ATP en dissimilatie

  Рет қаралды 113,975

Juf Danielle

Juf Danielle

Күн бұрын

Пікірлер: 62
@JufDanielle
@JufDanielle 6 жыл бұрын
Weet jij hoe een rode bloedcel aan zijn energie komt? 🎁 Gratis Actieve Samenvatting bij deze video → jufdanielle.com/actieve-samenvatting-atp-en-dissimilatie/
@romymensink103
@romymensink103 6 жыл бұрын
Glycolyse? Omdat dat in het cytoplasma gebeurt. Zonder celkern en zonder zuurstof gaat dit vervolgens naar melkzuurgisting en alcoholgisting. Denk ik.
@nathandeplae2553
@nathandeplae2553 5 жыл бұрын
@@romymensink103 In erytrocyten (RBC) wordt er inderdaad aan anaërobe dissimilatie gedaan. Aangezien glycolyse geen zuurstof nodig heeft, gaat deze stap wel door. Om het NAD+ (gebruikt bij de vorming van NADH + H+ tijdens de glycolyse) te regenereren, gaat in een RBC het pyruvaat worden gereduceerd door NADH + H+ tot lactaat. Opgelet, dit is géén gisting. Gisting waarbij ethanol als nevenproduct gevormd wordt, gebeurt niet in een dierlijke cel.
@matinannaji602
@matinannaji602 5 жыл бұрын
Nathan Deplae er ontstaat melkzuur, dus er is wel degelijk sprake van gisting, maar melkzuurgisting en geen alcoholgisting inderdaad!
@daphnebakker9713
@daphnebakker9713 4 жыл бұрын
JufDanielle antwoord B omdat glycolyse in de cytosol plaats vindt.
@yaseminsvision
@yaseminsvision 3 жыл бұрын
@@nathandeplae2553 er zijn volgensmij uitzonderlijke gevallen (vaak gepaard met ongezonde dierlijke cellen en condities) waar er wel alcoholgisting kan plaatsvinden! maar over het algemeen dus niet inderdaad.
@MachimoLP
@MachimoLP 3 жыл бұрын
Na één week lopen ploeteren met deze stappen begrijpen, is het door deze video in 8 minuten duidelijk.... Dankje!
@MegaMusiclover52
@MegaMusiclover52 3 жыл бұрын
Ik ben van origine een VMBO-student en zit nu, een MBO opleiding en HBO propedeuse later, op de universiteit. Ik heb alleen VMBO biologie gehad dus voor mij is de biologie en fysiologie nu heel pittig, dit filmpje maakt opeens alles zo simpel!
@aymenelmoubarik6332
@aymenelmoubarik6332 3 жыл бұрын
shheeeshhhh strijderrrrr. helemaal geklommen van de bodem
@meykehendriks1503
@meykehendriks1503 3 жыл бұрын
Zo handig deze filmpjes! In mijn tentamens heb ik veel fysiologie, pathologie en biochemie en als ik het leren uit de boeken even zat ben pak ik er zo'n filmpje bij. Heel knap gedaan! Helpt me enorm. :)
@Sandra-bn1hw
@Sandra-bn1hw 3 жыл бұрын
Voor mijn opleiding Sport, Beweging en Gezondheid, krijg ik voor voedingsleer les uit een prachtig Engelstalig boek Understanding Nutrition, maar ben erg blij met jouw duidelijke en toegankelijke uitleg. Dankjewel Juf Daniëlle! Je helpt mij keer op keer te begrijpen.
@JufDanielle
@JufDanielle 3 жыл бұрын
Wat leuk Sandra! Fijn dat ik je op deze manier kan helpen:)
@soumaya9594
@soumaya9594 5 жыл бұрын
Erg handig bedankt. CREATIEVE,FIJNE, LEUKE en DUIDELIJKE uitleg !
@JufDanielle
@JufDanielle 5 жыл бұрын
Dank je wel! Vind het een groot compliment dat je de uitleg over ATP & Dissimilatie een leuke uitleg vindt ;p Niet het meest enerverende onderwerp hahahaha!
@foleoR1891
@foleoR1891 3 жыл бұрын
Wooo, wat maak jij duidelijke filmpjes. Ontzettend bedankt!
@JufDanielle
@JufDanielle 3 жыл бұрын
Thanks voor het compliment :)
@anassm5565
@anassm5565 3 жыл бұрын
Bedankt voor deze topvideo! Ik vond dit eerst een moeilijk onderwerp, en nu is het zoveel duidelijker!
@Robbel.
@Robbel. 3 жыл бұрын
Heldin voor deze toetsweek
@JufDanielle
@JufDanielle 3 жыл бұрын
Succes met je toetsen!!
@imreagv5499
@imreagv5499 Жыл бұрын
Maar..... Was t n voldoende......?
@kianbergh3316
@kianbergh3316 8 ай бұрын
Dit filmpje verdient wel een like
@coencorr23
@coencorr23 5 жыл бұрын
Hele fijne video's! ik doe over 2 weken voortentamen Biologie en ik gebruik onder andere deze filmpjes om mijn biologiekennis van vorig jaar op te frissen.
@JufDanielle
@JufDanielle 5 жыл бұрын
Super :) Succes met je tentamen!
@pereboom9631
@pereboom9631 2 жыл бұрын
eindexamen over 3 kwartier, maar ik weet nu echt zeker dat ik dit snap. dankjewel!
@JufDanielle
@JufDanielle 2 жыл бұрын
Succes!!
@martino_yes
@martino_yes 2 жыл бұрын
meid kom asjbbb bij ons op school solliciteren, je geeft echt zo'n goeie uitleg altijd 😩
@Michelle-hi8bj
@Michelle-hi8bj 5 жыл бұрын
Hallo Danïëlle,Bedankt voor de geweldige serie filmpjes die je hebt gemaakt!Zeker een goede hulp.Groeten,Michelle
@maartendemonnink5967
@maartendemonnink5967 Ай бұрын
Wat een redder bent u zeg, ik snapte eerst geen ene BAL hierover. Nu gelukkig wel :)
@payalsoekhai3547
@payalsoekhai3547 3 жыл бұрын
Hartstikke bedankt!
@seanvandoorne329
@seanvandoorne329 5 ай бұрын
Zeer goede uitleg
@JufDanielle
@JufDanielle 5 ай бұрын
Dank je!
@Examencommissie1
@Examencommissie1 2 жыл бұрын
Dankjewel!!
@MarcScheffer
@MarcScheffer 3 ай бұрын
Het gebrek aan zuurstof in een cel waardoor hij niet effectief ATP kan maken kan het gevolg zijn van te weinig koolzuur in het bloed als gevolg van de instelling van het ademhalingscentrum op een groot ademvolume (= luchtverplaatsing in de longen in liters per minuut). Aanhoudende stress is een notoire vergroter van het ademvolume en leidt tot een grotere koolzuur uitstoot uit het bloed. Dit leidt gezien het Bohr-effect tot een lagere zuurstofafgifte uit het bloed aan de cellen. Chronisch teveel ademen leidt zo tot anaerobe dissimilatie en dus veel minder energie. Helaas denken veel mensen dat meer en diep ademen gezond is en tot meer zuurstofopname leidt. Het tegendeel is waar!
@hugobuitendijk8653
@hugobuitendijk8653 5 жыл бұрын
Echt super handig
@JufDanielle
@JufDanielle 5 жыл бұрын
Thanks Hugo!
@nathandeplae2553
@nathandeplae2553 5 жыл бұрын
Leuke video, maar toch een tweetal opmerkingen. 1) Tijdens de Krebcyclus wordt er geen ATP gevormd. Bij de omzetting van succinyl-CoA naar succinaat en CoA wordt er GDP gefosforyleerd tot GTP. Dit kan uiteraard gebruikt worden om vervolgens ATP te vormen, maar rechtstreeks komt er dus zeker geen ATP uit de citroenzuurcyclus. 2) FADH2 gaat niet rechtstreeks zijn elektronen overdragen aan het Cytochroomreductasecomplex (II), maar wel eerst aan het pendeleiwit ubichinon (Coënzym Q).
@JufDanielle
@JufDanielle 5 жыл бұрын
Hoi Nathan, thanks voor je aanvulling! Om dit lastige onderwerp niet extra verwarrend te maken in een video van 8 minuten heb ik hem zo ingestoken. Voor iedereen die geen biochemie achtergrond nodig heeft (verpleegkundigen, en ook artsen grotendeels) is dit voldoende om het menselijk lichaam te begrijpen :) Hopelijk ben je het daarop met me eens! Groetjes, Danielle
@nathandeplae2553
@nathandeplae2553 5 жыл бұрын
​@@JufDanielle Ik ben het met je eens dat dit een zeer ingewikkeld onderwerp is en dan begrijp ik ook de manier waarop je het voorbrengt (op een goede manier trouwens met de tekeningen erbij). Voor artsen is dit zeker niet voldoende. Ik ben namelijk student Geneeskunde en wij zien alles tot in de diepste details wat biochemie betreft. Groetjes Nathan.
@JufDanielle
@JufDanielle 5 жыл бұрын
Haha, ja ik weet ook nog hoe mijn tentamens waren. Maar in 99,9% van de gevallen kan je ook zonder die kennis in de klinische praktijk :’) Anyways in een video van 8 min is dat iig niet de meest essentiële informatie. Voor al mijn videos geldt trouwens dat het niet voldoende is om de geneeskunde studie te halen, maar mijn videos kunnen een goed startpunt zijn waarmee je vervolgens zelf aan de slag kan en je kennis kan verdiepen. Ik zie het met name als een kapstok, waar je zelf nog je relevante kennis aan kan ophangen. Fijne avond nog! Groetjes, Danielle
@ollobeekman316
@ollobeekman316 5 ай бұрын
tering wat een goede uitleg
@DEPIERROT
@DEPIERROT 5 жыл бұрын
Tnx
@jacobvandijk6525
@jacobvandijk6525 Жыл бұрын
Een tijdje geleden werd ik getriggerd door deze opmerking: 6:59. Ik begrijp nu beter waarom je dat vond/vindt. Maar ik heb nog een vraag: Als we het over de verbranding van voedsel hebben, hebben we het dan eigenlijk alleen over deze specifieke rol van zuurstof?
@JufDanielle
@JufDanielle Жыл бұрын
Jep ;) Zie je die glucose boven aan? dat zijn de koolhydraten die je gegeten hebt. Ook eiwitten en vetten kunnen op die plek komen te staan (en dus energie leveren) - maar dat ging te ver voor deze video ;)
@jacobvandijk6525
@jacobvandijk6525 Жыл бұрын
@@JufDanielle Klasse! Dat maakt je opmerking nog duidelijker voor me. Dank je wel, Danielle.
@Goodthief
@Goodthief 2 ай бұрын
Antwoord B. Glycolyse. Gelukkig maar want de belangrijkste functie van rode bloedcellen is het transport can zuurstof. Een vraag welk niveau is deze stof?
@miguelsoaresbras8265
@miguelsoaresbras8265 5 жыл бұрын
top uitleg, vooral je tempo! hemoglobine lol
@OscarEggen
@OscarEggen 4 жыл бұрын
Al ongeveer 100 jaar wordt melkzuur (tussenproduct) genoemd als oorzaak van verzuring van spieren. Dit is echter achterhaald! Ook lactaat (eindproduct en zuurrest van melkzuur), zorgt niet voor verzuring. Hier zijn onder andere de H+ ionen die vrijkomen bij de anaerobe dissimilatie van pyruvaat en de splitsing van ATP voor verantwoordelijk (lage pH, dus een hoge zuurgraad).
@stefanvanhulst8126
@stefanvanhulst8126 4 жыл бұрын
Bijna goed Oscar. De PH-daling in de spier lijkt zo minimaal te zijn dat dit geen invloed heeft op de stofwisseling. Wim Burgerhout heeft hier een aantal artikelen over geschreven; visie of vermoeidheid en spreekt van centrale en perifere vermoeidheid. H+ ionen kunnen wel de perifere oorzaken voor vermoeidheid die hij aangeeft versterken. Het is dus maar de vraag of ''zuur'' het juiste woord is omdat je toch snel de link met het zuur als PH-waarde of scheikundige term blijft houden en het gevoel ''verzuring'' eigenlijk een subjectieve gewaarwording is. Het zal alleen zo ingeburgerd zitten dat dit voorlopig niet gaat gebeuren. Leuk filmpje verder om weer eens wat fysiologie na te lopen.
@raidsoiedi2476
@raidsoiedi2476 2 жыл бұрын
u vidios en uitleg hebben me zo veel geholpen .heel erg bedank
@sergei-prokofiev
@sergei-prokofiev 4 жыл бұрын
Dit slaat echt nergens op, dit is echt moeilijk, dit is mijn eerste jaar biologie en dit moet ik ( en nog veel meer ) weten voor en SO
@LiesbethKoleci
@LiesbethKoleci 4 жыл бұрын
Wacht maar af dan.. het gaat er niet makkelijker op worden :D
@JufDanielle
@JufDanielle 4 жыл бұрын
Gaat helemaal goedkomen. Leer het stap voor stap ;) Ga er actief mee aan de slag: Teken zelf een schema over dissimilatie → Zo zal je het sneller onthouden. Succes!
@zakariachibrani9386
@zakariachibrani9386 2 жыл бұрын
Ik ben een beetje in de war met de aantekeningen van mijn docent, gebeurd dit allemaal tijdens de fotosynthese of gebeurd dit als wij de glucose innemen. Want in de binas tabel 68 A-E staan er ook allemaal processen, maar zijn dit processen in ons lichaam of tijdens de fotosynthese, ik heb hier ook staan dat van Co2 glucose wordt gemaakt tijdens de fotosynthese wordt dit ook aangegeven in de binas of niet, AAHH HELPP
@JufDanielle
@JufDanielle 2 жыл бұрын
Hoi Zakaria, dit gaat over het proces in het menselijk lichaam ;) mensen doen niet aan fotosynthese! Groetjes, Danielle
@Goodthief
@Goodthief 2 ай бұрын
😅​@@JufDanielle
@profesormarcelo1
@profesormarcelo1 5 жыл бұрын
Medio pobre el video. Saludos
Koolhydraten
6:02
Juf Danielle
Рет қаралды 57 М.
Stofwisseling (Metabolisme) : De Basis
5:43
Juf Danielle
Рет қаралды 84 М.
Can You Find Hulk's True Love? Real vs Fake Girlfriend Challenge | Roblox 3D
00:24
СКОЛЬКО ПАЛЬЦЕВ ТУТ?
00:16
Masomka
Рет қаралды 3,1 МЛН
Players vs Pitch 🤯
00:26
LE FOOT EN VIDÉO
Рет қаралды 129 МЛН
Dissimilatie - de oxidatieve fosforylering - VWO
7:30
NGbiologie
Рет қаралды 49 М.
Bloeddruk, RAAS en hypertensie
9:05
Juf Danielle
Рет қаралды 354 М.
Energiesystemen: Citroenzuurcyclus
8:47
Fun met Fysiologie
Рет қаралды 22 М.
ATP & Respiration: Crash Course Biology #7
13:26
CrashCourse
Рет қаралды 10 МЛН
How to STUDY so FAST it feels like CHEATING
8:03
The Angry Explainer
Рет қаралды 1,7 МЛН
What is ATP?
5:52
Amoeba Sisters
Рет қаралды 1,8 МЛН
Botten
8:28
Juf Danielle
Рет қаралды 109 М.
Dissimilatie en energiesystemen
21:29
Oscar Eggen
Рет қаралды 1,1 М.
Energiesystemen: Algemeen
7:22
Fun met Fysiologie
Рет қаралды 22 М.
Actiepotentiaal
8:06
Juf Danielle
Рет қаралды 174 М.
Can You Find Hulk's True Love? Real vs Fake Girlfriend Challenge | Roblox 3D
00:24