Çok güzel program, çok teşekkür ederim. Fakat ufak bir ekleme yapmak isterim. Jordan Peterson'ın lobster örneği burada konuşulduğu gibi değil. Peterson şunu söylüyor: İki ıstakoz kavga ederse, yenen ıstakoz kabarıyor, yenilen ıstakoz ise büzülüyor. Eğer büzülen ıstakoza serotonin verirseniz, yenilmiş olmasına rağmen o da kabarıyor. Peterson'ın buradaki argümanı, ıstakozlarla milyonlarca yıl önce kopmuş olmamıza rağmen, aynı mekanizmaların iki tür için de çalışıyor olduğu. Örneğin, depresyonda olan kişiye (hayatla girdiği kavgada yenilmiş hisseden bireye) serotonin hapı verdiğimizde yataktan çıkabiliyor, işe gidebiliyor, yani "kabarabiliyor". Dolayısıyla, bu tip hormonal mekanizmalar, milyonlarca yıllık bir evrimsel sürecin hala insan üzerinde çok temel etkileri var. Peterson bu meseleyi sadece hiyerarşi üzerinden okumuyor. İnsanın harekete geçmesi, bir şey başarması, pasiflikten aktifliğe geçmesinin insanın psikolojisinde ne gibi etkiler yapabileceğini, neden "odasını temizlemesi" gerektiğini sebeplendirirken kullanıyor. Tekrar program için çok teşekkür ederim. Go Flu Tv!
@ilkimerbudak56134 жыл бұрын
Helal :)
@codelogic20264 жыл бұрын
Şu an yabancıların ne zaman sevmedikleri sağcı bi fikir görseler bunu savunanların kızlarla aralarının pek iyi olmadığını ve bi çeşit yıkık olduklarını savını öne sürerek bi çeşit algı operasyonu yapmaya çalışmaları ne kadar cringe bi olay. Maymun abimizin de aynı savı öne sürmesi üzdü :( 20:00
@codelogic20264 жыл бұрын
Bu arada sosyoloji bölümünde marxist leninist fikirlerin çoğunlukta olduğu Türkiye'de ve Avrupa'da kesinlikle doğru ve çoğu zaman ahlaklı dürüst olmak marxist olmakla eş değer. Farklı görüşlere sahip insanlara önyargıyla bakıyolar
@codelogic20264 жыл бұрын
maymun abi: kadınlara "bence sorunları olan", güzel abim bu varsayımı nasıl çıkardığını gerçekten merak ediyorum. Erkek çoğunluğu olduğuna katılıyorum ama yaptığın yorum kırıcı ve anlamsız. Şimdi dicekler üzerine mi alındın falan ben Peterson'cı değilim ama böyle saçma yorumlar kime yapılsa aptalca geliyor. Bu saçma stereotype'lama işini bırakın ve bu arada peterson'cı olsam, empati kurarak söylüyorum, çok kırılır ve sinirlenirdim ne alaka kızlarla ilişkim ve jordanı savunmam diye. O zaman her marxist'e havalı olmak isteyen ergen tayfa diyelim tam olsun
@codelogic20264 жыл бұрын
19:45 yanlış yazmışım
4 жыл бұрын
Bayıldığım formatlardan biri. Seyrederken sürekli durdurup düşünmeme sebep olanlardan. Artık programları kaç kez durdurduğuma göre puanlıyorum 😊
@ahmetyldrm95094 жыл бұрын
İlker hocam, uzaktan eğitime bağlanmış ÖSS 1.si gibi çıkmışsınız.
@emreturhan75494 жыл бұрын
Jordan petersonı takip eden ve çok anlamlı tavsiyelerde bulunduğunu düşünen biri olarak önce odanızı temizleyin sonra dünya problemleriyle uğraşın demek odanızı temizlediğinizde dünya otomatik düzeliyor anlamını gelmiyor orda adamın bahsettiği şey doğduğun şartlardan bağımsız olarak kendinin en iyi versiyonu olursan sen de yanındaki insanlar da gereksiz acı çekmemiş olur ve sen bu hale geldiğin zaman dünya problemlerini daha kolay çözersin. Bunun dışında petersonı takip edip sizin tanımladığınız yeni stoacı kendini geliştirmeye önem veren insanların size göre ne gibi problemleri var belirtirseniz sevinirim teşekkürler çok güzel bir sohbetti
@TheTebhes4 жыл бұрын
Duygularıma tercüman oldunuğunuz için teşekkür ederim.
@ekingulmus44814 жыл бұрын
Emre Turhan sanırım soru getiren şey insanın olabildiği en iyi versiyonu olması fikri değil, her ne kadar bu lafın ne anlama geldiği konusunda eleştiri getirebilecek olsak da. Buradaki temel problem olabileceğimiz en iyi versiyonumuz olmaya çalışırken, neden hemen hemen kimsenin kayıtsız kalmaması gereken sorunlara karşı çözüm üretmekten( ya da en azından çözüme yakın şeyin yanında durmaktan) kendimizi geri koymamız gerekir? Yani biraz daha basit konuşmak daha en iyi versiyonumuz olmamışken toplumdaki veya dünyadaki sorunlara( açlık mesela) karşı durmak veya çözüm üretmeye çalışmak yanlış mıdır ? Farklı bir yönden soracak olursak bugüne kadar çözüm üretilebildiğini düşündüğümüz sorunlara çözümleri üretenler, hep en iyi versiyon bireyler veya topluluklar mıdır? Çok soru oldu ama bu da bu tür düşünme şekline karşı benim hep aklımı kurcalar; eğer bu en iyi versiyon olma olayını sadece materyal şeyler olarak almıyorsak ( yani sadece eğitim, para, mutlu hayat vs değil) , o zaman dışarıdaki problemlere karşı çözüm üretmeyerek ya da en basitinden kayıtsız kalarak en iyi versiyonumuz haline gelmemiz mümkün müdür ?
@salihangin73114 жыл бұрын
Asıl sorun kendini geliştirme ve kendini bulma olayı. Sadece peterson açısından değil ama ben bu durumun çok dallandığını ve gereksiz uzadığını düşünüyorum. Herkes kendini max seviyede geliştirmeye çalışmamalı veya herkes kendi odasını temizlemeye bağımlı olmamalı. İnsan türü olarak “ortaklık” algısı üzerinden kıtalarca anlaşıp bir şeyler üretebiliyorsak, bunun sebebi yine “ortaklık” yani hepimizin sorunu olan konulara hepimizin verimli derecede eğilim göstermesi. Fakat bireyselleşme çok önemli aynı zamanda. Özellikle bu çağ, insanın bir şey olması gerektiğini hemen her yerde yüzüne vururken, bizim yapmamız gereken, bir şeyler olmadan önce (kendini tamamlamak) kendimizi ve iç dünyamızı anlamlandırmak (kendini tanımak). Teşekkürler
@heracluoseemir96124 жыл бұрын
@@ekingulmus4481 "kimsenin kayıtsız kalmaması gereken sorunlar" derken; dışardan birilerinin sorun olduğunu empoze ettiği sorunları dert etmediğini nereden bilebilirsin? O sorunlar acaba gerçek sorunlar mı; yoksa Truman şovdaki gibi; senin üzerinde vakit harcaman için oluşturulmuş kurgu sorunlar mı?
@awakenthealpha4 жыл бұрын
Bahsi geçen kısımda bahsettiği insanlar mgtow anlayışında olanlar.Kadınları tamamen reddedip yani herhangi bir ilişki içinde olmayıp kendini geliştirmeye adayan erkekler.Sorunlu bir bakış açışı olduğunu düşünüyorum ben de.
@baranaldemir55704 жыл бұрын
İlker hocam size ne kadar teşekkur etsem azdır. Flu Tv içerikleri sayesinde cidden kafam açılıyor. Flu Tv'deki bazı içerikler gerçekten içinde oldugumuz kısıtlı ulke ekosisteminden farklı bir yer yaratarak ufkumu genişletmeme yardımcı oluyor. Şu anda işsiz oldugum için donate yapamıyorum ama umarım bu paha biçilmez insanlara ve duşuncelere ulaşmamızı saglayan bu platforma ilk fırsatta katkıda bulunacagım.
@erenardakaplan79844 жыл бұрын
Bende kendime stoacı diyorum ve jordan peterson ın çoğu söylemlerini doğru buluyorum ama sağcı değilim ve tanrıya da inanmıyorum herkesten alabileceğim maksimum verimi almaya çalışıyorum. Büyük sorunlarla küçük olarak ilgilenemeyiz önce kendimizi geliştirip sonra büyük sorunlarla mücadele etmemiz lazım. bizim seviyemizin üstünde olan şeyler hakkında pek bir fark yaratamayız
@muhammedoztas73264 жыл бұрын
Bireysel gelişim gibi bireyle ilgili bir konuda bari bireyci yaklaşıp, kolektivist hareketlere katılmasanız ölür müsünüz ?
@NehirAtabek4 жыл бұрын
@@muhammedoztas7326 yukarıdaki arkadaş aslında senin söylediğin şeyi yapıyor. "Çoğu söylemini doğru buluyorum" tam da söylediğin anlama geliyor. Kaldı ki öyle olmasa bile bunun sana bir zararı yok ki, bireysel bir tavır bu. Bir kült, bir peygamber bulmuş gibi davranmanın sebebini anlayamadım, bu yüzden yazma ihtiyacı hissettim. Kendince doğru olan fikirleri alıp bundan beslenebilir herkes, bu zenginliktir.
@rustcohlenikov4 жыл бұрын
8:06 "her şeyin çözülmesine de gerek yok. bir noktada şunu anlaman lazım. dünya karmakarışık bi yer. bir sürü insan var ve ben bunların hepsiyle anlaşamadan, ortak bi zeminde buluşamadan da yaşamayı öğrenmek zorundayım."
@vyacheslavmikhaylovichmolo57264 жыл бұрын
pierre bourdieu boşuna demiyordu; sosyoloji keşmekeşin bilimidir, diye.
@ersiner3 жыл бұрын
Güzel, keyifli. Bir notum var: Hiyerarşi tartışılırken aslında büyük oranda Güç (Power) tartışılmış (dolayısı ile hiyerarşinin yönetilebilirlik ve ölçeklenebilirlik açısından gerekliliğinden sapmış konu). Örneklerine az rastlasak da hiyerarşiler de dinamik olabilir (yani hiyerarşinin güç ile ilişkisi bu suretle zayıflatılabilir, kırılabilir). Bu dinamizm yapısal da olabilir, konumlanmış insanların değişkenliği üzerinden de (bir nevi, "güç" el değiştirebilir; en basit örneği: liderliğin periyodik olarak el değiştirdiği takım sistemleri). Konu ile alakalı olarak Paul Cilliers'ın "Boundaries, Hierarchies and Networks in Complex Systems" isimli makalesi okunabilir. Emergence ile ilgili de birkaç şey söylerdim ama neyse, bu saate toparlayamayacağım.
@ay78284 жыл бұрын
Jordan Peterson geleneksel bir muhafazakar değil, tam tersine bir liberal. Ancak post modern solculuğun (Türkiye'deki solculukla karıştırmayın) geldiği nokta öyle bir yer oldu ki Jordan'ın gayet makul ve akılcı düşünceleri muhafazakar kalıyor.
@muharrempalaz4 жыл бұрын
İlker bey, fularsızı daha sık aralıklarla almanız bizi sevindirir. Özellikle karşılıklı yaptığınız konuşmalar da çok keyf alıyorum.Yeni programlar flutv yi çok zenginleştirdi. Tebrikler.
@dadi19844 жыл бұрын
Bu konuları ve kişileri bir ben takip edip ilgileniyorum zannederdim. Benden çok daha derin entellektüel birikimi olan bu insanların sohbetlerine misafir olma şansını sağlayan herkese teşekkürler. Thank yok Google!
@yavuzksk4 жыл бұрын
@ilker canikligil, kisa konusacagim: cok buyuk adamsin! var ol!
@TuncalBurak4 жыл бұрын
Hocam? :)
@yavuzksk4 жыл бұрын
@@TuncalBurak ??
@yusakuzgun28244 жыл бұрын
İlker abi Türk Entellektüellerine iyi dayanıyor 🧐. Adam hemfikir olmasa bile hayla Graceful, Compassionate yaklaşıp yine de hem fikir noktalar bulup karşı tarafın motivesini şevkini kırdırtmadan konuşturuyor 😃. Tam bir rektör, bütün bilim insanlarını, dallarını, bir arada toplayabilecek biri..
@selcuknerkis2 жыл бұрын
Tam bir Münazara Üstadı...🤝
@utku81584 жыл бұрын
Jordan Peterson’u senelerdir izliyorum ve onun gibi düşünmediğim halde, izlediğim videolardan sonra bir süre boyunca anlattıklarına ikna oluyordum. İlerleyen zamanlarda daha fazla videosunu izledikçe kendisinin aşırı derecede manipülatif konuşmalar yaptığını farkettim. Ancak bu farkındalık hem bu video hem de fularsız entellik podcatslerinde yaptığınız analizler ile birlikte kafamda daha bir yerli yerine oturdu. İlker hoca’nın konuşmalara daha fazla dahil olması içeriğin zaten var olan kalitesini arşa çıkarmış. Teşekkürler.
@yatirimveborsa4 жыл бұрын
peterson adamdır. ilker'in peterson'la bu kadar fazla aynı fikirde olacağını hiç tahmin etmezdim.
@FularszEntellik4 жыл бұрын
Jordan Peterson meraklıları için bu içerik hafif kaldıysa, 2 bölüm var Fularsız Entellik podcastinde. Açıklamalara bkz.
@umitates13874 жыл бұрын
bunu yazmanız harika oldu. hemen bakayım... hm.. videoların başlıkları var mı acaba?
@ertugrulkonakc18154 жыл бұрын
Adamın çok az çevirisi olan kaynağı var. Daha kitabı bile çevrilmedi. Videolarda çok şey ıskalıyorum bu yüzden. Sen de olmasan tam eksik kalacaz. Sağol Immanuel
@codelogic20264 жыл бұрын
maymun abi: kadınlara "bence sorunları olan", güzel abim bu varsayımı nasıl çıkardığını gerçekten merak ediyorum. Erkek çoğunluğu olduğuna katılıyorum ama yaptığın yorum kırıcı ve anlamsız. Şimdi dicekler üzerine mi alındın falan ben Peterson'cı değilim ama böyle saçma yorumlar kime yapılsa aptalca geliyor. Bu saçma stereotype'lama işini bırakın ve bu arada peterson'cı olsam, empati kurarak söylüyorum, çok kırılır ve sinirlenirdim ne alaka kızlarla ilişkim ve jordanı savunmam diye. O zaman her marxist'e havalı olmak isteyen ergen tayfa diyelim tam olsun
@codelogic20264 жыл бұрын
Maymun abi Jordan Peterson'ın ilk önce odanızı toparlayın ondan sonra dünyaya odaklanın fikrine karşı çıkmış ve küresel ısınma varken ilk odanızı toplayın diyemezsin demişsin. Senin bu sözüne Aziz Sancar'ın iki quote'uyla cevap veriyorum: Ben Türkiye’deki günlük politik çekişmeleri takip edersem üzüntümden çalışamam. Bu yüzden gençlere tavsiyem bu tür kavgalara girmeyin. Memlekete hizmet için bilim lazım. Avrupa ve ABD seviyesinde olmak için bilim lâzım. İkincisi: Bütün enerjinizi işinize verin. Bilim öğrenmeye çalışın. Günlük dedikodularla, politikalarla uğraşmayın
@TheReaper5694 жыл бұрын
Jordan peterson a bakmak istiyorsanız bu mala değil kendi derslerine bakın 1992 den beri bütün dersleri KZbin da full var. Artı kitabını okuyun. Buradan anlamaya çalışmayın.
@huseyingaziakbas92434 жыл бұрын
Çok Teşekkürler.............
@boorockt4 жыл бұрын
Jordan Peterson klinik psikolog kimliğinden ve deneylerle destekli bilimden uzaklaştıkça her şeyin uzmanı bir Hıncal Uluç ve bir Nihat Doğan olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Ancak klinik psikoloji hakkında söyledikleri ve bu konular üzerine yaptığı çalışmalar gerçekten düşündürücü ve dikkat çekici. Göz önünde çok bulunan insanların yaşadığımız dönemde işleri çok daha zor. İnsan gelişen bir varlık ve fikirlerini geliştirip değiştirebiliyor, yeri geldiğinde de düzeltebiliyor. Mesela benim ergenlikteki söylemlerimle birisi karşıma geldiğinde seri adımlarla oradan uzaklaşırım. Ama maalesef ki artık internet üzerinde her şeyin bir kaydı ve izi duruyor. Ne beyinsizlik yapsan, sonrasında binbir tekzip yapsan da o beyinsizlik durup durup yüzüne vurulabiliyor. Darwin bu dönemde yaşasa, On the Origin of Species by Means of Natural Selection'ı şimdi yayınlasa twitter'daki "Geçenlerde de 3 nesil atın bacağını kesersen 4. nesil bacaksız doğar demiştin, morona bak bir de kitap yazmış ohohohohooo" yorumundan öteye geçemezdi. =)
@EntelSidious_gamzeylmz2 жыл бұрын
bir yıl geçti ve o kişilerden bile kötü oldu
@shnckr4 жыл бұрын
Herkes kendi odasını toplasa kapısının önünü süpürse bu dünyanın her sorununu çözmezdi ama çok ciddi bir oranını çözerdi.
@boracebeci86264 жыл бұрын
Burada dikkat edilmesi gereken bir hata var: 26:00 'da bahsedilen “güçlü olan iktidarı alır. Doğa da böyle olmaktadır, bu yüzden iyi olan ve olması gereken budur.” yaklaşımında çıkış noktası yanlış. Konuya evrimsel yaklaşılacak ise Darwin'in vurguladığı nokta “adapte olabilen hayatta kalır.” Aynı şekilde güçlü olan iktidarı alsa da devamlılığı olmaz, devamlı olabilemek için değişen durumlarla birlikte değişebilmeli. Naturalist bir tez bunu göz önünde bulundurmalı. Eğer Peterson videoda bahsedildiği gibi bir tez öne sürmüşse çıkış noktası hatalı. Ben bunu neden yazıyorum? Çünkü doğadan öğrenecek çok şey var. Teknoloji ile birlikte doğaya savaş açmış haldeyiz. Oysa bizim doğaya uyumlanmamız gerekiyor. Örneğin sürdürülebilir enerji gibi, dere yataklarına ev yapmamak gibi, depreme dayanıklı yaşam alanları gibi, doğanın parçası olan şehirler kurmak gibi ... (çok uzatmak mümkün tarım, hayvancılık, gıda ...) Videodaki örnekte naturalism'in (doğacılığın) cahilce kullanımı var (biraz 19. yy kafası). Bu demek değil ki her doğacı yaklaşım “naturalist fallacy” (doğacı yanılgı) olacak.
@terlique4 жыл бұрын
Şu dünyada ender zevk aldığım anlar genelde İlker beyin moderatörlüğünde geçen sohbetler. Gezegenin tımarhanesinde bu kadar kaliteli içerik üretilmesi beni cidden şaşırtıyor...
@furkanarslan16594 жыл бұрын
JP'nin kadin kariyeri hakkinda ayri bi videosu daha var. Gayet güzel argümanlari var ,kadinlarin ve feministlerinde bu adami sevmese dahi dinlemesi faydali olur.
@AlicanAslan174 жыл бұрын
Yuz ve maskenin uyumu mukemmel
@a7aty2 жыл бұрын
sohbet boyunca jordan peterson'a karşı çok eleştiri var ama alternatif bir sav veya eleştiriyi destekleyecek herhangi bir dayanak sunulmamış. jordan haklı olmamalı temennisiyle hareket edilmiş hissi yaratıyor.
@jonnybravoss48604 жыл бұрын
biri söylemişdi ki, Petersonu en çok ergenler seviyor, çünki, dağılan aile ortamlarında yetişen gençlere özellikle erkek çoçuklar için baba fiqürünü oynuyor, dışarıdan onlara aşırı şekilde söylenen güclerini ve içgüdülerini hiçe say, onlardan utanmaya kadar varan baskıya karşı bir koruyucu rolunu oynuyor adeta.
@duysalekinci4 жыл бұрын
Canikligil'den biraz daha zıt görüşleri düşünen kişilerle de program yapacağı günlerin gelmesini iple çekiyoruz. Her programını çok kaliteli buluyorum sayesinde çok güzel insanlar tanıdık ve çok güldük ve çok öğrendik:) Mizahı yakıp kavuruyor valla.
@MustafaBirsoz4 жыл бұрын
Epeydir izlemiyordum. Çok iyi geldi. Harikasınız
@Firex644 жыл бұрын
Bugün Safsatalar Ansiklopedisinden 100 sayfa okudum, şimdi geldim burada yine aynı adamı dinliyorum. Entellik zehirlenmesi geçirmeme az kaldı.
@caglartasci4 жыл бұрын
Maymun serisi en sevdiceğim😀❤️
@Kizilhxx4 жыл бұрын
Maymunla sen de video yap çağlar başkan. Maymun entellik anlatirken araya tinderden eşleşme anılarını eklersin 😄😄
@caglartasci4 жыл бұрын
@@Kizilhxx :))
@suheylcan9803 жыл бұрын
Bu programın devamı gelse nasıl da iyi olur güzel olur tadından yenmez...
@arslanrasit4 жыл бұрын
Tam da Jordan Peterson hakkında ek araştırma yaptığım dönemde geldi, harika oldu. Teşekkürler
@ygtarpac16524 жыл бұрын
@TheExplorer o kadar haklısınki onun kadar boş yapan daha piyasaya çıkmadı
@vahsibatljohnny66823 жыл бұрын
@@ygtarpac1652 türkiye tanısa çok sever kendisini :d
@EntelSidious_gamzeylmz2 жыл бұрын
@@vahsibatljohnny6682 yorumlarda fazlasıyle net o
@meserechus78494 жыл бұрын
immanuel hocam bizim gözlerimiz yollarda fakat vedat milor bölümü nerede
@ozgurserin88864 жыл бұрын
Programı dört gözle bekledim, video için teşekkür ederim.
@jepue4 жыл бұрын
ilker hocam önce sütlaçları götürmüş akabinde kulaklık yapmış. Esprimden sonra duygularımı da saklamayayım ; teşekkürler youtube'un nadide güzel kanalı.
@caglavodina87314 жыл бұрын
Teşekkür ederiz bu güzel sohbetiniz için. Kendimi cümlelere itiraz eder, sorulara cevap verirken buluyorum. Evet, sizin kendi aranızdaki sohbetiniz, benim dahil olduğum akıl yurutmeleri.
@falanfilan77854 жыл бұрын
ilker, diğer videolarda olduğu gibi, kullandığınız isimleri veya terimleri kısaca açıklayan, hatırlatan dipnot tarzı altyazılar bence gerekliydi. bu serinin devamında bunu yaparsanız daha güzel olur. (örn: harvey weinstein, alt right...)
@ertugrulkonakc18154 жыл бұрын
Abi Esg'nin ne dediği anlaşımlıyo diye yapıyolardı :) burdakiler temiz tane tane. Artık bi zahmet googlelar merak eden.
@cemalkirkpinar3 жыл бұрын
Platon' nun Devlet'inin türkçe çevirisini okumuştum. Sokrates'in diyalog tarzı ve tutumuna hayran kalmıştım. İlker Bey sizin burada yaptığınız işteki tutumunuzu Sokrates'e benzetiyorum.
@osmanender4 жыл бұрын
Jordan Peterson'un hitabetini sevmem (sürekli ağlamaklı olması falan beni gıcık eder) ama fikirleri hoşuma gidiyor. Tamamen katılmak zaten mürit olmaktır. Aşırı sağcıların verdiği zarar gibi aşırı solcuların da aynı zararı vereceğinden bahsediyor. Birebir konuşmada o nasıl hitap edilmesini istiyorsa ederim fakat yasalarla, ör. ders gibi ortamlarla, bana bunu söyletmek free speech e aykırı diyor. Sırf bu yüzden adama neo nazi dediler. O ise kendini liberal olarak tanımlıyor. Amerikada'ki olaylara baktığımızda çok haklı olduğunu görüyoruz. İnsanlar toplum tarafından ırkçı olarak damgalanmamak için aşırı sol görüşlere, saçma kimlik politikalarına destek veriyor. Trump gibi bir adam bile seçildiyse, bunun bir sebebi de ülkenin yarısının aşırı saçma kimlik politikaları işlemiş olması. Yani sayıları az değil. Az ise de etkileri fazla. Hiyerarşinin dışında değilsin diyor. Tanrı bir kaç söz söyledi, peygamberler ve takipçileri bunu dine çevirdi, o kültürü etkiledi. Anne baban ya da seni yetiştirenler seni o kültürle büyüttü. Sen ne kadar bunun dışında kalmak istersen de ondan etkileniyorsun. Toplumsal düşünceden tamamen sıyrılman çok zor. Ya da köye gidip ben özgürüm diyemezsin. çünkü o köyün güvenliğini sağlayan yüzlerce km uzaklıkta sınırlar var vs. Hiyerarşinin dışında kalamazsın diyor. Kadın konusunda da, önemli olan yetkin (competence) olmkaktır diyor. Tabi son on yılda kadınlar engellenmiyor demek saçma fakat ayarı kaçırmayalım, eşitlik olsun diyor. Ve dediğiniz gibi erkek ve kadının ayrı yatkınlıkları olabileceğinden bahsediyor. Feministler bu yüzden linç etti. Competence olayına çok az değindiniz ama bireysel olarak bütün öğretisi neredeyse buna dayanıyor. Odanı topla öğretisi, yetkinliğini arttırmaya başla demek. Güçlü ve tehlikeli bir insan değilsen, iyi de değilsin diyor. Sadece karşıdakine kötülük yapamayacak kadar zayıfsın.
@EnesHardal4 жыл бұрын
Sonunda geldi. En cok bekledigim bolumdu
@beseka74 жыл бұрын
sayın immanuel tostoyevski hocam çok üzgünüm ama burnunuz maskenin devamı gibi:(
@FularszEntellik4 жыл бұрын
Sanırım bu yorum önümüzde 100 video boyunca hiç sektirmeden yapılacak. Neyse burnuma sordum, "sıkıntı yok" dedi.
@beseka74 жыл бұрын
@@FularszEntellik hocam bizce de sıkıntı yok maksat gelenek devam etsin :)
@FularszEntellik4 жыл бұрын
@@beseka7 Eyvallah, Japonların 500 sene aynı aile şirketini devam ettirmelerindeki disiplinin aynısını gösterelim, bir kere bu yola baş koyduk mu dönüşü yok.
@celikmuhammedd4 жыл бұрын
Haahhahaha şimdi bütün dikkatimi bozdun dostum bütün odağım değişti 😂
@mbur4 жыл бұрын
Turkiyemizin kısa bir özeti "Adam uçmuş havada asılı duruyor uzayliya tekme atacak " Sen diyorsun ki 2 ellilik var mı :)
@dudarstmein3 жыл бұрын
Jordan reyizi yedirtmedi İlker reyiz. Canımsın.
@ekilem0gnc4883 жыл бұрын
Oha ama ben bunu nasıl izlememisim .. Fularsiza da bu kadına da bayılıyorum ❤️
@efezeybek42264 жыл бұрын
bu güzel sohbet için teşekkürler
@dreamafon4 жыл бұрын
doğadaki canlılar üzerinden her düşünceyi doğru gösterebilecek bir kanıt sunabilirsiniz...
@metkap4 жыл бұрын
Keisnlikle! "Doğaya Yönelim Safsatası"
@esra41474 жыл бұрын
Sinan Canan'ın dediği gibi Oytun erbaş korona için çok erken konuştu. Oytun hoca benim gözümde hiç değer kaybetmedi bu süreçte. Hala çok severim kendisini.
@semihar8864 жыл бұрын
Teşekkürler ve tebrikler
@Asedenaru4 жыл бұрын
Diploma için nereye mail atıyoruz?
@sevdayaman83514 жыл бұрын
Spotify de aldığım keyfi alamıyorum ama seviyoruz abi buradan takibe devam
@erenyldz66924 жыл бұрын
Tabi ki izledim, sohbet süper. Devam!
@ahmetnag4 жыл бұрын
Harika bir bölümdü teşekkürler, bu serinin devamını bekliyorum
@firuzeyibeklerken774 жыл бұрын
Sayenizde uzun zamandır dile getirmeye çalıştığım ancak politik doğrucular ve butik habitatların popülist bonibonları tarafından bastırıldığım tüm o fikirleri, poker masasında milleti tokatlarcasına takır takır söyleyen bir adamla tanıştım. Sağolun varolun.
@cemreksa81503 жыл бұрын
11:39 'dan sonraki konuşma için, eğer ki 18 yaşından küçük arkadaşlar izliyorsa üniversiteye geçtiğinizde o kadar farklı görüşlerle karşılaşacaksınız ki bazı şeyleri deneyimlemek için ilk anları kullanın. Bazı insanlarla hızlıca tanışın ve fikirlerini öğrenin. Daha sonra bu insanların çoğunluğu, çoğunluktan dışlanmamak amacıyla size sunduğu o ilk fikiri tamamen unutacaklar ve o çokluk düşüncelere ayak uyduracaklar. Yeteri kadar argümanınız varsa kendi görüşünüzü gerçekten haklı bulabiliyorsanız olduğunuz yerde kalın. Ancak baş edemeyecek durumda olduğunuzu kestirirseniz hiç düşünmeden ayak uydurun. Çünkü sizi çok seven insanlar sizin farklı görüşünüzden ötürü o çokluktan dışlanmamak için sizi çok kolay şekilde satacaklardır. Herhangi bir mevkiniz, gücünüz yoksa ayrılma konuşması bile göremeyeceksiniz. Anında dış kapıdasınız.
@burakyesilmen4 жыл бұрын
Çok keyifli sohbetti. Çok teşekkürler!
@djan44914 жыл бұрын
peterson ne soylemis, immenuel ne yumurtlamis.... bunlar guzel seyler, ama arkadas bir yapimci bir doktora, bir tarihciye, bir fizikciye, bir sanatciya, bir ekonomiste.... liste daha uzun, en dogru sorulari (dogaclama ise daha guzel, bunu bilmiyorum ama bazi bolumlerin dogaclama oldugu kesin) bu kadar kivrak bir zeka ile sorabiliyorsa, bu adam izlenir ve sevilir... Tesekkurler ilker Canikligil...
4 жыл бұрын
Yine otantik bir içerik olmuş İlker bey ;) Elinize dilinize sağlık diyerek videoların devamını bekliyoruz.
@mertcansahin24424 жыл бұрын
Ben JP'yi severim. Söylediklerinde, katılmadıklarım çok sayıda olmakla beraber, pek çok beni geliştirecek ''insight'' buldum. ''12 kuralı'' bayağı işe yarar tavsiyelerle dolu. Ama 28:58 den sonraki karşı argüman bayağı sağlamdı. The monkey is wicked smart. Keşke biri sorsa da cevap verse diyeceğim ama adama kafayı yedirdiler, rehab lik oldu.
@bilaloguz2 жыл бұрын
Keşke devamı gelse bu programın
@fusunkonyali20004 жыл бұрын
Dediğiniz gibi dağınık olmuş ama güzel olmuş bence. Fularsızı dinlemek her zaman zevkli.
@zzeehhhh2 жыл бұрын
Ya harikasınız yaaa :)) Fularsız Entelliği takip ettiğimden beri böyle kaliteli kanalları da keşfetme imkanım oluyor. Teşekkür ederim ☺️ iyi ki varsınız.. biz toplum içindeki 'senin beynin hasta' sıfatlarına inanmak üzereydik 😂
@Mustafa-eg5gb4 жыл бұрын
Yalın hocamız gelsin artık
@soluk99134 жыл бұрын
İlker hocam size saygı duymamak elde değil. Fikirlerinizi çok beğeniyorum tabi ki kendime yakın buluyorum.
@muratdenizhankakac16904 жыл бұрын
Harika zamanlama. Peterson' u arastiriyordum.
@muratdenizhankakac16904 жыл бұрын
@M.D. okuyorum hocam. Teşekkür ederim.
@Sancak_Mekanik4 жыл бұрын
Mağduriyet edebiyatı: Duygusal avcılığın; "çoğunlukla" fiziksel olarak tembel-ce ve zihinsel olarak-ta zekice kurgulanmış bir şeklidir...
Efsane bir programdı. Dondurmalı baklava gibiydi. Mustafa Seven ile kaliteli bir kebapçıya gitmek gibiydi.
@turancansirvanl90234 жыл бұрын
Güzel bir program olmuş ancak, benim aklım üniversitedeki Marksist hocalarda kaldı: Özel bir üniversitede (Bilgi Üniversitesi) çalışıp, aynı zamanda Marksist olmak biraz garip değil mi?
@htamerursavas2 жыл бұрын
j peterson modern yalanlara çok güzel tokatlar atıyor. Flu'da bahsi geçmesi çok güzel olmuş. Gençlere çocuk yapmakla ilgili, hayatlarıyla ilgili karamsarlıkları hususunda yaptığı bir konuşma var. Gerçekten izlenmesi gerekiyor. Oytun beyde bir dahi (deli) corona salgını gibi hassas bir dönemde saçmalaması kötü oldu. Bilimi sevmek ve yöntemlerini, ilginç çarpıcı şeyleri anlatması bağlamında kendisini daha fazla dinlemek isterdim.
@ahmetkabakc80472 жыл бұрын
beğendim, faydalı buldum. teşekkür ederim hocalarım. madalyaları bekliyoruz :)))
@tznalcn4 жыл бұрын
Ilker dt 770 pro black padleri satiliyor onlarla daha "ciks" oluyor ve ayrica daha rahat digerlerine göre. Fazla kullaniyorsan öneririm padleri
@alidaniel74204 жыл бұрын
İmmanuel Tostoyevski beye şöyle bir eleştirim var: İlk önce evini düzene sok veya kendinin en iyi versiyonu ol derken, burada mükemmelik kastedilmiyor. Kendisinin kitap okuma üzerine yaptığı podcast’de “ilk önce masanı toplarsan oturup ders çalışırsın” örneğine benzetilmeli bence bu. Aynı zamanda sen evini temizlerken, PostTruth’un bukadar bilgi kirliliği içinden neyin doğru, neyin yanlış olduğunu da ayırt etmelisin. Kendisinin de dediği gibi, insanlar kendini victim olarak görüp, şikayetlenmeyi çok rahatlıkla tercih edebiliyorlar. Yanlışa düşme ihtimalimiz çok büyük eğer Social Dilemma- yı izlediyseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Rasyonel düşünme becerisi bütün insanların zorlandığı bir konu, duygu ile haraket etmeye çok eğilimliyiz. Dolayısıyla rasyonel olmak için bence evimizi düzene sokarken, birazda evde sorun diye gördüğümüz şeyleri öncelikle derin bir şekilde düşünmeliyiz. Bunlara bu çağda bukadar zaman ayırabilmekte apayrı bir konu:)
@Morrie19844 жыл бұрын
30:52 o noktaya kadar izledim çok teşekkür ederim. :)
@moieminable4 жыл бұрын
22:15 muhtemelen olaya "dur ya atölyem çok karışmış, çalışılabilecek kadar toparlayayım da işler duruma geçebileyim" anlamında bakmak lazım. Yani odayı toplamak heralde yatağın üstündeki tek bir t-shirt'ü dolaba koymak değildir :) ya da odayı misafir moduna sokmak hiç değildir.
@hasanenesturan59363 жыл бұрын
Fularsız entellik kitabını alıp okumuş adamım ama adamı anlayamayacak ve aynı Kathy Newman gibi söylediği şeyleri başka yönlere çekecek kadar zavallı olduğunu tahmin etmemiştim. Adamın düşüncelerinin derinliğini zerre kavramamışsın. Yazdığın o safsatalar kitabını kendinin bir daha okumanı tavsiye ederim.
@EntelSidious_gamzeylmz2 жыл бұрын
neymiş bu derinlik
@efevet4 жыл бұрын
Ayrın mening çok iyiymiş 👍
@CanErtugay4 жыл бұрын
İlker bey yaptığı iş sebebiyle olsa gerek ışıkla çok fazla ilgilenir olmuş herhalde ki dağarcığındaki "kutuplanma" kelimesi otomatik olarak "polarizasyon" ile yer değiştirmiş görünüyor.
@fatihmartin2 жыл бұрын
Weinstein örneğine şiddetle katılıyorum. Ortada bir şey varsa nedenleri ve yapısı, altındaki düşünceler araştırılmalı ve açıklanmalı.
@tufandenizhurkan10003 жыл бұрын
Takip ettiğimiz 5 kanalın ortalamasıyız
@MuhammetBEYHAN4 жыл бұрын
böyle videolari tam anladigımdan emin olmak için bitince bir kere daha izlerim. Yine tek madalya mı alıyoruz
@bilalcky4 жыл бұрын
"Hiyerarşisiz bir sistem düşünemiyorum" dediniz ancak Kadir Köymen yaptıkları zihin açıcı bakınız edelkron şirketini dönüştürdüğü sistem gayet iyi çalışıyor. Hata bir ara aydaki adama konuk alsanız ne iyi olur. Sertifikamı da isterim:)
@eminimsakayapyorsunuzbyfeynmen Жыл бұрын
Fularsız ile yeni bölüm nerde? !
@koptumla4 жыл бұрын
Seni podcast'lerinden tanımak ve sevmek aşkların en güzeli. Kusura bakma arka planda çalıyorsun ;)
@tamerdemircan48524 жыл бұрын
izlemek yerine açıp farklı sekmelerde gezdim podcast alışkanlık yaptı
@ceyhunkarakose1754 жыл бұрын
Oytun konusunda haklısınız.
@attor904 жыл бұрын
Intellectual Dark Web.. Bu adam Jodan dersini iyi calismamistir, Sheferd, Weinstein, James Demor olaylarini bilseydi boyle konusmazdi.
@nightshadowend4 жыл бұрын
Anlamamis, amerikadaki akademiyi bilmiyor, Brown University bilmiyor, evergreen bilmiyor.
@jonnybravoss48604 жыл бұрын
İlker hoca, her şey konuşacağım tam bir intelektualsınız, Ali Kurmuş və çırakların çok şanslı.
@safakyerebakmaz99814 жыл бұрын
Çok iyisiniz
@bekojiliatlet82034 жыл бұрын
Flu tv izlerken flu tv bildirimi gelmesi 💙💚💖
@guldenyeniay44984 жыл бұрын
bence bu seride de kullanılan yabancı dilde ifadeler alt yazı olarak verilebilir.
@kaanylmaz24154 жыл бұрын
çoğu terimin Türkçe karşılığı yok, batıda bile son 15-20 yılda popülerleşti bu kelimeler.
@chagrid6704 жыл бұрын
Bu seri devam etse çok güzel olur be
@saykodelikat4 жыл бұрын
Universite'ye gitmek askere gitmek gibi :) Kampus'te ilk defa kendi dar cemberinden olmayan, baska goruslerden baska sehirlerden insanlarla yuz yuze geliyorsun. Cok ogretici, essiz bir deneyim. Maalesef uzaktan egitimin saglayamayacagi bir sey.
@salihangin73114 жыл бұрын
yeni bölüm ne zaman
@attilakor15194 жыл бұрын
Bahsettiğiniz konularla ilgili tartışma video kitap ve benzeri konuların linklerini paylaşırsanız çok faydalı olur.
@raservesthedinner76204 жыл бұрын
30:50 Adresi nereye gönderiyorum? :)
@dunyadanbildiriyoruz4 жыл бұрын
Madalya için nereye başvuracağız azizim? :)
@eylulmus4 жыл бұрын
Ne demisti Peterson, if you’re stressed you are a defeated lobster 🦞
@isikegemen Жыл бұрын
Sevgili JP aynı zamanda bir teologdur. Bir konuşmasında hasta bir hristiyan kişi sahneye atlıyor ve JP'nin onun için dua etmesini istiyor. Adamı bir anda korumalar yere yıkıyor, JP gözyaşları içinde hasta adamın üzerine ellerini koyup binlerce kişinin gözü önünde ve yanındaki hristiyan vaizlerle birlikte dua ediyor. 02.17 de JP'nin ateist olduğundan emin bir şekilde bahsediliyor. Bu vidyoyu cidden merak içinde açmıştım.. Ama sonuna kadar devam ettirebilir miyim bilmiyorum. Keşke Dürüst entelektüelite, DÜRÜST YAŞAM konularıyla ilgili konuşurken daha dikkatli beyanlarda bulunulsa. Çünkü JP kendi inancı hakkında bir beyanda bulunmaz! Bu yüzden çoğu camia onu ateist olarak bilir, ancak kendisi teolojik öğrenimi olan bir hristiyandır. Saygılar ve sevgiler.
@umurbatmaz97242 жыл бұрын
Bundan daha çok bundan daha çok bundan daha çok!
@tugbaerturk67403 жыл бұрын
hangi röportajdan bahsediliyor 8.44 te
@kalendercetinkaya27342 жыл бұрын
Peterson- Cathy Newman
@ocakdeniz4 жыл бұрын
Jordan Petersona yapılması gereken en büyük eleştiriyi yapmayıp etrafında dönmüş Maymun Bey, bence yapılabilecek en büyük eleştiri çözümü çok karmaşık konularda "good luck with that"le işin içinden sıyrılması, örneğin İnsanoğlu için en büyük üç tehditten biri olan Küresel Isınma için bunu söylemişti interviewlarından birinde. Onun dışında faydanın geldiği kaynağın lehine göre davranma eleştirisinin dışında ki bunun henüz potansiyel durumda olduğunu düşünüyorum, hiç bir eleştiriyi yerinde bulamadım hatta kendi dinini kuracaktı vs bunlar baya safsata oldu...
@ilhan19364 жыл бұрын
Oyle demesinin sebebi insanlar hakkinde sceptic hatta pesimistic olmasindan kaynakli. Yani Amerikan halkina bakip optimistik olmakta cok zor cidden mesela.
@EntelSidious_gamzeylmz2 жыл бұрын
bi de ''its more complicated than that" var
@ahmetselimozkan4 жыл бұрын
ilker hocam konuşulacak konuyla ilgili önden kanalda bir bilgilendirme olsa veya bahsedilen tartışmaların video linkleri vs. ekte konulsa konuşulanları daha iyi anlayabiliriz. bilgi sahibi olup gelsek daha verimli olur.