanbieden in het Nederlands is echt niet gek, ik erger mij mateloos aan hoe verengelst Nederland is, maar niet alleen in het onderwijs. Volgens mij waren al mijn boeken in het Engels, maar de lessen waren gewoon in het Nederlands, dan kom je heus ook wel mee in dat kennislandschap. Van alle niet-Engelssprekende landen staan wij qua Engels niveau op 1, dat we zonder Engelse opleidingen niet mee zouden komen slaat echt nergens op. Ben wel benieuwd waarom een Duitser zegt dat het goedkoop is om Nederland te studeren, in Duitsland is het gratis..
@mel01berlee6
@mel01berlee6 Жыл бұрын
Ja dat laatste snap ik ook niet..
@katharinadavidpronk7678
@katharinadavidpronk7678 Жыл бұрын
Ik heb in Nederland studeert. Vanaf het begin wou ik Nederlands leren, dat was ontzettend moeilijk. Mensen wilden liever Engels praten. Ik ben dankbaar, dat ik hier mocht studeren, ik zou het weer willen doen.
@willemvanoranje5724
@willemvanoranje5724 Жыл бұрын
Ik heb een beetje het idee dat Nederland teveel op haar bordje neemt. We lijken wel die goede vriend voor iedereen die, iedereen altijd maar tevreden wil houden. Maar daardoor amper voor zichzelf kan zorgen.
@an6516
@an6516 Жыл бұрын
Niks goede vriend😅 gaat allemaal om geld. De video niet gezien?
@willemvanoranje5724
@willemvanoranje5724 Жыл бұрын
@@an6516 Ja, en dus is mijn comment nog steeds goed. We moeten ophouden ermee.
@deutschespostbank8307
@deutschespostbank8307 Жыл бұрын
Internationale studenten moeten gewoon lekker in hun eigen land blijven.
@rickwierenga3766
@rickwierenga3766 Жыл бұрын
Wij hebben helemaal niks meer te zeggen. Europa bepaald wat er binnen komt en wat niet. Ook al kan de Nederlander nergens meer wonen en is alles vol op de colleges, door de EU bepalen wij zelf niks meer. Er wordt aan de minister gevraagd voor een oplossing, maar die heeft gewoon te luisteren naar wat de EU wilt.
@caskraker
@caskraker Жыл бұрын
Zwetskop. Dit heeft niks met de EU te maken. Een keuze van de universiteiten zelf. Doe de groeten aan je führer Tjerrie Getverderrie.
@Phantasia.Official
@Phantasia.Official Жыл бұрын
*HERE IS A SOLUTION / HIER EEN OPLOSSING:* Maak een wetgeving die elke studie in 2 talen (NL+EN) aanbied, en splits die wet in de uitvoering, waarbij de NL variant een studie met woongelegenheid kan bieden/garanderen, en de EN variant dezelfde studie bied, waarbij de student eerst zelf een woning moet regelen, alvorens zich aan te kunnen melden bij de UNI of HBO. Op deze wijze is het toch legaal en volgens EER goedgekeurd, want hierdoor weiger je niet, en laat je de EN studie optie open voor iedereen binnen de NL en EU plus EER.
@DoubleU_Nld
@DoubleU_Nld Жыл бұрын
Ik lees veel over oplossingen waarbij de voertaal van opleidingen Nederlands moet worden, en hier valt wat voor te zeggen. Met name technische opleidingen en universiteiten kampen echter met een ander groot probleem dat dit onmogelijk maakt. Voor veel opleidingen is moeilijk of geen onderwijspersoneel te vinden, in het bijzonder technische opleidingen. Afgestudeerden en PhDs in deze sectoren kunnen vaak buiten de universiteit beter verdienen met een lagere werkdruk. Als opleidingen in het Nederlands moeten zullen universiteiten dus ook hun poel van gekwalificeerd personeel zien krimpen waar het onderwijs ook onder zal lijden. Dit speelt met name bij technische opleidingen maar ook binnen de sociale en geesteswetenschappen komt het probleem op.
@mattyheijs-walsma3735
@mattyheijs-walsma3735 Жыл бұрын
Guus wieman: "Waar het onderwijs ook onder zal LIJDEN en niet leiden. Ik ben niet eens naar een universiteit geweest🤭
@DoubleU_Nld
@DoubleU_Nld Жыл бұрын
@@mattyheijs-walsma3735 fouten maken doet iedereen ongeacht opleidingsniveau 😉
@mattyheijs-walsma3735
@mattyheijs-walsma3735 Жыл бұрын
Guus Wieman: ja ...je hebt gelijk...was ook niet onvriendelijk bedoeld 😁
@Guironey
@Guironey Жыл бұрын
ja, ja, ja.... Een hele waardevolle video, heel goed uitgelegd.
@sjorsluning7500
@sjorsluning7500 Жыл бұрын
Is het geen optie dat studenten te verplichten eerst een woning te laten vinden voor dat ze zich inschrijven voor een studie? Ik weet het is lastig. Ik spreek ook vanuit eigen ervaring met een kamer zoeken dat het bijna onmogelijk is. Ook weet ik dat de deadline voor het inschrijven voor de studie veel eerder is dan het begin van het komende studie jaar. Maar dit lijkt mij een optie
@GabrieltheG17
@GabrieltheG17 Жыл бұрын
Dit zou ons probleem ook niet moeten zijn. Ze moeten gewoon voordat ze zich inschrijven kijken hoe de woonsituatie in een land is. We moeten ons op ons eigen volk richten, niet op de internationale studenten.
@willemvanoranje5724
@willemvanoranje5724 Жыл бұрын
Inderdaad.
@naomieamsing9215
@naomieamsing9215 Жыл бұрын
Maar het heeft wel effect op nederlandse studenten hoe die internationale studenten keuzes maken. Als ze geen kamer kunnen vinden, maar wel beginnen aan een opleiding, hebben wij alsnog een probleem. Namelijk dat de opleiding ontzettend vol zit op het begin, want heel veel komen toch, ondanks omstandigheden.
@willemvanoranje5724
@willemvanoranje5724 Жыл бұрын
@@naomieamsing9215 Wat die kerel bedoelt is dat ze zich niet eens moeten inschrijven als ze geen kamer kunnen vinden....
@ru7984
@ru7984 Жыл бұрын
Zet dan ook op de website dat er een nationale huizencrisis, geen noodopvangenplekken meer vr nieuwe studenten, als die studenten zoveel geld hebben om in hotelkamers te verblijven so be it...
@Somebody0utThere
@Somebody0utThere Жыл бұрын
Ik als Duitser die in Amsterdam heeft gestudeerd waardeer wel dat Nederlands zo open staat voor buitenlandse studenten. Dat is heel veel waard, vooral voor studenten die in hun thuisland geen goede universiteiten hebben (in veel EU landen is hoger onderwijs nog erg ouderwets). Hoe kan dit worden behouden zonder woningtekort? Bouwvergunningen sneller vergeven en heel veel bouwen? Nederland als kennisland lijkt me trouwens wel veel waard. Nederland is rijker dan bijvoorbeeld Duitsland (per capita), en ik denk dat komt door handel maar ook door hoog opgeleide buitenlanders die in Nederland werken en belasting betalen.
@figherto
@figherto Жыл бұрын
'Bouwvergunningen sneller vergeven en heel veel bouwen? ' Als dat toch eens mogelijk was... wishful thinking
@piepkwiep4312
@piepkwiep4312 Жыл бұрын
Dure huizen bouwen ze graag maar betaalbare woonruimte is al 40 jaar een probleem omdat er niks aan valt te verdienen. Da's een systeemfout.
@matthijsvandam7411
@matthijsvandam7411 Жыл бұрын
Meer numeri fixi op populaire studies zetten en er over nadenken om een nieuwe universiteit te openen. Het liefst buiten de randstad. Zo voorkom je gelijk ook de leegloop van het platteland en verminder je de druk op de randstad.
@matthijsdenooijer2347
@matthijsdenooijer2347 Жыл бұрын
Maak Nederlandse onderwijsinstellingen weer zoveel mogelijk Nederlandstalig. Zorgverleners kennen dingen die ze de patiënt willen vertellen soms zelfs alleen in Latijn of Engels
@magnusvanhaaren7310
@magnusvanhaaren7310 Жыл бұрын
Academic institutions teach in the language based on the research language. Cutting-edge research in the western world is done in English, therefore it's natural that the curriculum is taught in English. Unfortunately, the Netherlands is too insignificant on a global scale for Dutch to be the dominant language-not in the golden age though where the gulden was a worldwide currency, haha. We can also translate all research from English to Dutch, but that's just a wasted effort given that we're the best-speaking English country in the world where English is not a native language. So yeah, let's keep our universities in English unless the world order changes :)
@HGZie
@HGZie Жыл бұрын
Misschien voor HBO's maar voor WO's is het belangrijk dat ze om gelijke tred te houden met de zich snel ontwikkelende en veranderende onderzoeksgebieden. Deze zijn vrijwel altijd in het Engels.
@pietheijn-vo1gt
@pietheijn-vo1gt Жыл бұрын
Mijn opleiding kan niet in het Nederlands! Mijn gehele vakgebied is Engels
@caskraker
@caskraker Жыл бұрын
Zelfs de opleiding tot luchverkeersleider is in het NL. Natuurlijk zit het vol Engelstalig jargon, maar dat is geen reden om ALLES dan maar in het Engels te doen.
@MissMoontree
@MissMoontree Жыл бұрын
Biedt meer aan in het Nederlands. Studenten klagen al jaren over het slechte Engels van proffen. Er is geen verplichting om opleidingen in het Engels aan te bieden. En motiveer ook Nederlanders om wat vaker ergens anders te studeren. Bijvoorbeeld door ze weer een beurs te geven. Of nabijgelegen Duitse universiteiten te laten zien.
@eyeli160
@eyeli160 Жыл бұрын
Al jaren? Je bedoelt jaren geleden. Ik ben in 6 jaar engelstalig onderwijs maar 1 docent tegengekomen met slecht engels en hij was een eenmalige vervanging voor college. Het slechte engels van de proffen is meestal enkel een probleem tijdens het eerste jaar (Al was mijn eerste bachelor jaar ook het eerste jaar dat het engelstalig was). De meeste professoren kunnen al goed engels spreken omdat ze vaak naar conferenties gaan.
@Kikkerv11
@Kikkerv11 Жыл бұрын
Kijk voor de oplossing even naar België. Bijna alle bachelors zijn in het Nederlands of Frans met hier en daar een vak in het Engels. Specifiek in Vlaanderen is het verboden voor universiteiten om meer dan 6% van de bacheloropleidingen en 35% van de masteropleidingen aan te bieden in het Engels. Ik ben van Leuven en het zit hier vol met buitenlandse studenten, maar het zijn bijna allemaal masterstudenten die hier voor twee jaar blijven (en dan vervolgens eventueel doctoreren voor vier jaar, maar dan dus wel geld verdienen).
@tsaers5192
@tsaers5192 10 ай бұрын
Wat een prachtmens is zij toch. Heerlijk om naar te luisteren. Gezellige uitleg
@svenjanssens7663
@svenjanssens7663 Жыл бұрын
Studenten die hier studeren en direct terug naar eigen land gaan voegen volgensmij maar beperkt toe aan de "kenniseconomie" van NL. Denk niet dat het gek is om na te denken over een stop, mensen die begonnen zijn moeten wel hun studie af kunnen maken uiteraard.
@wortelsorbet
@wortelsorbet Жыл бұрын
Maak een deel van de lessen virtueel / hybride. Op deze manier kunnen studenten iets verder van de universiteit wonen, en bijvoorbeeld 1 of 2 keer per week naar de campus komen, in plaats van in de buurt te moeten wonen.
@RaiseDennis
@RaiseDennis Жыл бұрын
ik heb het eigenlijk altijd normaal gevonden dat je 1.5 uur onderweg bent alleen heen al om naar school te gaan
@Sheka88
@Sheka88 Жыл бұрын
Laten we een paar grote boeren uitkopen en van hun terrein campussen maken. Laat de buitenlandse studenten meer betalen zodat deze kennis een product wordt wat we verkopen (ter vervaning van de export van de boeren), investeer een deel terug in het onderwijs omdat dit je product is en de Nederlandse studenten genieten mee van goed gefinancieerd onderwijs.
@jonasm3080
@jonasm3080 Жыл бұрын
Ik ben zelfs een van die buitenlandse studenten en 2014 voor een technische studie naar NL gekomen. In mijn studie zaten ook verder vooral buitenlanders. Acht jaar later zijn er nog maar weinig van mijn studiegenoten van toen vertrokken en veel van hun hebben en baan in de buurt gevonden. Mijn huidige werkgever heeft eigenlijk nog meer kenniswerkers vanuit het buitenland nodig, maar ik weet zeker ook niet waar deze mensen vandaan moeten komen of waar ze dan moeten wonen. Ergens moet men misschien wel aan ambitie bijstellen in NL...
@AMPlajfljlbalnb
@AMPlajfljlbalnb Жыл бұрын
Het is wel krom dat het verschil in collegegeld tussen EER studenten (~2.000 euro) en studenten buiten Europa (~10.000) zo groot is. Op de TU Delft zijn veel (misschien te veel) studenten uit Oost-Europa omdat onderwijs hier goed en goedkoop is.
@jeroenransijn25
@jeroenransijn25 Жыл бұрын
Als je al een studie hebt afgerond, en je wilt iets anders gaan doen maar het zit in dezelfde onderwijs hoek, dan mag je ook als Nederlandse burger gewoon 7000,- per jaar betalen ipv 2000. Als je een andere sector kiest is het wel weer gewoon 2000,- per jaar. Ook voor Nederlanders vind ik de regels en ook de mogelijkheid voor betaalbaar studeren eigenlijk niet goed geregeld, je legt de lat hierdoor hoger.
@apathfinding9294
@apathfinding9294 Жыл бұрын
@@jeroenransijn25 je kan naar België gaan. Daar betaal je 975 euro per jaar ookal ben je 40 en heb je al 3 opleidingen in Nederland afgerond.
@pietheijn-vo1gt
@pietheijn-vo1gt Жыл бұрын
Wat ik gehoord heb van veel internationale medestudenten is dat ze hier komen studeren omdat ze niet goed genoeg zijn voor de universiteiten in hun eigen land. In China bijvoorbeeld zijn je cijfers erg belangrijk, als je te laag scoort wordt je niet toegelaten. Zulke eisen hebben we (meestal) niet hier in NL, dus wordt iedereen toegelaten. Dat punt heb ik wel gemist in deze video
@markuslanzderliebesgott3844
@markuslanzderliebesgott3844 Жыл бұрын
daroom zijn hier ook veel studenten uit duitsland
@faberzeyo
@faberzeyo Жыл бұрын
Klopt, bijna alle Duitse klasgenoten van mij zeggen dat ze voor een studie in Nederland hebben gekozen omdat er (haast) geen eisen zijn voor cijfers in Nederland itt Duitsland
@markuslanzderliebesgott3844
@markuslanzderliebesgott3844 Жыл бұрын
@@faberzeyo ja ik kwam daroom ook naar nederland. Life hack :D
@Ferdi..
@Ferdi.. Жыл бұрын
Goede video! Al zou ik graag de andere kant ook willen benoemen, namelijk Nederlanders die geen Engelstalige studie kunnen of willen volgen. Veel mensen hier kunnen goed Engels, maar niet allemaal. Dat wordt soms vergeten. Binnen mijn sector, Civiele Techniek, worden geen Nederlandstalige universitaire studies meer gegeven. Veel mensen kiezen er daardoor voor om niet door te studeren na hun HBO. En dat terwijl er al een groot tekort aan civiele ingenieurs aan het ontstaan is.
@dennisjecool
@dennisjecool Жыл бұрын
We moeten maar eens gaan beginnen met ondergrondse grothuizen bouwen. Of een nieuw soort studenten Flevoland op de Noordzee. Voor uitbreiding van Schiphol was dat toch ook een plan om dat daar te bouwen?
@mitho947
@mitho947 Жыл бұрын
Minder opleidingen/vakken aanbieden in het Engels en juist meer de focus gaan leggen op de Nederlandse taal. Het woningtekort is een structureel probleem dat niet zomaar opgelost is. Vluchtelingen in Ter Apel moeten in de buitenlucht slapen en voor jongeren is het haast onmogelijk om een huis te kunnen kopen. En huren is peperduur. Het is een trieste situatie.
@bryans5878
@bryans5878 Жыл бұрын
Nee? Alles zou juist standaard in het Engels gegeven moeten worden (op een aantal uitzonderingen na). Na de universiteit komen veel studenten terecht in internationale omgevingen waarbij Engels belangrijk is. Tevens is z'n beetje alle (wetenschappelijke) literatuur Engels. Essays / papers schrijven in het Nederlands is echt tergend als je terminologie of academische termen moet vertalen. We moeten gewoon Nederlandse studenten voorrang geven op kamers etc. en wanneer de universiteit vol zit, zit het simpelweg vol. De universiteiten samen met de gemeenten kunnen best zelf inschatten hoeveel internationale studenten ze aankunnen. Wanneer er te veel dreigen te komen dan laat je ze gewoon niet meer toe.
@f.jansen5198
@f.jansen5198 Жыл бұрын
@@bryans5878 Dat is het probleem je mag internationale studenten niet weigeren. Een oplossing is om bijv. het eerste jaar in het Nederlands les te geven voor een gedeelte en het hierdoor af te remmen.
@bryans5878
@bryans5878 Жыл бұрын
@@f.jansen5198 Volgens mij geldt dit alleen voor EU-studenten toch? Een numerus fixus voor iedereen buiten de Europese Unie zou prima moeten werken lijkt me.
@f.jansen5198
@f.jansen5198 Жыл бұрын
@@bryans5878 Dat klopt inderdaad, maar een heel groot gedeelte is nog steeds studenten van binnen de EU voor hun is het ook makkelijker om naar Nederland af te reizen. Ze zullen iets moeten doen iig want anders moeten we voor iedereen noodopvang verzorgen en dat is geen doen.
@arnoldv3963
@arnoldv3963 Жыл бұрын
Bij ons komt maar een klein percentage van de studenten naar werkcolleges (soms met minder als 6 mensen), als ze die nou samen zouden voegen zou al een hoop schelen voor leraren.
@Treinbouwer
@Treinbouwer Жыл бұрын
We hadden een discussie over globalisering en toen werd mij verweten dat ik over Europa sprak en werd er als argument aangehaald dat mensen aan de andere kant van de wereld taal en cultuur op moeten geven om hoger op te komen. Ik stond daar in het Engels omdat de Indiase die er over klaagde net als vele anderen in de zaal geen Nederlands sprak. Dat doet echt pijn. Ik moet zelf taal en cultuur opgeven om te studeren! Ik wordt belachelijk gemaakt als ik boeken in het Nederlands haal omdat ik moeite heb met de hoeveelheid Engels en docenten vertellen steeds dat je maar over moet op Engels omdat dat "de taal van de wetenschap: is. Dat, terwijl ik een Nederlandstalige studie doe.
@ingejustavanderhelm5208
@ingejustavanderhelm5208 Жыл бұрын
Pardon?! Ik word aangesproken met, "Hé". Wat enorm brutaal en onbeschoft. Ik betaal wel jouw salaris!
@MrMarinus123
@MrMarinus123 Жыл бұрын
Een gemist onderdeel van dit geheel is de discriminatie die internationale studenten ervaren op de kamermarkt. Te vaak staat er boven advertenties Dutch only, no internationals. Daardoor komen internationale studenten überhaupt maar voor een veel kleiner deel van de kamers in aanmerking. PS: tof die beelden van de bezetting in Groningen vorig jaar
@rickrozen2341
@rickrozen2341 Жыл бұрын
Ook een gemist onderdeel: het feit dat internationale studenten met het geld van pappie en mammie de huurmarkt in sommige steden verzieken.
@janwouter5215
@janwouter5215 Жыл бұрын
Je kan het niet in de advertenties zetten, maar je nodigt ze uiteindelijk niet uit op hospi's.
@jaapspruitenburg6625
@jaapspruitenburg6625 Жыл бұрын
Op de universiteiten/hogescholen gebeurd exact het omgekeerde, als je daar in nood aanklopt om een kamer te vinden zeggen ze dat ze alleen iets kunnen regelen voor buitenlandse studenten.
@Amsterdam29
@Amsterdam29 Жыл бұрын
Ja je bent wel een gruwelijke racist als je in Nederland een Nederlands sprekende huisgenoot wilt. Maf!
@MrMarinus123
@MrMarinus123 Жыл бұрын
@@janwouter5215 ik heb het met name over het fenomeen dat ze worden uitgesloten, niet over het middel om dat te doen.
@Yakalentos
@Yakalentos Жыл бұрын
Moeilijke kwestie, maar ik vind het een bijzonder slecht idee om de opleidingen meer in het Nederlands te gaan geven. Ik heb zelf Mechanical Engineering gestudeerd aan de TU Delft (bachelor en master, beide in het Engels). In mijn dagelijks werk is veel in het Engels: alle (simulatie)software, alle internet resources, bijna alle wetenschappelijke resources en natuurlijk de communicatie met bedrijven buiten Nederland. Dit alles loopt soepel omdat er geen vertaalslag nodig is voor de vaktaal. En een Engelse studie is een boost voor je beheersing van de Engelse taal. Ik denk ook aan de ervaringen met bedrijven uit Spanje, Italië, Taiwan en zelfs Duitsland. Pijnlijk om te zien hoe veel er mis gaat puur op miscommunicatie. Al die mensen zijn ongetwijfeld bekwaam in hun vakgebied, maar als je er niet over kunt praten wordt samenwerken toch lastig.
@h.s.7620
@h.s.7620 Жыл бұрын
*bronnen
@kanusbarzanuz4343
@kanusbarzanuz4343 Жыл бұрын
Dat de meeste studies in het Engels worden aangeboden was voor mij een reden om niet naar de universiteit te gaan maar naar het hbo. Als je meer studies in het Nederlands aanbied, jaagt het internationale studenten weg en trek je meer Nederlanders aan. Probleem opgelost
@user-li4py6cy9h
@user-li4py6cy9h Жыл бұрын
ik moet straks 2,5 uur reizen om naar school te kunnen komen. ik vind het echt bizar hoe nederland met hun eigen inwoners omgaat. hoezo gaan immigranten voor? wij moeten ons aanpassen aan hun terwijl zij hierheen komen? slaat echt nergens op en het maakt me gwn boos.
@__jonko_with_johnko__
@__jonko_with_johnko__ Жыл бұрын
Er zijn al internationale studenten uit mijn klas die moesten stoppen met de opleiding en terug naar eigen land puur omdat ze geen kamer konden vinden
@timo99nl
@timo99nl Жыл бұрын
Er moeten veel minder Engelstalige studies zijn. Nederlandse talige studies trekken ook buitenlandse studenten maar een stuk minder, en dan leren ze de taal tenminste. Ik heb een vriend uit Israël die in Nederland een Nederlandse talige studie volgt en daardoor binnen een half jaar al aardig in het Nederlands kan communiceren. Wederzijds geldt het ook zo. Ik heb ook vrienden die in Spanje Spaanstalige studies hebben gevolgd.
@ifer1280
@ifer1280 Жыл бұрын
Ik vind dat de financiering van onderwijsinstellingen moet worden aangepast - als het op basis van aantal studenten moet worden verdeeld, dan op basis van het aantal studenten met de Nederlandse nationaliteit (of alle studenten met een maximum van 110% van de Nederlandse studenten, omdat een paar buitenlandse studenten heel gezond is voor onderwijs en wetenschap) Woningtekort is iets dat gemeentes moeten aanpakken, en het beste wat het rijk daarvoor kan doen is bouwvergunningen makkelijker maken door de stikstofcrisis op te lossen.
@joellammeretz
@joellammeretz Жыл бұрын
Erg interessante video, waarvoor dank! Ik denk echter dat de video te veel het probleem legt bij de regels van de EER en de hoeveelheid internationale studenten die naar Nederland komen. De essentie van het probleem is dat de universiteiten en de woningmarkt te weinig capaciteit hebben. Niet alleen voor internationale studenten, maar ook voor Nederlandse studenten, starters en mensen met een moeilijke sociale situatie. Dit kan op verschillende manieren worden opgelost: 1. We bieden studies niet meer in het Engels aan. Het probleem is echter dat dit onze eigen kansen op de internationale arbeidsmarkt verkleint en de academische positie van Nederland aantast. Als het niveau Engels van Nederlanders verlaagt dan wordt de communicatie met 99% van de wereld direct lastiger. Engels is van groot belang om de wereld van het heden te begrijpen. Niet-Nederlanders hebben nou eenmaal weinig reden om Nederlands te leren. Het is geen wereldtaal zoals het Mandarijn, Spaans, Engels, Hindi of Arabisch. 2. We sturen Nederlandse studenten naar het buitenland. Een buitenlandstudie staat goed op je CV (óók en vóóral als je in het buitenland-georiënteerde Nederland wilt werken), je vermindert de druk op het Nederlandse onderwijssysteem PLUS je hebt de kans een nieuwe taal en cultuur te leren kennen. 3. We verhogen het budget voor educatie en wonen. Een verhoging van het budget kan zorgen voor genoeg woonruimte, meer professoren en/of een digitale investering waardoor de druk op professoren afneemt. Dit betekent echter ook meer belasting en/of het snijden in andere uitgaven (zoals het koningshuis...) 4. We veranderen onze cultuur van hospiteren en particuliere huiseigenaren. In België (en vele andere landen) is de universiteit een grote vastgoedeigenaar die zelf studenten voorziet in woonbehoeften. Als woningen bij voorbaat bestemd worden voor studenten én de universiteit heeft zicht op de hoeveelheden dan kunnen studenten ook op tijd worden geïnformeerd over de mogelijkheden.
Baudet begint z'n eigen school, en jij mag dat ook
15:03
NOS op 3
Рет қаралды 149 М.
Zo discrimineerde DUO
23:35
NOS op 3
Рет қаралды 256 М.
ISSEI funny story😂😂😂Strange World | Magic Lips💋
00:36
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 130 МЛН
How to open a can? 🤪 lifehack
00:25
Mr.Clabik - Friends
Рет қаралды 14 МЛН
Ben jij straks werkloos door AI?
16:10
NOS op 3
Рет қаралды 198 М.
Destroyed by your own university
9:50
NOS op 3
Рет қаралды 197 М.
Waarom het totale chaos is in Ter Apel
11:04
NOS op 3
Рет қаралды 201 М.
Wat je moet weten over je eten niet opeten
19:19
NOS op 3
Рет қаралды 193 М.
Hoe Nederland van de coke af wil
11:17
NOS op 3
Рет қаралды 262 М.
Hoe de stem van ouderen jouw toekomst bepaalt
11:25
NOS op 3
Рет қаралды 85 М.
Onveilige studentenkamer? Nou en. Voor jou 10 anderen
10:47
NOS op 3
Рет қаралды 109 М.
Waarom jouw eten anders smaakt
9:59
NOS op 3
Рет қаралды 264 М.
Hoe Jodenhaat maar niet weggaat
32:16
NOS op 3
Рет қаралды 531 М.
Wegblijvende studenten | De Avondshow met Arjen Lubach (S1)
8:20
De Avondshow met Arjen Lubach | VPRO
Рет қаралды 388 М.